Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 18:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 27 lut 2017, 18:24 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
W Polsce w zakresie kradzieży samochodów nie trzeba zmieniać nic poza mentalnością sędziów, prokuratorów i wyngrodzeniem policjantów.

Policja ma naprawdę cholerną motywację do łapania złodziei, których sądy wypuszczają. Do tego 2000 lub mniej (netto) pensji nie zachęca do narażania życia, ale za to zachęca do odstąpienia od czynności za korzyść, która dla nas wydaje się śmieszna.

Sędziowie mogą dać wyrok 3 lata, a mogą np. 5 czy 8 lat, ale preferują rok w zawieszeniu na dwa. Prawo nie jest złe tylko nie jest egzekwowane lub jest egzekwowane wadliwie i jego zmiana nic nie da skoro mentalność osób odpowiedzialnych za jego wykonywanie nic nie zmieni.

Oczywiście moim marzeniem jest aby złodzieja złapanego in flagrante sądzić w trybie przyspieszonym (to nie są sprawy skomplikowane) i odrąbywać łapę godzinę po wyroku. Wychodzi na robotę z obiema rękoma i wraca na drugi dzień z jedną. Proste i odstraszające.

PostNapisane: Pn, 27 lut 2017, 18:31 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: śląski
Panowie a skąd ta pewność ze Mazda nie dała żadnego modelu na wabia policji?? Ja słyszałem coś innego. Nie mam pewności czy było to załatwiane przez dealera czy mmpol ale to akurat nie jest istotne.

PostNapisane: Pn, 27 lut 2017, 22:00 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Region: mazowiecki
Przemo Ale po co? I jakie są szanse?
Za dużo telewizji i filmów.

Policzmy.
Kradną niech będzie nawet 1/3 M rocznie (sprzedanych) w Warszawie co dawało jakieś nie wiem 100 aut. Czy 1000. Czy 10000 nie ma znaczenia. Co 3 auto. Czyli raz na 3 lata jest ukradzione. Statystycznie. 1000 dni trzeba auta pilnować.
Zatrudnić ludzi do pilnowania. Niech będzie tylko jeden 24/h 13 brutto +miał wsparcie jak budka Ruch (na synał). 300K pękło. Za sukces. Nie ma sukcesu, 300K poszło w piach.

To wyżej prześmiewcze do bólu. Pomysł z filmu z Leslie N. co najmniej.

PostNapisane: Pn, 27 lut 2017, 22:42 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Rok produkcji: 2014
Nie musze czytać tego forum zeby wiedzieć ze samochody kradną. Jesteś pewien ze wystawiając taki samochód w bagażniku musi siedzieć cała ekipa AT? Są rozwiązania do skutecznego monitoringu samochodów. Koszt dla dealera ??? Żaden. Ile według ciebie kosztuje kampania reklamowa w mediach która następnie jest psuta przez oponie o kradzieżach. To jest kasa w piach dla mmpolu. Poza tym co mnie obchodzi ile to kosztuje?? Maja złapać złodziei nie tylko mazd. Na koniec dodam ze to co pisałem w poprzednim poscie nie wynika z lektury filmów z l nielsenem. Słyszałem o kilku samochodach udostępnionych policji. Nie oceniaj komu sie to opłaca tylko ciesz sie ze tak jest.

PostNapisane: Wt, 28 lut 2017, 00:27 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Oceniam pomysły. Tu jest "wystawmy i niech pilnują". 13 zł brutto to najniższa oficjalna stawka dla "ciecia". Niżej się nie da. Cała ekipa to sobie przemnóż... :D

PostNapisane: Wt, 28 lut 2017, 10:33 
Wstydliwy
Od: 26.02.2017
Wczoraj byłem w salonie Mazdy, gdzie wkrótce mam odbierać nową szóstkę. Na moją prośbę aby dodatkowy immobilizer montowali w innym miejscu niż pod zegarami (bo i tak będą rozkręcać inne elementy), dostałem odpowiedź, że pod zegarami to najbardziej bezpieczne miejsce. Nawet jak ktoś chce się tam dostać, to musi uszkodzić takie elementy, które uniemożliwią uruchomienie samochodu. W związku z powyższym będą się trzymać swoich procedur, bo były przygotowane przez zespół fachowców.
Są teraz dwie możliwości, albo ta lokalizacja jest dobra i złodzieje w puszczają info do netu, że już rozpracowali, a w rzeczywistości chcą, aby lokalizacja była zmieniona (aby było im łatwiej), albo w salonie mają to gdzieś, czy ukradną, czy nie i będą tam montować bo tam jest najwygodniej. Ja i tak tego nie zostawię pod zegarami.

