Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 10:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Cz, 31 paź 2013, 14:23 
Weteran
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: pomorski
Z jednej strony to dobrze, nie będzie ich tak dużo jak Passatów lub A4

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 2 lis 2013, 09:51 
Świeżak
Od: 02.11.2013
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Witam,
Pierwszy post na forum bo dopiero przymierzam się do zakupu. Wciąż jednak sporo wątpliwości.
O ile prawie wiem co chcę - 2.5 to pojawiają się wątpliwości natury estetycznej - czarna czy biała skóra, czarny czy soul red lakier, kombi czy sedan (dobrze że skrzyni nie trzeba wybierać). Niestety to pytania na które muszę sobie raczej sam odpowiedzieć.
Największa wątpliwość czy zamawiać teraz czy może do produkcji na styczeń z odbiorem w końcu marca (Wrocław). Teraz i bez rabatu - logika mówi nie.
Bardzo niechętnie rozmawiają o rabatach ale nie chce mi się wierzyć, że nie dają - negocjacje cenowe to podstawowa zasada handlu. Słysząc dość twarde nie (mamy duży popyt) to się chce wyjść z salonu i rozważyć 3letnią wersję 5 BMW. Kolejna podstawowa zasada handlu mówi że ważniejszy jest obrót niż marża. Nie wierzę, że ktoś może działać wbrew zasadom które działały już w Mezopotamii.
Piszecie o leasingach i wyglądają one zupełnie inaczej niż to co ja właśnie otrzymałem - 104,63% (45% udział, 35mc, wykup 1%). Powyższa kalkulacja została przygotowana w oparciu o stawkę referencyjną WIBOR 1M 2,60% i w przypadku jej zmiany wysokość czynszów może ulec zmianie.

Jedna element bardzo mi się nie podoba w nowej Mazdzie - stacja multimedialna. Wygląda jakby była tam zaprojektowana w 2009 roku. 5.8", fatalna rozdzielczość. Przecież to chyba nie majątek żeby tak ważny element dopracować. Jak jadę BMką i patrzę na duży piękny wyświetlacz z dużą rozdzielczością to tylko zazdrość bierze, że chcę kupić auto z 2013/2014 które net element ma tak niedopracowany :( Znalazłem coś takiego http://audiocarshop.pl/product_info.php?products_id=376 co teoretycznie może stanowić alternatywę, szczególnie przy uwzględnianiu zakupu TOMTOMA za 2k, nie wiem jednak jak się to może mieć do ewentualnych problemów gwarancyjnych w ASO, zapytam przy najbliższej wizycie w salonie).

Trochę boli też niewiedza handlowców (która wydaje się być jednak zamierzonym działaniem) na temat tego co będzie się działo w najbliższych miesiącach (czy od początku roku pojawią się jakieś modyfikacje - nie liczę na nie wiadomo co ale np. ekran, nowsze oprogramowanie itp.).

Nieocenioną kopalnią informacji (jak i wątpliwości) jest to forum :) Cieszę się, że zawsze można się tu poradzić i uzyskać sporo cennych podpowiedzi.
Jak już dołączę do grona szczęśliwych posiadaczy GJ 2.5 pewnie będę bardziej aktywnie się udzielać się na forum (byle nie musieć w działach związanych z usterkami :)).

PostNapisane: So, 2 lis 2013, 10:16 
Wstydliwy
Od: 28.10.2013
to dobrze że jakas alternatywa do tego radia/navi jest bo jak pisałem w innym wątku to ja obecnie mam w oryginalnym columbusie/RNS510 w skodzie lepsze rozwiązania niż te co proponuje mazda. Z ta propozycją może być jedak pewien problem, a mianowicie czy to urządzenie będzie dobrze współ pracowało z kierownicą multifunkcyjną i czy będzie pokazywałoinformacje z czujników parkowania. Wiem że w podobnych nieoryginalnych urządzeniach montowanych w skodzie zamiast RNS510 właśnie były z tym problemy i to pomimo zapewnień sprzedawców że wszystko będzie dobrze.

