Teraz jest So, 7 lut 2026, 12:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 71  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 14 paź 2013, 23:35 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Macie panowie w ramach ciekawostki porównanie norm SM vs SN vs podstawowa norma VW 504.00

Obrazek

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 07:25 
Stały bywalec
Od: 03.05.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Wow. No proszę - z tego wykresu wynika, że przy lejąc do silnika SN będziemy mieli o rząd wielkości mniej świństw odłożonych na tłokach (Piston deposits)... :)

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 09:46 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
Taaaa ... , a jak się na to patrzy , żeby coś zrozumieć :)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 10:17 
Tomek napisał(a):
Macie panowie w ramach ciekawostki porównanie norm SM vs SN vs podstawowa norma VW 504.00

Obrazek

właśnie..wytłumaczy mi to ktoś ? jak chłopu na miedzy.... <niewiem> :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 10:37 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Albo ta norma taka słaba, albo te oleje takie dobre...
Swoją drogą niebieski na żółtym wygląda zielono i może trochę mylić

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 17:10 
Fanatyk
Chciałem pokazać, że normy API są na dobrą sprawę niczym w porównaniu do normy producenckiej. Na załączonym obrazku dobrze to widać. A jak go czytać? W prosty sposób - im więcej punktów w danej kategorii ma norma tym bardziej restrykcyjna jest i zapewnia lepszą ochronę. Np. nawiązując do omawianego już obrazka normy SM i SN nie różnią w przypadku ochrony systemów oczyszczania spalin, smarowania czy ochrony przed utlenianiem, ale jeśli chodzi o złogi na tłokach to SN jest "lepsze".

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 17:15 
Stały bywalec
No właśnie - zawsze w jednej, istotnej kategorii SN jest lepsze i to znacząco. Dlatego ja nie będę lał SM :)

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 17:22 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: wielkopolski
Tomek napisał(a):
Chciałem pokazać, że normy API są na dobrą sprawę niczym w porównaniu do normy producenckiej. Na załączonym obrazku dobrze to widać. A jak go czytać? W prosty sposób - im więcej punktów w danej kategorii ma norma tym bardziej restrykcyjna jest i zapewnia lepszą ochronę. Np. nawiązując do omawianego już obrazka normy SM i SN nie różnią w przypadku ochrony systemów oczyszczania spalin, smarowania czy ochrony przed utlenianiem, ale jeśli chodzi o złogi na tłokach to SN jest "lepsze".

Czy z tego wykresy wynika, że VW 504.00 jest najlepszy bo ma najwięcej punktów we wszystkich kategoriach?

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 17:39 
Fanatyk
ZibiX napisał(a):
Tomek napisał(a):

Czy z tego wykresy wynika, że VW 504.00 jest najlepszy bo ma najwięcej punktów we wszystkich kategoriach?

Dokładnie tak. Użyłem normy VW dla przykładu, ale podobnie wygląda to dla norm BMW LL-04 czy chociażby Renault 0700. API samo w sobie nie stanowi wygórowanych wymagań. Co innego normy ILSAC ;)

Macie tutaj link także możecie się bawić http://origin-qps.onstreammedia.com/origin/lubrizol/Markets/EngineOilAdditives/100132RPtool2012Deploy/rp/pc/index.html ;) Polecam porównać sobie ILSAC GF-4 z GF-5 i do tego SM z SN.

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 17:46 
Prawie fanatyk
no to jak ... oleje sm i sn są o tyle gorsze ?
Sorry chyba nie łapię ... :(

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 17:52 
Stały bywalec
Nie, nie są gorsze, bo norma określa MINIMUM wymogów, które olej ma spełniać :)

I właśnie dlatego nigdy bym nie kupił oleju SM, bo jak on nie spełnia nawet tak mało wymagającej (jak widać z wykresu) normy jak SN, to zdecydowanie nie jest dla mnie :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 17:53 
Fanatyk
Gajdzin napisał(a):
Nie, nie są gorsze, bo norma określa MINIMUM wymogów, które olej ma spełniać :)

Otóż to! :)

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 17:59 
Prawie fanatyk
Pytań ciąg dalszy ... dlaczego nie kupić oleju normy VW50400 skoro jest lepszy od tych dwóch ?
Wybaczcie, ale wiem , że się mylę gdzieś . Nie rozumiem jednak zasady tych wykresów .
Wyższe liczby na skali = lepszy olej ?

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 18:54 
Fanatyk
bespartyjny, tak jak pisałem wyższe liczby na skali oznaczają lepsze właściwości w danej kategorii. Np. im więcej pkt w fuel economy tym bardziej paliwooszczędny powinien być olej spełniający daną normę.

