Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 08:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

moderator
PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 18:50 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Nie ma co przesadzać w obie strony... tzn. ani Superb nie jest zły, ani Mazda 6 nie jest aż tak fatalna...
I w drugą stronę, anie Superb nie jest taki rewelacyjny jak twierdzi marketing Skody (w stylu klasa E itp.), ani Mazda nawet nie jest bliska premium...

No i cenie sobie to forum bo jest dalekie od wojenek fanboyskich jakie są dość częste na forach VW czy Hondy... Więc wstrzymajmy się może z tymi "kurnikami"

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 19:13 
Może i oba nie są takie dopracowane ale to mazda wyglada zajebiście a superb poprawnie.

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 19:18 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
niko123 napisał(a):
Może i oba nie są takie dopracowane ale to mazda wyglada zajebiście a superb poprawnie.

I z tego względu jest więcej takich co kupili M6 zanim przemyśleli zakup... i stąd pewnie większe zawody, że tak powiem "miłosne" ;)

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 19:24 
repcak napisał(a):
Trafne bo podobne do Twojego? Na prawde zamiast jezdzic tym zlomem sprzedajcie i darujcie juz nam czytanie jak to zle auto jest, bo co innego jest napisac o jakiejs usterce i problemach z nia zwiazanych a co innego ciagle powtarzanie w kazdym watku jak tragiczny to byl zakup.

Zdanie mam jakie mam, ładna ta twoja m6, mi też się podoba, ale na Boga Ja nie jestem zakochany w tym samochodzie bo to nie jest ferrari czy lambo, które się kocha za to, że jest. To zwykły kawał żelastwa, który kupiłem za ciężkie pieniądze, nikt mi go za darmo nie dał. Nie widzę powodów aby wychwalać to co jest w m6 słabe bo nikt mi za to nie płaci i nic na tym nie zyskam. Co mam sam sobie wmówić, że to auto jest tak zajebiste, że wydanie tych 130 tysięcy było decyzją mego życia ? Nie nie było, ba cholernie tej decyzji żałuje. Wydaje mi się, że forum służy od tego by wymieniać się konstruktywnie poglądami i opiniami, i to nie tylko tymi dobrymi. Mamy wolność słowa ale mamy też wolny wybór. W moim przypadku wybór padł na m6 i niestety mea culpa. Co nie odbiera mi prawa do własnego zdania. I co mam siedzieć cicho bo moje zdanie jest inne niż twoje ? Nie sprzedam m6 teraz chociaż bardzo bym chciał , bo nie mogę sobie pozwolić na wdupienie kilkunastu tysięcy z własnej kieszeni. Samochód bardzo mi się podoba zewnętrznie, ciągle wierze w jego bezawaryjność, powoli uczę się jeździć tym silnikiem, do hałasu się przyzwyczajam, cóż jestem skazany na ten samochód przez 2-4 kolejne lata. Mam tylko nadzieję, że nie pier...e na zawał jak usłyszę składkę AC po nowym roku. Bo może bardziej będzie opłacało mi się go sprzedać, niż przez najbliższe lata wdupiać w ubezpieczenie tyle co utrata wartości.

Ostatnio edytowano Wt, 1 lis 2016, 19:45 przez MateZ, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 19:45 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
niko123 napisał(a):

Superb nie wiadomo jak wygląda, bo to Skoda, więc nikt na nią nie patrzy, więc nikt nie wie jak wygląda ;) - ot takas odmiana paragrafu 22 ;)

Dwie cenne informacje znalazłem w zacytowanym wątku dot opinii "facetów z płaszczami w spodniach" nt mazdy :
1. - "w Maździe nie ma rabatów!!!" :arrow: kurde jak to? Kopernik nie była kobietą ??? straszne gdy jakiś fundament się wali, znaczy że jednak nie wszędzie jest jak na bazarze :)

2. ktoś na forum skody, więcej wie o sposobie kradzieży Mazd niż tu w całym wątku kradzieżowym (wiem, że był ten sposób w naszym wątku sugerowany, ale jakoś bez echa, zeszło na "immo za 1 zł" itp. , a wydaje się najsensowniejszy :
cyt
"Jeszcze nikt nie napisał, że według statystyk i informacji z sieci mazdę nadzwyczaj łatwo się kradnie... :D Zamek otwiera się "urywkiem", złodziej wsiada a do złącza OBD podpina małą kostkę ( bez żadnego laptopa ) i w ciągu 15-20 sekund dopisuje się automatycznie obcy transponder który złodziej ma np. w kieszeni. Potem odpala bez żadnej ingerencji z guzika. Czyli po otwarciu drzwi 20 sekund i Mazdeczki nie ma. Żeby było śmieszniej urządzenie to można kupić legalnie za ok 12 000zł. Wiec taki mój pomysł kto ma Mazde zwłaszcza w Wa-wie proponuję poprzekładać piny w złączu OBD i zrobić sobie przejściówkę. Przynajmniej złodziej nie będzie miął tak łatwo i uwalicie mu zabawkę na kilkanaście tysięcy :D
"

