Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 05:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 4 wrz 2016, 23:56 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
:)
Nic tylko się uśmiechnąć można jesli ktos widzi różnice materiałów kii i mazdy . I to na korzyść mazdy.
Design - kwestia upodobań, obie w widelkach poprawności, obie bez efektu wow. Choc dach panoramiczny przybliza tam Optime.
Co do osiągów - obaj ruscy wsiedli i nacisneli na gaz , oba automaty, jaka tu filozofia pomiarów?

A trzymanie się żony dla zazdrości sąsiadów, którzy prawdy o niej nie znają (ze krzyczy- szumi :) a może tak naprawde jest... facetem :) ) bo ja wiem czy takie zasadne ? Bo nie zazdroszczę jej, tylko wyobrażenia na jej temat. Tu się ciśnie samo porównanie z dynamicznymi ksztaltami GJ, ksztaltnymi szerokimi blotnikami, wielkimi kołami, które chyba ukrywają potwora mocy i wielkie hamulce... Ale tu następuje lekki zonk - wcale po prostu NIE :)
Wiec może nie udawać? Jak kia, ktora tak na oko te hamulce - tarcze, zdaje sie niec większe.
Troche jestem na to uczulony - vide Alfa Brera. Czegóż to ona nie obiecuje wyglądem! Majstersztyk. No tylko że nie spełnia tych obietnic jazdą niestety.

PostNapisane: Pn, 5 wrz 2016, 00:32 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
crow napisał(a):
Zażartuję, bo przyspieszenie może Zacharowi wyszło, ale szumów i hałasów to ani przed lift ani po lift nie stwierdził, więc my też chyba pijani. :-P

Nie stwierdzil , bo to nie jest tak ze w kazdym egzemplarzu wystepują. A zakladajac ze juz w każdym, to jeszcze są ludzie jakby to nazwac- o mniejszej wrazliwosci akustycznej. Lub mógł za malo km zrobic skupiajac na innych rzeczach itd.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Pn, 5 wrz 2016, 05:41 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
Ale jak wspomniałem oni podkupili ostatnio tych od mechaniki z bmw, a wcześniej przecież też designerów od audi. Inżynierowie zmieniają marki jak piłkarze kluby ostatnio. Opierają się na tym, resztą jeszcze gonią, mentalnością też, ale to przecież wszystko prawie Europa. Zapewne kia czy hyundai nie będą premium, bo powstaje marka genesis, więc nie zrobią konkurencji wewnętrznej. Mazda nie ma wyboru, za niszowa i dobrze. KIA też ma niedoskonałości szybko wychodzące w czasie eksploatacji. Środek fakt twardy plastik. Ale gdzieś cenę trzeba zbić. Nie jestem zwolennikiem tych wozów, ale nie zasypują gruszek w popiele. Dacia co by nie obrażać jest słabsza.

PostNapisane: Pn, 5 wrz 2016, 06:32 
Stały bywalec
Od: 28.07.2016
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
napisalem o tej Dacii z lekka ironia oczywiscie :)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Pn, 5 wrz 2016, 12:53 
Świeżak
Od: 22.04.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Wtrącę swoje uwagi.
Przymierzając się do kupna nowego samochodu (w czerwcu br.) na placu boju pozostała Mazda 6 i Kia Optima.
Miałem duży zgryz - kupić lepiej wyposażoną i tańszą Optimę czy droższą i mniej wyposażoną (ale ładniejszą) Mazdę 6.
Uważam, że oba auta mają podobną jakość wykonania.
Kia jest lepiej wyposażona i ma niższą cenę, a jej system Harman - Kardon bije na głowę Bose w szóstce, nie mówiąc już o wyciszeniu.
Zdecydowałem się jednak na Mazdę ponieważ:
- 90 % jeżdżę po mieście, nie chciałem więc diesla a silnik 2.0 Mazdy dużo lepiej się zbiera niż 2.0 Kia bez turbo i mniej pali,
- Kia bardzo traci na wartości (auta 4 letnie są tańsze od Mazdy ok. 20-30 tys. zł)
- Układ kierowniczy Mazdy jest lepszy, Optimę nie prowadzi się tak precyzyjnie.
I jeszcze jedno, nikt o Optimie nie mówi, że jest ślicznym autem!!!

PostNapisane: Pn, 5 wrz 2016, 16:48 
Wiem że mazda nie jest bez małych wad, ale generalnie w raportach awaryjnośc dekra i tuv mazda 6 jest w pierwszej 10 , nawet 4 miesjce w jakieś kategori wiekowej, mazda 3 już wygrywała kategorie kompaktową, w dekra 2015 mezda 3 3 miesjce
Generalnie mazda wypda super a kina ostatnie miejsca. ( nie znalazłem raportów awaryjności optimy ale nie ma kia co by wypadała dobrze ).

Nie znalazłem awaryjności optimy ale np.

Najgorsze samochody w kategorii 2-3-latków

Miejsce Marka i model Ocena Śr. przebieg (tys. km)
132. Chevrolet Spark 14.6 31
131.
Fiat 500 14.1 28
130.
Fiat Punto 13.3 36
129.
Ford Ka 13.2 31
128.
Citroen C5 13.0 64
127.
Dacia Logan 12.8 44
125.
Kia Sportage 12.4 44
125.
Chevrolet Captiva 12.4 47

http://www.motofakty.pl/artykul/raport-awaryjnosci.html

http://otomoto.pl/tuv/

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Śr, 28 wrz 2016, 08:21 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Coś może o innym modelu KIA, ale co do wad i problemów:
https://www.facebook.com/TurboKamera/vi ... 613836589/

administrator
PostNapisane: N, 20 sty 2019, 16:09 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Wątek został zamknięty, dalszą dyskusję proszę prowadzić ---> viewtopic.php?f=19&t=2982

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1