Teraz jest Pn, 9 lut 2026, 02:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 147  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 11 maja 2017, 21:45 
U mnie jest tak
ObrazekObrazek

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 05:35 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
Ja zauważyłem , że po doładowaniu akumulatora e-loop znaczne nawet skrajnie znacznie lepiej ładuje się. Przy nie doładowanym aku zaledwie jedna, dwie kreski były naładowane , a teraz po przejechaniu 2 km dochodzi nawet do pełnego naładowania kondensatora. Także to nie doładowanie może być tym, że dodatkowo e-loop jest też jakoś doładowywany i wydajność alternatora jest przez to za słaba.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 05:52 
To jest kondensator. Magazynuje nadwyżki tak naprawdę. I jeśli Aku jest słabe to w systemie równoległym (to samo napięcie) energia jak woda - leci tam gdzie jest pobór. A ten jest na Aku bo jest niedoładowane, ma zmagazynowaną zbyt niski poziom energii.. :) Pewnie jest jakieś urządzenie dopasowujące i przełączające czy ładuje czy nie ale w sumie z podstaw elektrotechniki by tak wychodziło. A iStop nie działa bo niska zmagazynowana energia w Aku to przy rozruchu wyższy prąd poboru energii przy spadku napięcia.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 06:46 
Stały bywalec
Właśnie coś tam jest nie dograne. Chociaż kondensator powinien tylko wspomagać aku, a nie pobierać energię z niego. Przecież ładuje się poprzez odzysk energii przy hamowaniu lub wyluzowanu gazu na biegu. Niby zasada powinna być prosta - naładowany oddaje energię na odbiorniki (wspomaga) aku, nie doładowany - nic nie robi. Chyba, że jest zrobione tak- jest wpięty szeregowo w obwód i z niego ciągle są zasilane odbiorniki i w razie braku odzysku energii musi pobrać z aku. A powinno być jakby połączone równolegle , czyli normalnie jak bez kondensatora , a w razie nadwyżki energii ewentualnie przełączać na zasilanie e-loopa.

PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 06:58 
Szeregowo nie może być bo różnica potencjałów. + kondensatora podpięty do - Aku dałby? Zwarcie? :) Także to jest układ równoległy ale z dołączaniem lub nie ładowania kondensatora i rozładowywania Aku. Spokojnie rozwiązali to bez kłapiacych przekaźników czy o zgrozo styczników. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 07:32 
Stały bywalec
Tzn. szeregowo to tak w przenośni napisałem nie strikte elektrycznie.

PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 11:03 
Spoko oko. Bardziej się sam utwierdzam w przekonaniu czemu to g...wno nie działa z podstaw elektrotechniki, a nie skomplikowania systemów Mazdy. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 14:43 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
porownawal ktosz akku z ASO z innym ? z ktorym sie system i-stop/i-eloop zachowuje lepiej ? Jest warto kupic inny niz originalny ?

PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 21:02 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: pomorski
rkarcz napisał(a):
Szeregowo nie może być bo różnica potencjałów. + kondensatora podpięty do - Aku dałby? Zwarcie?

Kondensator dla prądu stałego jest przerwą. Zgromadzi ładunek i koniec. Bezpośrednie jego połączenie do aku w ogóle nie przemawia do mnie. Musi to być nieźle skomplikowane skoro sobie z tym nie poradzili, albo przegięli i przekombinowali.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 13 maja 2017, 07:41 
Nie bezpośrednio tylko przez jakiś konwerter coś/DC, ale z jakimś potencjałem. I wtedy wartości napięcia się sumują. Masz rację, że kondensator dla DC to przerwa. Z alternatora idzie zmienny - wartości napięcia od 12 do 25V z tego co na szybko znalazłem. Dopiero dalej za nim jest konwerter czy inny prostownik na 12VDC . :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 13 maja 2017, 10:57 
Stały bywalec
Teoretycznie powinno być proste. Kondensator naładowany zasila odbiorniki, niedoladowany- przekaźniki przełączają na zasilanie z akumulatora. Tak jak to jest w UPS-ch. Jest 220V to idzie z sieci zasilanie np. PC, zanik 220V idzie podtrzymanie z akumulatora.

