Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 02:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 12 sie 2016, 09:59 
Amator
Od: 28.06.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
modo napisał(a):
allem co planujesz dodatkowo na Chłodnej robić? coś odnośnie fragmentu uszczelki, którą okleiłeś?

Jakiś czas temu zrobiłem u nich dach i drzwi. Teraz chciałbym bagażnik z nadkolami i pod tylnim siedzeniem + podłoga pod nogami z przodu. Kiedyś mi tłumaczyli, że z wyjmowaniem siedzeń i robieniem centralnej części z kolumną to dużo zabawy, a efekt mizerny, więc skupie się na tych elementach.

A z tą uszczelką to sam powalczę. Już kilka razy byłem pewny sukcesu w poszukiwaniach tego wicherka i się zawiodłem więc teraz chcę trochę pojeździć z taśmą zanim przejdę do działania ;) Ale jak mi się coś uda to się chętnie patentem podzielę.

Zasugerowałem się zdjęciem z instrukcji dla ASO

Obrazek

Jak się dobrze przyjrzeć to faktycznie tamtędy może wpadać powietrze pod uszczelkę i wychodzić przy słupku. To by tłumaczyło nawet konieczność zatykania tej szczeliny, którą wszyscy na forum praktykują.

Ostatnio edytowano Pt, 12 sie 2016, 10:21 przez allem, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt, 12 sie 2016, 10:03 
Adept
Od: 03.08.2016
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: AT
Moze po prostu trzeba wpuscic tam silikon za trojkatem i po sprawie..na pewno bedzie to bardziej szczelne niz tasmy i pianki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pt, 12 sie 2016, 10:13 
allem obrazka nie widać, link nie działa. Możesz zapodać to poprzez np. www.postimage.org?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 12 sie 2016, 10:22 
Amator
rkarcz napisał(a):
allem obrazka nie widać, link nie działa. Możesz zapodać to poprzez np. http://www.postimage.org?

Już poprawiłem. Co nie zmienia faktu, że u mnie link działał i obrazek był widoczny.

https://s9.postimg.org/yos95qzm7/2945b.jpg

PostNapisane: Pt, 12 sie 2016, 10:24 
Adept
Rozmawialem z gosciem z maxglass dobrej firmy z warszawy zajmujacej sie szybami i uszczelkami.powiedzial ze meczyli sie caly dzien z M6 i efekt mizerny...

Goscie z kilku warszawskich zakladow zajmujacych sie szybami i uszczelkami powiedzieli wprost ze te uszczelki sa zle wyprofilowane i nie ma na to rady..podobny problem dotyczy nowego Hyundaia Tucsona i tam Aso tez rozklada rece...

Ostatnio edytowano So, 13 sie 2016, 22:00 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Proszę używać opcji edytuj w celu uzupełnienia wypowiedzi (regulamin, pkt 5.4).

PostNapisane: So, 13 sie 2016, 22:00 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
Och! Chciałbym, żeby uszczelki były jak w Tucsonie. Żadnych zefirków nie słyszę do 150km/h, chciałbym, żeby tak było w M6. Problem według mnie to jest, ale od kół i taki i ogólnie od podwozia, inny niż w maździe (typowy dla aut - nie irytujący) takie bardziej buczenie i to szczególnie słychać z tyłu. Patrzyłem na uszczelnienie okien i jest typowe. Uszczelki wyprofilowane pod skosem dolegające do szyby. Także jak oni mają problem z zefirkami to wystarczy ich powozić M6 i po reklamacji :). Czyli generalnie jest ciszej niż w maździe. Wystarczyłoby wyciszyć podłogę i bagażnik i byłoby ok.

Ostatnio edytowano So, 13 sie 2016, 22:00 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: N, 14 sie 2016, 00:12 
Amator
Dzisiaj udało mi się przetestować oklejanie na obwodnicy. Oklejałem po kawałku i testowałem na dłuższych odcinkach z prędkością 140-160km/h.

Obrazek

Jakby tak podzielić cały uzyskany efekt na dwie części to oklejenie dolnej części trójkąta dało 80%, pozostałe 20% można przypisać oklejeniu pionowej części wzdłuż słupka b (oklejenie góry ze względu na łuk wyszło mi fatalnie przez co efekt był odwrotny do zamierzonego i szum był tylko większy).

