Teraz jest N, 8 lut 2026, 21:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 72  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 10:57 
Wtajemniczony
Od: 04.01.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Huncwot napisał(a):
Jeśli mnie pamięć nie myli - 75% istop i 65% ieloop

Tak oczywiście to się zgadza, przepraszam za nieprecyzyjność

Matarez przyczyną tego komunikatu mogło być skrajne rozładowanie aku.
Wykonując procedurę, którą opisałeś skasowałeś błąd z komputera.
Jeżeli się to powtórzy akumulator do wymiany (oczywiście jeśli chcesz korzystać z i-stopa, a oboje wiemy, że wolałbyś go wyłączyć)

PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 13:31 
tutamaso a co istop ma wspólnego z rozrusznikiem? To był na pewno pracownik ASO Mazdy?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 13:40 
Adept
Od: 03.09.2015
Generacja: Nie mam M6
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
Andrzejsr napisał(a):
Na pewno będzie mieć. Pytanie czy prędzej to potencjalne zużycie da o sobie znać, niż zakładany czas eksploatacji auta.
A jak wyłączyłeś ? ja miałem "na papierek" przy guziczku ale wypada, przy ruszaniu zapominam guzikiem, a że korków wiele nie mamy to uwagi na to nie zwracam za często, a żona to już w ogóle.

Ja jeżdżę tym co na zdjęciu czyli CX-5. Tam masz po prawej guzik, który po wciśnięciu wyłącza I-Stop. W M6 tego nie ma?

rkarcz napisał(a):
tutamaso a co istop ma wspólnego z rozrusznikiem? To był na pewno pracownik ASO Mazdy?

No jak co? Przecież za każdym razem jak ci samochód zgaśnie na I-Stop to i rozrusznik musi się do pracy włączyć :) Auta mają przewidzianą żywotność części. Przy używaniu I-Stop silnik jest ileś tam krotnie więcej gaszony i zapalany niż normalnie. No chyba nikt nie powie, że to nie ma znaczenia dla jego żywotności lub zużycia części?

PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 13:46 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Coś tam sprzedawali że niby tak się elementy silnika zatrzymują że odpala się bez rozrusznika.

PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 13:47 
Adept
Od: 03.09.2015
Wedrowiec - ja się nie znam aż tak na tym. Jeżdżę też służbowym C-Maxem i Focusem. Oba mają ten system i niby jeżdżą, ale C-Maxowi już raz poszła pompa paliwowa i stracił sporo na mocy, ale może to nie ma związku. Z Focusem póki co jaj nie było :)

PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 13:50 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Ale nie na zawsze tylko do zgaszenia silnika, później następne uruchomienie - zmów guzik itd.? jest sposób z papierkiem przytrzymującym guzik w poz włączonej, ale wypada.
Zresztą jak już sprawdzam japońską mototechnikę to sprawdzam, po początkowej fazie niechęci do istopa , teraz pozwalam mu niech robi swoje :)

Co do rozrusznika to w skyactivw'ie za bardzo nie dostaje poniżej cytat :
Inteligntny system i-stop

System i-stop zadebiutował w benzynowych wersjach Mazdy3 i Mazdy5 w 2009 r., i został w całości skonstruowany przez Mazdę. Teraz został udoskonalony, aby wykorzystać nową generację technologii SKYACTIV.

To jedyny układ start-stop wykorzystujący do ponownego rozruchu energię spalania benzyny, co powoduje, że rozrusznik elektryczny używany jest wyłącznie w celu nadania inercji w początkowym stadium ponownego rozruchu. Poza oszczędnością paliwa takie podejście pozwala na wyjątkowo szybkie i łagodne ponowne uruchomienie silnika: CX-5 z benzynowym silnikiem SKYACTIV-G uruchamia się automatycznie w 0,35 sekundy, a SKYACTIV-D w 0,4 sekundy – obie wartości są najlepsze na rynku.

