Teraz jest Pn, 9 lut 2026, 01:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 72  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 22 lut 2017, 11:00 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
I-stop działa w tej mojej ulubionej 100 na 100 na razie.
Cicho i prawie niezauważalnie ... czego i wam życzę :)
pozdrawiam wszystkich

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

administrator
PostNapisane: N, 26 lut 2017, 22:39 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Wczoraj sprawdziłem stopień naładowania akumulatora przy pomocy areometru.
- 2 cele miały gęstość elektrolitu w połowie zielonej skali (75%)
- 2 cele miały gęstość elektrolitu na pograniczu zielonej/żółtej skali (66%)
- 2 cele miały gęstość elektrolitu na połowie żółtej skali (50%)
Średnio daje to ~64%. W tym stanie działał i-Eloop bez i-Stopa. Przejechałem następnie 50 km w ciągu 2 dni i i-Stop też zaczął działać. Nie robiłem kolejnych pomiarów gęstości elektrolitu, ale myślę, że stopień naładowania akumulatora urósł do 65-70%. Temperatura sprzyja. :)

Obrazek

PostNapisane: Cz, 6 kwi 2017, 10:57 
Świeżak
Od: 12.10.2015
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyEnergy
Pozwólcie, że podzielę się z wami moim przypadkiem niedziałania iStop. M6 mam z połowy 2015 i do jesieni 2016 iStop pracował prawidłowo. Nastała zima i przestał, a na wiosnę nie wrócił do życia. Pojechałem z tym tematem do ASO.
Panowie powiedzieli, że słaby akumulator, trochę podładowali i powiedzieli, że jak pojeżdżę ze 100km to się podładuje i iStop zacznie działać.
Niestety nie zadziałał, więc wróciłem i powiedziałem, że jeśli to nie wina iStop tylko aku to problem leży gdzie indziej i powiedziałem, że na naszym forum toczy się wątek niedoładowanego akumulatora.
Panowie pogrzebali w swoich dokumentach i znaleźli przygotowane rozwiązanie. Tak, tak, na wiecznie niedoładowany akumulator. Świetnie!
Problem objawia się w pewnych warunkach użytkowania samochodu. Ja robię prawie codziennie 40 trasa+10 miasto i widocznie się załapałem na te warunki :D.
Otóż problemem jest niewłaściwe sterowanie ładowaniem akumulatora, przez co auto jeździ na wiecznie rozładowanym akumulatorze.
Ciągłe niedoładowanie skraca żywotność tegoż akumulatora i powoduje, że po pewnym czasie iStop przestaje się załączać, a później aku całkiem może paść.
Panowie zaktualizowali mi oprogramowanie sterujące ładowaniem akumulatora. Teraz sterowanie ładowaniem nie dopuszcza aby akumulator był niedoładowany. Prawidłowe ładowanie aku wydłuży jego żywotność, a i iStop działa już jak ta lala.
Jeśli macie problemy z niezałączającym się iStopem polecam podpowiedź tego rozwiązania w waszych ASO.
Ja znowu mam błogą ciszę w kabinie na światłach :D
Pozdrawiam

PostNapisane: Cz, 6 kwi 2017, 11:02 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
AndyU napisał(a):
Panowie zaktualizowali mi oprogramowanie sterujące ładowaniem akumulatora. Teraz sterowanie ładowaniem nie dopuszcza aby akumulator był niedoładowany.

AndyU, Przerabialiśmy już te rewelacyjne i odkrywcze metody stosowane w ASO, niektórym przytrafiało się to nawet wielokrotnie. Niestety nadal z mizernym skutkiem.
Oczywiście zawsze pozostaje nadzieja, że tym razem im się udało! :sad: <modlisie>

administrator
PostNapisane: Cz, 6 kwi 2017, 11:27 
Weteran
To może być odpowiedź na pytanie, na które nie potrafiłem sobie odpowiedzieć ostatnio.

