Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 01:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

administrator
PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 17:22 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
avzi napisał(a):
Właśnie odwiedziłem moją SkyEnergy, która zawitała dziś do ASO i nie uwierzycie, ale ubrali ją w... toyo...

Ale co w tym dziwnego? Przy 17" są Bridgestone lub Toyo. Od grudnia 2012 tak jest. :)

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 17:32 
Amator
Od: 16.06.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Szkoda że nie double stary albo ling longi. :-)
Nie interesowało mnie to dotąd, więc to toyo trochę mnie zdziwiło. Średnio mi się kojarzy ta marka.

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 17:41 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Region: pomorski
Przesadziłeś. To, że dotąd o Toyo nie słyszałeś niekoniecznie świadczy o tym 'czymś' źle. Toyo to poważny i doceniany w branży producent. W motosporcie również.

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 17:46 
Toyo są dość słabe na mokrym i bardzo głośne. Testowałem przez 6 tygodni.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 17:49 
Wtajemniczony
Od: 30.01.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Ja ma 19 " Bridgestone Turanza

administrator
PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 17:50 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Na 19" tylko Brigdestone, widać FL2 tego u nas nie zmienił.

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 17:52 
Amator
Oczywiście że to efekt mojej niewiedzy. Wcale nie zaprzeczam. :-)
W takim razie to dobrze, że marka spoko. Łatwiej się ich pozbędę na wiosnę. Chyba że innym kojarzy się tak jak mi. :-D

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 18:50 
Prawie fanatyk
Myślę, że gdy będziesz chciał pozostać na 17' to zmienisz zdanie. Nie są aż takie głośne jak BS a poniżej 180 km/h moim zdaniem zachowują się przyzwoicie nawet na mokrej nawierzchni.

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 19:05 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Rok produkcji: 2015
Region: opolski
1engineer - no problem, poczekaj chwile, przy takiej ilosci hejtu zaraz polowa uzytkownikow gj na forum bedzie sie ich pozbywac, na pewno wylowisz perełke ... :wink:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 19:35 
Wstydliwy
Od: 22.09.2016
Rok produkcji: inny
Skrzynia: MT
Kupiec na kombi się znajdzie, polski salon pierwszy właściciel wiadomo. Takich ofert jest mało. Ja czekam na sedana...

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 19:45 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
No, akurat. Ten "hejt" nie prowadzi do pozbywania się , a służy próbie wyciągnięcia od Mazdy ulepszeń starych wozów.

Co do opon, proponowałbym modelami a nie markami operować (że niby marka X jest marna na mokrym, a marka Y głośna) bo takie mądrości to można sobie schować, zwłaszcza po "ulicznych" testach takie opinie.

Jeśli chodzi o Toyo proxes T1 Sport bo te przypuszczam omawiacie- tu zbiór testów - generalnie w połowie/powyżej stawki.
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Toyo/ ... -Sport.htm
(kliknąć 'all tests' )
(w testach dość różnie te właściwości na mokro są oceniane)

A tu Turanza T 001 :
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Bridg ... a-T001.htm

Generalnie opony z tej samej półki, bardzo przyzwoitej.

avzi - zmień nie opony a rozmiar felgi raczej :)

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 20:02 
Amator
A to opony 19'' nie wejdą na felgi 17''??
No to mnie załamałeś...

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 20:11 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Andrzej - Mazda nic nie poprawi/ nie da. Kilka osob juz zmienilo samochod, a im dalej w las... będzie za chwile z czego wybierac <nuta>

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 20:27 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
avzi napisał(a):
A to opony 19'' nie wejdą na felgi 17''??
No to mnie załamałeś...

coś bierzesz? najpierw jakieś szczeniackie kpiny z Toyo - że to rzekomo klasa noname-ling long (czyli ignorancja totalna w temacie opon) , teraz jakieś pierdoły wypisujesz.

Rozmiar ze wzgl stylistycznych.

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 20:52 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2016
No i stało się - zamówiłem 2017 2.5 kombi snowflake:) już niebawem dołącze do waszego grona:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pt, 30 wrz 2016, 20:54 
Amator
Andrzejsr, no nie wierzę... chyba ciężki tydzień miałeś? Naprawdę nie wyczułeś ironii w mojej ostatniej wypowiedzi??