Efekt jaki udało się uzyskać jest o tyle zadowalający, że ten specyficzny i wkurzający gwizd zniknął. Oczywiście szum powietrza opływający auto przechodzi przez te cienkie szyby i tutaj wiele już się nie da zrobić. U mnie poprawa jest do tego stopnia dobra, że teraz słyszę tylko szum z rogu tylnych prawych drzwi (na co na marginesie nie wiem skąd się bierze i jak to poprawić).

Aby nie jeździć ciągle z tą taśmą wcisnąłem tam na próbę kawałek uszczelki z edpm'u. Jest to oczywiście do poprawy, bo z braku materiału wcisnąłem go tylko na początek i koniec podstawy trójkąta, ale działa.
Obrazek

PostNapisane: N, 14 sie 2016, 06:28 
Adept
No gratuluje wytrwalosci...jak wroce z urlopu to pomoge...ja sie podziele czyms innym..zrobilem 1500 km nową jettą narzeczonej po roznych drogach...zero odglosow z kol..swist wiatru przy 180..obejrzalem sobie dokladnie szyby i grubosc slupkow oraz tapicerki i jakosc wykonania.to przepasc w porownaniu z M6.pomijam blachy,ktore sa jak wiadomo grubsze...drzwi sa duuzo ciezsze od moich mimo tego ze mam tam dynamaty..a to tylko auto klasy kompakt..nasze M6 to takie wydmuszki na kolach i taka jest prawda...

PostNapisane: N, 14 sie 2016, 08:24 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: zagranica
Wczoraj jeździłem audi najnowszą a4 <3 i wobec jetty którą też testowałem miesiąc temu to przepaść, we wszystkim, więc jak masz takie wrażenie po jeździe jettą, wyobraź sobie jak ja wczoraj się czułem za kierą audi a4. Oj testowałem i powiedziałem coś co mówią rzadko, bo jestem wybredny, mogę taki mieć.
Jeździłem kurą superbem i dla mnie mimo nowej MQB jest taką napompowaną jettą, passat trochę też, jazda jak golf w wersji XXL, choć to też skok do przodu wobec jetty na golfie VI, i nie jarało mnie tak w najnowszym superbie wszystko jak wczoraj w a4. Właściwie to skompresowane audi a6. Zero zefirków, cisza, zawieszenie cisza a deszcz wczoraj lał i w audi balony w podstawie, zakręty jak na kleju, a bez quattro, aż miód lał mi się na serce.
Wiadomo każda stroczka swój ogon chwali i różnice jak na olimpiadzie w Rio, zresztą od czasów wymyślenia koła i w naszej erze silnika to już małe rewolucje, ale mając porównanie podstawy mazdy GJ (wygląd audi cichociemny i cienki wobec mazdy, pijarowsko premium i kasa do ukrycia przed sąsiadem) i doświadczenia tej samej podstawy też w audi a4 na dziś, mazda jest jednak słaba. Wypasiona wiadomo za mniej daje więcej, systemy, skórę, wygląd, ale podaje delikatniej, cieniej i nie tak perfekcyjnie. O awariach nie gadam bo i mazda mnie w tym zaskoczyła.
Ja wiem, że jak się coś kupi to musi być efekt placebo, by nie czuć się wydymanym, ale nie ma tu czego bronić. Wygląd GJ jest obłędny, linie sexy, ale siedzi się od środka i czuje uszami, nogą i dupą a tu... GJ ma spieprzone wyciszenie, uszczelki urastają do miana technologicznego symbolu wykonania, to jest karton na kołach, można tak nazwać wydmuszka, lekka i delikatna, chyba, że wpakuje się tam w nowe auto tonę masy bitumicznej i już lekko nie jest albo się jest głuchym. Jak to się dzieje, albo nie premium albo my świry z tymi uszczelkami i taśmami, zamiast się cieszyć to siedzimy w garażu.
Nie dziwię się, że mazda robi drugi lift, bo musi być źle w bezpośrednim porównaniu, skoro to kosztuje w procesie technologicznym a to jednak robią na ile?, na 2 lata max przed kolejną generacją. Mam nadzieję, że da się to jakoś przeszczepić przez magów, oby się udawało do roczników 2012-2015. A wtedy wątek kradzieże na części znowu się rozwinie <slabo> <oczy>

PostNapisane: N, 14 sie 2016, 09:30 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Wczoraj przy myciu Mazdy przeglądałem się dokładniej technologi i spasowaniu elementów okien, drzwi to faktycznie nie rozumiem tego rozumowania technologicznego. Wygląda to tak jakby specjalnie chciało się zastosować technologie, aby szumy powstawały. Takie niespasowania, szpary, jakieś właśnie plastikowe nakładki po co było tak kombinować, przecież przez to nie jest ładniejsza. Życzę wytrwałości przy wyciszaniu, ale twierdzę, że trzeba by na nowo drzwi przerobić tzn. wszystkie plastiki i uszczelki + grubość blachy i szyb. Wydaje mi się, że specjalne kosztem wyciszenia chcieli obniżyć spalanie w celach marketingowych. Aczkolwiek, zastosowanie bardziej dopasowanych uszczelek i plastików nie zwiększyła by kosztów. Kwestia lepszego zaprojektowania.

