Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 06:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 860 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 29  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 5 wrz 2016, 14:16 
JaFGdy uwierz mi, ja nie wnikam jak to określili. Jeżdżę do serwisu, w którym naprawdę tłumaczą mi łopatologicznie co robią.
Są baardzo w porządku i też z drugiej strony wiedzą, że jak będzie źle to ja wrócę.. :wink: I wiedzą też rzecz najważniejszą:
Jak coś zgłaszam to jest, a nie, że mi się wydaje. A problemy typu TTTM rozwiązuję sam, czy też finansuję sam.
Także nie muszą mi ściemniać bo ja im nie generuję problemów bez powodu i mają podkładkę bo to co zgłaszam rzeczywiście jest zjebane.
Fotele porównaliśmy z nowym, jest niezauważalnie ciszej i dałem spokój (no ok. jedyna rzecz w jakiej się pomyliłem :) ).
Widać za długo nie używałem i coś mi się wydawało.
A co do klimy niestety po dniu dzisiejszym i korku na Marynarskiej wiem, że problem nie został rozwiązany. Jest ciszej, ale i tak głośno.
Widać za długo tego czynnika zapewne i oleju było za mało. I pewnie nie tyle jest luz na sprzęgle co sama praca sprężarki już jest głośna.
I nadaje się do wymiany. I skoro nie znaleziono uszkodzenia mechanicznego w elementach dostępnych z zewnątrz to sorry - gwarancja.
Dzisiaj odpalę M6 i obok M3 i posłucham. Szkoda, że nie mam stetoskopu, od razu bym namierzył problem samodzielnie.. :hihi:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 5 wrz 2016, 19:48 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Pierwszy sklepik medyczny i masz :) Dobra rzecz stetoskop do słuchania gdzie ;) coś ...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 5 wrz 2016, 21:09 
Nowicjusz
Od: 22.08.2016
Generacja: Nie mam M6
Dokładnie jest tak jak mówisz, teraz warsztaty mają bardzo wyspecjalizowane urządzenia do obsługi instalacji chłodniczych, z jakimiś wykresami wydrukami itp, Takie urządzenie potrafi zrobić wszystko. W książce serwisowej jest info wymagane ciśnienie takie i takie przy temp takiej i tej, a urządzenie samo waży ile podało czynnika do układu.

PostNapisane: Pn, 5 wrz 2016, 21:56 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Inaczej sobie tego nie wyobrażam, jak dokładnie freonu do uzyskania odpowiedniego ciśnienia po stronie HP cy LP, ale czy to jest dokładne? Czy nowy kompresor będzie miał takie same parametry pracy jak kilku letni?
2 czy 3 lata temu też mi Pan powiedział, że dodadzą mi freonu do systemu. Jak zacząłem dopytać ile i na jakiej podstawie akurat tyle i tyle, skończyło się całkowitym opróżnieniem systemu, zrobieniem próżni i dodaniem nowego czynnika.

PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 13:31 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Po 56k km zgłosiłem w ASO wytartą delikatnie kierownicę i lekkie bicie tarcz. Panowie z serwisu sami zaproponowali przy okazji wymianę uszczelek (pakiet cisza ;)). Kierownica i tarcze uznane - wymiana wraz z klockami i czymś dodatkowym. Szacunek dla ASO <spoko> .

Ostatnio edytowano Śr, 7 wrz 2016, 14:07 przez BigCactus, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 13:56 
BigCactus napisał(a):
Panowie z serwisu sami zaproponowali przy okazji uszczelek (pakiet cisza ;)).

A o co dokładnie chodzi, bo powiem ci jakoś nie skumałem tego zdania.. :facepalm:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 14:09 
Bywalec
Dzięki, już poprawiłem ;) - ehh te czasowniki ;).

PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 14:15 
BigCactus spoko, byłem ciekaw czy ci coś zaproponowali czy się upomniałeś. ;) Czyli chodzi o te 11 z trójkątem tombiena?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 14:39 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Region: opolski
BigCactus te nowe uszczelki dostaniesz z modelu 2017?

PostNapisane: Cz, 8 wrz 2016, 06:59 
Bywalec
rkarcz napisał(a):
BigCactus spoko, byłem ciekaw czy ci coś zaproponowali czy się upomniałeś. ;) Czyli chodzi o te 11 z trójkątem tombiena?