PostNapisane: Wt, 28 lut 2017, 10:37 
Jak jest inna lokalizacja niż standardowa to co jest łatwiej? Ja mam niestandardowe miejsce dla przykładu. Powodzenia w szukaniu. A zegary? Najwyżej będzie M6 bez zegarów. Znając wyjścia z immobiliser zawierają 2 obwody i jadą. Albo mają patent na deaktywację w 5 sekund i też jadą. Wszystko co jest standardowe jest łatwe do hakowania.

Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 28 lut 2017, 11:01 
Wtajemniczony
Od: 03.10.2016
ale za przeproszeniem pie**olą bzdury - co niby mają tam uszkodzić ? Obudowę zegarów zdejmuje się w 5 sek, mi jej w żaden sposób nie uszkodzili a znalazłem ją na tylnym siedzeniu. Zegary są mocowane na 4 śruby ( odkręcenie pewnie z 20 sek.) Jak odłączy zegary to nie pojedzie ale kabel jest na tyle długi że u mnie zegary leżały na podszybiu i były normalnie podłączone - zresztą są wpinane na wtyki więc można je bezinwazyjnie odłączyć.
Facet który jest specjalistą od zabezpieczeń u którego byłem po tej próbie kradzieży pokazywał mi dokładnie gdzie jest omega. Jej zneutralizowanie po dostaniu się do niej to chwila moment.
Wymuś na nich instalację w innym miejscu i nie słuchaj takich bzdur co tam gadają, najlepiej też zamontuj dodatkowy immo - koszt 600-1000 zł a później powodzenia w szukaniu.

PostNapisane: Wt, 28 lut 2017, 12:11 
Moja hipoteza: prawdopodobnie montują immobilizer w tym miejscu, żeby nie demontować kokpitu w nowym aucie (czyt. żeby się nie narobić -> mozna wystawic fakture, ze montaz trwal caly dzien a realnie trwal np. pół; realnie moduł kosztuje góra kilkaset zł a lwia część to koszt montażu). Żeby sciągnąć i założyć kokpit potrzeba min. dwóch osób (trzeba trafić w specjalny bolec przy ponownym zakładaniu). Zakladajac, ze modul immobilizera jest bezposrednio za zegarami wystarczy, że ściągna oslony kolumny kierowniczej, listwę dekoracyjna i odkrecą zegary. Trzeba jednak mieć na uwadze, że większość alarmow montuje się z reguły po stronie kolumny kierowniczej (dostęp do przewodów zapłonu).

Wybór jednego dostawcy immobilizera / alarmu ma swoje plusy (z punktu widzenia importera):
- łatwiej wynegocjować niską cenę produktu
- lokalne wsparcie techniczne (szkolenia dealerów i ew. wytyczne dotyczące instalacji)
- można wypromować daną markę (koneksje)
- teoretycznie łatwiej opanować kwestię kompatybilności / problemów (wymusić aktualizacje sprzętowe oraz oprogramowania) -> minimalizacja ryzyka

Z punktu widzenia użytkownika rodzi to jednak problemy o których piszemy.

