Teraz jest So, 7 lut 2026, 09:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 12:57 
Wtajemniczony
Od: 22.04.2016
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Bart napisał(a):
Zdiagnozowano uszkodzoną turbinę. Za wymianę życzą sobie 16tys. zł . Muszę poszukać tańszego rozwiązania. Regenerowane na Allegro są po około 1500zł, z wymianą 2500zł. Może ktoś polecić sprawdzoną firmę wyspecjalizowaną w turbinach (najlepiej w mazowieckim)?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No to grubo...

Miales wymieniany walek i turbo wczesniej, czy Twoj nie miescil sie juz w zakresie VIN?

Czasem pojawiaja sie nowe turbo na ebay za ulamek tej ceny, no ale teraz niestety nic nie ma.

Pozdrawiam,

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 13:09 
Wstydliwy
Od: 10.04.2017
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Moja jest z kwietnia 2014 czyli już poprawiona wersja. Widać że żywot tych turbin jest raczej krótki. Nie wiem czy kupować gdzieś samą turbinę. Zdecydowanie wolę żeby jakiś warsztat zrobił to kompleksowo, żeby w razie czego można było reklamować.
rkarcz napisał(a):
Ja robiłem tu:

http://www.turboservice.pl/

2 diesle 1.9 Opla.. :) Wszystko super. Jedna z turbin po regeneracji przejechała pod moją nogą 110 kkm, a kolejny właściciel dorzucił kolejne 50 kkm.
I wszystko ładnie lata.

Dzięki odezwę się do nich.

Ostatnio edytowano Śr, 12 kwi 2017, 13:35 przez Huncwot, łącznie edytowano 1 raz
Proszę używać opcji edytuj w celu uzupełnienia wypowiedzi (regulamin, pkt 5.4).

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 13:12 
Bart tylko oni naprawiają turbiny, nic więcej.
Mechanik wymontował, zawiozłem, naprawa, do mechanika i on montował.
Ale jak na moje oko to było Plug&Play.
Dużo rozbierania, ale generalnie założył, odpalił i działało od ręki.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 14:26 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Bart napisał(a):
Moja mazda ma już nakręcone 188k i niestety zaczęło się cis sypać.

Turbinka jednak siadła. Czyli potrafi jednak walnąć jak w niemieckich i nie dojechać do 200t km. Zmęczyłeś ją czy jednak taka delikatna? Czyli jednak japońskie nie oznacza wieczne i niezniszczalne. Aż przechodzi ochota tuning silnika przy tych cenach mechaniki w ASO. 16 tyś zł?? To 2 x drozej niż w audi :arrow: :mad:
Bart wyprzedzasz epokę. Okaże się, że jesteś naszym głównym testerem pokazującym ile to pudełko wytrzyma. :-P

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 14:32 
Wstydliwy
Nie znam historii napraw, bo jeżdżę nią dopiero od miesiąca. Kiedyś była naprawiana bo ropa poszła do silnika i rozrzedziła olej. Może wtedy już coś się stało z turbo.

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 14:36 
Prawie fanatyk
Może coś były właściciel miał większego na sumieniu? Dziwne.

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 14:42 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Jak na moje to efekt typowej zlej eksplatacji diesla;)braku wystudzania i wyglyszania tyebiny i interwalow olejowych co 20k k.No i plus cudowny Istoop ktory oszczedza paliwo i srodowisko heheh.Pozatym to zestaw turbin a nie turbina stad taka cena. 8k.zl to cena ,dla serwisu. 16k to dla klijenta . Wiem bo ostatnio patrzalem w komputer co ile kosztuje dla serwisu a ile dla klijenta. Takie mam wporzo relacje z moim aso ;)
Brat powiedzieli ci co dokladnie sie sypnelo w tej turbinie?? Bocja uwazam ze moze byc powazny problem z regeneracja akurat tego rozwiazania.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio edytowano Śr, 12 kwi 2017, 14:51 przez poxtazo, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 14:43 
crow napisał(a):
Może coś były właściciel miał większego na sumieniu? Dziwne.

Można tak podejrzewać :idea: olej - wymiana long life, użytkowanie - wyłączanie silnika bez chwili na schłodzenie turbiny, ogólnie - tryb jeżdżenia - "na zarżnięcie". A może się już sypią <niewiem>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 15:54 
Wtajemniczony
Akurat w naszych Mazdach nie montuja japonskich turbin tylko Honeywell'a.

