Teraz jest Pn, 9 lut 2026, 04:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 147  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

administrator
PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 07:39 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
rkarcz napisał(a):
Widzę że pali mniej jak działa iEloop

A czasami mniejsze spalanie nie masz dzięki resetowi komputera przy wymianie akumulatora?

PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 07:45 
Może też tak być - jak ja zrobiłem reset to też mniej pali.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 08:05 
Nałogowiec
Od: 23.07.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
A jak sie resetuje komputer? Odłączając aku?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 08:56 
Tak.

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 09:14 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Ja wczoraj ponownie nabiłem akumulator z opcją Rekond. Kolejny test i za 2 tygodnie kolejna wizyta w ASO. Podejrzenie pada na Omegę, ale moim zdaniem problem jest gdzie indziej - znaczy w samej baterii. Ładowanie u mnie jest dobre, ale niestety akumulator szybciej traci prąd na postoju niż ładuje w trakcie jazdy. ASO uważa, że coś kradnie prąd - ale nawet jeśli bierze 0,1A (oni twierdzą, że 0,07) to w ciągu dobry jest to 2,4Ah. A moje obserwacje mówią raczej o 6-8Ah. Zatem prąd wycieka z baterii - tylko jak i gdzie? :mad:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 11:31 
Świeżak
Od: 19.08.2016
Rok produkcji: 2017
Wepnij po drodze miernik i po około 20 minutach jak większość systemów wygaśnie to zobaczysz ile auto bierze z akumulatora, następnie po koleji wyjmujesz bezpieczniki i weryfikuje czy spadło a jeśli tak to ile. Poniżej z YouTube link how https://www.youtube.com/watch?v=obsE2VnV7rs

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowano Pn, 15 maja 2017, 11:31 przez Huncwot, łącznie edytowano 1 raz
Kombo - post pod postem, dwukrotne (sic!) cytowanie poprzedniej wypowiedzi... (regulamin, pkt 5.4 i pkt 5.6)

PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 06:40 
Tombien być może. Ale jak dla mnie problemy z Aku zaczęły się od Webasto i w zasadzie po 1-2 miesiącach miałem wyższe spalanie. Z początku zwaliłem to na Webasto, ale minęła zima i dalej było to samo. Muszę uzupełnić Motostat za ostatnie 50 kkm. Wtedy dokładnie będzie widać co i jak. Wczoraj jechałem do Zakopanego. No dość płynnie nawet jak na zakopiankę. Spalanie 11.8 i to przy oponach 245 a nie 225. Także jak dla mnie to nadal iEloop. Ale może to wszystko po trochu się składa i warto raz na miesiąc Aku odpiąć od samochodu. W sumie to żadna robota + doładowanie Aku w tym czasie..
Zainstalowałem jakiegoś ​płatnego ForScana na Androida żeby te wszystkie zaawansowane pomiary mieć bez laptopa - ale mój klon ELM jest za cienki na tą aplikację i muszę kupić inny. Ktoś ma jakieś propozycje z czym ta aplikacja będzie działała po BT?

Z ciekawostek - na AGM napięcie jest 12.2-12.3V. Na ori Mazdy bywało 12.7-12.8V. Ciekawe czy to taka cecha, czy znowu coś nie tak.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 12:44 
Stały bywalec
Od: 13.10.2014
Rok produkcji: 2015
Region: podlaski
Mój ELM327 działa na wersji demo forscan ze sklepu play. Pokazuje procentowe naładowanie akumulatora.
Wczoraj po odpaleniu silnika pokazywał 57%, po 20 przejechanych kilometrach wzrosło do 61% lecz I-Eloop nie działał w dalszym ciągu.
Samochód po przenocowaniu po rozruchu miał 58, po chwili wskoczyło na 59 natomiast po 20km wzrosło jedynie do 60%, I-Eloop nadal bez oznak życia.
Wygląda na to, że przy obecnej temperaturze trzeba zrobić ok. 20km aby odzyskać moc akumulatora straconą przez noc (godzina 18 - 8) i odpalenie samochodu.

PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 16:55 
Nałogowiec
Ale do rzeczy - naładowania akumulatora nie widzę. 0%. BATT_SOC -> 0%! :mad: Kuwa - pierdyliard parametrów do odczytu i akurat ten nie działa.

Trochę pogrzebałem w internetach i znalazłem ciekawą rzecz - dotyczy CX-5, ale zkładam, że przekłada się to praktycznie tak samo na szóstkę.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... qTdEBCCSug

Cytuj:
Inspect battery condition by reading “BATT_SOC” with MMDS.
Specific gravity of battery acid is uneven after charging. Therefore, leave the battery for
6~48 hours when reading SOC after charging. The PCM does not show the correct SOC
right after charging because it is unstable, sometimes M-MDS temporarily shows “0%” as
SOC.

