Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 09:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 24 lip 2016, 06:28 
Sławek nie pisałem o waszym piśmie, a o wpisach na FB. Oni są dość uczuleni na tą formę kontaktu. I stają na rzęsach aby na ich koncie była cisza, spokój i same pochwalne wpisy. Ostatnio kolega opisał problem z ASO. Ile osób się dopisało? Odpowiem ci: jedna. ;) także nie masz mnie za co przepraszać, wystarczyłoby aby tych kilkanaście, kilkadziesiąt osób dopisałoby się pod każdym zgłoszeniem na FB. Czy to taki problem? Nie pisać tu jęków i steków tylko tam. Było w miarę głośno o kradzieżach i bach Immo za 50%. Będzie znowu głośno o gwizdach to i pakiet naprawczy się znajdzie. A to, że tu sobie popiszemy nie pchnie sprawy nawet o 1 cm do przodu.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 24 lip 2016, 10:37 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Zapodaj linka, solidarnie dopisze mimo ze mi nie swiszczy, ale wiem ocb u innych.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 24 lip 2016, 10:51 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: pomorski
Jak ci nie świszczy , to nie kłam , bo odwrotny skutek będzie jak cię wezmą na badania :P

PostNapisane: N, 24 lip 2016, 13:32 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: mazowiecki
rkarcz napisał(a):
o wpisach na FB.

Zapewne jest to niewyobrażalne ale wielu posiadaczy gj nie używa fb, a nie wszyscy użytkownicy fb "lubią" mmpol ( ja) , bo nie ma co lubić. Nie widzimy więc tych wpisów i nie mamy szansy się do nich dopisać.

No i czym innym jest dołożyć parę$ do immo, a czy innym spowodować by producent przekonstruował auto .
Nasze pismo jeśli nie spowodowało, to napewno przyczyniło sie znacznie do uruchonienia akcji wymiany 9 uszczelek w PL
NIe wiem czy wpis na fg bedzie miał podobną siłę w przypadku modelu "schodzącego" ale można spróbować.
Jak robisz taki wpis na fb daj znac to napewno się dopiszemy.

PostNapisane: N, 24 lip 2016, 14:19 
Czemu niewyobrażalne? Zupełnie normalne. Jakkolwiek ci którzy używają mogliby się podłączać i pokazać grupą, że problem jest w wielu autach nie tylko znanych im malkontentów.
Czy pismo pomogło na uszczelki? Zapewne tak. Chwała pomysłodawcom.
MMPol wydał na immo, wyda na zestaw "cichego kierowcy i pasażera z przedniego siedzenia". Tylko wątpię aby zrobili to sami z siebie.
Na razie nie wiemy jakie zmiany będą dokonane w modelu 2017. Ale jednak jakby nie patrzeć to Polacy najbardziej ubolewają nad faktem szumów. To u nas badali auto zyrafala z dodanymi uszczelkami typu P i taśmą Tesa 19 mm. Wniosków nie mamy do dzisiaj. A być może te zmiany to pokłosie uszczelek zyrafala (za pomysłem SEBOO oczywiście) i mojej gąbki w jednej z dziur. Kto to wie. Ale to nieistotne. Teraz należy przetestować czy te zapowiadane zmiany to coś wartego uwagi czy czysty marketing jak 25% obniżka hałasu w wersji 2015. Jak będzie ok to nie możemy dać im spokoju i płacić jak za zboże za coś co powinno być od 2012 roku. Niech coś refinansują.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 24 lip 2016, 15:22 
Adept
Od: 03.11.2015
Region: wielkopolski
Chętnie się dopiszę w każdym wpisie na fb. Zresztą dzięki swoim wpisom na ich profilu oraz piśmie do mmpol jutro jestem w końcu umówiony na wymianę uszczelek i jakieś pianki być może... Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziś mierzylem co prawda telefonem ale przy 110kmh miałem 74db. Przy 90 ledwo schodzilo poniżej 70... To chyba sporo

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: N, 24 lip 2016, 16:08 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Region: opolski
Dostaniesz całkiem inne uszczelki? Czy po prostu te, które masz, są jakieś felerne? Reklamowałeś efekt uchylonej szyby, że zgodzili się na wymianę czy jak?

