Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 04:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 29 paź 2016, 20:45 
Świeżak
Od: 17.06.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Cześć,

Odebrałem dwa dni temu :-) Wrażenia bardzo pozytywne, najbardziej obawiałem się hałasu, jest OK. Na autostradzie przy 150 km/h dopiero słychać było wiatr w szybach bocznych, ale trzeba przyznać że był bardzo silny boczny wiatr, ok 10 m/s. Generalnie ciszej niż w Toyocie Avensis 2.0 benzyna, rocznik 2004...Auto bardzo stabilne, nawet podczas bocznego wiatru, świetnie się prowadzi, czuję jakbym jeździł nim z kilka lat. Po prostu wsiadłem i wszystko jakby spasowane pode mnie, prowadzenie, skrzynia, silnik, obsługa.
Silnik (165 km) tylko jakby trochę mocniejszy od mojej starej Ave 2.0 VVTI, tutaj jakby troszeczkę, jestem niepocieszony, ale w salonie mówili, że auto jest tak ustawione, że przez pierwsze 3 kkm ma się układać, a ja nie przekraczałem 4k obr/min. Więc przy spokojnej jeździe, jak jest lepiej od Ave 2.0b, to chyba jest dobrze nie?
Wnętrze, super, przestronnie, wykończenie b. dobre. Design fajny, nie przesadzony ani w jedną, a nie w drugą stronę. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Pierwsze auto z salonu :-) Jest przeżycie. Pozdrawiam

PostNapisane: So, 29 paź 2016, 21:15 
mazda lubi wysokie obroty, do 4 tys to ma pewnie max 120 ps a nie 165, dopiero od 4 tys mazda fajnie ciągnie.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 29 paź 2016, 22:20 
Wyjąc przy tym niemiłosiernie :) lewmar nie oczekuj cudów po 3kkm niewiele się zmieni :) auto dobre na dwupasmówki i autostrady bo na innych drogach strach tym cokolwiek wyprzedzać.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 29 paź 2016, 23:06 
Amator
Od: 16.06.2016
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
lewmar napisał(a):
Cześć,

Odebrałem dwa dni temu :-) Wrażenia bardzo pozytywne, najbardziej obawiałem się hałasu, jest OK. Na autostradzie przy 150 km/h dopiero słychać było wiatr w szybach bocznych, ale trzeba przyznać że był bardzo silny boczny wiatr, ok 10 m/s. Generalnie ciszej niż w Toyocie Avensis 2.0 benzyna, rocznik 2004...Auto bardzo stabilne, nawet podczas bocznego wiatru, świetnie się prowadzi, czuję jakbym jeździł nim z kilka lat. Po prostu wsiadłem i wszystko jakby spasowane pode mnie, prowadzenie, skrzynia, silnik, obsługa.
Silnik (165 km) tylko jakby trochę mocniejszy od mojej starej Ave 2.0 VVTI, tutaj jakby troszeczkę, jestem niepocieszony, ale w salonie mówili, że auto jest tak ustawione, że przez pierwsze 3 kkm ma się układać, a ja nie przekraczałem 4k obr/min. Więc przy spokojnej jeździe, jak jest lepiej od Ave 2.0b, to chyba jest dobrze nie?
Wnętrze, super, przestronnie, wykończenie b. dobre. Design fajny, nie przesadzony ani w jedną, a nie w drugą stronę. Jesteśmy bardzo zadowoleni. Pierwsze auto z salonu :-) Jest przeżycie. Pozdrawiam

