Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 21 paź 2016, 09:39 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Nowe 100tys taniej niż z salonu? Jak to możliwe?

PostNapisane: Pt, 21 paź 2016, 09:57 
Wtajemniczony
Od: 03.10.2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
Kurde tak zacząłem przeglądać te oferty select automotive i aż za tanio to wygląda. Miał ktoś z Was styczność z nimi ?

edit: w pierwszej chwili pomyślałem że to jakiś wał jakich wiele że wpłacasz zaliczkę a później ani widu ani słychu, ale tak po szybkim rozeznaniu wygląda jakby wszystko było ok - na forum bmw aktywnie działają od 2013r i widziałem ktoś tam pisał że kupował. Ogólnie opinie w necie pozytywne chociaż wiadomo że wiarygodność takich opinii bywa różna :)

http://select-automotive.otomoto.pl/

tutaj też widać parę ofert z kosmosu :) chociaż ciekawe jaka cena finalnie wychodzi

PostNapisane: Pt, 21 paź 2016, 10:08 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Region: dolnośląski
Ja tam nie wiem, ale przy takich cenach i jeśli wszystko jest ok. To bym brał :) Choć w ofercie nie widać kombiaków...
W tym, że z pakietem serwisowym na 5 lat :)

moderator
PostNapisane: Pt, 21 paź 2016, 10:31 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Region: małopolski
rav3nlord nie 3.0 a 430i a to jest różnica :P
Ale oferta, aż podejrzana...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Pt, 21 paź 2016, 10:33 
Wtajemniczony
dzwoniłem to np. ta 4 gran coupe w benzynie 2,0 184km to już 135 tys. W manualu wyjdzie 125tys. Czyli cena skypassion 2,0 - odbiór bmw na marzec, audi a6 2,0 tdi za 160k z odbiorem na czerwiec.
Wczoraj podpisałem umowę leasingową na mazdę ale przy kolejnym aucie zainteresuje się tym bardziej

PostNapisane: Pt, 21 paź 2016, 11:16 
Bywalec
Od: 23.02.2016
Generacja: Nie mam M6
A może to jest trochę coś jak nasz kolega (bodajże ddreporter) co kupił auto od importera bezpośrednio z korzyścią jakieś 5k €.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pt, 21 paź 2016, 11:16 
Adept
Od: 29.10.2013
Rok produkcji: 2013
Region: śląski
firma pewna - znajomy ma od nich 2 auta, poza tym setki referencji.
upusty na wyposażeniu rzędu 50-100tys to norma.
gwarancja jest europejska.
widać jak na dłoni jak nas dymają dilerzy/importer.
bmw z rabatem 20-25% od cen sugerowanych nie jest niczym nadzwyczajnym. oczywiście poza PL - my jako naród bogaczy możemy liczyć na max 5-7% słysząc od dilera że niemal zabieramy mu całą marże i biedak z głodu przymrze...

PostNapisane: Pt, 21 paź 2016, 13:16 
Wtajemniczony
hehe w mazdzie jak dali mi 3% to też mówił że na 0 na tym wychodzą.... <hahaha>

PostNapisane: Pt, 21 paź 2016, 13:30 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
Wiadomo, że nic nie ma za darmo, za coś salony, pensje, reklamy muszą być. Faktycznie ciekawie to wygląda: http://www.select-automotive.pl/, tylko jakaś blokada w głowie, że widmo, ale salon nie raz też klei głupa i jak sprzeda nie ma do kogo się turlać

PostNapisane: Pt, 21 paź 2016, 17:37 
prv87 Mazda przy 11% jest na zero. :hihi: :)

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 21 paź 2016, 22:17 
Cena jak z bajki :) Gdzie jest haczyk ? :idea:

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 21 paź 2016, 22:56 
Bywalec
Od: 02.10.2016
Rok produkcji: 2019
Region: podkarpacki
Podobno tak właśnie działają autobrokerzy i, podobno, haczyków brak. Gdy rozmawiałem ze swoim bankiem na temat leasingu, ten zasugerował mi, żeby najpierw takowego poszukać, zanim zamówię w salonie.