Dokładnie - standardowy zestaw.

modo napisał(a):
BigCactus te nowe uszczelki dostaniesz z modelu 2017?

Nie - zapewne standardowy zestaw do modeli sprzed liftu.

PostNapisane: Cz, 8 wrz 2016, 08:12 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
Zobaczysz, ocenisz, jednym pomaga drugim nie, mi kiedyś pomogło w GJ'13 i zniknęły zefirki i syndrom otwartego okna. W KE(cx) nie ma takiego czegoś niestety, jak słynne i wywalczone U11, chyba że ja o tym nie wiem, bo syndromu otwartego okna nie mam, ale zefirki są. <slabo>

PostNapisane: So, 10 wrz 2016, 12:44 
Wstydliwy
Od: 28.08.2016
Rok produkcji: 2013
Ktos z was mial problem z czujnikiem temperatury zewnetrznej? Wskazuje max 20-22C przy rzeczywistej temperaturze 30-31C

PostNapisane: So, 10 wrz 2016, 12:55 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Być może to bezwładność czujnika? Jeżeli tak się dzieje po wyjechaniu z garażu na otwarte powietrze w upał to ustabilizowanie wskazania może potrwać nawet 10 minut

PostNapisane: So, 10 wrz 2016, 13:12 
Wstydliwy
Od: 28.08.2016
Po zrobieniu 400km to niemozliwe... To samo po postoju 30 minutowym pod marketem w pelnym sloncu w poludnie... Na dworze zdecydowanie cieplej niz 20-22c

administrator
PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 21:06 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Dzisiaj byłem w Osinach na naprawie gwarancyjnej.

Podczas rozmowy z Kierownikiem ASO panem Darkiem usłyszałem o kliencie, który przyjchał do nich ostatnio.

To wyjątkowy właściciel GJ. Dlaczego wyjątkowy? Z reguły przy okazji serwisu klienci zgłaszają średnio 4 przypadłości. Wspomniany wyżej Pan uzyskał w serwisie tytuł absolutnego rekordzisty, przed wizytą wysłał listę usterek, która liczyła 25 pozycji!

Znalazły się na niej wszystkie możliwe usterki w FL 2.0 MT kombi. Oczywiście większość wypisanych tam rzeczy nie występuje obecnie w jego egzemplarzu, ale kto powiedział, że nie można zawczasu zasygnalizować co może się stać w jego samochodzie? ;)

Po prostu mistrz! :champion: <hahaha>

PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 21:18 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Pan Darek rządzi :bartek: moja lista na styczniowa wymiane oleju to 9 pozycji na pewno się ucieszy :D

PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 21:19 
Stały bywalec
Od: 26.10.2014
Ciekawe czy ów klient czyta forum, bo jak czyta, to Pan Darek ma przesrane :)
Jakieś przykłady usterek widmo?

PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 21:33 
Prawie fanatyk
tombien napisał(a):
(...) Wspomniany wyżej Pan uzyskał w serwisie tytuł absolutnego rekordzisty, przed wizytą wysłał listę usterek, która liczyła 25 pozycji!

25? Mistrz <spoko> Przewrażliwiony bądź perfekcjonista, co myślał, że japońskie to doskonałe. To forum działa depresyjnie i może pojawiają się obsesje <hahaha> Chociaż ja kiedyś w swojej GJ doliczyłem się 20 napraw ASO. Ale część to pierdołki <slabo>

PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 22:11 
Bywalec
Ale tak serio, to faktycznie fajnie byłoby przygotować taką listę usterek z oznaczeniem, kto z nas zgłaszał. Nie sądzicie?

TheBesTia podziel się usterkami, jakie zgłaszasz, jeśli możesz. Cholera, ja na nic poza wyciszeniem nie narzekam <boisie> :)

Swoją drogą to szkoda, że stali bywalcy forum nie komentują tutaj swoich usterek/napraw gwarancyjnych <nie>

PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 22:15 
Komentują...Przecież są wątki o stukach - pukach w zawieszeniu, o zacinających się lusterkach, o tarczach hamulcowych, o znikającym oleju, o wariującej klimie...Owszem - nie są zebrane w jakąś listę czy coś podobnego ale wątki są dość czytelne...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 22:24 
Bywalec
Tak, ale kolega pisze o 9. usterkach. Przecież posty zawierające zgłoszenie usterki, które ktoś wcześniej opisał, umożliwiają ocenę najbardziej awaryjnych elementów, a też pozwolą zwiększyć czujność innych użytkowników...

