Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 08:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 10:05 
Bywalec
Od: 24.11.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: śląski
a to ciekawe? to czemu nic nie robią , oczekiwanie na FL2 dla nas są złudne, no chyba że wśród nas są tacy co sprzedadzą nową 6 i kupią kolejną nową aby wyciszać ponownie :)

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 10:06 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Bardziej chodzi o to czy coś się zmieni i czy można podkraść rozwiązania do nas.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 10:34 
Koledzy za radą gzesiolka dopisałem kwestię stworzenia profilu FB w j. angielskim na wzór:

https://www.facebook.com/ANTY-Hyundai-504585736271873/

I rozpropagowanie tego na forach w innych krajach.
No sorry, ale chyba innej rady nie ma.
Kto chętny do pomocy w zarządzaniu?

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 10:42 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
"Mazda 6 - How to avoid deafness - Tips & Tricks"

<offtopic>

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 10:59 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
rkarcz napisał(a):
Koledzy za radą gzesiolka dopisałem kwestię stworzenia profilu FB w j. angielskim na wzór:

https://www.facebook.com/ANTY-Hyundai-504585736271873/

I rozpropagowanie tego na forach w innych krajach.
No sorry, ale chyba innej rady nie ma.
Kto chętny do pomocy w zarządzaniu?

A czym się ten fejsbukowy twór różni od forum, poza kompletnym brakiem czytelności, traktowaniem tematów po łebkach i tytułowo-onetowo ?
Bez sensu, wyrabia tylko o autorze czegoś takiego odpowiednie zdanie - że jedyne na czym mu zależy to wyżalić się , jaki ten świat okrutny a nie rozwiązać problemy (te realne czy wyimaginowane, nie wnikam bo się po prostu tego czytać nie da).

Jest forum , fajnie poukładane tematycznie, czyste, pilnowane i sprzątane z OT. Gdzie w tych czeluściach fejsbukowej papki, bez żadnego konkretu, ktoś chcący BBK założyć do 6tki odnalazłby cokolwiek jak tutaj ? :)

moderator
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 11:02 
Fanatyk
Andrzejsr chyba nie rozumiesz zamysłu Roberta... to nie ma być twór dla nas zastępujący forum... to ma być twór jednoczący ze świata ludziska z tym samym problemem, tak aby centrala Mazdy dostrzegła problem pijarowy i marketingowy jaki mogą mieć ze względu na jedną jedyną niedoróbkę...

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 11:17 
Andrzejsr masz wiele racji. Co Was irytuje poza szumami? Jest coś takiego? Hamulce? Chcesz jeździć szybciej - kup sobie adekwatny do takiej jazdy zestaw. Szum od kół, z drzwi? Proszę bardzo - 4 kPLN i masz ala premium. Ale uszczelek sobie nie dorobisz, aerodynamiki niektórych elementów nie poprawisz. To już rola fabryki. I to jest spierdolone do potęgi n!. I nie tylko mówią o tym u nas, ale wszędzie. I wszędzie nas, użytkowników Mazda Corp. olewa. Czemu? Bo jest wiele punktów zapalnych, a nie ma nurtu kilku tysięcy osób na całym świecie skutecznie potrafiących obrzydzić zakup Mazdy na wielu rynkach. Po stworzeniu takiego profilu na FB i kilkudziesięciu wpisach można śmiało rozesłać to na wiele innych forów Mazdy na świecie, na portalach motoryzacyjnych, w działach motoryzacyjnych wielu portali typu interia, onet, wp i po miesiącu do Mazda Corp. Taki jest zamysł. I jeśli my, Polacy, tego nie dokonamy to kto? No kto? Albo Polacy albo nikt, jak zawsze.. :(

