Teraz jest So, 7 lut 2026, 11:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 71  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 09:32 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: zagranica
Potwierdzam. Nic sie nie wyswietla po wczesniejszej wymianie oleju.

PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 09:38 
Świeżak
Od: 28.10.2014
Ma to sens. Dzięki. To jeszcze jedno pytanie. Czy gdy czujnik juz zadziała i dostane info o rozrzedzonym oleju, można samemu wymienić olej i skasować błąd podpinajac się komputerem z odpowiednim oprogramowaniem? U mnie miałem taka sytuacje raz po 8500 a drugi raz po 12000km i wtedy zawsze byłem w ASO. Kontrola ilości oleju na bagnecie jest mało dokładna.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

administrator
PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 09:43 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Jak będzie miał odpowiednie oprogramowanie to dlaczego nie, przecież to samo robią w ASO.

PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 10:05 
Świeżak
Od: 28.10.2014
To teraz pytanie o oprogramowanie. Myślę choć mogę się mylić, kasowanie błędu można zrobić oprogramowaniem który posiada dobry mechanik samochodowy nie trzeba mieć orginalnego. Czy ktoś może podłączal M6. Jest jakiś inne miejsce na forum gdzie mogę znaleźć więcej i formacji o odpowiedniku orginalnego oprogramowania diagnostycznego? Nie bardzo mi się uśmiecha wizja lawety i wymiany w ASO za każdym razem kiedy czujnik zadziała.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 10:48 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: wielkopolski
Poczytaj instrukcję. W normalnych samochodach np. Renault, którym jeździłem do tej pory, w przypadku problemów z olejem pierwszym komunikatem był WARNING (pomarańczowy) Top up oil level. Oznaczał on, ze trzeba dolać olej silnikowy w najbliższej przyszłości ale nadal można kontynuować jazdę. Dopiero w sytuacji krytycznie niskiej mógł pojawić się ERROR (czerwony), ktory zakazywał dalszej jazdy (do tego czerwona dioda sygnalizacyjna STOP). Do tego drugiego doszedłem raz ale to z winy zamarzniętego paliwa w filtrze, a nie oleju.

Jest jeszcze warning Go to service mający dodatkową pomarańczową diodę sygnalizacyjną z symbolem klucza. Umożliwia on przejechanie 1000 km przy czym przekroczenie tego limitu nie powoduje automatycznego wyświetlenia komunikatu STOP.

Oczywiście po restarcie samochodu każdy błąd znika i można dalej jechać tylko one są rejestrowane w komputerze, wiec z gwarancja się można pożegnać.

PostNapisane: Śr, 23 lis 2016, 08:58 
Nowicjusz
Od: 21.11.2016
Rok produkcji: 2017
Witam,

przeczytałem cały wątek od str. 1 aż do teraz :)

Pytanie : mam silnik 2.2 diesel 150 KM, rocznik 2016 - jaki olej do niego ? 0W20 czy 0W30 ? Oczywiście norma SN/CF (benzyna/diesel).

Czy 0W20 nie będzie za rzadki do diesla ?

Na razie samochód na gwarancji, tuż po pierwszej wymianie, szkoda, że nie przeczytałem tego wątku wcześniej, przypilnowałbym ich w serwisie, by wlali co trzeba :wink:

Tak czy siak mam zalecenie : 20.000 km lub rok. Sam skróciłem to do 15.000 km, ale chyba będzie jeszcze mniej, na razie robię od 8 do 12 tyś. km / rok.

A tak na marginesie, bo kilka osób się wypowiadało o swoich doświadczeniach z poprzednich lat / samochodów, więc dorzucę coś od siebie, jeżeli mogę ...

Otóż kiedyś kupiłem rocznego Peugeota 406, 3.0 V6, benzyna 194 KM, skrzynia manual 5-tka, z przebiegiem ok. 22.000 km z Niemieckiego serwisu po małym dzwonie :D ...

Naprawiłem i oczywiście zacząłem się interesować, za ile trzeba zrobić przegląd, kiedy pasek rozrządu itp.

Z serwisu otrzymałem info : przegląd (olej i filtr) co 30.000 km, co drugi przegląd dodatkowo filtr powietrza, kabinowy, nie zaszkodzi wymienić świece ... Rozrząd : pasek co 120.000 km, rolki i pompa wody co drugi pasek.