PostNapisane: So, 22 paź 2016, 07:46 
Wtajemniczony
Procedura kupna PORSCHE, BMW, AUDI:

Klient podpisuje umowę z naszą firmą na pośrednictwo w zakupie nowego samochodu od autoryzowanego dealera. Klient ma prawo rozwiązać umowę w ciągu 10 dni bez podania przyczyny. Na podstawie umowy jesteśmy umocowani do wystąpienia do autoryzowanego dealera w imieniu klienta z prośbą o przygotowanie oferty oraz umowy na konkretny samochód wg oczekiwań klienta.
Autoryzowany dealer przesyła do nas lub do klienta umowę na konkretny samochód wg oczekiwań klienta.
Klient podpisuje umowę i odsyła do nas lub bezpośrednio do autoryzowanego dealera.
Klient wpłaca 10% wartości netto samochodu na konto autoryzowanego dealera tytułem zadatku.
Gdy samochód jest gotowy do odbioru, klient lub firma leasingowa dokonuje pozostałej płatności na konto autoryzowanego dealera.
Klient wpłaca na nasze konto wartość prowizji oraz opłatę za transport.
Po otrzymaniu pieniędzy autoryzowany dealer wysyła samochód pod wskazany przez klienta adres. Istnieje możliwość osobistego odbiory samochodu od dealera.
Klient lub firma leasingowa płaci akcyzę oraz VAT (nie dotyczy kupna samochodu od polskiego dealera).
Klient lub firma leasingowa rejestruje pojazd i kopię dowodu rejestracyjnego przekazuje do naszej firmy lub bezpośrednio do autoryzowanego dealera.

Myślałem że haczyk tkwi w tym ale telefonicznie powiedział mi facet że cena w ofercie jest to cenna brutto zawierająca wszelkie opłaty, doliczyć należy tylko te 10k netto prowizji i transportu.

Ja wysłałem maila do firmy leasingowej czy możliwy byłby zakup auta u nich. Ich analityk ma niby sprawdzić tą firmę i dać znać w poniedziałek. Ale wygląda że niby wszystko jest ok z nimi

PostNapisane: So, 22 paź 2016, 08:03 
Bywalec
Myślę, że to jest coś, jak broker ubezpieczeniowy (tutaj broker samochodowy). Broker ubezpieczeniowy też taniej potrafi załatwić ubezpieczenie i wszystko jest cacy. To samo tutaj. Trzeba tylko dobrze spojrzeć, gdy samochód będzie z salony z zagranicy, bo wtedy wchodzi kurs euro/pln do gry. Nie wiem, czy u każdego tak jest, czy tylko u części, ale warto na to zwrócić uwagę.

PostNapisane: So, 22 paź 2016, 10:02 
Bywalec
Od: 02.10.2016
Rok produkcji: 2019
Region: podkarpacki
Jak orientowałem się w temacie, to brokerzy bardzo często podają ceny all inclusive brutto, gdzie faktycznie czynnikiem zmieniającym cenę może być jakiś drastyczny skok kursu waluty. Dodatkowo leasingodawcy chętnie z nimi współpracują. Na co jednak należy zwracać uwagę, to wyposażenie aut - w różnych krajach, nawet pod tą samą nazwą wersji wyposażenia, może się kryć coś innego. Żeby daleko nie szukać, wersje M6 u naszych zachodnich sąsiadów nazywają się inaczej + są tam drobne różnice w wyposażeniu (np. Sport-Line z 2,5 PB jest dostępny także z tapicerką materiałową).

