Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 06:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Osiągi 2.5
PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 20:57 
Adept
Od: 25.04.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
Gajdzin,

nie można porównywać Audi do naszej Mazdy, bo to są w ogóle różne samochody - mnie, szczerze mówiąc, nawet nie przyszło by do głowy, żeby wybierać pomiędzy którąś z tych marek przy zakupie. Sensowna A6 czy bmw 5 kosztuje około 350 000 PLN i wtedy widać różnicę w zestawieniu z Mazdą 6. Za 170 000 PLN to można mieć samochód z logo danego producenta, który koło bmw/Audi/Mercedesa tylko stał, nic więcej.

PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 21:02 
Amator
Od: 12.02.2013
Rok produkcji: 2013
Region: łódzki
no nie przesadzaj -za a6 w wersji która ma to co moja mazda zapłaciłbyś 230 tys ale czy warto płacić za znaczek

PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 21:22 
Stały bywalec
Od: 03.05.2013
Region: mazowiecki
No fakt, kon2k8 ma rację.

Właściwie nie bardzo miałem wybór. Accord jest archaiczny w porównaniu z M6, a czy nowy wejdzie w 2014 czy 2015 - nie wiadomo. Toyota w ostatnich latach zeszła na psy, szczególnie od strony designu. Mitsubishi już nie ma sedana klasy średniej. Nissan też. Subaru zawęziło ofertę silników na Europę i w ogóle spoczęło na laurach technologicznie, a ceny ma w tym kraju straszne.

Niemieckie, francuskie i włoskie mają tak, że jeśli cena startowa jest ciekawa, to po dodaniu wszystkich opcji wychodzi nagle o 50% więcej i już ponad mój budżet.

I jak tu nie kupić Mazdy?

PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 21:23 
Adept
Ostatnio, przy okazji czytania jednego z wątków, gdzie ktoś wahał się miedzy kupnem Mazdy 6 2.5i, a Audi 5 za 125 000 PLN brutto, wszedłem na konfigurator i zbudowałem samochód z wyposażeniem Mazdy + kilka rzeczy bez których ten samochód, moim zdaniem, jest nie do zaakceptowania (quattro, ponad 3 litrowy silnik, pakiet s-line) i wyszło mnie ponad 350 000 PLN. Jakoś nie umiem sobie wyobrazić wersji za 230 000 PLN.

PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 22:39 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Witaj mecool. Widzę, że jesteśmy z tej samej ławki. Ja też mam Octavię diesla 2.0 tdi. I tez planowałem przesiąść się na Superba tdi. I to nie z powodu jakiejś awarii. Mnie turbina chodzi jak ta lala już ponad 100 tys. Tylko w moim przypadku przyczyna znalezienia się wsród tego zacnego grona była trochę inna. Zobaczyłem 6-tkę na żywo u szwagierki, świeżo po zakupie. Oniemiałem, że mogą istnieć takie samochody. Potem już żadna Skoda nie wyglądała tak samo. Natomiast wciąż zastanawiam się nad wyborem silnika. U mnie diesel był naturalną kontynuacją. Myślałem, że żadna benzyna już nie zagości w moim życiu. A tu taka rozterka... Oczywiście wszyscy z tego wątku mają jednoznaczną odpowiedź na ten dylemat ale ja nie. Jeździłem ostatnio jedną wersją po drugiej. Zacząłem od benzyny i starałem się wychwytywać wszystkie jej plusy. Fakt, dynamikę ten motorek ma, spalanie oscylowało około 9,6 - trzeba się z tym pogodzić. Jechaliśmy A2 na Poznań, więc musiało tyle wyjść, przy łatwo osiągniętych 160 km/h. Ale hałas przy przyspieszeniu jest, jak dla mnie, trochę za głośny i męczący, na dłuższą metę. Potem pojechałem dieslem i różnica była, dość duża. Przyspieszał szybciej i zdecydowanie ciszej. Pomijam w tej chwili kwestie różnicy w cenie, które już kilku kolegów podkreślało. Dla mnie sposób pracy tego silnika jest bliższy. Być może, w ostatecznej decyzji zauważy element ekonomii ale póki co wciąż myśle i męczę biednego Pana sprzedawcę i niektórych forumowiczów.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 00:13 
Stały bywalec
Diesel ma swoje zalety, jak niewątpliwie wiesz, ale dla mnie ma wadę nr 1 - wolne nagrzewanie się w zimie. Nie cierpię marznąć w samochodzie :)

