Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 10:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 22 sty 2017, 12:24 
Ja u siebie w BZWBK mam takie zasady - faktura na auto 131 to zwrot do 100, jakby była 99 to zwrot 50. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 22 sty 2017, 12:56 
Bywalec
Od: 23.02.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
ja w millenium miałem do wyboru warianty, do 80 bodajże i do 200

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 22 sty 2017, 14:05 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Generacja: III
No GAPy są niby dwa, pierwsze 2-3 lata nie ma różnicy ale w czwartym może to być już mniej. No i jest te ograniczenie zazwyczaj (np. GAP dopłaca max 60K).

PostNapisane: N, 22 sty 2017, 14:32 
Nowicjusz
Od: 22.10.2015
Rok produkcji: 2015
GAPa mozna max wykupić na 5 lat i faktycznie jest ograniczenie do 60k ale nie zapominajcie ze jest to wyrównanie do wartości fakturowej z tego co wypłaci AC w przypadku kradzieży lub szkody całkowitej. Wiec przy wartościach m6 nawet przy nie korzystnym przeliczniku ubezpieczyciela nie powinno sie być do tylu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: N, 22 sty 2017, 14:48 
Bywalec
Od: 23.02.2016
daniel81 co gap, to inne ograniczenie kwotowe. Jak pisałem, w wagas jest 60k, w millenium 200k, w raiffaisenie 100k. Na dodatek, gap na 5 lat nie wszędzie jest w pełni fakturowy, np. w mbanku gap masz na 5 lal, ale pierwsze 3 lata fakturowy, pozostałe 2 lata indeksowy.

PostNapisane: N, 22 sty 2017, 14:50 
Nowicjusz
Od: 22.10.2015
Ja w santanderze mam na 4 lata fakturowy do 60k z tego co pamietam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pn, 23 sty 2017, 09:02 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Dzisiaj rano, w drodze do dzieci szkoły zostałem zatrzymany przez jadący za mną, przez kilka dobrych kilometrów, patrol policji. Kontrola została przeprowadzona w związku z licznymi kradzieżami auta marki Mazda model 6. No byłem w pozytywnym szoku...

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

moderator
PostNapisane: Pn, 23 sty 2017, 10:10 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
szymek1604, ciekawe czy rzeczywiście działają czy robią dobry PR...
Bo przez te parę km mogli sprawdzać, że to bezpieczna interwencja, czy mogą trafić jednak na bandziora ;)

PostNapisane: Pn, 23 sty 2017, 10:45 
Wtajemniczony
Od: 03.10.2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
szymek - zatrzymał Cię nieoznakowany radiowóz czy zwykły ?

PostNapisane: Pn, 23 sty 2017, 11:01 
Bywalec
Od: 28.02.2013
szymek1604 też byłem w taki sposób zatrzymany (oznakowany radiowóz) na obwodnicy WaWy :wink: . Powód zatrzymania - prewencyjny w związku z kradzieżami M6.

PostNapisane: Pn, 23 sty 2017, 18:49 
mrrr napisał(a):
Teraz chciałbym się cieszyć nowym autem, aż do momentu kiedy to ja będę chciał się w normalny sposób z nim rozstać. Ale jak słyszę, że kolejna mazda komuś zniknęła (współczuję), że omega została rozpracowana (mam omege, mam bearlocka i jeszcze coś x 2) to mnie trafia.

