Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 15:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 28 cze 2017, 13:42 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
Właśnie dobre by to było - oznaczenie wersji w profilu. Mugen - jestem pod wrażeniem twojej opinii odnośnie niskiego szumu w twojej maździe. Mnie np. najbardziej przeszkadza hałas od opon. Ciekawe jakie wyciszenie zastosowali w GL, wie ktoś? Bo same uszczelki chyba tyle nie dały.

PostNapisane: Śr, 28 cze 2017, 14:08 
2015 od początku to GJ FL1. Jak ktoś ma GJ i 2015+ to na pewno FL1.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 28 cze 2017, 14:16 
Stały bywalec
Od: 28.07.2016
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: zagranica
ok, ale mi glownie chodzi o roznice miedzy FL1 a FL2
rok produkcji 2016 moze byc FL1 i FL2
MY2017 juz wiadomo ze FL2

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 28 cze 2017, 14:16 
Ale wersja jest GL przecież.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 28 cze 2017, 14:23 
Bywalec
Od: 18.02.2017
Rok produkcji: 2016
Region: mazowiecki
No tak, ale chodzi o to, że w profilu masz tylko wpisane rok produkcji - jak ktoś ma 2016 tak jak ja i Mugen, to nie wiadomo :) Sam się właśnie zastanawiałem czy Mugen pisze o jeszcze GJce czy już GLce :)

Terminator181, na pewno są inne szyby. Ale nie wiem co w nich dokładnie innego :) Ktoś gdzieś o tym pisałem w tym wątku chyba, nie wiem czy nie rkarcz

PostNapisane: Śr, 28 cze 2017, 14:24 
A o wersji nie ma teraz? Nie zauważyłem nawet. Mea culpa.. Była i znikła.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 28 cze 2017, 14:31 
Stały bywalec
no nie ma...nie wiedzialem ze byla w ogole :|

PostNapisane: Cz, 29 cze 2017, 06:21 
Wstydliwy
Od: 21.04.2016
Region: dolnośląski
Ja mam FL1
dlatego o te szyby grubsze pytam i inne uszczelki przyszybowe, takie jak ma FL2.

Serwis oferuje taką usługę - pytam tu czy to coś da w kwestii przyokiennych zefirkach z przodu
Czy ktoś już robił taki przeszczep do FL1, czy może ktoś ma FL2 i podzieli się wrażeniami
odnośnie tylko tego delikatnego efektu uchylonej szyby...

Bo inne szumy mi kompletnie nie przeszkadzają (jak pisałem wcześniej)

Pozdrawiam

PostNapisane: Cz, 29 cze 2017, 06:27 
Był tu kolega który wymienił same szyby z przodu. Kupił na własną rękę i wymienił.
Musisz przeszukać ten wątek. Na pewno opisał swoje wrażenia.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 29 cze 2017, 10:00 
Bywalec
Od: 18.02.2017
mugen - jak Ci zrobią identycznie jak w FL2 to na pewno warto (oczywiście tylko musisz sobie przeliczyć stosunek jakość/cena, bo są zdaje się inne jeszcze patenty na to).
Mi też się kojarzy, że ktoś to robił, dobrze rkarcz pisze.

PostNapisane: Cz, 29 cze 2017, 16:00 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Region: pomorski
Czy mógłbym prosić - jeżeli ktoś ma - o zdjęcie sufitu bez podsufitki przed wygłuszaniem ?
Ciekawi mnie konkretnie czy relingi dachowe - w kombi oczywiście - demontuje się od dołu czy od góry ?
Może ktoś wie ???
Dzięki z góry ...

PostNapisane: Cz, 29 cze 2017, 20:10 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
Od dołu.