Ładowałem w niedzielę - podłączyłem aku koło 18-stej. Zatem jutro sprawdzę, czy wskaże % naładowania (w tej chwili mija około 48 godzin)...

I kolejna sprawa (jest to zbieżne z tym co napisał Pawko, odnośnie spadku naładowania w nocy).
Cytuj:
Following table shows SOC reduction rate per day on each vehicle condition as reference.
(The rate may vary depending on vehicle’s equipments and individual variability)
Vehicle condition SOC reduction per day
Normal condition 1.16%/day
Room fuse removed 0.48%/day
Room & audio fuses removed 0.4 %/day
Battery negative cable disconnected 0.17%/day
Following operation with room fuse installed awakens electronic devices from its “sleep
mode” so parasitic draw will be increased as a result.
- Opening engine hood
- Opening a door
- Placing the key inside the cabin or near the vehicle

administrator
PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 17:00 
Weteran
KMBak napisał(a):
Ale do rzeczy - naładowania akumulatora nie widzę. 0%. BATT_SOC -> 0%!

Czyli znalazłeś odpowiedź Mazdy na to co pisałem wcześniej:
tombien Wt, 2 maja 2017, 09:35 napisał(a):
(...)trzeba trochę pojeździć, aby ten poziom się pokazywał w Forscanie.
tombien napisał(a):
(...)
Niestety po podłączeniu klemy i przejechaniu 50 km, Forscan nadal pokazuje 0%. Niebawem sprawdzę ponownie.

tombien napisał(a):
Przejechałem następne 200 km i sprawdziłem - 69%.
(...)

PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 17:01 
Nałogowiec
Ale co ciekawe systemy iStop i iEloop działają. Czyli auto jakoś widzi te %%%. <nuta>

administrator
PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 17:03 
Weteran
Tak, u mnie było tak samo. Wszystko działało a pokazywał 0%.
Mało tego, od ostatniego naładowania nic więcej nie robiłem, samochód stal kilka razy po 5 dni i wszystko hula. :)

KMBak napisał(a):
Oczywiście pewnie w trasie ładuje się szybciej niż na jałowym w korku

Sam sobie odpowiedziałeś na temat ładowania. Ja robię minimum 50 km na wyjazd, miasta i korków mam mało na swojej trasie.

PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 17:20 
Nałogowiec
tombien napisał(a):
Tak, u mnie bylo tak samo. Wszystko dzialalo a pokazywal 0%.

No to będę czekał.

PostNapisane: Śr, 17 maja 2017, 08:08 
Nałogowiec
KMBak czy jak ladowales swoj akumulator tym cudenkiem CTek to odkrecales korki na akumulatorze na czas ladowania? czy tylko zdjales obie klemy? O jakim wtyku pisales, ktory trzeba zdjac przy ladowaniu aku?

PostNapisane: Śr, 17 maja 2017, 08:13 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: śląski
Przy minusowej klemie masz taką małe złącze, trzeba lekko odgiać zatrzask, i wysunąć wtyczkę. Nie zaszkodzi odkręcić korki, ponieważ podczas ładowania wydziela się gaz.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 17 maja 2017, 08:17 
Nałogowiec
Korki zakręcone. Oba ładowania. Sprawdzałem tylko przed ładowaniem poziom.
Przy klemie minus jest taka mała wtyczka z zatrzaskiem (po lewej stronie patrząc od góry). Trzeba ją odpiąć, potem ściągasz klemę minus, potem plus. Po ładowaniu przypinasz w odwrotnej kolejności - czyli plus, minus, wtyczka.

Dziś 3 dzień od ładowania - BATT_SOC w dalszym ciągu 0%.
Ładownie wygląda w normie. W trakcie jazdy prąd ładowania waha się od 4 do kilkunastu A. W trakcie zatrzymania na iStop prąd ładowania od 2 do 4A jeśli iEloop ma powyżej 2-3 kresek. Jeśli ma już 2 kreski lub mniej zaczyna być ujemny (czyli akumulator oddaje)... Ciekawe czy te dane są wiarygodne. Czy to też oznacza, że iEloop "ładuje" akumulator? :idea:

