Teraz jest So, 7 lut 2026, 11:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 71  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 15:09 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Miałem kiedyś fajne auto od nowości , kupione i serwisowane w ASO. Jeździłem regularnie na przeglądy zgodnie z tzw.zaleceniem producenta. ASO lało oleje też zgodne z lepkością zalecaną przez producenta. Wszystko było zgodne z zaleceniem , łącznie z przekonaniem serwisu, że pompa wody jest niewymienna. Mimo,że inne marki korzystające z identycznego motoru ( 1.9 turbo smród by Renault ) wymieniały takie pompy co 90tys razem z paskiem. Efekt był taki, że pompa się zatarła na autostradzie - przy przebiegu 135 tys , demolując koła zębate rozrządu, uszczelnienie wałka, itd. MMP się klasycznie wypięło , bo auto było tuż po gwarancji.
Co do oliwy w 1.9 D-ID. Volvo, Mitsubishi, Nissan interwały olejowe określiły na 15tys. Suzuki bodajże na 12 tys , ale konstruktor - Renault - zaszalał - i tam wymiany były co 30 tys. Jak to się skończyło w przypadku stosujących się do tzw. zaleceń, to większość z nas chyba słyszała- obracające
się panewki w ekstremalnych przypadkach.
Wniosek dla mnie z mojej historii był tak oczywisty, że nie mam dylematów w skracaniu interwałów ( jakichkolwiek). Aby już nie drażnić więcej szanownych kolegów , proponuję wziąć sprawę na zdrowy, chłopski rozum. Co komu takowy dyktuje . Nb. ja zmieniłem wczoraj po 12.5 tys i motorek -obrazowo- nie brzmi już jak funkcja czyszcząca w sonicznej szczoteczce do zębów lecz jak tryb wybielania uśmiechu

Ostatnio edytowano Wt, 23 sie 2016, 19:47 przez Smook, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 16:36 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Zgadza się, choć Mazda ze swoimi 20 tys km w instrukcji (pamiętajmy, że z zastrzezeniami!) i tak mistrzem w przeciąganiu wymian oleju nie jest, ba w dzisiejszych czasach to chyba jeden z krótszych interwałów wymian, przez producenta podawanych :)

moderator
PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 16:43 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Andrzejsr, czy ja wiem, japończyki generalnie nie przekraczają 20tys. w zalecanych interwałach... zwykle jest to 10-20tys km i rok...
z 30tys. km spotkałem się tylko przy europejczykach jak Fiat czy Renault... i Fiacie jeszcze do tego 2lata...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 17:05 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: mazowiecki
Wymień, będziesz spał spokojniej i w razie czegoś nie będziesz sobie pluł w brodę, że poszedłeś na piwo zamiast jednak ten cholerny olej wymienić.

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 17:51 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Jak zwykle dwie szkoły - falenicka i otwocka ...

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 18:50 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Rok produkcji: 2016
rkarcz wybacz ale biorąc pod uwagę chociażby hamulce które właśnie sobie sprawiłeś to raczej jesteś że tak powiem "mało statystycznym" użytkomiwnikiem szóstki. I np. patrząc na tabelkę odnośnie wymiany oleju - dla większości jest 20K, u Ciebie - 10K, ciężkie warunki użytkowania.
Nie kojarzę teraz komu (Tobie?) klocki kończyły się w ciągu kilku (czyli max 9) tygodni, normalnie ludzie jeżdżą kilka lat. Więc i pewnie olej w pewnych kategoriach może być mniej dojechany po 20K u "normalsa" niż u Ciebie po 10K.

Oczywiście moim skromnym zdaniem ;)

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 18:53 
Prawie fanatyk
Innych Japończyków nie znam :) ale w takim razie chwała i innym Japończykom :)
Co do iat/alfa - racja. Na przestrzeni kilku lat z 10 tys km, zwiększyli do 30tu tys km (Giulietta, 159) a gdzieś mi się obiło o uszy, że w przypadku Giulii do 40tys!!! (to jest max oczywiście z zastrzeżeniami typu miasto itd, i wcześniej ma komputer informować jeśli na jakiejś podstawie uzna że już czas :) no ale mimo wszystko.. (to dotyczy diesla 2,2. Giulia Quadrifoglio 510KM- co 15 tys km)
A germańskie wozy nie mają też 30tu tys km ?