Wysłane z mojego Lenovo K910 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: N, 14 sie 2016, 10:21 
Amator
Tak, faktycznie wygląda to tak jakby inżynierowie mazdy natrudzili się żeby to spaprać. Np. uszczelka na drzwiach jest wykonana z jakiegoś dziwnego materiału, który w dotyku jest tak śliski że nie dziwi mnie, że przedostaje się przez nie "wicher". Ale najciekawsze jest to, że nie cała uszczelka jest taka sama, bo na górnym rogu drzwi jej fragment jest już z normalnej "klejącej" się gumy - tak jakby wiedzieli, że to trzeba lepiej uszczelnić, a na reszcie uszczelki dali ten gorszy materiał - nie wiem żeby zaoszczędzić kilka $$ albo kilkanaście gram wagi? Nie wspomnę już o mocowaniu tymi spinkami, gdzie ich rozmieszczenie co 20-30cm sprawia, że całość nawet niestara się dociskać do drzwi...

Pozostaje tylko czekać na nowy lifting i liczyć na możliwość przeszczepu nowych uszczelek.

PostNapisane: N, 14 sie 2016, 11:13 
Adept
...o a4 nawet nie mowie..nawet poprzedni b8 miazdzy M6 pod kazdym wzgledem

PostNapisane: N, 14 sie 2016, 20:52 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
DawidJapan36 napisał(a):
...o a4 nawet nie mowie..nawet poprzedni b8 miazdzy M6 pod kazdym wzgledem

Ja jak się przejechałem A5 to moja M6 już podobała mi się mniej.
Materiały i jakość wykonania prowadzenie nie można tego porównywać.
Powiedziałem że muszę mieć A5
Tym bardziej że przed M6 tez miałem auto premium i brakowało mi tego w Mazdzie 6. Tym bardziej że miałem wersje Sky Energy. To był mój błąd że nie kupiłem wersji najbogatszej.
To był jeden z głównych powodów wymiany auta.
Ale trzeba pamiętać że to są całkiem inne kwoty za auto. W audi trzeba za wszystko dopłacać. A w Mazdzie to praktyczne tylko za kolor.
Mazda ma dobrą cenę szkoda że mazda chciała zaoszczędzić parę kg i zrobiła auto zbyt delikatne aby nie powiedzieć kartonowe cienkie bez wyciszenia i konserwacji. Rozumie że są ludzie co nie dadzą złego słowa powiedzieć na japońskie auta i kupują tylko japońskie.
Ale są i tacy co kupują tylko niemieckie.
Dobrze że są tacy i tacy jest różnorodność.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: N, 14 sie 2016, 21:54 
Prawie fanatyk
Uprzedzenia i schematy <zauroczony> , każdy się wyrzeka, ale to nadal działa, konstruktorzy zmieniają fabryki jak piłkarze kluby, dziś wszystko wymieszane, poddostawcy często ci sami, ale uprzedzenia czy zranienia z poprzedniej eksploatacji jednak zostają.
Dziś nie ma już bezawaryjnych japońców i solidnych niemców, trzeba się przejechać, ja cię na dziś irys rozumiem, dziś drugi dzień pomykam w nowym audi a4 i to jeździ mniam, nawet podstawowa wersja (pojazd zastępczy) i nie ma pseudoskóry i obszyć oraz bajerów i select drive a to komfortowe jest i wygodne auto, jeździ to fantastycznie i cicho. Tylko 150 KM, a szybkie to jak cholera. Czyli wszystko j.w. Aż ciekaw jestem nowej a5.
A jeśli sama mazda mówi, że uszczelki nowe, szyby grubsze, spasowanie ma być solidniejsze, a to po drugim lifcie to znaczy, że przestrzelili w 2012 roku i w 2015, tylko po co było to premium i pójście w zaparte jak wszystko wiało i huczało. :mad: <slabo>
Uważam, że powinien być jakiś bonus czy zestaw naprawczy dla kolegów z forum, przecież to przez polskich użytkowników narobiło się szumu i były przecież robione testy. Czyli coś było na rzeczy. <baseball> :evil:

