Teraz jest So, 7 lut 2026, 05:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 71  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 7 mar 2017, 00:57 
Stały bywalec
Od: 05.03.2017
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
Witam . Jako ,,że mieszkam w BE jest tutaj dość popularny olejmiejscowy Wolf.Spora część prywatnych warsztatów ma go w ofercie-pewnie upusty i tani transport.Poniżej specyfikacja trzech wybranych pasujących do naszych GJ-tek.
Jestem ciekaw waszych opinii o tych olejach.

https://www.wolflubes.com/TDS/tds_16104 ... 002_lr.pdf
https://www.wolflubes.com/TDS/tds_14105 ... 640_lr.pdf
https://www.wolflubes.com/TDS/tds_16115 ... 520_lr.pdf

PostNapisane: So, 18 mar 2017, 20:32 
Wstydliwy
Od: 18.03.2017
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Za jakis czas odbieram nowe auto, zawsze bylem uczulony co do oliwy, ogolnie stosowalem Liqui Moly w poprzednich autach i zastanawiam sie, czy ktos z Was wymienil olej stosowany przez producenta < nie wiem nawet jaki stosuje sie w 2.2 dieslu> na jakiś inny o takich samych parametrach?
Co o tym myslicie?
Jaka olive polecacie jako zamiennik?
Jaka oliwa fabrycznie jest lana?

Ostatnio edytowano So, 18 mar 2017, 20:42 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Połączono z istniejącym tematem.

PostNapisane: So, 18 mar 2017, 21:19 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Pewnie że możesz lać innego producenta, tylko żeby lepkośc i normy się zgadzały. Nie ma przecież oleju specjalnie produkowanego pod dany typ auta, a dużo w tym wszystkim marketingu. To tak jak by napisać że olej Dexelia to tylko do Mazdy i nie można zalewac do innego auta, to samo GM tylko do Opla i ELF tylko do francuza. U Ciebie chyba stosuje się oleje 0W20 lub 5W30, ale nie wiem jakie normy obowiązuja, więc musisz doczytać :wink:

Tu masz cały temat temu poświęcony viewtopic.php?f=65&t=143

PostNapisane: So, 18 mar 2017, 22:35 
Nowicjusz
Od: 11.08.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Panie Tomku, kiedy można się spodziewać Mazdy 0w20 w sklepie?

Wziąłbym Amsoila ale jeszcze nie zadzwoniłem do ASO sprawdzić czy się będą burzyć o niego (jeszcze rok gwarancji, 3 przegląd przede mną)

PostNapisane: N, 19 mar 2017, 07:57 
Wstydliwy
A jaki konkretnie Liqui Moly lejecie, jesli ktos w ogole zmienil z oryginalu?

PostNapisane: Pt, 24 mar 2017, 14:19 
Wtajemniczony
Od: 07.11.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: kujawsko-pomorski
michal666 napisał(a):
Wziąłbym Amsoila ale jeszcze nie zadzwoniłem do ASO sprawdzić czy się będą burzyć o niego (jeszcze rok gwarancji, 3 przegląd przede mną)

Jeżeli się będą burzyć to tylko na straconą marżę na oleju (kosmiczną). Napiszą co najwyżej na fakturze, że olej własny klienta. I w razie jakiejś awarii mogą chcieć znaleźć frajera. Ale wtedy wystarczy jechać do innego ASO.

PostNapisane: Wt, 28 mar 2017, 10:42 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Wersja: Sport
Przeglądam sobie specyfikację techniczną Motul 8100 Eco-clean+ 5W-30 C1 DL-1 i oczom nie wierzę... Zalecają do SKY-D olej C3, C1 jedynie do starszych modeli. O CO TU CHODZI? Bo już zdążyłem zalać ten C1.
Pytałem Dilera, do SKY-D leją C1, w instrukcji jest napisane (właśnie sprawdziłem) C3. Nie rozumiem tego...

MAZDA recommendations requires to use an approved JASO DL-1 or ACEA C1 lubricant in order to
guarantee a fuel economy benefit and a perfect durability for most of their recent Diesel with DPF
engines from MY 2005. For Mazda SKYACTIV-D 2.2L engine from MY 2012 the specification ACEA C3
0W-30 or 5W-30 is required, 8100 X-clean FE 5W-30 is recommended.

Niestety obrazek z normami 1 postu zniknął, aczkolwiek jestem pewien, że było tam jak byk ACEA C1, JASO DL-1. Czyli co, w Japonii C1 i zmiana co 10k, w Europie C3 i zmiana co 20k? Gdzie tu sens?