3. i jeszcze "Apple to styl życia" - łał , jakie głębokie , jak ten styl co najmniej ! :)

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 20:12 
Andrzejsr pomijając to co napisałeś, z czym się zgadzam, to trzeba przyznać, że filmik o spasowaniu i tych up...ch progach trafia w samo sedno. Mam ceramike na samochodzie i to jak mnie w...ą progi w m6 to jest poezja. Samochód czysty a progi upier...e chyba, że jak pajac po myjce mikrofibrą wytre do sucha. Do pierwszego deszczu, po którym auto dalej czyste ale progi upier....e, jakbym nie mył z 3 miesiące. Mazda to japońska marka, czyli powinna być dbałość o szczegóły, czyli wszystko powinno być dopracowane przez skośnookie umysły i złożone żółtymi łapkami tak jak to jest najlepiej możliwe, a tu co ? K...a, jak na to spojrzeć to wszystkie wady tego modelu wymieniane tutaj na forum to pierdoły. Hałas, a wpie...ć grubsze szyby, wykleić samochód matami. Plastiki, a zrobić miększe lepiej spasowane, miekkie plastiki. Lakier a wp...ć utwardzacz jakiś. Sprzęt audio, a zrezygnować z niemców i dać choćby jakiegoś denona czy inne japońskie brzmienie np. sony. Słaba nawigacja, a po co przecież można zrobić to co inne firmy czyli to co w telefonie to i na ekranie, i problem rozwiązany. Zabezpieczenie antykorozyjne, ocynkować i wreszcie zrobić to co inne firmy robią od lat, a nie ściemniać ludziom, że już wszysko cacy. I na koniec nie robić z ludzi idiotów i nie gadać, że mazda to jest premium i
na chwile obecną to jest co najwyżej na poziomie Toyoty plus kilka wad, których w Toyocie o kilkanaście tysięcy tańszej brak. Owszem design, piękno, dynamika, ale co dalej ? Szum powietrza, wycie silnika, skrzypienie plastika ? :)

Ostatnio edytowano Wt, 1 lis 2016, 20:44 przez MateZ, łącznie edytowano 4 razy

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 20:27 
Wtajemniczony
Od: 03.10.2016
Rok produkcji: 2016
Skrzynia: MT
Region: mazowiecki
kurde odbieram M6 w grudniu i do tej pory cieszyłem się jak dzieciak na samą myśl, ale czytam i czytam i zastanawiam się czy nie wsiadam właśnie w bardzo ch***owy przedział :) no ale nic, wszystko wyjdzie w praniu :)

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 20:46 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
MateZ napisał(a):
Może i kurnik ale swoje zdanie o maździe z resztą całkiem trafne mają.

Trochę odeszliśmy od tematu, mod będzie miał co sprzątać. ..., ale jak już tak piszemy to i ja się wypowiem. Zauważyłem, że właściciele wieśwagenów, jak to się na forach mawia, względnie innych aut z tej grupy mają bardzo silną tendencję do udowadniania jakie to ich wieśwageny są super. Podczas gdy na niniejszym forum zdecydowana większość wpisów wygląda tak "ale te nasze Mazdy są [...], a Audi/BMW/Skoda są super" to na forach poświęconym samochodom z grupy VW wpisy są zazwyczaj "ale ten wieśwagen jest super, najlepszy wybór w życiu, ale się psuje tylko to nie szkodzi bo Mazda psuje się bardziej".

... i tak od obserwacji forum wracam do obserwacji swoich jeżdżących Passatami lub Superbami znajomych. Czasami w chwili słabości po przejażdżce samochodem jednego czy drugiego kolegi przyznają nawet, że ten silnik 2.0 TDI nie wie co to dynamika, klekocze i ten klekot nawet nie rekompensuje legendarna żywotność, gdyż po 160 tys. km połowa silnika się rozsypała i był 6 tygodni naprawiany, a w międzyczasie kilka mniejszych napraw było konieczne. ..., że ta nawigacja to ma taki mały ekranik na wysokości kolan bo za większy trzeba by dopłacić 12000, a do tego wolą kupić słuchawkę Bluetooth bo za dodatek Bluetooth do nawigacji chcieli kolejne 4500 itd.

Po czym kończy się na wieśwagena leasing i co... Leasinują kolejnego wieśwagena. ;-)

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 21:10 
Amator
Od: 16.06.2016
Wersja: SkyEnergy
prv87 napisał(a):
kurde odbieram M6 w grudniu i do tej pory cieszyłem się jak dzieciak na samą myśl, ale czytam i czytam i zastanawiam się czy nie wsiadam właśnie w bardzo ch***owy przedział :) no ale nic, wszystko wyjdzie w praniu :)

Ja Ci dobrze radzę: przestań to chłopie czytać, bo tak jak ja będziesz gotowy poświęcić zaliczkę. Auto jest świetne pod każdym względem, uwierz mi. Naprawdę nie ma powodów do obaw. A gdy już odbierzesz auto, nawet nie próbuj w nim szukać na siłę tego, co znaleźli inni, bo gdy się mocno postarasz, to wreszcie to znajdziesz. :-)