PostNapisane: N, 14 sie 2016, 22:14 
crow to co powinno być tp wszyscy wiemy. Niestety Mazda, a za nią MMPol ma nas serdecznie w dupie. I to baaardzo głęboko. :|

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 06:24 
Prawie fanatyk
Raczej zależność i bezradność. Szanuje się rękę, która karmi :wink: czyli pracodawcy a reszta przecież i tak zabija się o samochód, bo łady i modny, więc cóż tu zmieniać, jak nie my, to jest tylu chętnych. Przecież choć wiemy, że to nie premium to i tak chcielibyśmy, bo wygląda jak premium, ba lepiej jak nie jedno premium.
Ale oni dzięki nam (i nie tylko) będą mieli produkt poprawiony, a dotychczasowi klienci za darmo, przepraszam w nerwami zapłacili za błędy fabryki. Żartuję, ale mocno zdeterminowani mogą mieć pokusę swapu na karoserię po 2 lifcie <oczy> i obroty wzrosną.... :cygaro: Kiedyś przekładało się na lepsze silniki, tu będzie jak zawsze w maździe inaczej i rewolucyjnie - wymiana karoserii <hahaha> Taki żart w stylu orwellowskim. :hihi: :bojka:

PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 08:44 
crow intencje Mazdy (marketing i finanse) oraz MMPol (relacje korporacyjne) doskonale rozumiem. Ale każda poważna firma jak coś spierdoli to sorry ale w swoich kosztach i planach finansowych zakłada reklamację /gwarancję. I tu Mazda zapewne także to założyła w operacji o nazwie KodoSrodoZoomZoom. Ale.. Znając życie w korporacji już jakiś Pan/Pani zgarnęła premię za bezawaryjność Mazd z serii KodoSrodo i przesunięcie części środków na inne ważniejsze cele. I obecni użytkownicy mogą się cmoknąć w pompkę działając samodzielnie i oficjalnymi kanałami reklamacyjnymi. Stąd pomysł na uderzenie poprzez FB Mazdy w ich najczulszy punkt - rozbuchany marketing. Póki co wszyscy się chyba łudzimy że Mazda w swej łaskawości zlituje się nad nami i coś obecnym użytkownikom jednak rzuci za free albo przy dobrych rabatach. Ale policzmy - 2 szyby i komplet uszczelek. Obstawiam 3 kPLN minimum + montaż zakładam normatyw ok. 4h po 180 PLN. Łącznie 3720 PLN brutto mniej więcej. I wtedy niejednemu różowe okulary spadną.. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 10:18 
Prawie fanatyk
Ja myślę, że FB to kierunek zawsze dobry, kiedyś gość nawet utworzył stronę antyhiunday czy jakoś się to pisze i tam zbierano takie kwiatki jak łamiący się dach w i40 kombi itd. :alcapone:
Jak zaczęła się strona rozwijać to i przedstawiciel tej marki zaczął działać inaczej i logicznie dla klienta. :rozejm:
Inną metodą jest zrobienie testu na YT. Kilka zmontowanych filmików, użytkowników z opisem problemu. Taki filmik już pokazuje obiektywniej i szerzej problem i to działa. Zawsze można go podlinkować.
Uderzenie w rozdmuchany do granic przyzwoitości PR (bo reklama nie może mijać się z prawdą) to zapewne najłatwiejsze dla użytkowników, <sex> broń dogodna, bo inaczej prawnie.... :mur: Trzeba udowodnić wadę produktu i złą wolę, koszty, nerwy, ale to już schody w motoryzacji, ale jest czasem zasada właśnie w PR, że jak ktoś szczeka to trzeba mu zapchać czymś gębę i to działa, o ile jest upierdliwy i się za szybko nie podda.
Wiedzą to dziennikarze, raz znajomy nawet przyznał, że próbują ich przychylność pośrednio kupować, a na pewno zamykać usta na to co słabe, czy w aucie czy w sprzedaży, by o tym nie pisać. Może oby nie wszyscy byli tacy z czasem miękcy i układowi dla kasy. Ale życie... choć na YT jest sprzeczka gościa, co nie za bardzo pochwalił fiata 500x i mówi, jak go pocisnęli, ale robi to hobbistycznie a nie z tego żyje.
