Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 03:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 15 paź 2016, 10:55 
Adept
Od: 19.10.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
antol007 napisał(a):
benjamin a ile trwała twoja jazda próbna?

myślę ze około 30 min- miasto, autostrada, droga poza miastem , i wjazd do miasta.

pech ze korków nie było i nie mogłem sprawdzić aktywnego tempomatu.
Wczoraj jednak zadzwonił sprzedawca i potwierdził ze tempomat działa tylko do 30.
Przez chwile zastanawiałem się czy nie skrócić leasingu i nie wziąć nowej wersji ale dla nowego wyświetlacza i grubszych szyb i podgrzewanej kierownicy nie warto , moim zdaniem.
Wiem że lista zmian jest dłuższa ale to są te "namacalne".

PostNapisane: N, 16 paź 2016, 10:46 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: opolski
Oczywiście, że weźmie na siebie. Po jest gwarancja :hihi: Gwarancja na perforacje to osobna sprawa - jest 12-letnia niby.

PostNapisane: Pn, 17 paź 2016, 19:32 
Amator
Od: 05.10.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
A propos aktywnego tempomatu w BMW 3 F30. Sam hamuje do zera, sam przyspiesza od zera - super idealna sprawa w korkach. Jeśłi w M6 działa jak piszecie ,to naprawdę lipa. Na najczęściej go wykorzystuje w korkach, na autostradzie trzyma duży dystans i samochody wjeżdżają w lukę co powoduje skracanie dystansu i przyhamowanie, irytujące.

PostNapisane: Wt, 18 paź 2016, 11:25 
Nałogowiec
Od: 16.10.2016
Region: wielkopolski
Zanim zamówiłem swoją przyszłą Mazdę byłem na dwóch jazdach próbnych i testowałem ją dość intensywnie zarówno w ruchu miejskim jak i na autostradzie. Przy czym testowałem rok modelowy 2016, a zamówiłem 2017 (niecierpliwie oczekuję odbioru w grudniu). Z punktu widzenia tempomatu nie ma dużej różnicy.

Tempomat w korku wyhamowuje do 30 km/h i się rozłącza, co jest sygnalizowane sygnałem dźwiękowym i komunikatem na wyświetlaczu przeziernym, a następnie do akcji wchodzi SCBS przy czym ja nie byłem na tyle odważny aby pozwolić mu to zrobić i pierwszy dohamowywałem auto przed poprzednikiem.

Odnośnie odległości. Są 4 zakresy odległości, które następnie są zależne od prędkości. W Polskich warunkach, na suchej nawierzchni sens ma tylko ten najmniejszy gdyż w przeciwnym razie będziemy stali w miejscu. Tak to jest, że jeśli odległość od pojazdu do pojazdu na autostradzie wynosi 20 metrów to z pewnością tam ktoś wjedzie pomimo, że rekomendowana np. na A1 to 50-75m. W Niemczech za coś takiego są surowe mandaty.
Wg instrukcji tempomat aktywny działa do 146 km/h ale przy 150 nadal się nie rozłączał.
Instrukcja zaleca używanie go w ruchu podmiejskim o średnim i dużym natężeniu, a na autostradach i drogach ekspresowych o małym natężeniu, gdzie hamuje się rzadziej zwykły tempomat i zwalnianie wg własnej oceny sytuacji.

Przy okazji testowałem asystent pasa ruchu. W MY2016 działa od 70km/h w zwyż, a w MY2017 od 60km/h w zwyż. Działa naprawdę super, nawet z włączoną korekcją. Gdy trzymałem kierownicę bezwładnie, byle tylko nie wykrył jej puszczenia, bez problemu wykonywał ruchy korygujące aby utrzymać mnie na pasie ruchu. Nie miał również problemu z wykryciem linii pomimo ich różnego stanu, przy czym był to słoneczny i bezdeszczowy dzień - niestety na inne warunki nie trafiłem.

