Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 08:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 31 gru 2016, 11:46 
Wstydliwy
Od: 30.09.2016
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
szuki napisał(a):
... Mówie o lagu porównalnym do tego z gier czuć, że jest wolniejsza reakcja. Tak wymaga lepszego wyczucia opoźnienia, aby potwierdzić że jest, ale jest...

Bardzo trafne porównanie do gier, właśnie o to chodzi. Niektórzy uznają input lag telewizora na poziomie 80ms za niegrywalny a inni nawet nie będą wiedzieć o co chodzi, bo dla nich gra się dobrze. Nie oznacza to, że lag w takim TV nie istnieje. To samo tyczy się uturbionych silników o małej pojemności. Lag jest, ale nie każdemu to przeszkadza, nie każdy to czuje.

PostNapisane: So, 31 gru 2016, 15:36 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
gzesiolek napisał(a):
szymek1604 napisał(a):
Dla mnie tą róznicę widać np. przy przewożeniu kół na wymianę.

Oczywiście wielkość kół nie ma tu znaczenia... ;)
W firmowej Fabii kombi z 2003 też miałem większy znacznie bagażnik od tego w Maździe bo łatwiej tam było zapakować 4 koła do Fabii niż w Maździe jej 4 koła ;)

Widzisz, porównanie dotyczyło tych samych kół, do Mazdy, które kupowałem przed jej odbiorem i woziłem właśnie Octavią. Różnica była znaczącą.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

moderator
PostNapisane: So, 31 gru 2016, 16:55 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Region: małopolski
irys napisał(a):
- tu sie z tobą zgodzę np 1,8TSI Skody ma moment 250 Nm a Audi 1,8 TFSI ma 320 Nm.

W nowym Superb 1.8TSI ma 320Nm, a jedynie w wersji DSG jest ścięty do 250Nm, bo łączą ją ze skrzynią o suchym sprzęgle która więcej niż 250Nm nie przeniesie...

szymek1604 napisał(a):
Widzisz, porównanie dotyczyło tych samych kół, do Mazdy, które kupowałem przed jej odbiorem i woziłem właśnie Octavią. Różnica była znaczącą.

A skoro tak to przepraszam... Ale wydawało mi się, że ani w Skodzie ani w Mażdzie bez usunięcia rolety koła Mazdy nie wejdą... a dach rzeczywiście w Skodzie jest wyżej... bo ostatnio jak zacząłem zwracać uwagę to stwierdziłem, że połowa nowych kompaktów i większość klasy średniej jest wyższa od Mazdy 6...

PostNapisane: So, 31 gru 2016, 16:59 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Zgadza się, roleta w kombi nie jest dla mnie końcem bagażnika. A w GJ można uznać że tak. Natomiast dzięki opadającej linii dachu ma perfekcyjną linię z boku.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Cz, 5 sty 2017, 09:02 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
irys napisał(a):
szuki napisał(a):
Eh akurat TSI nie jeździłem i słabo znam. Zresztą jak już to nie raz nie powtarzałem VAG'a nie kupie. Nie wiem o czym wy gadacie momentami

- Dobrze że napisałeś zę się nie znasz i nie jezdziłeś TSI a tym bardziej TFSI.
bo gdybyś pojezdził to byś mógł się wypowiadać na temat turbo dziury, to o tyn czy piszesz że test opóżniona reakcja na gaz , tak było w latach 80 -90 gdzie montowali turbinę sterowana ciśnieniem dawała przyrost mocy przy ok 3 tyś obrotów.
Obecnie montują turbiny o zmiennej geometrii łopatek i sterowanie turbiny odbywa się komputerem.
To powoduje w całym zakresie obrotów silnika do 6 tyś obr liniowy przyrost mocy.
W nowych turbo benzynach jest inaczej niż w turbo dieslach ,gdzie przyrost mocy jest do 3,5 do 4,0 tys obr,
w turbo benzynie jest do 6 tys i wyżej.