PostNapisane: N, 24 lip 2016, 18:37 
Adept
Od: 03.11.2015
Region: wielkopolski
modo - nie wiem czy są jakieś felerne, inne czy jakieś kolwiek. Po prostu zareklamowałem zbyt duże szumy (efekt uchylonej szyby). Za pierwszym razem mnie zbyli, że nie odbiega od normy. Dopiero jak napisałem wyraziste pismo do mmpol i parę wpisów na ich profilu to mnie zaprosili jeszcze raz, sprawdzili i już nie było gadki że ten typ tak ma, tylko że wymienią uszczelki i coś jeszcze gościu wspominał, że będą testować i jakieś pianki gdzieś coś. Po jutrzejszym zabiegu dam wam znać czy pomogło.

PostNapisane: N, 24 lip 2016, 19:26 
Bywalec
Od: 08.12.2014
Nfsking, zrób zdjęcia jeśli dołożą Ci coś widocznego z zewnątrz

PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 06:35 
Obejrzałem parę zdjęć wygłuszenia podszybia w innych autach. I na 10 zdjęć może jedno było tylko z matą butylową. Reszta miała piankę. Tylko w GJ zasysanie powietrza przez nawiew jest przez otwór w dnie z takim kołnierzem z blachy. I ciekawe jak podniesiemy dno podszybia to czy nic się nie wleje do nawiewu. Jak myślicie? Jak pada to tam jest rzeka wody czy raczej wodna mgiełka? ;)

Polecam też lekturę forum Forda. Tu o szumie z drzwi, lusterek, szyb:
http://forum.fordclubpolska.org/showpos ... stcount=52

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 12:26 
Bywalec
Od: 24.11.2015
Wersja: SkyEnergy
Region: śląski
Jestem po dłuższej drodze w obie strony do Chorwacji (1150km), wygłuszenia dużo dały. Niestety efekt otwartego okna choć zminimalizowany jest strasznie irytujący.

moderator
PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 12:51 
Weteran
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: pomorski
rkarcz napisał(a):
Obejrzałem parę zdjęć wygłuszenia podszybia w innych autach. I na 10 zdjęć może jedno było tylko z matą butylową.

Podstawą wyciszenia jest stosowanie dwóch warstw aby uzyskać dobry efekt.
Pierwsza to mata butylowa na niskie tony, wibracje, dudnienie. Tworzy również barierę dla hałasu.
Druga warstwa to pianka kauczukowa, gumowa na izolację szumów.

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 13:04 
Ok, dlatego szukałem jak robią to inni. Spróbuję po powrocie z urlopu dokleić co nie co w tym podszybiu. Łatwo się to rozbiera na szczęście. Bagażnik też robiłem już 3 razy bo co chwila miałem nowy pomysł. I póki co mam piankę tylko na podłodze i tłumika chyba nie słyszę. :)
Na forum Dacii to dobiero jadą z wyciszeniem. Ale stosują tańsze materiały. Jeden koleś użył materiałów za 250 na podłogę. :) Nieźle mieszają z uszczelkami. Ale używają uszczelek D, Z, V produkcji 3M oraz sznurów gumowych 5,6,7,10 mm. Tylko że mają mniej skomplikowane uszczelki jak dla mnie.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 19:48 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
Chyba nic się nie uda, jak to mówią, widziały gały co brały, były testówki, więc ten typ tak ma, stąd zapewne drugi lift, czyli ukryte poprawki.
Placebo było i u mnie, że to nie możliwe w takim aucie, a jednak, zostaje jeśli się uda jakaś podmianka. Jak rozumieć, że niektórzy w innym wątku coś napominają o klasie premium i widząc te wakacyjne akcje j.w. nie wiem, czy śmiać się czy płakać.
To powinno być od razu, ale wtedy nie będzie taka madzia lekka na zakrętach.
Za cienko wszystko chcieli i się męczymy.
W ogóle wiatr po karoserii chyba hula do woli, bo dziś na A1 jechałem za taką jedną szaloną mazdą6GJ i latał jej koło tłumika tylni zderzak podwiewany przez wiatr, co niefajnie wyglądało. <slabo> U mnie w cx5 świsty także i zmęczenie ucha. Wicherek itd. Choć dramatu nie ma, wszystko zależy od kierunku wiatru, ale jak widać to przypadłość tej modularnej konstrukcji i koncepcji odchudzenia, czy jakości samych uszczelek.

PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 20:11 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Crow - mam takie same wrażenia, że ta konstrukcja nadwozia kosztem wyglądu jakby generowała wszelkiego rodzaju szumy. Właśnie jestem w Chorwacji i potwierdzam, że do 140 km/h jest wiarę spoko. Ale jazda 6-tką przy takich autostradach to monotonia i automatycznie prędkość wzrasta i potem już nie ma komfortu. Można takie coś przeżyć jeśli jeździ się sporadycznie, ale na codzień to 6-tka nie nadaje się. Nawet syn siedzący z tyłu wkurzony powiedział, że nic nie słyszy co z przodu mówimy. A-ha! Jeszcze jedno co mnie zdziwiło to jak wjeżdżaliśmy do tunelu to hałas nagle spadał (przy tej samej prędkości). Czyli tak jakby karoseria była bardzo podatna na różnego rodzaju boczne wiatry.

Wysłane z mojego Lenovo K910 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 20:24 
Crow. Wszytko zgoda. Ale nie uwierzę, że odchudzanie to takie rozwiązania które są w uszczelkach Mazd obecnej generacji. Takich rozwiązań uszczelek okiennych nie ma nigdzie. W żadnym samochodzie jakie znam. Ile oszczędzili? 500g-1 kg? Ekstra.. To, że nie ma wyciszenia poza uszczelkami jest do przeżycia bo to nie premium i każdy może wydać te 3-5 kPLN aby to polepszyć. Definiuje to klasa marki. Tego nawet nie komentuję bo nie ma czego. Ale co użytkownicy Mazd mają zrobić z uszczelkami? Wyciąć sobie z opon albo dętek rowerowych, albo podkleić uszczelki do okien domowych? To jest dopiero kabaret. I czemu tylko w Polsce się o tym słyszy. Ci na innych rynkach to co? Mają inną wrażliwość uszną?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 21:23 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Mój egzemplarz ściągnięty został od dealera z Danii, czyli z innego rynku. I co? Wszystkie nasze krajowe przypadłości GJ-tek są także jego dewizą.
Terminator181 napisał(a):
napisał, że ta konstrukcja nadwozia GJ-ki kosztem wyglądu jakby generowała wszelkiego rodzaju szumy.
Przyznaję mu rację.

moderator
PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 21:30 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
rkarcz, nie wiem jak w UE, ale na podstawowym rynku jakim jest US to tam praktycznie nie jeżdżą ponad 120km/h to i wrażliwość uszna inaczej narażona...

administrator
PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 21:49 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Właśnie to jest sedno problemu. Japończycy (piszę ogólnie bo w innych markach i modelach z tego kraju jest podobnie) nie produkują samochodów, które są przystosowane do jazdy z prędkościami powyżej 150 km/h. Ostatnio jechałem przez kilkadziesiąt km z maksymalną prędkością mojego egzemplarza. Maska lata jak cholera, wszędzie huk i ma się wrażenie, że zaraz się coś rozpadnie. Kiedyś przejechałem się Accordem z podobną prędkością, może z 10 km/h mniej, bo miał mniej mocy. Niczym ta jazda nie różniła się od tej bieżącej. Może tam maska nie latała jak wściekła, ale lusterka mało nie odpadły o poziomie szumu nawet nie wspomnę.

Dlatego, jeżeli ktoś chce jeździć zwykle ponad 150 km/h to powinien wybrać coś z BMW, Merca lub Audi. Tam nie ma takich problemów. Niemcy jeżdżą szybko i samochody robią pod tą jazdę. Z definicji.

A z Mazdy 6 nie zrobicie nic z wyżej wymienionych. To wyciszanie tylko wzmaga hałas, którego matami czy piankami się nie usunie. To zwyczajnie jest cecha tej konstrukcji.

PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 21:56 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
tombien napisał(a):
A z Mazdy 6 nie zrobicie nic z wyżej wymienionych. To wyciszanie tylko wzmaga hałas

nie zgodzę się i namawiam do klejenia bo to bardzo pomaga :) !!!
dzis podróżowałem z 75 letnim Tatą na trasie Wawa-Piotrków tryb-Wawa z predkością + - 140 km/h całą drogę rozmawialsmy bez przeszkód.
Pod koniec jazdy Tata stwierdził że nie słychać mijanych ciężarówek.

moderator
PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 22:02 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
tombien, nie zapominaj jeszcze o jednym, przy jeździe 160-220 jeśli chodzi o wrażenia akustyczne znacznie lepiej sprawdzają się mocne turboklekoty, a nie wysokoobrotowe benzynki...

