Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 18:05 
Wtajemniczony
Od: 23.03.2015
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
fakt japonca jeszcze nie mialem choc do toyoty mnie nie ciagnie
(zastanawialem sie nad aurisem jako tansza opcja, bo avensis mi sie nie podbal
sasiad mial avensisa z automatem tak ladnie to nazwal dziadkowoz)

z aut ktore mialem najlepiej wspominam bmw 5 wygoda jazdy ale brzydkie w srodku
fiata stilo 1,9 jtd ( silnik i klimatyzowany schowek na 2l butelke)

najgorzej wspominam c 3picasso z 1,4 benzyna
od tamtej pory panicznie boje sie malych silnikow

najczesciej jezdze firmowym busem (i o dziwo bardzo to lubie )
wiec podejrzewam ze nawet EUS nie bedzie mi sraszny w mazdzie

choc nigdy nie pogodze sie z brakiem chlodzonego schowka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

moderator
PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 18:15 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Region: małopolski
szymek1604 napisał(a):
Dla mnie tą róznicę widać np. przy przewożeniu kół na wymianę.

Oczywiście wielkość kół nie ma tu znaczenia... ;)
W firmowej Fabii kombi z 2003 też miałem większy znacznie bagażnik od tego w Maździe bo łatwiej tam było zapakować 4 koła do Fabii niż w Maździe jej 4 koła ;)

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 19:19 
Może zróbcie ankietę jak w wątku o wyciszeniu. Jeden kupuję bo mu zaje..li Mazdę i kieruje się tym razem przede wszystkim rozsądkiem. 5 udowadnia mu, że to kupa łajna właściwie pod każdym względem..
Przeo trzymaj się. Kupując Skodę jak widzisz nie jest łatwo spotkać się ze zrozumieniem. :) Twoja decyzja, patrząc na to co cię spotkało wcale ci się nie dziwię.
Do kolegi co takie wszystko niemieckie jest be - a siano w kaufkanda i lidla jadasz? Też w większości niemieckie i może powodować kwadratowe stolce.

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 19:34 
Octavia brzydka w środku ? Cóż rzecz gustu. Taki typowy Vag. Wszystko uporządkowane, na swoim miejscu z dobrych materiałów, nie najgorzej spasowane. Na mój gust przedliftowe wnętrze w gj znacznie brzydsze niż w octavii. Poliftowe ładne ale tandetne o czym pisałem już kilka razy i nie chce się powtarzać. Co do bagażnika w o3 jest większy i znacznie bardziej pakowny niż w m6 kombi, podobnie z resztą jak w golfie varianccie i leonie st, plus przejście na narty, którego w maździe brak a bardzo się przydaje. Miejsca z tyłu również jest więcej w vagowskich konstrukcjach, pomimo że to klasa kompakt w kombi. Swoją drogą nie wiem czemu, w m6 duża jest chyba tylko karoseria bo wnętrze i bagażnik nie porywa miejscem w porównaniu z superbem i choćby o3. A co do lodówek to czy miele lub aeg to są złe firmy ? Sorry ale wole lodówke ciosaną, która mnie przeżyje niż beko, które świeci, piszczy i tańczy.

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 19:35 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Heh jak dla mnie skoda to poprawny wybór, ale mnie nie urzekała. De facto MateZ podsumował to tak jak ja to widzę.
MateZ napisał(a):
Octavia brzydka w środku ? Cóż rzecz gustu. Taki typowy Vag.

W tym, że dla mnie na zewnątrz też brzydka :)
Gratuluje Przemowi.
Nie rozumiem w czym tu ankieta by pomogła, w przypadku wyciszenia służy ocenie skali problemu. Tutaj na forum tych którzy M6 lubią pytać co lepsze? Niech każdy za siebie decyduję.

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 20:01 
Octavia z zewnątrz, do bólu konserwatywna, tak jak i volkswagen. Niby nowoczesna ale linia nadwozia ta sama od kilkunastu lat. W vagu tylko seat jest innowacyjny i osobiście bardzo mi się podoba, na równi z m6, taki leon w kombi. Za to środek już wieje g...m, w o3 lepiej to wygląda. Chociaż nowy passat w r-linie czy superb 3 w jakimś fajnym lakierze też jest całkiem całkiem. Ogólnie lakier robi różnice. Osobiście m6 w innych kolorach jak soul red i biel mi się nie podoba i wyglądem przegrywa np. z passatem w kolorze podobnym do mazdowskiego blue reflex, czy mondeo w kolorze ala soul red, ale to mój gust.