Sprawdziłem Forscanem poziom naładowania akumulatora, miał 65%. Podłączyłem CTek, który potwierdził ten stan naładowania i zaczął ładować od 4 kroku, po 6 godzinach doszedł do 7 czyli w pełni naładowany akumulator.

Po uruchomieniu silnika i przejechaniu dopiero 15 km i-eloop zaczął się ładować. Przejechałem kolejne 10 km i zatrzymałem samochód. I-stop nie działał w dalszym ciągu. Forscan pokazał mi znowu 65%. Pod prostownik już nie podłączałem i jeździłem dalej po 50 km na wyjazd. Po niedługim czasie wrócił i-stop.

Muszę teraz sprawdzić %, ale myślę, że jest ok 72-75%. Poziom naładowania akumulatora widziany przez komputer nie bierze się z chwilowego pomiaru tylko jakieś dłuższej kalibracji. Na dowód tego, odłączenie akumulatora od klemy i podłączenie go po paru minutach, weryfikajca Forscanem i mamy wartość 0%!

Teraz historia AndyU i wszystko staje się jasne. Sterowanie ładowaniem, które nie działa jak powinno. Do tego dochodzi technologia EFB obecna w fabrycznie montowanych akumulatorach Yuasa w GJ/GL z wadą, tj. raz rozładowany akumulator ma już dużo mniejszą pojemność i pada przy większym spadku temperatury.

No i mamy odpowiedź na padające akumulatory przed czasem. :/

PostNapisane: Cz, 6 kwi 2017, 11:42 
Miałeś wgrywanie to najnowsze oprogramowanie o którym pisze AndyU?

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Cz, 6 kwi 2017, 11:47 
Weteran
Nie, dopiero się o nim dowiedziałem. :)

PostNapisane: Cz, 6 kwi 2017, 12:07 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Ja zauważyłem, że prąd ładowania akumulatora, którego stan naładowania FORSCAN pokazuje na poziomie około 47% po kilkunastu minutach jazdy spada i waha się między 0 a 1A. Pierwsze kilka minut jazdy to prąd rzędu 7-3A. Będę musiał przycisnąć ASO w sprawie tego oprogramowania. U mnie w zimę I-stop i E-iloop przestały działać i odpuściłem sobie temat czekając do wiosny.

PostNapisane: Cz, 6 kwi 2017, 12:13 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
U mnie wczoraj był przegląd.
Naładowanie 44%. Oczywiście elupy i stopy nie działały już od dłuższego czasu (choć w trakcie zimy ze dwa razy zadziałały - raz po trasie, raz po dłuższym kręceniu się po mieście).
Ale wracając do wczoraj. 44%.
Pytam co z tym zrobić?
ASO: Naładować prostownikiem.
Ja: OK, czy wszystko zacznie działać?
ASO: Nie - musimy zresetować.
Ja: Czyli mogę jeździć ile wlezie a i tak istop nie zadziała?
ASO: Tak.

Jednak życie szybko zweryfikowało sprawę. Auto po przeglądzie jeszcze było ozonowane. Godzinę stało odpalone.
Wsiadłem, przejechałem 2 km i wszystko działa... Czyli jednak nie trzeba nic resetować.

Porostu masakra - NIE MA kompetentnych informacji jak to wszystko działa. Chyba steruje tym jakieś szalone AI.

Ale dla świętego - naładuje ten akumulator do pełna.

PostNapisane: Cz, 6 kwi 2017, 12:39 
Ktoś wie jaka jest wersja tego oprogramowania? ASO może robić wielkie oczy i trzeba być przygotowanym

Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 6 kwi 2017, 13:00 
Świeżak
Od: 12.10.2015
Dodam jeszcze, że panowie z ASO gdy poprosiłem o podanie przyczyny to pokazali mi dokumentację tego problemu z ładowaniem.
I jest tam jasno opisane co się dzieje z akumulatorem, dlaczego jest jak jest i co to powoduje i czym skutkuje oraz cała instrukcja jak to zmienić. O ile dobrze pamiętam to oprócz zmiany konfiguracji to również jest jakaś procedura postępowania z samym aku. To nie jest nowe oprogramowanie, raczej zmiana konfiguracji sposobu zarządzania akumulatorem.
Chciałem to od nich wziąć aby wam pokazać, ale nie pozwolili bo "tego nie ma, a ja nic nie widziałem".
A, że bardzo sobie cenię to ASO i ludzi co tam pracują, szczerość i otwartość na klienta to niech zostanie jak jest.
Szkoda, że nie zapytałem tylko od kiedy mają ten problem tak rozwiązany. Ale na pewno jest dobrze udokumentowany i nie jest to tylko gadka mechanika.

PostNapisane: Cz, 6 kwi 2017, 13:08 
U mnie i-stop przestał dzałać w po montażu oświetlenia powitalnego, przez dłuższy czas były otwarte dzwi oraz bagażnik. Czekałem 2 dni aż i-eloop zacznie działać ale to nie nastąpiło.
Przeprowadziłem proces restartu ieloop:
1. Odłaczyć kabelek od kondensatora. Jest to kabelek żabka ( który jest podłączony do klemu -)
2. Odłączyć klem - na 3min.
3. Podłączyć klem i potem kabelek
4. Włączyć zapłon (bez silnika)
5. Przycisnąć i przytrzymać przysick i-stoop aż zaświeci się na zielono.
6. Wyłączyć zapłon
7. Włączyć silnik. Restart zakończony.

I wszystko wróciło do normy.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 7 kwi 2017, 10:58 
Amator
Od: 03.10.2014
Region: wielkopolski
No to jeszcze ja dołożę łyżkę dziegciu do tematu. Wiadomo, że akumulator musi być naładowany (warunek konieczny). Zimą spada sprawność aku więc nie byłem zdziwiony że i-stop nie działa. Załączył się już pod koniec lutego, kiedy zrobiło się ciepło. Super :)
Niestety nie ma tak dobrze - znowu przestał działać :mad:
Najpierw naładowałem akumulator do pełna, zastosowałem procedurę ładowania na wolnych obrotach, przejechałem 2x trasę 320km i nic ;((

Wczoraj oddałem auto do serwisu, aby mi coś z tym shitem zrobili. Od razu im powiedziałem, że pewnie do wymiany akumulator (6 miesięcy temu ten sam problem, ASO wymieniło aku i było OK). Ale muszą stosować się do procedur Mazdy więc: resetowanie i-stopa, ładowanie na wolnych obrotach i ... kicha. No to wymiana akumulatora na nowy, znowu procedura i ... kicha <oczy>
Samochód drugi dzień w serwisie i jak na razie bez pozytywnego efektu. Jakieś fatum jest z tym i-stopem w moim aucie :>

クラウディウシュ

PostNapisane: Pt, 7 kwi 2017, 13:09 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
U mnie natomiast zaczął działać nieprzerwanie po ostatnim, trzecim już przeglądzie, tj blisko 2 m-ce. Niczego im nie zgłaszałem, nie wierzyłem w jakąkolwiek poprawę, musieli widać wgrać to oprogramowanie o którym pisze AndyU ale nie poinformowali mnie o tym. Stale muszę go wyłączać, gdyż jeżdżę głównie, mimo że rzadko - po Warszawie i irytujące są te ciągłe gaszenie i odpalania silnika w ulicznych korkach.
Nie wiem, jak długo takie jego działanie potrwa. Zakładam, że do zimy.

PostNapisane: So, 8 kwi 2017, 21:39 
Wstydliwy
Od: 22.03.2017
Czytam o tych narzekaniach na i-stop :) i zastanawiałem się o co chodzi, a to faktycznie
chyba upierdliwe jest w automacie.

W manualnej skrzyni silnik odpala się po wciśnięciu sprzęgła więc nie ma żadnego opóźnienia
w ruszaniu. W automacie uruchamia się po puszczeniu hamulca, ale wtedy już zapewne wciskacie gaz..