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 19:23 
Wedrowiec z tego co pamiętam to ktoś przytaczał badania oleju i przy 12 kkm średnio spełniał założenia. A ja bardziej od silnika obawiam się automatu i tu zmieniam co 40 kkm a nie wiem czy nie przejdę na 30 kkm między zmianami. Zresztą mając automat średnio da się pałować z obrotami 5-6 kobr/min. Także mój powiedzmy styl jazdy raczej męczy hamulce niż silnik. A i znikanie oleju jest do 1/3-1/2 miarki na 10 kkm. A to jest tak naprawdę nic. Także nie wydaje mi się abym z tym silnikiem robił jakieś niestatystyczne fikołki. A hamulce i owszem, choć też tarcze OEM załatwiłem po 22 kkm co tu jest niezłym wynikiem. No tak, ale też nie statystycznie bo nie po 10-14 kkm jak u wielu kolegów. ;) A klocki które wystarczyły na 9 kkm to Delphi, straszny paździerz.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 19:55 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Wedrowiec - było tu gdzieś wklejone - w japonii wymiana oleju co 10 tys europa 20 tys - chyba jest coś na rzeczy.
ja wymieniam co 10 tys

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 20:08 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Region: dolnośląski
10 tys w japonii jest dla diesla. Dla benzynki 15 tys.
Osobiście mam teraz około 2 tysięcy i zaraz wakacje w hiszpani. Szcuję, że dojdzie jakieś 5 tysięcy, więc wcześniej niż 7 tysięcy nie wymienie. Pewnie Przy 15 tys wymienie, bądź zrobię prezent i wymienie przy 10 tys.

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 20:10 
Nałogowiec
slawek jestem w połowie wątku odnośnie oleju, tabelkę na początku widziałem. I mam trochę rozkimnek. Np. w jułesej 2x szybciej olej zmieniać ale jednocześnie mają w kosmos wyrąbany olej którego u nas nie ma (ta sama nazwa i producent). Jedno ciężko gryzie się z drugim.

Jeżdżę mało, wróć, robiłem 1500 km na miesiąc średnio przez ostatnie 5 czy 10 czy 15 lat - tak wychodziło. Teraz w miesiąc stuknie mi 3Kkm, w dwa - 6Kkm. Co będzie dalej - diabli wiedzą. Wersja zmieniam olej co 3 miesiące - jakoś do mnie nie trafia. Jazda raczej na "trasie" ale krótkiej - jeżdżę głównie do siebie do lasu, 85 km w jedną stronę, na oko 70% dwupasmówką poza miastem, zajmuje to równo godzinę. Auto 3/4 czasu na tempomacie. Wrócę do kolegi rkarcz - obstawiam że u mnie auto dostaje "w dupę" jakieś 15% tego co u Ciebie ;)

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 20:22 
Wedrowiec dobre pytanie czy dla panewek twoje 1200, czy nawet 1800 obrotów na 6ce jest lepsze niż moje 4000 obrotów.. Obstawiam to drugie, ale każdy kupuje pod siebie i używa jak chce. Ja nie kupiłem auta do patrzenia i przemieszczania się z A do B tylko do służbozabawy. I użytkuję tak któryś z kolei samochód. Tylko w jednym robiłem generalny remont silnika - winne LPG na jednowtrysku oraz zapewne przebieg większy o jakieś 200-300 kkm niż w chwili kupna. Poprzedni mój samochód ma mój mechanik, przebieg ponad 320 kkm i złego słowa nie powie na ten samochód. Także wiesz, dawanie w dupę to jedno, wymiana oleju to drugie, a co bardziej dopierdala silnik to już inna sprawa. I ja nie jestem od tego aby cię przekonywać, że to zamulanie robi więcej szkody niż dynamiczne przemieszczanie. Benzyna wolnossąca to nie jest silnik do niskich obrotów - ma niską moc i niski moment do tych 2-2.5 kobr/min i się zwyczajnie męczy.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 21:48 
Nałogowiec
rkarcz źle to odbierasz ;) już w czwartek mam nadzieję to sobie przegadamy.
Nie jeżdżę jak emeryt, mam nawet wrażenie że już pewne osoby na forum mają mnie za pirata drogowego co zap**la ostro ;)
Nie katuję auta, jeżdżę wg mnie w miarę spokojnie ale dynamicznie. Jak stoję na światłach pierwszy to zazwyczaj po 100m reszta jest w połowie drogi. Tak było przynajmniej przy poprzednim aucie. Po prostu jestem skupiony na drodze, nie patrzę na kwiatki czy dupy na poboczu, nie podjeżdżam do przodu 15 razy do przodu na czerwonym (gwarancja w 95% że ruszy z ciężkim opóźnieniem), przy zapaleniu się zielonego - ruszam. W momencie zapalenia zielonego. Chciałem napisać - nie szukam biegu bo go już mam. Tyle że teraz automat ;)