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 06:04 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
Proszę Cię Gajdzin... nie przywołuj demonów sprzed lat (chodzi o konstrukcję silnika). Nie wiesz jak to wygląda w GJ, ja w GH nie mam z tym problemów (silnik ciepły po ok 2-3km), a nie sądzę, żeby się cofnęli.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 07:39 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
szymek1604 napisał(a):
................ Dla mnie sposób pracy tego silnika jest bliższy...

Obejrzyj ostatni Moto-On w TVN Turbo. Była tam prezentacja Nowej Mazdy 6 z silnikiem 2.2 175KM .
Myślę, że będziesz miał faworyta.
Testujący redaktor Marcin Orzepiński cyt. "Matko jak to jedzie !" :)

Ulże Ci męczarniom jakie sobie zadajesz przy wyborze (wiem coś o tym ;)) Bierz tego ww. i ciesz się :) :) .

Ostatnio edytowano Śr, 25 wrz 2013, 07:59 przez CzerwonaStrzala, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 07:55 
Stary wyjadacz
Wiem, że jesteś zmarźlakiem :P ale ja się do tego przyzwyczaiłem. Te inne zalety biorą górę. Z wad dochodzą oczywiście koszty późniejszych serwisów, jednak to już trzeba zrobić trochę kilometrów. Jak pisałem, przekroczyłem 100 tys bez wymiany turbiny. Wręcz miałem problem odwrotny :) - jeździłem tak ostrożnie i łagodnie, ze zastał się pewien element turbiny i w Skodzie chcieli mi od razu całą wymieniać (przy 60 tys). Pojechałem do niezależnego specjalisty, który wytłumaczył mi, że silnik z turbiną trzeba czasem "pogonić". Zmieniłem więc styl jazdy i teraz często "poganiam" turbinę - chodzi jak złoto. Oczywiście, jak można, to w zgodzie z przepisami ;). A spalania są wciąż na poziomie 7,2-7,7 i to po mieście. W trasie schodzę do 6,5 przy 140 km. A gdyby jechać 90 km to można zejść poniżej 6. Mazda deklaruje jeszcze lepsze spalania, więc w tym zakresie byłbym bardzo zadowolony. Stąd m.in. moje dylematy, co do wyboru rodzaju silnika. Chyba jeszcze pomęczę sprzedawcę. <suicide>

Obrazek

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 08:21 
Adept
Od: 30.07.2013
Region: pomorski
Wydaje mi sie, ze bedziecie bardzo, ale to bardzo zadowoleni zarowno z 2.5 benzynowego jak i 2.2 diesla.
Moje pierwsze wrazenie w 2.5 benzynie bylo dosc srednie: owszem przyspiesza ale sporo przy tym halasuje.
I dzwiek silnika nie jest tak fajny, jak moim poprzednim silniku v6. Wogole to ten v6 byl prawie idealny - ciagnal dobrze od dolu a przyjemnosc nie konczyla sie szybko. Prawie, bo okupowal to spalaniem rzedu 15-17l/100km.
Z czasem dzwiek silnika w Mazdzie zaczal mi sie podobac a kickdown powoduje efekt, ktory moja zona porownuje ze startem samolotu - dobry docisk do fotela.
I to wszystko przy rozsadnym spalaniu. Rozsadnym - czyli 8.5-9 litrow w miescie i cos kolo 8 litrow w miksie autostrada/trasa.