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 21:20 
A Ja już nie chce pisać dalej w tym temacie, bo zostanę posądzony, że pracuję dla VAG albo Mazdy. Wszelki opinie zgłaszałem w tym temacie tylko i wyłącznie dlatego aby inni nie dali się zgubić. Mówię to ja Jarząbek, niezadowolony właściciel mazdy6. Na koniec dodam, że PR mazdy jest żałosny i pomimo że mija rok po odbiorze samochodu, poza sówką w łechcącym jajka pudełku nie dostałem, nawet listownie informacji, że ta firma istnieje. Z cyklu mamy cię, kupiłeś nas to teraz płać i mamy Cię w d...e lamusue

Ostatnio edytowano Wt, 1 lis 2016, 21:25 przez MateZ, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 21:21 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2016
Ale się gównoburza rozpętała.
Ja odbieram w styczniu i nie mogę się już doczekać choć po lekturze tego wątku miałem myśl żeby poświęcić zaliczkę...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 21:26 
Prawie fanatyk
MateZ napisał(a):
Andrzejsr pomijając to co napisałeś, z czym się zgadzam, to trzeba przyznać, że filmik o spasowaniu i tych up...ch progach trafia w samo sedno. Mam ceramike na samochodzie i to jak mnie w...ą progi w m6 to jest poezja. Samochód czysty a progi upier...e chyba, że jak pajac po myjce mikrofibrą wytre do sucha...

Tzn chodzi o to., że się łatwo brudzą , i coś tam o brudnej wnęce drzwi chyba tez pisali? Co do wnęki to nie zwróciłem uwagi, ale mam jasny lakier. Co do progów to nie zwróciło to mojej uwagi, a za zaletę uznałem to , że właśnie progi powstrymują brud, który nie leci przez to na drzwi, na ich dolne połacie. Uściślę, nie leci tak bardzo, jak w mojej ulubionej Alfie 156 :) , którą ma pięknie krągłe, kobiece boczki (i nie tylko), które równie pięknie niestety :), przez tą wypukłość w połowie drzwi, zbierają brud spod kół wyrzucany do tego poziomu, bo wystającego progu brak, lub wąska nakładka jest w zależności od wersji . Trudno, coś za coś. Tak, że w Maździe przy również dość sporej ilości przetłoczeń, wytłoczeń choć nie tak krągło-Kobiecych, to uważam że całkiem sprytnie je w tym sensie (ilości zbierania brudu na przetłoczeniach i wypukłościach) rozwiązali. Albo same się rozwiązały ? , tego nie wiem. Więc brudzenie się szybsze progów to mniejsze zło, niż brudzenie się drzwi nad nimi, cena uczciwa kompromisu.
Bo bezkompromisowo, to to co piękne - nie może być praktyczne, a to co mocne i szybkie - nie może być tanie i bezawaryjne itd. ot, takie banalne prawdy motoryzacyjne.

Ale, każde auto jakieś tam tego typu dla niektórych bolączki ma . Jak się zastanawiałem nad Pugiem 508 to się dowiedziałem, że w kombi gdy pdada, deszcz z uniesionej klapy spływa po niej i strużka celuje do bagażnika.
Albo że jakoś wyjątkowo łatwo rysuje się szybka wskaźników na desce.
Albo że notorycznie wysiada bezkluczykowy dostęp.
Albo że kwestią czasu i tonie tak długiego jest awaria silnika 1.6THP (łańcuch) w jego którychśtam wersjach.
Nie wiem, czy istnieje forum motoryzacyjne gdzie ktoś by nie narzekał. Ale gdy się wgłębiłem _na co_ te narzekania są, to udałem się ze spokojną głową do Mazdy.

Aha, a tą wspominaną na forum skody, prostotę wyłożenia komory bagażnika czy klapy, czy w ogóle banalny dostęp do okablowania pod plastikami czy tapicerką doceniam i na plus zapisuję (no złodzieje chyba jak widać też niestety :( ) Np. jak musiałem jakieś kable poprowadzić od klapy czy od komory silnika do kabiny. A mechanicy i elektrycy też to uwielbiają - pyk pyk i wszystko na wierzchu. Oczywiście, za cenę braku wygłuszeń itp. Co dla kogo ważniejsze, do rozważenia przez kupującego _przed_ zakupem.

administrator
PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 21:31 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Tymi bardzo niezadowolonymi się nie warto przejmować. :)
Dlaczego? Bo M6 nie jest do bani ani też nie jest bez wad. Jak każdy samochód zresztą. Najgorzej jednak narzekają Ci co się przesiedli z innych marek i takie są efekty. Każda marka jest specyficzna i niektórzy mają potem problem ze zrozumieniem innej filozofii w tym lub w tamtym. Ja osobiście się cieszę z tych gromów, które się teraz sypią. Jest szansa, że sprzedaż wreszcie spadnie i Mazda wróci do standardów samochodów nietuzinkowych. Może też złodzieje odpuszczą przez to. Niestety, pewnie się mylę, bo kupowanie oczami ma się dobrze. ;)

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 21:33 
:) przecież wszyscy wiemy, jak większość mechaników dorabia po godzinach :) oczywiście to żart :) Dokładnie tombien szanuje to co teraz napisałeś. Niech ta marka będzie sobą , niech nie wciska kitów, niech nie będzie ideałem, bo ideałów nie ma. Niech będzie trochę tajemnicza, ale jednocześnie spełnia wymagania, jakie są przed nią stawiane.

