Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 12:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 19 lut 2017, 21:32 
Wstydliwy
Od: 28.01.2017
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Pobo napisał(a):
Hmm ja tu nic nie widzę

Górna część obramówki (tej pod skórka) jest mocno podniesiona w stosunku do reszty, czyli lewej, prawej i dolnej części tej samej wewnętrznej obramówki. Lewa, prawa i dolna część licuje się do chromowanej zewnętrznej ramki a górna wystaje około 1cm.

PostNapisane: N, 19 lut 2017, 22:18 
Bywalec
Od: 23.02.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Najlepiej, jakbyś miał możliwość sprawdzenia na innej gj-tce, która nie ma bear locka.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 19 lut 2017, 23:29 
Wstydliwy
wasyllinio napisał(a):
Najlepiej, jakbyś miał możliwość sprawdzenia na innej gj-tce, która nie ma bear locka.

Tak po cichu liczyłem na taką właśnie formę weryfikacji. Pomożecie, jadąc rano do roboty :)?, bo ja nie mam za bardzo jak. Nikt z moich znajomych nie ma 6-tki.

PostNapisane: N, 19 lut 2017, 23:31 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2016
Rano zerkne i dam znać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pn, 20 lut 2017, 00:59 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
halo6 skąd jesteś?
edit: jak wawa to ja pracuję w domu więc praktycznie masz 50% szans że możesz podjechać / ja podjadę w okolicy - jeżeli jesteś z wawy ;)

PostNapisane: Pn, 20 lut 2017, 13:22 
Bywalec
Od: 18.02.2017
Witam wszystkich forumowiczów,

Zamówiłem GJke z 2016 (modelowy 2016) i w związku z tym, że mieszkam w Warszawie, zastanawiam się nad dodatkowym zabezpieczeniem autka.
W ofercie jest dodatkowo immobilizer (Semeco/Expero/DEST), ale zakładam, że pewnie warto pomyśleć o czymś więcej. Może jakieś mechaniczne? Co polecacie? Coś dodatkowego w ASO czy raczej zewnętrzne (mam gwarancję serwisową Mazdy, więc pewnie też musi być coś co nie naruszy gwarancji).

Ostatnio edytowano Pn, 20 lut 2017, 13:40 przez wilczek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 20 lut 2017, 13:25 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
Jeśli rok modelowy 2016 to jest to GJ, a nie GL. Nie pytaj tutaj co zamontować bo każdy polecić by musiał to co sam ma, a nie powie co ma.

Nic nie montuj w ASO, to jest podstawa. Wybierz jakieś urządzenie przed odbiorem, skontaktuj się z monterem, dogadaj sie czy kupić przez montera czy dowieźć mu urządzenie samemu i umów się z monterem krótko po odbiorze auta. Oczywiście pamiętaj o GAPie - w lokalizacji Warszawskiej to podstawa.

PostNapisane: Pn, 20 lut 2017, 13:43 
Bywalec
Fakt, pomyłka :)
GAP oczywiście! Bez tego ani rusz, nie spałbym bym chyba po nocach :)

Elektroniczne zabezpieczenia warto (zakładam, że wygodniej się użytkuje) czy raczej koniecznie coś mechanicznego?

PostNapisane: Pn, 20 lut 2017, 13:47 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Ja nie lubię zabawek mechanicznych bo nie po to kupuję handsfree aby odblokowywać jakiś bolec w kabinie. Prawdą jednak jest, że blokada mechaniczna odstrasza bo złodzieje nie chcą bawić się w piłowanie czy wiercenie przy potencjalnych świadkach skoro mogą mieć takie samo auto bez konieczności rozwalania kupy stali.

PostNapisane: Pn, 20 lut 2017, 16:45 
Bywalec
Coś w tym jest. Jak GAP i gwarancja się skończą to można dołożyć zabawek :geek:

PostNapisane: Pn, 20 lut 2017, 20:20 
Wstydliwy
halo6 napisał(a):
wasyllinio napisał(a):

Tak po cichu liczyłem na taką właśnie formę weryfikacji. Pomożecie, jadąc rano do roboty :)?, bo ja nie mam za bardzo jak. Nikt z moich znajomych nie ma 6-tki.

Udało się komuś sprawdzić, czy tej plastik też tak u Was "sterczy"?

PostNapisane: Pn, 20 lut 2017, 21:00 
Nowicjusz
Od: 02.11.2013
Rok produkcji: 2019
Region: pomorski
Ja sprawdzałem u siebie i też odstaje od bear locka.