Cytuj:
dobre pytanie czy dla panewek twoje 1200, czy nawet 1800 obrotów na 6ce jest lepsze niż moje 4000 obrotów.. Obstawiam to drugie
Ja obstawiam że lepsze dla nich jest jak czasem pojadą 1800 (jak jest taka potrzeba) a czasem 4000 (jak jest taka potrzeba). Zamulenie auta trybem emeryckim wg. mnie z autu nie służy, katowanie go (np. w takim razie za każdym razem odpalenie trybu sport po odpaleniu silnika) też nie.

Auta planowane są na jakąś tam średnią użytkownika. Ma wytrzymać emeryta, ma wytrzymać Ciebie. Pewnie najlepiej wytrzymuje wariant pośredni.

edycja: lapek, nie potrafię na tym pisać, przeskakuje mi kursor i bełkot wychodzi.

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 22:36 
Wedrowiec oj tam nie ma co wnikać. Mazdy to chyba nie tyle miały problem z silnikami co z tym czy jest do czego ten silnik przykręcić.. ;) Jak się spsuje silnik czy skrzynia to się wymieni jak część zapasową. To nie te czasy co zmiana silnika czy skrzyni spędza sen z powiek mechanikom. Mi generalnie przeszło myślenie o samochodzie jak o świątyni po remoncie silnika w Audi 80. Teraz dbam o interwały wymian olejów w silniku i AT. Nie oszczędzam. Ale jak coś klęknie to nie będę włosów sobie z głowy rwał. Skoro zrobiłem wszystko to czym się przejmować? Trzeba korzystać jak się lubi, zmieniać olej często i nie dumać nad eksploatacją. Samochód to ma być przyjemność, a nie obowiązek.. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 22:48 
Nałogowiec
Cytuj:
Samochód to ma być przyjemność, a nie obowiązek
i tyle :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 24 sie 2016, 07:37 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: śląski
bespartyjny napisał(a):
Smook napisał(a):
Zamiast się niemądrze dziwić "po co" , sugeruję wymienić po 10tys i posłuchać róźnicy w pracy silnika.

Sorry , ale teraz dałeś do pieca :(

Nie dał do pieca. Jeśli ktoś chce naprawdę długo i bezawaryjnie użytkować silnik to jest to mądra rada. Tylko w europie mamy tak długie interwały wymiany. Poniżej tabelka z 1 strony tego tematu, która obrazuje japońskie zalecenia:

Obrazek

A tutaj artykuł o starzeniu się i degradacji oleju silnikowego:

https://czarnepaliwo.wordpress.com/2015 ... lnikowego/

PostNapisane: Śr, 24 sie 2016, 10:08 
Prawie fanatyk
Myślę, że nie chodziło o podważenie słuszności interwału 10tys km, ale o "słuchową" ocenę jakości oleju. To popularna - bo dostępna powszechnie metoda, ale tak naprawdę o jakości oleju i jego poprawnym wyborze w danym silniku nic nie mówiąca. I mocno subiektywna.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 24 sie 2016, 10:47 
Fanatyk
Andrzejsr, faktycznie, być może źle zrozumiałem bespartyjnego :) Mimo to uważam, że da się odczuć różnicę w kulturze pracy silnika porównując tę na oleju o przebiegu 10 tys. km a np. 19 tys. km. Czas od zimnego rozruchu silnika do osiągnięcia temp. pracy najlepiej to pokazuje.

PostNapisane: Śr, 24 sie 2016, 10:59 
Prawie fanatyk
No, w GJ cokolwiek o temperaturze to można z fusów wróżyć tylko :) - brak wskaźnika temp wody, o oleju nawet nie ma co marzyć. A tak z własnych obserwacji zaznaczę, że to oddzielne światy jeśli chodzi o osiąganie temperatury roboczej oleju - woda ma 90st a olej ze 2-3 razy tyle potrzebuje. Choć 0W20 i tak nie nie daje niby dużych oporów jak nierozgrzany (w porównaniu na przykład do 10W60), ale jednak warto pamiętać, że zgaśnięcie niebieskiej kontrolki to jeszcze nie czas na pełny but.