Ostatnio edytowano Wt, 1 lis 2016, 21:41 przez MateZ, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 21:55 
Prawie fanatyk
MateZ napisał(a):
A Ja już nie chce pisać dalej w tym temacie, bo zostanę posądzony, że pracuję dla VAG albo Mazdy. Wszelki opinie zgłaszałem w tym temacie tylko i wyłącznie dlatego aby inni nie dali się zgubić. Mówię to ja Jarząbek, niezadowolony właściciel mazdy6. Na koniec dodam, że PR mazdy jest żałosny i pomimo że mija rok po odbiorze samochodu, poza sówką w łechcącym jajka pudełku nie dostałem, nawet listownie informacji, że ta firma istnieje. Z cyklu mamy cię, kupiłeś nas to teraz płać i mamy Cię w d...e lamusue

Przepraszam, a co oczekiwałeś dostać ??? :) dostałeś fajne auto - mało ? :) przecież w cenniku było napisane:
Mazda 6 wersja xxx : cena xxx.
Nic więcej nie ma w tej cenie, tylko Mazda 6.

Jest auto, jest cena, pasuje - kupuję, nie pasuje - nie kupuję. Wiadomo, że później są tylko wydatki. Troszkę można je ograniczać np. rezygnując z przeglądu blach, czy dostarczając swój olej, zamawiając niższą wersję i doposażając ją (jak możliwe) poza ASO w akcesoria, stosując sealant zamiast ceramiki itd. Ale to niewiele, a wydatki i tak będą , każdego auta to dotyczy. Mniejsze czy większe ale tylko i wyłącznie wydatki.

-- Dodano: Wt, 1 lis 2016, 22:55 --

tombien napisał(a):
... Każda marka jest specyficzna i niektórzy mają potem problem ze zrozumieniem innej filozofii w tym lub w tamtym...

Otóż to. Dlatego warto przed zakupem wcześniejsze wersje danego modelu pooglądać, opinie wieloletnie o nich itd. Ja od lat 6tkę obserwowałem bo 10 lat temu brałem ją pod uwagę versus 156tka . I jawiła mi się jako nieprzekombinowane, praktyczne, użytkowe auto rodzinne, z gorszymi materiałami ale praktycznymi w porównaniu ze wspomnianą, za to z bardzo dobrymi opiniami o nie awaryjności głównych podzespołów, kiedyś z ładownością dachu 100kg ( :) dla mnie ważne - Alfa: 50kg , to też świadczy o tym jakie przeznaczenie firma przewiduje) , przyzwoitym prześwitem, nieprzeguzikowaniem wnętrza z trójramienną kierownicą, uchwytami na kubki (tak ,tak, nie każde auto je ma i to nie z powodów oszczędności :) . A teraz z wersją GJ doszła fajna stylistyka.
Oczywiście i zebrały się opinie o wadach - rdza, hamulce, nie do końca idealny układ kierowniczy, lakier, diesle, charakter zawieszenia delikatnie mówiąc cywilny (ale nie fotel bujany też i jak na cywilne to ok) , czy wspominałem o rdzy i hamulcach ? :)
Mając świadomość tego wszystkiego bierzemy ją lub nie. A nie łudzimy się że jakoś to będzie, i przy nas się zmieni , czy że nagle po latach jednej filozofii jakiegoś modelu, przy zachowaniu jego nazewnictwa , będzie czym innym niż poprzednie wersje tego samego modelu - Mazdy 6. Że będzie _gruntownie_ czym innym. Nie będzie. Będzie jakby grubszym liftingiem. Bo to wciąż Mazda 6.

Ostatnio edytowano Wt, 1 lis 2016, 21:56 przez Andrzejsr, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 21:55 
Andrzejsr napisał(a):
Przepraszam, a co oczekiwałeś dostać ??? dostałeś fajne auto - mało ? przecież w cenniku było napisane:
Mazda 6 wersja xxx : cena xxx.
Nic więcej nie ma w tej cenie, tylko Mazda 6.

Wiem czepiam się ale już, najstarsi indianie wiedzieli 20 lat temu, aby klient był zadowolony, to należy mu dziękować przez kilka miesięcy, przysyłając kartkę na święta, w podziękowaniu, że przepłacił i kupił ich samochód marki na F, tak jak to było w przypadku mojego rodziciela.

Czasem wystarczy tak niewiele, drobny gest, a nie buffonada nadąsanych ochów i achów. O klienta trzeba dbać, nawet gdy kupi to co mu wciskamy.

