Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 08:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 20:13 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
teraz Omegę dostaje każdy nowy samochód.

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 20:14 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
Zapytaj w ASO co zaproponowali w sensie co ten konkretny Immo robi. Omega to marka, mają wiele rozwiązań, a ja jestem zwykłym użytkownikiem Mazdy 6, a nie przedstawicielem dealera czy MMPol i zwyczajnie nie wiem co Tobie proponują, a nie ma też sensu zgadywać.

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 20:16 
Adept
Od: 25.01.2017
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
jasne, i tak dzięki za dialog ;)
trapiła mnie tylko ta myśl z blokadą can...i jak te łachudry to obchodzą i czy w ogóle jest sens pchania się w immo po can

PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 22:13 
Zabezpieczenia Expero w konfiguracji rekomendowanej przez MMPOL:
https://monosnap.com/file/TlrBrvDjgCbFo ... tzE6qEeD3u

Wszedzie widoczne sa dwa moduly OMEGA CAN Block (zakladam, ze taka konfiguracje powinno montowac ASO) a wiec oprocz standardowego przekaznika 30A (zewn. w przypadku OMEGA IMMO oraz wewn. w przypadku OMEGA CAN ULTRA) powinny byc chyba dwie blokady na magistrali CAN? No chyba, ze to te dwie karty ID ;) Warto dodac, ze nie wszystkie samochody Mazdy dostaly dodatkowy immobilizer montowany w ASO.

ASO zaleca montaz tego co maja w ofercie i jest najpopularniejsze a niestety rzadko kiedy maja wiedze na temat wszystkich zabezpieczen z cennika. Najlatwiej jest zaproponowac immobilizer/alarm bezpilotowy CAN. Pewnie ze wzgledu na stopien integracji, wygode uzytkownika i latwiejszy montaz.

Ostatnio edytowano Wt, 31 sty 2017, 23:37 przez limo, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 23:27 
Wtajemniczony
Od: 03.10.2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Dzisiaj próbowali ukraść mi samochód, co ciekawe auto zostawiłem na 20 minut. Wracając do auta, złodzieja zastałem w środku samochodu - jeden siedział w samochodzie, dwóch stało kilka metrów obok schowanych za budynkiem. Jak byłem z 10m do auta to zobaczyłem że ktoś siedzi i krzycząc podbiegłem od strony pasażera, tamci dwaj wyszli z ukrycia i czekali co zrobię (w przypadku mojego ataku chcieli pewnie pomóc koledze) Tamten szybko wyskoczył z auta i zaczęli uciekać, biegłem za nimi wykręcając 112 - uciekli srebrnym audi a4 b5 na blachach WA bodajże ale pewnie numery kradzione.
Przyjechała policja, jest trochę kamer w koło, centrum warszawy, ulica jednokierunkowa mogli wjechać tylko od 2 ulic i na tych skrzyżowaniach są kamery bomby więc może coś trafią.
A teraz tak:
- Samochód został otworzony bezinwazyjnie (zamyka się normalnie, grot kluczyka wchodzi i działa)
- Odpięli 2 spinki od zderzaka przy lewym przednim kole i otworzyli maskę
- Odłączyli akumulator
- Zdążyli tylko wyjąć zegary (za nimi z tego co wiem jest montowana omega)

Szkód raczej brak, zobaczę jutro dokładnie ale wsadziłem zegary na miejsce i o ile plastików w osłonie żadnych nie wyłamali to wszystko jest ok.
Wchodzili na pewniaka że zajmie im to moment bo stanąłem w miejscu do tego nie wyznaczonym, centralnie przy chodniku a on siedział po ciemku w samochodzie a zegary leżały na desce rozdzielczej. Było to przed 20 ale ludzie sporadycznie tamtędy chodzą więc trochę to na bezczela robili więc omega raczej nie jest dla nich problemem.

