Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 02:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 22 paź 2016, 14:17 
Nałogowiec
Od: 03.04.2015
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
A o co chodzi z tym krawężnikiem konkretnie?

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 22 paź 2016, 14:59 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Zgaduje dlatego, że od spodu do komory silnika nie jest w stanie się dostać łatwo....

PostNapisane: So, 22 paź 2016, 15:59 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
jordanj napisał(a):
No i oczywiście uzbrojony właściciel. Obecnie złodzieje są bezkarni i nie jest legendą to, ze właściciel wraca do auta w którym siedzi już bandyta, a ten go albo zaatakuje albo przeprosi, że mu próbował ukraść auto i się grzecznie oddali. Ryzyko, że wróci uzbrojony w broń palną bojową właściciel i dokona próby ujęcia jest również odstraszające tylko nie występuje w naszym rozbrojonym kraju. Ad Arma!

Już Cię lubię. Mam takie samo zdanie.

PostNapisane: So, 22 paź 2016, 18:07 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Musimy wymusić na Sejmie modyfikację prawa. Np:
" 1. Każdy właściciel pojazdu, który złapie na gorącym uczynku złodzieja próbującego przywłaszczyć sobie jego pojazd uprawniony jest do ucięcia mu ręki.
2. Jeśli wskutek nieudanej próby włamania (kradzieży) pojazd zostanie uszkodzony właściciel może ograniczyć swoje uprawnienie do obcięcia lub złamania palców złodzieja.
3. Przepisy dotyczące obowiązku naprawienia szkody przez sprawcę pozostają bez zmian"

administrator
PostNapisane: So, 22 paź 2016, 18:17 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Przemo napisał(a):
wyciekiem kodów z serwisów mazdy w stolicy

Kod do dodatkowego immo można zmienić, bo jak się zostawi fabryczne to jest tak jak domyślne hasło. ;)

PostNapisane: So, 22 paź 2016, 20:48 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
Tak nie do końca. Jak kupisz dodatkowe immo to ono też ma kod fabryczny tylko producenta danego immo i jest on konieczny do oprogramowania kluczyków. Dlatego też mi się nie podoba idea możliwości zaprogramowania kluczyka, uważam że jakiś idiota to wymyślił.
Powinno to być zrobione tak, ze zaprogramowanie/zmiana kodu kluczyka wymaga posiadania przynajmniej jednego z oryginalnych - zgubienie dwóch rzadko się zdarza.
W przypadku utraty obu nic nie da się zrobić i trzeba przelutować chip immo w ECU. To by dość mocno utrudniało złodziejom pracę. Na akcję musieliby wozić wlasny zestaw ECU i pasujący do niego kluczyk i wymieniać ECU. Słyszałem o takich akcjach ale to jednak nie jest takie proste jak podpięcie dongla i oprogramowanie kluczyka.

W ostateczności zostaje bandytom laweta.

Reasumując. Obecny system programowania kluczyków jest stworzony z założeniem bezwzględnej uczciwości osób od produkcji po ASO. Jedno słabe ogniwo i system leży. Tak właśnie jest u nas.

Ostatnio edytowano So, 22 paź 2016, 22:06 przez jordanj, łącznie edytowano 1 raz

administrator
PostNapisane: So, 22 paź 2016, 20:54 
Weteran
Zaraz, zaraz, to znaczy, że każdy producent ma swój masterkod, który jest niezależny od PINu dla danego egzemplarza i pasuje do wszystkich?

PostNapisane: So, 22 paź 2016, 22:03 
Nałogowiec
Zależy od implementacji ale z tego co się zorientowałem to PIN jest niezmienialny i ma on jakiś związek z numerem produkcyjnym, więc albo jest baza numer produkcyjny -> PIN albo jakiś algorytm jego generowania. Ja tu opisałem tylko ogólne zasady działania, pomiędzy producentami te implementacje się różnią ale każda z nich ma słabe punkty związane z dorabianiem kluczy zapasowych. Jak znajdę czas to poszperam jak wyglądają obecne wzorce. Z szybkiego rozeznania można znaleźć kalkulatory kodów PIN czyli coś jak kalkulator kodu do zdjęcia SIM lock na podstawie IMEI lub odczytać go w postaci niezaszyfrowanej przez OBDII.