A każdy chce żyć, jak zaczynam oglądać testy i porównywać to samo auto u innego dziennikarza plus sam robić przejażdżki to widzę, powoli jakie to jest tendencyjne i ile w tym marketingowego bełkotu, subiektywnych odczuć, a to co ważne dla normalnego zjadacza chleba jakby w teście nie istniało i to co on widzi jako najważniejsze dla siebie, jak często nie obchodzi tego co ma mieć auto nie na dzień czy tydzień, ale na 5 lat. Zresztą wiele kwestii i upodobać jest względnych. Choć pojawiają się nowi ciekawi testujący auta.
Dziś widzę to inaczej, po przygodach z mazdą.... <suicide>
Najlepiej z 2 dni sobie autem pojeździć im droższe tym lepiej najpierw je obadać. Porównać z innymi. Mieć swój punkt odniesienia jako wzorzec co lubię.
Ile było testów mazdy6 GJ i "0" dosłownie "0" o naszych problemach z szumem, hamulcami, dieslami, navi itd. Coś co dało do myślenia w jednym to chybotliwy tunel środkowy. Przeglądam YT z 2012 i z 2013 roku i naprawdę mało o tym, że głośno, że wszystko faluje itd. Z czasem pojawiło się przy każdej maździe jakby mimochodem że głośna przy większych prędkościach. Ale oni się wszystkim zachwycają co my. Z zakochania do jej zewnętrznego piękna, nie zdążyli dojść do codziennej miłości, na czym dupa jeździ, która to rzeczywistość, przynajmniej dla mnie okazała się trudniejsza czy rozczarowująca. Dziś nie ma co zbierać... dziś na razie mazdę muszę kochać, bo nie stać mnie w tak krótkim czasie na trzeci związek. A cicho i solidnie na dal nie jest.
Ja cieszę się osobiście z jednego, że mam satysfakcję, że jednak ze mną nie jest tak źle, bo myślałem już w pewnym momencie, że niby coś z motoryzacją miałem więcej wspólnego i kumam temat i auta, a tu nagle stało się ze mną coś złego, może z głową, bo wydziwiam? czy za szybko się zestarzałem i stałem się zrzędzący? W moim wiało, świszczało, szemrzało, pasażerowie kazali zwolnić, bo głośno i zamykać okno, bo wieje, a przez pierwszy rok 2013 salon i sprzedawca utwierdzał mnie w przekonaniu, że wszystko jest jak ciche i komfortowe i wszystko jest ok. Auto sprzedane. Dziś wiem, bo nawet mijają, już nie gadają, nie wciskają kitu w salonie, że kłamali.
A te wszystkie taśmy i maty w takim aucie świadczą o tym tym bardziej, że firma jako taka wkręciła w towar niezgodny z wyobrażeniem salonowym :parowka:
Zasada w maździe jedna, pożyczyć na weekend i wyjechać na trasę gdzie jest 140 kmh + i jak pasuje... po 4 takiej godzinnej jeździe brać, jak nie, nie nabierać się na wdzięki. Szkoda nerwów, że sąsiad pozazdrości a złodziej ukradnie. Ładna miska jeść nie daje mówiła moja babcia.

PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 10:56 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
rkarcz napisał(a):
crow intencje Mazdy (marketing i finanse) oraz MMPol (relacje korporacyjne) doskonale rozumiem. Ale każda poważna firma jak coś spierdoli to sorry ale w swoich kosztach i planach finansowych zakłada reklamację /gwarancję. I tu Mazda zapewne także to założyła w operacji o nazwie KodoSrodoZoomZoom. Ale.. Znając życie w korporacji już jakiś Pan/Pani zgarnęła premię za bezawaryjność Mazd z serii KodoSrodo i przesunięcie części środków na inne ważniejsze cele. I obecni użytkownicy mogą się cmoknąć w pompkę działając samodzielnie i oficjalnymi kanałami reklamacyjnymi. Stąd pomysł na uderzenie poprzez FB Mazdy w ich najczulszy punkt - rozbuchany marketing. Póki co wszyscy się chyba łudzimy że Mazda w swej łaskawości zlituje się nad nami i coś obecnym użytkownikom jednak rzuci za free albo przy dobrych rabatach. Ale policzmy - 2 szyby i komplet uszczelek. Obstawiam 3 kPLN minimum + montaż zakładam normatyw ok. 4h po 180 PLN. Łącznie 3720 PLN brutto mniej więcej. I wtedy niejednemu różowe okulary spadną.. ;)