A ja dla przykładu bardzo dobrze znam TSI, sam miałem 1.8 TSI i wiele takich aut mamy w firmie - i z pełną świadomością wybrałem 2.0 w Maździe (a ostatnio w Audi również klekota zamiast TSI).

Silnik TSI zabiera się znacznie wcześniej do pracy, ale de facto nie ma sensu ciągnąć go pod 6.000 jak napisałeś, bo nie ciagnie tam tak jak wolnossący. To samo co w 1.8 TSI na 4 biegu mam w wolnossącym na 3 - i do tego finalnie sprowadza się różnica (przy podobnych mocach silników). W Maździe częściej zmieniasz biegi i przed wyprzedzaniem wbijasz jeden nizej - tylko w czym to przeszkadza, jeśli skrzynia Mazdy chodzi sto razy lepiej niż VW/Skody? Dźwięk silnika to również przepaść na korzyść Mazdy, o ile możemy o tym mówić w obu tych silnikach. Robiliśmy w firmie nawet testy od 60km/h i Mazda wcale nie odstaje od Paska 1.8 TSI (jest to tylko kwestia biegu, a nie głupich testów z gazet - wolnossący i turbo na IV biegu). Na pewno osobie po klekocie będzie się jednak ciężej przestawić z racji charakterystyki silnika.

Poza tym - dane techniczne i ta 1s do 100km/h szybciej przestają mieć znaczenie w czasach, kiedy tak łatwo stracić prawko - i widzę to po sobie. Ktoś to szuka szybkiego samochodu nawet nie spojrzy na takie silniki tylko weźmie coś 220km+ z napędem 4x4.

Spalanie - średnio 1l mniej w Maździe pomimo wyższej pojemności. W mieście różnica dochodzi do 1,5l. To coś co czuć w dłuższej eksploatacji. Pomijam także droższe koszty obsługi TSI w długim okresie czasu.

I najważniejsze - BEZAWARYJNOŚĆ. Dla mnie na długo silniki 1.8 TSI są spalone. Silnik 1.8 TSI wybierany rokrocznie najlepszym silnikiem turbobenzynowym do 2.0 pojemności okazał się być wielką wtopą. Na w sumie już kilkanaście samochodów TSI w firmie większość miała problemy - branie oleju, urwane napinacze, głowice, etc. Co chwilę słychać, ze wychodzi nowa, poprawiona wersja i patrząc na opinie użytkowników rzeczywiście wydaje się, że jest lepiej, choć ostatnio Skoda odmówiła nam wzięcia w rozliczeniu Skody 1.8 TSI 180KM (w salonie gdzie została kupiona!!!) ponieważ cytuję "tych silników nie chcemy". Mała jest szansa, że taki silnik przejedzie 200.000km bez zmiany turbo, wtrysków lub poważnej awarii - a w Maździe zrobisz tyle bez problemu.

Także pomimo oczywistych plusów silników TSI są też bardzo poważne minusy. Turbo to przyszłość, ale jak pokazuje 1.8 TSI trzeba ostrożnie dobierać partnera ;).

I żeby nie było w odróżnieniu od 1.8 TSI dużo mniej problemów mieliśmy z 2.0 TSI (na przykład w RSie).

A co do samej róznicy Octavia - Mazda 6, to Octavia z moich obserwacji ma więcej miejsca z tyłu, troszeczkę większy bagażnik, lepszą cenę i rabaty, lepsze schowki, znacznie gorzej się prowadzi i.... ogólnie nie zamieniłbym się codziennie wsiadając z uśmiechem do M6 ;).

PostNapisane: Cz, 5 sty 2017, 09:16 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Rok produkcji: 2016
BigCactus dzięki za dokladniejszy opis 1.8 TSI
BigCactus napisał(a):
Na pewno osobie po klekocie będzie się jednak ciężej przestawić z racji charakterystyki silnika.