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 11:20 
Prawie fanatyk
No podał przykład ANTY-hyundai jako coś "na wzór". Patrzę tam a tam tematy od mydła do powidła, narzekania, że zastępcze to I20 i że autor ma oczywiście wyższe aspiracje niż marne I20, podśmiechiwania, relacje z zachowania się wozu , jakieś zdjęcie kawy na biurku pracownika no zbrodnia normalnie, w domyśle biedak nie dostał tejże w serwisie ojej , jkaieś akcje serwisowe itd. itp. Luźny zlepek "niczego". I do tego na pół ekranu ZALOGUJ SIĘ NA FACEBOOKA .
No już się loguję, na pewno.
Może i o co innego chodzi ale ten 'anty' nie może być na pewno wzorem.

moderator
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 11:25 
Fanatyk
Andrzejsr, no tu się poniekąd zgodzę, bo też jakoś treść Anty... mnie nie ujeła...
Ale Robertowi chyba bardziej chodziło o chwytliwe hasło niż kopiowanie zawartości tamtej witryny...

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 11:35 
Prawie fanatyk
Mazda olewa nie "bo olewa" (szum) tylko widocznie jest to fizycznie niemożliwe do poprawienia bez konstrukcyjnych zmian. Może te szyby coś dadzą, ale wtedy może większe rzesze tych którzy wybrali mazdę _bo lekka_ odejdą. Zdecydowali że stawiają na te kilogramy zaoszczędzone i uważam że to dobre obstawienie. A że wszystkim się nie dogodzi ? - są inne marki, ciężkie i wytłumione.
A jedno co zrobi Mazda najwyżej, to w następnych modelach napcha masę wygłuszeń, zrobi nudną opływową bryłę nadwozia i powie - macie ciche, ciężkie, nudne, droższe, palące jak smok - proszę bardzo. Tylko czym się odróżni od bezpłciowej masy na drogach wtedy i po co ktoś do mazdy pójdzie ?
Co do hamulców - jakieś tam założenia przyjęli minimalne w swym konstruowaniu i je spełnili. A że będą użytkownicy je przekraczający ? zawsze są - ktoś moc podnosi, ktoś wygłusza, ktoś wywala zbędne kilogramy, inny audio montuje, inny jakieś spojlery i obniżenia.
Ja bym na miejscu decydentów z mazdy z założenia ignorował fejsbukowe papki. Prędzej jakieś magazyny motoryzacyjne zainteresował. No tylko że oni nie mogą się na "wrażeniach" opierać. Pomierzą decybele i stwierdzą że jest na górnej ale granicy normy w klasie i koniec. No bo jak trzeba napisać coś i się podpisać , to trzeba cyferki przedstawić i pomiary . Z hamowaniem to samo. Zresztą są pomiary drogi hamowania i nie ma rewelacji Mazda ale nie jest też to hulajnoga z hamulcem piętą. I to sąrzeczy dostępne i można przed zakupem poczytać, ocenić na ile ważne i zdecydować pójść gdzie indziej gdzie dają "wszystko".
ja uważam że będzie "efekt pieniacza" po takim fejsbuku - odstręczający każdego ze strony Mazdy, kto na normalne argumenty może by i dyskutował.

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 11:39 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
to może nie Anty-Mazda, tylko Better-Mazda ;-)

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 11:49 
Andrzejsr o to jesteś w dużym błędzie. Akurat ja rozmawiałem bardzo merytorycznie, oddawałem samochód do testów z kolegą zyrafalem, tonowałem nastroje - poczekajmy, zobaczymy co wymyślą. I co? I jeden wielki huj. Także nie pouczaj mnie łaskawie o merytoryczności działań, pieniactwie itp. Nie chcesz, nie uczestnicz. Jesteś zadowolony to nie będzie to miejsce dla ciebie. Proste.
A MMPol czytając naszą dyskusję zaciera ręce, że nie ma jednomyślności.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 11:58 
Prawie fanatyk
Ale czego oczekiwałeś - że Ci auto wymienią ? wolne żarty. Co niby mieliby wymyślić ? sądzisz że w JP uszu nie mają ? mają. Uznali to co jest za dopuszczalne i koniec.
Oczywiście że nie ma jednomyślności, to już dawno było ustalone. I co mi zacieranie rąk Mazdy ? jakiś wróg to jest przeciw któremu jednoczyć się trzeba czy się chce czy nie ? Po co mam kłamać że jest głośno jak nie jest ? Po co mam kłamać że nie działają dobrze hamulce jak działają ? no nie rozumiem. Co ma robić tysiące jeżdżących GJtkami, nie-internetowych użytkowników, nawet z istnienia takiego tematu sobie sprawy nie zadaje po prostu wsiada i jedzie? - dopisywać się w imię jednomyślności bo tego samego wozu używają ?