Dziasiaj ranu już miałem litanię napisaną w odpowiedzi na wasze opinie , ale Robert właśnie sam i bardziej w skrócie oddał sedno.
Ludziska ... kupiliście , da się jeździć więc żaden sprzedawca ... producent czegokolwiek już się tym nie interesuje poza warunkami gwarancyjnymi w okresie jej działania i trzeba się z tym pogodzić.
Każdy producent tworzący precedens poprawiania sprzedanego towaru za darmo poszedłby z torbami :P

-- Dodano: poniedziałek, 15 sierpnia 2016, 11:56 --

crow napisał(a):
Najlepiej z 2 dni sobie autem pojeździć im droższe tym lepiej najpierw je obadać. Porównać z innymi. Mieć swój punkt odniesienia jako wzorzec co lubię.
:lol: gratulacje przemyśleń , ale PING tych przemyśleń , to około 2 lata co ? Nie obrażaj się ...
Odkrywasz na nowo Amerykę Panie kochany...
Czyli ustaliliśmy --> Ja ci sprzedaję, ty kupujesz po obejrzeniu, sprawdzeniu itd, a potem nie przychodź z pretensjami , że masz swoje widzi mi się .
Oczywiście nie mówimy o usterkach gwarancyjnych czy w ramach rękojmi.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 11:22 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
irys napisał(a):
[...miałem wersje Sky Energy. To był mój błąd że nie kupiłem wersji najbogatszej...

Przecież poza tapicerką, niczym się spasowanie między wersjami ani pozostałe materiały nie różnią. A tym bardziej wyciszenie. Wszystkie są na jedno kopyto, z tymi samymi uszczelkami, szybami, blachami i nadkolami.

PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 11:28 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Jak pisałem ze 2 lata temu , że to nasze auto udaje coś czym nie jest, że zostało zaprojektowane , zbudowane i osiąga sukces na rynkach motoryzacyjnych gdzie kultura jazdy i policja nie pozwala na jazdę z prędkościami do których GJ nie jest przystosowana..to nieomal zostałem wrogiem publicznym. Teraz widzicie sami, że wkręciliście się jak dzieci. Oprocz H&S nie ma 3 rzeczy w jednym...
Mazda od lat słynęła z szumiących kabin i jest to najwyraźniej część ich stylu. W 2006 roku jechałem piękną nowiutką taksówką na lotnisko w Dubaju. To była nówka M6 kombi i szumiało jak w siłowni statku z którego wyokrętowywałem. Moja GJ też wprowadziła mnie w stan , powiedzmy , rozczarowania , do chwili kiedy zrozumiałem, że żaden ze mnie Hołowczyc ani rkarcz, nie śmigam więcej niż 140. Jeżdże jak snuja, płynnie i w limitach, a jak już dalej- to po drogach które nie szumią. Jestem zadowolony, bo upakuję rodzinę, bagaże , nie zapłacę majątku przy kasie za benzynę. Jestem też pewien, że auto mi się nie zepsuje. Nie jest też obciachowe tak jak - wybaczcie- audi, czy inny burakowóz.
Bo do tego celu stworzyli to auto. Do podróżowania a nie wyścigów. Taki elegancki garniutur dla zwykłego kierowcy. Amen.

PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 11:48 
Prawie fanatyk
Amen. A dodam jako 'nowy' w mazdach, ze podoba mi się po części techniczne podejście - to maszyna, a nie kapsuła odcinająca od nawierzchni, powietrza, brzęków blach, stygnącego wydechu, pozwalająca przez umieszczenie na wierzchu filtrów na bardzo podstawowe czynności serwisowe kierowcy. Mi się osobiście nie podoba oddzielenie kierowcy od rzeczywistości, jak w jakiejś za przeproszeniem playstation. Prowadzenie, to nie tylko obraz przez szybkę/na ekranie i dźwięk silnika z głośnika. To właśnie w znaczej przewadzei bodźce wszelkimi innymi zmysłami płynące. Choć, w dobie autostradowego "prowadzenia" (celowo cudzysłów bo to "nakierowywanie" raczej, a nie prowadzenie) , może i kapsuły , najlepiej samosterujące, mają rację bytu. Ja tam wolę po coś być w tej kupie żelastwa i odbierać co tam u podstaw się dzieje a nie co na ekranie wyświetla.
I mazda nie udaje czegoś czym nie jest, tylko doskonale lub ponad średnią robi to co w jej klasie należy, stąd może tu i tam jakieś zwiększone oczekiwania i rozczarowania co do nich się pojawiają.

administrator
PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 11:48 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Smook ja uważam tak samo. :)

PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 11:58 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Andrzejsr napisał(a):
irys napisał(a):
[...miałem wersje Sky Energy. To był mój błąd że nie kupiłem wersji najbogatszej...