Poza tym TheBesTia zgłosił 9 usterek w rocznym aucie. Mnie bardzo ciekawi, co potrafi się zepsuć tak szybko.

Ostatnio edytowano Pt, 23 wrz 2016, 22:28 przez modo, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 22:27 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
No jak nie komentują - co chwilę są bardzo poważne usterki : lusterko się składa, czy tam nie składa, skrzypnie fotel, przetrze się pcv , przepraszam "skóra", oraz co najgorsze - nie czyta pendrive'a od ostatniego utworu.
Ja przed zakupem Mazdy swojej takie zauważałem tu występujące. Więc poleciałem do salonu natychmiast :)

No, ale i ja mam usterkę w końcu - nie zawsze się domyka oparcie siedzenia kanapy po jednej stronie... oj...
:)

tak, są i poważniejsze :
led'y głupiały na początku.
Były zgłaszane niedoładowania akumulatora, ale wynikało z opisu że był nienaciągnięty właściwie pasek alternatora.
Był ubytek oleju w benzynie - ale wyszło na to , że serwis nie nalał po prostu wszystkiego
Były przedwczesne wymiany klocków - typowe naciąganie serwisu
Hamulce - temat kontrowersyjny, choć wg mnie jasny - od stylu użytkowania zależny wprost,
Szumy - nie rozwijam (wg mnie nie ma co..) bo się zacznie :)

Generalnie - nie wiem skąd ten gość wytrzasnął 25 potencjalnych usterek (może lusterko lewe, lusterko prawe, każdy port USB itd. :) ) , ale to jakiś znerwicowany chory człowiek musiał być.

Z poważnych spraw to akcja z silnikami diesla. No ale diesel to wiadomo z góry, że kłopoty z każdej strony, nawet zimą jakieś paliwa zimowe , nie zimowe , dpfy itd. itp. więc tu nie ma zaskoczenia.

A tak - nic , wielkie nic. Więc o czym pisać, jakie listy usterek.

PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 22:27 
Jeżeli wyrazicie taką chęć to można pomyśleć nad stworzeniem listy usterek :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 22:32 
Bywalec
Pewnie, chętnie służę pomocą! :)

Na 1. miejscu wyciszenie i tam chyba można umieścić wszystkich użytkowników ;) No dobra, może poza nowym modelem, bo tutaj wielka niewiadoma/nadzieja.

PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 22:39 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
1. krzywe poszycie fotela kierowcy
2. lewa tylna szyba (szura przy otwieraniu/zamykaniu)
3. metaliczny dzwiek z wydechu (drgania) na wolnych obrotach
4. wgranie nowej wersji mzd
5. prawdopodobnie lewy drążek kierowniczy
6. wicherek w tylnych drzwiach (w końcu go znalazłem :wink: )
7. przycinające lusterko
8. głośna praca sterowania fotelem kierowcy
9. odbarwienie na skórze (na boczku tylnego oparcia - rozłożyłem pierwszy raz i się zdziwiłem)

-- Dodano: Pt, 23 wrz 2016, 23:34 --

Odnośnie wyciszenia u mnie jest ok. Pierwsza rzecz jaką znalazłem to jadąc jako pasażer z tyłu za kierowcą znalazłem "wicherek". Na szczęście z przodu go nie słysze, ale i tak zgłaszam...

Andrzejsr, także uważam że większość to pierdoły, dlatego nie lece na złamanie karku i nie żale się w każdym wątku, tylko czekam spokojnie do wymiany oleju a przy okazji co zdąrzą to poprawią, co nie to następnym razem.

PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 22:47 
Bywalec
Oczywiście, że z byle pierdół nie można robić afery.
Ok, myślałem, że lista awarii-pierdół też może się innym przydać, sorry ;)

administrator
PostNapisane: Pt, 23 wrz 2016, 22:57 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Andrzejsr napisał(a):
Generalnie - nie wiem skąd ten gość wytrzasnął 25 potencjalnych usterek

Z internetów. :)
Sam przecież tego nie wymyślił, zebrał wszystkie usterki jakie się pojawiły w postach, różnych forach. Najwięcej z naszego oczywiście. :)

Widziałem tą listę, np. zawieszanie navi, problemy z Bluetooth, uszczelki w drzwiach, problem z ledami, z ciężko zamykającą się klapą bagażnika, skórą co wygąda jak po 200 tys km, bijące tarcze i tego typu punkty. :)

