Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 08:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 19:12 
Słusznie.. A jakby ich złapali i cię ciągali po rozprawach to też nic przyjemnego.. ;)

Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 19:16 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
@prv87 Ja chętnie posłucham jakie masz w tej sprawie przemyślenia - mogę podjechać i pogadać na żywo:)
Czy Ci co mają cokolwiek dodatkowego i są z Wawy mogli by polecić jakieś miejsce do montażu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 19:44 
@rkarcz: Nie obwiniam importera tylko stwierdzam, ze w razie gdyby wiekszosc posiadaczy Mazd miala to samo miejsce montazu immobilizera / alarmu Omega nalezaloby to zglosic do MMPOL.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 19:52 
Wtajemniczony
Od: 03.10.2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
eftrzy - jak coś nie ma problemu, daj znać na pw to się jakoś ustawimy/zdzwonimy
limo - one wszystkie montowane są tak samo na bank, jest pewnie jeden szablon montażu bo jak coś się stanie z immo to muszą wiedzieć gdzie szukać. Chociaż nie wydaje mi się żeby ciężkie było stworzenie np. 5 miejsc montażu i żeby MMPol prowadził bazę danych gdzie dany VIN ma zamontowany immo. A dla złodzieja to zawsze dużo więcej potencjalnej pracy w znalezieniu tego modułu.

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 20:02 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
Nie, żadnej bazy danych kto, co i gdzie ma zamontowane. Tylko Ty jako właściciel masz to wiedzieć.

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 20:11 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
rkarcz napisał(a):
A może w ogóle MMPol powinien wynająć ochronę i pilnować tych wszystkich Mazd które sprzedał?

:lol: sorki :facepalm: :mur:

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 20:19 
limo ale dlaczego? Jak wyobrażasz sobie serwisowanie tego auta jak ktoś pojedzie nim do Portugalii? Elektryk ASO Mazdy będzie tydzień dochodził czy to wersja Omega 23 czy Omega 97. Dlatego uważam że te zabezpieczenia są po to aby poprawić humor kupującym. :) Nic więcej na celu nie mają. Bo ci co te auta kradną doskonale jak widać wiedzą co gdzie i jak. I powtórzę się po raz nty. Czytając to forum ja od razu podjąłem decyzję o 2 dodatkowych zabezpieczeniach nie wieszając psów na MMPol. No sorry, od Mazdy mogę wymagać podstaw - hamulce, napęd, wyciszenie. Ale nie 100% zabezpieczenia standardowego przed złodziejami.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 21:42 
Amator
Od: 18.11.2016
Region: małopolski
rkarcz zgadzam się z Tobą w 100% i zrobiłem dokładnie tak samo!
A co do kilku miejsc montażu, to skoro omega wpinana jest w trzech miejscach w CAN (informacja od dealera) to choćby było nawet i 10 fizycznych miejsc montażu modułu, to już tych miejsc gdzie te trzy razy wpinają się w magistrali już raczej nie ma za dużo. Więc jak śmierdziel znajdzie choć jedno miejsce wpięcia, to po kabelkach dojdzie sobie gdzie ten moduł jest fizycznie, a wtedy to już hulaj dusza piekła niema :-(

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 21:50 
Wtajemniczony
no ale chociażby traci kolejne cenne minuty na dalsze zlokalizowanie a nie wjeżdża na pewniaka i od razu demontuje zegary :)
Jestem zupełnym laikiem w tych sprawach ale kabelki też jakoś chyba można maskować czy chować je w innych wiązkach co tez utrudnia ich wyodrębnienie.

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 21:55 
Amator
No nie do końca z tym kabelkami tak. Samochody mają specyficzna izolacje wierzchnia wiązek i ciężko kupić podobną, więc widać gdzie ktoś coś kombinował. Poza tym jak już wcześniej pisałem omega jest wpinana w OBD a ten kabel wyjątkowo głupio jest zrobiony w naszych autach i łatwo to znaleźć :-( no niestety seryjny montaż się na tym ujawnia!