Dywersyfikacja tj. promowanie wszystkich zabezpieczen kilku dostawców oraz rotacja położenia modułu immobilizera / alarmu na pewno stanowi dodatkowy element zaskoczenia. Pytanie tylko, czy taka rotacja położenia jest warta zachodu zakładając z kim mamy do czynienia plus kilka dodatkowych kwestii:
- miejsc z utrudnionym dostępem jest w zasadzie tylko kilka we wnętrzu (konsola środkowa ma dostęp przez multimedia i w zasadzie za przewodami wentylacyjnymi jest dobre miejsce; dostęp od strony schowka też jest ułatwiony; pod fotelami sprawa jest oczywista; tunel środkowy łatwo odkręcić; bagażnik pojazdu (okolice nadkoli to też nie jest najlepsze miejsce)
- dostęp do samego modułu nie oznacza, że złodziej sobie z nim poradzi (założenie producenta, dystrybutora, importera i dealera)
- okablowanie jest w jednolitym kolorze lub producent urzadzenia stosuje rotacje kolorow przewodów (założenie producenta, dystrybutora, importera i dealera)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 28 lut 2017, 12:13 
Wtajemniczony
no tak ale przy aktualnym miejscu złodziej sobie siedzi elegancko w fotelu i ma wszystko jak na widelcu, a nawet gdyby to było montowane gdzieś za plastikami w okolicach nóg kierowcy to już musi pracować przy otwartych drzwiach na oścież i mocno się gimnastykować żeby do tego dotrzeć a to kolejny czas + szansa na zwrócenie na siebie uwagi.
Moim zdaniem ten "zespół fachowców" wybierając to miejsce, poszedł po prostu po najmniejszej linii oporu aby się się nie narobić przy montażu.
A gdyby np. zrobili 3-5 miejsc montażu, to już by mocno skomplikowało pracę złodziejom bo musieli by robić losowe podejścia i roboty zdecydowanie więcej.
A do obsługi przez ASO to wystarczyłoby aby Mazda po VINie zapisywała gdzie dane auto ma zamontowany immo i nawet na wczasach jakby coś się posypało to bez problemu zagraniczne ASO mogłoby się do tego dostać w razie potrzeby.

PostNapisane: Wt, 28 lut 2017, 14:38 
Nałogowiec
Gdyby po VINie byłī takie informacje dostępne to znaczy, że każdy złodziej by to wiedział. Wystarczy łebkowi, który ma praktyki w ASO dać kilka piwek aby sprawdził, gdzie dane auto ma immo. ASO dla wygody klienta mają powiązania VIN - numer rejestracyjny, więc nawet z szyby nie trzeba odczytywać.

PostNapisane: Wt, 28 lut 2017, 15:34 
Wstydliwy
Od: 26.02.2017
Kiedyś już było takie pytanie na forum, ale chyba przeszło bez echa (przynajmniej ja nie zauważyłem odpowiedzi). Czy odpięcie kostki elektrycznej od pompy paliwa i włączenie zapłonu spowoduje błąd w komputerze, który trzeba kasować w serwisie?

PostNapisane: Wt, 28 lut 2017, 19:47 
Będę w piątek w serwisie to zapytam :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 1 mar 2017, 05:13 
Amator
Od: 18.11.2016
Region: małopolski
piast napisał(a):
Kiedyś już było takie pytanie na forum, ale chyba przeszło bez echa (przynajmniej ja nie zauważyłem odpowiedzi). Czy odpięcie kostki elektrycznej od pompy paliwa i włączenie zapłonu spowoduje błąd w komputerze, który trzeba kasować w serwisie?

Nie powoduje

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 1 mar 2017, 10:29 
Wtajemniczony
Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, pewnie wielu z Was nie wie o niej - na module od immobillizera znajduje się naklejka na której jest podany PIN. Po odnalezieniu modułu złodziej może sobie wyłączyć immo tym guziczkiem awaryjnym.
Obrazek
Facet od zabezpieczeń mi ją zdrapał, nie wiem dokładnie na ile łatwe jest obejście immo po fizycznym znalezieniu modułu ale wyłączenie immo kodem PIN też trwa pewnie nie więcej niz 1-2 min.

Ostatnio edytowano Śr, 1 mar 2017, 11:25 przez prv87, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 1 mar 2017, 11:23 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Region: dolnośląski
prv87 pitole jestem teraz załamany chyba w weekend dobieram się do immo.

administrator
PostNapisane: Śr, 1 mar 2017, 11:24 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
A nie prościej zmienić PIN na inny?

PostNapisane: Śr, 1 mar 2017, 11:28 
Nałogowiec
Nie mam instrukcji, więc nie wiem czy istnieje taka możliwośc.
Aczkolwiek szczerze wątpie.

PostNapisane: Śr, 1 mar 2017, 11:31 
Wtajemniczony
Jest możliwość zmiany PINu - jak chcesz mogę Ci podesłać skan instrukcji.

PostNapisane: Śr, 1 mar 2017, 12:07 
Nałogowiec
prv87 Bardzo chętnie prześlij jak możesz.

PostNapisane: Śr, 1 mar 2017, 12:30 
Nałogowiec
To ja też poproszę. Mi mówili w salonie, że nie można zmienić PINu do immo.

PostNapisane: Śr, 1 mar 2017, 14:24 
Wtajemniczony
Nie ma problemu, podeślijcie maile na PW - dzisiaj zeskanuję i powysyłam.