Np. https://www.youtube.com/watch?v=v-OYHwDh2iA

..., a tu macie PIN code readers. https://www.aliexpress.com/popular/immo ... eader.html Nie przypomina Wam to tych urządzeń, które widać na filmach jak bandzior podpina do auta po otwarciu drzwi? (pytanie retoryczne)

Ja mam kilka pomysłów jakby dobrze można zabepieczyć immo (co nie zniweluje innych ryzyk czyli jego wymontowania i wstawienia swojego) ale byłyby one kosztowne/uciążliwe do zastosowania i jeden z tych pomyslów przewiduje, że gdzieś na ziemi, pewnie w fabryce byłby master code (to jest konieczne aby nie musieć się bawić w konieczność przelutowania elementów). Jego kradzież otwierałaby drogę do każdego auta ale nie byłoby potrzeby aby każdy ASO go miał.

Widzę jednak tendencje, że producenci nie martwią się obecnie o kradzież samochodu. Jest to wkalkulowane w ubezpieczenie, nikt się nie ściga o lepsze zabezpieczenia. Każdy ma to samo tj. immo i syrenę alarmową bo to wymagane jest przez cywilizowane AC dla samochodów powyżej pewnej wartości (ok. 60000 PLN) i tyle. Wprowadza się wiele unowoczęsnień ale nie w instalacjach alarmowych.

PostNapisane: So, 22 paź 2016, 23:13 
Wtajemniczony
Od: 13.10.2016
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: kujawsko-pomorski
jordanj napisał(a):
No i oczywiście uzbrojony właściciel. Obecnie złodzieje są bezkarni i nie jest legendą to, ze właściciel wraca do auta w którym siedzi już bandyta, a ten go albo zaatakuje albo przeprosi, że mu próbował ukraść auto i się grzecznie oddali. Ryzyko, że wróci uzbrojony w broń palną bojową właściciel i dokona próby ujęcia jest również odstraszające tylko nie występuje w naszym rozbrojonym kraju. Ad Arma!

Zdziwiłbyś się kolego ile masz obok siebie osób, które noszą broń :wink: one się po prostu z tym nie obnoszą...
Wystarczyłaby mała, a jakże istotna zmiana prawa, która by znacznie zmniejszyła liczbę kradzieży - wystarczy ustanowić dobro kradzione wyżej niż życie złodzieja - jak chce kraść niech liczy się z tym, że może zginąć - czy dalej będą tak cwaniakować? Nie sądzę...

PostNapisane: So, 22 paź 2016, 23:44 
Nałogowiec
Nie znam nikogo kto by nosił broń palna bojową i się z tym obnosił. ;-) Jesli juz się ktoś obnosi to zazwyczaj z zabawkami, ale to inny temat. Nie mniej jednak osób posiadających pozwolenie na broń jest w naszym państwie zdecydowanie za mało. Są to głównie udawani sportowcy. ;-) jesli siedzisz w temacie to wiesz co mam na myśli.
Tak, prawo dotyczące obrony koniecznej i stanu wyższej konieczności trzeba zmienić, ale to temat nie na to forum. Obecnie jest projekt partii Wolność, powstał jeszcze pod nazwa KORWiN dla bezpieczeństwa i niezależnie od naszej sympatii do JKM czy tez kolegi Przemek dwa piwka Wipler projekt ten każdy rozsądny obywatel powinien poprzeć. W skrócie dotyczy on zniesienia ekscesu obrony koniecznej.