A odnośnie pytania czemu nie kupić oleju z normą VW 504.00 to odpowiedź wygląda tak, że VAGi nie jeżdżą na 0w20 i dlatego przynajmniej ja nie widziałem produktu, który godziłby te dwa wymogi. Co innego posiadacze 6 GH. Ja wspomagam się innymi normami przy wyborze 5w30.

Tak czy inaczej te normy to minimum tak jak zauważył Gajdzin. Zerknijcie na Fuchs 0w20 (genialny olej na bardzo dobrej estrowej bazie) http://olejefuchs.pl/titan-gt1-0w20-xtl.html Kosztuje 289zł za 4L a wg API spełnia tylko SL. Ktoś by pomyślał, że nie nadaje się, bo instrukcja do GJ mówi o min. SM. Patrzymy dalej. Spełnia też ILSAC GF-4, który przewyższa normę SM. Czemu więc Fuchs nie może pochwalić się SM na opakowaniu? Ano właśnie...

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 20:01 
Stały bywalec
Tomek napisał(a):
Czemu więc Fuchs nie może pochwalić się SM na opakowaniu?

Bo może nie spełnia jakiegoś jednego kryterium, których dla danej klasy API jest wiele...? I może ja chcę, żeby mój olej spełniał wszystkie kryteria...?

A może producentowi nie chciało się płacić API za certyfikację? Nie wiemy. Właśnie problem w tym, że nie wiemy. I skoro nie wiemy, to zawsze bezpieczniej wziąć coś, gdzie WIEMY. Jak kupujemy olej SN, to WIEMY, że te kryteria spełnił (a może i więcej - to już wymaga analizy pozostałych parametrów).

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 20:23 
Panowie - tak się zastanawiam nad jedną rzeczą...dlaczego My się tak biczujemy ? SN, SM, API i inne...powinniśmy jechać na przegląd do ASO i nie przejmować się...wymiana oleju, filtrów i już...jak się coś spierdzieli to przecież jest gwarancja, niech naprawiają..wiem, wiem - zaraz ktoś napisze - chcesz to jedź, niech Ci wleją jakiegoś szlamu do silnika..nie, nie - ja tak nie zrobię <nie> za bardzo lubię swoje autko żeby pozwolić mu jeździć na " bele czym" ;) chcę tylko powiedzieć, że dobór oleju powinien być domeną ASO, a Nas klientów tak w ogóle nie powinno to obchodzić..więc w końcu jaki olej lejemy na 1 przeglądzie ?

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 20:56 
Weteran
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Masz rację Matarez, niech leją to co mają w Aso i nie przejmować sie.

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 21:12 
Fanatyk
Gajdzin napisał(a):
Tomek napisał(a):
Czemu więc Fuchs nie może pochwalić się SM na opakowaniu?

Bo może nie spełnia jakiegoś jednego kryterium, których dla danej klasy API jest wiele...? I może ja chcę, żeby mój olej spełniał wszystkie kryteria...?

A może producentowi nie chciało się płacić API za certyfikację? Nie wiemy. Właśnie problem w tym, że nie wiemy. I skoro nie wiemy, to zawsze bezpieczniej wziąć coś, gdzie WIEMY. Jak kupujemy olej SN, to WIEMY, że te kryteria spełnił (a może i więcej - to już wymaga analizy pozostałych parametrów).

Gajdzin, nie chcę żebyś mnie źle zrozumiał, że piję do Twojego wyboru SN albo próbuję obalić jego zasadność. Jest on jak najbardziej słuszny i logiczny ;) Podchwytując jednak wątek chciałem pokazać, że cały olejowy świat mimo klasyfikacji i norm nie jest do końca idealny. Rządzą nim jak wszędzie pieniądze i zdarza się, że dobre produkty mają starsze normy. Różnie to bywa.

PostNapisane: Śr, 16 paź 2013, 08:01 
Stały bywalec
Matarez napisał(a):
Panowie - tak się zastanawiam nad jedną rzeczą...dlaczego My się tak biczujemy ? SN, SM, API i inne...powinniśmy jechać na przegląd do ASO i nie przejmować się...wymiana oleju, filtrów i już...jak się coś spierdzieli to przecież jest gwarancja, niech naprawiają..wiem, wiem - zaraz ktoś napisze - chcesz to jedź, niech Ci wleją jakiegoś szlamu do silnika..nie, nie - ja tak nie zrobię <nie> za bardzo lubię swoje autko żeby pozwolić mu jeździć na " bele czym" ;) chcę tylko powiedzieć, że dobór oleju powinien być domeną ASO, a Nas klientów tak w ogóle nie powinno to obchodzić..więc w końcu jaki olej lejemy na 1 przeglądzie ?