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 20:05 
Amator
Od: 23.01.2015
Region: zagranica
irys napisał(a):
kyeelt- czy się komuś podoba czy nie to rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje. Na pewno nie będzie jeździł co parę miesięcy do serwisu na naprawy, i nie zgnije mu po paru latach jak mazda chyba że ukradną ją .
Jestem ciekaw czym teraz jeździsz, może jakąś toyotą :lol:
Miałem M6 i wiele innych aut nie tylko premium , teraz wiem ze już nie kupię nigdy Japonca dużo im brakuje , do aut europejskich , to już bym wolał koreanskie .
Najpierw trzeba pojeździć danym autem potem się wypowiadać na temat auta.

Oj nie chciał byś Koreańczyka ,miałem na tydzień kia optima najnowsza prosto z fabryki w dislu i po tygodniu marzyłem o powrocie do madzi :)

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 20:14 
Wstydliwy
Od: 30.09.2016
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Każdemu podoba się co innego, ale przyznaję, że O3 kombi wygląda dobrze, według mnie oczywiście. Wygląd to jedno, za to silniki w naszych autach są ważniejsze, przejechałem się TSI 1,4 i absolutnie nikt nie przekona mnie, że to dobry silnik (dotyczy to wszystkich wynalazków z "dałnsajzem"). Toż to nie ma siły z małych obrotów ruszyć, turbo się musi wkręcić, mija 2 sekundy a ja w ciemnej d... wyjeżdżający z podporządkowanej drogi. Podsumowując, bierzcie Skodę jak się podoba, ale silnik to MUSI być przyzwoity.

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 20:27 
Hm co prawda 1.4 tsi to nie, v8 ale podobne zdanie do ciebie zawiejos mam o 2.0 sky active, które posiadam. 1.4 tsi turbo dziura, 2.0 sky active zanim się wkręci na obroty to też miną 2 sekundy.

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 20:43 
tomala napisał(a):
Oj nie chciał byś Koreańczyka ,miałem na tydzień kia optima najnowsza prosto z fabryki w dislu i po tygodniu marzyłem o powrocie do madzi

Możesz coś więcej ? Co było nie tak ?

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 21:03 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Region: śląski
zawiejos napisał(a):
TSI 1,4 i absolutnie nikt nie przekona mnie, że to dobry silnik (dotyczy to wszystkich wynalazków z "dałnsajzem")

Tak się składa że mam ten silnik w leonie , jestem z tego silnika zadowolony ,nie ma żadnej turbo dziury.
Fajnie ciągnie już od 1500 obrotów ma już 200 Nm.
Nie zgodzę się ze te auto nie jedzie jest całkiem odwrotnie w porównaniu do M6 2,0.
Od turbo się nie ucieknie oprócz Mazdy już chyba nie ma marki co nie ma turbo .

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 21:08 
Nałogowiec
irys napisał(a):

Toyota. Jest jeszcze masę poszczególnych silników marek które nie mają turbo. Akurat toyota w większości nie ma turbo.

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 21:15 
Nałogowiec
szuki napisał(a):
Toyota. Jest jeszcze masę poszczególnych silników marek które nie mają turbo. Akurat toyota w większości nie ma turbo.

bo ma hybrydy nawet Honda zaczyna stosować turbo

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 21:21 
Nałogowiec
Bo używa cyklu atkinsona w połączeniu z bardziej rozwiniętymi zmiennymi fazami rozrządu.
hybrydy rozwiązują problem tylko w mieście...

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 21:21 
Amator
Od: 23.01.2015
Matarez napisał(a):
tomala napisał(a):
Oj nie chciał byś Koreańczyka ,miałem na tydzień kia optima najnowsza prosto z fabryki w dislu i po tygodniu marzyłem o powrocie do madzi

Możesz coś więcej ? Co było nie tak ?

