Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 02:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 1 paź 2016, 13:13 
crow a co? Macie takie obłożenie salonu jazdami próbnymi. Tu gdzie jestem szału nie ma. Chyba miejscowi klieci czytają FBka i mają oczekiwania ponad normę sprzedażową Mazdy. :) Niech ktoś kto ma M6 sprzed wersji 2017 też się przejedzie. Będzie co porównać. Może ten egzemplarz był kiepsko złożony - a i takie przypadki znamy przecież.. :facepalm:
modo nie tak wprost - poprosiłem o wykaz różnic w budowie drzwi i otworu drzwiowego. I mam zaznaczone na rysunku oraz wycenione zmienione elementy. "Metal" się nie zmienił, napęd jest ten sam. Mocowanie szyby do listwy prowadzącej to samo.

-- Dodano: 1 października 2016, o 14:13 --

Czas wymiany 2h. Czyli jakieś 350 PLN brutto.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 1 paź 2016, 13:18 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
rkarcz napisał(a):
No tak, wszyscy się gówno znają na czymkolwiek jak na scenę wchodzi Andrzejsr. Toyo montowane w Mazdzie 6 na pierwszy montaż to nie jest opona tak dobra na mokrym jak Conti czy Dunlop. Nie jest bo powyżej 100-120 samochód lata po ulicy jak głupi. I wyją naprawdę nieprzyjemnie. Ostatnio jeden z kolegów z tego forum testował i zamieniał swoje Toyo na moje już odpadowe Dunlopy z identycznym rozmiarze 17'. Efekty chyba opisywał w wątku wyciszanie. No sorry, ale są do dupy. Także odpuść Waść, wstydu oszczędź. Nie opisuję jazdy po suchym czy wytrzymałości bo te pewnie będą miały legendarnie genialną. A od ciebie za chwilę się dowiem że księgowi Mazdy skroili ofertę tak bo 99,9% użytkowników jeździ 70 i im nie wyje, a w deszczu 20, albo wcale i to też nie problem. :facepalm: Bez odbioru.

uuuu, wiesz, co do oceny zachowania opon, to jednak coś tam więcej wiem od Ciebie, czy chcesz czy nie. Jeśli sam z jakąś oponą doświadczeń nie mam - sprawdzam źródła. Ale ciut bardziej wiarygodne niż "przejechałem na tych oponach 6 tygodni Mazdą 6 po ulicach" . Nie śmiałbym po takim "doświadczeniu" jakiegokolwiek osądu wydawać.
Oczywiście, że zapewne są lepsze pod różnymi względami opony, zawsze coś lepszego się znajdzie w każdej kategorii. Ale wrzucanie ich do jednego worka z bez-nazwy-chińczykami jest mocnym nadużyciem.

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 13:30 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
rkarcz napisał(a):
crow a co? Macie takie obłożenie salonu jazdami próbnymi. Tu gdzie jestem szału nie ma. Chyba miejscowi klieci czytają FBka i mają oczekiwania ponad normę sprzedażową Mazdy. :) Niech ktoś kto ma M6 sprzed wersji 2017 też się przejedzie. Będzie co porównać. Może ten egzemplarz był kiepsko złożony - a i takie przypadki znamy przecież.. :facepalm:
Czas wymiany 2h. Czyli jakieś 350 PLN brutto.

Nie wiem jak jazda próbna, czy ma oblężenie, chodziło mnie o to, że taki teścik zapewne będzie upragnioną wyprawą odkrywczą po nieznane a wymarzone. Kolejki to za chwilę będą z forum do ASO po zestaw "ciche szyby".

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 14:04 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
No właśnie może kolejek nie będzie, bo jak rkarcz stwierdził, efekt uchylonego okna pozostał...

