Teraz jest So, 31 sty 2026, 11:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1820 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 61  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 10 maja 2017, 20:48 
Stały bywalec
Od: 28.09.2014
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: śląski
Prawda.. tez jestem za lubryfikacja przy lpg

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 11 maja 2017, 14:08 
Wtajemniczony
Od: 09.10.2016
Rok produkcji: 2004
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: wielkopolski
W takim wypadku sam nie wiem co myśleć. Rozmawiałem z kilkoma osobami na ten temat. Według nich lubryfikacja nie jest potrzebna. Przy obecnych instalacjach gazowych z dotryskiem paliwa nie ma takiej potrzeby. Natomiast w przypadku trochę starszych modeli (gdzie tego dotrysku poprostu brak) jest mile widziana.
Są też stanowcze głosy sprzeciwu. W stylu "zapiekają zawory" ale równie dobrze to mogą być wyeksploatowane auta gdzie takie coś się stało.
Ogólnie sam mam lubryfikat około 18 tyś km już i nic się nie dzieję. Jak narazię tylko 1 raz było zalewane i nie ubyło więcej jak pół a samo auto nie przejawia takich zachowań jak kolegi kilka postów wyżej. (Odpukać w niemalowane :) )

PostNapisane: Cz, 11 maja 2017, 14:34 
Wtajemniczony
Od: 13.11.2016
Wersja: -
chlooopie siwy dym z komina poszedł i od razu czarny scenariusz ze wydmuchało uszczelkę ze pierścienie itd.... sprawdziłem zbiorniczek to w 18 km zjadł mi tyle co w rok heh... zakręciłem zbiorniczek i obecnie jeżdżę bardzo ECO na Pb :P niech się wypali oczyści wszystko później wrócę do lubrykatora ;)

PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 14:53 
Wtajemniczony
Ciekawość mnie trawi, jaką macie (jeżeli ktoś się orientuje) przerwę na świecach zapłonowych?
Ostatnio zauważyłem że na 1,3mm(NGK) auto zachowuje się dużo gorzej na benzynie i gazie. Obecnie mam 1mm(denso) i zastanawiam się czy będzie różnica na 0,7(bosh).

PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 15:03 
Wiem że pewnie gdzieś na necie jest, ale mam tylko dostęp do neta z telefonu, więc ciężko grzebać. Szukam instrukcji do Mazdy 2.3 może ktoś ma pod ręką link? :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 15:24 
Wtajemniczony
Od: 07.04.2017
Rok produkcji: 2002
Wersja: Active
Region: mazowiecki
kurczeblade napisał(a):
Wiem że pewnie gdzieś na necie jest, ale mam tylko dostęp do neta z telefonu, więc ciężko grzebać. Szukam instrukcji do Mazdy 2.3 może ktoś ma pod ręką link? :)

http://instrukcja.pl/i/mazda_6_instrukcja_obslugi
?

PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 16:19 
Wtajemniczony
ja wkładałem świece z NGK i jak porównywalnym to po 30 tys te które wykręciłem to po czyszczeniu nie wiele się różniły ( z wyglądu ) jak chcesz to mogę zmierzyć ile maja ;)

PostNapisane: Pt, 12 maja 2017, 17:18 
Bywalec
Od: 29.01.2017
Rok produkcji: 2005
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
DarthRevan napisał(a):
Ostatnio zauważyłem że na 1,3mm(NGK) auto zachowuje się dużo gorzej na benzynie i gazie.

wiecej pali czy sie krztusi?

PostNapisane: So, 13 maja 2017, 00:43 
Wtajemniczony
Ogólnie to na NGK mialem wypadanie zaplonu, spadki mocy, na denso lepiej ale pomoc nie to co mogli by być (słyszałem że stać ją na więcej :D ws. spalania) dlatego o tym myślę. Producent udziela info o przerwie mierzyć nie trzeba ;)

PostNapisane: So, 13 maja 2017, 05:05 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Rok produkcji: 2008
Silnik: -
Region: łódzki
Ze spalaniem to może być wiele przyczyn i raczej świece bym nie podejrzewał. Ja świece miałem po zakupie w takim stanie, że dziwiłem się jak w ogóle auto odpala, a spalanie miałem idealne. Tutaj to może wyregulowanie LPG, brudna przepływka, zapieczone hamulce lub łozysko w kole do wymiany, brudny filtr powietrza, a może po prostu komp. Ci przekłamuje?

PostNapisane: N, 14 maja 2017, 18:23 
Wtajemniczony
Jedno jeszcze pytanie do świec. Na łączeniu każdej świecy z kablem pojawił się biały nalot co to może życzyć? Nie mówię o miejscu gdzie powstaje iskra tylko o drugiej stronie :)

PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 14:01 
Panowie, jakie ciśnienie w oponach M6 2.3 166 kombi ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 14:44 
Wtajemniczony
Na drzwiach powinna być rozpiska. U mnie jest na drzwiach kierowcy, dla 205 i 195. Na oponach wypisane jest zazwyczaj też maksymalne ciśnienie przyjmowane.

PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 15:10 
Bywalec
Od: 11.05.2017
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.3 MZR (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: MPS
ksiazkowo 2.2 ale daj 2.4 <spoko>

PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 17:47 
Nałogowiec
Ja normalnie daję zawsze 2.3, chyba że samochód konkretnie załadowany to 2.4.

PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 18:25 
Ekspresowo lecą odpowiedzi na tym forum :-) dzięki Panowie.

Jeszcze mam pytanie. Coś ciężko mi ocenić stan oleju w tym aucie. W poprzednim na bagnecie było widać, nawet na jedno oko ;-) Trochę się naczytałem o tym silniku 2.3 166 że lubi brać olej. Poprzedni właściciel mówił że nie musiał dolewać od wymiany do wymiany. Jak to jest z tymi silnikami? Jakie są koszta ewentualnych napraw, czy mam się obawiać tego silnika ? Odpukac, ale co sprawdzam olej to na bagnecie jakby minimum. Olej spradzam na zimnym silniku. Poprzedni właściciel twierdził że wymieniał olej jakieś 3 tys km temu.

Czy jest kontrolka która się zaświeci w razie małej ilości oleju ? To jest wersja po lifcie. Sorry za laickie pytania.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 19:01 
Nałogowiec
Kontrolki niskiego poziomu nie ma, jedynie kontrolka Ci się zaświeci jak spadnie ciśnienie w układzie smarowania, ale to często już za późno, dlatego lepiej kontrolować częściej. Jeżeli masz ciągle min. to chyba Ci nie bierze, bo inaczej już byś widział po bagnecie. Jeżeli olej już jest ciemny, to ja bym wymienił bo nigdy nie wiesz czy ktoś mówił prawdę. Ogólnie jak czytam, to wszystkie te jednostki benzynowe lubią olej, a Ci którym auto nie przepala oleju to chyba moga mówić o szczęściu. Coraz więcej forumowiczów zgłasza problemy z pobortem oleju w M6 i to zarówno w 1.8, 2.0 jak i 2.3. Koszt remontu jest rózny, w zależności co jest do wymiany czy zrobienia. Taki standard to chyba 3,5 - 4 tys, ale czytałem że chłopak silnik 2.3 remontował za chyba 5 k czy 6 k. Zależy wszystko w jakim stanie są poszczegolne elementy.

PostNapisane: Pn, 15 maja 2017, 21:58 
Jest nawet mniej niż minimum. Ale jutro rano sprawdzę jeszcze na zimnym silniku. Bo sprawdzałem wg. instrukcji, czyli po 5 minutach. Olej raczej nie jest ciemny. Jutro pojadę do mechanika, niech zleje ten olej (sprawdzimy ile jest) i zalejemy nowym. Będzie łatwiej to kontrolować. Trochę pękam, bo poprzedni samochód miałem i brał ewidentnie olej, i dlatego się go pozbyłem! :)

Ile oleju wlać do tej wersji 2.3 ? i generalnie jakiej firmy olej polecacie ? Wcześniej był zalany 5 30

Chyba że zrobię dolewkę ? Orientujecie się ile oleju może być między minimum a maximum na bagnecie ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 05:37 
Nałogowiec
Na początek zalej ponownie 5W30 lub jak chcesz 5W40. Od min. do max. na bagnecie jest ok. 0,75 L, przynajmniej na moim bagnecie. Co do pojemności miski to nie wiem. Wszystko powinno być w instrukcji.

PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 08:17 
Przewertowalem trochę forum, i widzę że w tych mazdach znany problem, bez względu na silnik.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 08:23 
Nałogowiec
Szkoda tylko że od strony producenta cisza, bo jak wczesniej czytałem w prasie to tak bardzo zachwalane były jednostki benzynowe, a jedynie diesli nie polecali. Tak z perspektywy czasu, to jak ktoś decyduje się na benzyniaka to od razu najlepiej jak by miał odłozone 4 k na ewentualny remont, a i po remoncie tez nie wiadomo po ilu km problem powróci. Miałem tyle róznych aut i to starszych, a nigdy nie musiałem dolewać oleju w takich ilościach.

moderator
PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 09:36 
Prawie fanatyk
Od: 24.04.2016
Rok produkcji: 2006
Pytanie skąd się ten problem z olejem bierze.
Czy to kręcone liczniki, czy źle dobrane oleje, czy wada fabryczna ??
Oczywiście jedno nie wyklucza drugiego, ale problem zużywania oleju co jakiś czas się powtarza.

Ci którzy się go pozbyli - są szczęśliwi, Ci którzy go mają - chcą się go pozbyć, a Ci którzy go nie mają - myślą, kiedy będą go mieć... takie błędne koło.

kurczeblade a ile oleju Tobie ubyło ?

PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 10:13 
Wtajemniczony
Od: 07.04.2017
Rok produkcji: 2002
Wersja: Active
kielonsky napisał(a):
dejwid napisał(a):
Ja bym tak zerknął do tego filtra kabinowego czy on tam w ogóle jest...