Tak na początek to na autostradzie po 200 km na wyższych prędkościach ból głowy że miałem dość ( prawdopodobnie silnik diesla ) silnik słaby wszystko co na drodze czuć na kierownicy w nocy kamera cofania bezużyteczna a świateł cofania nie widać cofa się na slepo :arrow: kamera choć lepsza niż w mazdzie ale po paru km w deszczu zachlapana środek to ćiągle plastik bombastik jak dla mnie, ale też ma zalety więcej miejsca,autoryglowanie dźwignął po ruszeniu,szyny w bagażniku,podgrzewana szyba przednia i kierownica i lepsze chamulce i lepiej wyciszona podłoga na tym koniec ot takie wozidło dla mnie mazda na plus <metal>

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 21:53 
Wtajemniczony
Od: 23.03.2015
rkarcz napisał(a):
Do kolegi co takie wszystko niemieckie jest be - a siano w kaufkanda i lidla jadasz? Też w większości niemieckie i może powodować kwadratowe stolce.

Od ponad 2 lat nie kupuje w marketach tym bardziej wymienionych

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 22:16 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Rok produkcji: 2014
Widzę ze wątek sie rozruszał. To czego po stracie mazdy najbardziej mi brakuje to.. to forum. Fajnie chłopaki znowu Was widzieć

Acha i jeszcze jedna rzecz przed kradzieżą wymieniłem koła na zimowe mam wiec do sprzedania 19" z fabrycznymi oponami bridgestone. Zrobiłem na nich jakieś 20 tys. Opisze to w innym wątku ale już po Nowym Roku. Udanego sylwestra Wam życzę i zeby w 2017 żadne m6 nie ukradli

Ostatnio edytowano Pt, 30 gru 2016, 22:20 przez Przemo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 22:18 
Wstydliwy
irys napisał(a):
zawiejos napisał(a):
TSI 1,4 i absolutnie nikt nie przekona mnie, że to dobry silnik (dotyczy to wszystkich wynalazków z "dałnsajzem")

Tak się składa że mam ten silnik w leonie , jestem z tego silnika zadowolony ,nie ma żadnej turbo dziury.
Fajnie ciągnie już od 1500 obrotów ma już 200 Nm.
Nie zgodzę się ze te auto nie jedzie jest całkiem odwrotnie w porównaniu do M6 2,0.

Jak nie ma turbo dziury jak ma. Silnik 2.0 w madzi też nie powala, ale jest jakby to powiedzieć przewidywalny na niskich obrotach. Mała pojemność i turbiny to zuo, szkoda że jesteśmy na to skazani.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 22:31 
Wtajemniczony
Od: 29.11.2014
Rok produkcji: 2014
Nie wiem o jakich dziurach mówicie bo silnik 1,8 tsi ma maks moment od 1250 obrotów. W 1,4 od 1500.
Ten słabszy silnik napędza octavię w kombi do setki szybciej niż 2 litrowa benzyna mazdę. Ja tez nie lubiłem turbo ale mi sie zmieniło.

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 22:34 
Nałogowiec
Przemo napisał(a):
Nie wiem o jakich dziurach mówicie bo silnik 1,8 tsi ma maks moment od 1250 obrotów. Tak samo jest w 1,4.

też nie wiem o czym mówią teraz wiem jedno wolnossaka bym już nie kupił. W całym zakresie obrotów auto smiga aż miło. No chyba żeby to było V8.

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 22:34 
Nałogowiec
Przemo napisał(a):
Nie wiem o jakich dziurach mówicie bo silnik 1,8 tsi ma maks moment od 1250 obrotów. Tak samo jest w 1,4.

też nie wiem o czym mówią teraz wiem jedno wolnossaka bym już nie kupił. W całym zakresie obrotów auto smiga aż miło. No chyba żeby to było V8.

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 22:43 
Wstydliwy
Cholera, to ja już nie wiem czym jeździłem :) Może jakiś lipny model był. Muszę przyznać, że jazda testowa Octavią 1,4 wyleczyła mnie z jej zakupu. Modele z silnikami 2.0 były już w takiej cenie, że wybór na rynku był większy. Pewnie z czasem przywyknął bym do 1,4.

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 22:51 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Mam 1.4turbo w doblo , ale to zapier... . Moj najszybszy dostawczak. Turbo robi sporo, ale i tak wole wolnossaki.