Tak - "Lepsza Mazda " , zamiast "anty mazda" , to ma sens , o ile będą tam rozwiązania jak tą lepszość osiągnąć. A to się dzieje na forum już przecież.

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 12:03 
Andrzejsr z tym co mogę walczę i rozwiązuję sam. Dobrze o tym wiesz a walisz z karabinu jakie smutki o moich oczekiwaniach. Po co to? Ja nie wiem, ty pewnie wiesz. Jakkolwiek nie ważne, bo mnie to akurat w ogóle nie interesuje. Interesują mnie ludzie którzy ten problem mają. I oni fajnie jakby to wsparli opisując swoje przypadki. A skoro ty nie masz tego problemu to zgadza się - nie powinieneś kłamać. Zachowałbym się dokładnie jak ty. Ba, powiem więcej, jeśli u ciebie nie szumi a hamulce są super, to może powinni sprawdzić twoje auto i zastosować to u innych, prawda? :) Też chciałbym mieć nieszumiące auto i wytrzymałe hamulce.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 12:13 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
Wypowiedzi andrzejasr trącą mi „etatem” na służbie importera lub dealera mazdy (przepraszam za takie skojarzenie). rkarcz powiedział wyraźnie, nie chcesz w tym przedsięwzięciu uczestniczyć bo jesteś zadowolony ze swojego egzemplarza więc nie musisz ale na litość boską nie zniechęcaj innych i to już na początku rodzącej się akcji. Albo zaproponuj inne lepsze rozwiązanie problemu, takie które łykną pozostali użytkownicy GJ-tek, lecz jeśli nie zgłaszasz takiej propozycji nie usprawiedliwiaj producenta i najlepiej ..... „wycisz” się w tym wątku.

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 12:22 
zagryziak nie ma co się tam przekomarzać bo to działa tylko na niekorzyść użytkowników.
A Mazda jak miała nas w dupie tak od dzisiejszego poranka nic się w tej kwestii nie zmieniło.
Nie ma co tracić czasu na pogawędki o słuszności, czy niesłuszności.
Propozycje na nazwę profilu:

Mazda6WindowsNoise
Mazda6WindowsWizh

Potrzebuję też chętnych do zarządzania profilem.
Ktoś chętny ze znajomością j.angielskiego lub zaawansowanej obsługi google translator? :)

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 12:25 
Fanatyk
rkarcz, kurcze to musisz obejrzeć dokładnie moją... skoro u mnie znacznie mniej szumi... wg mnie to kwestia szczęścia jak się wszystkie dopuszczalne odchyłki zgrały a nie rozwiązań konstrukcyjnych...

Co do nazwy to długą podałem wcześniej :P

a krótka może
Mazda6AntyNoise

a tagi mogą być przecież przeróżne...

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 12:28 
gzesiolek ok. A może:

MazdaAntiNoise - bo przecież w M3, CX-5 wcale jakoś lepiej nie jest.. :)

Zobacz moją 6tkę  

moderator
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 12:35 
Fanatyk
rkarcz tylko trzeba zobaczyć czy nie mieli nigdy w Maździe takiego systemu... bo jeszcze podpadniemy pod prawo patentowe czy nazwy zastrzeżone ;)

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 12:48 
Adept
Od: 03.08.2016
Witam Szanowne Kolezenstwo,