PostNapisane: Cz, 29 cze 2017, 20:23 
Prawie fanatyk
dzięki

PostNapisane: So, 1 lip 2017, 08:03 
Świeżak
Od: 26.12.2016
LPG: Tak
Uwazalem ze jest cicho w nowej mazdzie 6 aczkolwiek wczoraj jechalem nowym cx 5 ehh tam jest jeszcze ciszej

PostNapisane: So, 1 lip 2017, 10:01 
Nie jechałem nową cx-5 ale mam m6 2017 i wymieniłem opony na inne bo fabryczne głośne, po wymianie opon wydaje mi sie że może być blisko z wyciszeniem jak jest w nowej cx-5.
W cx 5 opony to yokohama H/T ( g98 ) lub Toyo Proxes a obie daja mniejszy hałas od tych w m6 Bridgestone Turanza T001.

Ostatnio edytowano N, 2 lip 2017, 20:35 przez Huncwot, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 2 lip 2017, 08:58 
Adept
Od: 03.11.2015
Region: wielkopolski
Udało mi się permanentnie i skutecznie wyciszyć mazde... Sprzedałem france. W końcu jestem szczęśliwy [SMILING FACE WITH SMILING EYES]

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: N, 2 lip 2017, 09:49 
Stały bywalec
<hahaha>

PostNapisane: N, 2 lip 2017, 13:52 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
nfsKing napisał(a):
Udało mi się permanentnie i skutecznie wyciszyć mazde... Sprzedałem france.

To brzmi jak harakiri <suicide> na ostro :alcapone:

PostNapisane: N, 2 lip 2017, 20:37 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Bo to jedyny prawdziwy i rzeczywisty problem GJ-ek. Odczuwają go w szczególności wszyscy korzystający głównie z autostrad i dróg szybkiego ruchu.
Pozostałe mankamenty tego auta, zarówno te większe jak i mniejsze dają się jakoś znieść a z czasem można się do nich przyzwyczaić a nawet polubić.

Ostatnio edytowano N, 2 lip 2017, 20:37 przez Huncwot, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Wt, 4 lip 2017, 10:03 
Wstydliwy
Od: 21.04.2016
Region: dolnośląski
Witajcie :)

Byłem już zdecydowany, żeby zamawiać nowe szyby z przodu i te nowe uszczelki w salonie
Ale dzięki Wam Chłopaki uszczelniłem silikonem tą przerwę między uszczelką szybową a tą dokładką piano black w słupku B
Dodatkowo w przednich drzwiach w górnej części dokleiłem zwykłą uszczelkę okienną.
Efekt? Zefirki pojawiają się dopiero przy ok 140 km/h, czyli efekt jest +40/50 km/h
Dla mnie bomba !!

Te dokładki pianoblack przy słupku B to dodatkowa opcja (standard przy skypassion) więc może to kwestia tego była?

Pozostałe szumy dla mnie są całkowicie pomijalne - przy audio nastawionym na "15" w ogóle ich nie słyszę.
I naprawdę różnicę w wyciszeniu czułem, jak jechałem Lexem.

Wczoraj na nowo zakochałem się w tym aucie hehe

PostNapisane: Wt, 4 lip 2017, 11:18 
Prawie fanatyk
mugen napisał(a):
Pozostałe szumy dla mnie są całkowicie pomijalne - przy audio nastawionym na "15" w ogóle ich nie słyszę.

W moim cudnym aucie podczas jazdy powyżej 90-100 km/h audio ustawiam na "30" lub powyżej aby słyszeć jakąkolwiek muzę. Przeważają świsty, gwizdy, szumy itd i tp.
Oczywiście przyjemność takiego odsłuchu jest żadna.