Jak już mowa o systemach. Asystent martwego pola działa przyzwoicie i go nie mogę się doczekać. Pokazuje lampkę w odpowiednim czasie, a gdy włączymy kierunkowskaz w kierunku zajętego pasa ruchu to również piszczy. Mi się to podoba. Działa niestety od 5 km/h, a zatem nie ułatwia włączenia się równolegle do ruchu. Do 5 km/h działa w charakterze monitorowania ruchu poprzecznego i nawet zadziałał mi podczas zawracania z użyciem infrastruktury drogowej (wjazd przodem, wyjazd tyłem) dzięki czemu pomógł mi uniknąć kolizji podczas jazdy testowej.

Ogólnie uważam, że auto jest SUPER, trochę przerażają mnie awarie i korozja. Choć z drugiej strony, gdy 6 lat temu kupowałem Renault Laguna (2.0 dCi, 150KM) wszyscy mi mówili, że to francuskie gó**o, a okazała się wdzięcznym i bezawaryjnym samochodem bez istotnych wad ukrytych, którego jedynym powodem wymiany jest kaprys czegoś nowego i z systemami ułatwiającymi jazdę.

PostNapisane: Wt, 18 paź 2016, 11:44 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Skrzynia: MT
Region: dolnośląski
jordanj napisał(a):
W MY2016 działa od 70km/h w zwyż, a w MY2017 od 60km/h w zwyż.

Niet w MY2016 działa tak samo od 60 km/h, a nawet czasem wcześniej. Aczkolwiek najpierw komputer musi rozpoznać pasy... Co powoduję, że może się włączyć wcześniej bądź później. Pewnie stąd u ciebie różnica.

PostNapisane: Wt, 18 paź 2016, 13:48 
Nałogowiec
Zgodnie z instrukcją do M6 MY2016 na stronie 4-111

Cytuj:
Drive the vehicle in the center of the driving lane while the LDWS OFF indicator light is turned off. The system becomes operational when all of the following conditions are met.

-The vehicle is driven in the center of the driving lane with the white or yellow lines on the left and right sides, or on either side.

-The vehicle speed is 70 km/h (44 mph) or faster

-The vehicle is driven on a straight road or road with gentle curves.

To są warunki konieczne do włączenia systemu, do utrzymania jego pracy są następujące warunki

Cytuj:
The LDWS does not operate in the following cases:
- The system cannot detect white or yellow lines.
- The vehicle speed is less than 65 km/h (40 mph).
- The vehicle is making a sharp curve.
- The vehicle is making a curve at an inadequate speed.

Czyli włączy się przy 70 km/h, jeśli spadnie prędkość do 65 to nadal pracuje. Ja bazuję na instrukcji, które przeryłem wzdłuż w wszerz zanim się zdecydowałem na zakup po pierwszej jeździe, a przed drugą i w kwestii limitacji tych systemów wiedziałem dużo więcej niż sprzedawca, który to auto pokazywał. ;-)

Tempomat adaptatywny z kolei działa do 145, a nie 146 km/h jak napisałem powyżej, wg instrukcji, ale tak jak pisałem przy 150 na liczniku się nie wyłączył. Minimalna prędkość nastawy to 30 km/h, a aktywacja/deaktywacja odbywa się na granicy 25 km/h. Czyli musimy ręcznie ruszyć i przy 25 nacisnąć RES (resume) aby wznowić jego pracę. Hamuje do 25 km/h i się rozłącza. W przypadku alerty z SCBS również się rozłącza. Tu uwaga. O ile do tej pory SCBS działał do 30 km/h czyli nie jako komplementarnie z tempomatem teraz działa do 80 km/h czyli może zadziałać podczas jego pracy. To duże ułatwienie bo od MY2017 ma również wykrywać pieszych, więc jadąc drogą klasy GP lub niższej przez miasto mamy szansę uratować czyjeś życie inwestycją w zautomatyzowane auto.

PostNapisane: Wt, 18 paź 2016, 14:03 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Wiesz co polska instrukcja mówi o innych prędkościach odpowiednio 65km/h i 60 km/h. Ja ci mówie z tego co obserwuję.

Ostatnio edytowano Wt, 18 paź 2016, 15:54 przez szuki, łącznie edytowano 1 raz

moderator
PostNapisane: Wt, 18 paź 2016, 14:26 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
jordanj napisał(a):
Tempomat adaptatywny z kolei działa do 145, a nie 146 km/h jak napisałem powyżej, wg instrukcji, ale tak jak pisałem przy 150 na liczniku się nie wyłączył.