To wcale nie jest złe podejście, Matarez i przy większości innych spraw nie parzę ASO na ręce. Ale z olejem mamy dwa problemy:
1. Nalanie nie-optymalnego oleju w wielu wypadkach wpływa na silnik dopiero za 100 tys. km, kiedy samochód będzie dawno po gwarancji;
2. Nie widzimy, co nam leją, nie ma jak tego sprawdzić, a leją czasem nie to, co trzeba nie ze złej woli, tylko braku wiedzy, szczególnie, jak jest to nowy model samochodu. Mi w ASO chcieli wlać 5W30 chociaż mają 0W20... Bo Mazda dopuszcza oba. Ale 0W20 jest wskazany, szczególnie w naszej strefie klimatycznej (w Arizonie bym się wahał :) A tego już nie wiedzieli. Więc chociaż tak, jak piszesz: dobór oleju powinien być domeną ASO, to uważam, że trzeba dbać o swoje interesy i praktykować politykę ograniczonego zaufania.

Uważam też, że w miarę rozwoju silników spalinowych i wyciskania z nich coraz większej mocy i wydajności systematycznie wzrasta rola oleju, zarówno w jego funkcji smarującej, jak i chłodzącej. Lat temu 40 nie miało aż takiego znaczenia, co się leje do miski olejowej. Teraz ma to coraz większe znaczenie.

PostNapisane: N, 3 lis 2013, 19:56 
Adept
Od: 30.08.2013
ZBANOWANY!
Hej,

W aso mily Pan doradzil mi aby po 3000 wymienic olej.. tzn pojezdzic 2000 spokojnie, 1000 przepalic porzadnie i po 3000 zlac olej. Ponoc Mazda nie nakazuje tego wyraznie tylko delikatnie rekomenduje dla bezproblemowej dalszej obslugi, rowniez aso zaleca ponoc niezle bagienko sie po tych pierwszych 3000 robi. Pewnie czesciowo chca zarobic na wymianie ale z drugiej strony moj gosc nie byl napalony na kase podczas obslugi, sam dopominalem sie o gadzety dodatkowe wyposazenie i 1
wymiane oleju. Sam z siebie nic takiego mi nie mowil. Twierdzil ze ci co tak robia maja pozniej znacznie mniej problemow. to ja sie zapytowywuje gdzie ten silnik jest dotarty?

A u was jak?

Ps pisze na trzezwo przepraszam za ew skladnie i literowki.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: N, 3 lis 2013, 20:04 
Carcraft napisał(a):
Hej,

W aso mily Pan doradzil mi aby po 3000 wymienic olej.. tzn pojezdzic 2000 spokojnie, 1000 przepalic porzadnie i po 3000 zlac olej. Ponoc Mazda nie nakazuje tego wyraznie tylko delikatnie rekomenduje dla bezproblemowej dalszej obslugi, rowniez aso zaleca ponoc niezle bagienko sie po tych pierwszych 3000 robi. Pewnie czesciowo chca zarobic na wymianie ale z drugiej strony moj gosc nie byl napalony na kase podczas obslugi, sam dopominalem sie o gadzety dodatkowe wyposazenie i 1
wymiane oleju. Sam z siebie nic takiego mi nie mowil. Twierdzil ze ci co tak robia maja pozniej znacznie mniej problemow. to ja sie zapytowywuje gdzie ten silnik jest dotarty?

A u was jak?

Ps pisze na trzezwo przepraszam za ew skladnie i literowki.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

była tu na forum dyskusja czy wymieniać po ok. 5 tyś km...ja nie wymieniałem...może powinieniem..nie wiem...nie jest to nigdzie określone w instrukcji obsługi...teraz mam " najechane" ponad 16 tyś. i problemów raczej nie mam...przynajmniej nic nie zauważyłem.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 3 lis 2013, 21:08 
Wstydliwy
Od: 03.11.2013
Z moim Aso rozmawiałem, odbierając samochód, na ten temat, i powiedziano mi, że wymiana oleju po 5k nie ma sensu. "Jest grupa ludzi, którzy wymieniają olej po 5k, ale nie ma to uzasadnienia. Najważniejsza jest wymiana 20k, i tego trzeba pilnować".

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 3 lis 2013, 21:14 
Fanatyk
Ja i tak skróciłbym ten interwał wymiany z 20tys. km do 15tys. km tak jak podaje japoński manual (patrz pierwszy post tematu str. 1).