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 15:03 
Prawie fanatyk
No co tym, rkaczowi przy 230 km/h wicher wlatuje przez otwory w pedałach gazu i sprzęgła a nie przez okna. <hahaha> Sorki rkacz. :-P
Ja nie wiem, czy jest tak źle czy nie, bo nie jechałem, ale kiedyś przy wymianie słynnych U11 (zestawu uszczelek i coś tam) efekt uchylonego okna mi zniknął w GJ.
Proszę nie mylić z tzw. zefirkami, ale w GJ przeszkadzała mi jazda z szumem pod wiatr, hałasem przy większych prędkościach, hałasem od kół, a szczególnie mi przeszkadzała jazda po zmarzniętym śniegu i te odbijające w nadkola czy progi grudki śniegu, że wrażenie było, jakby człowiek siedział w pustej puszce po piwie. W CX jest ciszej o dziwo i poza zefirkiem właśnie spokojniej. A niby niższa klasa i większa kubatura czołowa.
Ogólnie mazda jest cienka i szyba przednia cienka, nie lubię tego dźwięku nawet dużej kropli na przedniej szybie, wrażenie jakby już pękała ze strachu. Może i inne rzeczy przenoszą dużo dźwięków. Na dziś mam też problem z tzw. zefirkami, ale to zależy od kierunku wiatru. Wkurza, bo lata to przy lewym uchu i męczy. Ale sama głośność to nie dramat, oczywiście nie jest to poziom audi, ale studząc emocje, uważam, że nie jest tak źle. Porównuję i jeźdzę różnymi autami i w porównaniu z moim uważam, że w moim modelu mazda nie daje ciała.
Pytanie jak przy wyciszeniu, co potęguje ten szum czy u niektórych poczucie głośności, czyżby jak jedno się wyciszało dźwięk inny stawał się natarczywy?
Bo kiedy miałem sedana zastępczego rok 2014 to z przodu tego efektu nie było, za to w sedanie z tyłu było dziwne poczucie , że okno chyba nie zamknięte (mama prosiła z 5 razy bym zamknął okno, bo ona nie umie).
Rkacz masz racje, nie wiem jak wygląda montaż, że jedne auta mają ten urok a inne nie. Jednym pomaga, drugim nie. jednym się przejedziesz a drugie dostaniesz? Kurcze. Na razie przy nowym wszyscy mówią, że ciszej (jest bo mówi producent, czy ciszej bo tak im wychodzi to nie wiem, na tyle nie zrozumiałem z zachodnich testów. Ale ogólnie mało o tym.)
Sam z ciekawości zrobię jazdę próbną. Bo na razie emocje - oczekiwania - rozczarowania biorą w nas górę. Klimat jak przy akcjach na giełdzie papierów wartościowych.

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 20:13 
Amator
Od: 16.07.2014
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: mazowiecki
Testowałem ostatnio kilka samochodów jednego dnia, by mieć bezpośrednie porównanie, w tym Mazdę 6 2.0 165 FL2. By mieć bardziej obiektywną ocenę zabrałem kolegę, który z tylnego fotela przyglądał się samochodom.
Przy prędkościach autostradowych niestety ale M6 ciągle odstaje od rywali, szczególnie to jest zauważalne z tyłu, czyli pewnie to co pisze rkarcz, poprawili tylko uszczelki z przodu a z tyłu pozostawili bez zmian.
Kolega nagrywał krótkie filmiki z jazdy, możecie sami posłuchać jak to brzmi:

Oczywiście mikrofon smartfona trochę ścina, ale mam dla porównania filmy z innych samochodów i jest zauważalnie ciszej, ponadto podczas każdej jazdy rozmawiałem z handlowcem i jedynie w maździe trudno zrozumieć co mówię, bo jestem zagłuszamy przez szum.
Strasznie mi szkoda tej sytuacji, bo jestem na etapie zmiany auta i miałem nadzieję, że kolejnym będzie M6, tyle że jakieś 75% mojego przebiegu to autostrady i ekspresówki, więc bardzo ważny jest dla mnie komfort przy prędkościach 140-160 km/h.
Mam podwójny problem, bo na Mazdę strasznie się napaliła moja żona i teraz trudno się jej przestawić na inne auto…
Natomiast z zewnątrz i wewnątrz M6 to wg mnie zdecydowanie najciekawsze auto, materiały wykończeniowe może w niektórych autach są jeszcze lepsze, ale tutaj też sprawiają bardzo dobre wrażenie (taka np. Kia Optima w kategorii jakości materiałów jest przynajmniej klasę niżej). Bardzo fajnie umieszczony jest ekran od nawigacji, bo praktycznie na wysokości wzroku, podczas gdy np. w Passacie i Superbie zdecydowanie niżej trzeba spoglądać, co raz że bardziej męczy, a dwa jest bardziej niebezpieczne.

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 21:09 
Prawie fanatyk
Dzięki za opinię, hmm, szkoda że nie ma innych dla porównania, a z czym porównywałeś?

