Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 10:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 10:09 
Wtajemniczony
Od: 03.10.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
tombien - cały pic w tym że te zniżki to w generalnie marketingowy bajer, są firmy co dają 70% zniżki ale co z tego skoro u nich mając 70% zniżki cena polisy jest wyższa niż w innej firmie przy 60%. Tak samo jak z wykupywaniem tzw. "ochrony zniżek" - po dzwonie na kolejnej polisie masz nadal napisane 60% ale składka już 1k wyższa. Niestety ale szkoda kradzieżowa jest zapisana w UFG i wpływa na wysokość składki na kolejne auta, co ciekawe nawet jak wykupisz samo OC na kolejne auto to też składka będzie wyższa niż gdyby tej szkody kradzieżowej nie było.

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 10:18 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Region: pomorski
Masakra jak cholera z tymi kradzieżmi. Współczuję.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 11:20 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
@arecki. Za OC tez dostałem zwrot - należy się gdy nowy właściciel kupi OC.

Z tego co się dowiedziałem oni do zwrotu podchodzą tak, ze przeliczają ponownie składkę na krótszy okres, a jak wiemy składka roczna jest niższa niż 54 składki tygodniowe. Dlatego zwroty wychodzą niewielkie.

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 19:37 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Ciekawe, jakie kolory najczęściej kradną, wydaje się, że jest nim soul red, których jest najwięcej. Na drugim miejscu stawiam na kolor biały. Przypuszczam, że te kolory są najbardzioej popularne i najczęściej, jako rozbite sprowadzane są z USA.
Czy jeżdżąc rzadko spotykanym meteor gray mogę spać spokojnie?

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 20:07 
Nałogowiec
Zastanawiałem się nad tym i myślę, że kolor nie ma znaczenia. Liczą się części, więc chwilowo na FL2 będzie mniejszy popyt ale to się dość szybko unormuje jak tylko zaczną pierwsze rozbite GLki spływać w kontenerach do Europy z US.

Elementy karoserii i tak się lakieruje, poza tym elementy karoserii są względnie tanie w porównaniu do lamp (praktycznie każda sztuka zza oceanu musi mieć wymienione) i innych elementów pod karoserią, które mogą ulec zniszczeniu podczas wypadku, czy choćby europejskie wersje radia.

Ciekawe byłoby badanie pokazujące ile sztuk danego koloru ukradziono w porównaniu do liczby sztuk w danym kolorze sprzedanych. Z US widzę głównie białe i Red Soul.

PostNapisane: So, 31 gru 2016, 04:01 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
A nie zastanawia Was gdzie podziali się detektywi firm ubezpieczeniowych? Pamietam bardzo dobrze,że w cudnych latach 90tych sporo takich pojawiało się na naszych dzikich ziemiach ze Skandynawii i Niemiec. Różne pyszne opowieści z tej bajki słyszałem od ludzi z branży. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ubezpieczalnie nie ruszają tematu prewencji rekompensując straty jedynie przez podwyżki AC.

PostNapisane: So, 31 gru 2016, 09:45 
Wtajemniczony
Od: 13.10.2016
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: kujawsko-pomorski
Skoro części z kradzionych aut są używane do naprawy rozbitków, to czyż rozwiązaniem problemu nie byłoby DNA? Przecież nie będą malować każdej części w całości :lol:

PostNapisane: So, 31 gru 2016, 11:45 
Nałogowiec
Byłoby gdyby ludzie kupując części się tym interesowali. Co to kogo obchodzi, ze ma połowę części e aucie spryskane jakimś tam DNA. Działa, działa, to o co chodzi? Takie jest mniej więcej podejście.

PostNapisane: Pn, 2 sty 2017, 13:46 
Świeżak
Od: 31.05.2015
Szukałem ofert aut rozbitych żeby zobaczyć jaka jest skala importu z USA i nie tylko i natrafiłem na ciekawostkę. Gość ma do sprzedania auto po kradzieży, jednak nie całego auta tylko wybranych elementów. Różne dziwactwa słyszałem i widziałem ale takie pierwszy raz. Poniżej link do aukcji z allegro.

http://allegro.pl/show_item.php?item=6661149370#thumb/1

PostNapisane: Pn, 2 sty 2017, 14:33 
Nałogowiec
Prędzej bym uwierzył, że gość sam sobie to auto "rozkradł".

