Teraz jest N, 8 lut 2026, 05:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 73  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 3 gru 2016, 10:12 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
SZUKI :x CZY TO BYŁO DO MNIE :?:
jeżeli tak, to minie obrażasz
zwróć uwagę ,że nie tylko ja mam niskie spalanie a poniżej 6 spala np.madzia tombiena i co nie atakujesz go,też oszukuje?
:sad:

PostNapisane: So, 3 gru 2016, 10:21 
koliber1960 przecież żartował.. Weź.. :facepalm:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 3 gru 2016, 10:44 
Fanatyk
eeee tam :sad:

PostNapisane: So, 3 gru 2016, 11:23 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Rok produkcji: 2016
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
koliber1960 Wyloozuj żartowałem i to było do shutter. Poprostu nie wiem jak w mieście można mieć 6.1l/100km. Stąd moje dodatkowe pytania o styl jazdy... Muszę jeszcze swoim autkiem się troche pobawić. Choć nie ciągnie mnie do super ekonomii. Spalanie długodystansowe mam na poziomie 7.2 l/100km, bo 6500 rpm jest jednak fajną sprawą :P A najczęściej mam na poziomie 6.9 l/100km z dystrubutora. Takie spalanie w 100% mnie zadowala. Według komputera czasami się zastanawiam czy ma sens podawać. Najmniej mnie kłamał to 0.2 l a najwięcej 0.65 l.

PostNapisane: So, 3 gru 2016, 11:55 
Amator
Od: 16.06.2016
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
Z moich obserwacji wynika, że nie tylko komputery przekłamują, ale same dystrybutory również. W maździe jeszcze nie miałem okazji tego potwierdzić, ale w poprzednich autach regularnie zdarzało mi się wlewać 1-2l powyżej nominalnej pojemności baku (do pierwszego odbicia) i to bynajmniej nie wtedy, gdy zbiornik był zupełnie pusty.

PostNapisane: Pn, 5 gru 2016, 12:30 
Fanatyk
Obrazek
Tak pali moja madzia na odcinku jakichś 5 km,długiej prostej, na włączonym tempomacie,nie jakieś chwilowe ale cały ten odcinek
w tym czasie dane z kompa dystans przejechany jak widać 755,2 km,
średnia prędkość 58 km/godz.
a śr zużycie 5,7 l/100km

PostNapisane: Pn, 5 gru 2016, 16:55 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
ale na zdjecu jest chwilowe spalanie, ktore wlasnie jest takie jak kiedis pisalem. Nie raz sie nie zmiena pare km jazdy a to ani jak silnik delikatnie zabieria czy zwalnia, bo jest tam tolerancja na zmiane. Do poky niejest zmiana ponad 0,6l na + i -, to chwilowe sie nezmiena jakis okres czasu. Chwilowe spalanie w mazde jest do a takie same zahowiwanie zaobserwowalem i w GH.... :wink:

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 23:26 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Jak by się ktoś pytał, mam na zamianę 2.0 PB automat w SUVie w cx5 i różnica wobec diesla 3 litry, ale to nie jedzie. Za ciężko ma ten układ w tym aucie. Wyje, skrzynia lata. W GJ zapewne jest lepiej.

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 14:25 
Wtajemniczony
Od: 11.11.2016
Region: świętokrzyski
A to spalanie tez zależy jak mówicie od stylu jazdy , osiągniecie wyników podawanych przez Was u mnie jest niemożliwe , chyba zebym jezdzil tak do 80km/h , przy unikaniu wyprzedzania ,delikatnej jeździe , czasami powyżej 100 (120max)na baku zrobiłem chyba ok 720km?750? Komputer pokazywał 6.8 , wychodziło 6.9 . No a ostatnio , czasami moze dzien sie zdarzył bądź dwa ze przycisnąłem a tak to tez 120max -130 , bardziej dynamicznie - No i jest 8.6litra i ok 540km :D taki urok benzyniakow :D ale to i tak nie jest dużo w porównaniu ze starszy autami . Ale wiadomo jazdy by chciał mniej :D