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 21:21 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Region: dolnośląski
Drugi film porównuje z klasą premium...

administrator
PostNapisane: So, 1 paź 2016, 23:42 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Właśnie przekonałem się jak w praktyce wygląda obsługa podłokietnika - bezprzewodowo chciałoby się powiedzieć. :hihi:

PostNapisane: N, 2 paź 2016, 11:25 
Amator
Tego dnie porównywałem z
- Passatem 2.0 TDI, Superb 2.0 TDI - auta nie są super ciche, ale przy prędkościach autostradowych jest zdecydowanie przyjemniej, szczególnie w Passacie
- Infinity Q50 - tutaj nie ma czego porównywać, bo to auto premium i to czuć
- Hyundai Tucson 1,7 diesel - auto mi się nie podoba, za to w trakcie jazdy odgłosy są lepiej tłumione niż w M6

Podłokietnik mi nie przeszkadzał, ale może trasa była zbyt krótka ;-)

Ten drugi film nie jest mojego autorstwa, wykorzystałem fragmenty filmów youtubera SCF, bo chciałem sprawdzić jak bardzo Mazda różni się od Premium, niestety filmy nagrywane zwykłymi kamerami do tego się nie nadają, bo mikrofony mocno ścinają pasmo.
Film z Mazdą wyszedł niejako przy okazji, bo kolegę strasznie wnerwiał hałas od okna dlatego go nagrał, żeby mi później pokazać.

PostNapisane: N, 2 paź 2016, 11:59 
Adept
Od: 10.05.2016
Region: wielkopolski
Ja jestem z 2-3 miesiace przed zamowieniem M6 i czytajac to forum od miesiecy mozna dojsc ewidentnie do wniosku, ze kupujacy Mazde 6 na trasy na bank bedzie sie rozczarowanym ... i powiniem sie zastanowic czy chce sie w to pakowac. Jesli kierowca bedzie jezdzil glownie w miescie to dla niego nie ma wiekszego znaczenia halas ... tak jak dla mnie, gdzie trasa to wypad 1 w roku nad morze. 95 % to miasto gdzie i tak nie jestem w stanie rozwinac wiekszych predkosci, wiec dla mnie to sprawa wrecz drugorzedna. Jak nie raz juz tu pisano - do miasta zdecydowanie tak , a na trasy ... z tym roznie bywa. No i temat chyba najwazniejszy - w tych czasach samochody kupuje sie glownie jednak oczami i tu Madzia wygrywa bez dwoch zdan. Gdybysmy wszyscy kierowali sie rozsadkiem czy szli na kompromisy, to jezdzilyby tylko i wylacznie Skody

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: N, 2 paź 2016, 12:35 
Amator
Ważne jest, za jakiego auta się przesiadamy, o czym często pisze kolega grzesiolek, bo jeżeli ktoś wcześniej jeździł takim np. Mitsubishi Lancer, czy starszymi wersjami M6 bez dodatkowego wyciszenia, to może nawet nie zauważyć problemu hałasu. W mieście autko jest bardzo przyjemne, w trasach międzymiastowych gdzie się jedzie momentami w porywach do 130 też.
Ja teraz jeżdżę wprawdzie starszą wersją M6 ale dodatkowo ją wyciszałem i niestety nowa M6 przy wyższych prędkościach jest słabsza niż moja :(
To jest od lat pięta achillesowa M6, gdybyście spojrzeli do konkurencyjnego forum Mazdy, to tak wątki o wyciszaniu są równie rozbudowane :(

PostNapisane: N, 2 paź 2016, 12:44 
Nałogowiec
Proggy napisał(a):
Gdybysmy wszyscy kierowali sie rozsadkiem czy szli na kompromisy, to jezdzilyby tylko i wylacznie Skody
Nie ja gdybym się kierował tylko rozumem to bym jeździł Fordem.

PostNapisane: N, 2 paź 2016, 12:48 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
amra napisał(a):
Ważne jest, za jakiego auta się przesiadamy, o czym często pisze kolega grzesiolek, bo jeżeli ktoś wcześniej jeździł takim np. Mitsubishi Lancer, czy starszymi wersjami M6 bez dodatkowego wyciszenia, to może nawet nie zauważyć problemu hałasu.

Nie zauważyć <niewiem> :?: Chyba do momentu wejścia na fora mazdy. Od tej pory zaczyna się słuchać swego auta <offtopic> i widzieć/słyszeć problem :|

PostNapisane: N, 2 paź 2016, 15:15 
Adept
Od: 26.07.2014
OK, rozpisujecie się od wielu postów nad wyciszeniem, na pewno ktoś o tym wcześniej wspominał, ale nie mogę znaleźć- ile kosztuje orientacyjnie wyciszenie Mazdy do takiego poziomu żeby nie wkurzał szum przy prędkościach autostradowych? Rozumiem, że ogranicza się to do wymiany uszczelek + jakieś dodatkowe bajery? Kto się tym zajmuje, ile to trwa i ile kosztuje? Czy dobrze rozumiem, że w FL2 wystarczy wyciszyć tylko tylne drzwi?