Właśnie takie mam zdanie po tych wszystkich co tak narzekają na wolnossaka... Co prawda dotyczy to tęż innych turbo benzyn.
BigCactus napisał(a):
Turbo to przyszłość,

Tu się nie zgodzę. Tak naprawdę turbo to efekt tego, że nie potrafimy uzyskać mocy ze spalania bezyny tyle ile chcemy energii. Dlatego montujemy turbo by trochę jeszcze tej energii wykorzystać w jakiś sposób.
Tutaj bardziej kibicuje HCCI (nie koniecznie od mazdy), gdyż wtedy uzyskam dokładniejsze spalanie i przez to turbo będzie dość zbędne.
Oczywiście spodziewam się, że Mazda może by coś jeszcze uzyskała w drugiej generacji Skyactiv z turbo, ale dużym kosztem HCCI jest bardzo delikatne...

administrator
PostNapisane: Cz, 5 sty 2017, 12:09 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
BigCactus napisał(a):
Na pewno osobie po klekocie będzie się jednak ciężej przestawić z racji charakterystyki silnika.

Ale też w turbo benzynie nie czuć działania turbiny w takim stopniu jak w dieslu. W czasie eksploatacji GH z dieslem, wsiadłem na przejażdżkę nowym CC 1.8T z mocą większą niż GH. Szczerze byłem rozczarowany, nie sądziłem, że to turbo tak słabo ciągnie, znaczy ciągnie dobrze, ale benzynę z baku. Dlatego wolę wolnossący. Jak trzeba to pojedzie bez problemu, wystarczy zakręcić silniczkiem bardziej. Spalanie więcej nawet tylko o 1l/100km przy przebiegu 100 tys km to jest w przybliżeniu 5 tys zł czyli ok 18 tys km więcej.

PostNapisane: Cz, 5 sty 2017, 15:45 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Region: śląski
tombien napisał(a):
Ale też w turbo benzynie nie czuć działania turbiny w takim stopniu jak w dieslu. W czasie eksploatacji GH z dieslem, wsiadłem na przejażdżkę nowym CC 1.8T z mocą większą niż GH. Szczerze byłem rozczarowany, nie sądziłem, że to turbo tak słabo ciągnie, znaczy ciągnie dobrze, ale benzynę z baku.

Silników 1,8 T jest kilka wersji ty prawdopodobnie jechałeś co miął 160 km i 250 Nm
Obecne mają 180 km i 320 Nm i mają to w większym zakresie obrotów silnika, a to jest róznica.
W diezel czuć kopa w tyłek ale w bardzo krótkim zakresie obrotów w benzynie turbo znacznie większym
zakresie.
Moje odczucia są odwrotne, porównuje obecne silniki .

BMW 4 Grand Coupé. G26

moderator
PostNapisane: Cz, 5 sty 2017, 15:55 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Ja mam odczucia podobne co do 1.8 TSI, ale z automatem który miał też ścięty moment do 250Nm... nie jechał, zastanawiał się wieki przy kickdownie...
I kiepsko wypadał do Mazdy 6 2,5 AT...
no ale już 2.0 TSI z inną DSG i znacznie wyższym momentem to już była inna bajka... bo po chwili zawahania głowę wciskało w zagłówek...

I wolę turbo benzynkę od turbo klekota bo jak chcesz kręcisz do oporu i to jeszcze jedzie w dieslu za szybko się kończy jak dla mnie...