System i-stop korzysta ze specjalnego modułu kontrolnego, który umożliwia zatrzymanie silnika dokładnie w środku suwu zapłonu (w silnikach benzynowych) lub sprężania (w silnikach diesla), optymalny z punktu widzenia ponownego uruchomienia. i-stop jest w stanie określić dokładną pozycję tłoków w każdym momencie i zatrzymać silnik tak, aby jeden z nich był gotowy do uruchomienia jednostki napędowej na żądanie. Trwa to tak krótko, że kierowca nie jest w stanie dostrzec całego procesu.

Systemy konwencjonalne orientują się, który tłok jest we właściwym położeniu dopiero wtedy, gdy rozrusznik kręci wałem. Opóźnia to rozruch i wymaga znacznie więcej energii. Konkurencyjne silniki diesla nie uruchamiają się wcześniej, niż przy dopiero drugim obrocie wału. SKYACTIV-D Mazdy startuje niemal natychmiast, w trakcie pierwszego obrotu.

Takie cechy powodują, że wystarczy stosować w samochodzie jeden akumulator a nie dwa, co oszczędza miejsce i masę. Badając bieżące parametry akumulatora, i-stop decyduje o strategii wyłączania silnika, dążąc do coraz częstszego oszczędzania paliwa."

PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 13:56 
Sposób z papierkiem jest dobry do ponownego skorzystania z któregoś z przycisków na tym zespolonym module. Chciałem zainicjalizować kontrolę ciśnienia w kołach. I kupa. Ledwo wydarłem ten papier. :) Teraz nie mam nic i wyłączam ręcznie.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 14:24 
Wtajemniczony
rkarcz jak chcesz to podam wieczorem receptę na wyłączenie i-stopa kablem
Tylko chyba będziesz pierwszy w Polsce, który to zrobi.
Ja nie próbowałem, bo mi on nie przeszkadza
Wiem, że miałeś obawy czy będzie się ładował kondensator, ale na 99% będzie się ładował

PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 14:24 
Martinus w sumie pod domem można zmieniać, jak się coś wyjebie to będę zgrywał słodniego idiotę.. :)
Chociaż moja osoba w MMPol jest zapewne określana jako "agresywny i przypierdalający się klient" więc mogę mieć problem.. :hihi:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 15:20 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
zagryziak napisał(a):
........ Akumulator pełny a i-stop nie działa + czerwony trójkąt ostrzegawczy.

Wczoraj tak pisałem. Po 20 godzinnym doładowywaniu CTEKiem wczoraj rano mi nie zaskoczył ale i jeździłem nim niewiele, może 15 km.
Natomiast dzisiaj wyjeżdżam rano z garażu a tu "zonk" brak ostrzeżenia, brak czerwonego trójkąta czyli wszystko wróciło do normy jakby, tyle że i-stop ani razu mi nie zatrzymał silnika. Może to i lepiej. :idea:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 18:44 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Region: pomorski
Wedrowiec napisał(a):
Coś tam sprzedawali że niby tak się elementy silnika zatrzymują że odpala się bez rozrusznika.

Byłoby cudownie :)
Nie był by potrzebny rozrusznik w ogóle ... ;)
A jest tak ...
W celu zminimalizowania potrzeby użycia rozrusznika silnik zatrzymywany jest w takiej poz. ustawienia tłoków ( wszystkie poziomo = w połowie skoku ) ,że na pewno któryś jest w fazie sprężania , co gwarantuje najszybszy z możliwych rozruch. To skutkuje mniejszymi drganiami przy odpalaniu i minimalną il. obr. rozr.

administrator
PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 21:02 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Na bank rozrusznik na i-stopie odpala silnik, może w mniejszym stopniu niż zwykłe uruchomienie silnika, ale jest używany za każdym razem. Inaczej się nie da.

PostNapisane: So, 8 paź 2016, 02:41 
Czyżby PR Mazdy znowu miał polec..? :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 8 paź 2016, 06:57 
Bywalec
Od: 09.02.2016
Region: małopolski
A ja mam pytanie: w jakich dokładnie wersjach jest montowany i-Eloop? Za kilka miesięcy odbieram 2.0 MT Skypassion FL2 i się zastanawiam czy ten bajer będzie na pokładzie.