PostNapisane: Pn, 2 sty 2017, 15:48 
"kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone"

To po kradzieży czy z USA ? A może po kradzieży w USA ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 2 sty 2017, 16:39 
Nałogowiec
Tu mam kilka opcji interpretacyjnych.
1. Gość sciągnął auto z USA, zarejestrował i zostało ono rozkradzione już w Polsce tj. doszło do wymontowania istotnych elementów pojazdu.
2. Gość ściągnął auto z USA i zdał sobie sprawę jakie są koszty naprawy "drobnego wgniecenia" oraz dostosowania do polskich warunków. Szczęśliwie miał znajomego diagnostę, który mu podbił papiery i dzięki temu zarejestrował auto, a następnie ubezpieczył. Jednak wizja zmiany lamp, radia na wersję europejską i naprawy blacharskiej była tylko chwilowo oddalona. Gość zatem wymontował te elementy i zgłosił w ubezpieczalni "rozkradzież" samochodu licząc, że ubezpieczyciel wypłaci pieniądze wg kosztorysu, które pozwolą z nawiązką naprawić auto częściami od paserów. Przeliczył się jednak, wymontował za dużo części i ubezpieczalnie zaczęła liczyć wartość samochodu od tyłu czyli wartość tego co zostało odjęła od wartości samochodu. Gość nie dość, że nic nie zarobił to boi się tak po prostu te wymontowane części założyć (cudowne objawienie), a i pewnie dla własnego bezpieczeństwa się ich pozbył. W związku z tym doszedł do wniosku, że auto trzeba sprzedać i pozbyć się problemu.

administrator
PostNapisane: Pn, 2 sty 2017, 19:31 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Może już zaczęło się dziać to o czym pisałem wcześniej: perpetum mobile. ;)

PostNapisane: Wt, 3 sty 2017, 18:31 
Nałogowiec
Od: 24.04.2013
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
No ciekawy przypadek.
Dlaczego środek też jest wymontowany?

administrator
PostNapisane: Wt, 3 sty 2017, 18:59 
Weteran
Dla mnie najbardziej prawdopodobna wersja:
1. Sprowadzona ze USA.
2. Naprawiona/modyfikowana na wersję EU częściami z aukcji.
3. Okradziona.
4. Ze względu na brak polisy AC wystawiona na sprzedaż.

PostNapisane: Śr, 4 sty 2017, 08:32 
Świeżak
Od: 31.05.2015
Nie widać naklejki rejestracyjnej na przedniej szybie, więc może blachy przypięte tylko na lipę. Auto po wypadku w stanach i zamiast samemu naprawiać zdemontował uszkodzone elementy i napisał, że rozkradzione.

Kurde, a może wziąć na części????? :wink:

PostNapisane: Śr, 4 sty 2017, 20:32 
Nałogowiec
Od: 24.04.2013
Rok produkcji: 2011
Wersja: Exclusive Plus
Pogodniak napisał(a):
może blachy przypięte tylko na lipę

Blachy są na "MAZDA 6 2.5 SKYPASSION I-ELOOP AUT", więc raczej prawdziwe, chyba że inna GJ-ka.

Co ciekawe, w listopadzie sprzedawał silnik 2,5 L, skyactive do mazdy 6:
http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=pl

Google wyrzucił jeszcze sporo ofert sprzedaży części/pozostałości różnych aut tego użytkownika na przestrzeni ostatnich lat.

PostNapisane: Śr, 4 sty 2017, 22:52 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Zamknął już wszystkie aukcje na alledrogo.
Może zorientował się, że któryś z poszkodowanych rozpozna części składowe ze swojego skradzionego auta?

PostNapisane: Śr, 4 sty 2017, 23:05 
Stały bywalec
Od: 28.07.2016
Rok produkcji: 2017
Region: zagranica
nic tylko na policje zglaszac goscia...

PostNapisane: Pt, 6 sty 2017, 08:40 
Stały bywalec
Od: 17.09.2015
Rok produkcji: 2010
Wersja: Exclusive
Przemo ja zakupiłem mondeo kombi
zapewne z tego samego powodu co ty
plus opinii użytkowników nowszych generacji M6 niż GH

PostNapisane: Pt, 6 sty 2017, 08:45 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
antol007 napisał(a):
mondeo kombi
To był mój główny konkurent dla mnie M6. Hm jedyny problem, że nie było nic w nim specjalnego.

Dla mnie to taki poprawny samochód jak passat dla innych.
Gratulację wyboru bo mimo wszystko to kawał dobrego samochodu!

PostNapisane: Pt, 6 sty 2017, 10:24 
Bywalec
Od: 23.02.2016
mnie w tym nowym mondeo odstrasza strasznie panel na konsoli środkowej, a dokładniej takie niewyglądające przyciski... i trochę dziwne fotele były jak dla mnie.

moderator
PostNapisane: Pt, 6 sty 2017, 17:08 
Weteran
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Trzymajcie się wątku Panowie.