Ja kupiłem samochód 4x droższy i nawet nikt do dziś, a mija rok, nie raczył mnie poinformować o tym, że przegląd się kończy, że gwarancja wymaga ...itd.
Ja to wszystko wiem, ale to firma japońska a nie izraelska.
Czasem warto wyjść do klientów, którycb jutro się zdobyło.

Ostatnio edytowano Wt, 1 lis 2016, 22:17 przez MateZ, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 21:57 
Stały bywalec
Od: 28.07.2016
Rok produkcji: 2017
Region: zagranica
Ja odbieram w styczniu i zamierzam byc bardzo zadowolony.. ;)
Tak, mazda to nie premium i nie kosztuje 300 tys. tylko o polowe mniej.
porownywanie jej np. z Audi jest wiec z gory bez sensu..
te "placze" tu kojarza mi sie z ludzmi narzekajacymi na Ryainaira..
Leca ciolki za 2 zl samolotem i jeszcze narzekaja..

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 21:59 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Mazda 6 to świetny samochód , a w cenie za którą go kupujecie nie znajdziecie nic lepszego. Jest ona jak najbardziej adekwatna do nabywanego produktu. Jezeli komus cos przeszkadza moze dodatkowo se zrobic premium: wyciszyc , obszyc, wsadzic suba, lepsze hamulce , zabezpieczenie antykorozyjne, wszystko czego dusza zapragnie, ofert jest multum. Natomiast wiekszosc pierdol jak stelaz fotela, przetarta kierownica , łuszczace felgi , resety mzd , itp - cóż od tego jest gwarancja i naprawiaja bez łachy. Pierdoly zbieram i przy przegladzie zostawiam auto na caly dzien, najwazniejsze ze powaznych problemow brak. Tym autem na prawdę się mozna cieszyc. Nigdy w zyciu nie wyobrazalem sobie ze bedzie mi dane jezdzic furą nówką za 140 koła, los sprzyjał , podejmowane decyzje były właściwe, więc tym bardziej mimo drobnych wad, nie zamierzam narzekać, to jak w tym powiedzeniu "szanuj szefa swego..." . Jak komus nie pasuje to linia orzecznictwa zadowolonej czesci forum jest jedna : ulepszyc do satysfakcjonującego pozionu (patrz rkarcz i hamulce) lub sprzedac (kilku forumowiczow).

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 22:07 
Prawie fanatyk
Co do kartek na święta, terminów przeglądu itp. , to sądzę, że są marki gdzie mamy w cenie pana conciegre do pamiętania o wszystkim związanym z wozem, urodzinami, gwarancjami itp . Ale jestem pewien, ze to nie w wozach pokroju i ceny Mazdy 6.

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 22:32 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Region: pomorski
Ja od 3 lat dostaję od Mazdy (BMG 3City) takie właśnie kartki, kalendarze, przypomnienia,propozycje o których marzy MateZ. Widocznie jestem VIPem w Skyenergy. A na poważnie to złego słowa nie mogę powiedzieć - ani na obsługę posprzedażową, ani na serwis. Najwyraźniej dobre geny dilera (M-B) są bezcenne.

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 22:44 
Wtajemniczony
Od: 18.09.2015
A ja dziękuje Bogu, że oprócz sowy(która leży i... leży) nic więcej nie dostałem... Nie chce żadnych kartek, powiadomień czy czegokolwiek... mam dość spamu od innych sprzedawców.

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 22:46 
Adept
Od: 26.07.2014
Rok produkcji: inny
Ale burza się rozpętała. Faktycznie...

Jak wiecie, bo już pisałem- ja na Mazdę czaiłem się od 2012 roku, czyli ponad 4 lata i miałem kupować Sedana 2.0 Machine Grey w grudniu lub styczniu. A podjąłem decyzję o zakupie Audi A5 w cenie Mazdy kilka dni temu spontanicznie i bez zastanowienia. Burzy na forum jeszcze nie było, ale tylko teraz mnie utwierdza w przekonaniu, że dobrze zrobiłem. Mam taką wadę, że mam trochę nerwicę natręctw- inne nazewnictwo to "piękno/niebo perfekcjonistów". Piszecie o wielu pierdółkach, ale zapominacie, że są ludzie tacy jak np. ja, których to właśnie pierdółki wkurzają i doprowadzają do szewskiej pasji. Nie można być złym na ludzi, których Mazda zawiodła i nie spełniła oczekiwań. Mnie zastanawia jeden fakt- czemu przy co najmniej 2 face-liftingach producent nie zebrał wszystkich bolączek do kupy i ich nie usunął. Może wynika to z tego, że 5-10% klientów siedzi na forum i jest wymagająca. Czytając w internecie różne opinie o samochodach, bardziej zwracamy uwagę na wady, bardziej się ich doszukujemy... Przez to nie jesteśmy do końca szczęśliwi z zakupu... i tworzy się niestety błędne koło ... :/