Wlasnie utworzylem konto i pozwolicie ze sie przylacze do dyskusji w troche innym kontekscie.Moja GJ zostala wycisozna na Chlodnej.Wyciszono drzwi, caly bagaznik i tylne nadkola,podloge tyl az za siedzenia.Zalozylem nowe audio na przod. Chce jeszcze przod podloge zrobic pod pedalami.Zastanawiam sie czy jest sens wygluszac przednie nadkola.Powiedziano mi ze trzeba bedzie zdjac nadkola i samochod na podnosnik ale efekt nie bedzie jakis powalajacy.Natomiast po dotychczasowym wyciszeniu naprawde jestem zadowolony, nie ma efektu puszki i kol nie slychac.Co do uszczelek w drzwiach to chcialem zapytac czy ktos robil je w Sztuce Wyciszania.Cena powalajaca ale jesli ma pomoc….PS..gratuluje wytrwalosci w zglebianiu tematu:-)

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 12:59 
DawidJapan36 nadkola plastikowe warto zrobić bo dzwięk wody i kamieni nie rezonuje o platik i jest wygaszony na początku. Jakoś wraz z moim znajomym mechanikiem załatwiliśmy to (jego rękami) bez podnośnika na lewej stronie. :) Prawą już podnieśliśmy, ale takim zwykłym lewarkiem hydraulicznym do 2 ton. Koło posłużyła za kopyto do wyklejania. Także kwestia zacięcia.. Dadzą radę.. :)
Uszczelki robił CzerwonaStrzała - efekty chyba takie sobie - świst pozostał z tego co pamiętam. Ale niech on się wypowie. Wtedy będzie najpewniej jaki jest efekt.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 14:02 
Prawie fanatyk
zagryziak napisał(a):
Wypowiedzi andrzejasr trącą mi „etatem” na służbie importera lub dealera mazdy (przepraszam za takie skojarzenie). ..

No z kompletnie innej branży jestem, i dorabiać marnie nie muszę, ale u nas teorie spiskowe mają podatny grunt, cóż :)
(swoją drogą kurde, żeby przepraszać za określenie "ty dealerze... mazdy " no nieźle musieli podpaść:)

Słuchajcie - wyraziłem opinię z boku, jako osoba niezainteresowana tematem, jak się odbiera takie rzeczy jak ten wspomniany ANTY-Hyundai. I szeroko uzasadniłem. Wszystko z ANTY i takim kontekstem, to jakiś rodzaj agresji (teraz się hejt mówi, tak?) i ok jak ktoś chce być tak kojarzony - jego wybór. Ale to chyba nie ma wyciszyć mazd, tylko być takim wentylem bezpieczeństwa - na wyrażenie niezadowolenia. Bo nie wyobrażam sobie jak od fejsbuka, w dodatku z grubym ANTY w tytule, głośne mazdy staną się ciche.

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 14:28 
Andrzejsr weź to na wiarę. Najważniejsze żeby się nie kłócić, dosrywać, przeciągać linę tylko działać i zobaczyć jaki będzie efekt. Sorry sporo osób czyta różne testy i artykuły w necie. I jakiś procent jednak się pochyli nad tym faktem i zapyta mazdę o co come on z tym wyciszeniem i świstami. I to musi wrócić do centrali. Nie wiem może jestem mega naiwny ale w obecnej sytuacji nic mi już nie przychodzi do głowy. I troche wiary w ludzi. Rzeczywiście hejtujących i wypisujących bzdury nie na temat będziemy moderowali. ;) żeby całość nie stała się śmietnikiem o którym wspomniałeś. :(

Póki co nie widzę lasu rąk do pomocy. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 15:18 
Adept
rkarcz napisał(a):
DawidJapan36 nadkola plastikowe warto zrobić bo dzwięk wody i kamieni nie rezonuje o platik i jest wygaszony na początku. Jakoś wraz z moim znajomym mechanikiem załatwiliśmy to (jego rękami) bez podnośnika na lewej stronie. :) Prawą już podnieśliśmy, ale takim zwykłym lewarkiem hydraulicznym do 2 ton. Koło posłużyła za kopyto do wyklejania. Także kwestia zacięcia.. Dadzą radę.. :)
Uszczelki robił CzerwonaStrzała - efekty chyba takie sobie - świst pozostał z tego co pamiętam. Ale niech on się wypowie. Wtedy będzie najpewniej jaki jest efekt.