Podejrzewam, ze samochody kradna zorganizowane grupy przestepcze. Jak wspomnialem wiekszosc tych zabezpieczen jest b. podobna (mikrokontroler steruje przekaznikami rozlaczajac i zalaczajac dany obwod) i kluczowy jest wlasnie montaz, ktory wplywa na element zaskoczenia. Im mniej szablonowy tym lepiej, ale trzeba pamietac, ze producent kazdego immobilizera/alarmu/lokalizatora wyznacza optymalne miejsca montazu w dokumentacji a dostep do niej jest latwy. Patrzac na samochod nie ma tych trudno dostepnych miejsc wiele i dlatego dealerzy najczesciej wybieraja instalacje pod deska rozdzielcza (wyrwac plastiki z tylu jest moim zdaniem jeszcze latwiej). Dostep pod fotelami i w tunelu srodkowym tez jest prosty. Takze to co kupujesz to czas i szanse, ze zlodziej po prostu zrazi sie przy forsowaniu zabezpieczenia. Trzeba sobie uswiadomic, ze zaden fabryczny immobilizer nie stanowi dzis problemu a skoro producentow systemow bezkluczykowych jest kilku na rynku (niewspomiernie mniej, niz marek samochodowych) to zlodzieje tym bardziej maja sprawe uproszczona. Nawet, gdy rozwiazanie bedzie szyte na miare pod dany model to bedzie wariacja bazowego rozwiazania. Im bardziej odbiegajace od standardu tym drozsze a kosztem finalnie obciazany jest uzytkownik. Wiekszosc modulow jest teraz na dodatek zintegrowana z innymi, wiec tutaj tym bardziej trzeba trzymac koszty w ryzach. Mazda wybrala jak wybrala - na pewno po czesci wspierajac lokalnym patriotyzmem (na pewno zauwazyliscie, ze japonskie firmy maja sporo podzespolow azjatyckich firm) a po czesci kosztem. To nie oznacza, ze Mitsubishi robi kiepskie immobilizery. Zakladam, ze nie odbiegaja od oferty innych producentow a ze dzis mozna deszyfrowac hasla smartfonem na Exynosie lub majac laptopa z silnym GPU Nvidii to juz taka cena postepu.

Tutaj wideo procesu kradziezy Mazdy CX-5 krok po kroku (akcja wlasciwa trwa jedna minute i czterdziesci szesc sekund)
https://m.youtube.com/watch?v=CB2qRgl5u-U

Prawdopodobnie uzywaja tego do klonowania kluczy:
http://sprzedajemy.pl/programator-klucz ... nr22984057

Generalnie dyskusja o ubezpieczeniu GAP moglaby sie znalezc w watku o ubezpieczeniach. Watek sie rozmywa niepotrzebnie. To samo tyczy sie podejrzanych linkow z allegro.

Ostatnio edytowano Wt, 24 sty 2017, 00:40 przez limo, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 23 sty 2017, 19:15 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
prv87 napisał(a):
szymek - zatrzymał Cię nieoznakowany radiowóz czy zwykły ?

Radiowóz był oznakowany i jechał za mną kilka kilometrów

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Pt, 27 sty 2017, 11:03 
Nowicjusz
Od: 22.07.2013
Wersja: SkyEnergy
Przejrzałem cały rynek i mazda wciąż wydaje się być najlepszym wyborem. Czy orientujecie się, czy poprawiono w jakiś sposób zabezpieczenia lub ktoś montował niefabryczne?

PostNapisane: Pt, 27 sty 2017, 11:10 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
O niefabrycznych nikt Ci nie powie bo to tajemnica każdego właściciela tego cuda. Ja mam GAP. ;-)
..., a o poprawie. Moim zdaniem nic nie poprawili, to tylko ściema handlowa aby ludzie kupowali.

PostNapisane: Pt, 27 sty 2017, 11:14 
Nowicjusz
Od: 22.07.2013
Wersja: SkyEnergy
Mi GAP pomógł, teraz też na pewno bym wziął. Zastanawiam się także nad czymś dodatkowym. Lokalizacja GPS brzmi fajnie, ale każdy profesjonalny złodziej ma na wyposażeniu zagłuszacz.

PostNapisane: Pt, 27 sty 2017, 11:23 
Nałogowiec
Można wziąć abonament w firmie, która monitoruje auto i ma podpisaną umowę z grupami interwencyjnymi. Wówczas zagłuszenie sygnału i rozłączenie się z sieci powoduje alarm i na miejsce wysyłana jest grupa interwencyjna ze współpracującej agencji ochrony. Jeśli auto ma do tego niestandardowy immobiliser, którego rozpracowanie zajmie więcej niż 15 minut to jest duża szansa, że w momencie dojazdu grupy interwencyjnej autko będzie stało na swoim miejscu.

