Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 16:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 860 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 08:20 
Stały bywalec
Od: 26.10.2014
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
rkarcz Ty chyba jak pomyślisz o tym samochodzie, to już coś Ci się psuje :facepalm:
Masz pecha stary... A Ci twoi koledzy/wspólnicy też mają takie przeboje?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 08:33 
Amator
Od: 13.01.2015
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: mazowiecki
Moim zdaniem na fotel nadal masz gwarancję producenta. To samo dotyczy wymienianych lusterek i modułów BT. Gwarancja na wymienioną część biegnie od nowa.

"Art. 581.§ 1 kodeksu cywilnego - Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej."

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 08:46 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: dolnośląski
Jak się zaczełem wczytywać w ten problem luźnego fotela. To:
Problem chyba się zaczął w M3 z 2010 i dotyczy głównie osób z masą powyżej 110 kg -> jeden użytkownik w US dostał taką informację i co ciekawę oczywiście było to dla niego "insulting" :)
Generalnie też wyczytałem i idzie to znaleźć, że Nissan/Infinity i Corvety C6 miały ten sam problem...
Trochę hm generalnie dziwne rzeczy, bo nie kapuję jak to ma wytrzymać w trakcie wypadku.
Nie znam się na prawię, ale czy w takim wypadku na czas naprawy nie powiniście dostać samochodu zastępczego?
Bo jeśli nie to znaczy, że ASO powinno móc potwierdzić bezpieczeństwo samochodu...

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 09:29 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
Generalnie rzecz biorąc chciałem Ci napisać to samo co @semp. Nie odpuszczaj, walcz. Onna sprawa, że moim zdaniem powinni w instrukcji napisać, że fotel jest certyfikowany dla osób o masie np. do 95kg. Wówczas sprawa byłaby jasna. Być może jak na warunki azjatyckie owy fotel jest solidny i ze spokojem wytrzymuje te 70 kilogramowe ciałka. ;-)

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 09:36 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
MateZ napisał(a):
Rkarcz no co ty gadasz, przecież mazda to wzór japońskiej solidności, jakości i bezawaryjności. Przecie dziesiątki klientów i forumowiczów nie mogą sie mylić. :)

-- Dodano: Śr, 9 lis 2016, 07:55 --

rkarcz napisał(a):
Co za syf. Ten samochód to jest taki kibel że szok. Gdzie się nie dotknie to tandeta goni tandetę.

Ja się o tym przekonałem bardzo szybko. Wystarczyło zaglądnąć w okolice pedałów, filtra kabinowego, pod fotele, na oświetlenie tylnej tablicy. :)

Nie zaglądaj, bo będziesz miał stresa, że odfruniesz i oderwie cię z płyty podłogowej. :-P

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 09:47 
Ochrona konsumencka dotyczy konsumentów - osób prywatnych. Mnie jako firmy to nie dotyczy, mam problem który mi odrzucą qhako gwarancję to zawsze mogę iść do sadu albo więcej nie kupić ich produktu. I to właśnie drugie zastosuję na 100%. Pewnie się przejmą. Co do moich wspólników to mają jakieś tam problemy ale i przebiegi 2 razy niższe, w większości po mieście i znacznie wolniej. Jeden jeździ podobnie ma wielopasmówkach i heble OEM załatwił po 20 kkm, a Zimmermanny po 2kkm. ;) Jednemu fotel się buja po 50 kkm i ma masę boksera wagi muszej. Także to nie reguła, ale pewnie masa swoje robi.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 10:07 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Rok produkcji: 2014
Region: warmińsko-mazurski
Marna pociecha, ale w GH też walczą z luźnym fotelem i tam wymieniają jakieś tuleje (lepiej wymienić tuleje niż zapłacić 5k czy wymienić na ręcznie regulowane) -> viewtopic.php?f=38&t=91

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 10:13 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
@rkarcz
1. Kodeks Cywilny ma zastosowanie do wszystkich. Również do przedsiębiorców, nie tylko osób fizycznych kupujących produkt indywidualnie.
2. Prawa konsumenta dotyczą również osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą jeśli zakupy nie są związane z ich działalnością gospodarczą. Np. Jeśli ja prowadzę działalność gospodarczą w zakresie programowania to kupując komputer czy oprogramowanie, w szczególności na potrzeby prowadzonej działalności gospodarczej, nie przysługuje mi ochrona konsumencka, gdyż zalicza się to do obrotu profesjonalnego. ..., ale gdy kupuję paczkę gwoździ aby sobie obrazek w biurze zawiesić, czy choćby wspomniany samochód to ochrona konsumenta wedle znanych mi interpretacji ma zastosowanie. Inaczej by było gdybym prowadził działalność gospodarczą jako osoba prawna tj. w formie spółki z o.o. lub akcyjnej. Osoba prawna nigdy nie jest konsumentem.