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 22:46 
Bywalec
Od: 23.02.2016
tombien napisał(a):
Tymi bardzo niezadowolonymi się nie warto przejmować. :)
Dlaczego? Bo M6 nie jest do bani ani też nie jest bez wad. Jak każdy samochód zresztą. Najgorzej jednak narzekają Ci co się przesiedli z innych marek i takie są efekty. Każda marka jest specyficzna i niektórzy mają potem problem ze zrozumieniem innej filozofii w tym lub w tamtym. Ja osobiście się cieszę z tych gromów, które się teraz sypią. Jest szansa, że sprzedaż wreszcie spadnie i Mazda wróci do standardów samochodów nietuzinkowych. Może też złodzieje odpuszczą przez to. Niestety, pewnie się mylę, bo kupowanie oczami ma się dobrze. ;)

Nie do końca się z Tobą zgodzę. Obecna GJ'tka jest moją 4 (słownie: czwartą) mazdą, i na nią narzekam najbardziej ze wszystkich, które miałem do tej pory. Nie mówię o wyciszeniu (bo to się poprawia z generacji na generację), ale o: falującej masce (mamy 2016 rok, a nie lata 80 ubiegłego wieku, by maska latała jak szalona), o wyraźnie słyszalnej "deszczówce" w kanalikach wodnych przy dachu (wpierw myślałem, że samochód gdzieś przecieka, a to się okazało, że wodę tak słychać w tych kanalikach), o pozycji za kierownicą (mimo 17k km, nie mogę do tej pory się usadowić na fotelu, a jak się usadowię dobrze, to okazuje się, że kolumna kierownicy jest za daleko :mad: ) - ale to akurat indywidualny problem; czy o tym, że ruszając średnio dynamicznie rzuca mi kierownicą na boki. Takich rzeczy ani GG nie miała, ani nawet 626 z 90'....
Te 4 rzeczy bardzo mnie irytują w niej, i zabijają całą frajdę z jazdy, bo jednak maska, deszczówka i rzucająca kierownica nie powinny występować w aucie przy obecnych technologiach, skoro nie było ich w poprzednich modelach....

Różnica między mną a częścią niezadowolonych jest taka, że ja nie piszę co chwilę, że mi totalnie nie pasuje, ale też nie zachwalam jej pod niebiosa (albo ślepo bronię). Zalety swoje ma niewątpliwe, jak i wady, i teraz się biję z myślami, co z tym fantem zrobić.

Część z obrońców gj'tki wg. mnie broni jej trochę "ślepo". Jest taka pierdołka, taka, i jeszcze taka, która wysiada co chwilę, i mówi co z tego. Ok, a co po gwarancji? nadal będzie "i co z tego"? (chciałbym zobaczyć taką osobę, której stelaż fotela się ruszy, gdy będzie miała nagłe hamowanie - oczywiście nie życzę nikomu źle, ale wyobrazić sobie można taką sytuację jako jak najbardziej realną). Śmieszy mnie też argument np. przy świszczących uszczelkach, czy falującej masce - nie jeżdżę z takimi prędkościami, to nie widzę problemu. To tak, jakby się kupiło np. telewizor 50 cali z rozdzielczością 4K. Oglądacie programy full HD i jest ładnie, ale nagle odpalacie z pendrive'a jakiś filmik w 4K i telewizor nie odtwarza płynnie obrazu, tylko go klatkuje. Co z tego, że obsługuje 4K, jak się nie da tego oglądać? I co, też powiecie "a co tam, i tak nie oglądam praktycznie nic w takiej rozdzielczości"?

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 22:59 
Wtajemniczony
Od: 18.09.2015
Wasyllinio powiedz mi kto tutaj ślepo broni Gjtki?

Mi się właśnie wydaje że każdy przyzna Ci rację z Twoimi problemami i argumentami. Kwestia jest tutaj inna. Intensywność powielania złej opinii wszędzie gdzie się da na forum i porównywanie auta klasy średniej z autem klasy premium, to są dwa aspekty na które np. ja już nie mogę patrzeć. No i jeszcze błędne oczekiwania po tym jak wygląda Gj'ka.

wasyllinio napisał(a):
Jest taka pierdołka, taka, i jeszcze taka, która wysiada co chwilę, i mówi co z tego. Ok, a co po gwarancji? nadal będzie "i co z tego"?

Na gwarancji robię za darmochę w serwisie, jak uważam że są uja warci to po gwarancji robię gdzieś gdzie problem już nie wystąpi albo... sprzedaję auto. I tak z KAŻDYM autem KAŻDEJ marki.

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 23:29 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
garry2012 napisał(a):
Mnie zastanawia jeden fakt- czemu przy co najmniej 2 face-liftingach producent nie zebrał wszystkich bolączek do kupy i ich nie usunął.