Okej, sprawdzę i dam znać, dzięki za podpowiedź!

Sprawdziłem i faktycznie były liście, wyczyściłem i już nie "terkocze" dzięki wielkie za pomoc:)

PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 10:44 
Dobra obadalem sprawę. Olej był wymieniany przy 159.468, teraz mam na liczniku 161.050. Na bagnecie było poniżej minimum, więc zeszło około 0,8/0,9l (biorąc pod uwagę że bagnet ma 0,75l)na około 1500 km. Z tego co wyczytałem, oleju mieści się 4,4l w tym silniku. Nie wiadomo ile było wlane. Ja miałem raz w poprzednim aucie 4,5 jakoś a mechanik wlał 4litry, jedna bańkę, więc troszkę ściemnił, chyba że nie leje się do max? W każdym razie, dolalem 1litr oleju i na bangecie pokazuje mi max.
Kolejna sprawa, żeby sprawdzić olej w tej maździe musi być bardzo równo, zrobiłem to na stacji benzynowej, po odczekaniu 15minut.

Wcześniej męczyłem się z tym pomiarem, myślałem że autko stoi na prostej drodze, mierzyłem olej i obracając samochód 180% w tym samym miejscu, raz pokazywało mi powyżej minimum, później obróciłem auto i pokazywało suchy bagnet :-)lipa trochę z tym pomiarem. Ale trzeba ogarnąć.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 11:03 
Dobra obadalem sprawę. Olej był wymieniany przy 159.468, teraz mam na liczniku 161.050. Na bagnecie było poniżej minimum, więc zeszło około 0,8/0,9l (biorąc pod uwagę że bagnet ma 0,75l)na około 1500 km. Z tego co wyczytałem, oleju mieści się 4,4l w tym silniku. Nie wiadomo ile było wlane. Ja miałem raz w poprzednim aucie 4,5 jakoś a mechanik wlał 4litry, jedna bańkę, więc troszkę ściemnił, chyba że nie leje się do max? W każdym razie, dolalem 1litr oleju i na bangecie pokazuje mi max.
Kolejna sprawa, żeby sprawdzić olej w tej maździe musi być bardzo równo, zrobiłem to na stacji benzynowej, po odczekaniu 15minut.

Wcześniej męczyłem się z tym pomiarem, myślałem że autko stoi na prostej drodze, mierzyłem olej i obracając samochód 180% w tym samym miejscu, raz pokazywało mi powyżej minimum, później obróciłem auto i pokazywało suchy bagnet :-)lipa trochę z tym pomiarem. Ale trzeba ogarnąć.

Wcześniej się martwiłem że za mało, teraz się martwię że za dużo <oczy>
Obrazek

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 14:03 
Wtajemniczony
te miarki to sa do d%$y... ja pilnuje oleju aby byl od 1/2 do 3/4 miarki bo właśnie tak pokazuje heh raz tak raz tak...

PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 15:23 
To teraz mając max, może okazać się że mam ponad max ? :D

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 16 maja 2017, 17:59 
Nałogowiec
victor napisał(a):
Pytanie skąd się ten problem z olejem bierze.
Czy to kręcone liczniki, czy źle dobrane oleje, czy wada fabryczna ??
Oczywiście jedno nie wyklucza drugiego, ale problem zużywania oleju co jakiś czas się powtarza.

Ja bym podejrzewał wadę fabryczną, a szczegolnie kiepskie pierścienie. Nawet jak licznik by byl kręcony, to nie oznacza że silnik w takich ilościach powinien brac olej. Wczesniej jak się kupowało auto, to też liczniki kręcili i takich przypadków nie było. Czemu użytkownicy diesli nie mają z tym problemów, tylko w większości przypadków benzyniaki? Druga sprawa, którą zresztą poruszałem wielokrotnie, to te oleje o niskich lepkościach. Fakt, może obniżają trochę spalanie, może producenci musza spełnić te normy Euro, ale nie do końca mam przekonanie czy takie oleje dobrze Nam chronią silnik. Kiedyś się zalewało zwykłym półsyntetykiem 10W40 i auta latały po 500 tys km i więcej, a teraz lejemy dobre oleje syntetyczne 5W30 i silnik który podchodzi pod 200 tys zaczyna przepalać oliwę i nadaje się do remontu.

PostNapisane: Śr, 17 maja 2017, 16:20 
Nowicjusz
Od: 04.03.2016
Rok produkcji: 2007
@krzysiek1980
a Ty nadal walczysz z takim wielkim ubytkiem oleju ?
Mnie też czeka dolewka ale wychodzi mi ok. litra na 7tys, teoretycznie jedna dolewka wystarczy do następnej wymiany oleju :)

btw
orientujecie się gdzie można (i za ile) kupić nowy/100% sprawny silniczek xenonów ?
mój pada a warsztat ma jakiś problem, żeby wyciągnąć cenę od ASO :)

PostNapisane: Śr, 17 maja 2017, 17:57 
Nałogowiec
No niestety, cały czas walczę ale to chyba walka skazana na przegraną :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1820 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ... 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1