PostNapisane: So, 13 maja 2017, 11:40 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Rok produkcji: 2016
Region: dolnośląski
Jestem po wizycie w ASO. Aku ma paramtry ok (elektrolit i napięcie). Dziś 57%. Coś ciągnie prąd. Ponoć norma jest do 0.045A. U mnie od 0.05 do 0.07A. Podejrzenie Omega. Jej wyłączenie powoduje spadek upływu do 0.02A. Pytanie do tych co maja problem - analizowaliscie ten trop?

PostNapisane: So, 13 maja 2017, 12:32 
Nałogowiec
Od: 23.07.2016
Region: mazowiecki
Ja tez mam omegę zamontowana fabrycznie/w salonie przed sprzedażą. I tez raczej spory upływ prądu na postoju. Co ci na ten tema powiedzieli w ASO? Jaki masz następny krok?

PostNapisane: So, 13 maja 2017, 18:51 
Terminator181 napisał(a):
Właśnie coś tam jest nie dograne. Chociaż kondensator powinien tylko wspomagać aku, a nie pobierać energię z niego. Przecież ładuje się poprzez odzysk energii przy hamowaniu lub wyluzowanu gazu na biegu. Niby zasada powinna być prosta - naładowany oddaje energię na odbiorniki (wspomaga) aku, nie doładowany - nic nie robi. Chyba, że jest zrobione tak- jest wpięty szeregowo w obwód i z niego ciągle są zasilane odbiorniki i w razie braku odzysku energii musi pobrać z aku. A powinno być jakby połączone równolegle , czyli normalnie jak bez kondensatora , a w razie nadwyżki energii ewentualnie przełączać na zasilanie e-loopa.

Kondensator z czasem traci ładunek (energię) - po dłuższym postoju samochodu z wyłączonym silnikiem spada napięcie i musi zostać doładowywany z generatora oraz akumulatora, aby osiągnąć odpowiedni poziom napięcia (tryb 6 - Pre-Charge).
Obrazek

Gdy bateria ma stopień naładowania mniejszy, niż 65% lub pobór prądu odbiorników w aucie jest większy, niż 50A lub temperatura zewnętrzna jest mniejsza, niż 0 stopni Celsjusza system i-Eloop przelacza sie w tryb 5 - By-Pass, czyli generator zasila kondensator i bezposrednio (w normalnym trybie pracy napiecie z kondensatora 12-25V jest obnizane przez uklad obnizajacy napiecie stale) baterię (połączenie równoległe):
Obrazek

Na postoju (zaplon wylaczony) system i-Eloop moze byc w trybie:
4 - Battery power supply mode - odbiorniki zasilane sa z baterii
6 - Pre-charge mode - ww. stan doładowania kondensatora z generatora oraz baterii
7 - Capacitor (i-ELOOP) power generation mode - doładowanie baterii z kondensatora

Obrazek

Wszystkie tryby pracy:
2014 - Mazda6 - I-ELOOP
Battery Used for i-stop System.pdf
i-ELOOP Battery Replacement.pdf

Ostatnio edytowano So, 13 maja 2017, 19:07 przez limo, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 13 maja 2017, 18:58 
Myślałem że zrobili to na jakichś tyrystorach a tu proszę - przekaźniki.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 13 maja 2017, 19:05 
Rozwiazanie proste i sprawdzone a poza tym mozna latwo wymienic i umiescic w skrzynce z innymi przekaznikami.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 13 maja 2017, 19:11 
Nałogowiec
Byc moze proste, ale dla mnie jako uzytkownika do doopy, bo nie laduje akumulatora, nawet przy dluzszej jezdzie. Prawde wam powiem ze nie mam pojecia co ja jako uzytkownik mam z tego i-Eloopa.

PostNapisane: So, 13 maja 2017, 19:25 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Region: dolnośląski
Peterka47 napisał(a):
I tez raczej spory upływ prądu na postoju. Co ci na ten tema powiedzieli w ASO? Jaki masz następny krok?