Tylko taka usługa to abonament na poziomie 100 PLN miesięcznie. Ja płacę za GAP 150 PLN miesięcznie i szczerze mówiąc to nie mam interesu w tym aby płacić abonament za monitoring. Przecież jak mi to auto ukradną np. po 4 latach to de facto za pieniądze ubezpieczyciela zmienię je na nówkę, więc po co mam utrudniać złodziejom kradzież. Inaczej by sprawa wyglądała gdyby taki monitoring obniżał koszt AC lub GAPa. Pytałem o to i nie jest to dla ubezpieczycieli jakimkolwiek argumentem podobnie jak GunTrack, który kosztuje ponad 800 PLN rocznie, a poza jedną firmą, która nota bene nie współpracuje z moim leasingiem, nic nie wnosi.

Uważam, że model businessowy monitoringu powinien być inny. Firma ubezpieczeniowa powinna kupować sama te urządzenia i montować je w autach klientów, którzy w zamian za zgodę dostają niższą składkę. Dzięki temu, że firma ubezpieczeniowa nie kupowałaby jednego abonamentu na monitoring auta tylko tysiące to koszt jednostkowy byłby dużo mniejszy, a tak naprawdę to ubezpieczyciel ma większy interes w ochronie Twojego samochodu niż Ty sam.

PostNapisane: Pt, 27 sty 2017, 14:47 
Nie "GunTrack" a "GanTrack". Poza tym ta wersja systemu jest pasywna i wg mnie ma te wade, ze to wlasciciel musi zglosic kradziez. Dopiero wersja TotalGuard daje pelnie mozliwosci, czyli autoryzacje kierowcy karta ID, alarm strefowy oraz zdalne odciecie zaplonu (opcja). Obie wersje bazuja na radiowym namierzaniu. LoJack na radiowym (pasmo VHF) plus triangulacja przez siec GSM. Sprawnosc systemu radiowego zalezy mocno od infrastruktury (wieze nadawczo/odbiorcze, samochody pelengacyjne, uksztaltowanie terenu itd). Problem w tym, ze firmy sie tym nie chwala ile maja wozow, samolotow i pokrycia w terenie. Tak samo statystyka: dzis kazdy moze zamiescic zdjecia samochodow lub maszyn budowlanych w internecie (rzekomo odnalezionych). Nijak nie idzie tego zweryfikowac. Ceny urzadzen sa bardzo wysokie (abonament jeszcze mozna jakos przezyc). Inna rzecz (plus i minus): montaz czesto odbywa sie u klienta, a wiec dostep do takiego modulu moze byc zbyt latwy (zalezy jaka ma forme). Zlodzieje moga taki modul wywalic do kosza i po lokalizacji. Zgadzam sie, ze firmy ubezpieczeniowe powinny przejac ten biznes i to im powinno zalezec na odnalezieniu samochodu, niz wyplacac gigantyczne odszkodowania. Byc moze sie to im nie oplaca a stan odzyskanych samochodow generuje wiekszy koszt napraw (tego firmy sprzedajace uslugi lokalizacji pojazdow juz nie pokazuja). Ew. zmowa dealerow z firmami ubezpieczeniowymi (wg mnie tu nastepuje przeplyw gotowki).

Tez jestem ciekaw, czy Mazda utrudnila klonowanie kluczy immobilizera przez zlacze diagnostyczne.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 27 sty 2017, 23:53 
Stały bywalec
Od: 28.03.2015
Rok produkcji: 2019
Wersja: SkyDream
Region: lubelski
gdzies widziałem urządząnko za 900 PLN ok 250 USD.

PostNapisane: N, 29 sty 2017, 15:43 
Adept
Od: 25.01.2017
Silnik: -
Wersja: -
przebrnąłem zasadniczo pobieżnie ten wątek i nie za bardzo mogę wywnioskować jaka jest tendencja...
zapewne sedan, sky passion, czy komuś wyprowadzili diesla? czy omega z aso spełnia swoją funkcję czy nie specjalnie