PostNapisane: So, 22 paź 2016, 23:50 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Zacząłem pisać ale... zaraz to będzie skasowane (i słusznie). Co do kodów - były afery z mercedesem. Teraz jest "afera" - kody do większości aut są na poziomie kryptografii z lat 80. W sensie w 81 ktoś wymyślił pilota i do ~2014 nic w kodowaniu się nie zmieniło ;)

Ja się czasem zastanawiam (zwłaszcza jak mi po raz kolejny immo nie działa i muszę go parować przez 5 minut) czy nie powinno być przejściówki na kabel - ciągniesz linkę i rozłączył się właśnie jakiś kabelek. Sam wybierasz. I później złodziej ma właśnie opcję czy ciąć i niszczyć czy się szybciej ulotnić.

PostNapisane: N, 23 paź 2016, 05:37 
Czekajcie bo czegoś nie skumałem. Wpinają wam w ASO ten dodatkowy immo do CANa i po złączu OBD złodzieje mają do niego dostęp i używając jakiegoś tam urządzenia kodują sobie piloty?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 23 paź 2016, 08:29 
Wtajemniczony
Od: 03.10.2016
CX-5 na tym ruskim filmiku to jest w wersji z tym dodatkowym immo ?

PostNapisane: N, 23 paź 2016, 08:49 
Nałogowiec
rkarcz Ja nie wiem w czym macie zaskoczenie ;). Przecież występowaliście o Extended License dla Forscana. Po co Forscan to dodatkowo zabezpieczał ktoś czytał?
Podpowiedź:
Cytuj:
PATS is an acronym that stands for Passive Anti-Theft System
Dzięki temu można odczytać kod pilota.

To co koleś robi na filmiku to włąśnie odczytuje kod i programuje pilota. Nie ma tam dodatkowego immo.

I zacznijmy się zastanawiać w którym kierunku idziemy w tym wątku, gdyż ok podawanie informacji publicznie już dostępnych nie jest strasznę, ale zaczynamy powoli iść jak to ma mazda. A ja powiem tylko tak. Nie ma teraz bezpiecznego samochodu. Dodatkowe immo nas trochę dodatkowo chroni, ale na wszelki wypadek lepiej mieć rozum na karku, bo i ono już zostało złamane przynajmniej raz...

PostNapisane: N, 23 paź 2016, 09:03 
Nałogowiec
To zależy. Nie chcę się wypowiadać o konkretnych przypadkach bo instalacje są różne ale zasadniczo w przypadku immobilizerów wpiętych na szynie CAN problemem jest zazwyczaj nie sam immobilizer tylko transmisja danych po szynie CAN, która jest albo nieszyfrowana albo szyfrowana z użyciem klucza, którym jest np. VIN pojazdu lub jego nietrudna do obliczenia pochodna (nie mylić z pochodną funkcji).

Generalnie rzecz biorąc sam immobilizer jako urządzenie nie jest bardzo zle zabezpieczony i zrobienie klona klucza zajmie trochę czasu. ..., ale zrobienie zupełnie nowego klucza juz jest dużo prostsze. ;-)

Do tego te systemy są podatne na mostkowanie.

Do szyny CAN można wpiąć nie tylko immobilizer. Z racji mojej profesji zainteresowałem się czymś takim

http://jalopnik.com/hackers-can-take-ov ... 1519896807

Wkładasz na szynie CAN i sterujesz autem za pomocą Bluetooth. ;-) odpalasz, wyłączasz, sterujesz światłami, hamulcami, ta pierwsza funkcja jest szczególnie istotna.

Tak długo jak kabelki będą wisiały pod plastikami w kabinie tak długo auto bedzie można łatwo lub bardzo łatwo uruchomić. Często nie trzeba nawet nic ciąć czy lutowac bo złącza są ustandaryzowane. Standard komunikacji tez jest jeden z kilkoma modyfikacjami, wiec to damo narzędzie można łatwo dostosować do współpracy z wieloma różnymi samochodami.