Przecież poza tapicerką, niczym się spasowanie między wersjami ani pozostałe materiały nie różnią. A tym bardziej wyciszenie. Wszystkie są na jedno kopyto, z tymi samymi uszczelkami, szybami, blachami i nadkolami.

Różnią siei to bardzo, np alarm jest,felgi 19, fotele skórzane ,regulowane elektrycznie, nawigacja ,kamera cofania
system otwierania drzwi przycisk w klamce, system bose , systemy SBS i DRSS w niektórych wersjach.

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 12:49 
Prawie fanatyk
bespartyjnyJa potrzebowałem 2 lat, naprawdę, by nie wierzyć marce i salonowi, nie tylko maździe, bo do tej pory jakoś się nie zawiodłem i trafiałem dobrze, nawet z znienawidzonym przez japanświat vw nie miałem takich problemów jak z pierwsza moją mazdą, także to były 2 lata walki z mazdą jako autem i firmą i moich rozczarowań, żeby dojść do takiego wniosku tyle potrzebowałem. Wiem głupio wygląda, ok czułem się wtedy wydymany.
Wierzyłem w japońską solidność i uczciwość sprzedawcy, sorki, taki jestem, nie znałem też mazdy i jej specyfiki, to nie był mój świat, więc moja wina powinienem był najpierw poczytać fora i prasę, a jazdę próbną miałem na dziś patrząc tendencyjną, oby nie za szybką, max 70, trochę po kocich łbach, czyli 5 m.b., więc dziś widzę, że czy przez przypadek czy nie oszczędzono mi minusów mazdy, to też moje niedopatrzenie, a sama gadka faceta przed i po kupnie miękka i słodka czyli lej woda na pic fotomontaż, potem było głupio, czyli wziąłeś to spadaj, coś się dzieje, niemożliwe, mazda tak nie ma, ale to też moja wina, że emocje i pośpiech nie popłacają. Dałem się nabrać jak turysta na lady by tajwan.
W jeździe testowej nie było wobec mojego poprzedniego wozu tego woow, więc mogłem odpuścić, oczywiście co do ciszy i wrażenia jakości poza wielkością, wyższą budą, ale chciałem kombi, oszczędnie spalanie. Fakt cicho się jechało w mieście przy 50, jakoś sprawnie lekko na zakręcie i było auto ładne i większe, więc wziąłem. Nie znałem drugiej strony medalu.
Moja wina, mogłem dać sobie czas. Poza tym po wyjeździe z salonu czuć było już, że to nie tak jak się wydawało, zwłaszcza te szumy i wicherki, tarka na kołach, szum opon na zwiniętym asfalcie, wróciłem, ale każdy ręce rozkładał, że nie możliwe, z czasem powoli się wszystko nie do końca poprawiało, ale jak każdy myślałem, że będzie dobrze... a robiło się z tym i innymi rzeczami tylko gorzej. Smook nie byłeś sam, nie przejmuj się wszędzie panuje nacjonalizm marki. Mazda GJ to dobre auto, ale mamy prawo mówić o wadach i innych przed nimi przestrzec, skoro tona masy bitumicznej ani wszelkie sposoby i patenty ludowe nawet zawodzą. Tu moje Amen. Sorki bo 100 wpisów temu wszystko już było. Ale widać dalej jest problem.

PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 13:01 
Prawie fanatyk
irys napisał(a):
...Różnią siei to bardzo, np alarm jest,felgi 19, fotele skórzane ,regulowane elektrycznie, nawigacja ,kamera cofania
system otwierania drzwi przycisk w klamce, system bose , systemy SBS i DRSS w niektórych wersjach.

To jest wyposażenie / gadżety - nic, a nic wspólnego z wyciszeniem, jakością wykonania, spasowania ani różnicami w materiałach nie ma. Bo takowych różnic brak . Nie szumią / szumią identycznie i Go i Passion , nic tu wersja nie ma do rzeczy.