Ostatnio edytowano Wt, 21 lut 2017, 14:28 przez Jarom1973, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 20 lut 2017, 21:24 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2016
U mnie odataje tak samo z kazdej strony

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pn, 20 lut 2017, 21:34 
Bywalec
Od: 04.02.2016
halo6 napisał(a):
Pobo napisał(a):
Hmm ja tu nic nie widzę

Górna część obramówki (tej pod skórka) jest mocno podniesiona w stosunku do reszty, czyli lewej, prawej i dolnej części tej samej wewnętrznej obramówki. Lewa, prawa i dolna część licuje się do chromowanej zewnętrznej ramki a górna wystaje około 1cm.

Z ciekawości dzisiaj pomacałem i u mnie od przodu pod mieszkiem jest wyczuwalna ramka o wysokości ok 1 cm. Z tyłu i po bokach niczego takiego nie ma. Wizualnie nie widać, że z jednej strony jest inaczej. Skrzynia bez bear-locka.

PostNapisane: Pn, 20 lut 2017, 23:35 
Wstydliwy
Dzięki za pomoc. Jutro jadę po welurowe dywaniki, więc zapytam o co chodzi z tą ramką. Dam znać jak się dowiem czegoś.

Ostatnio edytowano Pn, 20 lut 2017, 23:35 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Śr, 22 lut 2017, 20:58 
Nałogowiec
Zrobiłem fotki, kombinuję jak wrzucić - do porównania. Swoją drogą - byłeś? dowiedziałeś się czegoś?
Obrazek

Obrazek

wystaje trochę ponad srebrną obramówkę ale raczej 1-3 mm a nie centymetr, na pewno poniżej 0,5 cm.

PostNapisane: Cz, 23 lut 2017, 00:14 
Bywalec
Od: 04.02.2016
Zauważ, że masz AT. U mnie i u halo6 jest MT, przez co mogą być inne konstrukcje pod mieszkiem. Przy czym u mnie mieszek układa się tak, że dopóki nie pomacałem i nie sprawdziłem, o tej wystającej ramce od przodu nawet nie wiedziałem.

PostNapisane: Cz, 23 lut 2017, 00:16 
Nałogowiec
Dlatego te zdjęcie wygląda jak wygląda ;) Specjalnie wciskałem żeby pokazać tą "obramówkę" - kawał czegoś tam pod skórą.

PostNapisane: N, 26 lut 2017, 20:56 
Wstydliwy
Od: 26.02.2017
Witajcie
To mój pierwszy post. Wątek ten śledzę od kilku tygodni, od momentu kiedy zamówiłem nową M6. Muszę powiedzieć, że jestem głęboko zaniepokojony tym, co przeczytałem w tym wątku. Za około tydzień odbieram moją M6. Po przeczytaniu Waszej dyskusji na temat chodliwości modelu, cały czas zastanawiam się nad dodatkowymi zabezpieczeniami. Mam pewne koncepcje, ale czy słuszne - czas pokaże.

PostNapisane: N, 26 lut 2017, 21:22 
Wtajemniczony
Od: 14.12.2015
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: warmińsko-mazurski
Nie zastanawiaj się - tylko w dniu odbioru montuj dodatkowe zabezpieczenia! a będziesz spał spokojniej.

administrator
PostNapisane: N, 26 lut 2017, 21:25 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Dodatkowo wykup sobie ubezpieczenie GAP, kolejne zabezpieczenie inwestycji. :)

PostNapisane: N, 26 lut 2017, 21:27 
Stały bywalec
Od: 13.01.2017
Wersja: SkyEnergy
Czy Gap można dokupić w każdym czasie trwania ubezpieczenia czy tylko przy jego odnowieniu, kontynuacji ?
I jeszcze jedno co sądzicie o włożeniu do auta GPS, jest to jakieś zabezpieczenie czy raczej nie ?

PostNapisane: N, 26 lut 2017, 22:59 
Wstydliwy
GAP to podstawa - mam kupić fakturowy. Dodatkowo w salonie zakładają mi Bear-Lock, ale i tak wydaje mi się, że może to być za mało. W ofercie (załączniku do zamówienia) mam wypisane: immobilizer fabryczny, zaawansowany system immobilizera, alarm przeciwwłamaniowy. Jednak z tego co piszecie, wszystko to jest nic nie warte. Z drugiej strony, jak bym miał się czepiać słówek, to alarm jest „przeciwwłamaniowy”. Jeśli przy włamaniu nie zadziała, bo łatwo jest go zneutralizować, to kasę powinna zwracać Mazda. Bo alarm nie działa zgodnie ze specyfikacją i podlega reklamacji. Jeśli szyba elektryczna nie podnosiłaby się elektrycznie, to byłaby podstawa reklamacji i Mazda musiałaby na własny koszt doprowadzić do zgodności ze specyfikacją. Dlaczego w przypadku alarmu i immobilizera nie ma obowiązku doprowadzenia do zgodności ze specyfikacją?