PostNapisane: So, 20 maja 2017, 17:41 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
Kilka dni temu dostałem odpowiedź z MMPOL na mojego maila odnośnie problemu z niedoładowanym akumulatorem, co skutkuje nie działaniem i-Stop i i-Eloop. Napisałem, że ładowanie aku po około 10 minutach jazdy spada w moim przypadku do 0-1A i zapytałem o wspomniany tu przez jednego z kolegów update zarządzania energią/ładowaniem aku, wspominając, że zostało to wykonane przez jedno ASO. Poniżej odpowiedź:
"Niestety nie znana nam jest wskazana przez Pana procedura zmiany sposobu zarządzania ładowaniem akumulatora. Nie jest to procedura zalecona przez producenta.
Dodatkowo warto przedstawić kilka powodów dla których akumulator może rozładowywać się szybciej:
· Kiedy pojazd wyposażony w system i-stop zatrzymuje się np. na czerwonym świetle, silnik jest zatrzymywany w celu poprawy ekonomii zużycia paliwa. Przed rozpoczęciem jazdy, silnik jest ponownie uruchamiany. Tak więc, rozładowywania i ładowania akumulatora są często
powtarzane w krótkich odstępach czasu.
· Ponadto podczas działania i-stop, zasilanie elektryczne dla odbiorników takich jak klimatyzacja, system audio, oświetlenie zewnętrzne itp. jest dostarczane tylko z akumulatora. To powoduje, że następuje większe rozładowanie akumulatora niż w pojazdach bez systemu i-stop.
· Jeśli zostanie użyty akumulator inny niż specjalnie zaprojektowany dla systemu i-stop, jego trwałość będzie mniejsza lub może on zablokować funkcję i-stop.
· Jeśli przejeżdżane są małe dystanse to niestety akumulator może nie mieć możliwości doładowania.
"
Pada jeszcze pytanie o stan elektrolitu i o dystanse na jakich auto jest użytkowane.
BZDETY, bzdety i jeszcze raz bzdety. <ziewa>

PostNapisane: So, 20 maja 2017, 20:27 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Niby bzdety ale od czasu kiedy mam auto wylaczony istop , to zawsze razem z ieloopem sa gotowe do dzialania. Taki paradoks ze działa kiedy jest nie uzywany :)

PostNapisane: N, 21 maja 2017, 08:28 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
tez mialem problem z dzialanim i-stopa, rozladowanym aku
jak ale upchalem prezdnia maske- silnik niejest tak chlodzony, aku jest w "cieple", problemy zniknely a od tego czasu i-stop dziala czesto i przes zime. Zona jedzy glowne trasy kolo 10km. Poza miasto sa trasy rzadko, glownie take ponad 3,4 godziny jazdy
Jak sa temperatury kolo 20, to upchanie masky rozbieram
Moze ale dlatego jest o.k, ze niama u mnie eloopa. aku mial juz 4 lata/ 50tkm, kolo 25 godzin istop

administrator
PostNapisane: N, 21 maja 2017, 17:23 
Weteran
Zakupiłem ten wskaźnik z myślą o innym pojeździe, ale pojeździłem z nim trochę w GJ.

Na postoju, po nocce:
Obrazek
W czasie jazdy:
Obrazek

PostNapisane: N, 21 maja 2017, 20:13 
A na ile masz zasilanie kamery ustawione? Bo chyba normalnie jest 12.7 - 12.8V?

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: N, 21 maja 2017, 21:20 
Weteran
Nie mam w tej chwili urządzenia do odcinania kamery, założyłem zwykły wyłącznik i sam decyduję o jej włączeniu/wyłączeniu.

PostNapisane: Pn, 22 maja 2017, 08:45 
Nałogowiec
tombien napisał(a):
Zakupiłem ten wskaźnik z myślą o innym pojeździe, ale pojeździłem z nim trochę w GJ.

Zadam moze glupie pytanie. To urzadzenie podpinasz pod gniazdo zapalniczki. Czego temperature pokazuje? Chyba nie akumulatora?

administrator
PostNapisane: Pn, 22 maja 2017, 09:57 
Weteran
Tak, pod gniazdo zapalniczki.
Temperaturę pokazuje w pobliżu tego urządzenia, ma 5 cm kabelek zakończony sondą.

PostNapisane: Pn, 22 maja 2017, 12:54 
Nałogowiec
U mnie po tygodniu od ładowania (zrobione w sumie niecałe 100 km) ciągle BATT_SOC = 0%.
Wszystkie systemy działają, aż miło. iEloop ładuje się błyskawicznie, a iStopa czasem używam.

System kondensatorów jednak coś daje – widać to jak iStop wyłączy silnik. Wówczas prąd ładowania powinien być ujemny – ale jeśli kondensator jest pełny to prąd jest taki jak na pracującym silniku (2-3A). Dopiero jak ładunek kondensatora spada poniżej połowy prąd ładowania spada, osiąga 0, a po rozładowaniu jest ujemy (czyli dopiero wtedy prąd idzie z akumulatora).

Na ten moment coraz bardziej mi się wydaje, że rozładowywaczem aku jest Omega, choć dopóki nie zobaczę % to ciężko powiedzieć. Chyba ładowanie z rekond nabiło akumulator ponad 100% i auto zgłupiało. Oczywiście żartuję, ale dziwne, że po takim czasie ciągle nie widać stopnia naładowania.

