Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 08:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 10:53 
Wstydliwy
Od: 09.02.2017
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Dzień dobry,

miałam wczoraj nie miłą sytuację. Po tym jak wsadziłam dziecko do samochodu, wrzuciłam na tylne siedzenie torebkę z kluczykiem, zamknęłam drzwi i już nie mogłam ich otworzyć. Wszystkie drzwi zamknięte, alarm uzbrojony, kluczyk i dziecko w środku. Klamki od wewnątrz nie działały, szyby też nie dało się otworzyć. Przycisk na drzwiach/bagażniku od zewnątrz też nie działał. Samochód udało się otworzyć dopiero drugim kluczykiem. Miał ktoś podobną sytuację?

Jeżdżę Mazdą 6 Sport Kombi z 2016 (zakup październik 2016), wersja SkyPassion.

Ostatnio edytowano Cz, 9 lut 2017, 12:27 przez Momika76, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 11:13 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
:arrow: Szok . No bezpieczne to to nie jest :idea: .
Ale jak system pozwolił na to :idea: .
Ja na początku testowałem to i kluczyk zostawiony wewnątrz np. w bagażniku po zamknięciu drzwi i klapy samochód wydawał podwójne pikania. Aż w chwili wolnej sprawdzę.

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 11:37 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Ja ostatnio wrzuciłem kluczyk do bagażnika i chciałem zamknąć auto przyciskiem przy drzwiach - nie udało się, system piszczał dwukrotnie i nie zamknął drzwi.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 11:40 
U mnie to samo. Wczoraj zostawiłem kluczyki przy lewarku i też samochód być nie do zamknięcia..

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 11:55 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Momika76 napisał(a):
zamknęłam drzwi i już nie mogłam ich otworzyć

Momika76 napisał(a):
Klamki od wewnątrz nie działały, szyby też nie dało się otworzyć.

Momika76 napisał(a):
Przycisk na drzwiach/bagażniku od zewnątrz też działał.

Dla mnie trochę niezrozumiały opis. Skoro byłaś na zewnątrz samochodu, to skąd wiesz, że klamki od wewnątrz nie otwierały drzwi? Albo na jakiej podstawie twierdzisz, że przycisk na drzwiach działał?

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 12:07 
Wstydliwy
U mnie też tak zawsze było, że jak zostawiłam kluczyki w bagażniku to samochodu nie mogłam zamknąć. Natomiast wczoraj samochód zablokował zamek sam, bez naciśnięcia kluczyka (który był w samochodzie) czy przycisku na drzwiach.

Jutro jadę do serwisu może oni coś znajdą. Gość z którym rozmawiałam w serwisie, aż zamilkł z wrażenia, że coś takiego się stało.

tombien napisał(a):
Dla mnie trochę niezrozumiały opis. Skoro byłaś na zewnątrz samochodu, to skąd wiesz, że klamki od wewnątrz nie otwierały drzwi? Albo na jakiej podstawie twierdzisz, że przycisk na drzwiach działał?

W środku była moja niespełna 4 letnia córka, która próbowała otworzyć drzwi i okna od środka. Ciągnięcie za klamkę nie otwarło żadnych drzwi, tak samo nie działało otwieranie szyb.
Przyciski na drzwiach i bagażniku naciskałam ja, będąc na zewnątrz samochodu.

Ostatnio edytowano Cz, 9 lut 2017, 12:08 przez Momika76, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 12:08 
Stały bywalec
Od: 06.11.2013
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive Plus
tombien napisał(a):
Skoro byłaś na zewnątrz samochodu, to skąd wiesz, że klamki od wewnątrz nie otwierały drzwi? Albo na jakiej podstawie twierdzisz, że przycisk na drzwiach działał?

Może dziecko próbowało otworzyć?

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 12:10 
Wstydliwy
dokładnie tak :)

Ostatnio edytowano Cz, 9 lut 2017, 12:36 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

administrator
PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 12:16 
Weteran
Momika76 napisał(a):
W środku była moja niespełna 4 letnia córka, która próbowała otworzyć drzwi i okna od środka.

Wszystkie klamki próbowała czy tylko tylnych drzwi?
Momika76 napisał(a):
Przyciski na drzwiach i bagażniku naciskałam ja, będąc na zewnątrz samochodu.