Szkoda, ze nie wiesz co bylo robione wczesniej, a z ASO jest ciezko cos wyciagnac bo np u mnie ten Digital Service Record to zawiera tylko wymiany olejow i filtrow.

Za tu udalo sie wyciagnac fakture i na niej stoi:
SHY11370Z SH Repair Kit C - 1049 EUR

Tu masz niby nowe za 846 funtow:

http://www.eurekacarparts.com/mazda/shy11370z

Tak na szybko to jeszcze znalazlem, ze istnieja pod takimi numerami:

SHY11370Z
SH01-13700
810358-0003
810356-0001
810357-0002

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 17:26 
Wstydliwy
Wcześniej jeździł nią kolega z firmy. Na pewno serwisowana była w Mazdzie. Z turbina wcześniej na pewno nic się nie działo. Ogólnie były jakieś naprawy gwarancyjne, najpoważniejsza była ta co pisałem. Ropa dostawała się do oleju przez co wzrósł poziom oleju powyżej maximum. To też sporo mówi o bezawaryjności mazdy.

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 18:04 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Cytuj:
Ropa dostawała się do oleju
jak z dpf to norma... tzn. norma że niezależnie od marki może tak się dziać. Zależy też od stylu jeżdżenia, jak często wymieniany olej (i jaki) itp.

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 19:14 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Bart napisał(a):
Ropa dostawała się do oleju przez co wzrósł poziom oleju powyżej maximum.

No ale od tego jest kontrolka, jedzie się wówczas do serwisu i wymienia olej. Ciężko to nazwać awarią.

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 20:04 
Wstydliwy
Ja przyzwyczajony byłem do tego że oleju raczej ubywało niż wzrastało. Podobno olej był mocno rozrzedzony i na bagnecie było dużo powyżej maksimum.
Co do turbiny to w serwisie powiedzieli, że urwał się jakiś grzybek, który przełącza pomiędzy dwoma turbinami

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 22:00 
Wstydliwy
Od: 12.04.2017
Region: warmińsko-mazurski
Mazop napisał(a):
O ile mnie pamięć nie myli, była chyba jakaś akcja serwisowa na i-ELOOP w 2014 lub na początku 2015r.
To może niczego dobrego nie wróżyć, a gwarancja do czegoś producenta auta zobowiązuje :idea:

Właśnie przytrafiło mi się to samo co użytkownikowi Blasia - jestem laikiem - strzeliło coś przy ruszaniu z postoju, klima padła, komunikaty na żółto i czerwono: mogę w ogóle jechać czy laweta????

Ostatnio edytowano Cz, 13 kwi 2017, 09:17 przez Huncwot, łącznie edytowano 1 raz
Przeniesiono do właściwego tematu.

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 22:10 
Prawie fanatyk
Czyli Bi-turbo napawa lękiem. Ale tyle to ja nie pojeźdźę :idea:

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 22:13 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
ciekawe jakie kwiatki w mojej gj wyjdą - odbiorę za chwilę po prawie 4 miesiącach postoju w komisie (nie sprzdawalna jak na razie) ?? :(
zobaczymy

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 22:16 
Nałogowiec
Cytuj:
No ale od tego jest kontrolka
nie wiem jak w maździe, innych markach. W mitsubishi z tego co słyszałem/czytałem opierało się to na wskazaniach komputera a nie fizycznym odczycie. Wskazaniach różnych parametrów - można powiedzieć wirtualnie.
Ostrzeżenie mogło wyskoczyć i na bagnecie poziom przekroczony.
Ostrzeżenie mogło wyskoczyć i na bagnecie w środku normy.
Ostrzeżenie mogło wyskoczyć i na bagnecie poniżej minimum.

Dyskusja była na forum, chodziło nie tyle o sam poziom oleju co o poziom rozrzedzenia oleju, ewentualnie przekroczenie jednej z norm. DPF "pluje" (w uproszczeniu, zielonego pojęcia nie mam czy jest taka fizyczna możliwość) olejem do silnika, silnik może być przy okazji "dziurawy".
Konkluzja jest taka - poziom na bagnecie nie ma znaczenia.

PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 22:20 
Silnik w trakcie wypalania ma zwiększone dozowanie paliwa, tak gdzieś 5-7 krotnie patrząc na wolne obroty na postoju. I to paliwo nie zawsze się dopali w całości. A jak tych wypalań było bardzo dużo to i problemy gwarantowane. :( Z tego co pamiętam to w Maździe wypalanie jest co 150-250 km? Ja w Vectrze miałem co 1000-1100 i nie było takich jajec.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 12 kwi 2017, 22:39 
Nałogowiec
Cytuj:
w Maździe wypalanie jest co 150-250 km?
czyli ta sama tragedia co w mitsu. Tylko w mitsu to wyglądało tak:
2010 - co 250 (samo miasto mega krótkie trasy) do 1000 (lub więcej przy bardzo optymalnej jeździe) km - ekspresówki
~2011 -2012 co 200-500 - j.w.
~2013-2014(?) co 150-250 :D u mnie co 100-150 (max!), w warunkach raczej optymalnych.

edit: kupiłem auto w 2010, roczniki wyżej - co mówiło mitsubishi - bezpośredni kontakt z firmą (telefon + mail), ASO to inna bajka.

PostNapisane: Cz, 13 kwi 2017, 02:11 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Wedrowiec napisał(a):
Cytuj:
No ale od tego jest kontrolka
nie wiem jak w maździe, innych markach. W mitsubishi z tego co słyszałem/czytałem opierało się to na wskazaniach komputera a nie fizycznym odczycie. Wskazaniach różnych parametrów - można powiedzieć wirtualnie.

No bo tak jest - komputer jakoś sobie to liczy i gdy stwierdzi, że olej jest za żadki wyświetla odpowiedni komunikat. Czytając forum (to i pewne inne) to działa, bo komunikaty się wyświetlają. Przelewanie również występowało ale obecnie ciężko znaleźć o tym świeże posty więc pewnie były to bolączki wczesnych wersji.

Poza tym na bagnecie jest dodatkowy wskaźnik X, sporo ponad "max" którego przekroczenie wymaga zmiany oleju. To z kolei trzeba sprawdzić ręcznie.

Wypalanie co 150-250 owszem jest zbyt częste ale co poradzić - taki urok Diesla Mazdy. Klepią to rozwiązanie w zasadzie od 12 lat i wg nich jest ok.
U mnie 2.5 roku, przebieg 47k i póki co częstotliwość wypalania jest taka sama jak na początku, a olej zaraz przed serwisami ledwo przekroczył max na bagnecie. Także dziwi mnie, że auto służbowe, gdzie większość to trasy (ja jeżdżę głównie krótkie odcinki) potrafiło tak znacznie przelać olej ropą, że zostało to zakwalifikowane jako awaria. Chyba, że chodzi właśnie o to, że pojawił się wspomniany na początku komunikat aby udać się do serwisu, tam sprawdzili że oleju jest za dużo i go po prostu wymienili.

PostNapisane: Cz, 13 kwi 2017, 09:25 
Wtajemniczony
To dziwne z tym wypalaniem, ze u kazdego jest inne. U mnie jest zawsze co 300km. Zawsze po kasuje jeden z licznikow aby wiedziec kiedy bedzie nastepne. Wtedy staram sie wypalac na obrotach powyzej 2tys. Gdy nie jade autostrada, to jade na 2-3 biegu i wypalanie zajmuje wtedy ok 5-10km. Nigdy nie mialem problemow z kontrolka czy przepelnieniem na bagnecie. Nawet wczesniej gdy byla uzywana w firmie i serwisowana byla co 20k to po takim przebiegu, oleju bylo czasem troche lekko ponad max.

PostNapisane: Cz, 13 kwi 2017, 09:29 
Nałogowiec
To nie awaria,tylko nie pilnowanie procedury wypalenia do konca,gaszenie auta i stad tyle oleju przybywalo. Wymiana co 10k km rozwiazuje problem. Olej ubywa jak w kazdym tuebinowcu,tylko nie widzisz tego bo przybywa ropy w oleju i stan jest zawsze. Dlateho wlasnie wymiana co 10k km.a nie 20k km jak zaleca mazda. Klapka od sterowania turbinami sie urwala,czyli jak mowisz ze na wysokich obrotaxh jedzie to prawdopodobnie masz zamkniety manifold przy niskich obrotach,czyli mega dziura do 2500-3000obrotow a potem.otwuera sie duza i jakos to tam jedzie. Albo na manifoldzie w ogole padla.i zadnego doladowania nie masz. Nie wiem czy ci to zregeneruja.