Ostatnio edytowano Cz, 2 lut 2017, 16:07 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 21:57 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
3 miejsca do sprawdzenia to jakieś 2x tyle czasu na zawinięcie auta. Nie kupuję argumentacji "popularne auto, zabezpieczenia jak u innych". Inni mają procent kradzionych sprzedanych aut, M ma wg. niektórych wyliczeń (na wawę) 1/3 !!!! ukradzionych. Argumentacja z forum - na części. Inne auta nie potrzebują części? Ile się sprzedaje Mazd a ile BMW? A ile focusów/QQ czy czegoś innego z top? Chodzi o %. I dla M jest wyjątkowo tragiczny.
Wolałbyś seicento czy focusa? Jaka jest różnica % kradzieży?
Zamiast focusa QQ? Pytanie o procent.
QQ vs mondeo? %
Passat vs cokolwiek? %
cokolwiek vs nie wiem audi za bankę? %

Nie kupuję tego. Auto jest po prostu tragicznie zabezpieczone.

Popyt podaż.

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 21:57 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Region: dolnośląski
Dla mnie stało się kluczowe co tak naprawdę robi omega. Np Tytan DS050 przecina zapłon. Jeśli ktoś zna piny które są rozłączone i widzi złączoke nowo połączyć skręcając kabelki...
Jeśli omega tak robi to w teorii trzeba by było utrudnić zlokalizowanie tych kabelków np pomieszać poskręcać i zalać np połączenie klejem epoksydowym z domieszką czarnego pigmentu. Tym samym traci się możliwość rozłączenia omegi... Czy jakiejkoliwiek wymiany systemu...

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 22:21 
@rkarcz: Dobrze, ze zabezpieczyles auto na wlasna reke, ale to nie zmienia faktu, ze wiekszosc osob odjezdza z tym co sugeruje ASO (patrz przypadek prv87). Po to producenci immobilizerow / alarmow sugeruja miejsca przeznaczone na montaz, zeby ich uzywac a zlodzieje maja wlasnie element zaskoczenia. Jezeli ASO montuja wszystkie Omegi za zegarami to nalezy importerowi zwrocic uwage, ze wypadaloby, zeby stosowaly pewna rotacje dla bezpieczenstwa klientow. Przypominam, ze to MMPOL decyduje co jest w ce niku, wiec po trosze sa za to odpowiedzialni, zeby dopilnowac nalezytych standardow montazu w ASO, jezeli takowe nie sa. Uwazam, ze dobrze tez, aby importer wiedzial jak kradzione sa Mazdy. Dzieki temu moze usprawniac procedury lub sugerowac nieco inne rozwiazania lub modyfikowac istniejace. Jezeli nikt im tego nie przekaze to nie dziwmy sie, ze nie ma zadnej reakcji ani planu poprawy. Mail, gdzie np 1000 osob lub nawet 100 posiada immobilizer zamontowany dokladnie w tym samym miejscu powinien dawac do myslenia a juz jak beda z roznych ASO to na pewno. Nawet, jezeli generalnie maja to w nosie (im wiecej kradzionych tym wieksza sprzedaz, bo wiedza ze fanatycy kupia to samo auto) to nie bedzie wymowki, ze tematu nie bylo.

Expero Omega oprocz blokady CAN tez powinno blokowac zaplon (w koncu po cos jest ten przekaznik 30A).

Kazdy modul znajda po wiazce (troche przewodow jednak jest).

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 22:38 
Wedrowiec no tak. Ale przecież już kilka razy ktoś tu pisał że w całości jadą na wschód. I jak widać popyt jest. Na sztuki. Co kogo obchodzi procent względem sprzedaży. Liczą się sztuki jakie ukradziono. I co? Która jest Mazda 6? Pierwsza? Chyba nie, więc to słaby argument o tym beznadziejnym zabezpieczeniu. Jest jakie jest. Nie lepsze i nie gorsze niż wszędzie indziej. Jest popyt to jest i kradzież. Nie będą dawały się kraść na miękko to podjadą lawetą. Żaden system Mazdy cię przed tym nie zabezpieczy. Mazda wymyśli nowe zabezpieczenie to i tak musi stosować pewne zasady unifikacji montażu. Sorry.. Inaczej nie będzie. Im szybciej to każdy zrozumie tym złodzieje będą musieli zaprzęgnąć lawety, a wtedy szansa na ich złapanie na gorącym uczynku tylko może wzrosnąć.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 22:41 
Bywalec
Od: 30.12.2016
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Obrazek

Podobno najnowszy model

Tylko trzeba się modlić że zlodziej na tace drobne wyrzucił przed robota

Jutro znowu będzie pomidorowa

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 23:03 
Nałogowiec
rkarcz chyba jest jednak pierwsza i o lata świetlne przed resztą marek. Jeżeli chodzi o % a o to się rozbija.