A tak poza tym to mam wrażenie, że tego typu wnioski padały w tym wątku jakieś 10-20x ;)

Ja tam się cieszę, bo nie dość, że trafiłem na egzemplarz bez szczególnego wicherka, to jeszcze może 5% tras robię z prędkością pow 150km/h, a na dodatek przesiadłem się z Mitsu Lancera gdzie wyciszenie było jeszcze słabsze...

Mam auto wręcz stworzone dla mnie ;)

Ale i tak mam zamiar pójść w ślady kolegów i wyciszyć budę tak by mieć prawie premium przy zwyczajowych moich trasach 110-140km/h (pewnie z 70% przebiegu)

PostNapisane: Wt, 26 lip 2016, 23:52 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Terminator181 napisał(a):
Właśnie jestem w Chorwacji i potwierdzam, że do 140 km/h jest wiarę spoko. Ale jazda 6-tką przy takich autostradach to monotonia i automatycznie prędkość wzrasta i potem już nie ma komfortu. Można takie coś przeżyć jeśli jeździ się sporadycznie, ale na codzień to 6-tka nie nadaje się. Nawet syn siedzący z tyłu wkurzony powiedział, że nic nie słyszy co z przodu mówimy. A-ha! Jeszcze jedno co mnie zdziwiło to jak wjeżdżaliśmy do tunelu to hałas nagle spadał (przy tej samej prędkości). Czyli tak jakby karoseria była bardzo podatna na różnego rodzaju boczne wiatry.
Wysłane z mojego Lenovo K910 przy użyciu Tapatalka

Ja nie dojechałem do Chorwacji... żałuję, bo byłem dwa razy i lubię ten kraj i klimat i pojechałbym kolejny raz, w tym roku po Tyrolu jakoś skusiłem się pierwszy raz na Włochy i przyznam, że tamte drogi mnie w aucie męczyły, szumy opon były straszne, a drogi tzw. "ss" zwłaszcza Ravenna - Perugia przy 120 to hałas z kół okropny. U nas jak wpadłem na A1 to myślałem, że unoszę się w powietrzu, bo jakaś cisza i zadziwiająca dziwna różnica.

-- Dodano: Śr, 27 lip 2016, 00:52 --

rkarcz napisał(a):
I czemu tylko w Polsce się o tym słyszy. Ci na innych rynkach to co? Mają inną wrażliwość uszną?

Przejechałem pół Włoch. Spotkałem tylko jedną GJ na włoskich numerach i 2 na austriackich. Nie widziałem tego dużo. Nie jechały zresztą za szybko. Wiem, subiektywne wrażenie.
Raczej nie szaleją tyle co u nas poza limity, powoli trzymają się wszędzie przepisów bo pojawia się coraz więcej "registracio automatiko policie stradale" coś tam. U nas zaczem dojechałam do siebie mijałem z 10 sztuk GJ. Faktem jest, że jak pędziły na banie to audice czy bmw, w ogóle miałem wrażenie, że Italiano kochają albo popierdółki ala 500, yaris, panda, mini itd albo audice czarne A4/A5/A6. Tego na trasie było pełno, zwłaszcza nowych A4 i A6 po lifcie. Myślę, że nie próbują na siłę jak my zrobić z mazdy audi tylko traktują to auto normalnie jako model pospolity i zwyczajny.

PostNapisane: Śr, 27 lip 2016, 05:54 
Ja właśnie jestem w polskich górach i na 50 miejscowym parkingu podziemnym hotelu są łącznie 3. [WHITE SMILING FACE] Z czego 2 po lifcie. I sporo się tego mija po okolicy.

Co do prędkości i projektowania. Ten samochód rewelacyjnie trzyma się na mokrym przy wyższych prędkościach mimo swojej masy. Jakby był spier..ny to by latał po drodze, a nie lata. Przejechałem w deszczu sporo km i naprawdę takiego auta jeszcze nie miałem pod tym względem. Warunek - dobre opony - nie Toyo czy podobne wynalazki. Toyo miałem w jednym zastępczym i miały spore problemy przy 100-120 na mokrym asfalcie.

Wracając do wyciszenia. Jak rozumiem tombien masz na myśli to, że wyciszając jedno, słyszymy bardziej drugie? Ale tak jest z każdą zmianą połowiczną. W zawieszeniu zmienisz jedną tuleję, to rozwalisz 10 innych usztywniając jeden punkt. :) Dlatego docelowo jadę po całości. Już jest spora poprawa, a wiem że może być tylko lepiej. Podłogę i dach dam na Chłodną, resztę dokończę sam.