PostNapisane: N, 3 lis 2013, 21:33 
Tomek napisał(a):
Ja i tak skróciłbym ten interwał wymiany z 20tys. km do 15tys. km tak jak podaje japoński manual (patrz pierwszy post tematu str. 1).

to dlaczego wymiana jest po 20 tyś. ??

Zobacz moją 6tkę  

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 4 lis 2013, 10:19 
Fanatyk
Bo ciężko byłoby konkurować Maździe kosztami serwisu np. z grupą VAG, gdzie serwisy long life odbywają się co 30 tys. km lub 2lata. Ale to jest moja teoria ;)

PostNapisane: Cz, 7 lis 2013, 17:20 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Wersja: SkyEnergy
Pawel napisał(a):
zaciekawiła mnie ta opinia, że od 2000 samochód inaczej jeździ, też się z tym spotkałem. Odebraliśmy dwie nowe 6 i dwa razy polecono nam przez ten okres jeździć w wyższym zakresie obrotów i często zmieniać biegi. Nie wiem czy wam tak też polecono?

Zdecydowanie tak ! Co nie oznacza 'ostrej' jazdy , ale w uproszczeniu - lepsze , wydajniejsze smarowanie silnika i mniejsze naprężenia w mechanizmach przeniesienia napedu.

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 19:47 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Dziś przy przebiegu 5000 km zmieniłem olej w swojej Maździe. Olej kupiłem u Tomka. Wymieniono mi filtr oleju i uszczelkę pod zaworem. Koszt za całość 171 zł z VAT.

Przy okazji pojechałem do innego serwisu i znowu mam mieszane uczucia :) Ale o tym innym razem.

Pracownik serwisu powiedział, że oryginalnie Mazda leje olej 5w30. Użył określeń: marka Total i Dexelia (nie wiem co jest marka a co producentem).

Oczywiście postraszył, że na rynku jest dużo oleju niby do naszych Mazd ale olej jest niewiadomego pochodzenia. Niby producent (Total?) zarzeka się, że go nie wyprodukował. I jeszcze, że odróżnić można fałszywy od "prawdziwego" po tym, że "prawdziwy" ma jakiś numer serii.

Oczywiści mój olej nie miał takiego numeru.

Z dużym dystansem podchodzę do tych stwierdzeń. Ufam Tomkowi :) Myślę, że serwisant pomylił olej Mazda Original Oil Supra 0w20 z tą Dexelią czy coś tam. Nie rozumiem tylko jednej rzeczy: dlaczego twierdzi, że Mada leje olej 5w30 fabrycznie jak tutaj koledzy twierdzą, że jest 0w20?

Szybko przeskoczyłem na inny temat z serwisantem gdzie też zbił mnie trochę z tropu. O tym też w innym wątku, który niedługo założę :)

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 20:08 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Ja ostatnio kupiłem dwie bańki Dexelii, aż spojrzę w poszukiwaniu numerka.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 21:14 
Fanatyk
Czuję się wywołany do dyskusji ;)

ZibiX napisał(a):
Pracownik serwisu powiedział, że oryginalnie Mazda leje olej 5w30

Może taki zalać, ale rekomendowany na pierwszym miejscu jest 0w20. ASO jest wygodniej lać wszędzie 5w30, bo w porównaniu do 0w20 mogą go kupić byle gdzie, tanio i w beczkach!

ZibiX napisał(a):
Użył określeń: marka Total i Dexelia (nie wiem co jest marka a co producentem).

ZibiX napisał(a):
Niby producent (Total?) zarzeka się, że go nie wyprodukował

Total absolutnie przyznaje się do współpracy z Mazdą a nawet chwali się tym na swojej stronie internetowej http://www.lubricants.total.com/pro/par ... mazda.html

ZibiX napisał(a):
I jeszcze, że odróżnić można fałszywy od "prawdziwego" po tym, że "prawdziwy" ma jakiś numer serii.

Zgadza się.

ZibiX napisał(a):
Oczywiści mój olej nie miał takiego numeru.

Miał na 100%. Jeśli masz butelkę to sprawdź nad frontową etykietą. Numer jest nadrukowany drobnym, widocznym dopiero pod światłem, czarnym tuszem. Zaraz zrobię zdjęcie i zamieszczę dla potomnych.

Obrazek

Mechanik jak sądzę nigdy nie trzymał w ręce litrowej butelki 0w20 i nie wiedział nawet gdzie szukać numeru.

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 22:00 
ZibiX napisał(a):
Wymieniono mi filtr oleju i uszczelkę pod zaworem

a co z uszczelką było nie tak, że wymienili ?

Zobacz moją 6tkę  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 71  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1