PostNapisane: Wt, 28 mar 2017, 11:23 
Bywalec
Od: 02.10.2016
Rok produkcji: 2019
Region: podkarpacki
michal666 napisał(a):

Przed pierwszą wymiana spytałem u mnie w ASO, co będzie jak przyniosę swój olej. Pan potupał nóżką, pogroził paluszkiem mówiąc, że "nienie, gwarancja!". Napisałem więc zapytanie do MMPol, bo w końcu to oni trzymają gwarancję. Odpisali, że jeśli olej spełnia zalecenia producenta, to można lać. Maila zapisałem, wydrukowałem i następnym razem wezmę Amsoil albo Mitasu. Jeśli Pan w ASO będzie miał jakieś obiekcje, to mu pokażę moją korespondencję z Mazdą.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 28 mar 2017, 16:27 
Bywalec
Od: 04.02.2016
Rok produkcji: 2016
Region: mazowiecki
Pan ma obiekcje, bo za ten sam olej ASO każe sobie płacić dwa razy drożej. Sprawa dostarczania na wymianę własnego oleju już się kilka razy na forum przewinęła i nie było z tym żadnych problemów, oczywiście pod warunkiem że olej spełnia wymagania producenta.
Pochwal się, gdzie tak tupią nóżką, żeby było wiadomo, kogo omijać. Za samą wymianę oleju ASO bierze ca 70PLN, zarobek ma głównie na samym oleju. Jak masz własny, to średnio licząc Pan traci wtedy 200-300PLN.

PostNapisane: Wt, 28 mar 2017, 16:47 
Świeżak
Od: 05.12.2015
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
W Promoto Katowice biorą 180 zl za samą wymianę więc tym bardziej jeżdżę z własnym olejem i nie robią problemów.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Wt, 28 mar 2017, 18:22 
Bywalec
Od: 02.10.2016
Rok produkcji: 2019
shutter Rzeszów.
Ja za wymianę przy ca. 5k z olejem od nich (Total 5W30) zapłaciłem jakieś 400zł, przy czym sam olej to było 170zł na fakturze.

PostNapisane: So, 1 kwi 2017, 19:16 
Wstydliwy
Panowie, czy ktos ma zalanego liqui moly do 2.2 diesel ?
Ktory dokladnie prawidlowy do tego silnika?
Jest tu jakis znawca olejowy?

PostNapisane: N, 2 kwi 2017, 06:42 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Wersja: Sport
milek napisał(a):
Panowie, czy ktos ma zalanego liqui moly do 2.2 diesel ?

I to jest bardzo dobre pytanie. Wg informacji w tym wątku powinniśmy lać olej DL-1, który jest japońskim odpowiednikiem normy ACEA C1. Jednak instrukcja i wszelkiego rodzaju wyszukiwarki każą lać ACEA C3. I weź tu człowieku bądź mądry.

PostNapisane: N, 2 kwi 2017, 15:54 
Amator
Od: 22.08.2014
Supra 0w20, 5L za 137 złotych?
http://allegro.pl/oe-mazda-dexelia-supr ... 18771.html

PostNapisane: N, 2 kwi 2017, 23:46 
http://motoroils.pl/docs/oleje.pdf
New Model Service Cautions
Virgin Mazda 0w-20 w/moly Idemitsu SN
New 0W-20 Synthetic Motor Oil from Mazda

krzysiek1980 napisał(a):
Tomek, czyli mamy pewnośc co do spasowania silników i tym samym stosowania olejów o takiej lepkosci - 0W20, czy to czysty zamysł marketingowy?

Wg mnie chodzi glownie o to:
Obrazek
https://www.honda.ca/special-offers/yuk ... /OilChange

Lanie 5W30 jest rozsądnym wyjściem i nie zaszkodzi. Ten olej sprawdzał się przez lata.
0W20 w USA oraz Kanadzie byc moze bierze się po czesci z wiekszego rozrzutu temperatur.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 11 kwi 2017, 09:27 
Wstydliwy
Od: 27.07.2016
Witam wszystkich.
Przeglądam forum od dłuższego czasu ale to mój pierwszy post więc wypadałoby się przedstawić :)
Mam pytanie odnośnie tego oleju.