Co ciekawe w aku chyba jest jakiś czip, bo Forscan podaje czas życia baterii. Pokrywa się on mniej więcej z czasem zejścia auta z taśmy. Albo gdzieś magicznie to się w komputerze ustawia przy wymianie akumulatora.

PostNapisane: Pn, 22 maja 2017, 18:48 
Stały bywalec
U mnie po sobotnim ponad 3 godzinnym ładowaniu wzrosło z 50 do 77%. Dziwny przypadek bo terez te 77% utrzymuje się cały czas...

PostNapisane: Pn, 22 maja 2017, 18:52 
Może coś się zablokowało, znaczy popsuło.. :hihi:

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Pn, 22 maja 2017, 19:52 
Weteran
Myślę, że wysoka temperatura ograniczyła samoczynne rozładowywanie. Widzę u siebie napięciu, które się utrzymuje na wyższym poziomie po dłuższym postoju niż to bywało jeszcze miesiąc temu.

PostNapisane: Wt, 23 maja 2017, 08:26 
Stały bywalec
A nie, jednak wszystko "w normie". Po nocy 75%, po 20min jazdy z raz użytym i-stopem nawet nie odzyskał 77. Auto zaprojektowane do robienia km i tyle. Nie jest to miejskie wozidełko.

PostNapisane: Cz, 25 maja 2017, 18:17 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
JaFGdy napisał(a):
Kilka dni temu dostałem odpowiedź z MMPOL na mojego maila odnośnie problemu z niedoładowanym akumulatorem, co skutkuje nie działaniem i-Stop i i-Eloop. Napisałem, że ładowanie aku po około 10 minutach jazdy spada w moim przypadku do 0-1A i zapytałem o wspomniany tu przez jednego z kolegów update zarządzania energią/ładowaniem aku, wspominając, że zostało to wykonane przez jedno ASO. Poniżej odpowiedź:
"Niestety nie znana nam jest wskazana przez Pana procedura zmiany sposobu zarządzania ładowaniem akumulatora. Nie jest to procedura zalecona przez producenta.
Dodatkowo warto przedstawić kilka powodów dla których akumulator może rozładowywać się szybciej:
· Kiedy pojazd wyposażony w system i-stop zatrzymuje się np. na czerwonym świetle, silnik jest zatrzymywany w celu poprawy ekonomii zużycia paliwa. Przed rozpoczęciem jazdy, silnik jest ponownie uruchamiany. Tak więc, rozładowywania i ładowania akumulatora są często
powtarzane w krótkich odstępach czasu.
· Ponadto podczas działania i-stop, zasilanie elektryczne dla odbiorników takich jak klimatyzacja, system audio, oświetlenie zewnętrzne itp. jest dostarczane tylko z akumulatora. To powoduje, że następuje większe rozładowanie akumulatora niż w pojazdach bez systemu i-stop.
· Jeśli zostanie użyty akumulator inny niż specjalnie zaprojektowany dla systemu i-stop, jego trwałość będzie mniejsza lub może on zablokować funkcję i-stop.
· Jeśli przejeżdżane są małe dystanse to niestety akumulator może nie mieć możliwości doładowania.
"
Pada jeszcze pytanie o stan elektrolitu i o dystanse na jakich auto jest użytkowane.
BZDETY, bzdety i jeszcze raz bzdety. <ziewa>

Prowadzę dalej korespondencję z MMPOL na temat akumulatora, pod tytułem "Wiecznie niedoładowany akumulator". Odniosłem się do maila jaki otrzymałem (patrz wyżej - nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale jest tam też napisane, że jak I-stop wyłączy silnik, to wszystkie urządzenia są zasilane z aku, gdzie od początku piszę, że moje auto jest wyposażone w i-Eloop) i poniżej odpowiedź jaką otrzymałem:
"... Otrzymałam również informację, że zgłaszana przez Pana usterka nie należy do znanych i wymaga dokładniejszej diagnostyki z uwagi na nieznaną jej genezę.
W odpowiedzi na informację dotyczącą prostownika chciałabym poinformować, że używany przez Pana prostownik CTEK nie jest właściwy dla fabrycznego akumulatora zastosowanego w przedmiotowym pojeździe.
Akumulator fabryczny to akumulator kwasowo-ołowiowy o zmniejszonej odległości pomiędzy płytami celem spełnienia wymagań systemu i-stop.
"

Ponad to mam się zgłosić do ASO w celu przeprowadzenia analizy problemu i oficjalnie zgłosić reklamację.
Jak widzicie panowie CTEK nie jest odpowiednim prostownikiem, a akumulator to kwasowo-ołowiowy o zmniejszonej odległości między płytami, co by to nie znaczyło i o co dalej dopytuję.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 147  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1