PostNapisane: Cz, 13 kwi 2017, 09:52 
Adept
Wersja: SkyMotion
Mnie denerwuje jedno w dieselkach(i to w kazdej marce), dlaczego nie ma info ze wypala filter, tylko kierowca intuicyjnie wie ze cos sie dzieje, ale nie wie jak dlugo owa akcja trwa i jak sie tu "dokladnie" zachowac.

PostNapisane: Cz, 13 kwi 2017, 10:21 
Wtajemniczony
adas13 napisał(a):
Mnie denerwuje jedno w dieselkach(i to w kazdej marce), dlaczego nie ma info ze wypala filter, tylko kierowca intuicyjnie wie ze cos sie dzieje, ale nie wie jak dlugo owa akcja trwa i jak sie tu "dokladnie" zachowac.

Dokladnie tak jak mowisz, wg mnie tez powina byc jakas informacja. Tym bardziej, ze w instrukcji jest napisane, cytuje z pamieci :
"jesli zalaczy sie wypalanie dpf to trzeba kontynuowac jazde z predkoscia > 50km/h do jego zakonczenia"

Mysle, ze nie informuja aby nie odstraszyc przecietnego uzytkownika, ktory ma to gdzies. A jak cos nawali to i tak dla firmy zysk.

PostNapisane: Cz, 13 kwi 2017, 10:33 
Adept
Wersja: SkyMotion
@remi

nie wiem jak madzia to wymyslila, ale w toyce jak przekroczysz 2500 obrow, to przerywasz wypalanie, wiec w opisie "pitola" bym powiedzial, i nadal zadam od producentow konkretow, a nie proszenia klijenta do kasy na podstawie " pan zle jezdzil, lub tylko miasto i teraz wymiana filterka za 3000euro bedzie".

PostNapisane: Cz, 13 kwi 2017, 11:28 
Wtajemniczony
U mnie jak napisalem, najszybciej wypala pomiedzy 2000 a 2500obr i stalej predkosci. Z tego co czytalem na roznych forach to raczej z tym mazdzianym dpf-em problemow nie ma. U mnie zaraz stuknie 160k i odpukac nic z nim sie nie dzieje, ale ja po miescie prawie w ogole nie jezdze. Za to procz kola zapasowego w bagazniku, trzeba wozic zapasowy walek rozrzadu <hahaha>

PostNapisane: Cz, 13 kwi 2017, 14:27 
Prawie fanatyk
Kurcze, nigdy nie mogę utrafić na ten moment, kiedy to jest. faktycznie taka kontrolka by się przydała. Czyli najlepiej jak mówicie mieć 2000-2500tyś obr/min.? I czasem trasa z tego wynika. Świat się za mocno skomplikował. Ale kiedyś inne pierdołki męczyły. Takie czasy. :idea: <niewiem>

PostNapisane: Cz, 13 kwi 2017, 15:02 
Nałogowiec
Mozesz zostawic na postoju wlaczony silnik i filtr sie wypali. Tak zostal zapeojwktowany,dlatwgo wlasnie tak czesto sie wypala i dlatwgo tak duzo.pali podczas wypalania. Stad tez brak problemow z dpf w mazdzie. Bo nie maja scisle okreslonyxh warunkow do wypalania. Poprostu silnik.ma.byc wlaczony.

PostNapisane: Cz, 13 kwi 2017, 17:16 
Nałogowiec
Cytuj:
Mozesz zostawic na postoju wlaczony silnik i filtr sie wypali
nie czepiam się tylko w celu uściślenia - jesteś pewien na 100%? W Mitsubishi była wymagana prędkość powyżej ileś tam km/h, jeżeli prędkość była niższa przez x minut to proces przerywał się i później zaczynał od nowwa.

PostNapisane: Cz, 13 kwi 2017, 18:00 
Nałogowiec
A tu nie jest, dlatego jest bezawaryjny,o ile dajesz mu sie wypalac. Wiem bo nie raz wypalam go pod domem,przychodze po 20min jade na ulice obok zawracam zebybsprawdzic czy napewbo wypalil.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1