PostNapisane: N, 23 paź 2016, 09:34 
Pytałem dlatego, że pisałem w 2014 roku aby montowanych indywidualnie immo nie wpinać w CANa bo może być schowany gdziekolwiek, a złodziej go widzi i robi z nim co chce. Immo Mazdy standardowe to jest na dzieci, a nie na złodziei. Aby bez kluczyka nie dopalili auta. Dodatkowe immo musi być tylko jako rozłącznik obwodów. Nic więcej. Sama elektryka. I powodzenia w namierzaniu go i tego co rozwarte.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 23 paź 2016, 11:30 
Nałogowiec
jordanj napisał(a):
Tak długo jak kabelki będą wisiały pod plastikami w kabinie tak długo auto bedzie można łatwo lub bardzo łatwo uruchomić. Często nie trzeba nawet nic ciąć czy lutowac bo złącza są ustandaryzowane. Standard komunikacji tez jest jeden z kilkoma modyfikacjami, wiec to damo narzędzie można łatwo dostosować do współpracy z wieloma różnymi samochodami.

CAN czy OBD2 tak standaryzuję jak ma protokół wyglądać i jaki jest do niego dostęp, ale immo standardowe powinno to robić jak to robi immo dodatkowe, czyli na wejściu odcinać połączenie do całego systemu komunikacji w losowych miejscach. i by było po problemie. Da się to zrobić. Samo standaryzowanie interfejsu komunikacji nie usprawiedliwia producentów czemu nie myślą nad lepszym zabezpieczeniem....

administrator
PostNapisane: N, 23 paź 2016, 11:49 
Weteran
szuki napisał(a):
Nie ma tam dodatkowego immo

Właśnie jest, zdradza go dodatkowa lampka przy szybie oraz przcisk do wprowadzania kodu pin do dołożonego immo, z którego gość korzysta, wciskając 3 x 1 i to mu odblokowuje zapłon.

PostNapisane: N, 23 paź 2016, 11:55 
Nałogowiec
To jakieś dziwe to immo. Kiedy on je rozbroił? Nacisnał 3 razy 1? Bez jaj? To znaczy, że było nie zaprogramowane?
Coś to dla mnie dziwne?
Jedynie co to syrene alarmował zatkał. Zgaduję by otworzyć bezgłośnie drzwi, bo po zaprogramowaniu pilota powodu nie miał.

PostNapisane: Cz, 27 paź 2016, 20:00 
Wstydliwy
Od: 04.07.2014
Rok produkcji: 2014
To jeszcze ja dopiszę że moją ukradli miesiąc temu w Warszawie między 18-20 na Mokotowie

PostNapisane: Cz, 27 paź 2016, 20:05 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
Jeśli piszesz taki post to napisz też jakie miałeś zabezpieczenia itp itd.

ps : współczucia

PostNapisane: Cz, 27 paź 2016, 22:05 
Wstydliwy
Od: 04.07.2014
Rok produkcji: 2014
Zabezpieczenia standardowe. Wersja sprzed lifta

Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 31 paź 2016, 08:38 
Wstydliwy
Od: 30.09.2015
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
mi do zabezpieczenia znajomi polecili Niedźwiedzia i jak na razie się sprawdza, widziałem ostatnio filmik jak probowali zniszczyć tą blokade i nie dali rady :D

oczywiście AC też mam wykupione ;)

PostNapisane: Pn, 31 paź 2016, 12:32 
Nałogowiec
koral napisał(a):
mi do zabezpieczenia znajomi polecili Niedźwiedzia i jak na razie się sprawdza, widziałem ostatnio filmik jak probowali zniszczyć tą blokade i nie dali rady :D

oczywiście AC też mam wykupione ;)

Bez sensu mieć system handsfree keyless i niedźwiedź blokadę. Swoją drogą z opisu wynika, że Ty masz GH, a to nie jest tak bardzo pożądany model jak GJ.

administrator
PostNapisane: Pn, 31 paź 2016, 12:34 
Weteran
jordanj, może nie w takiej skali jak GJ, ale myślę, że 30 % kradzionych teraz 6 to są GH.

PostNapisane: Śr, 2 lis 2016, 17:15 
Nałogowiec
Pytanie do tych, którym ukradli Mazdę6 lub mają znajomych, których to nieszczęście spotkało.

