Teraz jest So, 7 lut 2026, 07:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 71  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 6 wrz 2016, 15:03 
To żeś mi znowu namieszał z tymi olejami :zawrotglowy: Skończy się tak, że wleję Supra 0w20 <zgłupiał>

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Wt, 6 wrz 2016, 21:12 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
CzarnePaliwo napisał(a):
zakładają takie a nie inne zużywanie się współpracujących ze sobą elementów silnika i w dalszej kolejności zwiększenie luzów

To całkiem logiczne wytłumaczenie. :)
CzarnePaliwo napisał(a):
jeśli chcesz przejść na olej 0w30 to warto zainteresować się Mitasu Gold PAO 0w30

A jakbyś miał porównać go do https://www.czarnepaliwo.pl/sklep/pl/0w ... 0-1qt.html ?
Z tego co widzę odparowalność ma mniejszą a TBN wyższy, czyli obie cechy mają wartości dużo bardziej porządane. Z drugiej strony jeżeli zakładamy wymianę po 10 tys km może nie mają one tak dużego znaczenia a inne parametry, których ja nie ogarniam, mają. Np. więcej dodatków, które wpływają na cichszą pracę silnika, lepsze usuwanie depozytów itd.
Matarez napisał(a):
Skończy się tak, że wleję Supra 0w20

Do 120 tys km możesz spokojnie, zgodnie z rekomendacją, którą przytoczyłem. Ja chcę sprawdzić coś innego, może zauważę jakąś różnicę w pracy silnika gdy jest zimny, czy spalaniu. Lubię testować. :)

PostNapisane: Wt, 6 wrz 2016, 23:08 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Czarne Paliwo co sądzisz o olejach marki Xado ?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 07:58 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
TheBesTia, Xado ma moim zdaniem 5 dobrych produktów:
Xado Atomic C3 5W40
Xado Atomic 10W60
Xado Atomic Arctic 0W40
Xado Atomic Infinity 5W40
Xado CI-4 10W40

tombien napisał(a):
CzarnePaliwo napisał(a):
zakładają takie a nie inne zużywanie się współpracujących ze sobą elementów silnika i w dalszej kolejności zwiększenie luzów

To całkiem logiczne wytłumaczenie.

Tak, nie wiemy jednak jak szybko postępuje zużycie w danym silniku.

tombien napisał(a):
A jakbyś miał porównać go do https://www.czarnepaliwo.pl/sklep/pl/0w ... -1qt.html.?
Z tego co widzę odparowalność ma mniejszą a TBN wyższy, czyli obie cechy mają wartości dużo bardziej porządane. Z drugiej strony jeżeli zakładamy wymianę po 10 tys km może nie mają one tak dużego znaczenia a inne parametry, których ja nie ogarniam, mają. Np. więcej dodatków, które wpływają na cichszą pracę silnika, lepsze usuwanie depozytów itd.

Seria Signature od Amsoil to chyba jedyna seria produktów, z której w ciemno polecę każdą lepkość o ile spełnia wymagania do danego samochodu. Wszystkie oleje z tej serii tj. 0w20, 0w30, 5w20, 5w30, 0w40, 5w50 są świetne. 0w30 o który pytasz sprawdziłby się w Twoim silniku, ale ponieważ znamy się długo i wiem więcej o tym jak używasz samochodu, czy jest garażowany zimą czy nie, jakie pokonujesz mniej więcej dystanse oraz że zmieniasz olej co 10 tys. km to mogę doradzić Ci jeszcze lepiej.

Masz rację, że Amsoil ma korzystniejszy Noack (8,4%) i wyższy TBN (12,6) (Mitasu Noack 9,9%, TBN 7,82) przy czym zszedłbym trochę z priorytetu tych parametrów w Twoim przypadku. Noack poniżej 10% to jest już dobry wynik. Chcesz przejść z 0w20 na 0w30 - nieco bardziej lepki olej. Nie spodziewam się nagłego pojawienia się konsumpcji oleju skoro nie bierze go praktycznie na 0w20. Jak sądzę Noack Supry 0w20 nie jest mniejszy niż 10%.