Tak, bagażnik mogłaś sprawdzić czy się otwiera na przycisk, ale jeżeli naciskałaś przycisk na drzwiach i nie było reakcji, tzn. że przycisk nie działał a napisałaś:
Momika76 napisał(a):
Przycisk na drzwiach/bagażniku od zewnątrz też działał.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to zbyt słaba bateria w kluczyku a przez to niewykrycie go przy zamykaniu.

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 12:42 
Wstydliwy
Próbowała wszystkie drzwi. Błąd o działaniu przycisków już poprawiłam na nie działały (dzięki :))

Słaba bateria też przyszła mi do głowy, ale dziś od rana wszystko działa jak należy, a specjalnie jeżdżę z tym samym kluczykiem. Próbowałam go dziś zamknąć zarówno w środku samochodu jak i bagażniku i nie da się.

Dlaczego nie mogłam otworzyć samochodu to jedno ale mnie zastanawia dlaczego zamek został zablokowany z kluczykiem w środku. Nie raz zapinałam dziecko, kładłam torebkę obok fotelika, zamykałam tylne drzwi i otwierałam przednie. Dlaczego tym razem po zamknięciu tylnych drzwi, bez naciskania przycisku czy kluczyka, drzwi zostały zablokowane i alarm włączony? Co dziwne pomimo, że w środku nic nie działało (klamki, okna, światełka) to cały czas świecił się przycisk zaciągniętego hamulca ręcznego. Alarm też zadziałam dwa razy, pomimo, że córka przez min. pół godziny była w środku i chodziła pomiędzy przodem/tyłem i obiema stronami samochodu.

administrator
PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 12:48 
Weteran
Hmm, sytuacja z tych bardzo mało prawdopodobnych. Jednak wszystko wskazuje na to, że albo znalazłaś jakiś babol, albo coś źle zadziałało. Dobrze by było, jakbyś to powtórzyła. Wtedy jedziesz do ASO, demonstrujesz i sprawa trafia do producenta a on poprawia działanie systemu. :)

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 13:34 
Wstydliwy
Chętnie powtórzę tylko bez dziecka w samochodzie :) na chwilę obecną mała nie chce wsiąść do samochodu. Jadę jutro do ASO, może coś znajdą.

Zabawny jest to, że przy kupnie Mazdy pytałam sprzedawcy czy taka sytuacja jest możliwa (moja mama zamknęła tak swoją wnuczkę z kluczykiem w 10 letnim BMW). Sprzedawca przekonywał i demonstrował, że nie ma takiej opcji. Jak widać jest :)

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 13:50 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
Obstawiam słabą baterię. Na skutek mniejszej siły sygnału (dodatkowe tłumienie przez kluczyk w torebce) system myślał, że jesteś poza samochodem i zadziałał walk-away lock, który ma opcję działania już od 15 sekund.

Ja nigdy nie zostawiam, nawet na sekundę kluczyka w samochodzie. Zawsze przy d***e. Powód prosty. Ktoś może chcieć ukraść auto, odepchnie Cię, wsiądzie, zablokuje zamki, odpali i odjedzie. Jak zrobi to odpowiednio szybko to będziesz w takim szoku, że zanim ockniesz się po upadku na ziemię to auto będzie już kilka metrów przez Tobą, a w środku Twój bobas.

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 13:57 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2016
a może to nowa funkcja - baby protect :) it's not a bug - it's a feature!
a tak całkiem serio to też bym obstawiał słabą baterię. Zrób test jeszcze raz najlepiej najpierw z jednym a potem z drugim pilotem.

administrator
PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 14:02 
Weteran
I koniecznie pilot w tej samej torebce i z tą samą jej zawartością, bo to też może mieć wpływ. Dziecka do tego nie potrzeba. :)

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 14:06 
Nałogowiec
Mi się kiedyś często nie zamykało auto gdy od niego odchodziłem (Laguna, bo Mazda to norma, że się nie zamyka). Dość szybko doszedłem do tego, że gdy mam w tej samej kieszeni w marynarce kartę i telefon komórkowy i karta jest bliżej ciała czyli telefon ją zasłania względem samochodu to występuje tego typu problem, szczególnie gdy bateria nie jest nowa i szybko odchodzę od samochodu.