Znalazłem gościa wytwarzającego uszczelki samochodowe, póki co odpytałem i czekam na odpowiedź. Chyba kupię jedne drzwi kompletne i mu zawiozę niech sobie próbuje zrobić uszczelki wokół szyby. Ale najpierw taśma McGyver i parę przelotów A2 Grodzisk-Wiskitki. Zakleję wszystkie przerwy maska błotnik drzwi uszczelki szyb po stronie kierowcy. Mam jeszcze jeden pomysł odnośnie szumów od lusterek z forum Dacii. :) Ktoś chętny do pomocy na fotel pasażera? :) Chcę też sprawdzić patent Seboo i zyrafala na pionowym odcinku wewnetrzym drzwi.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 27 lip 2016, 06:34 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
crow napisał(a):

Ja nie dojechałem do Chorwacji... żałuję, bo byłem dwa razy i lubię ten kraj i klimat i pojechałbym kolejny raz, w tym roku po Tyrolu jakoś skusiłem się pierwszy raz na Włochy i przyznam, że tamte drogi mnie w aucie męczyły, szumy opon były straszne, a drogi tzw. "ss" zwłaszcza Ravenna - Perugia przy 120 to hałas z kół okropny. U nas jak wpadłem na A1 to myślałem, że unoszę się w powietrzu, bo jakaś cisza i zadziwiająca dziwna różnica.

potwierdzam, w PL macie ciche drogi . Jak bym mieszkal w PL, to bym moze kolo opon nic nierobil , jak bym niewpad na toto forum :-)

PostNapisane: Śr, 27 lip 2016, 07:26 
Bywalec
Kolego z Bratysławy za drogi koło Brna powinni oddawać kasę za winitety, tragedia.

Ja postanowiłem nie kontynuować już wyciszeń i kładę lagę na to auto.

administrator
PostNapisane: Śr, 27 lip 2016, 07:40 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
slawek napisał(a):
nie zgodzę się i namawiam do klejenia bo to bardzo pomaga

Tak, pomaga na wszystko z wyłączeniem szyb w drzwiach. Po całościowym wyciszeniu słychać już tylko wiatr w drzwiach, na który póki co nie ma lekarstwa. A tak cały hałas rozchodzi się po róznych miejscach i nie jest tak denerwujący jak ten z okien drzwi.

Dlatego ja nic nie ruszam, nie kombinuję. Dla mnie do 120 km/h jest cicho. Szybciej jeżdżę rzadko. Dla mnie ok. :) Co prawda jestem z pierwszych, który tu narzekał i kombinował, ale naprawa zestawem z ASO mi bardzo pomogła i nie mam się już czego czepiać. :)

Jeździłem GJ profesjonalnie wyciszoną (2.2 AT), było ogólnie ciszej, szczególnie od kół, ale szum z szyb pozostał i dla mnie psuło cały efekt tej pracy. :(

PostNapisane: Śr, 27 lip 2016, 08:24 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
tombien napisał(a):
Właśnie to jest sedno problemu. Japończycy (piszę ogólnie bo w innych markach i modelach z tego kraju jest podobnie) nie produkują samochodów, które są przystosowane do jazdy z prędkościami powyżej 150 km/h.

--Główne rynki zbytu M6 to Japonia gdzie max szybkość jest ograniczona do 100km/h i USA gdzie szybkośc maksymalna wynosi 88‑128 km (55‑80 mph zależy od stanu.
Wiec tam nie maja takich problemów bo nie przekraczają 130 km/h

-- Dodano: Śr, 27 lip 2016, 09:24 --

ace2 napisał(a):
Ja postanowiłem nie kontynuować już wyciszeń i kładę lagę na to auto.

- co to znaczy :idea:

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Śr, 27 lip 2016, 08:43 
Bywalec
nie warto, szkoda kasy. Miałem dach zrobić.

PostNapisane: Śr, 27 lip 2016, 09:39 
Ace2 który wyciszony element cię tak zawiódł? Albo po którym usłyszałeś więcej niż do tej pory? :) Ja póki co jestem zadowolony z efektów choć w bagażniku nadkola i błotniki mają tylko butyl a boczki drzwi nie mają nic jeszcze położonego.
To co? Nikt nie chce poszukać na A2 co powoduje efekt uchylonej szyby? :) Szymek, Pingu? Zyrafala nawet nie pytam, bo już przebiera nogami za Q50.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 27 lip 2016, 09:46 
Bywalec
I tak szumi w ucho więc nie warto nic robić.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1