-- Dodano: N, 26 lut 2017, 22:56 --

Obserwując ten wątek pomyślałem sobie o pewnym sposobie, który może przyniósłby jakiś efekt. Ciekaw jestem jaka jest liczba forumowiczów z mazowieckiego. Jeżeli każdy z forumowiczów zrzuciłby się powiedzmy 100zł (kto może, to więcej), np. za pomocą zbiórki założonej na pomagam.pl, to jaką kwotę można byłoby uzyskać. Może dorzuciliby się jeszcze forumowicze z ościennych województw. No ale do rzeczy po co ta kasa. Za tą kasę można byłoby wynająć dobrą agencję detektywistyczną, która wyręczyłaby policję. Myślę, że mając taką umowę z agencją, udałoby się wyciągnąć od dystrybutora Mazdy jeden egzemplarz szóstki na przynętę. Samochód podczas akcji jest monitorowany, oraz monitorowane są wszystkie osoby, które biorą udział w procederze kradzieży. Gdy przynęta załapie, odpalający (odpala samochód i przekazuje kolegom do odprowadzenia do dziupli) nie jest aresztowany, tylko śledzony, nagrywany i ustalana jest jego tożsamość. Koledzy, którzy odprowadzają samochód do dziupli też są śledzeni przez drugą grupę. Podobnie jak powyżej nie są aresztowani, tylko udokumentowany jest ich udział i ustalona tożsamość. Tak się dzieje ze wszystkimi, którzy mają styczność z kradzieżą i doprowadzeniem samochodu do dziupli (może to być robione wieloetapowo). Gdy samochód w końcu trafia do dziupli, agencja robi wjazd do dziupli i do wszystkich wcześniej zidentyfikowanych kolesi. Cała grupa wraz z materiałem dowodowym jest przekazywana policji. Szczegóły operacyjne oczywiście można dopracować - przedstawiam tylko koncepcję, jak to powinna zrobić policja. Jednak jeśli oni nie mają na pomysłu, a może za dużo tam jest kretów, może warto to załatwić prywatnie za uzbieraną kasę. Oczywiście istnieje również prawdopodobieństwo, że w agencji też będzie kret, ale z agencją można się umówić, że całość kasy dostaną po akcji zakończonej sukcesem. W policji nie ma takiego motywatora. Czy się działa, czy się leży państwowa pensja się należy, a wręcz można coś dorobić donosząc gangom o planowanych akcjach – w policji motywator działa w drugą stronę.

PostNapisane: N, 26 lut 2017, 23:08 
Stały bywalec
Osobiście uważam, że wpływ na Twoją wypowiedz miała nadmierna ilość filmów kryminalnych (joke)... Naprawdę uważasz, że Mazda wyda egzemplarz na przynętę nie mając gwarancji, że wróci ? Może inaczej, czy uważasz, że wyda tak sobie "na próbę" grubo ponad 100 tysięcy ? Proszę Cię...
Czy agencja detektywistyczna zgodzi się na zapłatę po zakończonej akcji ? piast....

PostNapisane: N, 26 lut 2017, 23:45 
Wstydliwy
Nie twierdzę, że dadzą nowy egzemplarz. Całkiem sporo mają w używanych za mniejsze pieniądze. Myślę, że dystrybutora stać na to. Jeśli chodzi o agencję - to za pracę się płąci jak są wyniki. Brak wyników brak kasy. To chyba uczciwe podejście (niestosowane w policji).

PostNapisane: Pn, 27 lut 2017, 00:08 
Pytanie po co obywatele mają wyręczać Policję. Nie kradną grube ryby tylko płotki.
A, że dostają za to śmieszne wyroki to nie sypią "góry". Wychodzą, znowu robią to samo, idą do pierdla - taką mają karmę. :)
Dla nich to chleb powszedni. Taki "zawód". A wielokrotnie już było to tu pisane.
Jakby samochód po całce w USA nie miał możliwości ponownej rejestracji w UE to by się problem sam rozwiązał.
Także nie obywatele powinni coś zmienić a rządzący poprzez rozporządzenia czy ustawy.
Załóż profil na FB i zbieraj podpisy pod taką zmianą prawa. Więcej zdziałasz niż waleniem pałą złodziei.
Bo ci bez popytu są bezrobotni.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 27 lut 2017, 09:07 
Wtajemniczony
Od: 13.10.2016
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: kujawsko-pomorski
Mądrze prawisz rkarcz. Polska to wciąż dziki kraj, gdzie dla bandyty prawo jest łaskawsze niż dla obywatela i od zmiany tego należałoby zacząć.

