Teraz jest N, 8 lut 2026, 23:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 72  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 20 gru 2016, 23:08 
Też tak ostatnio mam - auto stoi całą noc w garażu - rano i-stop nie działa...A ostatnio po całej mroźnej nocy w Opolu rano wszystko OK...Eh ta Mazda :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 20 gru 2016, 23:16 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
No a o czym byśmy na tym forum pisali, gdyby nie te irytujące duperele. Tylko o wielkiej polityce? :mad: ;(( <slabo> :idea:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 10:22 
Jestem po przeróbce audio i od momentu odbioru auta nie widziałem działającego ieloop, nie wspominając o istop.
Na 99 procent były odpinane klemy, bo zasilanie do subwoofera zostało puszczone prosto z akumulatora. Byłem w sklepie z akumulatorami aby sprawdzić akumulator i facet stwierdził że wszystko ok. Jakieś pomysły? Trwa już to około tygodnia....

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 10:24 
Stały bywalec
Od: 13.01.2017
Rok produkcji: 2016
Region: wielkopolski
i-stop nie działa przy skrajnie niskich i skrajnie wysokich temperaturach, może w tym tkwi rozwiązanie ?

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 10:32 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Guzik tam. Mój i-stop przestał działać jak się zimno zrobiło. i-eloop też. To fakty.
Po jakimś miesiącu niedziałania, po trasie do Katowic i z powrotem działał 1 dzień... I tak sobie śmigam po Wrocławiu kolejny miesiąc...

Aż tu nagle w ostatnią sobotę wszystko zaczęło działać! Temperatury dalej niskie, jeżdżę jak jeździłem...

Także przychylam się do panującej opinii - system działa jak chce. :drunk:

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 11:00 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Ja z iStopa nie korzystam (słabo naciskam hamulec) ale wykazuje gotowość do działania nawet w -18 st. C pod dłuższej jeździe, a w ruchu miejskim, gdy jeździ się relatywnie krótkie odcinki to -6, -10 cały czas jest READY.
Odnośnie niedziałania iEloopa nie wiem o co chodzi i jaki temperatura może mieć nań wpływ. Działa i tyle.

W związku z tym zaczynam domniemywać, że problemem nie jest niska temperatura czy źle oprogramowany sterownik (mamy wszyscy to samo) tylko szybko zużywający się akumulator - mój ma dopiero 2 m-ce.

Potencjalnie znaczenie może mieć też to, że regularnie jeżdżę w trasy po 300-500 km ale też drenuję akumulator ogrzewaniem postojowym.

Reasumując. Z trzech elementów warunkujących działanie iStop:
- Akumulator mam zawsze gotowy (nawet po 40 minutach działania Webasto)
- Wnętrze bardzo szybko jest gotowe (to za sprawą ogrzewania postojowego) aczkolwiek nawiew na szybę powoduje jego brak gotowości.
- Silnik również bardzo szybko jest gotowy i to również sprawa ogrzewania postojowego - nierzadko od ruszenia jest gotowy.

administrator
PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 11:08 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Temperatura ma wpływ, niebagatelny. Jeżeli samochód parkuje pod chmurką akumulator w ujemnych temperaturach nie jest tak sprawny jak przy dodatnich. To w połączeniu z jazdą na krótkich odcinkach, z włączonym ogrzewaniem elektrycznym siedzeń, szyby, światła, które ze względu krótsze dni świecą częściej pełną mocą powoduje, że systemy przestają działać.

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 11:15 
Nałogowiec
OK, ale co jak używasz auta cały czas tak samo, a pewnego dnia przestają działać, a potem mimo warunków cały czas tych samych znów działają? Albo jak ktoś tu pisał działają po kilku dniach postoju (gdzie przed postojem nie działały)?

Magic Inside. <zgłupiał>

administrator
PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 12:27 
Weteran
Poczekajmy do temperatur dodatnich to wszystko wróci do normy. :)

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 12:28 
tombien napisał(a):
Temperatura ma wpływ, niebagatelny.

Będę polemizował z tym do "do bulu" :wink: Tydzień w Austrii, auto pod chmurką, tydzień nie odpalane, w nocy temp. do -20. Powrót do domu - odśnieżam, odpalam - wszystko gra i buczy...Ponad 700 km do Polski działa bez problemu. Dzień po powrocie wyjazd na zakupy bo w lodówce tylko światło - hehehe - co ja pacze - i-stoop się zbiesił... Auto stało w ogrzewanym garażu. Pojeździłem tak dwa, trzy dni i znowu wszystko działa...System po prostu żyje własnym życiem i tyle...

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 12:38 
Weteran
U mnie jedyne sytuacje kiedy nie działa to są ujemne temperatury, gdy są dodatnie nie ma tematu.

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 13:04 
Podjechałem do BMG i wszystko naprawione. Jak klem jest odpięty trzeba wykonać procedure resetu ieloop. I nawet istop działa. Wsponiał że trzeba odpiąć klem i jakiś czujnik, aby wszystko ponownie wystartowało.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 14:33 
Wtajemniczony
Od: 01.08.2015
Rok produkcji: 2015
Skrzynia: MT
Region: łódzki
tombien napisał(a):
Temperatura ma wpływ, niebagatelny.