Podejrzewam, ze dieslem jezdzi sie jeszcze przyjemniej. Ja natomiast nie bralem diesla pod uwage, bo nie chce sie stresowac padajacymi wtryskami oraz chlodzeniem turbiny. Ale obiektywnie liczba argumentow za silnikiem beznynowym jak i dieslem jest podobna.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 08:33 
Stary wyjadacz
Czytając posty, też dochodzę do podobnego wniosku. Dlatego pisałem o ostatecznej decyzji na podstawie argumentów natury finansowej. Nie doświadczyłem problemów z wtryskami i turbiną więc jeszcze nie wiem jak to boli. Może ja też przekonam się do dźwięku 2,5 benzyny.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 08:33 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Nessus napisał(a):
Rozsadnym - czyli 8.5-9 litrow w miescie i cos kolo 8 litrow w miksie autostrada/trasa.

8.5-9 litrów w mieście benzyną 2.5l? Dobrze doczytałem?

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 08:40 
Stały bywalec
Dobrze, ja nawet jak mam trochę dłuższe trasy po W-wie, a nie krótkie z samymi światłami, to mi wychodzi 7,7 litrów. Przy krótkich trasach na zimnym silniku i ciągłym hamowaniu/przyśpieszaniu wychodzi 9l.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 08:48 
Stary wyjadacz
A czy już zacząłeś troszkę dusić silnik, czy jeszcze go docierasz?

Obrazek

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 08:56 
Stały bywalec
Docierałem tylko przez pierwsze 2000km :)

Z drugiej strony w W-wie nie da się za bardzo dusić silnika, bo nie ma gdzie...

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 09:00 
Stary wyjadacz
Ja jeżdżę często wylotem na Poznań (świetny dojazd w stronę Raszyna i Ursynowa) oraz wylotem na Gdańsk. Niestety :P mam kilka prostych.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 09:24 
Adept
Przy duszeniu silnika samochód (2.5i) pali w mieście niecałe 11 litrów.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 10:15 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
szymek1604 napisał(a):
A spalania są wciąż na poziomie 7,2-7,7 i to po mieście. W trasie schodzę do 6,5 przy 140 km. A gdyby jechać 90 km to można zejść poniżej 6. Mazda deklaruje jeszcze lepsze spalania, więc w tym zakresie byłbym bardzo zadowolony.

Nie będziesz zadowolony ;).
Najmocniejszy diesel w automacie prowokuje do bardziej dynamicznej jazdy. Aktualnie robię testa i jeżdżę jak emeryt - po 200km jazdy miejskiej wychodzi 7.4 l przy średniej prędkości 36kmh. Jeśli zaczniesz jeździć bardziej dynamicznie to licz się w mieście ze spalaniem na pewno powyżej 8 l. Normalne zużycie szacowałbym na poziomie 8.2-8.5l w mieście. W trasie na tempomacie po autostradzie 140-150kmh weźmie 7l, bo autostrada nigdy nie jest pusta i równa jak stół, a przyspieszanie w tym silniku to jak w życiu nie tylko przyjemność, ale też zużycie. Silnik jest piekielnie elastyczny, świetnie współpracuje ze skrzynią, ale nic za darmo.
To że nigdy nie zbliżysz się wyników fabrycznych, nie oznacza że jest źle - w tak dynamicznym samochodzie spalanie lekko większe niż w Twoim poprzednim jest i tak świetnym wynikiem w mojej ocenie. To oznacza, że ostatecznie powinieneś porównywać zużycie na jednostkę przyjemności, a nie na w wartościach bezwzględnych. :P

chmooreck napisał(a):
Proszę Cię Gajdzin... nie przywołuj demonów sprzed lat (chodzi o konstrukcję silnika). Nie wiesz jak to wygląda w GJ, ja w GH nie mam z tym problemów (silnik ciepły po ok 2-3km), a nie sądzę, żeby się cofnęli.