Wdrożyliśmy scenariusz, o którym pisałem Ci PW. Jutro znowu naładuje akumulator i zobaczymy jak się będzie zachowywać. Za 2 tygodnie kolejna wizyta. Jeśli będzie dalej kicha auto zostanie na cały dzień.

PostNapisane: So, 13 maja 2017, 19:53 
Peterka47 napisał(a):
Byc moze proste, ale dla mnie jako uzytkownika do doopy, bo nie laduje akumulatora, nawet przy dluzszej jezdzie. Prawde wam powiem ze nie mam pojecia co ja jako uzytkownik mam z tego i-Eloopa.
Opcji jest kilka (sprawdzilbym, czy doladuje na postoju z wlaczonym silnikiem):
- wadliwy akumulator lub drastyczny spadek jego pojemnosci;
- wadliwy kondensator (tylko w tryb 5 lub 6);
- zbyt maly prad ladowania akumulatora:
a) wadliwa przetwornica obnizajaca napiecie (tryb 3)
b) zbyt duzy pobor pradu innych odbiornikow (tryb 5 - By-Pass - przekaznik 3 zwarty)

Przy czym wiekszosc tych stanow jest pokryta przez diagnostyke (bledy DTC) w tym pomiar pradu baterii.

Proponuje sprawdzenie baterii, czy jest ladowana do pelna zewn. ladowarka i jak sie zachowuje pod obciazeniem. W przypadku uplywu pradu: odlaczenie kondensatora i-Eloop lub/i zostawienie tylko jednego przekaznika (silnik na biegu jalowym). Jezeli przy wylaczonym kondensatorze bateria bedzie naladowana to juz mamy winnego.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 13 maja 2017, 20:16 
Nałogowiec
Limo dzięki. Jest to jednak zbyt skomplikowane. Zreszta samochód jest w ASO i chyba tam wiedza co i jak sprawdzić. Ja sie zastanawiam co daje mi Ren I-Eloop w takim fizycznym realnym wymiarze. Przeczytałem jeden z załączników jakie dodałeś do posta. Ten na temat ładowania aku. Tam jest opisane ze trzeba wyjąc odkręcić korki i monitorować proces ładowania. To jest poza moimi możliwościami. A jeździć do ASO co dwa miesiące naładowali aku?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: So, 13 maja 2017, 20:57 
@Peterka47: Nie twierdze, ze jest to proste, ale masz punkt zaczepienia podczas rozmow z ASO. Szukajac uplywu pradu podczas postoju odlaczasz stopniowo kolejne odbiorniki. W realnym fizycznym wymiarze iEloop daje to, ze podczas hamowania/przyspieszania energia kinetyczna jest zamieniana przez generator na te 12-25V magazynowane w kondensatorze i-Eloop. Napiecie to po obnizeniu przez przetwornice obnizajaca napiecie zasila odbiorniki oraz baterie, czyli masz darmowy prad tak jak z elektrowni wiatrowej. Jezeli zas szukasz odpowiedzi prawdziwie realnej - to nie daje to wymiernie nic uzytkownikowi, bo kto powiedzial, ze te systemy zostaly wymyslone dla nas? Przeciez wiadomo, ze jak w przypadku oleju 0W20 lub zamykane wloty powietrza chlodnicy lub bezposredniego wtrysku chodzi o spelnianie aktualnych norm i wymogow danego rynku motoryzacyjnego. Problem sie zacznie za pare lat jak to wszystko zacznie sie starzec (kondensator ma okreslona zywotnosc) a pod maska przy temperaturach -40 do +125 stopni Celsjusza zycie latwe nie jest (nie sprawdzalem ile kosztuje ta czesc w ASO, ale skoro kolo dojazdowe w Mazdzie kosztuje ponad 2 tauzeny to pewnie tanio nie bedzie).