PostNapisane: Śr, 1 mar 2017, 21:30 
Procedura instalacyjna wyglada tak, ze instalator przekleja kod PIN z modulu immobilizera / alarmu na karte kodu PIN, ktora przekazuje sie wlascicielowi pojazdu. Byc moze instalator zmienil kod PIN, wiec zostawil ten naklejony na module (moim zdaniem i tak powinien zerwac etykiete, gdyz taka jest procedura). Pytanie kluczowe, czy w przypadku, który opisuje prv87 kod PIN na module zgadzal sie z tym na karcie PIN, ktora otrzymal od dealera?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 3 mar 2017, 08:39 
Wtajemniczony
PIN mam wpisany długopisem w instrukcji - ale nie sprawdziłem wtedy czy jest tożsamy z naklejką. Ale raczej nie był to jednorazowy przypadek bo facet od zabezpieczeń robił wcześniej kilka M6 i taka sytuacja też już miała miejsce ( w ogóle zanim znalazł u mnie omegę to mówił że jest tam podany PIN)
Jakby komuś się nudziło przy weekendzie to może spojrzeć jak to u niego wygląda - jeżeli wg. procedury naklejki nie powinno być a instalatorzy ją zostawiają to można by napisać maila do importera.

PostNapisane: Pt, 3 mar 2017, 13:57 
Wtajemniczony
Od: 19.01.2017
Ja także dostałem kod wpisany długopisem, na takiej biało-zielonej karcie expero omega car system. Więc pewnie i u mnie nalepka zostala na module immo. Nie wiem tylko z jakim kodem.
Chcialem więc zmienić pin ale wejście w tryb serwisowy za pomocą przycisku autoryzacji (wymaga wbicia pin) nie działa. Być może coś robię źle, ale opis w instrukcji wydaje sie jasny, zaczynam podejrzewać, że mam zły kod?

A jednak kod jest dobry. Tylko wprowadzać trzeba spokojnie, nieco wolniej, naciskając i chwilę przytrzymując przycisk. Telefon do Empero pomógł, zmieniłem PIN i nie muszę sprawdzać co jest na module immo.

PostNapisane: So, 4 mar 2017, 14:09 
Adept
Od: 03.08.2016
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Witam.pilna prosba o podanie sekwencji do imobilisera Omega.rozkodowalem jakims cudem i nie moge odpalic swojej Gjtki.status pilota:dioda czerwona.serwisys juz dziisaj nie pracuja

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: So, 4 mar 2017, 16:54 
Adept
Od: 06.08.2016
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Przytrzymaj dłużej przycisk na pilocie immo. Powinien zaświecić na zielono

PostNapisane: So, 4 mar 2017, 20:41 
Wstydliwy
Od: 04.03.2017
Witam wszystkich forumowiczów.
Właśnie czekam na odbiór swojej M6 z salonu. Lektura tego tematu daje dużo do myślenia. Rozmawiałem z kierownikiem Aso o dodatkowych zabezpieczeniach poza ASO np. Zeder i straszy mnie utratą gwarancji... Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Na tą chwilę zdecyduję się chyba na Bear-a a dalej zobaczymy...

PostNapisane: So, 4 mar 2017, 21:18 
Jest oficjalna odpowiedź Mazdy, że przy Zederze nic nie tracisz. A nawet jeśli to na co? Na kawałek kolumny kierowniczej/rury za maks. 1000 PLN? Kolejny ekspert z ASO. U moich 2 wspólników monter Zedera robił to w ASO. Udostępnili mu stanowisko i jechał.. :) jak widać można.

Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 4 mar 2017, 21:34 
Wtajemniczony
Od: 19.01.2017
Włączenie Omegi
Karta ID w samochodzie
Nacisnąć i przytrzymać przycisk na karcie.
Dioda mignie na czerwono, zgaśnie na 2s, zapali się na pomarańczowo na 2s, zapali się na zielono na 2s, zgaśnie na 2s, zapali się na czerwono na 2s, zapali się na zielono na 2s, zgaśnie. Można puścić przycisk.

Jeśli wyłączyła się sama karta ID(chyba o to chodzi) to można zakończyć wcześniej t.j.
Dioda mignie na czerwono, zgaśnie na 2s, zapali się na pomarańczowo na 2s, zapali się na zielono na 2s, zgaśnie. Można puścić przycisk.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1