PostNapisane: So, 8 paź 2016, 07:27 
Amator
Od: 16.06.2016
Będzie. We wszystkich benzynowych pakietach skypassion jest oraz w każdym dieslu.

PostNapisane: So, 8 paź 2016, 07:42 
Bywalec
Od: 09.02.2016
Region: małopolski
Dzięki :) Miałem wątpliwości, bo kilka razy jeździłem taką wersją GJ na jazdach próbnych i ani razu nie zauważyłem wskaźnika i-ELOOP podczas jazdy. Ale to może kwestia ustawień wyświetlacza.

PostNapisane: So, 8 paź 2016, 08:18 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
W wersji FL jest tylko na ekranie głównym w aplikacji monitor paliwa.

PostNapisane: So, 8 paź 2016, 09:11 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Region: pomorski
rkarcz napisał(a):
Czyżby PR Mazdy znowu miał polec..? :)
Mazda nigdy nie mówiła , że I-stop nie używa rozrusznika :) przecież

-- Dodano: sobota, 8 października 2016, 10:11 --

Cube napisał(a):
A ja mam pytanie: w jakich dokładnie wersjach jest montowany i-Eloop? Za kilka miesięcy odbieram 2.0 MT Skypassion FL2 i się zastanawiam czy ten bajer będzie na pokładzie.

będzie

PostNapisane: So, 8 paź 2016, 11:05 
Amator
Od: 16.06.2016
Na szczęście AT daje możliwość łatwego sterowania i-stopem. Wystarczy lżej wciskać hamulec, aby się nie włączał. Bardzo wygodne rozwiązanie.

PostNapisane: So, 8 paź 2016, 13:45 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
Za i-stop nie będę płakał ( na szlabanach się przydaje ), natomiast i-eloop uważam za fajną ciekawostkę.

Nie zmienia to faktu, że znowu nie działa i będzie trzeba samochód odstawić na 6-8 godzin do ASO. Ja na to nie mam czasu !!!!!!! Auto ma być sprawne i koniec.
Nikt mi nie płaci za stracony czas w ASO czy brak możliwości użytkowania samochodu.

Kolejny element po zafirkach do wyjaśnienia.

PostNapisane: So, 8 paź 2016, 14:26 
Prawie fanatyk
8 godzin chcesz tracić na uruchomienie czegoś co jest kompletnie nieistotne i niepotrzebne ? a nawet jeśli liczyć oszczędność benzyny, to ileż jej musiałbyś zaoszczędzić tymi systemami, żeby "odrobić" te 8 godzin. Przy czym nie jest wcale pewne, czy to awaria czy przewidziany brak działania przy niskich temperaturach.
Szkoda, że Mazda nie oferuje i-stopa i i-eloopa jako opcji. Płatnych. Interesujące by było, ileż to osób jest gotowa za powiedzmy strzelam - 5tys za każde z nich, ratować drzewka na planecie.

PostNapisane: So, 8 paź 2016, 14:36 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Za 500 zł bym tego nie brał... w poprzednim aucie bym dał 500 żeby mi cholerstwo na stałe wyłączyli.

administrator
PostNapisane: So, 8 paź 2016, 15:36 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Silnik: -
Wersja: -
Andrzejsr napisał(a):
8 godzin chcesz tracić na uruchomienie czegoś co jest kompletnie nieistotne i niepotrzebne ?

Tak, bo jak jest to ma działać i kropka. Nie działa to z jakiegoś powodu. To tak jak z DPFem w dieslu. Gdy silnik i osprzęt sprawny z DPFem nie ma problemu, DPF to taki sygnalizator, zupełnie jak i-stop. Jeżeli nie działa to znaczy, że jest problem, najczęściej z akumulatorem.

PostNapisane: So, 8 paź 2016, 20:35 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
I-stop to taki paradoks, bo jak dziala to go wyłączam, a jak nie dziala, to mnie denerwuje bo powinien przeciez dzialac. :)

PostNapisane: So, 8 paź 2016, 21:42 
Prawie fanatyk
tombien napisał(a):
Andrzejsr napisał(a):
8 godzin chcesz tracić na uruchomienie czegoś co jest kompletnie nieistotne i niepotrzebne ?