Jeszcze hint:

[If consumption current is 50A or more]
If consumption current of vehicle electric devices exceeds 50A or more, bypass relay is turned on to supply voltage generated by generator (14.8V) to those electrical devices directly.
In this case, movement of i-ELOOP gauge on the combination meter becomes slow, but this is not a failure.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 13 maja 2017, 21:32 
Daje tyle, że samochód zauważalnie mniej pali. To pewne. Przynajmniej przy mojej jeździe autostradowej. A, że zadowala przy okazji eko terrorystów to jakoś nas chyba nie powinno boleć. Kondensator kosztuje ok. 3000 PLN brutto. Łeb pewnego lisa uszkodził mi jego obudowę przy kolizji. I mam nówkę od końca 2015 roku.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 14 maja 2017, 00:07 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Cytuj:
Daje tyle, że samochód zauważalnie mniej pali. To pewne. Przynajmniej przy mojej jeździe autostradowej
i lecimy na nobla. Z racji że w wątku aku... jeszcze jakieś rewelacje "mój akumulator miał 0,97 wolta i zobaczyłem na cepeenie".
"Kondensator kosztuje ok. 3000 PLN brutto".
w innej marce pewnie 300 zł. i jest taki sam.

PostNapisane: N, 14 maja 2017, 07:09 
Wedrowiec masz jakąś handrę? :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 14 maja 2017, 13:07 
Nałogowiec
Mam :/ rkarcz po prostu dla mnie to się "nie sumuje".
W drugą stronę. Piszesz jakby ten kondensator robił efekt jak hybryda - czyli w sumie mizerny ale gigantyczny jak na kawałek "żelastwa".
Co do cen to ten kondensator jest warty tyle ile waży. Znowu inaczej. Tyle kosztuje producenta. DPF ceny to jest poezja. 700 w daćce, 15000 w kijance.

Moje smęcenie wynika z faktu że wsiadłeś w auto zastępcze i wyciągasz wnioski. Na przykładzie zmiany jednego wozidła na inne (i chyba nawet nie ten sam model). Peterka mógłby stwierdzić przykładowo że niebieskie auta mają mniejsze spalanie niż czarne. O ile miał niebieskie i zastępcze dostał czarne.

PostNapisane: N, 14 maja 2017, 13:14 
Nałogowiec
Wędrowiec chyba pomyliły ci sie osoby . To ja ( nie rkarcz) stwierdziłem ze zastępczy CX-5 pali mniej niz moja M6. A tu zastanawianie co mi daje kondensator ten cały I-Eloop . Z tego co inni piszą to nic moze cos dla środowiska a mnie więcej w kieszeni nie dostaje. Co do spalania to mam podpisie wynik. Oczywiście w obu działal o działa i stop I-Eloop itd.Ewidentne jest cos nie tak z moja M6. Ale z tym walczy mam nadzieje ASO.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: N, 14 maja 2017, 13:18 
Nałogowiec
Cytuj:
Peterka mógłby stwierdzić przykładowo
mógłby.

Ale faktem jest że pomieszało mi się - u rkarcz nie chodziło o zastępcze a o wymianę akumulatora.

PostNapisane: N, 14 maja 2017, 14:43 
A mi się sumuje. :) Widzę że pali mniej jak działa iEloop. W mieście to nie będzie dawało żadnej oszczędności. Rozważania na ten temat pisałem jakiś czas temu w wątku chyba paliwowym. Co do moich oczekiwań po porównaniach z innymi autami. Właściciel Mazdy zmiennym jest. Jak chcesz mnie za to stygmatyzować to chyba nie ten adres. Mam swoje wnioski to je piszę. Nie wiem po co to komentować na zasadzie - czemu tak a czemu siak.. Nie chcesz nie czytaj, proste.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 14 maja 2017, 18:50 
Nałogowiec
Pax. Chandra być może za duża.

PostNapisane: N, 14 maja 2017, 18:54 
No problem​. Niech będzie chandra.. :) Właśnie wróciłem z Siedlec. Normalnie miałbym zapewne ok. 12l/100 a mam 10.6. Jak uzupełnię w końcu dane z tankowań za ostatnie 50 kkm na motostat to od razu będzie widać jak działa iEloop na poziom spalania w trasie. Przestał działać jakoś w styczniu/lutym 2016.

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 147  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1