PostNapisane: So, 24 wrz 2016, 10:58 
Prawie fanatyk
Ale faktycznie, nabroiliśmy trochę na forum, że niektórzy wpadają w obsesję jak widać. <suicide>
Faktem jest, że jest to jakiś sposób, jak ktoś ważny czyta, na szybsze wymuszenie poprawek i naprawy, bo maździe zależy na PR i nikt nie chce robić sobie złej opinii i passy :-P Może właśnie forum czy facebook wpływa na to, że ktoś nie spoczywa na laurach i nie zlewa po całości. Wiemy, nie wiemy, powiemy jak będzie, zapraszamy, te odpowiedzi PR z face mnie dobijają. A właśnie coś co wydaje się mocne, może być najsłabszym ogniwem. Wg mnie PR.
Wątek taki o naprawach to może być zawsze, można zebrać w dziale opinie, czyli co kto naprawiał i robił, przy jakim przebiegu, żeby na to zwracać uwagę, ale nie oznacza, że to musi się komuś stać. Dziś nie ma rzeczy nie psujących się i samsung leci w wybuchową baterię i apple coś tam też ma i szumi jak nagrywa, jak rozpisują się interneta. Przy galopie technologii każdy może się na czymś posypać i dziś nie ma wyjątków.
Mam taki przykład w domu, że stoi w miarę nowe, czas leci szybko bmw x3 gdzie pada wg forum rozrząd w 2.0d czy kolumna układu kierowniczego, auto robi 40 tyś km rocznie, ma grubo ponad 100 tyś km i cisza, a na forum bmw x3 wymieniają po 20 tys, 50 tyś. Oczywiście zawsze może coś się wywalić, ale też nastraszony sprawdzając forum bmw bałem się wielu awarii w x3 a na razie cisza. To ja jeździłem z GJ po ASO a w BMW cisza.
Mazda obecna spisuje się generalnie dobrze, a wychodzą pierdółki. U mnie na dziś wicherki. Znów lekko buja się ten cholerny fotel. Czyli cienkość i delikatność materiałowa. Jak to u japończyków. Poza tym cisza. W dieslu też.
Zwłaszcza może na początku mazda dała dup*, potem drugi raz idąc w zaparte, że nie możliwe to jest bo TTTM, potem ASO, że te auta są doskonałe i się nie psują i tak rozdrażnili ludzi swoją arogancją i spychologią, że dziś ludziska są ostrożniejsi i naciskają, z obesją wydymania włącznie, bo kiedyś inaczej się nie dało, jak się nie pokazało palcem. Przynajmniej u mnie. Mentalność i świadomość ASO i MMPOL uważam, że się zmieniła, po walce wielu klientów. Minęło już 4 lata. To sporo dla auta. dziś drugi lifting, wiemy dlaczego. Nawet niby poprawki w dieslu, w układzie napędowym itd. Zawsze można ładną ideę dołożyć a wady cicho poprawić. Ale początki z GJ były trudne i te rany ciężko się zabliźniają.

PostNapisane: So, 24 wrz 2016, 11:23 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
crow napisał(a):
tombien napisał(a):
(...) Wspomniany wyżej Pan uzyskał w serwisie tytuł absolutnego rekordzisty, przed wizytą wysłał listę usterek, która liczyła 25 pozycji!

25? Mistrz <spoko> Przewrażliwiony bądź perfekcjonista, co myślał, że japońskie to doskonałe. To forum działa depresyjnie i może pojawiają się obsesje <hahaha> Chociaż ja kiedyś w swojej GJ doliczyłem się 20 napraw ASO. Ale część to pierdołki <slabo>

Jesteś najlepszym przykładem :hihi: Defetysto - depresjonisto :P :D ;)

PostNapisane: So, 24 wrz 2016, 12:18 
Ja ostatnio jadąc na zmianę oleju i klocków wysłałem 3 dni przed listę uwag - gwarancyjną i płatną. Wtedy mam pewność że o czymś nie zapomnę. Jak usiadłem przed kierownikiem serwisu to miał mojego maila podpiętego pod zlecenie. Przepisał przy mnie i jeszcze zapytał czy to na pewno koniec. Było 7 gwarancyjnych i chyba z 10 płatnych. :)

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 860 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1