PostNapisane: Pt, 30 gru 2016, 23:48 
1.4, 1.8 do tych 2000 obrotów idą podobnie jak gj 2.0. Za to jak później p...ą to niestety wolnossak mazdy nie ma tu nic do gadania. Mimo, że wyje stara się, to na tym się kończy. Era wolnossaków minęła. Niestety mazda wyciąga mało mocy i nm z pojemności na tle uturbionych konkurentów. Silniki w teorii bezawaryjne bez turbo, dwumasy itd niby fajnie ale pi...i się cała reszta w dodatku nie ma funu z jazdy. Mazda przypomina toyote, która mimo słabych osiągów i wątpliwej bezawaryjności dobrze się sprzedaje jadąc na opinii samochodów produkowanych w latach 80-90. 2.0 skyactive zachowuje się tak jak siesel z turbo dziurą. Do 2000 obrotów nie idzie wcale, powyżej jesr kop do 6500 obrotów ale jest subtelny, słaby i jednocześnie męczący. Nie wgniata w fotel, nie masuje kŕęgosłupa i sprawia wrażenie męczenia samochodu.

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: So, 31 gru 2016, 08:02 
Nałogowiec
Eh akurat TSI nie jeździłem i słabo znam. Zresztą jak już to nie raz nie powtarzałem VAG'a nie kupie. Nie wiem o czym wy gadacie momentami. Z turbo turbodziura jest obecna chyba, że ktoś doda kompresor bądź robi podobne myki co mazda w 2.5T czy Ford w najnowszych ecoboostach. M6 2.0 nie ma turbo dziury tylko nie ma mocy do mniej więcej 3000 obrotów i powyżej tego zakresu czuć jak wciska w fotel. No chyba, że od 2000 obrotów się rozpędzasz wtedy to jest tak subtelne bo to wolnossak i przyrost jest powolny. Poniżej jest słaby jak każdy silnik wolnossący. Wole wolnossaki, bo się nimi ciekawiej jeździ. Uturbionych nie trawię, bo są nieregularne co mnie denerwuje i mają mimo wszytko laga co mnie irytuję. Mimo tricków. Czasy mojej cierpliwości jak coś reaguje powyżej 500ms mineły. A redukcję mogę przygotować wcześniej i to nie jest dla mnie problem.

PostNapisane: So, 31 gru 2016, 09:49 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Ja jeździłem całe 7 lat 2.0FSI turbo i miło i bezawaryjnie wspominam masaże i takie tam <3 :-P ile on jeszcze przeszedł operacji jak w klinice powiększania biustu? W turbo spalanie reguluje noga. Cegła to 100% tego co wychodzi przy eco. Mi TSIturbo (wczesne TSI/TFSI) jeździł w przedziale 7 (eco)-14 l (cegła)/100. Ale miałem 5 do setki i licznikowe 3 z przodu przy Vmax. Pamietam banę, że bmw 640i nie mógł mnie dogonić. To były fajne czasy. Kiedy to było? Ach te latka lecą, a tu kolejny nowy rok. Łał, to 10 lat już temu nazat. To był stary silnik z 2007 roku a co dopiero ten nowy zapewne może. Oby. Wiadomo, że nic nie jest doskonałe. Skomplikowanie wzrasta. Zawali projektant, programista robota, podwykonawca czy pracownik z myślami w chmurach. Mieliśmy to też w maździe nie raz. Z dieslem. koledzy ze starymi 2.3 turbo benzyna kiedyś w maździe też mieli swoje boje. Wystarczy coś dodać i wysypują się wszyscy.
Miałem okazję jeździć w nowym a4 z nowym 1.4TFSI 150KM (wchodzi do poliftowej octavii, leona, golfa) i to szło jak cholera a średnie spalanie miałem 6.2, więc 2 litrówka mazdy nie ma szans dla amatora masażów. Ale w maździe co sama podkreśla nie o to chodzi. Chodzi o spokój wolnossaka. Więc punkt wyjścia jest inny. A że z czasem się jednak chce czuć jazdę i tego brakuje, to inna rzecz. Poza tym skoda mi się też nie podoba, a nowa octavia rocznik 2017 tym bardziej (na zdjęciach) więc to znów inny punkt wyjścia. Superb jeździ fajnie. Ma więcej przestrzeni od mazdy, ale jest bardziej ciosany, wiadomo, że nad sobą ma VW i audi więc czymś musi od nich być niżej. Ze skody na razie kodaq, ale ten tył jak w superbie mi nie podchodzi. Mazda to półka passata, a w marketingu chce być prawie audi, więc skoda to dla mazdy obraza :-P <nie> :lol: A poważnie inny styl, filozofia, charakter itd.