Wczoraj był chłodny wieczór (10 stopni), więc zerkałem na zachowanie klimatyzacji/nagrzewnicy, itp. (diesel). Dopóki silnik jest chłodny nawiewy praktycznie nie pracują. Jak gaśnie kontrolka "zimnego silnika" to nagle cieplejsze powietrze zaczyna być bardziej dynamicznie tłoczone do środka i zmienia się tryb pracy (na nogi). Działa zaskakująco przyjaźnie i dzieje się bardzo szybko, chociaż aktualnie warunki mają się nijak do zimowych.
Analizując czas osiągania optymalnej temperatury przez silnik w przypadku nowej 6-tki w porównaniu z innymi dieslami, którymi jeździłem, to jest on zaskakująco krótki - tak na poziomie silnika benzynowego. Zastanawiam się czy to zmniejszona pojemność małego obiegu, a może jak sugeruje chmooreck zmieniona konstrukcja silnika pozwalająca lepiej odbierać ciepło z silnika. Nie mam pojęcia.
Czytałem gdzieś, że mazda ma "dogrzewanie silnika" (cytuję z pamięci). Zna ktoś może jakieś szczegóły w tym temacie, jak to działa, etc.? Pewnie nie chodzi o webasto, bo to raczej tylko w wersji na rynek amerykański.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 11:11 
Świeżak
Od: 15.09.2013
Region: kujawsko-pomorski
Również zaczałem poszukiwania od marek Premium. Założenia to silnik benzynowy (ok 9 s do 100) z ASB w budzie KOMBI (powiekszyła sie rodzina) z aut klimą (+nawiewy na tył), ksenonami, kamera cofania, skóra (ew. półskóra), sytemem bezkluczykowym i navi.

Zaczałem od AUDI - tam nie było szans obejrzeć A4 w kombi bo jak stwierdził sprzedawca "takich aut sprzedaja 1 rocznie" ...
BMW 3 w kombi z silnikiem 2.0 Pb to po cięciu wyposazenia po rabacie 170.000 zł, troche ciasno z tyłu - odpada
Volvo V60 silnik T4 w wersji SUMMUM z niezbędnymi dodatkami to cennikowo 190.000 zł - rabat 12% - odpada
Honda CRV to tylko 2 silniki - osiągi nie spełniają minimalnych kryteriów, najwyższa wersja wyposażenia to 150.000 zł (sprzedawca poinformowal ze honda nie prowadzi polityki rabatowej)- odpada
Skoda SuperB po liftingu, no tu super silnik 2.0 TSI z DSG w standardzie, w wersji L&K 135.000 zł po rabatach. - był numerem 1 zanim nie pojezdzilem Mazda
Ford Mondeo 2.0 204KM Ecoboost z Powershift 125.000 zł za full opcje - nawet znalazłem takiego na demo do pojezdzenia - wszystko fajnie tylko a) stary model klepany od xxx lat b) spalanie podczas jazd średnie 12,6 l/100KM - odpada
Toyota Avensis - silniki benzyznowe cieniutkie, materiały w srodku twarde, nieprzyjemne - odpada
Toyota Auris Hybrid - fajnie, to bedzie mój typu samochodu jak przekrocze 50tke :)
Mazda 6 - na demo czeka 2.5 Pb - wsiadamy i jedziemy, osągi porównywalne z fordem i skodą. Spalanie rewelacja ok 8 l/100. Autko świetnie prowadzi sie na zakretach, wyposazenie duzo lepsze niż w skodzie.

Samochód zamówiony

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 11:21 
Wtajemniczony
Kovi - ty po prostu jakiś Hitchcock jesteś. Solidnie stopniujesz napięcie chociaż zakończenie niby przewidywalne od początku ;)

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 12:02 
Adept
Od: 30.08.2013
ZBANOWANY!
matkowpa napisał(a):
chmooreck napisał(a):