Wreszcie ktoś, podobnie jak ja, naprawdę zadowolony! :-)
A już myślałem, że jestem tu sam. Po 3 tygodniach mam już swoją sztukę przetestowaną we wszystkich typowych warunkach i jak na razie same pozytywne wrażenia.
Wyciszenie. Tyle się o tym naczytałem już po zamówieniu, że na poważnie rozważałem rezygnację z zaliczki. <slabo> Tymczasem w porównaniu do turbodiesli volvo, którymi jeździłem przez ostatnie lata (S60/S80/V60, a ostatnio XC60) uważam, że jest lepiej. W żadnym z nich nie było cicho przy prędkościach rzędu 160-180 km/h, bo przy takich prędkościach cicho raczej nie może być. W M6 (być może dzięki bardziej aerodynamicznej sylwetce) ten hałas jest jednak wg mnie mniej dokuczliwy. A właściwie to w ogóle mi nie dokucza, gdyż traktuję to jak coś normalnego przy takich prędkościach. A przy niższych niż 160 problem wg mnie w ogóle nie występuje.
Przyśpieszenie. Nie wiem w jakiej sytuacji drogowej musiałbym się znaleźć i jak bardzo być obładowanym, żeby nie starczyło mi mocy do bezpiecznego (tj. dynamicznego) wyprzedzania. Mam wersję AT i w 80% przypadków nawet nie muszę przełączać na tryb sport. To benzyniak, więc oczywiście trzeba go wprowadzić w wyższe obroty, ale te 165 KM przy stosunkowo niskiej masie w zupełności wystarczają i to z zapasem. A w trybie sport to już naprawdę sama przyjemność od pierwszej sekundy po wciśnięciu gazu.
Ja jak na razie po prostu kocham to auto i tego samego życzę Tobie! :-)

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 00:10 
avzi napisał(a):
Nie wiem w jakiej sytuacji drogowej musiałbym się znaleźć i jak bardzo być obładowanym, żeby nie starczyło mi mocy do bezpiecznego (tj. dynamicznego) wyprzedzania.

Wystarczy kilkaset metrów, trzy TIRY jadące za sobą i zakręt lub zbliżające się światła z przeciwka. Może i ten silnik ma moc i te 165 km, ale jej nie czuć. Nie ufam mu. Mam wrażenie, że może i mazda lubi wysokie obroty ale niechętnie się na nie wkręca. Fajny jest ten samochód z silnikiem 2.0 ( piękna linia, ładne lakiery, ładne chociaż słabo wykonane wnętrze, niskie spalanie, niezawodność "podobno", ale osiągi ma słabe, szczególnie dla kogoś kto przesiada się z diesla > 130km lub uturbionej benzyny. Wiadomo nie ma turbo, nie ma się co psuć. Ale czy o to chodzi w przypadku kogoś kto kupuję nowy wóz ? Chyba nie o to chodzi by przyszły właściciel cieszył się że nie ma turbiny i że nie musi jej regenerować.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 30 paź 2016, 00:13 
Adept
Od: 03.11.2015
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
niko123 i avzi - cieszę się z waszego szczęścia. Szczególnie jeśli chodzi o opinię dot. hałasu... albo mam głośniejszy egzemplarz, albo wrażliwsze ucho ... ostatnio ze szwagrem porównywaliśmy jego audi A6 z 2008r... w audi przy grubo ponad 200kmh było tak głośno/cicho jak u mnie przy 140... tak wiem audi to audi premium itd. ale różnica więcej niż kolosalna. A ja nie oczekuje cudów, a jedynie aby przy prędkościach ~140 można było jeszcze słuchać muzyki na w miarę normalnym poziomie głośności, i aby po kilku godz. autostrady nie mieć myśli samobójczych

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 30 paź 2016, 06:31 
Amator
MateZ napisał(a):
Wystarczy kilkaset metrów, trzy TIRY jadące za sobą i zakręt lub zbliżające się światła z przeciwka.

No to jeszcze zależy od tego na ilu metrach chciałbyś te 3 tiry łyknąć. Są zadania, których to auto nie wykona (i nie tylko to auto). Ocena przyśpieszenia to subiektywna rzecz. Ty masz ogromny niedosyt, a ja pełną satysfakcję i to po przesiadce z ponad 200-konnych diesli z 2x większym momentem. Tamte zbierały się oczywiście jeszcze lepiej, tyle że ja tego potencjału energii nigdy w pełni nie wykorzystywałem na drodze. I naprawdę nie uważam, abym jeździł jak dziadek do kościoła. :-)