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 00:22 
No tak, wszyscy się gówno znają na czymkolwiek jak na scenę wchodzi Andrzejsr. Toyo montowane w Mazdzie 6 na pierwszy montaż to nie jest opona tak dobra na mokrym jak Conti czy Dunlop. Nie jest bo powyżej 100-120 samochód lata po ulicy jak głupi. I wyją naprawdę nieprzyjemnie. Ostatnio jeden z kolegów z tego forum testował i zamieniał swoje Toyo na moje już odpadowe Dunlopy z identycznym rozmiarze 17'. Efekty chyba opisywał w wątku wyciszanie. No sorry, ale są do dupy. Także odpuść Waść, wstydu oszczędź. Nie opisuję jazdy po suchym czy wytrzymałości bo te pewnie będą miały legendarnie genialną. A od ciebie za chwilę się dowiem że księgowi Mazdy skroili ofertę tak bo 99,9% użytkowników jeździ 70 i im nie wyje, a w deszczu 20, albo wcale i to też nie problem. :facepalm: Bez odbioru.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 1 paź 2016, 06:08 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Region: zagranica
Cenzura i dobra zmiana tu też się pojawia? Rkacz, ciesz się, że nie jesteś w Korei Płn. <hahaha> Z sejmu wypraszają, koledze od spalonych hamulców też podziękujemy :lol: <hahaha>
(jakby co to ironia ) <oczy> <oczy>

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 06:32 
crow luz. Chodzi mi o to, że no nikt nie ma pojęcia o czym pisze, a na pewno nie w motoryzacji. Ja swoje w życiu przejechałem i coś tam wiem,na pewno umiem porównać i podstawowe cechy jednak potwierdzić czy nie. Jak dla kogoś to h..j to niech nie stosuje. Specjalistą typowo technicznym na tym forum to jest Cobretti. Ostatnio się nie udziela, ale jego opinia była naprawdę fachowa, bez ciągłego obśmiewania przez jednego poważnego jeksperta od wszystkiego, w każdym wątku. Dzisiaj jadę na spota śląskiego i nie podaję trasy przejazdu ani godziny bo też pewnie h..ja się znam i pojawi się masa argumentów przeciw takiemu rozwiązaniu. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 1 paź 2016, 07:46 
Prawie fanatyk
http://www.toyotire.pl/tire/category/wyposażenie-fabryczne

Toyo nie tylko do Mazdy; Audi, Lexus, Toyota również .
Marnujecie się Panowie ze swoją wiedzą i doświadczeniem. Tylko gdzie mieliście swój rozum płacąc grubą kasę za takie kiepskie auto.

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 10:31 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
http://tv.auto-swiat.pl/mazda6-my2017-dazenie-do-perfekcji-pierwsza-jazda/7c1th5

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 10:32 
Smook dobre pytanie czy ten model. Jakkolwiek nie ważne. Nie ma co wchodzić w dyskusje jeśli ktoś nie jechał na różnych oponach i tego sorry ale organoleptycznie nie porównał. Szkoda prądu.

Ja tym razem o czymś innym. Właśnie przez ok. 1h ujeżdżałem M6 2.0 MT sedan SkyPassion model 2017. Zefiry jak były tak są. Może mniejsze, no może. Ciężko mi podać jakąś skalę. Słychać dość wyraźnie przejeżdżające samochody. Jest ciut lepiej, to fakt. Ale nie z efektem uchylonej szyby. Drzwi są cięższe i jadąc dość mocno dają w kość tylne drzwi. Także sorry Mazda nie wykonała właściwie żadnej pracy poza szybą, uszczelką pod tapicerką i właściwie tyle. Coś tam wrzucili, może jakieś 3 paski butylu. Na pewno nic więcej. Dobra o wyciszeniu zakończmy.
Wnętrze:
Kierownica i przyciski to jakaś pomyłka. Nie ma żadnych przycisków pomocniczych - prev, next, cancel, resume. Sa 4 przyciski zespolone. Odkryłem jak działają ale to już nie jest intuicyjna Mazda. I często się myliłem coś przełączając. Dla mnie duży minus. Oczywiście nie traktujcie tego poważnie, bo może taki jest trend i jak ktoś taki samochód kupi to będzie to dla niego boskie rozwiązanie. Mnie nie przekonało.
Prawy zegar dostał spalanie chwilowe wskazówkowe - bardzo fajne. W ogóle info jest bardziej zespolone i pokazuje więcej info na raz. Tripy wylądowały w tym prawym zegarze, włącznie ze średnim spalaniem - też bardzo fajne. ;) Nad poziomem paliwa jest zasięg - na stałe. To też super. Zmiana zegarów na duży plus.. Duża rozdzielczość = duże możliwości w ilości informacji pokazywanej na raz.
Zamiast przycisku parkowania jest przycisk podgrzewanej kierownicy. Hmm... Wydaje się to słabym rozwiązaniem, ale... Przycisk parkowania wylądował na zbiorczym panelu na dole po lewej. I z tego co mogę się domyślać, nie testowałem, włącza czujniki na stałe lub je wyłącza na stałe. Zapewne poza cofaniem. Do sprawdzenia przez już posiadających.
Reszty nowinek nie sprawdzałem - HUDa, autoryglowania, przełączników ustawiania siedzeń. Dla mnie akurat nie były aż tak ważne.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 1 paź 2016, 11:09 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
rkarcz napisał(a):
Zefiry jak były tak są. Może mniejsze, no może. Ciężko mi podać jakąś skalę. Słychać dość wyraźnie przejeżdżające samochody. Jest ciut lepiej, to fakt. Ale nie z efektem uchylonej szyby.