PostNapisane: So, 22 paź 2016, 10:56 
Bywalec
Pod tym kątem chyba najlepiej wychodzą auta, gdzie każdy element możesz skonfigurować jak audi, bmw, mercedes,... ; stąd pewnie głównie takie w ofertach u nich

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: So, 22 paź 2016, 11:23 
Jeżeli leasingodawca zgadza się na zakup od takiego brokera to co jak co ale banki raczej nie inwestują kasy w coś co nie jest warte zastawu za kasę jaką dają do dyspozycji.. :) Wychodzi na to, że można kupić nową A6 w cenie 2-3 letniej. Szook.. :)

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 18:05 
Wstydliwy
Od: 16.12.2016
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: SkyGO
Terezm napisał(a):
Dziękuję Panowie za pomoc. Absolutnie nie zamykam się na mazdę i f30 tylko i wyłącznie. Oczywiście, że wolałbym wydać mnie niż więcej, ale wszystkie opcje biorę pod uwagę i powiedzmy, że te 170 to już górna granica.

Mazda 6 w średniej klasie podoba mi się najbardziej. Oczywiście w grę wchodziłaby Skypassion 2.5 automat. I teraz pytania czy warto dopłacić do premium? Jeśli tak to do jakiego? :)

Myślałem o tym F30, ale im więcej czytam tym jaśniej przekonuję się, że sprawa wygłuszenia jest podobna jak w obecnej 6...

I teraz tak: BMW 5 czy Audi A6 to wspaniałe alternatywy, ale wątpię, że zmieszczę się w budżecie. No chyba, że jakieś roczne z małym przebiegiem, z programu aut używanych typu Audi Select Plus czy BMW premium Selection. No wiece - pewne źródła.

I jeszcze pytanie? Czy taka BMW5 i A6 nie będą za duże dla nas? Nie wiem czy potrzeba nam takiego dużego auta. Obecnie młoda para, bez dziecka (to w przyszłości :))

Myślałem też nad BMW 4.

Ciekawa opcja i atrakcyjna cenowo Audi A3 Limousine, tyle tylko, że tam silnik tylko 150km i nie wiem jak to jedzie szczerze mówiąc...

Dziękuję Panowie za pomoc! Każda rada jest cenna, wydawałoby się, że wybór nie będzie trudny, a jednak jest zagwozdka i to nie lada... ;)

@crow - fajna opcja, ale manual.

@Smook - chętnie wysłucham propozycji. Co ty byś brał na moim miejscu?

Niespelna rok temu przy wyborze auta przetestowalem praktycznie wszystko co sie rusza w segmencie C\D - objechalem kilkanascie modeli premium i niepremium. Jezdzilem poprzednio przez 6 lat M6 GH - wiec wypowiem sie :) . Jezeli stawiasz na przyjemnosc z jazdy to moje typy z ktorych wybieralem finalnie :

- F30 ( kupilem )
- C klasa
- Infinity Q50

F30 nie jest niestety najlepiej wygluszonym autem w segmencie - przecietnym, ale i tak bije na glowe to co dzieje sie w M6 GJ , przynajmniej rok modelowy 2016. Prowadzenie i uklad kierowniczy sa bardzo dobre ( wersja xdrive ) _+ swietnie zestrojony zawias adaptacyjny M - auto sie klei. C klasa z kolei oferuje swietne wyciszenie w segmencie, ogolny komfort oraz rownie dobrze zestrojony uklad kierowniczy jak w BMW.

Oba te auta mozna bylo wtedy (koncowka roku 2015, poczatek 2016 ) nabyc za ok 170-175 tys w fajnym wypasie - Mpakiet lub pakiet AMG - mowie o wersjach benzynowych 180 konnych w 4x4.

Infinity tez bylo ciekawe - z silnikiem benzynowym mercedesa z C 250 - swietne wykonczenie wnetrza, wyglad, kontrowersyjny uklad kierowniczy ( jak dla mnie byl ok )

Od zakupu kolejnej Mazdy ( a bardzo bylem przywiazany do mojej staruszki GH ) odrzucila mnie przede wszystkim nieakceptowalna glosnosc auta powyzej 80-90 km/h - od slupkow , uszczelek i nadkoli ( jezdzilem czteroma roznymi egzmeplarzami ), nieszczesny pseudopodlokietnik , zbyt wysoka jak dla mnie pozycja za kierownica, no i jednak gorsze prowadzenie od wyzej wymienionych aut.