Chyba za mną nie jeździli bo tak to w porę by uciekli a nikt nie obserwował miejsca gdzie jestem, generalnie szok ale grunt że tylko tak się skończyło.

PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 23:27 
Bywalec
Od: 23.02.2016
makabra.... zobaczymy, czy policja coś zdziała w tym konkretnym przypadku.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 23:30 
Wtajemniczony
No to pięknie! Oby złapali skur@ieli to już teraz nawet na kilka minut strach auto zostawić... myślałem że teochę służej się im schodzi.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

administrator
PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 23:32 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
prv87 cieszę się, że Ci nie zawinęli. Z drugiej strony cenna informacja, jak Omegę obchodzą.

PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 23:41 
Bywalec
Od: 02.10.2016
Rok produkcji: 2019
Region: podkarpacki
prv87, masakra! Całe szczęście, że udało Ci się wrócić do auta na czas...

PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 23:52 
Wtajemniczony
Wożę w samochodzie gaz i batona, gdybym miał coś przy sobie to można by próbować coś działać, tak to nie miałem co zgrywać bohatera bo ch*j wie co oni mieli przy sobie. Chociaż gdyby był jeden to chyba próbowałbym go łapać, bo odległość miałem taka że bez problemu bym do niego doskoczył tylko jak zobaczyłem tych 2 na czatach bo szczerze powiem że nie wiedziałem co robić, szok tez zrobił swoje.

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 00:32 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
a gdzie dokładnie to się działo ?

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 00:37 
Wtajemniczony
Warszawa niedaleko ul. Okopowej/Anielewicza

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 00:39 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
W tym rejonie chyba pingu stracił swoją.

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 00:51 
Wtajemniczony
Jemu z tego co pamiętam zwineli z powazkowskiej więc faktycznie niedaleko

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 05:18 
Amator
Od: 18.11.2016
Region: małopolski
jordanj napisał(a):
To jest post z 2015 roku i dotyczy Immobilizera Omegi z blokadą złącza CAN. Tylko dotyczy to dodatkowych zabezpieczeń oferowanych w tamtym czasie przez Mazdę, a nie włożonego od MY2017 Immo de facto seryjnie czyli do każdego auta przez importera lub dealera. Te standardowe nie słyszałem aby miały blokadę interfejsów komunikacyjnych.

Kolego ten od dealera jak najbardziej ma, instalowałem własne zabezpieczenie i natknąłem się na miejsce gdzie jest ingerencja w obwód OBD. Z oczywistych względów nie zamieszczę zdjęcia ;-)
A mam auto MY2017

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 07:27 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Kurcze, rosyjskie filmiki na YT i wejście od błotnika jak widać zachęca innych do rozbiórki tego delikatnego plastikowego opakowania. Naprawdę zaczynam się niepokoić, a strach większy niż mieć audi czy bmw. :mad: A złe myśli są gorsze i depresyjne niż wszystko inne. A do W-wy strach wjechać. :/ <oczy> Ta lekka budowa na wcisk nie za bardzo jak widać pomaga, tu wiatr, tam złodziej choler* :rozejm: :zawrotglowy:

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 07:35 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
@whomper, dzięki za info, warto wiedzieć.
@prv87 - w tej sytuacji brakowało dwóch elementów. Broni palnej i normalnego prawa. Mielibyśmy trupa na miejscu, w optymistycznym wariancie 3 trupy, z AC zmieniłbyś tapicerkę bo krew jest trudno doczyścić i jedna szajka złodziei na warszawskim rynku mniej. No i byłbyś naszym bohaterem. Fajnie tak pomarzyć o wolności. ;-)

-- Dodano: Śr, 1 lut 2017, 07:35 --

@crow - dziwne, że Mazda nie przeniesie tego kabelka, który jest pod nadkolem gdzieś dalej, w głąb komory silnika.