Ostatnio miałem wrażenie, że mi i przy 174km/h licznikowych działał...
a przy 154km/h na 100%

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 18 paź 2016, 15:36 
Nałogowiec
Odnośnie LDWS
Mi sprzedawca coś wspomniał, że od MY2016 ma być 60 km/h ale on tak mówił i miał tak nikłą wiedzę o tych systemach, że równie dobrze mógł mieć na myśli obecny zakres prędkości, o którym pisze @szuki.

Odnośnie MRCC.
To nie kwestia wrażenia tylko wskazania na wyświetlaczu przeziernym lub wielofunkcyjnym. Jeśli jest autko nad kreskami (sam kontur) to działa adaptatywny, a jeśli rysunek autka jest pełny to auto zostało zidentyfikowane w zasięgu pracy radaru pierwotnego (innego tam nie ma bo auta nie maja transponderów).
Jeśli autka nie ma to działa tempomat ale juz nie aktywny z tego co pamiętam. W jakichś sytuacjach działa też asystent odległości od poprzedzającego pojazdu - pokazuje odległość (jako liczba kresek, a na jakichś wizualizacjach MY2017 widziałem też liczbową wartość w metrach) ale bez akcji hamowania.

Ja bazuję na instrukcjach z internetu i dwóch jazdach próbnych. Jak odbiorę swoje auto z instrukcją do tego konkretnego modelu to będę mógł się wypowiadać odnośnie MY2017.

moderator
PostNapisane: Wt, 18 paź 2016, 15:53 
Fanatyk
jordanj, no to będę musiał przetestować... wrażenie wynikało z tego, że ostatnio przykleiłem się do takiej szybkiej trójki lewopasmowców co jechali 170-180km/h i w momencie gdy oni zwalniali z powodu wolniejszych to i mi też zaczynał zwalniać, ale nie mam pewności czy sam zaczynał się rozpędzać czy mu pomagałem ;) A na ikonkę auta nie zwróciłem uwagi...

Generalnie przez 90% czasu na autostradach jeżdżę między 134 a 154km/h licznikowe na tempomacie (co wg GPS u mnie jest 130-150km/h) i wtedy adaptacyjny tempomat działa w pełni...

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 17:06 
Adept
Od: 26.07.2014
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Odnośnie moich postów odnośnie większych ciężarów w bagażniku to czy ktoś z Was był zainteresowany Mazdą CX-9? Dlaczego tylko pojedyncze sztuki sprowadzają do PL?

Jest duża różnica w cenie między USA a PL, można to jakoś ominąć? Ciekawe ile to bydle realnie pali...

administrator
PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 22:01 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Z CX-9 był problem z normami spalin, przynajmniej w modelu przed 2.5T czyli 3.7V6 . Takich mogli sprzedać w Europie mocno limitowaną ilość.

Co do spalania:
https://www.spritmonitor.de/en/overview/27-Mazda/1187-CX-9.html?powerunit=2

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 22:48 
Wtajemniczony
Od: 30.01.2013
Region: pomorski
gzesiolek napisał(a):
jordanj napisał(a):
Tempomat adaptatywny z kolei działa do 145, a nie 146 km/h jak napisałem powyżej, wg instrukcji, ale tak jak pisałem przy 150 na liczniku się nie wyłączył.

Ostatnio miałem wrażenie, że mi i przy 174km/h licznikowych działał...
a przy 154km/h na 100%

Jechałem ostatnio A1 tempomat 180 i działał bez zarzutów mimo deszczu i mgły.

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 22:53 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
180 w mgle ?

PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 22:58 
slawek ale on jechał benzyną.
Diesel faktycznie mógłby się dławić.. :hahahaha:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 19 paź 2016, 23:58 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
hahaha

uważajcie bo przy zbliżonej prędkości we mgle brzozy urywają skrzydła w duraluminiowych benzyniakach więc co się może stać z tekturową mazdą ?