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 15:01 
Nałogowiec
Riczi02 Możliwe ;) Starczy kilka prostych zasad by mieć maks 7.5 l/100km do prędkości 140km/h.
Pierwsza nie przyśpieszać niepotrzebnie. Jak masz za 500 metrów skrzyżowanie to jazda 90km/h na tą sekunde ci dużo nie da.
Korzystać jak najrzadziej z hamulca do regulacji prękości -> zmiany biegów.
Trzymać na najwyższym możliwym biegu jak się tylko toczysz bez przeciążania i z małym ale wciąż zapasem mocy.
Nie wyprzedzać zbędnie. Tj jak masz 15 samochodów przed sobą i krętą drogę. To naprawdę czas jaki zyskasz będać 12 zamiast 15 zazwyczaj to jakieś sekundy różnicy a nerwy z wyprzedzania po jednym samochodi i stres jest dość duży dla ciebie i dla innych.
Starać się jechać ze stałą prędkością.

Innymi słowy płynna jazda...

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 15:04 
szuki ku...wa jakbym o pociągu czytał, albo innym autobusie.. :)
Może od razu lepiej się tam przesiąść i mieć kasę za samochód na koncie i wódkę w lodówce.
Benzyniaki nie są od oszczędzania jak ktoś lubi jeździć dynamicznie.
Jak tylko aby się doczłapać z miejsca na miejsce to i 3 litrowe V6 będzie oszczędne.
Jak będzie pracowało na 20% mocy to ile miałoby spalić.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 15:10 
Nałogowiec
rkarcz Ty masz inną niż ja definicje dynamicznej jazdy. Twoja mam dziwne wrażenie, że przypomina moją definicę agresywną. Potwierdzenie można znaleźć w zużyciu twoich hamulców. ;)

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 15:13 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Rok produkcji: 2014
Region: warmińsko-mazurski
..i jeśli jeździsz sam to robić przerwy co 30min na papierosa/kawę/przysiady co by nie zasnąć z nadmiaru wrażeń ;)

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 15:31 
Nałogowiec
Huncwot Powiem tak dość krótko. Płynna jazda jest jazdą nudną. I jak czytasz sobie książki rajdowców to często masz o tym, że im wolniej wygląda jazda (choć jadą szybko) tym są szybsi... Oczywiście mówia o torze. Więc jak jedziesz agresywnie dla emocji niż dla czasu to zgaduję, że ma to negatywny wpływ na bezpieczeństwo innych kierowców w otoczeniu. Ja wolno nie jeżdzę wykorzystuję pełen zakres obrotów, ale stosuję się do zasad opisanych do góry. Kilka razy zdarzyło mi się jechać JG - DTR agresywnie/dynamicznie/emerycko(no duży ruch wybaczcię). I tak szczerzę to najszybicej wychodzi mi jazda dynamiczna. Agresywna daje mi najczęściej zerowy zysk tylko zużycie paliwa większe i stres. Dynamiczna mi daję najwyższą średnią prędkość i spokojną jazdę. Emerycka no czas niestety w cholerę jedzie, a zużycie paliwa pomijalnie mniejsze niż w dynamicznej...

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 15:35 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Region: pomorski
szuki
Nie daj się, nie tylko Ty masz podobną definicję.
Jest tu też kilku szczęśliwych, co czasu na płynną jazdę nie skąpią

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 15:45 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Ja się zgadzam z @szuki. Jeżdżę płynnie, spalania Mazdy jeszcze nie oceniam bo mam za mały przebieg (mam ją od 9 dni i zrobiłem 2300 km, więc to nie jest dobra reprezentatywna próba badawcza), ale mogę to porównać na przykładzie innych swoich doświadczeń drogowych.

Robiłem swego czasu porównanie na trasie Poznań-Wrocław, w czasach, gdy nie było jeszcze ani jednego odcinka drogi ekspresowej (poza jednojezdniową obwodnicą Śmigla). Jadąc normalnie w dzień (wyjazd ok. 14-15:00) trasa ta zajmuje jakieś 3:20 (w nocy 2:30). Jadąc jak debil (sam siebie bym tak określił) zajmuje to może 10 minut mniej. Dla tych 10 minut nie opłaca się ryzykować zdrowia lub życia swojego i INNYCH(!!!).