PostNapisane: So, 31 gru 2016, 09:58 
Nałogowiec
szuki napisał(a):
Eh akurat TSI nie jeździłem i słabo znam. Zresztą jak już to nie raz nie powtarzałem VAG'a nie kupie. Nie wiem o czym wy gadacie momentami

- Dobrze że napisałeś zę się nie znasz i nie jezdziłeś TSI a tym bardziej TFSI.
bo gdybyś pojezdził to byś mógł się wypowiadać na temat turbo dziury, to o tyn czy piszesz że test opóżniona reakcja na gaz , tak było w latach 80 -90 gdzie montowali turbinę sterowana ciśnieniem dawała przyrost mocy przy ok 3 tyś obrotów.
Obecnie montują turbiny o zmiennej geometrii łopatek i sterowanie turbiny odbywa się komputerem.
To powoduje w całym zakresie obrotów silnika do 6 tyś obr liniowy przyrost mocy.
W nowych turbo benzynach jest inaczej niż w turbo dieslach ,gdzie przyrost mocy jest do 3,5 do 4,0 tys obr,
w turbo benzynie jest do 6 tys i wyżej.
Nie mam zamiaru cię przekonywać do turbo, nawet mercedes wycofuje się z kompresora na rzecz turbo.
Jeśli chodzi o awaryjność to wszystkie autobusy i Tiry maja turbo i robią po pół miliona i więcej km ,nie maja problemów z turbo.

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: So, 31 gru 2016, 09:59 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
A audi wchodzi do świata turbo zasilaną na prąd z nową instalacją elektryczną :wink: Wiec w ogóle takie myślenie padnie, u nas dopiero za 10 lat jak ściągną lawetą.
irys co do a5 to niestety inna półka niż mazda. Nie czuć mazdowskiej tekturowatości. Czuć technikę, ale trzeba zapłacić. Nawet za niektóre rzeczy w skodzie. Silniki początkowo z audi i skody się różnią. Nowości dostaje najpierw audi. Samo TSI/TFSI się różnią nawet o tych samych pojemnościach w audi i reszcie.
A co do dyskusji: Naprawdę polecam pojeździć najpierw a nie opiniować własne opinie i przekonania. Czyli jak w życiu o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą, choć te drugie są ważniejsze a i tak każdy powie że pierwsze.

PostNapisane: So, 31 gru 2016, 10:07 
Nałogowiec
Ok macie rację z opinią na temat TSI - dlatego się nie wypowiadałem tylko porównałem do innych. Co prawda na krótką chwilę jechałem 1.4 TSI, aby nie było. Mówie, że się nie znam bo mi te silniki nie imponują i nie sprawdzałem ich głębiej.
Dlatego powiedziałem o innych uturbionych silnikach, które znam. Nie znam takiego w którym nie było by czuć chwili zanim zareaguję silnika. Tak są coraz szybsze, ale wciąż potrzeba chwili by silnik przestawić i dał kopa. Nie mówie tu o starym opóźnieniu uturbienia, które wciskasz gaz i czekasz moment na zadziałanie. Mówie o lagu porównalnym do tego z gier czuć, że jest wolniejsza reakcja. Tak wymaga lepszego wyczucia opoźnienia, aby potwierdzić że jest, ale jest.
Bardziej mi tutaj imponuję Mazda zamiarami HCCI, czy Nissan silnikiem o zmiennym stopniu sprężenia, czy FreeValve. Jednak to historię na inny temat.

PostNapisane: So, 31 gru 2016, 10:11 
Nałogowiec
crow napisał(a):
Nawet za niektóre rzeczy w skodzie. Silniki początkowo z audi i skody się różnią. Nowości dostaje najpierw audi. Samo TSI/TFSI się różnią nawet o tych samych pojemnościach w audi i reszcie.

- tu sie z tobą zgodzę np 1,8TSI Skody ma moment 250 Nm a Audi 1,8 TFSI ma 320 Nm. W audi są po dwa wtryskiwacze paliwa na cylinder jeden wtryskiwacz pośredni i jeden wtryskiwacz bezpośredni ,to powoduje wiekszy moment obrotowy i mniejsze spalanie, inna jest elektroniką.

BMW 4 Grand Coupé. G26

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1