Nie ukrywam, że mnie to ucieszyło, bo w poprzednim aucie (Opel Vectra 1.8 benzyna) te wartości były o połowę niższe ... Akurat tak się złożyło, że zacząłem kręcić sporo km, więc koszty znacząco niższe ...

Podsumowując : przez 5 lat zrobiłem tym samochodem ponad 360.000 km, robiąc przeglądy i serwis rozrządu u zaprzyjaźnionego mechanika bez żadnej awarii ... , przepraszam, po 4 latach musiałem zmienić ... akumulator, miał już 5 lat, więc swoje odsłużył :D

A silnik ? Nic, praktycznie zero zużycia, które by się w jakikolwiek sposób uwidoczniło ... Fakt, autko praktycznie większość czasu spędzało na autostradzie pomiędzy Szczecinem a Berlinem, choć oczywiście służyło lokalnie też.

Przy ostatnim serwisie (360.000 km na zegarku) poprosiłem mechanika o spuszczenie całego oleju do pustej, 5 l bańki po wodzie. Do silnika wchodziło dokładnie 5 l razem z filtrem, olej (Castrol Magnatec 5W30) przywoziłem z Berlina.

Po spuszczeniu oleju zeszło razem z tym, co ściekło z filtra dokładnie 4,8 litra. Zużycie oleju przez 30.000 km wyszło : 0.2 l. I większość z tego to pod koniec było podczas porannego zapalania silnika, widziałem przez 2-3 sekundy mały, niebieski dymek z rury.

Skąd się brał ? Przy przebiegu 360.000 km uszczelniacze na zaworach (24 sztuki) już tak dobrze nie trzymały i odrobina oleju z głowicy spływała do cylindrów. Wypalała się podczas pierwszego startu. I to wszystko.

Mam osobiste wnioski :

1. samochód eksploatowany na dłuższych trasach (80/20 % - trasa / miasto) - niższe zużycie

2. konstrukcja z roku 1999 - mniej skomplikowana, mniej wysilona (194 KM z 3 l benzyny, dziś pewnie byłoby 300-350 KM)

3. dobry olej z Niemiec, już wtedy był w innych opakowaniach i na oko i palec mojego mechanika różnił się od tego, co było niby identyczne w PL

To tyle moich spostrzeżeń i obserwacji.

Pozdrawiam,

S.

Obrazek

Była : Mazda 6 Executive SE kombi

Obrazek

PostNapisane: Śr, 23 lis 2016, 22:17 
Ja mieszkam w de i kupuje tu bardzo popularny i niepodrabiany niemiecki LIQUI MOLY.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 23 lis 2016, 22:26 
Nowicjusz
I bardzo dobrze :D

A masz diesla czy benzynkę ?

Co polecasz do diesla ?

Ostatnio w Reni :wink: (Renault Megane III dCi 1.5 diesel) zapodałem przy wymianie właśnie Liqui Moly, specjalnie dobrany do tego silnika, nisko popiołowy, nr 4400 o ile pamiętam...

A co do naszych Madzi 2.2 diesel ??

Pozdrawiam,

S.

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Cz, 24 lis 2016, 19:55 
Partner forum
Od: 07.10.2014
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Sycamor napisał(a):
A co do naszych Madzi 2.2 diesel ??

Do SkyActive-D 2.2 0w30 / 5w30 w specyfikacji JASO DL-1.

PostNapisane: Cz, 24 lis 2016, 21:53 
Nowicjusz
Witam,

dzięki za odpowiedź, mieszkam w nieco zimniejszym i wilgotniejszym klimacie, choć z mniejszą różnicą temperatur (lato średnio 15-20 stopni, zima 0-10), za to większą wilgotnością (znacznie, bywa, że pada co kwadrans przez kilka, kilkanaście minut).

Z racji odległości nie jestem w stanie zakupić oliwy o Ciebie, a co byś polecił z Liqui Moly ? Który nr oleju ? 4600 czy 4400 ?

http://www.liqui-moly.eu/liquimoly/web. ... guide.html

Widzę, że to jest 5W30, 0W30 chyba nie występuje.

Który wybrać ?