PostNapisane: Śr, 24 sie 2016, 11:28 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Tomek napisał(a):

Nie dał do pieca. Jeśli ktoś chce naprawdę długo i bezawaryjnie użytkować silnik to jest to mądra rada. Tylko w europie mamy tak długie interwały wymiany. Poniżej tabelka z 1 strony tego tematu, która obrazuje japońskie zalecenia:
A co mi japonia i ich zalecenia ? Robią auta które wg was rdzewieją na potęgę i narzekacie , ale o olejach , to wiedzą już wszystko tak ? :D
A krem na zmarszczki też działa i sa o tym artykuły. Wybacz siedzisz w tych olejach , to OK, ale bez przesady.
Przepraszam ,ze powołam się na to co posiadam czyli Focusa , ale od nowego wymieniam co 20000 km i kiedy nie zajrzałem do silnika , to ani nagaru ani zawalonych zaworów czy miski olejowej czymś niepokojącym. Jest czysto. Auto mam z salonu nowe kupione i ma 13 latek już i jeździ jak złoto ( twu twu , zeby nie zapeszyć )
A idąc waszym tokiem myślenia ,to wy wiecie lepiej , a cały świat was oszukuje z wymianą oleju. Prawda leży po środku jak zwykle. Ja jednak nie mam zamiaru zawalać sobie głowy domniemaniem , że oszukują i wymieniać olej coraz częściej , bo coraz to nowe argumenty sobie wymyślę :)
Trochę trzeba wypośrodkować te potencjalne zagrożenia.
Jeśli chodzi o
Tomek napisał(a):
Smook napisał(a):
Zamiast się niemądrze dziwić "po co" , sugeruję wymienić po 10tys i posłuchać róźnicy w pracy silnika.

Sorry , ale teraz dałeś do pieca
to miałem na myśli , że nie da się usłyszeć innej ( lepszej) pracy silnika po częstszej wymianie oleju. Nic więcej.

administrator
PostNapisane: Śr, 24 sie 2016, 11:36 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
bespartyjny - prawda jest taka, że oleje tracą swoje właściwości po 13 tys km. Sama czystość to nie wszystko. Jeżeli olej traci swoje właściowości tzn. nie spełnia swojej roli a to oznacza, że nie smaruje jak powinien. Każdy robi jak uważa. W Kanadzie w GJ wymiana jest zalecana jeszcze cześciej niż w Japonii.

PostNapisane: Śr, 24 sie 2016, 11:42 
Prawie fanatyk
Rozumiem i nie mądrzęsię, a wyrażam wątpliwość w drugą stronę do waszej.
Ja mam jak mam i remontu nie robiłem i nie mam potrzeby po najechaniu 220 000 km robiąc jak robię.
Auto odpala od kopa jak w zegarku po trzech obrotach tyr tyr tyr rozruchu :D . Na pamięć puszczam kluczyk , bo wiem , że już musi chodzić ;)
Ciśnienie trzyma , spalanie w normie itp. Czego mam się czepiać :) Po co na siłę mam częściej 100-150 pln wydawać ?
Pozdro :)

moderator
PostNapisane: Śr, 24 sie 2016, 11:49 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
rkarcz napisał(a):
Wedrowiec dobre pytanie czy dla panewek twoje 1200, czy nawet 1800 obrotów na 6ce jest lepsze niż moje 4000 obrotów.. Obstawiam to drugie, ale każdy kupuje pod siebie i używa jak chce. Ja nie kupiłem auta do patrzenia i przemieszczania się z A do B tylko do służbozabawy. I użytkuję tak któryś z kolei samochód. Tylko w jednym robiłem generalny remont silnika - winne LPG na jednowtrysku oraz zapewne przebieg większy o jakieś 200-300 kkm niż w chwili kupna. Poprzedni mój samochód ma mój mechanik, przebieg ponad 320 kkm i złego słowa nie powie na ten samochód. Także wiesz, dawanie w dupę to jedno, wymiana oleju to drugie, a co bardziej dopierdala silnik to już inna sprawa. I ja nie jestem od tego aby cię przekonywać, że to zamulanie robi więcej szkody niż dynamiczne przemieszczanie. Benzyna wolnossąca to nie jest silnik do niskich obrotów - ma niską moc i niski moment do tych 2-2.5 kobr/min i się zwyczajnie męczy.

