Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 01:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 29 sie 2016, 13:57 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
No właśnie ciekawe <niewiem>

PostNapisane: Pn, 29 sie 2016, 15:05 
Amator
Od: 28.06.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Chyba tego szukacie: viewtopic.php?p=219194#p219194

PostNapisane: Pn, 29 sie 2016, 18:00 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Cofam swoje słowa, strzeliłem trasę Wawa - Hel w piątek i dziś powrót, głośno jak diabli. I wkurza to w trakcie jazdy.

PostNapisane: Pn, 29 sie 2016, 18:46 
Adept
Od: 03.08.2016
Rok produkcji: 2013
A ja mam klienta na przejecie mojego leasingu Mazdy i zaczynam sie powaznie zastanawiac..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pn, 29 sie 2016, 18:53 
Nałogowiec
I wracamy do alternatyw ;) Ja po autostradach na co dzień nie jeżdżę, do 140 km/h licznikowego - dla mnie głośność do przeżycia. Myślę nad wyciszeniem samych drzwi (tak jak rozmawialiśmy również pod kątem lepszego grania muzy).

PostNapisane: Pn, 29 sie 2016, 19:57 
Naprawdę u mnie po wyciszeniu nawet żona potwierdziła że jest dużo ciszej niż poprzednio. Ale ja nie mam podłogi i dachu. U ciebie Dawid faktycznie piździ z uszczelek. Potwornie zresztą. Jak siedziałem z tyłu to chyba widziałeś jaki byłem w szoku. Na początek trzeba wciągnąć coś w te uszczelki i zobaczyć efekt. Koszt żaden, więc spróbować to nie problem. Ale mówię o tych uszczelkach kabinowych. Jak coś jestem chętny na wciąganie.. :hihi:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 29 sie 2016, 20:12 
Adept
Od: 03.08.2016
Mozemy cos pomyslesz przy okazji podmiany kol jak czas pozwoli..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

moderator
PostNapisane: Pn, 29 sie 2016, 20:13 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Widzę, że w postach wychodzą coraz to nowe fakty... Moze jednak spróbujecie podsumować jakoś wnioski z waszego spota w kwestii wyciszenia... Bo już słyszałem:
a) z uszczelek wieje wszystkim równo,
b) ale Robert był w szoku jak bardzo świszcze u Dawida...
c) nie ma różnic między prelift a FL,
d) ale od kół jest nieco ciszej w FL,
e) ale to może kwestia opon...
f) ale większość przedliftów na spocie była choć częściowo wyciszona...
g) Wasylinio odkrył o co chodzi ze świstami, bo nie był świadomy...
Itd. itp.

Jak to kwestia poprawności politycznej i nikt nie chce napisać, że u kogoś jest głośniej to napiszcie choć na PW ;)
Robert Ciebie o zbytnią poprawność polityczną nie podejrzewam więc spróbuj podsumować... ;)

Właśnie zacząłem przekonywanie żony co do wypadu do Wawy 10-11.09. ;) Trzymajcie kciuki ;)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 29 sie 2016, 22:17 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Region: zagranica
Nie na darmo jest drugi lift jednak :X <niewiem>

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 06:57 
gzesiolek ja jechałem tylko autem DawidJapan36 na tylnej kanapie po prawej. I po kilkuminutowym słuchaniu i obściskiwania, podważaniu, wkładaniu paluchów w różne miejsca ewidentnie wciśnięcie kilku palców w uszczelkę kabinową, w miejscu gdzie tworzy łuk, pomagało zmniejszać świst. Kolega siedzący na miejscu pasażera z przodu zrobił to samo w adekwatnym miejscu i był podobny, obiecujący efekt. Tyle moich doświadczeń z tego dnia. Koledzy pojechali jeszcze jedną M6 FL na przejazd badawczy, ale było dość późno, a przyjechał Pingu z którym nie widziałem się chyba od czasu nieszczęśliwej kradzieży jego M6 i odpuściłem sobie ten przejazd. Sam rozumiesz. :wink: Z tym wyjazdem poczekaj, bo na razie za wiele osób się nie deklaruje.. :) I może się skończyć, że będę ja, ty i RaceLogic. Aaa i może Policja z laserem na tej prostej. :hihi:

Po tych wnioskach chyba łatwo domyśleć się co oni mogą zmienić w tym FL number two. Uszczelki okienne przy plastiku piano? Być może, ale najprawdopodobniej uszczelki drzwi, kabinowe oraz myślę, że dołożą co nie co w uszczelnienie łączeń. W sobotę oglądałem C4 Picasso dobrego znajomego, dość mocno zmęczone. To jak tam są zabezpieczone łączenia drzwi z drzwiami, dachem i błotnikami to jest majstersztyk (czy jak kto woli normalność) Na samych drzwiach jest podwójna uszczelka z flock'iem. Ta dodatkowa uszczelka obejmuje ramę drzwi i jednocześnie jest uszczelką okna. Nie ma tej badziewnej plastikowej ramki chromowanej - jest sama guma. Między drzwiami uszczelka typu Z i chyba typu D. Normalnie jakbym widział najlepsze zalecenia z forum Dacii.. :hihi: I pytam go jak tam szumy? Jakie szumy.. Od okien, drzwi, z uszczelek? K..rwa, nie wiem o co chłopie pytasz... :facepalm: O opony już było mi wstyd zapytać.. :hahahaha:

ebenezar jak tam ponowna wizyta w SztuceWyciszania? Mam pytanie czy mógłbyś sprawdzić, podobnie jak to robiliśmy z uszczelkami drzwi (a w te coś wcisnęli), czy coś włożyli w uszczelki kabinowe. Szczególnie w te łuki, które ewidentnie szumią.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 08:14 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Region: śląski
Wedrowiec napisał(a):
Cofam swoje słowa, strzeliłem trasę Wawa - Hel w piątek i dziś powrót, głośno jak diabli. I wkurza to w trakcie jazdy.

Jakie słowa cofasz, bo nie mogę znaleźć?

Wysłane z mojego Lenovo K910

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 08:30 
Świeżak
Od: 25.07.2016
ja ostatnio miałem okazcję jechać 2 letnim VW Golf GTI i sprawdziłem przy jakiej prędkości zaczynają się odgłosu wiatru.. przy 160 była cisza, a szybciej nie próbowałem już jechać. Może kiedyś będzie okazja polatać tym autem gdzies na autostradzie w niemczech. Także, przy prędkościach autostradowych (140km) autko jest mega komfortowe. Wczoraj pokonałem taką samą trasę moim prywatnym samochodem (citroen xsara picasso) i tutaj również nie zauważyłem szumów wiatru dochodzących od szyb bocznych (prędkość była nieco mniejsza bo tym autem jazda powyzej 140 to już katorga ze względów trakcyjnych). Czytając to forum zacząłem strasznie wsłuchiwać się w odgłosy jakie przedostają się do kabiny w moim aucie i zauważyłem że już od 120 odgłos kół i silnika jest tak głośny, że po 200 km myślałem że mi głowa wybuchnie.. Żeby usłyszeć jakieś słowo wypowiedziane w radio, musiałbym zwiększyć głośność prawie 2krotnie. Nierealne żeby tym autem sobie pośmigać po trasie prędkościami autostradowymi bez zmęczenia. Trasa 350-400 km drogami międzymiastowymi nie męczy mnie tak bardzo jak autostrada tym autem. Ciekawe co by było w M6 z tą szybą w moim przypadku, bo wydaje mi się ze po cytrynie mam przesunięty próg "bólu" i pewnie tych świstów bym nie odczuwał.

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 08:33 
Nałogowiec
Cytuj:
Jakie słowa cofasz, bo nie mogę znaleźć?
tu pisałem gdzieś :) i na naszym mini-spocie mówiłem że generalnie dla mnie jest OK. Tyle że auto mam równo od miesiąca i uważałem tak po 2kkm. Teraz mam prawie 4kkm na liczniku i pierwszą dłuższą (7h) trasę na koncie. Porównywałem wrażenia do Mitsubishi ASX i jednak z żoną stwierdziliśmy że chyba jest głośniej momentami.

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 08:53 
Stały bywalec
Czytając spostrzeżenia po mini-spocie to doszedłem do wniosku, że wyciszenie coś daje, ale chyba nie na tyle, żeby ktoś krzyknął Wow! Ale cicho! i dłuższa jazda z prędkościami autostradowymi dalej będzie przyprawiała o ból głowy. Zgadzacie się czy nie?

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 09:00 
Nałogowiec
Ja szczerze mówiąc większej różnicy między wyciszonym przed FL a mój goły FL nie słyszałem ale
- wcześniej wydawało mi się że mam OK, po dłuższej trasie już tak nie uważam
- radio grało zupełnie inaczej ale - inne źródło dźwięku, inne radio, wymienione głośniki. Jakość dźwięku przepaść - u mnie płasko i bidnie, u DawidJapan36 grało elegancko

moderator
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 09:04 
Fanatyk
Wedrowiec, ale wsiadłeś do ASX, czy po prostu już słyszysz głośność Mazdy6 i zapominasz jak to było w Mitsu ;)

Bo ja ostatnio miałem okazje przejechać się moim ex-Lancerkiem... Którym jeżdżą teraz teściowie i jak już zaczynam narzekać na szumy w Maździe... tak jak wsiadłem do Lancera to jednak stwierdziłem, że w Maździe jest cicho ;)

Ale znowu w porównaniu z Mondeo Vignale szefa mojego zleceniodawcy to Mazda jest strasznie głośna ;) Ot kwestia z czym się porównuje ;)