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 07:42 
Wtajemniczony
Od: 01.08.2015
Rok produkcji: 2015
Region: łódzki
prv87 napisał(a):
- Odpięli 2 spinki od zderzaka przy lewym przednim kole i otworzyli maskę

Hmm, czyli dużym utrudnieniem powinno być dorobienie dodatkowego zamknięcia maski. Nie trzeba ingerować w żadną elektronikę w aucie. Ehh, jeszcze tylko pole minowe, wieżyczka strzelnicza i jako tako będę zabezpieczony przed kradzieżą <bach>

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 08:35 
Prawie fanatyk
I jeszcze jadowitego uśpionego skorpiona pod błotnikiem, żeby odsunięcie blachy go uwalniało i kąsiło złodzieja...
pomarzyć można, ale fakt, kolejny front myślenia o sensowności użytkowania mazdy się otwiera, bo... ubezpieczenie w górę, GAP obowiązkowy, a potem... no właśnie, fosa, rów, drut kolczasty, bulterier, deska z gwoździami (zakazana, bo złodziej to dobry człowiek i niewinny) wyjąć na plecach akumulator, zakaz wjazdu do niektórych miast, bo wrócisz pieszo, zakaz parkowania gdzie potrzeba, ale tam gdzie trudno wg naszego myślenia ukraść, co jak widać średnio się sprawdza, ale zamiast szukac miejsca parkingowego zaczynamy od szukania kamer, auto wymaga mnóstwo zabezpieczeń i spowalniającej nas elektroniki, chipów itp które nas angażując w dodatkowe pierdoły wcale nie spowalniają złodzieja... wybaczcie, ja zaczynam mieć czasem cykora, czasem wkur***nie.
Ktoś powie, narzekasz, niech wezmą tą a kupisz nową brykę wcale nie pomaga, bo w ciągu pierwszych dwóch - trzech lat traci na wartości sporo i nie każdego stać, nawet dla zasady ciągle dopłacać.
A co do błotnika i kabelka. Polecam oglądnąć: https://www.youtube.com/watch?v=DONpqsLGrio właściwie to ta sama filozofia i polityka, budowanie modułowe, jak z lego, z pytaniem retorycznym, by się komuś opłaciło naprawiać itd ile można zmienić, i jak idzie seryjnie np. 2.45 s. Kabelek jakiś wisi. :/ :lol:
A tu coś o produkcji mazdy https://www.youtube.com/watch?v=vFywR8kHdBQ
GJ https://www.youtube.com/watch?v=pEgD1L_oKEA

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 08:36 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
tombien Czy da się zrobić forum/temat, które by były dostępne tylko dla pewnej gamy użytkowników.
Takich którzy potwierdzili przez admina posiadanie M6 przynajmniej czy coś.
Wiemy co robią, aby się dostać pod maskę. Wiemy co robią przy próbie dostania się do omegi.
Tam moglibyśmy pogadać o pomysłach jak im to utrudnić. Wolałbym tego nie robić publicznie.

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 08:37 
szuki po to masz PW z odpowiadaniem do wszystkich adresatów.
I tam w 100% kontrolujesz kto, co i jak samodzielnie. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 08:38 
Wtajemniczony
Odłączyli akumulator żeby alarm nie wył ? czy syrena nie ma jakiegoś własnego zasilania ?
jordan - pomarzyć można, a przy obecnym prawie to pewnie gdybym jednego z nich zgazował to jeszcze jakieś nieprzyjemności mógłbym mieć ;)

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 08:39 
Prawie fanatyk
Dobry pomysł, bo właściwie podpowiadamy nowym, choć myśląc głębiej właśnie co to da, jak właściwie jak się uprą to i lawetą wciągną i tyle w temacie. W domu wrzucą gaz i też wszyscy śpią jak niedźwiedź zimą i auto wyjeżdża z garażu z kluczykami i dokumentami.