Wczoraj był chłodny wieczór (10 stopni), więc zerkałem na zachowanie klimatyzacji/nagrzewnicy, itp. (diesel). Dopóki silnik jest chłodny nawiewy praktycznie nie pracują. Jak gaśnie kontrolka "zimnego silnika" to nagle cieplejsze powietrze zaczyna być bardziej dynamicznie tłoczone do środka i zmienia się tryb pracy (na nogi). Działa zaskakująco przyjaźnie i dzieje się bardzo szybko, chociaż aktualnie warunki mają się nijak do zimowych.
Analizując czas osiągania optymalnej temperatury przez silnik w przypadku nowej 6-tki w porównaniu z innymi dieslami, którymi jeździłem, to jest on zaskakująco krótki - tak na poziomie silnika benzynowego. Zastanawiam się czy to zmniejszona pojemność małego obiegu, a może jak sugeruje chmooreck zmieniona konstrukcja silnika pozwalająca lepiej odbierać ciepło z silnika. Nie mam pojęcia.
Czytałem gdzieś, że mazda ma "dogrzewanie silnika" (cytuję z pamięci). Zna ktoś może jakieś szczegóły w tym temacie, jak to działa, etc.? Pewnie nie chodzi o webasto, bo to raczej tylko w wersji na rynek amerykański.

Nie to nie jest webasto jest to zawor wpuszczajacy pasywnie cieplo bezposrednio z komory silnika do wnetrza samochodu po nagrzaniu zawor sie zamyka i zaczyna standardowo dzialac caly system ogrzewania. w innych dieslach jest nawet przycisk uruchamiajacy takie wstepne dogrzewanie w mazdzie widocznie odbywa sie to z automatu, co jest dobre bo w innych ciagle sie zapomina wylaczyc tego dogrzewania i caly silnik jest dluzej niedogrzany.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

administrator
PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 13:03 
Weteran
Od: 20.05.2013
Region: dolnośląski
mecool napisał(a):
Niestety przy całej mojej sympatii nie możesz porównywać Mazdy 6 do takich specyfikacji bo Mazda nie ma 4x4 i żaden
z jej silników osiągami, kulturą pracy nie zbliży się do w/w modeli.

Co do osiągów to racja, ale kultura pracy diesla BMW 2.0 ma się nijak do mojego w GH. Na zewnątrz chodzi 2 razy głośniej i jego dźwięk jest taki jakby to był stary rupol. Porównywałem się z 2 miesięcznym x3. Stojąc koło swojego pracującego silnika bardziej słyszałem BMW znajdujące się kilka metrów dalej.

Oczywiście wyciszenie wewnątrz w BMW jest dużo lepsze niż w Maździe.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 13:23 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
matkowpa napisał(a):

GG/GY i GH na początku produkcji miały właśnie piecyk webasto jako dogrzewacz (działa niezależnie od kierowcy przy odpowiednich warunkach temperaturowych, jest możliwość rozbudowania do ogrzewania postojowego).

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 13:50 
Świeżak
Od: 19.09.2013
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
tombien napisał(a):
Oczywiście wyciszenie wewnątrz w BMW jest dużo lepsze niż w Maździe.

Zgadza się, miałem na myśli wyciszenie w środku. :)

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 16:06 
Wtajemniczony
Carcraft napisał(a):
matkowpa napisał(a):

Nie to nie jest webasto jest to zawor wpuszczajacy pasywnie cieplo bezposrednio z komory silnika do wnetrza samochodu po nagrzaniu zawor sie zamyka i zaczyna standardowo dzialac caly system ogrzewania. w innych dieslach jest nawet przycisk uruchamiajacy takie wstepne dogrzewanie w mazdzie widocznie odbywa sie to z automatu, co jest dobre bo w innych ciagle sie zapomina wylaczyc tego dogrzewania i caly silnik jest dluzej niedogrzany.