Jestem ciekaw efektow montazu tych plastykow w nadkola...w Wawie to robicie z kolega mechanikiem?

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 15:38 
Robiłem w Płocku grzecznościowo z pracownikiem znajomego, ale kolega synergis robił sam na podwórku, więc to nic skomplikowanego. :)
Efekty są super, ale po takim zabiegu więcej słychać od progów, więc jak ty masz progi to już w ogóle wytniesz wszystko.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 15:48 
Adept
Mozesz dac jakis namiar na Siebie .zamienilbym slowo:-)

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 16:00 
Świeżak
Od: 17.03.2014
Kup matę butylową, piankę 9mm, kogoś do pomocy. Auto na lewarek (u mnie w zestawie nie było lewarka, klucza do śrub też), zdejmij koło będzie Ci dużo łatwiej. Plastikowe nadkole trzyma się na kilku spinkach z kołkiem zaciskowym w środku (wyjmujesz kołek ze środka spinki i dopiero wyjmujesz spinkę). Śrubki są chyba 3 pod zderzakiem i przy osłonie silnika (osłonę też trzeba częściowo odkręcić bo zasłania 1 śrubę od nadkola). Nadkole jest elastyczne wyjmuję się łatwo, przed klejeniem umyłem je karcherem i benzyną. Koła użyj jako kopyta, butyl kleiłem paskami, piankę dałem radę nakleić w kilku dużych kawałkach jest bardziej elastyczna niż mata. Czas: pierwsze nadkole 4h drugie nadkole 2h tyłu nie robiłem. Efekt: jest zdecydowanie ciszej od kół, nawet jeśli słychać nierówności czy chropowaty asfalt to jest to dźwięk bardziej wytłumiony o przyjemniejszym charakterze, wody, piasku spod kół uderzających o plastik nadkola nie słyszę w ogóle. Po przejechaniu ok 1000km nic nie odpadło spinki na miejscu.

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 16:14 
Adept
Dzieki wielkie za instrukcje!jescze jedno .rozumiem ze robiles tylko nadkola przod.najpierw idzie butyl a potem pianka.slyszalem zw niektorzy robia tez od zewnatrz.masz foty z montazu?

PostNapisane: Śr, 3 sie 2016, 16:24 
Świeżak
Od: 17.03.2014
tak robiłem tylko przód, najpierw butyl na plastik i później na butyl pianka, fotek nie mam niestety ale kila stron wcześniej masz fotoreportaż kolegi rkarcz, u mnie wyglądało to identycznie. W tym momencie myślę że wyklejenie jeszcze nadkoli od zewnątrz nie dało by słyszalnego efektu. Z całej operacji zostało mi materiału więc zrobiłem też bagażnik i jeszcze na Chłodnej w warszawie zrobiłem komplet drzwi i dach, została mi podłoga i nadkola przód. Teraz największym moim zmartwieniem jest szum opływającego powietrza ujawniający sięprzy słupku B przy prędkości od 80km/h (chociaż zrobienie dachu trochę w tej materii pomogło)

PostNapisane: Cz, 4 sie 2016, 07:57 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Rok produkcji: 2016
Region: opolski
Nie wiem, czy było:

http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-b

Jakaś instrukcja naprawy wicherków dla rocznika 2014-2015 (USA). mazdaserviceinfo.com coś nie chce mi się wczytać, więc podaję link do kopii google.

-- Dodano: Cz, 4 sie 2016, 08:42 --

To też ciekawe:
http://www.mazdapartsonline.com/oe-mazda/k001w0225 :)

-- Dodano: Cz, 4 sie 2016, 08:57 --

Znalazłem jeszcze PDF. Ale widzę, że temat był już kiedyś poruszany w innym wątku ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1