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

PostNapisane: So, 14 sty 2017, 16:47 
Trzy grosze do dyskusji:
1. Wielu Was obwinia Mazde o "slabe" zabezpieczenie (immobilizer fabryczny). Nawet, jezeli gwarantem jest Mazda to moduly sa od firm zewn. (w tym przypadku Mitsubishi). Producenci samochodow generalnie nie projektuja modulow elektronicznych lub tylko wybrane (glowne ECU silnika). Dodatkowo nachodza na specyficzne przepisy UE, ktore to ulatwiaja zycie niezaleznym warsztatom... i zlodziejom (np. zabraniaja unieruchomienia pojazdu w ruchu ze wzgledow bezpieczenstwa).

2. Kupujac auto firmy X mozecie trafic na ten sam modul immobilizera. Dyskusyjne jest tez, czy modul od innego dostawcy bedzie bezpieczniejszy. Co najwyzej trudniej go bedzie sforsowac ze wzgledu na inne miejsce montazu.

3. Polski importer Mazdy oferuje w promocji za 1 zl do modelu 6 dodatkowe zabezpiecznie, czyli immobilizer, ktory jest dokladany w ASO. Nie nalezy tego mylic z immobilizerem montowanym fabrycznie.

4. Odnosnie immobilizerow i alarmow Expero Omega, Omega CAN Ultra, Omega Sat to jest to podobno marka (dystrybutor) a urzadzenia podobno produkowane sa na Litwie. Urzadzenia te sa mniej, wiecej podobne do tego co mamy na rynku i faktycznie na skutecznosc wplywa najbardziej sposob montazu (najlepiej, aby byl niewidoczny dla zlodzieja, czyli nie montowac zadnych diod powiadamiajacych o stanie alarmu lub przyciskow sterujacych; im mniejszy zasieg pilota tym lepiej).

5. Czesc immobilizerow i systemow alarmowych oraz lokalizacyjnych na rynku posiada takie cechy jak funkcja wykrywania zagluszania sygnalu GPS oraz GSM (antijamming attack) i juz wtedy moga zablokowac silnik lub powiadomic wysylajac odpowiedni status do centrali lub/i uzytkownika. Niektore z tych urzadzen sa dodatkowo zalane zywica a okablowanie jest w tym samym kolorze (czarnym). Czesc producentow zongluje kolorami kabli. Najbardziej liczace to wloski MetaSystem oraz Vodafone Automotive (systemy alarmowe Cobra oraz lokalizacyjne Connex Guardian i Recovery, Vodafone Vehicle Defence). Polskie firmy to Dest, SEO i Tytan, Expero itd. Przy czym nie wiadomo, czy to ich wlasna konstrukcja, czy tez sama marka a projekt i produkcja w Chinach.

6. Mazdy kradzione sa podwazajac maske (w sieci znajdziecie filmik jak to wyglada w praktyce).

7. Odnosnie naszych rodzimych producentow alarmow samochodowych to moje obawy budzi bezpieczenstwo informacji i dokumentacji. Przy poziomie naszych zarobkow (sa to male prywatne firmy) wyciek schematu i calej dokumentacji to zaden problem.

8. Lektura tego forum wystarcza, aby wytypowac dane auto do kradziezy(przyklad pana, ktory po kradziezy dwoch Mazd 6 zakupil Skode SuperB publikujac zdjecia z nr rej na znanej stacji benzynowej w Katowicach ...i chyba sie niczego nadal nie nauczyl). Inny przyklad to opis zdarzenia drogowego inny od zgloszonego do ubezpieczyciela (nie pamietam, czy to bylo to forum Mazdy).

Ostatnio edytowano So, 14 sty 2017, 20:54 przez limo, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 14 sty 2017, 20:35 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Rok produkcji: 2014
Region: śląski
Kolego czytam to co piszesz i nie bardzo wiem co chciałeś wnieść do dyskusji. Na prawdę uważasz ze skradzione mazdy to te których nr Rej jest na forum?Na prawdę myślisz ze złodzieje nie widza samochodu stojącego na parkingu tylko potrzebują przeglądać forum mazdy zeby ukraść Skodę? Powodzenie z takim myśleniem. Mazda jest słabo zabezpieczona , jest popularna wśród złodziei i są na nia zlecenia. Dopóki będą chętni na części z rabatem 50-75% w stosunku do cen w ASO sytuacja sie za szybko nie zmieni.

administrator
PostNapisane: So, 14 sty 2017, 21:12 
Weteran
Przemo napisał(a):
Dopóki będą chętni na części z rabatem 50-75% w stosunku do cen w ASO sytuacja sie za szybko nie zmieni.