Narzekania narzekaniami- dzięki za uwagi, ale jeżeli ktoś kupuje Mazdę to jakie jest rozwiązanie problemu?

PostNapisane: N, 2 paź 2016, 15:59 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Garry wg mnie powinno się kompleksowo wyciszyć auto - zlikwidować wszystkie rezonanse - jesli sam chcesz to robić to koszty podliczał ( bo latem robił) kolega Rkarcz. Jeśli w firmie caraudio to musisz prosić tam o wycenę - w zalezności od firmy i zakresu prac koszty różne. ale ok 4000zł

Ja kupując jeszcze raz Gj ale tez każde inne auto, na taką modyfikację napewno się zdecyduję.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 2 paź 2016, 16:21 
Te 4000 to chyba zawsze były ceny bez wyciszania dachu. A ten to tak od 1000 do 1500 bodajże. I pamiętajmy, że czego nie wyciszymy to będziemy słyszeli razy 2-3. Bo to będzie źródło wkurwiajacego dźwięku. Jak wyciszyłem jedne drzwi to słyszałem resztę. Jak tylko przednie to wyły tylne. Jak nadkole lewe to na mokrym słychać było prawe. I tak w kółko. A i tak po całej operacji - ja mam dodatkowo podszybie samym butylem oraz nie mam dachu i podłogi - chwilowa utrata płynności przez remont domu, nadal wyje z tylnej części łączenia szyby z ramą drzwi - każdych bez wyjątku. W FL2 jest efekt właśnie wyciszonych przednich drzwi - obstawiam jakiś butyl 2-3 paski i nic więcej. I właściwie to by było na tyle. Świsty nadal są i żadne wyciszanie ich nie zniweluje. I pamiętajmy, że w pełni wyciszone auto skieruje nasze uszy na te miejsca.. Sorry. Inaczej nie będzie. :(

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 2 paź 2016, 16:25 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Czyli generslnie nie ma sensu wyciszac,lepiej inwesyowac w performance , zeby to chocisz , jechalo,hamowalo i skrecalo jak nalezy:) za 4k zl mam juz dbry gwint ;)

PostNapisane: N, 2 paź 2016, 16:32 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
jak lubimy hałas to nie ma sensu ;) a to że słychać 2-3 razy mocniej to złudzenie

-- Dodano: N, 2 paź 2016, 17:32 --

po lekcji z mazdą wykleiłem pozostałe swoje samochody i teraz ze zdwojoną przyjemnością się nimi poruszam :)

PostNapisane: N, 2 paź 2016, 16:51 
slawek ależ oczywiście że złudzenie. I polecam wyciszać drzwi czy bagażnik. Mi to jakoś tam złagodziło wkurw na hałas. Choć z drugiej strony pewnie dach i podłoga zmieniły by też wiele.
poxtazo z drugiej strony tak, jak ktoś naprawdę popierdala po Skach i Adach to ja chyba jednak wolałbym heble od wyciszania. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 2 paź 2016, 17:18 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
remap,zawias,heble taka kolejnosc :D

PostNapisane: N, 2 paź 2016, 21:34 
Świeżak
Od: 17.06.2016
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
http://www.autocentrum.pl/nasze-pomiary/wyciszenie/

Jeśli uznamy te dane za mniej więcej wiarygodne, to na tle konkurentów w tej samej klasie, nie jest źle pod względem wyciszenia. Wyraźnie lepsze odczyty po FL, nawet w dieslu, bo chyba benzynka powinna być cichsza.

PostNapisane: Pn, 3 paź 2016, 07:31 
Amator
Sam poziom hałasu nie odbiega jakoś znacząco od aut tej samej klasy, bardziej chodzi o częstotliwość dźwięku, pewnie najwięcej jest średnich tonów, na które nasze ucho jest najbardziej wrażliwe.
W mojej M6 po wyciszeniu szczególnie podłogi poziom hałasu, mimo że zmniejszył się średnio, za to wyeliminowałem większość średnich tonów a pozostały niskie, które dla ucha są zdecydowanie mniej meczące. Do tego samego pewnie trzeba dążyć w nowej M6, niestety "świsty" z okolic uszczelek, wbrew pozorom bardzo trudno się usuwa. Jest o tym duży wątek na tym forum.