PostNapisane: Wt, 4 lip 2017, 13:44 
Stały bywalec
no to rzeczywsiscie jest ogromna roznica po tych 2 liftach
ja przy 90-100 zaczynam slyszec halas z nadkoli jako jedyny zauwazalny
tak naprawde..pozniej lekkie swisty kolo 150 sie wlasnie pojawiaja

PostNapisane: Wt, 4 lip 2017, 13:57 
Wstydliwy
Od: 04.07.2014
Rok produkcji: 2014
Różnica jest bardzo duża. Wcześniej musiałem dobrze wyciszyć wersję z 2014 (niestety ukradli). Obecnie mam FL2 bez wyciszenia i jest na tyle dobrze, że jedyne co planuję to za jakiś czas wymienić opony na inne

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Wt, 4 lip 2017, 14:04 
Prawie fanatyk
No to mnie pocieszyłes :)

PostNapisane: Wt, 4 lip 2017, 14:33 
Stały bywalec
Fidi napisał(a):
jedyne co planuję to za jakiś czas wymienić opony na inne

mysle dokladnie o tym samymy
jak zjade juz te Bridgestony zrobione z drewna debowego :D
to zainwestuje w jakies super ciche.

PostNapisane: N, 9 lip 2017, 10:28 
Amator
Od: 03.10.2014
Chciałem podzielić się moimi doświadczeniami z wyciszeniem mojej M6 i kontaktami z MPol. Pod koniec zeszłego roku zgłosiłem problem wyciszenia do MPol. MPol skierował mnie do ASO w celu wykonania pomiarów wyciszenia i lokalizacji szumów.
Po śmiesznym sprawdzeniu EUS u dilera (śmiesznego, bo po krótkiej jeździe stwierdzono, że jest cicho) oczywiście nie zgodziłem się z taką opinią i wysłałem krytyczny list do MP. Jako że przez 4 miesiące nie było żadnej odpowiedzi napisałem "odpowiedniego" :> posta na ich FB. Reakcja była szybka: sprawdzono, że mój list jest u nich, ktoś nie odpisał i proszą o skontaktowanie się ponownie z ASO w celu wykonania pomiarów.
Trochę to trwało, ale w zeszłym tygodniu w końcu byłem w innym ASO w Poznaniu.
Po konkretnej jeździe próbnej (kilkanaście km) dwaj pracownicy serwisu potwierdzili duże szumy przy słupku B <spoko> . Dla porównania przejechaliśmy się również ich samochodem demo, też 2.5l automat, ten sam rocznik i podobny przebieg. Okazało się, że ich samochód był cichszy :>
Mój samochód został do końca dnia na precyzyjne sprawdzanie. Na koniec dnia telefon: "prosimy odebrać auto, sprawdziliśmy wszystko co możliwe, oklejaliśmy wszystkie miejsca i otwory, i niestety nic to nie dało :mad: . Sprawę przekazujemy do MPolu".
Zobaczę co tym razem mi odpiszą, chociaż nie łudzę się i pewnie będzie "ten model tak ma" <niewiem>

Jedyny plus to, że ASO Voyager podeszło poważnie do mojego zgłoszenia a sama obsługa była na wysokim poziomie. Zdecydowana różnica w stosunku do wcześniejszego ASO. Prawdopodobnie będę teraz u nich serwisować auto :)

PS. Tak przy okazji, w międzyczasie zastosowałem forumowe wyciszenie, które mnie całkowicie satysfakcjonuje <spoko>. Takie proste rozwiązanie, zmienić uszczelki, a Mazda nie jest w stanie go wdrożyć...

クラウディウシュ

PostNapisane: N, 9 lip 2017, 11:42 
Prawie fanatyk
MOJA WALKA z MMPol na FB o WYCISZENIE AUTA