Czy aby na pewno mówimy o tym samym w przypadku nowej 6-tki? W GJ woda w układzie chłodzenia nagrzewa się się bardzo szybko, co jest sygnalizowane przez gasnącą niebieską kontrolkę temperatury chłodziwa. Stąd pytanie jest jak to się dzieje, że chłodziwo robi się tak szybko gorące (stąd mamy ciepłe powietrze w nawiewie)? Poszperałem trochę i moim zdaniem odpowiedź znajdziecie tutaj (ostatni akapit w Oil-Burner Exposé)
Skrótowo rzecz ujmując: niska kompresja nowego silnika diesla w technologii skyactive skutkuje tym, że w fazie rozruchu występuje problem z niską temperaturą silnika, która uniemożliwia właściwe spalanie. Żeby sobie poradzić z tym problemem mazda dodała dodatkowy tryb pracy zaworów w fazie wydechu, który powoduje, że gorące spaliny z jednego cylindra, przechodzą do kolejnego skutkując jego rozgrzaniem. I ponoć dlatego silnik rozgrzewa się tak szybko.

Żeby przynajmniej częściowo być w temacie wątku: jeśli prawdą jest to co piszą autorzy artykułu, to koledzy od silników benzynowych mają w swoich jednostkach kute tłoki i specjalne zaprojektowany kolektor wydechowy, który jest tak długi, że gdyby ten silnik wsadzić do samochodu o wzdłużnym układzie napędowym (np. miata) to wylazłby przez błotnik :-). Inną ciekawą informacją jest kierunek rozwoju silników benzynowych mazdy, tzn. HCCI, czyli taki benzynowy diesel (bez świec zapłonowych). Wychodzi na to, że aktualne jednostki benzynowe są jedynie przystankiem na drodze ku HCCI, stąd wielkość silników nie została obniżona, bo dla potrzeb HCCI trzeba by ją następnie zwiększyć (jakieś problemy z ilością powietrza potrzebnego do spalania).

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 18:38 
Świeżak
Od: 19.09.2013
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Na innym forum poświęconym Mazdom jest całkiem spory lament nad spalaniem 2.5i...
Jest kilka osób które nie mogą zejść poniżej 10l a tak na prawdę to kręcą się wokół 11l...
Wiem, że wszystko jest możliwe tylko niby oni się starają ale im nie wychodzi ;((

Właściciele 2.5i zgłoście się i zdementujcie proszę. Właśnie buduje sobie listę argumentów za 2.5i a przeciw 2.0 i przeciw ON <tak>

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 19:03 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
:) no to masz problem <tak> współczuję ...

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 19:42 
Stały bywalec
matkowpa napisał(a):
Inną ciekawą informacją jest kierunek rozwoju silników benzynowych mazdy, tzn. HCCI, czyli taki benzynowy diesel (bez świec zapłonowych). Wychodzi na to, że aktualne jednostki benzynowe są jedynie przystankiem na drodze ku HCCI, stąd wielkość silników nie została obniżona, bo dla potrzeb HCCI trzeba by ją następnie zwiększyć (jakieś problemy z ilością powietrza potrzebnego do spalania).

To bardzo ciekawe... Samozapłon w benzynowcu oczywiście jest możliwy, ale ciężko go wtedy kontrolować - zazwyczaj skutkuje powstawaniem niekontrolowanych ognisk zapłonu i bardzo twardą pracą silnika (zmora projektantów silników ZS), trudno uwarstwić mieszankę... Bardzom ciekaw, jak oni rozwiązują te problemy.

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 20:16 
Amator
Od: 12.02.2013
Region: łódzki
Oczywiście zapraszam na jazdę próbną, bo znowu słyszę, że w naszym salonie w łodzi nie ma 2,5i. Z tym spalanie to nie jest tak że ja się staram osiągnąć wynik z diesla(którym zawsze jeździłem) bo uwierzcie mając manetki i 2,5 pod maską ciężko się powstrzymać od przyciśnięcia. Kiedyś toczyła się dyskusja(chyba na innym forum), że spod świateł z silnikami tdi nie mamy szans- nie prawda :P

PostNapisane: Śr, 25 wrz 2013, 21:37 
Adept
mecool,

temat spalania w 2.5i był już w tym wątku poruszany kilka (kilkanaście?) razy - jak ktoś jeździ trochę wolniej, to samochód pali poniżej 9, a jak bardziej żwawo, to około 11 (u mnie).

skypassion,

popieram - są szanse :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1