PostNapisane: So, 7 sty 2017, 13:11 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Ostatnio moja żona jeździła Skoda. Z trasy dzwoniła do mnie ze jest w szoku bo jedzie jej sie nią lepiej niż Mazda. To są subiektywne odczucia osoby która jeździła wcześniej m6. Moje sa podobne chodź Mazda rownież jeździło mi sie dobrze. Podziwiam tych którzy zachęcają sie dźwiękiem rzędowej 4. Ja nie wiem jak brzmi silnik 1,8 bo go w środku nie słyszę. Z ta radością z wsiadania do m6 to rzeczywiście coś jest. cieszyłem sie ze wsiadałem do niej. I trochę tez cieszyłem sie ze jest nadal tam gdzie ją zaparkowałem. Myśle ze różnice na korzyść mazdy czy skody są niewielkie. Mazda lepiej wyglada Skoda jest bardziej funkcjonalna, mazda jest bardziej luksusowo wykończona (skypassoon) z kolei Skoda z pakietem sport ma bardziej wygodne fotele. Stare silniki tsi miały problemy a stare mazdy rdzewiały... mam nadzieje ze problemy zniknęły i w mazdzie i w skodzie. Dla mnie kropla która przelała czarę goryczy jest brak zabezpieczenia m6 przed kradzieżą. Myślałem przez moment ze jak jedna mi ukradli to statystycznie nie ma szans na kradzież drugiej. A jednak - polecam wątek o kradzieżach.

PostNapisane: So, 7 sty 2017, 13:32 
Nałogowiec
Przemo Mógłbyś podzielić się tym jak według ciebie samochód powinien się prowadzić by było dla ciebie/żony dobrze?
Nie wiedziałem, że dwie ci ukradli.

PostNapisane: So, 7 sty 2017, 21:04 
Wtajemniczony
Mógłbym tylko po co? Pisałem o odczuciach z prowadzenia samochodu. Mi ukradli jedna a tydzien pózniej mojemu dobremu koledze. Na forum pisał ktoś ze ukradli mu m6 w czerwcu kupił drugą i w grudniu druga sie ulotniła.

PostNapisane: So, 7 sty 2017, 21:43 
Nałogowiec
Eh, generalnie z ciekawości pytam.
Generalnie u mnie finalnie było Mondeo vs 6. 6 wygrała głownie dzięki temu, że się super prowadziła. Mondeo jakoś nie. Choć po czasie stwierdzam, że M6 bardzo mało przekazuję co się dzieje na drodzę. Jednak Mondeo mówił więcej to jednak co innego okazało się, że decyduję dla mnie o tym czy przyjemnie się prowadzi samochód czy nie. Stąd moje pytanie.

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 16:53 
Wtajemniczony
Od: 23.03.2015
trafilem na takie cudo
silnik-1-0-tsi-w-skodzie-octavii-rozsadek-czy-przesada
http://www.wykop.pl/ramka/3585243/silnik-1-0-tsi-w-skodzie-octavii-rozsadek-czy-przesada/
generalnie zszokowalem sie

Cytuj:
Jeżdżąc po Warszawie udało mi się osiągnąć średnie spalanie na poziomie 7,2 litra, przy czym większa część dystansu przypadła na walkę z korkami. W dużo lepszych warunkach, np. w weekend, udało się zejść do 6,7 litra.

nie mowie o 2,5 litrowce ale jakie spalanie maja 2 litrowki kolegow z forum ( ave KOLIBER :) )

natomiast nie moge sie nadziwic
Cytuj:
Octavia z silnikiem 1.0 TSI też ma swoje wady. Największą z nich jest tragiczna praca systemu Start-Stop. Będę szczery – to, jak zachowuje się ten układ w tym samochodzie jest niebywale irytujące. Auto gaśnie przy prędkości ok 5 km/h, gdy dohamowujemy przed światłami. O ile jedziemy na wprost, to wszystko jest ok. Problem zaczyna się na łukach. Dlaczego? Otóż start-stop odcina nagle wspomaganie układu kierowniczego, przez co kolumna niemalże się blokuje.

Cytuj:
Cena egz. testowego 95 790 zł
:arrow:

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 17:01 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
:D ciekawe, wszelkie start-stop odcinają chyba także wspomaganie hamulców?

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 18:12 
Jak qrwa start-stop odcina działanie wspomaganie układu kierowniczego ??? :arrow: Auto gaśnie przy 5km/h ??? Jakiś obłęd :arrow:

Irytujące ??? To zajebista wada ! Tak się nie może dziać ! :? Nigdy mi się tak nie zdażyło w Maździe...