CzarnePaliwo napisał(a):
Olej Mitasu Moly-Trimer 0w20 został sprowadzony do Polski na moją prośbę. Wcześniej nie był oferowany. Obecnie to już sprawdzony produkt, który przyjął się na rynki i jest dostępny tak u mnie jak i u naszego importera od ręki :wink:

Jest polecany na forum a ma API SM a nie SN, co czytając ten wątek od pierwszej strony jednak ma znaczenie. To patrząc na ten API to czy ten olej nie jest lepszy https://czarnepaliwo.pl/sklep/0w20/32-penrite-enviro-0w20-5l.html

PostNapisane: Wt, 11 kwi 2017, 20:59 
Świeżak
Od: 19.11.2015
lopesjus napisał(a):

No właśnie cena jest atrakcyjna. W ASO płaciłem przy pierwszym przeglądzie 400 zł za sam olej.
Myślicie ze to oryginał? Jest jakieś ryzyko ze to może byc podróbka?

PostNapisane: Wt, 11 kwi 2017, 21:17 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Ron102, popatrz na komentarze. Ilość ponad 77.000 w zdecydowanej większości pozytywne.

PostNapisane: Wt, 11 kwi 2017, 21:45 
Amator
Od: 22.08.2014
Ron102 napisał(a):
lopesjus napisał(a):

No właśnie cena jest atrakcyjna. W ASO płaciłem przy pierwszym przeglądzie 400 zł za sam olej.
Myślicie ze to oryginał? Jest jakieś ryzyko ze to może byc podróbka?

Kupiłem, opakowanie oryginalne, wymieniony w Mazda Toruń w ostatni piątek przy okazji przeglądu na 60000km.

PostNapisane: Wt, 18 kwi 2017, 12:30 
Świeżak
Od: 19.08.2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Czesc,
Ile oleju wchodzi do silnika 2.5 Mazdy 6 GL? Jakos nigdzie nie mogę znalesc

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

administrator
PostNapisane: Śr, 19 kwi 2017, 10:34 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
blackjack29 napisał(a):
Jakos nigdzie nie mogę znalesc

W instrukcji szukałeś? 4,5 litra.

PostNapisane: Śr, 19 kwi 2017, 13:11 
Świeżak
Od: 19.08.2016
dzieki za info w instrukcji nie moglem znalesc musialem przeoczyc

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Cz, 27 kwi 2017, 12:06 
Wstydliwy
Od: 27.07.2016
Dzisiaj wymieniłem olej w salonie w Dąbrowie Górniczej.
Olej własny- MITASU zakupiony w "czarne paliwo". Nie było z tym żadnego problemu, na fakturze oraz w Elektronicznym Rejestrze Przeglądów Okresowych nawet wzmianki, że własny olej.

PostNapisane: Cz, 27 kwi 2017, 17:23 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Rok produkcji: 2016
askari Zapisują to w uwagach niewidocznych dla klienta.

PostNapisane: N, 30 kwi 2017, 11:24 
Nowicjusz
Od: 05.04.2017
Dołączę się do tematu. Czy poniższy olej będzie ok dla nowej mazdy? Planuję pierwszą wymianę oleju przy 5tys km. Z góry dzięki za odpowiedzi

http://sklep.millersoils.pl/100-syntety ... 20-5l.html

bądź

http://pro-choice.pl/cfs-0w20-5l-p-332.html

PostNapisane: Śr, 3 maja 2017, 16:56 
Adept
Od: 23.04.2017
Mogę powiedzieć tylko tyle jeśli chodzi o oleje serwis nie ma prawa odmówić wlania oleju inngo producenta jeśli ma on minimum taką specyfikację jak zalecany jest przez producenta samochodu, a co do preferowanych przez serwisy to słyszałem różne informację od takiej, że producenci olejów dokładają się do budowy salonów w zamian za zalewanie silników ich produktami oczywiście w cenie razy x to tylko plotki ale w każdej plotce ponoć jest zawsze część prawdy.Ja osobiście w tej chwili w autkach innych marek używam motula i jestem bardzo zadowolony z tego co słyszałem bardzo dobre opinie ma millers, amsoil też tylko trochę mało popularny i może być kłopot z awaryjnym kupnem.

-- Dodano: Śr, 3 maja 2017, 16:56 --

Millers jest jednym z najlepszych olei przynajmniej według mnie co do pierwszej wymiany to ja przynajmniej bym polecał wymianę po 3-5 tys pomimo tego, że serwisy różnie do tego podchodzą wiadomo, że nawet najlepsze pasowanie elementów i materiały" kosmiczne technologie" przy współpracy ze sobą jedno że się docierają i układają dochodzi jeszcze kwestia składania w fabrykach. Ja mam w tej chwili diesla nie mazdę dopiero się przymierzam i robiłem tak jak piszę wymiana po 3 tys. w tej chwili mam prawie 170 tys i praktycznie od wymiany do wymiany z dolewką około 0.1l więc chyba warto. Acha dodam tylko, że na pierwszej wymianie po 3 zmieniłem na inny olej niż zalecał producent mieli obiekcje ale wytłumaczyłem im co i jak.