Dziękuję i pozdrawiam,

S.

ps. a może ten : http://www.liquimoly.sklep.pl/pl/p/Leic ... -5W-20/139

5W20, specjalnie do Mazdy ...

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: Pt, 25 lis 2016, 08:18 
Partner forum
Sycamor napisał(a):
ps. a może ten : http://www.liquimoly.sklep.pl/pl/p/Leic ... -5W-20/139

5W20, specjalnie do Mazdy ...

Podałem Ci właściwą lepkość i specyfikację. Olej który linkujesz nie spełnia ani jednego ani drugiego. Możesz go zastosować, jeśli chcesz zapchać filtr DPF, ponieważ ten olej nie posiada obniżonej zawartości popiołów, która jest konieczna dla zachowania żywotności DPF.

administrator
PostNapisane: Pt, 25 lis 2016, 22:05 
Weteran
W modelu 2017 inaczej zwanym GL, jest zmiana w zakresie wymiany oleju w silniku. Teraz komputer sygnalizuje kiedy należy zmienić, ale prawdopodobnie ma też limit 12 miesięcy od poprzedniej wymiany, które jest nieprzekraczalne być może też 20 tys km max. Najlepiej, żeby któryś z właścicieli GL sprawdził jak jest w instrukcji. :)

Może to odpowiedź na narzekania właścicieli diesli, które potrafią zapalić kontrolkę od ciśnienia oleju po 5 tys km od wymiany, gdy im nie pasuje skład oleju... ;)

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 12:29 
Amator
Od: 25.03.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: świętokrzyski
Trzeci przegląd tuż, tuż
Chciałem zakupić jak zwykle 0W20 supra u Tomka i nie ma
Coś wiadomo kiedy będzie?

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 14:10 
Nałogowiec
@tombien Zgodnie z instrukcją użytkowania samochodu Mazda 6 sekcja 6-2. Dla silnika 2.5 benzyna lub 2.0 benzyna są dwa dostępne harmonogramy wymiany oleju.

1. Elastyczny - Wymienić, jeśli wskaźnik jest włączony (ON). (Maksymalny inter- wał: 12 miesięcy lub 20 000 km)
2. Inny niż elastyczny - wymiana co 20 000 km lub 12 miesięcy, zależnie co wystąpi wcześniej.

Harmonogram elastyczny można zastosować gdy:
W przypadku modeli SKYACTIV-G 2.0 i SKYACTIV-G 2.5 elastyczny plan wymiany oleju silnikowego można stosować tylko w niektórych krajach w Europie. W celu uzyskania szczegółowych informacji skonsultuj się z Autoryzowaną Stacją Obsługi Mazdy. Elastyczny plan wymiany oleju silnikowego można stosować, jeśli samochód jest eksploatowany głównie w warunkach innych niż wymienione poniżej.
a) Pojazd użytkowany jako radiowóz policyjny, taksówka lub samochód do nauki jazdy.
b) Jazdapodrogachzapylonych
c) Silnik często pracuje na biegu jałowym lub z małą prędkością
W przypadku wyboru elastycznego planu wymiany oleju silnikowego sterownik silnika samochodu oblicza pozostałą przydatność oleju w oparciu o warunki pracy silnika, a kierowca informowany jest o konieczności wymiany oleju poprzez świecącą się w zestawie wskaźników lampkę sygnalizacyjną z symbolem klucza. Wymień olej silnikowy i filtr, gdy w zestawie wskaźników włączy się lampka sygnalizacyjna z symbolem klucza. Ich wymiana jest konieczna przynajmniej raz w roku lub w ciągu 20 000 km od ostatniej wymiany oleju i filtra.
Kasowanie parametrów oleju jest konieczne za każdym razem, kiedy wymieniany jest olej silnikowy, niezależnie od wyświetlania komunikatu/lampki sygnalizacyjnej obsługi okresowej.