Czyli, w zasadzie najgorszego nie usunęli :sad:
rkarcz napisał(a):
Drzwi są cięższe i jadąc dość mocno dają w kość tylne drzwi.

Możesz jaśniej, bo nie bardzo rozumiem o co chodzi <niewiem>

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 11:23 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Ja również nie wyczułem ... poćwicz jeszcze :)

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 11:50 
Drzwi przednie są cięższe, bo wyciszone jakoś tam, ale nic to bo tylne nadrabiają hałasem.. :)
I w sumie jest to zupełnie normalne. Jak wyciszałem swoje, to etapami i właśnie miałem dokładnie taki sam efekt.
Nie sprawdziłem co to były za opony, ale nawet moje Dunlopy mimo rozmiaru 245 tak nie wyją..

Cóż mam poćwiczyć Szanowny Kolego bespartyjny? Składnię? Gramatykę j. polskiego? :hihi: Zamiast mnie tu batożyć wybierz się do salonu i swoim wnikliwym okiem też coś kolegom podpowiedz na co mają zwracać uwagę. Oczywiście jeśli mają wymagania wyższe niż ci użytkownicy, do których uderzał producent - idąc ostatnią linią oceny Mazdy na tym forum. :)
Żeby nie było te zmiany wnętrza to kosmetyka i na pewno nic co miałoby zdecydować od tak lub nie dla tego samochodu. To nadal Mazda 6 ze wszystkimi przypadłościami na jakie narzekają etatowi narzekacze. Tylko straciliśmy powód do hejtu, bo nie ma czego na Maździe wymuszać (taką to teorię przeczytałem tu ostatnio - jeksperta rzecz jasna).
Przy okazji zwróciłem uwagę na to jak w nowym, w ogóle nie modyfikowanym aucie odbieram wyciszenie. I sorry, ale wyciszanie bagażnika w sedanie ma sens. Dzisiaj słyszałem ewidentnie tłumik, u siebie go jednak nie słyszę, albo ginie w innych dzwiękach. :wink:
Co do efektu uchylonej szyby to nie wiem czy pisałem, ale standardowe zatykanie palcami wiadomego miejsca działało. Tak do połowy wysokości szyby. Wyżej nie było żadnego efektu in plus. Szyba nadal jeździ po jakimś badziewnym plastiku a nie po gumie. I stąd zapewne dalej ten efekt jest bez zmian. Zresztą zaraz będę jechał swoją to będę miał porównanie co do EUS. :).
Mam kalkulację i wykaz różnic w budowie drzwi. Nie ma nic o wygłuszeniu. Zmiany:
- szyby rzecz jasna
- uszczelka dolna szyby - od wewnątrz
- uszczelka górna - łączenie na łuku przy piano plastiku
- uszczelka kabinowa
Reszta bez zmian. Koszt dla obu drzwi łącznie 2892 PLN brutto. Bez rabatów. :)
Mam numery, wykaz, rysunki. Będę w domu to zamieszczę. A nóż się mylę i jednak coś tam to daje.. :) Ja na razie pasuję z tą zmianą.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 1 paź 2016, 12:00 
Bywalec
Od: 22.02.2016
No to klops, a miało być tak pięknie...