Z racji tego, że przynajmniej dwa razy w miesiacu jestem w Warszawie, a czasami częściej, temat jest dla mnie ważny. Poza przeszukaniem różnych sklepów z elektroniką pod kątem elementów, z których zabezpieczenie mogę zaprojektować sam zapytałem sprzedawcę co oferują. Podobno od MY2017 montują standardowo zaawansowany system immobilisera z kartą identyfikacyjną kierowcy (czyli dodatkowa bździągwa oprócz kluczyka), "który w zupełności wystarcza". Przecież co innego ma powiedzieć sprzedawca. ..., że zabezpieczenia fabryczne są słabe? ;-)

Z cennika i listy wyposażenia modelu wynika jednak, że rzeczywiście ma on pozycję, która nie występuje w MY2016.

Ciekawostką jest to, że owy zaawansowany system immobilisera można zamienić na inny za dopłatą we wszystkich wersjach wyposażenia poza SkyPassion (to może mieć związek z tym, że SkyPassion posiada "advanced keyless entry system" i nie wiedzą jak to zintegrować).

To teraz pytanie: czy ktoś z okradzionych miał owy zaawansowany system immobilisera (jako opcja do MY2016, w MY2017 standard)? Interesują mnie zarówno udane jak i nieudane próby kradzieży.

rkarcz napisał(a):
Nic więcej. Sama elektryka. I powodzenia w namierzaniu go i tego co rozwarte.

BTW Znajomi jeżdzący popularnymi w śród złodziei na zachodzie kraju narodowymi wozami mają tak prymitywne zabezpieczenia jak zwykły przełącznik schowany gdzieś pod tapicerką. Aby odpalić auto trzeba go klepnąć w odpowiednim miejscu przed przekręceniem kluczyka czy naciśnięciem start. ... i wpadnij teraz gdzie to jest i jaki obwód/z w którym miejscu to rozłącza. Ja nawet siedząc obok kumpla testując jego auto nie byłem go w stanie tak odpalić choć instruował mnie jak i w które miejsce mam dotykać.

PostNapisane: Śr, 2 lis 2016, 17:41 
Wtajemniczony
Od: 03.10.2016
no i ja właśnie u elektryka coś takiego zamierzam zamontować - koszt nieduży a takie indywidualne zabezpieczenie chyba będzie najlepsze. Tylko zastanawiam się nad kwestią gwarancji - sprzedawca w mazdzie mówił że mogę montować ale chyba to jeszcze zweryfikuje dla pewności

PostNapisane: Śr, 2 lis 2016, 17:54 
Pamiętajcie o tym aby to były system elektryczny z zatrzaskiem. Bo przełącznik, kontaktron to jednak jakaś mechanika która jak zawiedzie w środku wyprzedzania TiRa to może być kiepsko. Ma zadziałać w chwili do uruchamiania zapłonu, następnie podwiesić zasilanie i aż do wyłączenia zapłonu nie używać już styku przełącznika, kontaktrona itp. Analogicznie robi się sterowania start/stop silników elektrycznych stycznikami ze stykami pomocniczymi, a q samochodzie będą przekaźniki. Ale najlepiej dać immo bezprzewodowe rozwierające 2 obwody. Koszt ok. 600 PLN z montażem u Pana Henia. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 2 lis 2016, 18:28 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
To jeszcze trzeba wiedzieć jakie obwody ma zwierać i rozwierać.

PostNapisane: Śr, 2 lis 2016, 18:33 
Nałogowiec
rkarcz napisał(a):
Ale najlepiej dać immo bezprzewodowe rozwierające 2 obwody.

System radiowy jeśli nie jest dobrze zabezpieczony tylko pogarsza skuteczność. Dobry złodziej obserwuje od momentu wyjścia z auta i nasłuchuje sygnały radiowe z otoczenia, a następnie generuje ten sam sygnał aby otworzyć auto. To musi być naprawdę dobrze szyfrowane, a nie byle analog, którego sekwencję można łatwo powtórzyć.

P.s. Pytanie główne to nadal przypadki kradzieży Mazdy6 wyposażonej w zaawansowany system immobilisera.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1