W przypadku planu innego niż elastyczny:
Jeżeli samochód jest eksploatowany głównie w warunkach podanych poniżej, wymieniaj olej silnikowy i filtr oleju co 10 000 km lub częściej.
a) Pojazd użytkowany jako radiowóz policyjny, taksówka lub samochód do nauki jazdy.
b) Jazdapodrogachzapylonych
c) Silnik często pracuje na biegu jałowym lub z małą prędkością
d) Częsta jazda w niskich temperaturach lub tylko na krótkich odcinkach
e) Jazda w ekstremalnym upale
f) Jazda w warunkach górskich

Mój komentarz:
Z literalnej interpretacji instrukcji obsługi wynika, że na stosowaniu planu elastycznego nic się nie oszczędza, co najwyżej można wymieniać olej częściej niż standardowo. Ja nie wyobrażam sobie jeździć ze wskazaniem wymiany oleju tylko dlatego, że stosuję plan nieelastyczny, a zatem uznałbym to za dodatkowe wskazanie do szybszej wymiany oleju, a nie przedłużenie jego żywotności.
MZD Connect posiada funkcję monitorującą przeglądy. Po odbiorze samochodu z salonu nie było to skonfigurowane, sam wpisałem przegląd główny. Wymiany kół nie mam nawyku robić - instrukcja zaleca przekładkę co 10 000 km, a wymiana oleju mi będzie pokrywała się z przeglądami. Myślałem o wymianie po 10 000, ale nie mam wskazań wynikających ze stylu jazdy lub warunków eksploatacji.

W naszej strefie klimatycznej zarówno olej 0-W20 jak i 5-W30 mogą być stosowane, z zaznaczeniem, że ten drugi ma ograniczenia eksploatacyjne do temperatury -30 st. C, a ten pierwszy -35 st. C. Ja nie pamiętam zimy aby było -30, więc zasadniczo nie ma to różnicy na większym obszarze Polski ale na północnym-wschodzie można dla bezpieczeństwa lać tylko 0-W20.

Normatyw zużycia oleju dla silników benzynowych to 0,8 litra na 1000km. Osobiście uważam to za dupochron producenta i zawsze tę wartość mnożę przez 10 celem określenia normalnego poboru oleju.

Ostatnio edytowano Pn, 12 gru 2016, 14:19 przez jordanj, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 14:12 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Region: mazowiecki
U mnie 3-ci przegląd za 1,5 m-ca ale już tj. po Nowym Roku chciałbym się zaopatrzyć w olej 0W20 supra + filtr oleju.
Tomek proszę o info na PW.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 17:03 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Rok produkcji: 2014
Region: warmińsko-mazurski
@jordanj
Elastyczny - 20.000 km lub 12 miesięcy, inny - 12 miesięcy i 20.000 km. Różnica pomiędzy nimi to zamiana kolejności km z miesiącami? :)
Normatyw zużycia - prawie litr na 1000 km?? Strasznie dużo. I Ty jeszcze to mnożysz x10? :arrow:

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 17:09 
Nałogowiec
W sensie dla mnie normatyw to jest 0,8l na 10000 km. Jak jest więcej to się niepokoję. Nieprecyzyjnie się wyraziłem - mnożę dystans referencyjny, a nie pobór oleju silnikowego.

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 18:08 
Partner forum
echo napisał(a):
Chciałem zakupić jak zwykle 0W20 supra u Tomka i nie ma
Coś wiadomo kiedy będzie?

zagryziak napisał(a):
U mnie 3-ci przegląd za 1,5 m-ca ale już tj. po Nowym Roku chciałbym się zaopatrzyć w olej 0W20 supra + filtr oleju.
Tomek proszę o info na PW.

Po Nowym Roku powinienem mieć nową dostawę ;) Póki co wszystko poszło. Na przyszłość polecam zakup 10l na dwie wymiany, bo towar mam "świeży", z bieżących dostaw także może poleżeć w garażu kilka miesięcy bez absolutnie żadnej szkody. Koszt 10l u mnie jest niewiele wyższy od kosztu zakupu 5l w pierwszym lepszym ASO Mazdy.

PostNapisane: N, 18 gru 2016, 15:53 
Świeżak
Od: 05.12.2015
Rok produkcji: 2015
A mnie przy pierwszej wymianie oleju przy 13 tys.km w ASO Promoto Katowice zuzyli tylko 4 litry oleju od Tomka. Piąta butelkę zostawili nienaruszona a na bagnecie było jakaś 1/4 - 1/5 do maks.Dolewac samemu czy tak jest ok?

PostNapisane: N, 18 gru 2016, 16:22 
Wtajemniczony
Od: 23.11.2016
Region: pomorski
Jeśli na zimnym to jest w normie. Po rozgrzaniu się oleju stan powinien się delikatnie podnieść.