Tak wysoki TBN jak przy SS 0w30 można wykorzystać tylko przy większych przebiegach. Robiąc 10 tys. km nie wykorzystasz tego potencjału. Druga kwestia jest taka, że TBN bierze się z różnych źródeł stąd w dwóch olejach o takim samym TBN może się okazać, że po 10 tys. km w jednym zostanie więcej TBN a w drugim mniej. Zużycie TBN nie jest równomierne pomiędzy różnymi olejami.

W Mitasu Gold PAO 0w30 są związki boru. Opóźniają one spadek TBN, dlatego można było użyć nieco mniej cynku i fosforu, które działają niekorzystnie na katalizatory i ogólnie są średnio przyjazne środowisku. Nie jest to może najważniejsze, ponieważ do zapchania katalizatora potrzeba kosmicznych wręcz ilości cynku i fosforu (tylko w olejach racingowych) a ze środowiskiem wiemy jak jest, ale związki boru mają jeszcze tę przewagę, że wykazują lepsze właściwości antyzużyciowe niż pakiety bazujące na cynku tzw. ZnDTP. W tym oleju mamy więc wszystko, bo oprócz związków boru normalnie funkcjonują dodatki cynkowe, ale w mniejszej nieco ilości. Dodatkowo w Gold PAO 0w30 badanie pokazało sporą ilość dodatków wapniowych a związki wapnia są wielofunkcyjnymi dodatkami. Nie tylko podnoszą depozyty (funkcja myjąca), ale także służą jako modyfikatory tarcia i boostery TBN.

W Mitasu masz wyższy indeks lepkości 177 (Amsoil 171) i lepszą pompowalność 4869cP w -35'C (Amsoil 5219). Punkt płynięcia pomijam, bo zarówno -45'C jak i -51'C to wartości nieosiągalne u nas. Ogólnie uważam, że dla różnych olejów mniej niż -40'C to dobry rezultat.

Bazowałem na:
karta danych Amsoila http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2880.pdf
karta danych Mitasu http://www.mitasuoil.com.pl/files/10283 ... mj-103.pdf
raport z badania Mitasu https://dl.dropboxusercontent.com/u/272 ... BCy%20.pdf
wiedza odnośnie związków boru https://dl.dropboxusercontent.com/u/272 ... icants.pdf

Podsumowując: Amsoil Signature Series 0w30 to bardzo dobry olej, ale do Twojej aplikacji jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby Mitasu Gold PAO 0w30.

Dodam jeszcze, że tematyka olejów jest bardzo obszerna i uwzględnia szereg zmiennych związanych tak z danym silnikiem jak i samym olejem. Należy się wewnątrz niej umiejętnie poruszać lub w pełni zaufać rekomendacji producenta odnośnie lepkości i specyfikacji. Z interwałami jest już różnie ;) Mam wielu klientów z samochodami grupy VAG, którzy rozczarowali się trybem LongLife 2 lata lub 30 tys. km. Okazuje się, że po zrobieniu 100 tys. km i więcej w takim trybie (daje to raptem 3 wymiany oleju) zauważalnie już spada kultura pracy silnika. Choćby przykład w mojej wczorajszej rozmowy - Audi A4 2.0 TDI 2013 150 tys. km przebiegu na interwałach 30 tys. km i jest już problem z odgłosami ze strony silnika.

administrator
PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 09:21 
Weteran
Tomek - dziękuję za wyczerpujący wykład, który z pewnością pomoże mi w wyborze. :)

PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 16:12 
Tomek - ja chyba na razie zostanę przy Mitasu 0W20

Zobacz moją 6tkę  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 17:24 
Fanatyk
tombien, nie ma sprawy ;)