PostNapisane: N, 3 lis 2013, 20:06 
Adept
Od: 30.08.2013
ZBANOWANY!
Bardzo mi sie spodobaly mozliwosci tej stacji no i 8 cali ekran ktory calkowicie zakrywa ta dziure w kokpicie juz od jej brzegu tak jak to powinno byc od razu natomiast mam tez obawy o kompatybilnosc z systemami samochodowymi i sterowaniem hmi do ktorego sie bardzo przyzwyczailem i nie uzywam wogole ekranu dotykowego. wyslalem zapytanie do sprzedawcy o doprecyzowanie czy ta stacja moze zastapic calkowicie fabryczna.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: N, 3 lis 2013, 20:54 
Adept
Od: 29.10.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: śląski
no zdecydowanie ekran duzo lepszy i nie bedzie trzeba wydawać 2000 na tomtoma mazdy tylko wgrac sobie automape.

PostNapisane: Pn, 4 lis 2013, 10:02 
Świeżak
Od: 30.10.2013
Region: kujawsko-pomorski
Witam!
To mój pierwszy post więc najpierw się przywitam:)

Też jestem ciekawy jak to z tym ekranem wyjdzie.
Carcraft - napisz co sprzedawca Ci odpisał.
Ja z premedytacją wybrałem GJ 2,5 bez navi ( mimo usilnych starań dealera :) ). To co oferuje TomTom Mazdy nie pasuje mi wcale i te 2000 chętnie bym przeznaczył na to cudeńko.
Czekam na odpowiedź dealera co do warunków gwarancji po wymianie ekranu.

EDIT:

Dealer montował podobne ekrany z firmy NAVI MEDIA i odradza. Sprzęt był montowany do GH.
Duża awaryjność i nie działała multimedialna kierownica.
Może to jednostkowy przypadek ale jakieś info jest.

GJ 2,5 Soul Red - SkyPassion - OFF-WHITE - bez NAVI

GH 2.0 MZR - 6MT - Sunlight Silver - Exclusive - rok 2009

PostNapisane: Pn, 4 lis 2013, 12:22 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
romarm napisał(a):
Witam,
Jedna element bardzo mi się nie podoba w nowej Mazdzie - stacja multimedialna. Wygląda jakby była tam zaprojektowana w 2009 roku. 5.8", fatalna rozdzielczość. Przecież to chyba nie majątek żeby tak ważny element dopracować. Jak jadę BMką i patrzę na duży piękny wyświetlacz z dużą rozdzielczością to tylko zazdrość bierze, że chcę kupić auto z 2013/2014 które net element ma tak niedopracowany :(

Miałem identyczne odczucia na etapie wyboru jak ty. Mówiąc szczerze mogło to nawet zaważyć na wyborze mazdy na korzyść BMW3. Z perspektywy uważam, że problem nie istnieje, wielkość ekranu nie przeszkadza, bardzo łatwo przyzwyczaić się do tego rozwiązania, które aktualnie oceniam znacznie lepiej, choć daleko mu do standardów klasy premium.
Jedyną rzeczą, którą mnie wkurza niepomiernie jest odpalanie się tego samego utworu z nośnika podpiętego pod USB za każdym razem jak zgasisz zapłon na dłuższą chwile niż 2-3 minuty. Dziwnym trafem mój poprzedni samochód miał slot SD i ten problem nie istniał - więc pewnie da się to jakoś rozwiązać fabrycznie.

Ostatnio edytowano Pn, 4 lis 2013, 12:47 przez matkowpa, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 4 lis 2013, 12:36 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Z tym odtwarzaniem programiści się nie popisali i tyle. Pozostaje mieć nadzieję, że poprawią w którejś kolejnej wersji. Póki co pewnie dobrze by było zgłosić, że to jest problem.

PostNapisane: Pn, 4 lis 2013, 12:44 
Adept
ZBANOWANY!
pod usb najlepiej podlaczyc ipoda lub inna mp3 ktory ma wlasnego playera i tu zatrzymuje sie po zgaszeniu i rozpoczyna od tej samej sekundy i rozpoznaje biblioteke utworow. podejrzewam ze problem jest jak podlaczysz sam nosnik np pendrive bez zadnego playera czy oprogramowania.