-- Dodano: Cz, 20 paź 2016, 00:58 --

i poważnie się zastanawiam nad zamianą swojej gj na nową fl2 z salonu :)

też białą i tez diesla :)

PostNapisane: Cz, 20 paź 2016, 05:20 
Ja zmieniłbym dla zegarów i obsługi czujników parkowania, ale kierownicę zabrałbym ze swojej. ;) Przejedź się czy ta kierownica nie będzie cię irytować przy tej którą masz obecnie. ;) No i co z wyciszeniem? Znowu będziesz robił maty? Ja pier..lę przecież to jest z miesiąc pracy.. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 20 paź 2016, 08:51 
Nałogowiec
rafiksq napisał(a):

Do 150 we mgle i ciężkim deszczu lub śniegu jeździłem i chcę auto z aktywnym tempomatem aby wykrywało auta przede mną zanim sam je zobaczę. Niestety jest to niezgodne z instrukcją określającą ograniczenia i warunki użycia tego bajerku.

PostNapisane: Cz, 20 paź 2016, 08:55 
Wtajemniczony
Od: 30.01.2013
Region: pomorski
jordanj napisał(a):
rafiksq napisał(a):

Do 150 we mgle i ciężkim deszczu lub śniegu jeździłem i chcę auto z aktywnym tempomatem aby wykrywało auta przede mną zanim sam je zobaczę. Niestety jest to niezgodne z instrukcją określającą ograniczenia i warunki użycia tego bajerku.

Wiem, że niezgodne ale próbowałem argumentować prawdę, że tempomat działa przy wyższych prędkościach niż 170km tak jak piszecie.
Ok. mgła była ale nie taka, żeby nie widział co jest 300m przede mną.

PostNapisane: Pn, 24 paź 2016, 12:54 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Region: zagranica
Nie wiem, czy warto poczekać i jak zmieni się cena i czy zdążą, ale jakby ktoś kupował diesla to takie coś:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Jasinsk ... 04708.html

moderator
PostNapisane: Pn, 24 paź 2016, 13:02 
Fanatyk
crow, jak i benzynę 2,5 (ma 2499cm3)

PostNapisane: Pn, 24 paź 2016, 13:07 
Prawie fanatyk
Ok, nie wiedziałem w benzynie ile dokładnie jest, dzięki <spoko>
Czyli to nasze mazda+ <hahaha>

PostNapisane: Pn, 24 paź 2016, 13:31 
Nałogowiec
Już myślałem, że głupio zrobiłem, że kupuję auto w tym roku z silnikiem prawie 2,5 litra. Bądź co bądź 14 ppc różnicy w akcyzie to sporo, szczególnie, że VAT liczy się też od akcyzy, a odliczę tylko połowę tego podatku. Po wczytaniu się w sam artykuł humor mi się jednak poprawił. Rząd wcale nie chce zapobiec rejestracji polskich aut w Czechach dla uniknięcia podatku, a zwiększyć wpływy budżetowe i stworzyć wymiar socjalny podatku tj. zmniejszyć akcyzę dla starych małolitrażowych samochodów.

Reasumując. Nowe stawki akcyzy od pojazdów osobowych mają zwiększyć wpływy do budżetu jeśli nie spadnie liczba zarejestrowanych aut (eufemistycznie nazwany pozytywny efekt fiskalny).
Ponadto stawek akcyzy będzie więcej do 1,2 litra, 1,2-1,5, 1,5-2,0, 2,0-2,5 i dalej co 0,5 litra oraz normą emisji spalin/rokiem produkcji Euro III, IV, V, VI.

Nasze nowe Mazdy będą spełniały normę Euro VI ale jednak silnik 2,5 litra, więc bliżej górnej skali. Wątpię aby podatek był niski. Pomysł ministra Jasińskiego aby obniżyć ten podatek do 4,6% nie spodobał się rządowi, którego zdaniem zmalałyby wpływy do budżetu. Pani premier, nazywana przeze mnie "bufetową" nie rozumie, że wpływy mogłyby wręcz wzrosnąć gdyż przestałoby się opłacać kombinowanie z rejestrowaniem aut na czeskie spółki.