Co do ieloop jakieś 50km od kupna samochodu zaczął działąć i działa nieprzerwanie nawet jak samochód stoi
tydzień. I cholerstwo nie działa jak nie mam zapiętych pasów.

PostNapisane: N, 9 kwi 2017, 07:06 
Stały bywalec
Dyzio w automacie moim zdaniem działa lepiej niż w manualu, bo siłą nacisku na pedał hamulca decyduję czy ma zgasić silnik czy nie. Poczekaj jeszcze trochę i sam się przekonasz jak, i u Ciebie przestanie działać. Wtedy się przekonasz czy to upierdliwe czy nie.

PostNapisane: N, 9 kwi 2017, 09:15 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Generalnie rzecz biorąc silnik odpala się tak szybko, że gdy puścisz hamulec to zanim położysz nogę na gazie silnik już normalnie działa. Raz tylko mi się zdarzyło, że silnik odpalił się po naciśnięciu na gaz.

Mówię oczywiście o normalnej jeździe drogowej, a nie ściganiu się spod świateł.

PostNapisane: N, 9 kwi 2017, 11:03 
Nałogowiec
Dokładnie, silnik tak szybko startuje. Chyba, że kurde niechcący na chwilowym zatrzymaniu zdąży zgasnąć. Czasem się to zdarza.

PostNapisane: Pn, 10 kwi 2017, 14:12 
Amator
Od: 03.10.2014
Odebrałem swoją M6 z ASO. Tak do końca nie są jeszcze pewni co było przyczyną, ale podejrzenie jest na czujnik ładowania akumulatora (prąd ładowania). Wymieniono mi na testy ten czujnik i o dziwo wszystko działa poprawnie :) Nawet wyjeżdżając z garażu akumulator jest już gotowy <disco>
Pojeżdżę trochę i pewnie skończy się cały problem na tym czujniku.

クラウディウシュ

PostNapisane: Wt, 25 kwi 2017, 08:58 
Stały bywalec
AndyU napisał(a):
Panowie pogrzebali w swoich dokumentach i znaleźli przygotowane rozwiązanie. Tak, tak, na wiecznie niedoładowany akumulator. Świetnie!
Problem objawia się w pewnych warunkach użytkowania samochodu. Ja robię prawie codziennie 40 trasa+10 miasto i widocznie się załapałem na te warunki :D.
Otóż problemem jest niewłaściwe sterowanie ładowaniem akumulatora, przez co auto jeździ na wiecznie rozładowanym akumulatorze.
Ciągłe niedoładowanie skraca żywotność tegoż akumulatora i powoduje, że po pewnym czasie iStop przestaje się załączać, a później aku całkiem może paść.
Panowie zaktualizowali mi oprogramowanie sterujące ładowaniem akumulatora. Teraz sterowanie ładowaniem nie dopuszcza aby akumulator był niedoładowany. Prawidłowe ładowanie aku wydłuży jego żywotność, a i iStop działa już jak ta lala.
Jeśli macie problemy z niezałączającym się iStopem polecam podpowiedź tego rozwiązania w waszych ASO.
Ja znowu mam błogą ciszę w kabinie na światłach :D
Pozdrawiam

AndyU napisał(a):
Dodam jeszcze, że panowie z ASO gdy poprosiłem o podanie przyczyny to pokazali mi dokumentację tego problemu z ładowaniem.
I jest tam jasno opisane co się dzieje z akumulatorem, dlaczego jest jak jest i co to powoduje i czym skutkuje oraz cała instrukcja jak to zmienić. O ile dobrze pamiętam to oprócz zmiany konfiguracji to również jest jakaś procedura postępowania z samym aku. To nie jest nowe oprogramowanie, raczej zmiana konfiguracji sposobu zarządzania akumulatorem.
Chciałem to od nich wziąć aby wam pokazać, ale nie pozwolili bo "tego nie ma, a ja nic nie widziałem".
A, że bardzo sobie cenię to ASO i ludzi co tam pracują, szczerość i otwartość na klienta to niech zostanie jak jest.
Szkoda, że nie zapytałem tylko od kiedy mają ten problem tak rozwiązany. Ale na pewno jest dobrze udokumentowany i nie jest to tylko gadka mechanika.