Mazda mi się tak często nie zamyka, że łatwiej będzie można określić warunki, w których działa - dziś rano znów podszedłem do otwartego auta.

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 14:31 
Bywalec
Od: 28.02.2013
I dlatego po jakimś czasie zrezygnowałem z pełnego automatu i przeszedłem na sterowanie ręczne tj. przycisk na drzwiach ew. na pilocie.
Działa jak trzeba - zawsze zamyka auto :) .

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 16:31 
Bywalec
Od: 04.02.2016
Z teoretycznego punktu widzenia taka sytuacja nie powinna wystąpić, o czym mówi instrukcja i doświadczenia innych użytkowników.
W praktyce, w dzisiejszych czasach mamy do czynienia ze smogiem elektronicznym, bo każde urządzenie nawet jak nie korzysta z technologii bezprzewodowych, jest źródłem sygnałów elektro-magnetycznych - po ludzku mówiąc fal radiowych. W dodatku obecnie mamy do czynienia z modą na komunikację bezprzewodową (chodzi tu nie tylko o telefony), bo jest po prostu wygodniejsza. Czasami człowiek nie zdaje sobie sprawy, ile dookoła niego znajduje się nadajników. W Twoim przypadku nie musiała to być kwestia słabej baterii i słabego sygnału pilota. Wystarczy że w pobliżu znajdzie się inne źródło fal radiowych (np. telefon) nadających na podobnej częstotliwości lub jej harmonicznej i sygnały zaczną z sobą interferować i zakłócać się nawzajem.
Wbrew pozorom dosyć często spotykamy się z takimi sytuacjami: użytkownicy radia CB na pewno wiedzą o co chodzi, gdy na jednym kanale zacznie nadawać w tym samym czasie więcej niż jedna osoba. Czasami się zdarza, że domowa sieć WiFi mimo mocnego sygnału słabo (wolno) działa, bo sąsiad za ścianą ma ustawioną swoją sieć WiFi na tym samym kanale. Kiedyś, jak na Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie były główne nadajniki TV (nadające mocą liczona w kW), to często na parkingu pod pałacem nie dawało się zamknąć lub otworzyć auta z pilota, bo sygnał TV z iglicy odczulał wszystkie odbiorniki w pobliżu.
Tak więc Twoja nie miła przygoda nie koniecznie musi być z winy auta. Spróbuj odtworzyć, co jeszcze miałaś w torebce oprócz pilota lub w miejscu gdzie to się stało rozejrzyj się czy nie jakiś urządzeń radiowych i nie tylko. Z mojej praktyki radiowca wynika, że źródłem sygnałów i zakłóceń radiowych są najmniej spodziewane rzeczy, jak np. latarnia uliczna z uszkodzonym układem zapłonowym, chiński zasilacz do girland LED itd.

PostNapisane: Cz, 9 lut 2017, 19:27 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Potwierdzam, kilka lat temu (10-11) w Wawie w centrum często nie mogłem zamknąć / otworzyć auta. Zamknąć jeszcze pół biedy, trzeba było się przeparkować kilka razy :D ale z otwieraniem było gorzej - z kluczyka, alarm wyje i dopiero za n-tym razem w środku łapało.

PostNapisane: Pt, 10 lut 2017, 11:04 
Wstydliwy
W torebce miałam jak zawsze tylko (albo aż) telefon komórkowy. W okolicy jak to na osiedlu, są latarnie, sieci wifi itd. więc fale radiowe na pewno są i pewnie masz rację, że mogły zakłócić pracę kluczyka. Ja rozumiem dlaczego, samochód mógł nie widzieć kluczyka w środku (rozumiem zakłócanie fal radiowych) ale nie rozumiem dlaczego po zamknięciu drzwi, sam zablokował drzwi i uruchomił alarm. System automatycznego zamykania drzwi jeśli w pobliżu nie ma kluczyka ma wyłączony więc muszę je zamknąć kluczykiem lub przyciskiem na drzwiach. Próbowałam wczoraj na tym samym parkingu, z takim samym wyposażeniem torebki zamknąć kluczyk w samochodzie i nie udało mi się tego zrobić. Może to jednak moje dziecko wysyła złe bioprądy?;)

PostNapisane: Pt, 10 lut 2017, 14:57 
Nałogowiec
Przede wszystkim to myślę, że auto było do otwarcia od środka tylko zamiast ciągnąć za klamkę trzeba było użyć tego archaicznego przełącznika/lewarka wbudowanego w wewnętrzną klamkę, a dopiero później za nią pociągnąć.