Co do głośników Bose to wg mnie wyrabiają się nieco z czasem, ale wyciszenie drzwi chyba będzie pod tym względem must have...

rkarcz, czyli odpuścić żonie... bo już miałem ofertę hotelu wyszukaną ;)

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 09:13 
Świeżak
Od: 28.11.2015
rkarcz napisał(a):
Naprawdę u mnie po wyciszeniu nawet żona potwierdziła że jest dużo ciszej niż poprzednio

hehe ;), moja jak bym był w potrzebie to usłyszeć powiedziała by tak samo ;), tak żartem ;)

rkarcz napisał(a):
ebenezar jak tam ponowna wizyta w SztuceWyciszania? Mam pytanie czy mógłbyś sprawdzić, podobnie jak to robiliśmy z uszczelkami drzwi (a w te coś wcisnęli), czy coś włożyli w uszczelki kabinowe. Szczególnie w te łuki, które ewidentnie szumią.

Po spocie kończę przygodę z anginą,. przełożyłem wizytę. dam znać jak tylko się z nimi zobaczę. Na razie nie odpuszczam.

Wedrowiec napisał(a):
Ja szczerze mówiąc większej różnicy między wyciszonym przed FL a mój goły FL nie słyszałem ale
- wcześniej wydawało mi się że mam OK, po dłuższej trasie już tak nie uważam
- radio grało zupełnie inaczej ale - inne źródło dźwięku, inne radio, wymienione głośniki. Jakość dźwięku przepaść - u mnie płasko i bidnie, u DawidJapan36 grało elegancko

Ja też potrzebowałem czasu :), gdzieś przeczytałem, że zabawa z wyciszaniem zaczyna się od drzwi(chyba tutaj).
Co do kasy - argumentuję to tak, że przy cenie całkowitej samochodu nie robi się to dużo większa kwota.

Szkoda i jest Mi przykro, że samochód nie jest dobrze wygłuszony fabrycznie.
Poza tym mankamentem, autko robi co ma robić, jestem z niego zadowolony.

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 09:14 
Stały bywalec
Ale tak jednym zdaniem czy po wyciszeniu można do Chorwacji jechać bez bólu głowy czy raczej nie. Bo jeśli nie to w moim przypadku gdzie jeżdżę na co dzień do pracy to nie ma sensu wyciszanie, szczególnie, że musiałbym wyprawę do W-wy robić bo na Śląsku nie ma takich specjalistów.

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 09:20 
Nałogowiec
gzesiolek ASX został w rozliczeniu więc nie ma w co już wsiadać ;) Ale auto mam równo miesiąc, tak szybko raczej się nie zapomina. Zmęczony byłem po prostu hałasem, pozostałe parametry na plus w stosunko do ASX (nie było zmęczenia "od siedzenia" 7h). No i automat baja... przez pierwsze 2h przejechałem 40 km, w ASX bym się po prostu $#%$#% - diesel z jedynką którą zamienia się na dwójkę po pierwszym przejechanym metrze ;)
Może też chodzi o inny rodzaj dźwięków - na spocie zacząłem słyszeć te "zefirki", ogólnie odczuwać jak powietrze zaczyna szaleć dookoła. Wcześniej jadąc powiedzmy prędkością na autostradę w DE, nie słyszałem. Teraz słyszę przy 120 delikatnie, przy 140 już konkretnie. Może przez pierwsze 2 tygodnie sierpnia w ogóle nie wiało a teraz zaczęło...

moderator
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 09:26 
Fanatyk
Terminator181, a tam nie ma... a poza tym masz bliżej do Wrocka, gdzie byli też ludziska zadowoleni...
Było nawet wcześniej gdzieś w tym temacie...

Wedrowiec, droga na północ A1 przy wietrznej pogodzie to niezły test "wicherków", jak źle trafisz to całym autem potrafi rzucić przy wyprzedzaniu TIRa...

A ja stawiam, że dzięki forum zaczynasz słyszeć to co w ASX nawet nie próbowałeś słyszeć ;)
Ja tak mam po roku... Tobie zajeło to miesiąc...
Masz wersje ok... wicherki od 140 przy bezwietrznej pogodzie to mają te "lepsiejsze" egzemplarze...
Takie jak mój ;)
Pechowcom zaczyna świstać poniżej 100 ;)

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 10:28 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Region: pomorski
Generalnie A1 na północ od Łodzi ma bardzo szorstką i hałaśliwą nawierzchnię. Mając pecha i jadąc pod wiatr rzeczywiście robi się akustycznie niekomfortowo. Taki mamy klimat i takie autostrady. Wystarczy jednak minąć zachodnią granicę i robi się o połowę ciszej ze względu na inną nawierzchnię. Przeciwny biegun to asfalty skandynawskie , gdzie muzyki można posłuchać .. na parkingu . Nawet posiadając premium.