P.s. Zasady wolnego rynku mi się podobają i w podobny sposób bym to pewnie załatwiał w skali swojego życia, ale póki autem jeździsz to musisz minimalizować koszty jego serwisowania.

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 14:39 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Region: pomorski
Co to kurwa było ??? To mazda ? :arrow:

PostNapisane: Śr, 9 lis 2016, 17:43 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Większość przedsiębiorców auto kupuje na firmę, rkarcz na pewno tak.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Cz, 10 lis 2016, 21:12 
Amator
Od: 13.01.2015
Nie rozumiem kwestii obaw osób/przedsiębiorców kupujących samochód na firmę przy korzystaniu z uprawnień jakie daje kodeks cywilny w zakresie korzystania z gwarancji na części wymienione. Roszczenia z gwarancji ma każdy, także przedsiębiorca czego najlepszym przykładem jest wymiana lusterek lub foteli na podstawie gwarancji przez MMPOL. Na każdą wymienioną część gwarancja biegnie na nowo (3 lata) i nawet przedsiębiorca może mieć wymieniane lusterka przez np. 15 lat i po przejechaniu 1 miliona km, pod warunkiem że usterka będzie się pojawiała nie rzadziej niż raz na 3 lata/100 tys km. Warto byłoby jednak robić przeglądy, aby nie złamać warunków gwarancji.

PostNapisane: Pt, 25 lis 2016, 21:38 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Rok produkcji: 2015
Region: opolski
po wizycie w Aso Osiny (bylem na wymianie oleju) mam stwierdzone tłumik/wydech sebring do wymiany z powodu pękniecia. Wyslane takze do centrali zgloszenie odnosnie trwalego odbarwienia skory na tylnej kanapie w takim tajnym miejscu.

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 09:06 
Wtajemniczony
Od: 21.12.2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyEnergy
Region: zachodniopomorski
Dzwonię dzisiaj do ASO z problemem odprysku lakieru na felgach Satin Chrome https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=47&t=6235, dostaje termin najwcześniej na styczeń.
Podobno ASO ma tyle roboty z "tymi wszystkimi gwarancjami" że wygospodarowanaie pół godziny na ogarniecie tego prostego tematu musi czekać do stycznia!
Drugim argumentem tak odległego terminu jest brak miejsca na składowanie tego złomu bo podobno już ASO ma na magazynie 10 kompletów tych uszkodzonych 19".
Zasugerowałem że może podjadę, szybko cykną foty i zabiorę te felgi ze sobą, też mówię że logistycznie to
może być dla mnie problem wozić te 19" a w piątek będzie obok ASO przyjeżdżał mój tata pikapem więc może
podjechać, szybki strzał aparatem (5 min?) i jedzie dalej. Papiery mogą poczekać.
Niestety dowiedziałem się że powinienem przyjechać na tych uszkodzonych felgach zamontowanych na samochodzie.
Pan nie wie co na to powie Mazda jeśli je ot tak sobie przywiozę.
To co ja mam przyjechać na tych felgach, oni zrobią te fotki, dalej mi je zabiorą, zamontują zastępcze, wrzucą na ten skład, albo co mam przyjechać ze swoim drugim kompletem a jak nie mam?

Prawdziwy dzień świra.

Pzdr
mHuba

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 09:14 
Wtajemniczony
Od: 13.10.2016
Region: kujawsko-pomorski
Niech Ci dadzą na piśmie, że przy takich warunkach drogowych zamiast na zimówkach masz jeździć na letnich 19, oczywiście niech dopiszą, że w razie uszkodzenia auta z winy tego wymysłu wymienią Ci mazdę na nową na swój koszt, to zaraz im się podejście wyprostuje.

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 09:22 
Wtajemniczony
To było raczej pytanie retoryczne, dałem im do zrozumeinia że mają coś z głową.

Pzdr
mHuba

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 12:24 
Wtajemniczony
Od: 18.09.2015
mhuba

Szczecin Kozłowski?

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 13:54 
Wtajemniczony
repcak napisał(a):
Szczecin Kozłowski?
Tak to oni ;)

Pzdr
mHuba

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 15:56 
Wtajemniczony
Dzwon na madalinskiego becar, Kozlowskiego omija sie z daleka, czy to toyota lexus czy mazda...