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 06:54 
Szukałem w necie ale nie znalazłem testu/ porownanie mazdy 2017 gdzie podali by wycisznie przy 100 lub 130km/h - jestem ciekaw ile w realu fl2 jest lepiej wyciszony - pewnie max koło 1 db.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 30 paź 2016, 08:04 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Region: pomorski
Subiektywnie ? W porównaniu do przedlifta o 3dB. Jest o połowę ciszej, zawieszenie dużo bardziej komfortowe i bardziej kulturalnie, mniej sztywno pracujące. Jedynie ten drewniany tablet wbity w deskę jest dla mnie obleśny. Prymitywny interfejs jak również jakość wyświetlacza grubo poniżej współczesnych standardów - nie rozumiem dlaczego tak spaprano akurat ten element. Na serio myślałem o wymianie trzylatka na nową GJ ale nie poradzę sobie z mdłościami na widok tego wynalazku. Porównując z Renówką to jakaś przepaść techniczna.

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 08:29 
Mi chodziło o fl 2, modelowy 2017 - bo taki zamówiłem - ciekawe czy wyciszenie fl2 jest już na poziomie konkurencji w tym przeciale cenowym czy ciągle będzie to za głośno.
( choć wydaje mi się że do paska, mondeo czy superba będzie jeszcze brakowało ).

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: N, 30 paź 2016, 08:55 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: małopolski
MateZ napisał(a):
Wystarczy kilkaset metrów, trzy TIRY jadące za sobą i zakręt

Sorki, ale brzmi jak definicja "debilizmu" polskich kierowców...
Po prostu na jednopasmówce nie wyprzedza się 3 tirów na raz zaraz przed zakrętem... Nie ważne, czy masz 100, 165 czy 200KM... Rozumiem każdy jeździ jak chce i potrafi i zapewne opis jest nieco przerysowany, ale jednak mi zapala się czerwona lampka...
A poza tym 150KM diesel wcale szybciej do zadanej prędkości się nie rozpędzi, a jedynie przy niższych obrotach (bez potrzeby redukcji) i w pewnym momencie masz większe uczucie przyśpieszenia przez pchnięcie w plecy skokowym przyrostem momentu...

Smook, porównujesz swojego przedlifta z FL2?

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 09:45 
Bywalec
Od: 23.02.2016
Generacja: Nie mam M6
avzi, lewmar, też miałem identyczne odczucia po odebraniu, i to nawet kilka miesięcy po, ale po pół roku użytkowania auta zaczyna mnie ono denerwować i staję się po prostu nie zadowolony z tego wyboru (choć jest to moja 4 z kolei mazda). Jest w niej dużo niedoróbek, których nie było w I gen. chociażby. Gdybym miał teraz raz jeszcze kupować auto, to wiem, że mazdy bym nie wziął. Za dużo różnego rodzaju niedoróbek jak na auto za taką kasę.

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 10:10 
gzesiolek napisał(a):
MateZ napisał(a):
Wystarczy kilkaset metrów, trzy TIRY jadące za sobą i zakręt

Sorki, ale brzmi jak definicja "debilizmu" polskich kierowców...
Po prostu na jednopasmówce nie wyprzedza się 3 tirów na raz zaraz przed zakrętem... Nie ważne, czy masz 100, 165 czy 200KM... Rozumiem każdy jeździ jak chce i potrafi i zapewne opis jest nieco przerysowany, ale jednak mi zapala się czerwona lampka...

Właśnie o to mi chodzi, że jak mam 400 metrów prostej i na jej końcu zakręt z przeciwka nic nie jedzie a mam przed sobą 3 tiry to chyba jest to dobry moment do wyprzedzania ? Z tym silnikiem mazda nie daje poczuci komfortu przy takim manewrze szczególnie gdy po jego rozpoczęciu przed tobą pojawiają się światła.
Wasyllinio mam podobne odczucia do ciebie.

Ostatnio edytowano N, 30 paź 2016, 10:18 przez MateZ, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 30 paź 2016, 10:10 
Prawie fanatyk
gzesiolek napisał(a):

Tak, nie tak dawno miałem pożyczoną na 2 dni nową GJ.
Moim zdaniem to już bez wątpienia ta sama liga co często wspomninane specificznie polskie "wzorce" ochów i achów.