No nie wiem, u mnie nie działa od czerwca 2016 r. Byłem dwukrotnie w serwisie, zrobili jakiś reset, podziałało dwa dni i tyle. Przestałem na to zwracać już uwagę :P. Czkam aż ktoś odkryje opcję resetowania systemu w FORScan-ie :)

administrator
PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 14:44 
Weteran
Musisz zacząć od sprawdzenia stopnia naładowania akumulatora. To podstawa.
Użytkuję ten samochód ponad 3 lata i zaprzeczam teorii, że systemy te żyją własnym życiem. Zwyczajnie potrzebują odpowiedniego naładowania akumulatora i to nie małego.
Ciekawy jestem ilu użytkowników z niedziałającym czy to i-stop czy i-Eloop (poza okresem zimowym) zmierzyło areometrem elektrolit w swoim akumulatorze? Napisać można wszystko, ale zrobić już jest ciężej. ;)

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 14:45 
Ależ to już jest możliwe :wink:

viewtopic.php?p=226578#p226578

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 15:05 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Ja do czasu aż odebrałem auto i zacząłem czytać ten dział na forum nie zdawałem sobie sprawy, że to nie jest akumulator bezobsługowy. Myślałem, że w samochodach osobowych już od dawna takich nie ma, a tu surprise - o akumulator trzeba dbać.

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 15:05 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
U mnie po kilkunastu dniach "niemania" i-stopa, nagle zadziałał i nadal chodzi. Yes, Yes, Yes!!!

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 15:07 
Nałogowiec
jordanj napisał(a):
o akumulator trzeba dbać

A tak po prawdzie co i jak często powinno się robić? W poprzedniej Maździe nawet nie zaglądałem - 4.5 roku jak sprzedawałem auto wszystko było ok od nowości.

Dodam, że nie kojarzę z instrukcji żadnych zaleceń.

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 15:09 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
jordanj Tak naprawdę to nigdy nie było bezobsługowych akumulatorów ;). Generalnie te bezobsługowe i tak traciły elektrolit. Poprostu zmiejszyli tempo na poziom akceptowalny zużycia akumulatora i tyle...

Mi od dziś nie działa i-stop, ale fakt ostatnie dwa tygodnie samochód nie ma dłuższych tras niż 25 km...

KMBak W instrukcji jest informacja o tym, że jeśli jest akumulator obsługowy to trzeba dolewać wody destylowanej...

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 19:35 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
Kolego to ja poproszę o instrukcję jak uzupełniać żel w akumulatorze, wedle Ciebie obsługowym, a który jest szczelnie zamknięty?

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 19:46 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
JaFGdy To, że są "szczelnie zamkniętę" i żelowe to nie znaczy, że nie tracą elektrolitu w tym wypadku zamkniętego żelu. Poczytaj o wymogach pomieszczeń z akumulatorami żelowymi. Tak wciąż wymagają wentylacji. Fakt w znacznie zredukowanym stopniu. Gdyż głównym powodej wydzielanych gazów w wypadku żelowych jest jego przeładowanie.
Tak, żelowe są lepsze. Jednak nie są najczęstszym typem "bezobsługowych" akumulatorów w samochodach.
A bezobsługowe z płynnym elektrolitem zazwyczaj mają otwory i tak...

administrator
PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 20:16 
Weteran
JaFGdy napisał(a):
jak uzupełniać żel w akumulatorze, wedle Ciebie obsługowym, a który jest szczelnie zamknięty?

Jesteś pewny, że masz żelowy? Bo ja jeszcze w GJ takiego nie widziałem a na II zlocie sprawdziłem stan naładowania w prawie wszystkich M6.

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 23:42 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
szuki, Każde pomieszczenie z akumulatorami wymaga wentylacji, a jej wymogi zmieniają się w zależności od środowiska w jakim się znajdują. Tylko, że część akumulatorów jest obsługowa, czyli musisz sprawdzać poziom elektrolitu i utrzymywać go na określonym poziome, a część nawet jak będziesz sprawdzał to i tak nic z tym nie zrobisz. Jedne i drugie mają swoje wady i zalety, i zapewne dobrze o tym wiesz, ale pisanie o tym, że te szczelnie zamknięte są obsługowe?? Chyba, że masz na myśli podłączanie prostownika do klem, to OK.

tombien ja nigdzie nie napisałem, że w M6 mam żelowy. Ja wiem, że w tym aucie mam kwasowo-ołowiowy (obsługowy) i w poprzednim akumulatorze nawet sprawdzałem gęstość elektrolitu. W tym, to znaczy po wymianie jeszcze nie sprawdzałem.
Nie wiem czym to jest spowodowane, ale u mnie jak nie działa I-stop i i-Eloop, a teraz nie działa nie wywala żadnego komunikatu odnośnie akumulatora czy wymaganej inspekcji. Jeżdżę więc dalej i już się nie martwię. Jakieś 1,5 miesiąca temu przy podobnych temperaturach system zaczął działać po okresie nie działania.
Poza tym podczas ostatniej wizycie w ASO, zostałem poinformowany, że powinienem ten akumulator doładowywać prostownikiem, co wywołało moje rozbawienie.