To mógł być zbieg okoliczności. Masz telefon obok kluczyków, w 99,9% przypadków jest OK, a tym razem akurat dostałaś SMSa, telefon skomunikował się kanałem serwisowym z nadajnikiem itp.

PostNapisane: Śr, 15 lut 2017, 21:32 
Nałogowiec
Od: 24.04.2013
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Dzisiaj miałem dziwną, trochę podobną, sytuację w GL.
Zaparkowałem samochód, żona wysiadła, ja jeszcze siedziałem w środku, zamknęła drzwi i w tym momencie samochód się zamknął, a lusterka się złożyły. Klamką od środka nie mogłem otworzyć drzwi. Po odblokowaniu dzyndzla przy klamce wewnętrznej drzwi już normalnie można było otworzyć.
Kluczyk mam w kieszeni na piersi i na 99,99% nie było opcji abym go przypadkiem wcisnął.
Aby nie było wątpliwości żona drugiego kluczyka nie ma, drugi był w domu, daleko od samochodu.

PostNapisane: Śr, 15 lut 2017, 21:54 
Hej Fate - widziałeś ??? Czy może kolega arecki tez chce zaistnieć ? :>

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: Cz, 16 lut 2017, 11:43 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Region: małopolski
A żona nie nacisnęła przycisku na klamce przypadkowo?

PostNapisane: Cz, 16 lut 2017, 20:48 
Nałogowiec
Od: 24.04.2013
Rok produkcji: 2011
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
gzesiolek, myślałem o tym, ale raczej nie zamyka tak, aby trzymać rękę w okolicy klamki. Nie była też w stanie powiedzieć gdzie miała rękę, bo zrobiła to odruchowo.
Inną opcją jeszcze jest słaba bateria w pilocie i może miała gorszą chwilę, i jakieś dodatkowe zakłócenie spowodowało, że w momencie zamknięcia drzwi kluczyk nie był dostępny. Ale do tej pory żadnego problemu z pilotem i jego baterią nie zaobserwowałem.
Ciężko mi to wytłumaczyć.
Na razie się tym nie przejmuję. Niedługo mam nadzieję pozbędę się już tego auta.

administrator
PostNapisane: Cz, 16 lut 2017, 21:08 
Weteran
arecki napisał(a):
Niedługo mam nadzieję pozbędę się już tego auta.

Tak Ci tęskno do GH?

PostNapisane: Cz, 2 mar 2017, 09:42 
Wtajemniczony
Od: 19.01.2017
Kolejny argument aby wyłączyć autoblokowanie drzwi przy odejściu od samochodu

PostNapisane: Cz, 23 mar 2017, 20:23 
Bywalec
Od: 30.12.2016
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Moja żona otworzyła klapę bagażnika z pilota włożyła zakupy z torebka zamkla klapę i ... zonk auto zamknięte. Dobrze ze przez telefon gadala to miała jak się dodzwonić po zapas poczekala na mnie 2 godz( wcale mi się nie spieszy lo ;-) ) i po problemie

Przyjmuje - tylko gotówka - Dyrektor

PostNapisane: Pt, 24 mar 2017, 00:40 
Wtajemniczony
Od: 13.10.2016
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: kujawsko-pomorski
A wystarczyło normalnie otworzyć bagażnik, no Ty to jesteś zgrywus, że jej nie powiedziałeś :hahahaha:

PostNapisane: Pt, 24 mar 2017, 07:30 
Bywalec
Od: 30.12.2016
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Nie dało się otworzyć bagażnika bo nie mam bezkluczykowego otwierania w GJ tylko na przycisk w kluczyku więc zaryglowala się klapa a drzwi nie były z kluczyka otwarte .

Przyjmuje - tylko gotówka - Dyrektor

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1