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 10:50 
Wstydliwy
Od: 18.08.2016
Rok produkcji: inny
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Wersja: -
Witam,
postanowiłem kupić szóstkę rocznik 2017. W salonie powiedzieli, że jeśli w tym miesiącu złoże zamówienie to auto dostane marzec-kwiecień (produkcja styczeń 2017).

Zapytałem sprzedawcę czy jeśli zakupie auto wyprodukowane w roku 2016 czy dostanę jakiś rabat i odpowiedział, że nie i że maksymalne co może zaproponować do komplet opon.

Czy ja jestem ciotą i nie umiem negocjować? :)
Może ktoś z forumowiczow ma doświadczenie z kupowaniem auta pod koniec roku bądź z wyprzedaży rocznika. Bardzo proszę podzielcie się doświadczeniami co wam udało się wynegocjowac.

administrator
PostNapisane: N, 30 paź 2016, 11:26 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Smook napisał(a):
Prymitywny interfejs jak również jakość wyświetlacza grubo poniżej współczesnych standardów

Mam takie samo zdanie.

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 12:01 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
sergio - spróbuj w innym salonie/salonach i nie koniecznie face-to-face :wink:

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 12:24 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
avzi napisał(a):
[...Wreszcie ktoś, podobnie jak ja, naprawdę zadowolony! :-)...

Nie wreszcie, tylko zadowoleni oraz nie próbujący z Mazdy 6 GJ zrobić czegoś, czym nie jest i nie była, są delikatnie mówiąc " zapostowani" marudzeniami marudów, którzy zamiast zmienić wóz, marudzą na lewo i prawo wciąż na to samo. Do znudzenia.

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 13:15 
Amator
Hehe... Coś w tym chyba jest. Gdyby kierować się tylko opiniami z tego forum, to wynikałby z tego jeden wniosek: poza zewnętrznym dizajnem M6 ma wszystko inne do bani. Lakier słaby. Korozja. Beznadziejne wyciszenie. Przedpotopowy wyświetlacz. Tragiczne audio (mowa o Bose, a wersja standard to już chyba w ogóle nie gra). Tapicerka godna pożałowania (chodzi o skórę, bo materiałowa wywołuje wręcz obrzydzenie i jest najlepszym zabezpieczeniem antykradzieżowym). Skrzynia MT haczy, a AT szarpie. Cieniutkie hamulce. Do tego słabe materiały wewnątrz no i na deser coś o samym silniku - że mułowaty, bez mocy, kompletnie zawodzi na drodze. Czy o czymś zapomniałem? I czy pozostało coś jeszcze w tym aucie, do czego nie było zastrzeżeń?

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 13:33 
Stały bywalec
Od: 26.10.2014
Andrzejsr napisał(a):
Nie wreszcie, tylko zadowoleni oraz nie próbujący z Mazdy 6 GJ zrobić czegoś, czym nie jest i nie była, są delikatnie mówiąc " zapostowani" marudzeniami marudów, którzy zamiast zmienić wóz, marudzą na lewo i prawo wciąż na to samo. Do znudzenia.

Ty mi w tej chwili bardzo zaimponowałeś <brawo>

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 13:34 
Prawie fanatyk
Zapach.

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 14:24 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Rok produkcji: 2008
Silnik: -
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
sergio, czyli chcą Ci sprzedać w takiej samej cenie auto z końca 2016r lub z początku 2017r? Jeżeli tak, to chyba jakieś głupole. A na marginesie, to zazdroszczę Ci, bo moje maximum fiinansowe to auto 8-10 letnie:(

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 15:00 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
avzi, zapomniałeś o lusterkach, które albo się składają i nie rozkładają albo po prostu się nie składają, pomimo że powinny.
Ponadto wysokie opłaty AC z tytułu kradzieży GJ-tek a kradną je zazwyczaj głupcy nie znający wad tego modelu. :wink:
Mądry złodziej przeszedłby obok obojętnie aby nie mieć z nim kłopotu.