Inaczej.

Kupiłem nowe auto. Nowy model, kompletnie nowy. Mi nie ukradli. Ukradli tylko 99. A focusów 10 razy tyle. Mojego modelu sprzedali 100 szt, focusów milion. Dalej procent się nie liczy?

Dodam jeszcze... Mazda ilościowo nie jest w topie pod względem sprzedaży ale jest w topie pod względem kradzieży.

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 23:08 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Rok produkcji: 2015
Region: opolski
Tez uwazam ze % sie nie liczy a ilosc. No chyba ze ktos prowadzi statystyki, ale jak wiemy z doswiadczenia statystyki nijak sie maja do rzeczywistosci.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 23:16 
Wedrowiec zdecydowanie nie jest 1sza:

http://www.motofakty.pl/artykul/kradzie ... zieje.html

Jak widać grupa VW też ma problem, ale wg mnie nadal nie z zabezpieczeniem a popytem na cudzą własność. :( Czemu w takim razie złodzieje równie często nie kradną Seata? Ma inne, lepsze zabezpieczenia? Z pewnością.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 23:23 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
@rkarcz W skali ogólnopolskiej Mazda 6 jest na piątym miejscu (ukradziono 237 sztuk), ale już w Warszawie (woj. mazowieckim) jest na pierwszym miejscu, ukradziono 151 sztuk, co oznacza, że w Wawie ginie blisko 64% wszystkich zaginionych Mazd 6. Niezła koncentracja.
Dla porównania w Poznaniu (woj. wielkopolskie) ani w Krakowie (woj. małopolskie) Mazda 6 nie występuje nawet w Top10, a w zasadzie Top11 statystyki komend wojewódzkich.

(na podstawie przytoczonego przez Ciebie artykułu)

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 23:51 
Bo lokalni złodzieje mają na to zbyt. A w innych rejonach Polski na coś zupełnie innego. I też to kradną.. Widać tak już jest, że większość kupujących zakłada, że to co dał producent w 100% wystarczy. Ale jak widać, nie wystarcza. I dotyczy to każdego producenta. Kradli, kradną i będą kradli. Tym bardziej samochody z szablonowymi zabezpieczeniami, bo dla nich te samochody tak jakby już były otwarte i czekały na odjechanie - co pokazał przykład kolegi prv87. :(

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 00:29 
Nałogowiec
Ze statystyki można się pośmiać. Statystyczny właściciel psa ma 3 nogi. O ile jest singlem. Śmiech przy obiedzie się kończy jak ktoś żartował z tego że psom* ktoś nużki upier* a chodziło o ich ratlerki/pitbule.

Generalnie nie dziwię się że mmpol czy jak to się zwie ma zlewkę totalną. Ukradzione pincet (500) pasków (na 100K sprzedanych przejaskrawiam ciężko) działa bardziej niż 399 na sprzedane 1000 sztuk. Luz.

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 06:02 
Skoro już trzynogie psy włączamy do dyskusji to ja oficjalnie przyznaję że masz rację. Myliłem się. Daj znać kiedy MMPol zabezpieczy twoje auto adekwatnie do rzeczywistości w jakiej biednym Mazdom przyszło egzystować. Jeśli to nastąpi to może sam się skuszę na to wspaniałe zabezpieczenie. Wtedy też podejrzewam że Mazda może obsługiwać w tym zakresie każdą markę - bo to będzie Święty Graal zabezpieczenia. :) wszystko przed tobą. 1-2 maile i fabryka na pewno się za to weźmie. Odpuści HCCI i weźmie się za poważne problemy a nie jakieś wynalazki. Powodzenia

Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 06:32 
Amator
Analizując te statystyki trochę się w oczy rzuca jedna rzecz: ewidentnie w Warszawie i miastach ościennych jak Radom czy Łódź M6 jest w czołówce. Wydaje mi się że jest w Warszawie grupa wyspecjalizowana w M6 i mająca patent na to auto. A miasta ościenne to po prostu gościnne występy panów lepkie łapki, przecież do Łodzi czy Radomia to przysłowiowy rzut beretem.