Nie ma obawy, wszystkie wady znikną po 7-mym faceliftingu, w 2022 roku. <brawo>

PostNapisane: Wt, 1 lis 2016, 23:52 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Wasylino- falujaca maske poprawia serwis, rzucanie kierownica dziwne mi nic nie rzuca ale pisano o popraiwe przyczepnosci na starcie po wymianie opon na szersze. Deszczu w kanalikach nie poprawisz , taka konstrukcja choc pierwsze slysze i juz wyobrazam sobie siebie jadacego w deszczu i nasluchującego :lol: . Pozycja za kierownica kwestia indywidualna jak najbardziej do wychwycenia na jazdach testowych. Odnosnie drobnych problemow to jak pisze repcak.
Ogolnie dobrze ze jest taka dyskusja, kazdy przed zakupem zastanowi sie pięć razy i sam wybierze co dla niego akceptowalne.
Dla mnie przy wyborze była wazna m.in. jego wielkosc, tu mamy auto klasy sredniej , długoscia porownywalne z segmentem wyzej, do tego w benzynie wolnossak z zaje automatem, pieknym wygladem w gratisie i japonskim rodowodem, a to wszystko w full wypasie za 140k, w zasadzie nie mialem z czego wybierac.

Garry bardzo dobrze zrobiles, jak najbardziej swiadoma decyzja i o to wlasnie chodzi aby kazdy sam zdecydowal, mazda na forum zostala praktycznie rozebrana na czesci pierwsze, w tej chwili nie ma nic do ukrycia , kazde wie czego potencjalnie sie spodziewac czy to akceptuje, ile ma kasy i na co moze sobie pozwolic. Powodzenia w wyborze dla niezdecydowanych.

PostNapisane: Śr, 2 lis 2016, 00:12 
Amator
Od: 22.02.2015
Ja też dorzucę parę słów. W grudniu odbieram swoją wymarzoną m6 :), czytam forum już od bardzo dawna, znam każdy problem jaki wystąpił z tym samochodem i został opisany na forum. Przyznam, że mam nawet obsesję patrzenia czy pojawił się jakiś nowy post <o0>. Widzę także, że od pewnego czasu jest jakieś nasilenie frustracji wynikające z zakupu tego auta ale tak naprawdę są to problemu ogólnie znane ale teraz ciągle podkreślane i skumulowane w ostatnich wątkach. :poker:
Przyznam, że wpisy nawet mnie dały do myślenia i doprowadziły do zwątpienia. Zacząłem zadawać sobie pytanie czy dobrze zrobiłem? <%>

Tak jak wcześniej pisałem, decyzja o zakupie m6 była długa i przemyślna, oparta o forum, poprzedzona wieloma testami, jednak w sobotę pojechałem do Audi ( widząc decyzje dwóch forumowiczów :)). Skonfigurowałem A5 Sportback w elementy potrzebne mi do życia i rzeczywiście dostałem taki rabat co praktycznie cena m6 + ubezpieczenie za 1zl :> .
Odbyłem także jazdę próbną, niestety nie tą wersją silnikową, która mnie interesuje ale ogólnie spoko. :) :) Wnętrze mnie jakoś nie powaliło, natomiast głowa zaczęła pracować :-P, Audi vs Mazda...

Przedstawiłem opcję żonie: jej wygląd Audi się nie podoba więc z jej strony Mazda. Decyzja zatem ostateczna należy do mnie i powiem Wam już ogólnie nie wchodząc w szczegóły zostaje Mazda i wiecie co, odpuszczam forum do momentu odbioru auta :D żeby już poprostu się tym cieszyć. Pojeżdżę więcej wtedy ocenię i się wypowiem, oby poztywnie <spoko>

PostNapisane: Śr, 2 lis 2016, 07:26 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Czyli zauroczenie. Trzeba się dobrze przejechać i zobaczyć. Wygląd to nie wszytko. Ale znaczek audi to też nie wszystko. Pasuje mazda, to brać i się cieszyć. Mazda coś tam stara się poprawiać. Nie jest taka zła. I to piszę ja, co się nadziałem, bo się popsuła, ale teraz mam inny egzemplarz i model i 2 lata i nic. No poza jednym głupim fotelem nic się w maździe nie działo. Inne sprawy to czysta mazda. Ze swoimi dziwactwami i filozofią, którą się przyjmuje bądź nie. Wiadomo, że nie każdy ma takie same oczekiwania. Przesiada się z różnych aut i patrzy różnie na to co w maździe dostaje. Poza tym człowiekowi wszystko się znudzi i wszystkim z czasem zawiedzie, jak się obrazi to złej baletnicy przeszkadza i rąbek spódnicy.
Też tak miałem. Czas leczy rany.
A co do audi? Po pierwsze pozbywają się starych audi a5 Sportback. Więc rabaty duże.
https://www.netcarshow.com/Audi-A5_Spor ... 800-04.jpg
Nowa generacja jeździłem coupe i bajka, jazda, wykonanie, ale inna kasa. A i inny wygląd, na żywca wygląda super. Ale nie ta półka, nawet klimat wsiadania, siedzenia, wielkości.
https://www.netcarshow.com/Audi-A5_Spor ... 800-01.jpg
Nie ma co porównywać z z tym starym schodzącym audi wyglądu mazdy, bo mazda jest piękna. Tu jest haczyk. A trzeba przejechać się i porównać. I wybrać co pasuje. Pasuje na dziś po dobrej jeździe, to brać. Z japończyków i za tą kasę nie ma za wielkiego wyboru, wobec właściwie tego co jest, nie ma wyboru i to auto jest najpiękniejsze. Ale wygląd to nie wszystko. Dla fana mocnego uderzenia i eksploatacji się nie nadaje. Dla przekonanego o doskonałości myśli japońskiej też. Bo są kwiatki. Ale do zwykłej aż nadto. Inne marki też mają swoje za uszami. Nie ma rzeczy doskonałych.