Drogi mamy jakie mamy, na autostradzie jeżdżę 150 km/h (w Mazdzie 156 prędkości wskazywanej), drodze ekspresowej 130 km/h (135 wskazywanej), pozostałych drogach dwujezdniowych 110 km/h (115 wskazywanej), na drogach krajowych jednojezdniowych 86km/h (90 wskazywanej), a na wojewódzkich 70 km/h (74 wskazywanej) (zależnie od szerokości pobocza).

Wczoraj jadąc WAW-KRK na ostatnie 50 kilometrów przykleiłem się radarem do TIRa - nie było sensu wyprzedzać, a warunki (kręta jednojezdniowa droga i deszcz nie zachęcały).

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 16:31 
jordanj jeżdżę dokładnie tak samo +20-30km/h. Jak nie ma jak wyprzedzać to po co to robić?
Aktywny tempomat i można czytać książkę.. :)
szuki zmierzałem do tego, że podniecanie się spalaniem samochodu z wykorzystaniem 1/5-1/4 mocy przy masie kompaktu jest.. hmm... śmieszne?
Stąd porównanie do pociągu czy autobusu. Zero wrażeń, czysty przejazd A->B. Czym się tu fascynować.
Nie mówię, że źle jeździsz, za wolno, i w ogóle bezsensu. Jeździsz jak uważasz - to twoja własność.
Ale nie popadajmy w jakiś mega hiper optymizm.
Jak się wykorzysta 100% mocy to i spalanie idzie dokładnie o tyle o ile więcej tej mocy wykorzystamy.
Pali 6, to i spali 12. Szczególnie, że to silniki wolnossące i chcąc pojechać nie da się używać 1,5-2 kobr.
Ale 3-4 i więcej. I gdyby tak pedałowany silnik palił 10 to wtedy ok - cud... Ale przy 90 pali 5, czy 6...
Co w tym dziwnego...?
Bo równie dobrze tak jeżdżone seicento spali pewnie ze 3.. I co z tego? Ale i 10 można z seicento wycisnąć..

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 17:04 
Nałogowiec
rkarcz Ja się nie podniecam spalaniem. Mam inne rzeczy do tego. Możesz wykorzystać 100% mocy i nie mieć spalania kosmosu. Kwestia tego czy te 100% wykorzystujesz faktycznie. Czy trzymasz go na obrotach bo tak lubisz.
Do utrzymania prędkości stałej nie potrzebujesz 100% mocy maksymalnej. Rzecz w tym, że do 100 km/h to do utrzymania prędkości potrzebujesz ~ 30% mocy. Do utrzymania 150 km/h pewnie z 50% a może i więcej. I jeśli tak kręcisz do 6500 obrotów, ale jak ci rzeczywiście potrzebna ta moc np jak się rozpędzasz/wyprzedzasz. To tak spalanie idzie w kosmos. Rzecz w tym, że moment potem możesz wrzucić wyższy bieg i korzystać z niższego spalania...

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 17:50 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
Bo w tym wszystkim ważne jest, czy ktoś umi jeździć, czy też nie umi, a jak jeździć nie umi, to pewnie też nie umi hamować :-P :lol: :wink:

PostNapisane: Pn, 12 gru 2016, 20:00 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
ej ale zalatwiles sprawe o spalaniu <brawo>
u mnie naraze ponad 6l :sad:

PostNapisane: Cz, 15 gru 2016, 22:17 
Wtajemniczony
Od: 03.10.2016
A ja robię dziennie koło 30-50 km po mieście i głównie krótkie odcinki i spalanie ok 10l/100km ;) a jeżdżę jak emeryt ;)

PostNapisane: So, 17 gru 2016, 11:59 
Wtajemniczony
Od: 23.11.2016
Ostatnio spróbowałem jazdę eco po mieście i mam dosyć :lol:

Obrazek

PostNapisane: N, 18 gru 2016, 20:37 
:lol: Wynik szałowy ale kol. kolibra Ci daleko :lol:

Przestańcie już z ekoterroryzem :wink: Nie po to kupowałem auto z silnikiem benzynowym żeby uskuteczniać "jazdę o kropelce"...