PostNapisane: Śr, 26 paź 2016, 06:24 
Prawie fanatyk
Masz rację, ale chcieli senatorowie zjechać z 18.6 na 4.6 a to podpadło finansowemu, może gdzieś spotkają się w środku. Ja liczę, że suma summarum spadnie. Bo za wiele chyba było przekrętów co do wartości czy uznaniowości co do tzw. ciężarowych, co oznaczało lambo jako pomoc drogową itd. więc uporządkują i coś chcą uszczelnić. My patrzymy przez pryzmat mazdy 2.2d czy 2.5b, że są liczone dziś jak luksusowe (mazda Polska może tak do tego podeszła ;) ile razy płakaliśmy przy dieslu nad tą akcyzę) a audi, merc czy bmw 2.0 d (np. bmw 320d, czy 325d, nawet 525d)) czy benzyna np. takie 330i (stare 328i) to nieluksowe auta. Pojemności i silniki poszły do przodu, wielu w Europie już zmieniło podejście, wielu ubezpieczycieli u nas też pyta się o PS (KM). Wg mnie będzie niżej, chciałbym i śledzę temat i zobaczę. A zapewne będzie podobnie jak kiedyś przy OC. Pojemność, EURO i finito. Oby było niżej. Wiadomo, że całościowo nie mogą stracić.
To samo jeszcze tu: http://tvn24bis.pl/pieniadze,79/akcyza- ... 86413.html

Przy okazji kupujemy, warto kupić ekskluzywizm <spoko>
Obrazek

Pogdlądowo, bo przecież Merc współpracuje z Nissanem/Infiniti, a Toyota z Subaru itd a Scion padł :wink:

-- Dodano: Śr, 26 paź 2016, 07:24 --

Promocja trwa w najlepsze, czyli musi być lepiej :wink: http://www.newsweek.pl/styl-zycia/sedan ... aign=fb_nw

PostNapisane: Śr, 26 paź 2016, 19:51 
Świeżak
Od: 17.06.2016
W piątek odbieram swoją :-))) Nie mogę już nawet spać :-)
Oprócz listy kontrolnej macie jakieś rady na co zwrócić uwagę?
Ciekawe czy dadzą już zimowe laczki?

PostNapisane: Śr, 26 paź 2016, 19:59 
Amator
Od: 26.02.2016
Jak masz możliwość to może wstrzymaj się do listopada. Jak wejdzie promocja na koła to od nowego miesiąca.

Ja teoretycznie też mógłbym już odebrać (bo auto jest wcześniej niż zadeklarowałem odbiór) ale stwierdziłem, że poczekam do listopada.

PostNapisane: Śr, 26 paź 2016, 20:17 
Wtajemniczony
Od: 13.10.2016
Region: kujawsko-pomorski
A jest jakiś czas, kiedy trzeba odebrać? Bo mnie koniecznie poganiają żeby do końca miesiąca wyjechała, odbiór miałem wg umowy do końca listopada i teraz mam wariackie papiery, bo średnio mi pasuje żeby teraz koniecznie ją zabrać.

PostNapisane: Śr, 26 paź 2016, 20:33 
Amator
Od: 26.02.2016
to jak masz do końca listopada to powiedz im, że nie masz teraz możliwości odebrać. Zgodnie z umową masz czas do końca listopada.
Jakbyś do końca listopada nie odebrał to wtedy wysyłają list polecony itp z wezwaniem do wywiązania się z umowy. Zresztą wszystko masz w umowie.

PostNapisane: Śr, 26 paź 2016, 20:53 
Wtajemniczony
Od: 13.10.2016
Region: kujawsko-pomorski
No właśnie czytałem i zastanawiało mnie dlaczego mają takie ciśnienie...

PostNapisane: Śr, 26 paź 2016, 20:57 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
MariuszW, powiedz im, że kasą będziesz dysponował dopiero w przyszłym miesiącu, gdyż tak planowałeś zgodnie z zawartą umową.
Zaproponuj, że możesz auto odebrać teraz jeśli tak bardzo im na tym zależy lecz wszelkie formalności z zapłatą włącznie uregulujesz dopiero za kilka bądź kilkanaście dni. Ciekawe co odpowiedzą?
Prawdopodobnie liczą, że na Twój samochód gdy go teraz przejmiesz odbiorą w przyszłym m-cu prezenty z MMPol do podziału między siebie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1