PostNapisane: N, 18 gru 2016, 21:05 
Lucyphire napisał(a):
Dolewac samemu czy tak jest ok?

Zostaw jak jest - też miałem kupione 5 x 1l. oleju i jedna została a wszystko jest w porządku...

A tak przy okazji - z jakich okolic Śląska jesteś ? Możesz PW jak nie chcesz na ogóle :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 19 gru 2016, 16:24 
Świeżak
Od: 05.12.2015
Rok produkcji: 2015
Fakt, że z tym Śląskiem to różnie bywa ale tu akurat wstydu nie ma - jestem z Katowic [WINKING FACE]

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 21 gru 2016, 14:45 
Amator
Od: 05.11.2016
Region: łódzki
Witam,
Chciałem po 2000 km wymienić olej z filtrem. Jaki olej polecacie do 2.5 PB 2016 MY 2017 ??

PostNapisane: Śr, 21 gru 2016, 14:53 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
A czytales ten watek wogole? Na pierwszej stronie masz wszystko.

PostNapisane: Śr, 21 gru 2016, 15:00 
Amator
Od: 05.11.2016
Czytałem ale czy polecacie konkretnego producenta ?

administrator
PostNapisane: Śr, 21 gru 2016, 16:49 
Weteran
combit na gwarancji używaj Mazda Original 0w20, najlepiej co 10 tys km wymiana. A potem możesz użyć czegoś innego. :)

PostNapisane: Cz, 22 gru 2016, 16:25 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
Dobra rada na gwarancji nie zmieniaj oleju na inny niż polecany Mazdy

PostNapisane: Cz, 22 gru 2016, 18:10 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Region: opolski
W ASO dostałem informację, że może być inny spełniający normy.
Jeśli przynosisz swój olej (nawet mazdowski), to w dokumentach jest to odnotowywane.

administrator
PostNapisane: Cz, 22 gru 2016, 18:12 
Weteran
Dlatego też ja wszystkie wymiany gwarancyjne dokonywałem na oleju z ASO. :)
A na wymiany między nimi, które sam robiłem, kupowałem olej i filtr (ten sam) samodzielnie.

PostNapisane: Cz, 22 gru 2016, 19:30 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Przeczytałem cały temat i mam pewne wątpliwości i przemyslenia. Czy producenci kładą teraz nacisk na bezawaryjność i długowiecznośc silników, czy może teraz rządzi marketing i po okresie gwarancyjnym najlepiej jak auto trafi na złom? Po pierwsze interwały wymian rzedu 30 tys czy nawet 20 tys to jak dla mnie za dużo i jak by mnie było stać na taką nową GJ, to bym zmieniał najwyżej przy przebiegu 12 tys km. Druga kwestia nad którą coraz częściej myslę, to te lepkości olejów. Ja rozumiem że to nowe generacje silników itd., ale na chłopski rozum jaką ochronę daje Nam olej o lepkości 0W20 w okresie letnim, gdzie temp. na zewnątrz nieraz sięga 35 st.C a dodatkowo chcemy jeszcze autem trochę pocisnąć? Wszędzie piszą że taka optymalną lepkością która zapewnia łatwośc odpalania i smarowania w niskiech temp. oraz odpowiedni film olejowy w okresie letnim jest 0 lub 5W 40. Juz olej 5W30 latem wydaje się być jak woda, a co dopiero 0W20? Czy taka lepkośc jest zalecana wyłacznie żeby max. obniżyć spalanie i tym samym emisję szkodliwych substancji do srodowiska, czy może ma to jakies uzasadnienie np. ze wzgledu na konstrukcję silnika? Ja wiem że nabywców nowych GJ to może malo obchodzi, ale takich ludzi którzy kupują auta 8-10 letnie juz tak, bo później się okazuje że pierścienie zuzyte i do wymiany a olej się wiadrami dolewa. Zobaczcie, że jak przejrzycie różne fora motoryzacyjne to teraz jest jakaś dziwna tendencja do pobierania oleju przez niby nowe i dopracowane silniki. Kiedyś w latach 90 tych nie przypominam sobie żeby tak litrami oliwę dolewac, a ludzie jeździli na róznych półsyntetykach o lepkościach W40, W50 czy minaralnych.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 71  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1