Tak, bo jak jest to ma działać i kropka. Nie działa to z jakiegoś powodu. To tak jak z DPFem w dieslu. Gdy silnik i osprzęt sprawny z DPFem nie ma problemu, DPF to taki sygnalizator, zupełnie jak i-stop. Jeżeli nie działa to znaczy, że jest problem, najczęściej z akumulatorem.

Jeśli jest sygnalizatorem większej awarii to rozumiem. Ale czy jest ? nie wiemy. I wątpię, bo w zeszłym okresie zimowym zachowywał się tak jak teraz - wcale lub b. rzadko się włączał . Przyszła wiosna - co chwilę aż do teraz - ochłodzenia z dnia na dzień. Może i pojemność akumulatora jest za niska żeby działał przy 5-0- -10 ? ale skoro autko się samo zabezpiecza odłączając ten system w takich temperaturach ? to chyba dobrze z jego strony.

A co do "ma działać jak jest." Właśnie po to napisałem - czy ktoś by to kupił mając zapłacić ? jak nie, to może sobie nie działać - nie kupowałem tego, było w wersji wyposażenia, to co zrobić. Na pewno nie bujać się po serwisach żeby akumulator naładowali i auto zagrzali - bo najmniejszym wysiłkiem pewnie tyle zrobią.
A czy akumulator dobry to słychać przecież przy zapalaniu. Całkiem możliwe że pojemnościowo na minimalnej granicy dla tego auta jest dobrany, takie minimalne minimum - dla zmniejszenia wagi i ceny . Ale to gdybanie.

PostNapisane: N, 9 paź 2016, 08:25 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Zastanawiam się dlaczego system przy wyłączeniu całkowicie silnika nie zatrzymuje tłoków w takim położeniu, jak w przypadku działania i-stopu? Czyżby dlatego, w którymś cylindrze jest gotowa sprężona mieszanka paliwowa i przy dłuższym postoju po prostu ulotniła by się?

Wysłane z mojego Lenovo K910

PostNapisane: N, 9 paź 2016, 13:06 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Tak jak pisze tombien, ma działać i koniec.

Chodzi o to, że I-ELOOP też nie działa a powinien.
Dla mnie samochód nie jest sprawny w pełni.

Po gwarancji zostaniemy z tym problemem sami.

PostNapisane: N, 9 paź 2016, 13:09 
Tu potwierdzam. Jak z powodu Aku nie działał iStop (ku mojej radości rzecz jasna) to iEloop niestety nie ładował kondensatora. U mnie problemem była zbyt niska wartość napięcia odłączającego w module zasilającym kamerę. Zmiana z 11.8 na 12.4 odblokowała iStop i iEloop. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 13 paź 2016, 07:21 
Akumulator po całonocnym ładowaniu CETEK-iem - Komunikat "batery menagment..." zniknął, i-stop zaczął normalnie funkcjonować. Odłączyłem urządzenie odstraszające kuny, które miałem wpięte do akumulatora - może to "ustrojstwo" rozładowało aku :idea: Wprawdzie nie powinno dopuścić do nadmiernego rozładowania baterii ale kto to wie... <niewiem>

I qrwa znowu i-stop nie działa :/ Komunikat, czerwony trójkąt itd...Aku naładowane, odstraszacz kun wypięty i d.pa :| Zastanawiam się czy modyfikacja włączenia "coming home" coś tu nie "nabroiła" :idea:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 13 paź 2016, 08:08 
Wtajemniczony
Matarez nikt nigdy na żadnym forum polskim ani zagranicznym nie zgłaszał takich problemów.
Pamiętaj, że akumulatory nie lubią rozładowania do zera.
Jeśli raz do tego doszło to często aku do wymiany właśnie ze względu na to że to się często powtarza, szczególnie w okresie jesienno zimowym.
Oczywiście włączenie coming home jest całkowicie odwracalne więc można to sprawdzić

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 72  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1