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 15:13 
To ciekawe co pisża na forum insigni bo to chyba jedno z najbardziej awaryjnych aut nowych '' problematycznych jeszcze na gwarancji ''.

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: N, 30 paź 2016, 16:18 
Fanatyk
Ale biorąc pod uwagę, że problem z wyciszeniem w mniejszym lub większym odczuwa większość to daje do myślenia to ile się pisze o innych problemach w stosunku do wyciszenia...
Bo wg mnie jest to jakaś 1/100 tego co o wyciszeniu...

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 18:33 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
avzi napisał(a):
Hehe... Coś w tym chyba jest. Gdyby kierować się tylko opiniami z tego forum, to wynikałby z tego jeden wniosek: poza zewnętrznym dizajnem M6 ma wszystko inne do bani. Lakier słaby. Korozja. Beznadziejne wyciszenie. Przedpotopowy wyświetlacz. Tragiczne audio (mowa o Bose, a wersja standard to już chyba w ogóle nie gra). Tapicerka godna pożałowania (chodzi o skórę, bo materiałowa wywołuje wręcz obrzydzenie i jest najlepszym zabezpieczeniem antykradzieżowym). Skrzynia MT haczy, a AT szarpie. Cieniutkie hamulce. Do tego słabe materiały wewnątrz no i na deser coś o samym silniku - że mułowaty, bez mocy, kompletnie zawodzi na drodze. Czy o czymś zapomniałem? I czy pozostało coś jeszcze w tym aucie, do czego nie było zastrzeżeń?

Jeszcze trzeba dodac problemy ze skladaniem lusterek , wycierajaca sie kierownice , słabe stelaze foteli, zawieszajacy sie mzd, wadliwie dzialajace auto długie światla, łuszczący sie lakier felg, bicia na kierownicy od kulawych fabrycznych opon, podlokietnik do bani, nie domykajac sie klapa bagaznika w kombi, tłukące zawieszenie, brak autoryglwania w XXI wieku i przeszkadzający nikomu nie potrzebny hud... :rozejm:
Tyyyyle wad , dajcie se siana z zakupem, szkoda nerwow. Ja wole byc w tych nielicznych co to akceptują i ciesza sie swoim autem. Im mniej mazd tym moja bedzie bardziej wyjatkowa :wink:

moderator
PostNapisane: N, 30 paź 2016, 18:40 
Fanatyk
TheBesTia napisał(a):
brak autoryglwania

A to już rozwiązane przez forumowiczów :P

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 18:51 
Jak sie poskłada do kupy te wady, to jest to całkiem długa lista, jak na auto tej klasy za takie a nie inne pieniążki, aspirującej do klasy premium japońskiej marki.

avzi napisał(a):
I czy pozostało coś jeszcze w tym aucie, do czego nie było zastrzeżeń?

Tak dobrze trzyma cenę, więc prędzej czy później istnieje szansa na pozbycie się tego truchła w rozsądnych pieniądzach i odsprzedaż nieświadomemu osobnikowi, który nie czyta tego forum :)

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: N, 30 paź 2016, 19:06 
Fanatyk
MateZ napisał(a):
aspirującej do klasy premium

A tu dla nowych nabywców trzeba jasno powiedzieć... Mazda nie aspiruje i nie ma szans na razie aspirować do premium...

Mazda 6 konkuruje z Mondeo, Insignią czy Avensisem, a nie z Audi A4, czy Mercem C...

A co do wad, to jak mnie na pewno po tych 15miesiącach moja M6 nieco irytuje, głównie wyciszeniem i lakierem (zwłaszcza na felgach), to jednak mam jakiś wyjątkowy egzemplarz w którym nic nie nawala, nie zawiesza się, auto jest dynamiczne, mało pali i spełnia oczekiwania (poza wyciszeniem i lakierem)...

PostNapisane: N, 30 paź 2016, 19:25 
Bywalec
Od: 23.02.2016
Jak wiadomo, nie ma aut bez wad. Każde jakieś ma, i każdemu coś będzie przeszkadzać. Indywidualną kwestią jest tylko to, czy to komuś przeszkadza czy nie, czy może z tym żyć, czy nie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1