Dzwoniłem dziś do swojego ASO. Nic nie wiedzą na ten temat. Nic nie słyszeli o nowym sposobie zarządzania ładowaniem akumulatora. Jakieś pomysły jak to dalej ugryźć?

PostNapisane: Śr, 26 kwi 2017, 10:11 
Nałogowiec
Od: 23.07.2016
No i mnie dopadl problem z i stop. na liczniku ok 6500 km. W zimie dzialal bez zarzutu. Ale teraz nie chce. Gdy patrzena E-loop to kondensator jest na jednej kresce ( jesli to w ogole cos pokazuje). Przypuszczam, ze akumulator jest rozladowany, przynajmniej tak wnioskuje po Waszych wpisach. Samochod oddaje do ASO 9 maja. zobaczymy co na to powiedza. Czy ktos kontaktowal sie z Was z Mazda Poland w tej sprawie?
Skad macie te wszystkie procedury ladowania akumulatora? Wujek google? czy wasz wlasna wiedza i doswiadczenie, czy moze ASO?

PostNapisane: Śr, 26 kwi 2017, 10:16 
Nałogowiec
A ja myślałem, że u mnie to przez małe przebiegi... Dziwne to...

PostNapisane: Śr, 26 kwi 2017, 10:51 
Nałogowiec
NA MZD na panelu Monitor Zuzycia Paliwa sa trzy ikony: Silnik, Akumulator i AC. Czy wiecie co one oznaczaja? Czy aby I-stop byl gotowy to wszystkie musza byc jakos podswietlone? jesli tylko ktoras jest podswietlona, to czy oznacza to problem tego systemu i dlatego I stop nie dziala?

PostNapisane: Śr, 26 kwi 2017, 10:55 
Nałogowiec
3 x niebieskie = gotowy.

PostNapisane: Śr, 26 kwi 2017, 13:02 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
W instrukcji jest dokładny opis co ma spełniać poszczególna ikona by była podświetlona.

PostNapisane: Śr, 26 kwi 2017, 13:28 
Nałogowiec
szuki, masz na mysli to co jest napisane w instrukcji na stronach 4-111 i 4-112?
tam nic nie jest wyjasnione. Przynajmniej dla mnie.
Tu jest napisane tylko:
"Wyświetla stan gotowości operacyjnej funkcji i-stop ze strony samochodu
(silnik, akumulator i klimatyzacja), z wykorzystaniem różnych kolorów
ikon. Kolor niebieski wskazuje na gotowość do działania funkcji i-stop, kolor
szary wskazuje, że funkcja nie jest jeszcze gotowa do działania."
Ale nie jest wyjasnione dlaczego ktorys z elementow nie jest gotowy do dzialania.

PostNapisane: Śr, 26 kwi 2017, 13:39 
Nałogowiec
Aku masz poniżej 65% i tyle w temacie.

PostNapisane: Śr, 26 kwi 2017, 13:41 
Nałogowiec
hmmmm.... skad taki wniosek i te 65%?

PostNapisane: Śr, 26 kwi 2017, 13:43 
Nałogowiec
Z ASO, tego forum, inne go forum... Ze "wsząd".

PostNapisane: Śr, 26 kwi 2017, 13:50 
Nałogowiec
Pytanie , dlaczego Aku jest ponizej 65%? krotkie odcinki ? Problem z samym aku? problem z ladowaniem? samochod mna 6 miesiecy i 6500 km.
a z tego co pamietam to zadna z tych trzech ikon nie jest na niebiesko.
Kurcze logika tego samochodu jest wyjatkow pokrecona albo ja tak zupelnie tepy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 72  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1