Początek konwersacji na czacie

25.09.2016 11:29
Nie chciałbym aby moja wiadomość nosiła charakter głosu wołającego na puszczy, choć wszystko na to wskazuje. Przypominam przedstawicielstwu producenta pięknych skądinąd GJ-tek, że za nic mają nasze „wołania” o znalezienie sposobu na wyciszenie (likwidację) szumów wiatru od strony szyby kierowcy. Ponieważ auto się wszystkim podoba, łatwo się sprzedaje więc spoczęliście na laurach. A co mają począć użytkownicy „6”-tek z produkcji do 2014 roku, oraz o zgrozo nawet tych po pierwszym face liftingu? Okazuje się że u tych ostatnich poprawa w tym zakresie była jedynie marketingowa. Chcę dobitnie stwierdzić, że uciążliwość jazdy tymi autami zwiększa się wraz z ich wiekiem. Prawdopodobnie powodem jest tragiczna jakość uszczelek, które z upływem czasu tracą swoje i tak wątpliwe właściwości wygłuszające. Co z tego, że 2 lata temu przeprowadziliście akcję wymiany kilku uszczelek, skoro nie nastąpiła żadna poprawa. Mam nadzieję, że każda nowa osoba oczarowana designem mazdy 6 i zamierzająca ją nabyć, zanim uda się do dealerskiego działu sprzedaży przeglądnie Waszą stronę na facebooku lub zapozna się z opiniami na forum użytkowników http://www.mazda6forum.pl i zrezygnuje z zakupu. Może wówczas spadek wzrostów sprzedaży aut otworzy Wam oczy na ewidentne wady konstrukcyjne tych ślicznych „wydmuszek” i weźmiecie się wreszcie do roboty. Bo zakup Waszego auta może spowodować u użytkowników ciężką chorobę nerwową.

26.09.2016 13:26
Witamy, bardzo nam przykro, że ma Pan takie zdanie na temat Mazdy 6 i że jazdę nią ocenia Pan jako uciążliwą. Na ten moment możemy zaprosić do kontaktu z Autoryzowaną Stacją Obsługi Mazda. Serwis na miejscu sprawdzi wszystkie zgłoszone wątpliwości w Pana samochodzie. Temat wyciszenia i uwag użytkowników został też przekazany do Importera, który pracuje nad zgłoszeniami.

27.09.2016 20:08
Generalnie jestem z auta zadowolony, jest oczywiście kilka drobiazgów uprzykrzających radość z jego posiadania. Ale naprawdę można je sobie darować. Najtrudniej wytrzymać z głośnością, i dotyczy to wyłącznie jazd pozamiejskich, zwłaszcza po autostradach. Wysiada się z auta po takiej podróży z bólem głowy, dosłownie jak z samochodu małolitrażowego.

15.12.2016 15:41
W odpowiedzi na prośbę o wiadomość priv dot ew. wymiany przednich szyb podaję: Nr VIN JMZGJ5978........, mój mail: .............; Żywię jednocześnie nadzieję, że taka wymiana dokonana zostanie na preferencyjnych warunkach. Pzdr Roman ...................

16.12.2016 11:14
Dziękujemy za wiadomość! Sprawę prześlemy do Działu Obsługi Klienta i wrócimy z odpowiedzią.

22.12.2016 12:12
Panie Romanie, po konsultacji z Działem Obsługi Klienta musimy Pana zaprosić do Serwisu na wizytę. Potrzebujemy poznać opinię pracownika serwisu na temat sytuacji opisanej przez Pana. Zatem niezbędna jest wizyta w ASO. Są różne sposoby na ewentualne wyciszenie pojazdu, np.: wymiana uszczelek. Prosimy o informacje, jeśli umówi się Pan na konkretny termin.