Matarez, śmiało możesz zostać. Ja ogólnie lubię 0w20 w nowych japońskich silnikach. To jest wszystko dobrze przemyślane i policzone. Ślady przecierała Toyota z Hondą już dawno temu. W USA 0w20 nie budzi takich kontrowersji. tombien lubi eksperymentować i jemu te eksperymenty dobrze wychodzą, bo potrafi wszystko sumiennie policzyć :) Zobaczymy jakie będzie miał spostrzeżenie :)

PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 17:57 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
W temacie oleju, właśnie się kapnąłem że kurcze stuknie zaraz Mazdzie 15tys km od lutego, więc już czas najwyższy.
I miałem znow Penrite enviro nalać (0w20)
Ale czy ktoś coś wie o oleju Specol 0W20 ? trochę mieszają ostatnio te Specole swymi parametrami, może się nie bać ?

http://www.specol.com.pl/main/produkt/692.html

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 18:49 
Fanatyk
Andrzejsr napisał(a):
Ale czy ktoś coś wie o oleju Specol 0W20 ?

Jest specyficznie sformułowany. Z jednej strony bardzo niski punkt płynięcia, bo aż -63'C a z drugiej strony indeks lepkości tylko 160.

Amsoil Siganture Series 0w20 ma 167
Penrite Enviro+ 0w20 171
Mitasu Hybrid MolyTrimer 0w20 176

Za jeden i drugi parametr odpowiadają po części dodatki. Za punkt płynięcia depresanty, za indeks lepkości tzw. VI improvery (polepszacze indeksu lepkości). Tych drugich Specol nieco poskąpił.

Osobiście mam mieszane odczucia odnośnie tej marki. Czytałem kiedyś opinie pracowników na tym portalu:
http://www.gowork.pl/opinie_czytaj,29534

PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 19:00 
Prawie fanatyk
No to samo czytałem i budzi wątpliwości co do powtarzalności.
Były jednak badania niezależne składu (nie 0W20 akurat) i była pełna zgodność z deklarowanymi parametrami.

Miałem Specola 5W40 jedną zmianę w innym aucie , no ale co można powiedzieć po 1 zmianie.

administrator
PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 19:09 
Weteran
Tomek napisał(a):
Chcesz przejść z 0w20 na 0w30 - nieco bardziej lepki olej. Nie spodziewam się nagłego pojawienia się konsumpcji oleju skoro nie bierze go praktycznie na 0w20.

To ja jeszcze się o tą kwestię dopytam. Skoro nie ubywa mi 0w20 to dlaczego miałoby to mieć miejsce przy 0w30? Jeżeli to bardziej lepki olej nie może być w tej kwestii zmiany a na pewno nie na gorzej. Czy jeśli lekko ubywa na 0w20 to na 0w30 już nie powinno?

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 19:41 
Fanatyk
tombien napisał(a):
To ja jeszcze się o tą kwestię dopytam. Skoro nie ubywa mi 0w20 to dlaczego miałoby to mieć miejsce przy 0w30?

No właśnie nie powinno mieć to miejsca. Napisałem to dlatego, że brałeś pod uwagę Noack porównywanych Amsoil i Mitasu. Sugerowałem, że skoro teraz nie bierze oleju na 0w20 to nawet jeśli wybierzesz Mitasu 0w30 z wyższym od Amsoila Noackiem to i tak nie powinno go ubywać.

tombien napisał(a):
Czy jeśli lekko ubywa na 0w20 to na 0w30 już nie powinno?

Można tak przypuszczać, ale życie pokazuje dopiero eksploatacja.

administrator
PostNapisane: Śr, 7 wrz 2016, 19:51 
Weteran
Ok to mamy jasność, Ty się skupiłeś na Noack'u a ja go pominąłem i wziąłem pod uwagę wyłącznie większą lepkość. :)

PostNapisane: Wt, 13 wrz 2016, 22:34 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Rok produkcji: 2016
Dzisiaj podczas wymiany oleju kierownik serwisu powiedział mi, że Total (producent oleju Mazdy) oficjalnie swoje produkty dostarcza tylko i wyłącznie ASO. Sugerował, że jeśli kupujemy je w innym miejscu, to prawdopodobnie podrabiane (ponoć są przypadki) lub z nie do końca legalnego źródła. Spotkaliście się z taką informacją? Dodam, że byłem w chyba najlepiej ocenianym na forum serwisie...