PostNapisane: Śr, 2 lis 2016, 07:43 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Region: dolnośląski
wasyllinio napisał(a):
falującej masce ..., o wyraźnie słyszalnej "deszczówce" w kanalikach wodnych przy dachu ...., o pozycji za kierownicą ..., że ruszając średnio dynamicznie rzuca mi kierownicą na boki.

falującej maski nie mam już to sprawdzałem nie wiem czy poprawili już czy co, ale weryfikowałem to... moja nie mam i już :)

Słyszalna deszczówka, ale o co chodzi? O tym nie słyszałem. Przejechałem za jednym zamachem 1300 km w ostrym deszczu i było ciszej niż w moim starym wozidle.

Pozycja tutaj ciebie rozumiem. Choć mi się udało dobrą pozycje zająć. Aczkolwiek z ciekawości sprawdzałem czy mam zapas by wyciągnąć dalej kierownicę i nie mam. Nie wiem czy mam słabe proporcje rąk do nóg czy jak, ale jest jak jest. Generalnie mam pozycje, która spełnia wszystkie kryteria. Wszystkie kąty zachowane, odległości minimalne i maksymalne też, więc jest dla mnie ok ale nie zmienia to faktu, że jestem na granicy konfiguracji przy 184 cm wzrostu...

Hm https://en.wikipedia.org/wiki/Torque_steering ma każde auto FWD. Zresztą one także zależy od przyczepności nawierzchni. Nie da się tego przeskoczyć - da się niwelować jak to robi Subaru z silnikiem boxer + sAWD, ale to inna sprawa. Ja miałem ten efekt we wszystkich samochodach. M6 nie jest różnicą dla mnie tutaj. Nie wiem skąd mówisz, że GG tego nie miało bo to dla mnie nie możliwe technicznie.

Porównujesz to do starych Mazd, ale przy każdej iteracji może powstać nowy problem i nic z tym nie zrobisz jak jesteś za daleko z programem.
Ja nie kupie VAG'a tak jak amerykanie jestem obrażony na niego Foch i już. :) Ale to co ktoś pokazywał BMW z rabatami to też się zaczełem zastanawiać. Potem mi się przypomniało, że jak nie kupisz przeglądów w pakiecie to koszt będzie premium serwisu...

PostNapisane: Śr, 2 lis 2016, 09:34 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Region: śląski
crow napisał(a):
A co do audi? Po pierwsze pozbywają się starych audi a5 Sportback. Więc rabaty duże.

Czuje się wywołany do tablicy :wink: miałem jedno mam drugie Wiec mogę coś już napisać o moich doświadczeniach
Pamiętam jak kupiłem moja M6 cieszyłem się nowym autem była pierwszą M6 GJ rejestrowaną w moim
Urzędzie Komunikacji . Co z tego jak po roku Mazda postanowiła zmienić cały środek lampy i inne rzeczy.
W moim odczuciu juz miałem stary model :x :x
Poza tym w momencie kupna nie byłem na forum nie wiedziałem nic o Mazdach , widziałem testy np, TVN turbo
Jarosław Maznas mówił o aucie w samych superlatywach . Materiał oczywiście był sponsorowany .
Wszystko zależy j jakiego auta się człowiek przesiądzie do Mazdy, tak wiem są tu na forum osoby które uważają ze tylko Japonskie auta sa najlepsze, ale i są osoby które miało już Mazdy 6 i mówią że spodziewali się czegoś lepszego a się zawiedli np vasyllinio .
Poza tym Audi A5 niby schodzący model ale wykonanie i technika jest tak dopracowana że Mazda może pomarzyć o tym
To że to jest model schodzący to dla mnie jest plus a nie minus ,co to było słabymi punktami to już poprawili.
Kolejna sprawa zamawiając dziś Mazde 6 odbiór będzie może w kwietniu 2017 a w roku 2018 będzie już nowa generacja 6 GK.
Więc długo się nie nacieszą nowym autem bo po roku będą mieli stary model :x :lol:
Ale nie żałuje zakupu mazdy bo ją poznałem i to było kolejnym doświadczeniem, teraz wiem jedno mając te informacje przed zakupem M6 przedtem to nie kupiłbym jej teraz.
Jedyny minus Audi jest tego taki że nie mogę się napić darmowej kawy w serwisie i nie mam znajomych serwisantów bo nie mam tam z czym jechać , jedyne co robię tankuje paliwo i uzupełniam płyn do spryskiwaczy. :D

-- Dodano: Śr, 2 lis 2016, 09:31 --

BMW 4 Grand Coupé. G26

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1