Sorki za OT, ale wg mnie po panewkach daje ciśnięcie silnika z niskich obrotów, zwłaszcza pod obciążeniem (czy pod górkę), ale tutaj AT Mazdy wg mnie ładnie redukuje i bardzo się trzeba starać by męczyć tak silnik niskimi obrotami... a przy toczeniu się bez obciązenia to te 1200-1800 rpm raczej nic złego silnikowi nie zrobią...
Ja za to nigdy remontu silnika nie robiłem (a w taki Civic też 300k km przekroczył, Lancer u teściów ma 140k km i wszystko gra, właśnie jeździłem nim w ostatni weekend... kurcze ale te nasze Mazdy są ciche :P)... zawsze prywatnie miałem wolnossącego wysokoobrotowego japońca... i zawsze jeździłem dość ekonomicznie...
Ale też zawsze jak chciałem/musiałem depnąć, czy wjeżdżałem pod górkę to redukcja to była podstawa... i czerwonego pola się nie bałem jak diabeł święconej wody... Bo chwilowe żłopanie wiadrami nie wpływa, aż tak bardzo na średnie spalanie i wolałem przyśpieszać mocno i krótko, bo móc spokojnie dalej jechać EKO :P

Co do olejów to zawsze zmieniałem co rok... ale w Hondzie to było co 10-15tys... w Lancerze co 15-20tys... w Maździe w pierwszym roku było 16tys, ale w kolejnym chyba będę wymieniał 2x po 15tys, bo szykuje się trzydziestka rocznie ;)

E:Tfu... Civic to 300k km osiągnął jak go z rodziny sprzedaliśmy... 270k km miał jak go siostrze przekazywałem w 2009 ;)

Ostatnio edytowano Śr, 24 sie 2016, 12:35 przez gzesiolek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 24 sie 2016, 12:24 
Prawie fanatyk
Jak już o doświadczeniach własnych - niedawno sprzedawałem moją pieszczoną najlepszymi lub przynajmniej przyzwoitymi olejami (wg mojej wiedzy i możliwości), zmienianymi co 10tys , a pierwsza wymiana po coś 2-5 tys od salonu, deptaną po porządnym rozgrzaniu dopiero itd. Alfę z silnikiem TS (twinspark).
Kilka tys km po zakupie, nowy właściciel... - wymieniał silnik (ok 190tys km) - panewki zmielone, korbowód urwany. Niestety - jak jest wada/słabość konstrukcyjna święty boże nie pomoże. W tamtych silnikach jest problem z pompą oleju. I jaki by olej nie był i jak często zmieniany - jak padnie pompa - to nic nie da wymiana oleju co 1tys km, jak nie będzie ciśnienia na panewkach.
Mazdy z benzyniakami raczej są bardzo dobrze skonstruowane i myślę że odrobina przeciągnięcia, w związku z tym im nie powinna zaszkodzić tak dramatycznie. Tak, że korzystajmy z doskonałości uporządkowanej myśli technicznej z Japonii :) i nie przesadzajmy (w granicach rozsądku) z nadmiarem dbałości, bo jak ma się wysypać cos, to się wysypie, ale z mechanicznego powodu raczej, a nie kilku tys km w tą czy drugą stronę .

PostNapisane: Cz, 25 sie 2016, 07:36 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Region: opolski
Dokładnie, więc przed pierwszym przeglądem wymieńmy olej przy 10 tys :) Mi już skoczyło 9, lepiej wydać (w końcu to koszt ok 1 tys km) niż za jakiś czas żałować.

-- Dodano: Śr, 24 sie 2016, 22:30 --

Tym bardziej, że te nowe silniki Mazdy inaczej pracują. Większe ciśnienie paliwa, mniejszy opór podczas hamowania silnikiem (niewyczuwalny?) - to raczej potrzebuje smarowania.