O, i po tym widzimy jak to "opcjami" się winduje pozycję wozu w klasie, podczas gdy fundament jest wciąż ten sam, a farbki tylko inne.
Taki przykład - HUD. Jest na liście wyposażenia. "mam HUD" później tak ? A to coś nie ma nic wspólnego z prawdziwym HUD'em - gdy wskazania widzimy nad drogą przed maską samochodu. Trudno wozy z jednym i drugim rozwiązaniem na równi traktować. A niby "opcja" ta sama.

PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 13:48 
Prawie fanatyk
Andrzejsr napisał(a):
Amen. A dodam jako 'nowy' w mazdach, ze podoba mi się po części techniczne podejście - to maszyna, a nie kapsuła odcinająca od nawierzchni, powietrza, brzęków blach, stygnącego wydechu, pozwala ... ..... dnią robi to co w jej klasie należy, stąd może tu i tam jakieś zwiększone oczekiwania i rozczarowania co do nich się pojawiają.

Bardzo ładnie napisane i ja się z tym zgadzam :)

crow napisał(a):
bespartyjnyJa potrzebowałem 2 lat, naprawdę, .................. yło. Ale widać dalej jest problem.

Przeczytałem , rozumiem Cię i zgadzam się w wielu sprawach ... nie wszystko się sprawdzi , a chodziło mi o główne grube sprawy.
Ja dostałem auto - jak kiedyś pisałem - na 2 pełne doby praktycznie i trochę z kawałkiem. Jeździłem wszędzie i ile się da , żeby pocieszyć się kombi 2.0 Passion
Jeździłem obwodnicą trójmiasta w te i wewte, po zakrętach drogi z Sopotu do wielkopolskiej ... takie serpentynki małe , po mieście ,po wertepach wiejskich .... Bóg mi świadkiem , że nie miałem tego wszystkiego o czym wy piszecie .
Ja zauważyłem natomiast bardzo boleśnie podatność na wiatr boczny. Na obwodnicy Trójmiasta wiało wtedy jak diabli i jak na wysokości lotniska mną majtnęło , to mocno się przeraziłem :( , hamowałem , żeby nie wyjebać ew. w barierki , bo to nie moje auto i kto by mi uwierzył co zaszło. No ! To to zauważyłem , a na usprawiedliwienie podatności na wiatr dodam , że auto było na zimówkach i to na felgach 16" :arrow: :/ i to mogło być przyczyną. Rkarcz dobrze robi , że poszerza rozstaw kół ! Ja zrobiłem w swoim graciku inne ET i jeżdże jak gokartem teraz. Micha mi się cieszy i już.
Pozdro dla was.

PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 15:33 
Prawie fanatyk
Gdy ja się wybierałem na obwodową, to nie było tak strasznie, zefirki, szumy niedomkniętego okna, najgorzej jednak było na asfalcie na s7, hałas cholerny, poza tym wiele zależało od wiatru. Testowki znam i fakt, część z nich nie miała tej charakterystyki. A jazdy testowej zazdroszczę, bo ja tylko zaliczyłem na szybko lasek na Westerplatte, a jak zaliczałem południówkę z szumami i falująca maską to przyznano mi rację, ale stare czasy :wink: Po weekendzie z a4 mógłym go mieć, po weekendzie po kupnie z mazdy miałem kaca. :rozejm: :inkwizycja:

PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 15:45 
Prawie fanatyk
crow ty kurna z 3-city jesteś ? !

PostNapisane: Pn, 15 sie 2016, 15:50 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Normalnie chyba muszę udać się do laryngologa i okulisty... głuchy i ślepy jestem na to wychodzi :D
A serio - z chęcią bym się przejechał z kimś szóstką u kogo jest taki huk i całe auto faluje. Może posiadanie mitsubishi przez prawie 6 lat mnie zahartowało ;) Auto mam od niecałych 2 tygodni, przejechane co prawda mało bo ~1700 km ale - nie narzekam, nie jest głośno (ciszej niż w poprzednim), rozmawiać normalnie mogę, głowa nie boli, nic nie faluje, nie mam wrażenia że jadę kartonowym pudłem. I jakoś kupując auto za 140K nie miałem oczekiwań że będzie takie jak te za 200-250K.

Co do wiatru - rzeczywiście, mam wrażenie że bardziej nosi niż poprzednie. Za mało jednak przejechałem żeby stwierdzić ostatecznie. Przy mitsu zdarzyło się kilka razy że mnie przesunął ostry podmuch jakieś pół metra w bok przy prędkości >100 km/h ale przez te niecałe 6 lat zdarzyło się to dosłownie kilka razy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1