Carcraft,
Mazda 6 GJ SDN 2,5i JetBlack, Sent from mobile device iPhone 4S using Tapatalk

PostNapisane: Pn, 4 lis 2013, 12:58 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Carcraft napisał(a):
pod usb najlepiej podlaczyc ipoda lub inna mp3 ktory ma wlasnego playera i tu zatrzymuje sie po zgaszeniu i rozpoczyna od tej samej sekundy i rozpoznaje biblioteke utworow. podejrzewam ze problem jest jak podlaczysz sam nosnik np pendrive bez zadnego playera czy oprogramowania.

Dobry hint z tym zewnętrznym urządzeniem. Nie jestem przyzwyczajony i nie lubię używać telefonu w samochodzie, choć przyznam, że współdziała perfekcyjnie jako odtwarzacz z mazdą. Ale faktycznie jakby wrzucić osobnego mp3 playera w podłokietnik i zapomnieć o nim, to mój problem byłby rozwiązany. Oczywiście to jest work around ale ważne żeby był skuteczny.
Swoją drogą polubiłem już pierwszy utwór na liście i pewnie będę za nim tęsknić.

ps. jakiego mp3 playera polecasz?

PostNapisane: Pn, 4 lis 2013, 17:24 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Region: mazowiecki
Oczywiście iPoda ;)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 18:43 
Wstydliwy
Tak sobie chodzę koło tej "6" i zastanawiam sie nad kupnem, nawet jutro jestem umówiony na jazdę testową 2,5l (bo właściwie tylko taka wchodzi w grę) i teraz mam pytanie odnośnie wyposażenie:
- czy dobrze zuważyłem że nie ma schowków chłodzonych, ani ten przed pasażerem ani ten w podłokietniku nie mają nawiewów?
-czy w jakikolwiek sposób jesteśmy informowani o przepalonej żarówce w światłach(obojętnie których) w postaci kontrolki lub komunikatu czy obu rzeczy razem?
-czy fotel pasazera jest regulowany na wysokość, bo z informacji wynika tylko tyle że jest regulowany elektrycznie?
Jezeli kupno to na pewno w 2014 wtedy wyjasni sie sprawa odpisu vatu od samochodu,tylko nie wiadomo czy zostanie kratka czy będzie można odpisać vat od "zwykłego" samochodu.

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 18:49 
Stary wyjadacz
Można brać teraz z odbiorem na styczeń 2014. Chyba, że dasz radę czekać do kwietnia. ;) Ja nie dałem :)

Obrazek

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 18:52 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Koledzy, nadchodzi ten wymarzony dzień odbioru M6 :) Dzisiaj przyjechała do dilera. Leasing podpisana umowa i kasa od tygodnia, więc zostaje kwestia przelewów diler<-leasing i rejestracja. Jeszcze pewnie serwis przedsprzedażowy + montaż akcesoriów (spojlery, progi) i jak dobrze pójdzie we wtorek / środę odbieram. Jaram się :)

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 18:54 
Stary wyjadacz
Przyszła pora na praktykę. Gratulacje!!! Cieszymy się razem z Tobą. :)

Obrazek

PostNapisane: Wt, 5 lis 2013, 19:18 
Wstydliwy
ale nie wiadomo czy będzie vat odliczany od kratek czy też od zwykłych, a tu już mamy inną homologację i tu może być problem wieć wolę zaczekać az te przepisy będą wprowadzone

PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 15:45 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
No i nie dali mi samochodu przed długim weekendem... Nie zdążyli zarejestrować i dokręcić spojlerów (przynajmniej wiem że są pomalowane i schną). W środę ma być grande finale. Jak żyć?

PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 16:50 
Amator
Od: 12.09.2013
Rok produkcji: 2009
jest jakieś oficjalne stanowisko naszego MF w sprawie odliczenia VAT w 2014. W sumie nic nowego, tyle że oficjalnie:

http://ksiegowosc.infor.pl/wiadomosci/143059,VAT-od-samochodu-osobowego-2014.html#

PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 19:46 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Rozumiem , że nici z tego odliczania ?
Czy źle rozumiem = zmęczony jestem :(

PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 19:50 
Stary wyjadacz
Wynika z tego ze dopóki nie wprowadzą nowych przepisów obowiązują aktualne. To pech bo mam termin na styczeń :(

Obrazek

PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 19:55 
Prawie fanatyk
Aktualne czyli 60 % nie więcej jak 6000 ... tak ?

PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 20:13 
Stary wyjadacz
bespartyjny napisał(a):
Aktualne czyli 60 % nie więcej jak 6000 ... tak ?

Dokładnie. Czytałem, że miał być zniesiony limit 6000 płn, a 50% miało zostać.

Sent from my iPad using Tapatalk

Obrazek

PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 20:16 
Adept
Od: 29.10.2013
warto zrobić wysoki wykup, wtedy odliczamy ponownie 60%(traktowany jak dostawa), nie więcej niz 6000, poza tym w przypadku leasingu jest jeszcze cesja na inny podmiot i ponownie odliczamy.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 20:17 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
rav3nlord napisał(a):
warto zrobić wysoki wykup, wtedy odliczamy ponownie 60%(traktowany jak dostawa), nie więcej niz 6000, poza tym w przypadku leasingu jest jeszcze cesja na inny podmiot i ponownie odliczamy.

Możesz rozwinąć?

PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 20:27 
Prawie fanatyk
Damianko
Proces leasingu jest odrębnym od procesu wykupu .
Są to dwie niezależne sprawy .
Leasingiem pożyczasz auto od właściciela = leasingodawcy w zamian za czynsz = raty comiesięczne . Jak się skończy , to nie musisz wykupować auta , a wtedy właściciel sprzedaje je na wolnym rynku .
Ty przychodzisz i deklarujesz chęć wykupu - oni na to " proszę bardzo " i kupujesz . Ponownie masz prawo do odliczenia VAT wg zasad .

PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 20:31 
Stary wyjadacz
Damianko napisał(a):
rav3nlord napisał(a):

Możesz rozwinąć?

Najpierw odliczysz w czasie leasingu, od 1 wpłaty i rat leasingowych (MAX 6000). Potem jako firma wykupujesz z leasingu. Ta transakcja jest traktowana jako kolejne zdarzenie gospodarcze, przy którym firma może znowu odliczyć 50% od kwoty VAT, ale nie więcej niż 6000. Jeżeli kwota wykupu jest niska i zawiera tym samo mało vatu to nie skorzystamy z tego przywileju. Im jest wyższa tym więcej po raz kolejny odliczymy. Są interpretacje z US, uznające takie postępowanie podatnika jako prawidłowe.

http://www.fmleasing.pl/publikacje-feli ... owych.html

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 6854,d.ZGU

Sent from my iPad using Tapatalk

Obrazek

PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 20:50 
Adept
ZBANOWANY!
rees napisał(a):
No i nie dali mi samochodu przed długim weekendem... Nie zdążyli zarejestrować i dokręcić spojlerów (przynajmniej wiem że są pomalowane i schną). W środę ma być grande finale. Jak żyć?

trzymaj sie ja jezdze juz 2 tygle i czuje sie bardziej swobodnie 800 km na liczniku i zaczynan juz kozaczyc tak jak zwykle to robie

Carcraft,
Mazda 6 GJ SDN 2,5i JetBlack, Sent from mobile device iPhone 4S using Tapatalk

administrator
PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 21:27 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Muszą tak trzymać w niepewności?! Nie wiadomo co robić...

PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 21:34 
Stary wyjadacz
Kurde, nie wiem... Czy przesuwać termin czy olać?

Obrazek

administrator
PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 21:38 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Nie doradzę Ci :)
Ja w umowie mam zapisany termin odbioru od końca 11.2013 do 31.01.2014 więc jakiś margines jest. W razie czego mogę też zaliczkę przenieść na RP 2014 (inny egzemplarz) - ale to czekanie chyba by mnie dobiło.
Narazie nastawiłem się na początek grudnia wtedy chyba będziemy wiedzieć więcej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1