PostNapisane: Cz, 25 sie 2016, 13:55 
Bywalec
Od: 04.02.2016
Wracając na chwilę do kwestii czy zmieniać olej w nowym aucie czy nie. Przejechałem nie co ponad 4kkm, ale za moment czeka mnie wyjazd urlopowy na południe Europy i trochę jeżdżenia po górach, gdzie jak wiadomo silnik nie ma łatwego życia. Niby zmiana oleju zaplanowana jest dopiero na 20kkm, ale chcę żeby auto mi służyło długo, tak więc nie zamierzam oszczędzać, zwłaszcza że nie są to duże koszty:
Mazda Original Oil Supra 0w20 5L od Czarne Paliwo (dzięki za szybką i sprawną realizację zamówienia) - 215PLN z przesyłką
filr oleju ASO - 50PLN
wymiana oleju ASO Gołebiewscy - 75PLN
W sumie 340PLN - czy to dużo czy mało, chyba nie, ale przynajmniej mam spokojne sumienie, bo zrobiłem coś, co może (ale nie musi) zaprocentować w jakiś sposób w przyszłości <pucu>

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 25 sie 2016, 14:10 
Fanatyk
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: zagranica
Ja od początku wymieniam olej co 10tys. 20 imho to lekkie przegięcie.

administrator
PostNapisane: Wt, 6 wrz 2016, 09:03 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Niebawem kończy się gwarancja u mnie, można przy okazji zmienić olej na coś innego. Jakoś mi ten 0W20 do końca nie pasuje, skłaniam się do zmiany na 0W30 np. AMS. Przeglądałem sobie sieć pod tym kątem i natrafiłem na taki wpis (forum Subaru):

Kod:
Rekomendacje Jaytec'a (możliwe, że producent OEM oleju również dla Subaru jak dla wielu innych marek z JP :idea: ) nt. stosowania 0W-20 w Japońcach od nowości:

Drain Intervals:
12,000 km for cars with mileage under 80,000 km
10,000 km for cars with mileage over 80,000 km
7,000 km for cars with mileage over 120,000 km*

*for cars with mileage over 120,000 km, we recommend to step up to wide range oils (0W-30) or higher viscosity oils (5W-30)

Czyli dokładnie to samo co kiedyś twierdził właściciel wielu Ferrari Dr. Ali E. Haas odsądzany od czci i wiary... :roll:

I tak się zastanawiam, w jakim celu stosować 0W20, skoro po określonym przebiegu zalecają przejście na 0W30 albo 5W30?

PostNapisane: Wt, 6 wrz 2016, 10:21 
Prawie fanatyk
Mało zrozumiałem po angielsku :P
O co chodzi ? za rzadki czy co ?
co ma przebieg itd ? :)

PostNapisane: Wt, 6 wrz 2016, 10:34 
Partner forum
Od: 07.10.2014
tombien, Jaytec to jedna z japoński marek olejowych. Podobnie jak inne rodzime z kraju kwitnącej wiśni sprzedawane są w blaszanych opakowaniach. Nie wiem dokładnie czy i ew. dla której z marek Jaytec produkuje oleje na pierwszy montaż. Jeśli chodzi o Mazdę to mam informacje, że oleje produkuje Idemitsu.

Przejrzałem ofertę Jaytec i jestem mile zaskoczony transparentnością podawania wszystkich danych. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić poza parametrami Noack, które nie są zbyt niskie i dla olejów 0w20, 5w30 czy nawet 5w50 oscylują ok. 13-14%. TBN w olejach Jaytec nie jest wysoki, ale to z tego względu, że Japończycy nie wygłupiają się, zmieniają olej często i nie trzeba się martwić o duży potencjał czyszczący oleju.

Nie do końca rozumiem ideę takiego stopniowania interwałów wymiany oleju, ale mam na to swoją teorię. Podobnie z lepkościami. Sugerują przechodzenie na wyższe, ponieważ zakładają takie a nie inne zużywanie się współpracujących ze sobą elementów silnika i w dalszej kolejności zwiększenie luzów. Nie jest to głupie szczególnie, że np. Mazda dopuszcza stosowanie oleju w lepkości 5w30 w SkyActive-G. W praktyce można więc stosować oleje z przedziału od 0w20 do 5w30, czyli dodatkowo 0w30 i 5w20.

Zerknij do mojego tematu w wątku partnerzy. Wrzucałem tam wyniki ostatnich moich badań. Myślę, że jeśli chcesz przejść na olej 0w30 to warto zainteresować się Mitasu Gold PAO 0w30. Pakiet dodatków w tym oleju jest bardzo mądrze sformułowany. Zawiera związki boru, które mają świetne działanie przeciwzatarciowe. Sam niebawem będę zalewał ten olej do swojej Mazdy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 71  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1