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 19:46 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Hmm w mitsubishi s-stop odcinał wszelkie wspomagania - kierownica, hamulce. Tylko że włączał się tylko i wyłącznie po zatrzymaniu auta w 100%. I ruszenie (stoczenie się) powodowało odpalenie silnika.

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 19:48 
Nałogowiec
Heh ciekawe co wypadku wyłączenia silnika w czasie jazdy 50km/h :).
Mondeo wyłacza silnik reszta jest dalej sprawna.
Mazdy chyba nikt nie testował pod tym względem.

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 21:53 
Wtajemniczony
Nie rozumiem waszego zdziwienia. W mazdzie start stop rownież uruchomi sie zanim zatrzymasz pojazd. Prędkość 5 km/h lub mniejsza. Sprawdźcie od jakieś prędkości samochód sam sie uruchomi - rownież od ok 5 km. Jak już będzie stać na światłach to zwróćcie uwagę ze wspomagania kierownicy nie ma. Przekręć mocno kierownica to samochód sam sie uruchomi. Dokładnie tak samo jest w skodzie. Wielkie mi halo....nie podoba sie działanie start stop to je wyłącz. I tutaj jest różnica w skodzie możesz to wyłączyć a w mazdzie musisz włożyć papierek w przycisk aby nie aktywował sie przy ponownym uruchomieni komputera.

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 22:01 
Bywalec
Od: 23.02.2016
u mnie start-stop dopiero po pełnym zatrzymaniu się uruchamia, nigdy wcześniej.

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 22:02 
Nałogowiec
W manualu poniżej 4 km/h się aktywuję. Aczkolwiek wspomagania kierownicy i hamulca w polifcie jest.

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 22:17 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
W Mazdzie 6 z automatem iStop wyłącza silnik przy całkowitym zatrzymaniu się, wyłącza po puszczeniu hamulca i nie włącza się gdy kierownica nie jest wyprostowana. Nie ma takiej możliwości aby auto toczyło się z wyłączonym silnikiem. Inna sprawa to wspomaganie układu kierowniczego w Mazdzie nie wymaga włączonego silnika gdyż działa ono elektrycznie.

administrator
PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 22:37 
Weteran
Ale przy skrzyni MT włącza się, gdy pojazd się jeszcze toczy, może 1/2 km/h.

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 22:58 
Bywalec
mając 1/2 km/h nie masz wciśniętego sprzęgła? trochę tego nie kumam, przecież w MT na sprzęgle/luzie nie załączy się istop...

administrator
PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 23:19 
Weteran
Nie mam, jadę na luzie.

PostNapisane: Cz, 2 lut 2017, 23:59 
Bywalec
i na luzie załącza i-stop? przyznam, że w M3 BM z 2015 tego nie zanotowałem.

PostNapisane: Pt, 3 lut 2017, 08:04 
Nałogowiec
tombien napisał(a):

Ciekawe mi przy 4 km/h jak pisałem na luzie.

PostNapisane: Pt, 3 lut 2017, 08:36 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Wersja: SkyEnergy
Przemo napisał(a):
.... I tutaj jest różnica w skodzie możesz to wyłączyć a w mazdzie musisz włożyć papierek w przycisk aby nie aktywował sie przy ponownym uruchomieni komputera.

Nie do końca rozumiem - w Octavii po każdym uruchomieniu silnika musisz nacisnąć przycisk aby start/stop nie działał. Identycznie jest w Maździe.

Poza tym w Maździe cały układ Start/Stop działa tak, że nie wyłączam go. W grupie VAG działa to dużo gorzej i zawsze mnie w...a ;).

PostNapisane: Pt, 3 lut 2017, 08:54 
tombien napisał(a):

Aż to dzisiaj sprawdzę :arrow: Ale tak nie powinno być....

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 3 lut 2017, 09:05 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Region: opolski
Bo pewnie podczas dojazdu do np. świateł nie wrzucasz na luz, co jest chyba złą praktyką :idea: .

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1