Pozdrawiam :)

PS> Odpuscilem w testach tylko Lexa IS 200t - autko zdecydowanie za klaustrofobiczne jak dla mnie :)

administrator
PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 18:05 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
effendi2012 - kupiłeś zwyczajnie mniejszy samochód za sporo większe pieniądze. Dla mnie to żadne porównanie z GJ/GL.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 18:48 
Amator
Od: 26.02.2016
Też rozważałem f30 - ale ciasny środek przeważył na korzyść mazdy.
Dodatkowo w cenie M6 2.0 było by zaledwie BMW ze słabym silnikiem (3 cylindrowym :/) oraz wersja wyposażenia bez fajerwerków.

PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 19:25 
Wstydliwy
tombien napisał(a):
effendi2012 - kupiłeś zwyczajnie mniejszy samochód za sporo większe pieniądze. Dla mnie to żadne porównanie z GJ/GL.

Uwielbiam takie argumenty - w sumie moglem kupic Zuka lub Nyse za mniejsze i mialbym do tego wieksze auto ;)

Kwestia preferencji - a watek jest o F30 vs M6 ..dla mnie wielkosc auta nie jest decydajacym elementem , a w F30 nie odczuwam braku miejsca w stosunku do GH - natomiast w Lexie nie dalo sie juz siedziec z tylu z wyprostowana glowa.

Nie cierpie ideologicznych klotni - wiec tak , obiektywnie M6 jest wieksza niz F30 w srodku:)

moderator
PostNapisane: Pt, 16 gru 2016, 19:34 
Fanatyk
effendi2012 napisał(a):
obiektywnie M6 jest wieksza niz F30 w srodku:)

A wg mnie akurat w przypadku kombi vs kombi różnica jest akceptowalna... nie ma przepaści... na tylnym siedzeniu jest porównywalnie... a w 3 GT vs M6 kombi nawet chyba w BMW jest z tyłu nieco wygodniej...
Jednak F31 czy F34 to było jak kupowałem już 180-200tys PLN i mnie już nie było stać...

PostNapisane: Śr, 21 gru 2016, 11:25 
Wstydliwy
gzesiolek napisał(a):
effendi2012 napisał(a):
obiektywnie M6 jest wieksza niz F30 w srodku:)

A wg mnie akurat w przypadku kombi vs kombi różnica jest akceptowalna... nie ma przepaści... na tylnym siedzeniu jest porównywalnie... a w 3 GT vs M6 kombi nawet chyba w BMW jest z tyłu nieco wygodniej...
Jednak F31 czy F34 to było jak kupowałem już 180-200tys PLN i mnie już nie było stać...

F34 mnie nie przekonuje sylwetka , F31 jest fajne, ale kombi nie potrzebowalem...

Na pewno w F30 jest bardziej przestrzennie niz w C klasie czy tez Is-ie..

PostNapisane: N, 2 kwi 2017, 08:54 
Wstydliwy
Od: 01.04.2017
Rok produkcji: 2006
Czesc,

Chcialbym troche odgrzac temat:

Przymierzam sie do zakupu nowego auta. W tej chwili mam e90 sedan rozwazam miedzy F30 kombi 2.0i oraz Mazda 6 2,5 full opcja.
Wstepnie bylem juz w salonie BMW i wybralem taka konfiguracje:

W moim wyborze decydowalem sie:
- wiekszy bagaznik niz w e90 sedan
- xdrive, ze wzgledu na zimowe wyjazdy na narty
- roczne przebiegi 25-30k km

Konfiguracja:
Model 320i xDrive Touring
- automatyczna skrzynia biegow
- relingi dachowe czarne
- sportowe fotele przednie
- reflektory LED
- zestaw glosnikowy HiFi
- czujniki parkowania tyl i przod
- skorzana tapicerka

Dodatkowo bede sie decydowal na dodatkowe rozszerzenie gwarancji do 5 lat i 200k km

Cena około 170k zl

Jako druga opcje tak jak pisalem rozwazam jeszcze Mazde 6
Na korzysc mazdy:
- przestronniejszy samochod
- lepsze wyposazenie
- nizsze spalanie
- nizsza cena o okolo 30k zl