Dużo jeżdżę autostradami i bynajmniej nie wlokę się prawym pasem i jakbym miał patrzeć ciągle na spalanie to chyba <suicide>

A zresztą - niech każdy jeździ jak chce... :rozejm:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 19 gru 2016, 06:09 
Prawie fanatyk
talib napisał(a):
Ostatnio spróbowałem jazdę eco po mieście i mam dosyć :lol:

Przynajmniej nie dostaniesz mandatu <spoko>
6.7 l/100? Wszystkie GJ jakoś tam jeżdżą jakoś wolno, nawet po obwodowej. Jakieś mistrzostwa o kropelkę, czy jak? :-P
Niby wynik wydaje się super, ale jest tak naprawdę w normie, jeśli chodzi o moc silnika. Korki, światła, liczne zatrzymania w 3city nie pozwalają na więcej oszczędności. W prowincji zjechałbyś może więcej. :wink:

PostNapisane: Pn, 19 gru 2016, 10:34 
Wtajemniczony
Kropelka do kropelki... Jadę na prowincję :wink:
Niby płynność jazdy na eco zachowałem ale wolę płynność nie eco. Silnik, który się męczy trzymając przy tym stylu max 1500-2000rpm na 6 biegu to katorga.

PostNapisane: Pn, 19 gru 2016, 14:42 
talib napisał(a):
Silnik, który się męczy trzymając przy tym stylu max 1500-2000rpm na 6 biegu to katorga.

Silnik, który tak pracuje się niszczy :facepalm:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 19 gru 2016, 14:51 
Prawie fanatyk
Ale pali mniej, bo takie czasy i ustawienia. Fizyki się nie oszuka. Albo ekologia albo obroty. Jak pojawiają się obroty, to nie ma zmiłuj się i jest spalanie.
talib mnie obwodowa jak jadę gdyńską częścią ostrożnie i emerycko wychodzi 4.3. (oczywiście diesel). Ale miasto, starty i stopy szybko podbijają do 5.5. Więc jak na benzynkę nie jest źle. A nawet dobrze. Wobec diesla też optymistycznie. <spoko> Wszystkie GJ jeźdzą wolno, więc nie ma powodu do wstydu. :lol: :-P Nie wiem, czy to przez olimpiadę forumową: spalanie o kropelce czy szumy <zgłupiał>

PostNapisane: Pn, 19 gru 2016, 15:57 
Nałogowiec
crow napisał(a):
Nie wiem, czy to przez olimpiadę forumową: spalanie o kropelce czy szumy

kto to tu się prześciga. :) Niektórzy może tak, ale de facto co na ktrótkich odcinkach to ja też mogę się pochwalić 4.2l/100km, ale co z tego jedynie nie chę by mi dużo palił i to mój jedyny cel. A średnio 6.9 -7.2 l/100km. Znów komputer mnie przekłamał dość dużo bo o 0.5 l/100km z dystrybutora wyszło 7.2l/100km a według komputera 6.7 l/100
Zastanawia mnie co może być przyczyną.

PostNapisane: Pn, 19 gru 2016, 19:34 
Wtajemniczony
Matarez napisał(a):
talib napisał(a):
Silnik, który się męczy trzymając przy tym stylu max 1500-2000rpm na 6 biegu to katorga.

Silnik, który tak pracuje się niszczy :facepalm:

W rzeczy samej. Oto mi chodziło <spoko>

Crow szumy rekompensować sobie można niskim spalaniem :-P Ja już przestałem chyba je słyszeć. Po akcji eco wróciłem do normy ~ 10/100

administrator
PostNapisane: Pn, 19 gru 2016, 22:44 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Nie trzeba męczyć silnika, można jeździć z obrotami nie niższymi niż 2000 tys obr i też mieć spalanie na akceptowalnym poziomie. Uważam, że 1500 obr/min dla każdego silnika w samochodzie to katorga.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 73  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1