PostNapisane: Śr, 14 wrz 2016, 08:11 
Mówił tylko o Totalu czy o innych producentach też ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 14 wrz 2016, 08:37 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Tylko o Totalu - na Europę Total produkuje mazdowskie oleje. Te, które sami kupujemy poza ASO też są z logo Total, są dystrybuowane przez Total Polska...

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 14 wrz 2016, 19:16 
Fanatyk
viewtopic.php?p=222180#p222180

PostNapisane: Pn, 19 wrz 2016, 08:00 
Adept
Od: 19.10.2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Witajcie.
Opisywałem w innym wątku moją akcje z kontrolką oleju ( laweta, Aso -te sprawy).Auto ma najechane 30tyś km i ma rok.

Odbierając auto powiedzieli że w Mazdzie jest jakiś czujnik który mierzy gęstość i zużycie oleju i dlatego zaświeciła kontrolka.dodam że od wymiany minęło 10tyś (mazda zaleca co 20 czy jak mi powiedziano "do 20tys") -sam z siebie wymieniłem po 10tys potem przegląd przy 20tys no i zapalona kontrolka przy 30tys.
Auta używam tylko w trasy(drogi wojewódzkie czasami autostrady- rzadko przekraczam 140km/h i nie żyłuje auta) -po mieście jeżdżę drugim autem lub skuterem.
Czy możliwe jest zużycie oleju już po 10tys jeżdżąc jak emeryt :)?? olej oryginalny -wymiana w Aso

PostNapisane: Pn, 19 wrz 2016, 08:39 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Możliwe w maździe jest wszystko, ja nie jeżdżę jak emeryt, choć siłą rzeczy tak się zdarza, ale auto znów prywatnie używane, różne przebiegi, miasto, obwodnica i mi nawet przy 20 tyś kontrolka nie wyskoczyła, teraz od tej wymiany mam 14 tyś km i trudno powiedzieć jak będzie. Bo mi 6 tyś brakuje do serwisu. I wszystko może być.
Wcześniej w takim silniku'13 przy 16 tyś olej mówił niby dość, ale i inne sprawy się przypałętały i wyszło jak wyszło. Mam teraz ten sam rocznik'15 i cisza. Nie wiem, czy tak cudownie jeżdżę, czy olej taki super czy coś mam z tymi kontrolkami w silniku nie tak. W podejściu mam na to wylane.

PostNapisane: Pn, 19 wrz 2016, 08:52 
Partner forum
Od: 07.10.2014
benjamin napisał(a):
Czy możliwe jest zużycie oleju już po 10tys jeżdżąc jak emeryt ?? olej oryginalny -wymiana w Aso

Tak.

Zerknij na 1 stronę tego tematu. Są tam wszystkie informacje odnośnie rekomendacji olejowej.

Obrazek

Olej w dieslu Sky 2.2 wymaga wymiany co minimum 10 tys. km.

PostNapisane: Pn, 19 wrz 2016, 09:47 
Prawie fanatyk
Mowa o zużyciu - degradacji ?
Czy o zużyciu - znikaniu oleju ??

Chyba to pierwsze (bo jak drugie to gorsza sprawa by była)
I to pierwsze to nie przesadzajmy może, takie zużycie oleju to nie jest proces zero-jedynkowy , że 10tys i rach ciach "zużyty" olej jest. Tylko stopniowy.
Kolega Benjamin jeździ raczej trasy skoro diesla kupił , to też nie jest czynnik przyspieszający degradację oleju (krótkie trasy to tak).