Ostatnio edytowano Śr, 1 lut 2017, 08:40 przez crow, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 08:39 
Bywalec
Od: 09.02.2016
Region: małopolski
jordanj, z tą bronią palną się z Tobą nie zgadzam. Zakladasz, że po upowszechnieniu dostępu do broni, tylko ci dobrzy będą ją posiadać. Wyobraź sobie jaka jatka mogłaby być, gdyby wszystkie 4 osoby miały po spluwie. Wyobraź sobie też, że przychodzisz właśnie tamtędy z dziećmi... Rozumiem Cię trochę, bo też często jestem zniesmaczony dzialaniem służb porządkowych (nie tylko w Polsce). Ale nie cofajmy się do czasów Dzikiego Zachodu.

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 08:41 
Wtajemniczony
@szuki o tym samym dokładnie wczoraj pomyślałem. Ciężkie to do zweryfikowania będzie - no chyba że weryfikacja na zlocie/spocie :)

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 08:42 
Prawie fanatyk
rkarcz napisał(a):
szuki po to masz PW z odpowiadaniem do wszystkich adresatów.
I tam w 100% kontrolujesz kto, co i jak samodzielnie. :)

I skąd czasem wiesz że ten to ten? Że możesz zaufać. Pokażesz auto z rejestracją i miejscem i ktoś wie, skąd ty i co masz, a ty nie wiesz nic.

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 08:42 
prv87 dobrze, że nic ci się nie stało.. Jebać tą kupę blachy i plastiku. Zdrowie ważniejsze. :facepalm:
Ale jak widać wszystko wiedzą, bo jak mogłoby być inaczej w czymś montowanym w ASO wg standardowej instrukcji.

jordanj wszystko fajnie ale gorzej, że jednak to człowiek, podły to podły. I twoje sumienie na pewno by z tym lekko nie miało.
A samochód by poszedł, kupiłbyś drugi i cieszyłbyś się nim na nowo. Moim zdaniem nie ma co gówna dotykać bo śmierdzi.
A przy poważnych uszkodzeniach, czy śmierci takiego cymbała wątpię abyś miał lekko sam ze sobą. :sad:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 08:43 
Wtajemniczony
@szuki o tym samym dokładnie wczoraj pomyślałem. Ciężkie to do zweryfikowania będzie - no chyba że weryfikacja na zlocie/spocie :)

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 08:44 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
crow Lawetą można każdy samochód ściągnąć. A nie tylko M6. A oni są przygotowani, że nie potrzebują lawety... Dla mnie to jest dokładnie to co chcę.
rkarcz Jest to jakaś myśl

-- Dodano: Śr, 1 lut 2017, 08:44 --

Oczywiście jest jeszcze jeden problem forum nie jest po https...

PostNapisane: Śr, 1 lut 2017, 08:45 
crow dlatego napisałem, że nie admin a osoba zainteresowana taką dyskusją tworzy PW do osób które zna.
Np. zna mnie a jak znam tego, tego i tamtego. No i zdecydowanie to nie są złodzieje samochodów.
Poza tym po co ktoś ma jeździć do konkretnej Mazdy jak tysiące stoi ze standardowym zabezpieczeniem co 2 ulicę w Wwie..

Moja jest z grubsza opisana na forum, jest dość charakterystyczna i byłem w Wwie kilkaset razy i nikt nie chce jej wziąć.
Tam wziąć, włamać nawet się nie próbują.. Może ich Zeder odstrasza, albo immo niestandardowo/czysto elektrycznie zamontowane.
Nie wiem, ale na pewno mój samochód łatwo zlokalizować. Także chyba nie tędy droga.
Poza tym słyszałem niedawno koncepcję policjanta, że nie kradną niestandardowych aut.
Wszelkie dodatki raczej dyskwalifikują auto bo łatwo je namierzyć, a zwykle od 2 dni do 2 tygodni leżakuje.
Ile w tym prawdy nie wiem, ale mój np. mam inne felgi, zaciski choć celowo czarne też są deko inne itp.

Ostatnio edytowano Śr, 1 lut 2017, 08:50 przez rkarcz, łącznie edytowano 3 razy

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1