Dziwi mnie tylko jeden fakt, skoro to tak częsty proceder, to czemu policja nie jest w stanie nic zrobić? Czyżby znowu jakiś interes ktoś w tym ma?

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 07:56 
prv87 - no niezła jazda :/ Biały dzień, centrum miasta... :?

jordanj napisał(a):
@prv87 - w tej sytuacji brakowało dwóch elementów. Broni palnej i normalnego prawa. Mielibyśmy trupa na miejscu, w optymistycznym wariancie 3 trupy, z AC zmieniłbyś tapicerkę bo krew jest trudno doczyścić i jedna szajka złodziei na warszawskim rynku mniej. No i byłbyś naszym bohaterem. Fajnie tak pomarzyć o wolności.

Chciałem to samo ( prawie) napisać ale bałem sie reakcji...No cóż...

Cube napisał(a):
jordanj, z tą bronią palną się z Tobą nie zgadzam. Zakladasz, że po upowszechnieniu dostępu do broni, tylko ci dobrzy będą ją posiadać. Wyobraź sobie jaka jatka mogłaby być, gdyby wszystkie 4 osoby miały po spluwie. Wyobraź sobie też, że przychodzisz właśnie tamtędy z dziećmi... Rozumiem Cię trochę, bo też często jestem zniesmaczony dzialaniem służb porządkowych (nie tylko w Polsce). Ale nie cofajmy się do czasów Dzikiego Zachodu.

jordanj napisał(a):
dziwne, że Mazda nie przeniesie tego kabelka, który jest pod nadkolem gdzieś dalej, w głąb komory silnika

A może nie chce go przenieść... :>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 07:58 
Nowicjusz
Od: 02.11.2013
Rok produkcji: 2019
Region: pomorski
Whomper masz rację. Prym w kradzieży dalej wiodą auta niemieckie. A mazdy kradną szczęście / w nieszczęściu głównie w stolicy i okolicy. Ja kupując auto w moim regionie kierowałem się między innymi tym co jest chodliwe i nigdy nie kupię u siebie VW czy audi. Nie spałbym po nocach równie jak właściciele Mazdy w Wa-wie.

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 08:07 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Region: dolnośląski
whomper napisał(a):
Wydaje mi się że jest w Warszawie grupa wyspecjalizowana w M6 i mająca patent na to auto.

W warszawie od lat istnieje grupa wyspecjalizowana na japończyki. Nauczyła się ta grupa kraść M6 i kradnie teraz wszystko. Pooglądaj dowolny wywiad o kradzieżach w warszawie. Tam praktycznie w każdym o tym jest.

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 08:31 
Wtajemniczony
Policjant mi mówił że w Warszawie to głównie kradną japończyki - teraz najbardziej idą podobno Toyoty Auris, z Mazdami trochę się uspokoiło ale wcześniej to codziennie przynajmniej jedna M6 ginęła. Ale mówi że generalnie Hondy, Toyoty czy Mazdy to chętnie kradną - ciekaw jestem jak jest z Lexusami czy np. Infinity
Natomiast np. Poznań to leci wszystko z grupy VAG-a

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 08:43 
Nałogowiec
Luz. Z mojej strony już w liczby nie idę, jak widać nie ma sensu - dorzucą choinkę zapachową, nazwą ją zabezpieczeniem i będzie gitara. Bo są 3 zabezpieczenia. Ważne są liczby, no nie?

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 08:47 
Wtajemniczony
Od: 13.10.2016
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: kujawsko-pomorski
Taniej by było jakbyśmy wszyscy zamiast coś dokładać do auta zrzucili się na rozbicie grupy, która kradnie mazdy :lol:

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 08:55 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2016
To dobre:) zrzutka na Kominiarzy to jest myśl;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1