PostNapisane: Pn, 27 lut 2017, 09:07 
Wtajemniczony
Od: 03.10.2016
Dokładnie, rkarcz ma rację - kradną samochód w warunkach recydywy a po złapaniu odpowiadają z wolnej stopy i maja dozór policyjny. Jakby paru dostało po te 8-10 lat puchy za kradzież z włamaniem to może zmniejszyłaby się ilość amatorów cudzej własności.
Pozatym Mazda w życiu nie da samochodu na przynętę, im nawet pewnie zbytnio nie zależy na rozwiązaniu tego problemu póki wyniki sprzedaży się zgadzają - ilu było takich co ukradli im mazdę a potem poszli do salonu po kolejną ? myślę że całkiem sporo.
Zresztą cała taka operacja mogłaby trwać kupę czasu, w centrum Warszawy obok mojego bloku już z 10 dni stoi w tym samym miejscu ładna M6 soul red GJ polifcie albo GL, zaparkowana normalnie na ulicy i jakoś jeszcze nikt się nią nie zainteresował.
Sama policja też zbytnio inicjatywy nie wykazuje, moją próbowali ukraść na początku lutego i do dzisiaj nie dostałam pisma ani o wszczęciu ani o umorzeniu śledztwa - 2 tygodnie temu prosiłem o wgląd do akt sprawy bo chciałem zobaczyć czy jechali za mną czy przypadkiem się nawinąłem, też 0 odzewu do dzisiaj. Zresztą to było centrum Warszawy, patroli kręci się pełno - nieoznakowanych i zwykłych - powiedziałem dokładnie w którą stronę pojechali, jakby tylko chcieli to pewnie by ich mogli złapać od razu.
Mam bodajże z 3 znajomych którym ukradli samochód i każdy mówi że podczas przesłuchania to czuł się jak podejrzany, ciągłe insynuacje że może sam sfingował kradzież, czy ma problemy finansowe etc. dlaczego wracał tą drogą a nie tamtą - no takie typowe maglowanie. Jednego męczyli do czasu aż powiedział że nie ma AC - wtedy po 2 dniach umorzyli heh.

PostNapisane: Pn, 27 lut 2017, 09:13 
Stały bywalec
Poza tym gdyby Mazda wydałaby przynęte w postaci jakiegokolwiek swojego auta na taką akcję i rozniosłaby się ona w eterze, to pomyślcie sobie co by było gdyby zaczęła o tym pisać np. prasa doszukiwać się i zadawać pytania dlaczego Mazda zdecydowała się na taki krok, czy kradzież M6 jest aż tak wzmożona ? I dalej idąc tym tropem kolejny potencjalny kupiec M6 może odpuścic sobie temat bo przestraszy się, że mu ukradną skoro Mazda współpracowała z agencją detektywistyczną ..

PostNapisane: Pn, 27 lut 2017, 13:27 
Wstydliwy
Taka akcja medialna ma też drugą stronę medalu. Amatorzy cudzej własności wiedzieliby, że ten model lepiej omijać. Jest jeszcze tyle Japończyków, na które się można przerzucić nie ryzykując wpadki. Jak Mazda spadałby w statystkach kradzieży z pewnością wzrosłaby w statystykach sprzedaży. Sądzę, że znacznie więcej osób porzuca pomysł kupna chodliwego samochodu niż osób, które po raz kolejny kupują ten sam model, co przed chwilą im ukradziono.
Policji przecież nie zależy na ograniczeniu kradzieży konkretnego modelu (o ile w ogóle im zależy), a nam tak. Niech kradną sobie, tylko inne modele.

Przyznaję, że najlepiej byłoby załatwić to (ograniczyć) na poziomie ustawy, ale to długa i ciężka droga, nie do końca od nas zależy. Aby zgłosić obywatelską inicjatywę ustawodawczą trzeba zebrać 100 000 podpisów. W Polsce rocznie sprzedaje się max 3 500 szóstek rocznie. Zakładając, że od każdego samochodu zebralibyśmy 2 podpisy (co jest bardzo optymistycznym założeniem), to możemy 7 500 podpisów z każdego rocznika. Daje nam to 13 lat sprzedaży Mazdy - trochę dużo. Oczywiście można założyć, że przyłączyliby się jeszcze właściciele innych modeli, ale i tak wątpię, aby było realne zebranie wymaganej liczby podpisów.

Realizacja wg mojej koncepcji może zależeć od nas.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1