Tyle historii. Dodam jeszcze, że powyższą skopiowaną korespondencję z FB przekazałem najpierw właścicielowi ASO, który obiecał skontaktować się z MMPol-em i sprawą się zająć, lecz gdy z tej strony brak było jakiejkolwiek reakcji, poza próbą odwlekania tematu więc po ok. 2 m-cach drugą kopię korespondencji zostawiłem kierownikowi biura obsługi z podobną prośbą, oczywiście również z takim samym końcowym rezultatem.
Nigdy też nie zostałem poproszony o dostarczenie auta na wykonanie testów głośności, osobiście podejrzewam iż efekt byłby podobny do tego pierwszego przypadku opisanego przez ieiasu a wskazuje na to sposób podejścia ASO do wyjaśnienia problemu.
Nienaturalny też wydaje mi się sposób komunikowania się MMPol z klientami zgłaszającym na FB istotne problemy zaobserwowane w czasie eksploatowania mazd. Najczęściej proponują przejście na priv z opisaniem problemu, chodzi zapewne o to aby nie zachwaszczać nieprzychylnymi komentarzami facebooka mazdy by nie zniechęcać potencjalnych klientów.
Nie wiem czy podzielicie moje spostrzeżenie, że większość wpisów to ochy i achy dokonywane przed kupnem bądź bezpośrednio po zakupie aut. Krytyka jest uśmiercana w zarodku i kierowana na prywatną korespondencję.

PostNapisane: Pn, 10 lip 2017, 17:39 
Oni tak mają, cokolwiek wykracza poza ich plan marketingowy to trafia na PW. Choć do skrzyń AT jest jeden typ filtra oleju to i tak od razu prosili o VIN i rozmowę na PW. Tak jakbym miał inną skrzynię niż wszystkie inne Mazdy 6. FB jest od chwalenia a nie od problemów czy pytań spoza instrukcji obsługi. Zresztą Mazda i problemy? Jak to brzmi.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 12 lip 2017, 11:01 
Adept
Od: 03.11.2015
zagryziak napisał(a):
większość wpisów to ochy i achy dokonywane przed kupnem bądź bezpośrednio po zakupie aut. Krytyka jest uśmiercana w zarodku i kierowana na prywatną korespondencję.

Dokładnie tak. Kilka razy gdy tylko wyraziłem swoją opinię w nieco ironiczny sposób (przy okazji ich śmiesznych wpisów o różnych filozofiach itp.) to momentalnie byłem atakowany przez rzeszę obrońców.

zagryziak napisał(a):
Witamy, bardzo nam przykro, że ma Pan takie zdanie na temat Mazdy 6 i że jazdę nią ocenia Pan jako uciążliwą. Na ten moment możemy zaprosić do kontaktu z Autoryzowaną Stacją Obsługi Mazda. Serwis na miejscu sprawdzi wszystkie zgłoszone wątpliwości w Pana samochodzie. Temat wyciszenia i uwag użytkowników został też przekazany do Importera, który pracuje nad zgłoszeniami.

haha wychodzi na to że mają gotowy szablon odpowiedzi na uwagi o wyciszeniu...w ub. roku gdy prowadziłem z nimi korespondencję napisali praktycznie to samo

PostNapisane: Wt, 18 lip 2017, 11:53 
Wstydliwy
Od: 18.07.2017
M6 MY 2017 uzytkuje od 6 miesiecy. Jak juz wczesniej wielokrotnie napisano - EUS wydaje sie w tym modelu nie wystepowac w zakresie predkosci do 180kmh. Po przesiadce z poprzedniego auta i kilkumiesiecznym uzytkowaniu uznalem jednak ze poziom halasu na autostradach nie jest do zaakceptowania rowniez w poprawionej M6 2017 i oddalem auto do kompleksowego wyciszenia.

Efekt operacji - fajna redukcja szumu powietrza oraz halasu z silnika pod obciazeniem, szum opon (zwlaszcza na mokrej nawierzchni) rowniez zniwelowany. W mojej ocenie pozostaje problem samych opon (Turanza T001), ktore sa chyba niezmiernie twarde i reaguja bardzo na zmiany nawierzchni. Na tzw. szorstkim asfalcie powoduja huk (a nie szum), ktory prawdopodobnie wynika z drgan calego ukladu zawieszenia i przenosi sie pomimo wyciszenia do wnetrza.

Czy ktos z uzytkownikow Modelu 2017 moze potwierdzic poprawe w tej kwestii po zmianie opon?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1