PostNapisane: Pn, 3 paź 2016, 09:29 
Bywalec
Od: 09.02.2016
Region: małopolski
Zmienię trochę temat. 1 października br. złożyłem zamówienie (podpisałem umowę) na GJ. Odbiór mam na styczeń 2017 i w związku z tym myślę, że ktoś z Was może wykorzystać promocję Ambasador Mazdy w programie More&More i mieć pierwszy przegląd za 1 zł.

Poniżej wyciąg z regulaminu akcji:
Zakup samochodu marki Mazda w Twoim autoryzowanym salonie sprzedaży Mazda przez znajomego jest warunkiem otrzymania przez Ciebie promocyjnego przeglądu za 1 zł brutto. Zawarcie umowy sprzedaży samochodu Mazda przez znajomego powinno nastąpić nie później niż 6 miesięcy od daty odebrania Twojego samochodu Mazda. Twoje zgłoszenie udziału w Akcji musi nastąpić nie później niż w dniu odbioru samochodu Mazda zakupionego przez znajomego na podstawie Twojej rekomendacji. Promocyjny przegląd realizowany będzie w tym samym autoryzowanym salonie sprzedaży Mazda, w którym Ty i Twój Znajomy zakupiliście samochody Mazda.

Poszukiwany jest zatem właściciel GJ, który odebrał samochód w salonie Anndora w Krakowie nie wcześniej niż 1 kwietnia br. Szczęśliwy posiadacz niespełna półrocznej GJ proszony jest o kontakt na priva.

Na przyszłość proponuję, żeby osoby, które planują złożenie zamówienia w salonie i nie mają komu ofiarować przeglądu za 1 zł, dawały znać tu na forum. :)

Ostatnio edytowano Pn, 3 paź 2016, 09:33 przez Cube, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 3 paź 2016, 09:32 
Prawie fanatyk
Dobry pomysł, wielkie serce <spoko> <brawo>

PostNapisane: Pn, 3 paź 2016, 09:56 
Amator
Od: 11.06.2016
Region: podlaski
witam

również się dołączam do propozycji Cube, auto odbieram prawdopodobnie za miesiąc , auto zamówione w salonie Mazdy Białystok, jeśli jest tutaj ktoś kto dokonał zakupu auta w Białymstoku w ostatnim okresie i chce otrzymać przegląd za złotówkę, Panowie zapraszam na priv :)

pozdrawiam

-- Dodano: Pn, 3 paź 2016, 09:56 --

nie wiedzę żadnych przeciwwskazań żeby komuś pomóc zaoszczędzić pieniążki , powinniśmy pomagać sobie i nie chodzi tutaj tylko o ten dany przypadek ... a jestem przekonany, że dzięki temu my poczujemy się z tego powodu lepiej , powinien zostać utworzony oddzielny wątek ku temu:)

PostNapisane: Pn, 3 paź 2016, 10:06 
Prawie fanatyk
szerak dobry pomysł <spoko>

PostNapisane: Pn, 3 paź 2016, 10:57 
Nałogowiec
Nie rozumiem tylko czemu: Salon sprzedaży musi być ten sam dla ciebie i znajomego :), ale to inna sprawa.
Generalnia Super pomysł.

Ostatnio edytowano Pn, 3 paź 2016, 11:20 przez szuki, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 3 paź 2016, 11:09 
Amator
Od: 11.06.2016
Region: podlaski
myślę że ten wymagany salon sprzedaży podyktowany tym aby przyciągnąć klienta do konkretnego dealera a z drugiej strony ograniczyć taki proceder przesyłania swoich danych innym kupującym np na forum :) gdyby to było ogólnie dostępne serwisy mazdy robiłyby przeglądy tylko za złotówkę a serwisy przecież żyją z przeglądów...

-- Dodano: Pn, 3 paź 2016, 11:09 --

więc jeśli jest tutaj nabywca Mazdy z ostatniego półrocza zakupionej w Białymstoku, zapraszam do mnie, proszę pamiętać to nie musi być model 6 , brane są pod uwagę wszystkie modele Mazdy.
a w przyszłości sam chętnie skorzystam z promocji jeśli ktoś wyjdzie z propozycją.

PostNapisane: Pn, 3 paź 2016, 11:22 
Nałogowiec
szerak A czy namówinie kogoś na forum do zakupu czym się różni od namówienia kogoś f2f do zakupu?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1