PostNapisane: N, 29 sty 2017, 19:37 
Spelnia na tyle, ze nie wystarczy, aby zlodziej sklonowal kluczyk programatorem podlaczanym pod zlacze diagnostyczne, zeby uruchomic silnik i odjechac. Musi obejsc dodatkowy immobilizer. Takze zabezpieczenie na pewno jakies jest. Ew. mozesz sprobowac alternatywnego montazu u niezaleznego instalatora alarmow, ktory Ci zamontuje np. Tytana DS050 (chyba nie jest oparty o siec CAN) lub jakis alarm z tradycyjnym pilotem. W Semeco moga Ci zainstalowac caly system Vodafone Cobra lub MetaSystem tj. alarm plus lokalizacja, ktore wspolpracuja ze soba i bedzie stanowil integralna calosc tj. gdy ktos bedzie chcial sforsowac maske to modul alarmu przesle sygnal do modulu lokalizacji i bedziesz o tym wiedzial. Porsche montuje modul lokalizacji Vodafone Cobra w standardzie (Porsche Vehicle Tracking System). Mozesz tez zainwestowac w ubezpieczenie GAP lub/i radiowe namierzanie z GPS/GSM.

Ostatnio edytowano N, 29 sty 2017, 19:40 przez limo, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 29 sty 2017, 19:38 
Adept
ciekawe jak taki tytan ma się do gwarancji mazdy...

czy pozwalają grzebać czy tylko coś co jest montowane u nich..

Ostatnio edytowano N, 29 sty 2017, 19:54 przez bulczas, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 29 sty 2017, 19:39 
Nałogowiec
Tendencja jest taka, że kradną to co jest gdyż A) trudno ukraść coś, czego nie ma. B) jeśli czegoś nie ma to nie potrzeba do tego części zamiennych ani też nie jest to pożądany towar.

W Polsce najlepiej sprzedaje się SkyPassion, która ma silniki 2.0 MT i 2.5 AT, więc siłą rzeczy te dwie wersje to na oko z 80% Mazd 6 GJ/GL na naszym rynku (po szczegóły odsyłam do statystyk forum).

Do tego potrzebni są dawcy do złomu sprowadzanego z USA. Tam jedyną dostępną wersją jest 2.5 litrowa benzyna (o dziwo mają też wersję 2.5 MT, ale nie widziałem takiej importowanej do PL), więc siłą rzeczy ta wersja może mieć ciut większe wzięcie wśród handlarzy częściami.

PostNapisane: N, 29 sty 2017, 20:11 
Na fachowy montaz dostajesz papiery i gwarancje na urzadzenie. Tak samo jak w ASO. Natomiast pytanie nalezy skierowac do MMPOL.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 19:22 
Adept
ciekawy jestem jak sobie radzą z omegą skoro odłącza ona dostęp do obd...

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 19:26 
Nałogowiec
Nie słyszałem aby Immo Omega odłączało OBD. Inna sprawa, że odłączenie to jest przekaźnik na kablu do OBD i jeśli ktoś wie, gdzie ten przekaźnik jest, a przy montażu de facto seryjnym się pewnie nie wysilają, to nie ma problemu aby to zmostkować.

Jedynym seryjnym zabezpieczeniem, w które wierzę jest GAP, a elektronika jest dobra tylko jeśli robiona indywidualnie wedle widzimisię właściciela i majstra w warsztacie.

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 19:28 
Adept
no tak pomieszałem nazwę z "can blok x2" w takim razie co oznacza to can blok?

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 19:54 
Nałogowiec
Podaj link do artykułu, gdzie to czytałeś to przeczytam i opiszę.

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 20:01 
Adept
to jest nazwa systemu który oferuje mazda znalazłem ją m.in. w tym wątku, dokładnie post:

http://ww.mazda6forum.pl/viewtopic.php?p=159496#p159496

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 20:06 
Nałogowiec
To jest post z 2015 roku i dotyczy Immobilizera Omegi z blokadą złącza CAN. Tylko dotyczy to dodatkowych zabezpieczeń oferowanych w tamtym czasie przez Mazdę, a nie włożonego od MY2017 Immo de facto seryjnie czyli do każdego auta przez importera lub dealera. Te standardowe nie słyszałem aby miały blokadę interfejsów komunikacyjnych.

PostNapisane: Pn, 30 sty 2017, 20:09 
Adept
no tak ale aso zaproponowało mi właśnie omegę, domyślam się że tą z postu z 2015r.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1