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 11:11 
ebenezar akurat moja żona była sceptycznie nastawiona do mojej terapii urlopowej detoxu od komputera. I raczej patrzyła z politowaniem na pocięte ręce, zziajanie (masa grubasa robiła swoje), czy rozebrany nowiutki samochód. A teraz jest obiektywna. Po tylu latach ze mną ma pewną moją cechę - wali prosto z mostu. I jeśli nie byłoby różnicy to bym sobie o tym posłuchał. A już którąś podróż mi przypomina, że teraz tak, teraz jest duuużo lepiej.. <spoko> Nie idealnie, ale znacznie ciszej i nie ma tego ogólnego huku dookoła. Ja mam zatkane dziurki przy tapicerce i tego zefirku aaaż tak nie słychać jak u kolegów. Szkoda, że nie mam czasu zająć się uszczelkami od kabiny. I nie mam koncepcji co tam wcisnąć. Sznur gumowy mnie mega przekonuje, ale jest za miękki, za to wężyk silikonowy w jakimś moim odczuciu jest za sztywny aby coś tłumił.
Wedrowiec ja przed odebraniem bym się dał pokroić, że nic nie szumi. A latałem dość szybko demówkami po 1-2h S7 koło Kielc. I nic nie słyszałem. I patrz co te forum robi z ludzi. Pranie mózgu gwarantowane po przeczytaniu wątku wyciszenia.. :hahahaha:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 11:18 
Nałogowiec
rkarcz może trzeba się bujnąć do ASO i sprawdzić czy tam 200 kilo wyciszenia nie dołożyli i wszystkie uszczelki inne? :D

edit: w sensie dla mnie na testowej to w ogóle było cicho, może jakiś wałek robią ;)

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 11:22 
Wedrowiec nie, drzwi bębniły taka samo jak w seryjnym aucie.
To się nazywa "transem przed zakupowym". Nie docierają żadne racjonalne przesłanki aby odpuścić..
I z perspektywy czasu nadal nie żałuję, bo choć włożyłem sporo grosza nadal jest względnie niedrogo.
Porównywalne auta z tym wyposażeniem to jednak 170-220 kPLN. A ja do serii dołożyłem ok. 10 kPLN.
Na wyciszenie i hamulce. I za 141 kPLN brutto mam prawie to co chciałem.. :wink:
Jak Maździe wyjdą poprawki w FL2 i da się je zaszczepić to jesteśmy w domu.
I tego nam wszystkim życzę.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 12:02 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Terminator181 napisał(a):
zy po wyciszeniu można do Chorwacji jechać bez bólu głowy czy raczej nie

można :)

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 13:23 
Stały bywalec
Sławek? Przetestowane? I przypomnij co masz wyciszone i gdzie? Bo faktycznie jak kupowałem to byłem nastawiony na wyciszenie, szczególnie po przeczytaniu reklamy tych co wyciszają, że hałas przy 180 jest jak przy 120. A teraz po tym forum nie widzę takiego entuzjazmu po wyciszeniu. Szkoda tylko, że ciągle mało użytkowników na Śląsku cieszynskim, aby się spotkać, potestować.

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 13:42 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
rkarcz napisał(a):
To się nazywa "transem przed zakupowym". Nie docierają żadne racjonalne przesłanki aby odpuścić..

O... to, to właśnie. <zauroczony> Mnie to cholerstwo bardzo mocno dotknęło. :| ;((

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 13:56 
zagryziak ale z drugiej strony sam przyznaj co innego można kupić? ;) Niestety nic..

-- Dodano: 30 sierpnia 2016, o 14:56 --

Terminator181 przecież masz spoty na Śląsku i w Krakowie. Od ciebie to rzut beretem. Jak będzie spot krakowsko-śląski to zapewne się zjawię swoją w części wyciszoną M6. A jak dojedzie kolega Martinus to nawet na pewno. ;) Do tego czasu może zrobię jeszcze dach, słupki i podłogę. Póki co same nadkola, drzwi bez boczków, maska, bagażnik i podszybie jest wystarczające. Ale zmieniłem opony na szersze i zastanawiam się nad podłogą.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 14:16 
Stały bywalec
Kurde w wątkach spotów jestem do tyłu. Nie wiedziałem, o tych wszystkich. Będę śledził. Dzięki.

PostNapisane: Wt, 30 sie 2016, 14:30 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
rkarcz napisał(a):
zagryziak ale z drugiej strony sam przyznaj co innego można kupić? Niestety nic..

Masz w pełni rację. Również zgadzam się z Twoją konkluzją, wystarczy że producent skutecznie popracuje nad wyciszeniem i nie widzę dla "6" - ki konkurencji przez najbliższe lata.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1