Na ForScanie wyszło mi, że poziom naładowania akumulatora mam 52% - i ten parametr zapewne zawiesił działanie i-Stopa i i-Eloop.

PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 08:10 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
i znowu powtórka .........
po okresie 3 dni nie działania , znowu działa mimo,że temperatury nadal ujemne,może mniejsza wilgotność powietrza :)
jednak żyje własnym życiem nasza Mazdunia :wink:

PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 12:32 
Wtajemniczony
Od: 01.08.2015
Region: łódzki
tombien napisał(a):
Musisz zacząć od sprawdzenia stopnia naładowania akumulatora. To podstawa.
Użytkuję ten samochód ponad 3 lata i zaprzeczam teorii, że systemy te żyją własnym życiem. Zwyczajnie potrzebują odpowiedniego naładowania akumulatora i to nie małego.
Ciekawy jestem ilu użytkowników z niedziałającym czy to i-stop czy i-Eloop (poza okresem zimowym) zmierzyło areometrem elektrolit w swoim akumulatorze? Napisać można wszystko, ale zrobić już jest ciężej. ;)

Przed każdą wizytą w ASO przygotowywałem się specjalnie. Przegląd akumulatora, ładowanie, jeżdżenia jak ostatni debil (przyspieszanie-hamowanie silnikiem. przyspieszanie-hamowanie silnikiem, ...). Dochodziłem do etapu, w którym aplikacja pokazywała mi, że dwie opcje mam gotowe, tylko aku jest niedoładowany (nawet zakupiłem do tego specjalnie CTEK-a test&charge, łudziłem się, że coś pomoże). I to po całonocnym ładowaniu i pokonaniu trasy około 400 km. Po wizycie w serwisie system ożył po przejechaniu około 20 km. Ewidentnie coś go boli i pomaga resetowanie.
Dodam tylko, że problem wystąpił po 9-cio miesięcznym użytkowaniu auta. Akumulator przy ostatnich mrozach średnio -10 st. C w nocy potrafił bez problemu zakręcić silnikiem po dwóch tygodniach niejeżdżenia.

administrator
PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 13:13 
Weteran
Ale dalej nie wiesz czy masz odpowiednio naładowany akumulator. To, że kręci rozrusznikiem nie wystarczy. :)

Już to kiedyś pisałem, sprawa stopnia naładowania przypomina mi sytuację z DPFem w GH. Każdy narzekający się skarżył jaki to ten DPF zły, a on tylko sygnalizował swoim zapełnieniem, że sposób użytkowania samochodu lub kondycja osprzętu silnika nie pozwala na automatyczne czyszczenie filtra.

Analogicznie sprawa systemów w GJ - one wymagają odpowiedniego poziomu naładowania akumulatora - nie ma odpowiedniego poziomu - nie działają. To, że rozrusznik działa o niczym nie świadczy, zakręci nawet, gdy akumulator ma 40-50%. Zwyczajnie jak tak w przypadku DPFa tak i tu mamy sygnalizację, że jakiś warunek jest niespełniony- tu akurat wymagany poziom naładowania akumulatora.

PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 13:17 
Nałogowiec
Przykład:
Jeździmy - systemy nie działają.
Auto stoi.
Odpalamy po paru dniach - systemy działają.

Ja tak tylko przekornie zadam pytanie. Jeśli by to tylko od naładowania zależało, to czy akumulator może się sam z siebie naładować jak auto nie jeździ kilka dni? <niewiem>

Koniec dowodu. Musza być jeszcze jakieś inne czynniki.

administrator
PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 14:18 
Weteran
Mi ostatnio też nie działały systemy, zrobiłem ok 100 km, było ok -8. Zaparkowałem w garażu podziemnym na 3-4h. Temperatura +10. Wyjechałem z garażu, pierwsze światła i-stop zadziałał.
Wnioski, naładował się w trakcie jazdy, pozostawiony w cieple poprawił swoją pojemność na tyle, że elektronika już nie blokowała.

PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 14:30 
Bywalec
Od: 04.02.2016
Można się zastanawiać w nieskończoność, co japońscy inżynierowie tam wymyślili w sensie zależności kiedy system działa/nie działa. Bez wiedzy, jakie parametry i wskazania czujników są brane pod uwagę, równie dobrze możemy wróżyć ze szklanej kuli. Przytoczone przykłady z życia jak widać czasami przeczą logice, tak więc po za stanem naładowania akumulatora i temperaturą, na pewno wpływ na działanie i-stop mają inne rzeczy. A które, to chyba pozostanie słodką tajemnicą panów z Hiroshimy :X

PostNapisane: Wt, 31 sty 2017, 14:40 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
U mnie zadziałał (w czasie zimy), gdy w grudniu podładowali mi w ASO akumulator. Potem przestał i teraz nie działa. Czekam na wiosnę...

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 72  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1