Po jazdach samochodami moje odczucia:

BMW zrobilo sie bardziej jak mecedes, troche nie ma juz tego pazura, uklad kierowniczy jakis taki za delikatny, zawieszenie mieksze niz w e90 i systemy kontroli trakcji za wczsnie reaguja, na plus jest naped na 4 kola (zakladam, ze pomoze w razie problemow z wyjechaniem w ziemie). Mazda natomist prowadzi sie bardzie jak e90, systemy kontroli trakcji ledwo wyczuwalne duzy fun z jazdy, calkiem fajnie zestrojone zawieszenie i uklad kierowniczy, minusem jest natomiast brak napedu na cztry kola za to ma chyba wieksza pojemnosc bagaznika.

Natomiast jesli chodzi o Mazde to zaczalem troche przegladac forum, zwlaszcza watek dotyczacy problemow zglaszanych w ASO i sie troche przerazilem. Duzo osob narzeka, ze to papierowy samochod nie wiem co myslec co sadzicie. Doodatkowo znalazlem tez posta na jednym z forow o problemach z rdza (ale tylko jeden post w tym temacie wiec nie wiem czy to nie jakis fake lub ktos mial mega pecha).

Dodatkowo wiem ze byl na forum Borut, ktory posiada zarowno BMW F30 jak i Mazde 6 ale jego komentarze sa puste w tym watku generalnie widzialem, ze tylko podsumowal ze BMW jednak lepiej.

Co sugerujecie.

PostNapisane: N, 2 kwi 2017, 09:12 
Bywalec
Ja obecnie mam M6 z 2016, ale ją zmieniam. Wybierałem ostatecznie między Audi A5 a BMW 4. Wygrało A5. Mimo to, bmw dużo lepsze wrażenie sprawiało niż M6.

Głównym pytaniem, które sobie zadaj jest to, na czym Ci bardziej zależy, bo różnica w kasie którą podałeś (30k) duża nie jest.
Na korzyść mazdy w tym zestawieniu jest chyba tylko wielkość i wolnossący silnik benzynowy (skrzynia w obu samochodach jest hytrokinetyczna, tyle że w maździe 6-cio biegowa, a w BMW 8-io biegowa).

Nie do końca zgodzę się z Tobą, że BMW stało się jak mercedes. Jechałem ostatnio też Mietkiem C, i wg. mnie to oni (przynajmniej w tej wersji) poszli w stronę BMW (większa sportowość, sztywność nadwozia). Co do Mazdy, chyba od zawsze one był projektowane tak, by miały trochę sportowego zacięcia (sztywniejsze zawieszenie dobrze zestrojone z układem kierowniczym).

Osobiście w kierunku BMW bym się obracał.

moderator
PostNapisane: N, 2 kwi 2017, 09:17 
Fanatyk
entilza, nie przesiadaj się z premium na samochody dla ludu, bo wcześniej czy później trafisz coś co Cię wkurzy, a jak pozostaniesz wierny BMW będziesz miał znacznie mniejszy żal do siebie i do auta, niż jak zmienisz...

Generalnie najbardziej zadowoleni z Mazdy 6 są Ci co się przesiadali z aut niższej klasy np. kompaktów, a najmniej Ci co się przesiadali z premium...

PostNapisane: N, 2 kwi 2017, 09:22 
At mazdy ma niby tylko 6 biegów ale ten 6 ma takie obroty jak dsg 7.
Kolega w i30 na 6 miał 1 tys. obr. wiecej jak ja w mazdzie przy tej samej predkości.

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: N, 2 kwi 2017, 09:32 
Fanatyk
niko123, ale np. Robertowi (rkarcz) brakuje czegoś między 4-5 a nadbiegiem jakim jest 6 w Mazdowskiej AT...

administrator
PostNapisane: N, 20 sty 2019, 16:08 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Wątek został zamknięty, dalszą dyskusję proszę prowadzić ---> viewtopic.php?f=19&t=2982

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1