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 18:59 
Wtajemniczony
Tam byłem na poczatku, kilka razy i uciekłem.
Facet miał zająć się szumami w samochodzie, mieliśmy jazdę testową, mój VIN niby był na liście, niby było to do ogarnięcia, miał jakiś zestaw zamawiać, już był termin po czym wysłał mnie na drzewo i kazał rozmawiac z Mazda.
Po czym jak zadzwoniłem do Mazdy to usłyszałem że becar powiedział że wszystko jest w normie z samochodem więc oni nie widzą o co mi chodzi.
Z BT/MZD też jeździłem do nich kilka razy, mówie że nie działa mi ten system z iPhonem, że ludzie na forum mają identyczne problemy, że jest na to jakieś zgłoszenie serwisowe, dopiero po którymś ataku facet zabrałem się za szukanie tego w systemie i coś znalazł, zamówił, wymienił.
Z hamulcami to samo, kierowncia drżała, hamulce wypaczone i jak jedyne co mi zaproponowali to toczenie to nie wytrzymałem.
Wk... się na maxa i wylądowałem u Kozłowskiego.

Pzdr
mHuba

Ostatnio edytowano Cz, 8 gru 2016, 18:59 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 18:59 
Wtajemniczony
O prosze, tego nie wiedziałem. W takim razie pozostaje Ci jechać do Kielc, Rkarcz mówi że są spoko :)

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 20:01 
Tylko ja mam 180 km. I zwykle coś jeszcze przy okazji objeżdżam. :) no i te warszawskie ASO wolę omijać szerokim łukiem. Myślałem że chociaż to klocków tylnych się nadadzą. Kielce musiały oczywiście poprawiać po piekarzach z Wwy. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 21:51 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Ja będę musiał zgłosić "strzelające" ograniczniki drzwi przednich lewych. Z tego co czytałem to Koledzy w GH też miewają ten problem.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 22:43 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
psiknij jakimś smarem ;)

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 23:23 
Prawie fanatyk
Czerwona lampka oleju w dieslu......... laweta..... ASO <czekam> :evil: <suicide>

PostNapisane: Cz, 8 gru 2016, 23:38 
Adept
Od: 19.10.2015
Region: podkarpacki
Znam to-u mnie rozrzedzenie oleju choć olej nie mial nawet 10tys przejechane.

PostNapisane: Pt, 9 gru 2016, 07:28 
Prawie fanatyk
Wiem, sam sposób informacji mnie wkur**a, bo gdzieś jedziesz i już na kołach nie wracasz. Ja miałem na końce 16 tyś, więc znając mazdę już dość to dziadostwo taką papkę miało pożerać i miętolić w tłokach, raz mnie wpudla, że na twarz dostaje się info: stój i nie jedź dalej, laweta i kłopot z czasem również, a nie wolno na czerwonej, bo komp czyta dane nawet na rozrzedzeniu, ale ileś tam w teorii można by a tym jechać, a dwa że 15-16 tyś na diesla i serwis to średnio opłacalny interes. Ale mając teraz takie samo coś w benzynie, to jednak sercem wolę diesla, bo to w SUVie to nie jedzie.

PostNapisane: Pt, 9 gru 2016, 08:51 
Adept
Od: 19.10.2015
Region: podkarpacki
Polecam w dieslu zmieniać olej co 10tys.

moderator
PostNapisane: Pt, 9 gru 2016, 08:57 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
crow napisał(a):
bo to w SUVie to nie jedzie

E tam... właśnie miałem okazje się przejechać CX-5 2,5 AWD i powiem szczerze spodobało mi się...
Jakbym miał kupować raz jeszcze to chyba bym dołożył te 10tys PLN do ceny auta...

PostNapisane: Pt, 9 gru 2016, 09:52 
Prawie fanatyk
2.0 tylko u mnie w zastępczym w aut., natomiast w 2.5 zapewne jest inaczej podejrzewam. :idea: Większy moment itd.

PostNapisane: N, 18 gru 2016, 23:04 
W tygodniu dostałem newsa, że mam akceptację moich zgłoszeń gwarancyjnych - stelaże obu foteli, kierownica.
Ale dzisiaj zauważyłem, że znowu marszczy się skóra na fotelu kierowcy. No rzesz ku..wa mać.
I teraz się zastanawiam, czy te elementy wymieniać teraz - 87 kkm, czy czekać na 100 kkm?
Jak zmienię przy 100 to jednak może mi w jakimś znośnym stanie wytrzymają do utylizacji/sprzedaży tego wozidła.
Zapowiedziałem też, że klimy im nie odpuszczę bo napie...la jak w 8 letniej Vectrze po 300 kkm.
I jak będzie trzeba to pojadę do jakiegoś rzeczoznawcy skoro MMPol ma problem.
Ja zgłoszę w ASO z podpiętą ekspertyzą kogoś z zewnątrz.

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 860 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1