PostNapisane: Pn, 8 maja 2017, 13:15 
Świeżak
Od: 05.05.2017
popelnielem przydługi post ale go skasowałem, jako ze wszystkie odpowiedzi sa juz na forum.
- a wiec z tego co widze najlepsze oleje sa dostepne u czarne paliwo.
, wiec zastanawiam sie nad 0/20 amsoil/penrite/mitasu,
brałem jeszcze pod uwage motula 8100 tez 0/20 jako ze mam zaufanie do tych olei i sa swietne w motocyklach, ale nie wiem czy jest sens kombinować?
moze macie jakies sugestie jaki olej nalepiej sie sprawdzi przy spokojnej jedzie , dla wymian rocznych przy przebiegu pomiedzy 15-20K?, samochod w cieple dni raczej bedzie stał w garazu bo wtedy jezdze moto, co tym bardziej czyni sensownym lac olej malo gesty dobry dla niskich temperatur?
Zastanawiajace dlaczego maxzda poleca tak malo gesty olej, czy aby nie chcieli troche przyoszczedzić rozrusznik dla iSTOP bo wiadomo ze gesty olej stawia spore opory i rozrusznik dostaje w dpe, co przy start-stop gdzie na swiatlach badz w korku wiadomo co bedzie, tu chyba taki 0-20 ma uzasadnienie?tak sobie mysle...

administrator
PostNapisane: Pn, 8 maja 2017, 14:26 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Jeżeli wymiany między 15-20 tys km to Amsoil 0w20.

PostNapisane: Wt, 9 maja 2017, 15:08 
kalfas napisał(a):
Zastanawiajace dlaczego maxzda poleca tak malo gesty olej, czy aby nie chcieli troche przyoszczedzić rozrusznik dla iSTOP bo wiadomo ze gesty olej stawia spore opory i rozrusznik dostaje w dpe, co przy start-stop gdzie na swiatlach badz w korku wiadomo co bedzie, tu chyba taki 0-20 ma uzasadnienie?tak sobie mysle...

Nie sądzę, żeby gęstość oleju miała wpływ na żywotność rozrusznika na tym etapie pracy silnika - tzn. rozgrzany olej, pokrywający już cylindry i dobrze rozprowadzony po układzie. Gęstość oleju ma większe znaczenie podczas rozruchu silnika, kiedy to gęściejszy olej wolniej dociera do wszystkich "zakamarków"

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 9 maja 2017, 16:24 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Rok produkcji: 2008
Wersja: Exclusive
Ale z drugiej strony tworzy mocniejszy film olejowy :> Mnie też to zastanawia, bo patrząc tylko na kwestię pompowalności oleju i szybkości rozprowadzania po silniku, to do wszystkich marek producenci by zalecali lepkośc 0W20, pomijając oczywiście typowo sportowe konstrukcje. Teraz mozna powiedzieć że wszyscy trochę teoretyzujemy, bo jedni napiszą że coraz nowsze silniki i inne konstrukcje, inne technologie produkcji olejów, ale z drugiej strony czy konstrukcja samego silnika tak diametralnie zmieniła się na przestrzeni lat? Czy kiedyś ( lata 80-90's)spotkaliście się z przypadkami żeby do kilku letniego auta dolewac 1L oleju na 1000 km? Czy to nie wszystko jest tylko po to, bo na producentach wymuszane są pewne normy Euro i dlatego zalecane są oleje "lekkiego biegu" żeby zmniejszyć opory i spalanie, a silnik i jego żywotnośc przechodzi już na drugi plan? Ba, nawet można by było napisać że producentom zależy na szybszym zutylizowaniu aut, bo klient kupi drugie lub zarobią inni fachowcy na częściach czy naprawach? Czemu blacha teraz w japońcach jest tak cienka jak puszka po piwie, dlaczego w większości aut żeby wymienić żarówkę trzeba jechać do serwisu a dla upartych rozebrac pół przodu? Ja byłem zawsze zwolennikiem ciut wyższych lepkości do Naszych warunków klimatycznych i osobiście chyba bym wolał zalać 5W30 zamiast 0W20, tak dla większej pewności.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 71  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1