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 12:34 
Prawie fanatyk
Smook napisał(a):
http://www.toyotire.pl/tire/category/wyposażenie-fabryczne

Toyo nie tylko do Mazdy; Audi, Lexus, Toyota również .
Marnujecie się Panowie ze swoją wiedzą i doświadczeniem. Tylko gdzie mieliście swój rozum płacąc grubą kasę za takie kiepskie auto.

Pech i nie pech chciał, że wcześniej, z własnego wyboru miałem Toyo Proxes T1 Sport w swoim kompaktowym aucie o mocy jak to się pisze 300+. Wymiennie za Bridgestony (seryjne) i Pirelli (fanaberia z innymi felami BBS). Czyli "młodzieńczy" kaprys tuningowy. I spisywały się ok. Nic złego na nie nigdy nie mogłem powiedzieć. Nawet wobec tych opon co wymieniłem. Były oczywiście z indeksem W 225/45/18 i ja nie narzekałem. Było ok. A przy napędzie na przednią ośkę oraz z 5 z przodu do setki ktoś kto czai temat wie, że to wymagający temat. I było ok, nawet przy 280 (na niemieckiej oczywiście autostradzie). Nie wiem, ale było tzw. cicho, nie miałem tematu związanego z wyciszeniem, jedynie bass z wydechu MG Motosport z daleka dudnił, ale z odcinki gdzieś daleko, raczej inne tematy człeka zajmowały, że przy 250 tam a maździe 180 to tam cisza. Więc problem uszczelek i wygłuszenia i spasowania i w ogóle jest, czy był w maździe.
Jak się ucieszyłem, gdy zobaczyłem te opony na maździe w wersji oczywiście 17". i co? Padaka? Wibrowały, niewyważalne osiowo, w końcu wymienione przez dealera jak mnie trafił szlak. Nowe inne, prostsze ale głośne. Może i one są głośniejsze, ale to kwestia całości wyciszenia. Skoro wcześniej było cicho i na tych oponach i przy większych prędkościach.
Kwestia wyciszenia nadkoli. Opony jak opony muszą szumieć. Ale wyciszenie jest ważne.
Jak pisze rkacz, jeśli widać, że zrobili przód a z oszczędności i masy nie tykali tyłu, to znaczy, że poprawili na ile mogli i po najłatwiejszej linii oporu. Tzn? że nie dali takich samym grubych szyb z tyłu? Jaki to sens? Uszczelki z tyłu nowe, czy stare i tylko z przodu wymienione?
Przy okazji, do kogoś kto wie? jak działa ten G-vectoring dociążając koło. Jestem ciekaw tego dociążenia koła. Czy to na zasadzie elektronicznej szpery czy jak?

-- Dodano: So, 1 paź 2016, 13:32 --

Może ktoś podjechać swoją, przed lif, po lift 1 i sprawdzić. Wiem, że to będzie bolało, bo ciężkie są takie porównania, ale można by było podjechać i się porządnie przejechać, niech się kilka osób wypowie. Jak jest.

-- Dodano: So, 1 paź 2016, 13:34 --

Znając życie i opis rkacza, to dla kupujących mazdę w 95% będzie ok. Rzadko widzę GJ co przekracza 110. :wink:

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 12:34 
crow ja do Toyo nie miałem najmniejszego zastrzeżenia na suchym.. :)
Z tym wyciszeniem to faktycznie jakiś bezsens. Nawet jakby przednie drzwi okazałyby się owym "dziełem skończonym" to przecież oczywistym jest wkurwienie drzwiami tylnymi. Ale jak to Mazda. Teraz będą zbierać dane od kupujących dla następnych kupujących aby wprowadzić je w przyszłym modelu. Każdy już może jechać i opowiadać swoje spostrzeżenia.. :) Bo wszystko jest super, ale warto pomóc innym. :facepalm:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 1 paź 2016, 12:36 
Prawie fanatyk
Muszę się wybrać do salonu. Gorzej ja widzę wypad na jazdę tym autem to jak wyprawa po złote runo. :-P

PostNapisane: So, 1 paź 2016, 12:49 
Bywalec
Od: 22.02.2016
rkarcz ale dostałeś info, że będzie można przerzucać te szyby do naszych modeli?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1