Swoją drogą o jaką kontrolkę chodzi ? - ciśnienia oleju ? ciśnienie od degradacji oleju nie ucieka, tylko z powodów mechanicznych w silniku albo po prostu za małej ilości oleju. Chyba, że w dieslach to rozcieńczanie paliwem, ale tu niech się lubiący diesle wypowiedzą.

Generalnie jakby 10tys na interwał wymiany oleju, to było za dużo, to byłby to nie do użytku cywilnego motor. 10 tys km - to od laaat przyjęty zdrowy interwał wymiany (w cywilnych wozach), więc bez obaw z tego tytułu.

administrator
PostNapisane: Pn, 19 wrz 2016, 12:35 
Weteran
benjamin napisał(a):
czujnik który mierzy gęstość i zużycie oleju i dlatego zaświeciła kontrolka.dodam że od wymiany minęło 10tyś

W dieslu tak, pytanie gdzie się tym samochodem poruszasz najczęściej, miasto czy trasa? Jeżeli wypalanie filtra nie zostaje ukończone i powtarza się ciągle cykl, olej będzie się rozrzedzał i tracił właściwości. Mi w GH (diesiel) na 100 tys zrobionych km nigdy się to nie zdarzyło, ale ja pilnowałem każdego dopalania filtra, jeżeli się nie skończyło, jeździłem dalej. Olej wymieniałem co 20 tys km.
Wolę benzynę, bo nie dość, że mniej pali to jeszcze święty spokój. :)

PostNapisane: Pn, 19 wrz 2016, 14:29 
Świeżak
Od: 22.04.2016
Wersja: SkyEnergy
Dorzucę moje doświadczenie z eksploatacji poprzedniego samochodu.
Jeździłem 5 lat Hondą Accord 2.0 benzyna. Wymiana oleju w tym samochodzie następowała wg wskazań komputera, niezależnie od przeglądów okresowych.
Przy mojej jeździe, głównie miejskiej, komputer pokazywał mi konieczność wymiany oleju co 8-9 tys. km.

administrator
PostNapisane: Pn, 19 wrz 2016, 20:00 
Weteran
Szkoda, że nie mamy takiego systemu w GJ, ludzie by bardziej dbali o swoje silniki. A tak, skoro w książce 20 tys, to tak wymieniają. Do końca gwarancji przecież wytrzyma, producent na tym nie straci. Natomiast użytkownik przy większym przebiegu i owszem, nadmierne branie oleju, remonty itd.

PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 12:29 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
https://www.youtube.com/watch?v=5lKBRsv2Q_U

PostNapisane: Pt, 7 paź 2016, 13:43 
Prawie fanatyk
No, on tam już o przegięciu całkowitym mówi - 50tys km . Ale wiadomo, wcześniej stadia pośrednie występują.

PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 07:41 
Świeżak
Od: 28.10.2014
Rok produkcji: 2013
Witam.
Czy miedzyserwisowa wymiana oleju czyli po około 10 000km musi być wykonana w ASO? Jak działa czujnik lepkości, rozrzedzenia oleju w dieslu?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

administrator
PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 08:44 
Weteran
RADI - jak masz gdzie wymienić to nie musi to być ASO. :)

PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 09:04 
Świeżak
Od: 28.10.2014
Rok produkcji: 2013
Aby uscislic moje pytanie, czy jest konieczność resetu ilości przejechanych km, tak aby czujnik kontroli stanu oleju miał informacje ze olej został faktyczne wymieniony. Trzeba podpisać się komputerem?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

administrator
PostNapisane: Pt, 11 lis 2016, 09:12 
Weteran
Nie ma takiej potrzeby, komputer ma ustawiony interwał na 20 tys km lub czujnik rozrzedzenia szybciej zadziała. Jeżeli wymienisz olej po 10 tys czujnik nie zadziała a komputer będzie czekał na zaprogramowany przebieg. Może też być data ustawiona, czyli za rok od wymiany, ale to w przypadku, kiedy robisz mniej niż 20 tys rocznie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 71  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1