Tak, to zdanie wyczerpuje temat kradzieży. Potem mamy ofertę sprzedaży niespełna 2 letniego samochodu za połowę ceny.

PostNapisane: So, 14 sty 2017, 21:21 
Bywalec
Od: 23.02.2016
limo napisał(a):
(...)
8. Lektura tego forum wystarcza, aby wytypowac dane auto do kradziezy(przyklad pana, ktory po kradziezy dwoch Mazd 6 zakupil Skode SuperB publikujac zdjecia z nr rej na znanej stacji benzynowej w Katowicach ...i chyba sie niczego nadal nie nauczyl) (...)

A co ma piernik do wiatraka poza taką samą ilością liter w słowie?

PostNapisane: So, 14 sty 2017, 22:05 
Zeby to porownac obiektywnie nalezaloby zapytac ludzi z branzy ile zajmuje im rozbrojenie samochodow kilku marek. Bazujac na ostatnich testach Auto Bilda nie tylko Mazda ma z tym problem (tam testowano przechwycenie sygnalu karta - modul RKE). Trzeba miec tez swiadomosc, ze Mazda jako tylko producent samochodow ma dosc ograniczone pole dzialania w tym zakresie. Moga zmienic modul immobilizera na Delphi a efekt bedzie taki sam lub b. podobny (roznica w czasie otwarcia 10 sek wiecej lub mniej to zadna roznica z punktu widzenia posiadacza pojazdu, ktory smacznie spi w nocy). Jestem pewien, ze Mazda jest swiadoma problemu a jezeli nie to zawsze mozna do nich bezposrednio napisac pomijajac importera.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 15 sty 2017, 09:19 
Mieszkam w de i nie mam zaawansowego imobilajzera jak np omega, mimo że model 2017.
Tu w cenniku niemieckim nie ma takich zabezpieczeń i jestem ciekaw czy montując to w polskim aso mazda nie strace gwarancji w de.
Oczywiście muszę jechac i zapytać ale na forum też można napisać :)

W de inaczej podchodzą do zabezpieczen, full kasko to najlepsze zabezpeiczenie czyli ac a na 1000 aut mozę 5 ma jakiś autoalarm - częstro bywam w pl więc dodatkowe zabezpieczenie mile widziane .

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 15 sty 2017, 09:37 
Jezeli Mazdy z dodatkowym immobilizerem Expero Omega nie ukradziono metoda na lawete oznacza to, ze urzadzenie to zostalo rozpracowane.
W praktyce zlodzieje lamia sobie zeby, gdy w aucie sa np. trzy zabezpieczenia tego typu: fabryczny immobilizer i dwa dodatkowe, ale od roznych producentow (najlepiej montowane poza ASO). Wtedy jest element zaskoczenia. Montaz tego samego immobilizera i alarmu, ktore oferuje importer w promocji chyba nie jest najlepszym pomyslem (zlodzieje pewnie zakladaja z gory, ze bedzie Omega wiezac Mazde). Byc moze tworca Omegi usprawnia te urzadzenia na biezaco wydajac kolejne rewizje elektroniki lub/i oprogramowania (nie widzialem tego w srodku, wiec trudno to ocenic). Konsultowalem ten temat z ekspertem od alarmow i raczej chlodno sie wypowiadal o tym urzadzeniu (najbardziej polecany jest Tytan DS050, DS512, MetaSystem M43 oraz SEO Symphony bodaje). Jezeli komus zalezy na sledzeniu lokalizacji pojazdu to Mazda ma w ofercie MetaSystem MetaTrack, Gannet Gantrack i dwa systemy Vodafone o ktorych wspominalem. Przedluzenie abonamentu dla Vodafone kosztuje:

Connex Recovery Full 2231 – 990 zł netto dla usługi 12 miesięcy lub 2670 zł netto za usługę na okres 36 miesięcy

Vodafone Vehicle Defence SPD10 - 359 zł netto dla usługi 12 miesięcy lub 599 zł netto za usługę na okres 24 miesięcy

W przypadku 2231 mamy zarzadanie systemem przez aplikacje i interfejs www My Connected Car (iOS oraz Android), wykrywanie proby zagluszania sygnalu GPS/GSM, zdalna blokada silnika, wspolpraca z alarmem MetaSystem oraz Vodafone Cobra, opcjonalnie logowanie danych podczas wypadku.

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1