Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 07:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 764 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 26  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 16:24 
Prawie fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2016
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
bespartyjny napisał(a):
Co to jest tarcza pływająca ?

na szybko: http://autokult.pl/2642,co-to-sa-plywaj ... -hamulcowe

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 16:36 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
dzięki , poczytałem

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 17:05 
Fanatyk
Od: 08.04.2013
Rok produkcji: 2017
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
Jeśli po zastosowaniu dystansu felga nadal jest osadzona na kołnierzu piasty to ok, ale jeśli tylko na szpilkach to odradzam. Będzie naqrwiało przy wyższych prędkościach. Wiem to z autopsji. Dopiero po zastosowaniu dystansu z kołnierzem centrującym bicie ustało.
Niestety przy dystansie o grubości 5mm kołnierz jest niemożliwy. Pozostaje osadzenie na piaście.
Jak jest u Ciebie po założeniu dystansu?

klepnięte z P8

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 18:02 
O tym nie pomyślałem. Hmm. Faktycznie. Z tego co pamiętam to kołnierz ma 8-10 mm więc coś wystaje. Ale w każdej feldze z tego co kojarzę jest 2-3 mm sfazowanie. I pewnie byłoby na styk. Nie ma rady. Pozostaje felga do obrabiania pod wymiar. Dobrze że takie w ogóle są.. Dzięki TOMASZ. ;)

Tak poza tym to wziąłem te tarcze pływające bo koszt zakupu to 280 PLN więcej niż zwykłych.
Jak ma pomóc, to koszt właściwie żaden, jak nic nie zmienia to nie jest to kwota do rwania włosów z głowy.

Jak przyjechałem na przymiarkę to stało Mondeo chyba MkIV, chyba po lifcie i montowali zestawy na przód i tył.
Także moja fantazja, czy wkurwienie na hamulce GJki nie jest jak widać niczym wyjątkowym. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 18:38 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Jeździłem ze 2 zimy na dystansach 5mm , kołnierz w piaście miał z 10 mm, więc te 5 pozostałe centrowalo. Nic nie odpadło, nie drżało itd, ale nie czułem się z tym pewnie za bardzo (w Alfie tamtej były śruby, a w piaście otwory, nie szpilki jak w Maździe), oraz kłopot przy każdym zdjęciu koła itd.
Zmieniłem na felgi z większym odsadzeniem i spokój.
Jak możesz to jak najmniej elementów przekładek, podkładek, pierścieni, śrub pływających itd.

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 18:52 
Ok. Dzięki. Napisałem już maila że kupujemy Blank i wiercimy. Mam tylko nadzieję że otwór centrujący też będzie można zrobić docelowy 67,1. Wtedy byłaby malina. [SMIRKING FACE]

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 08:45 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
Zaraz zaraz... felgi obecnie pewnie są wyposażone w pierścień centrujący, tak ?
Czyli możesz dorobić dystanse z kołnierzem na wymiar felgi i wsadzić je zamiast pierścienia.

PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 08:55 
chmooreck pewnie, że są.
Przelotowe - minimalna grubość 12 mm:
http://srubydofelg.pl/przelotowe-z-kolnierzem/

A te ze szpilkami zaczynają się od 22 mm:
http://srubydofelg.pl/przykrecane-z-wbitymi-szpilkami/

Jakkolwiek ja spróbuję załatwić sprawę to bez ruszania piasty, osłony tarczy (mają jej kawałek odgiąć przy zacisku - 1-2 cm) itp.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 09:06 
Fanatyk
Ale w takim razie dystans 5mm tez możesz wytoczyć z kołnierzem, bo i tak w feldze jest większy otwór...

PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 09:12 
chmooreck a nie no tak. Dla tokarza to żaden problem. Tylko wtedy o te 5 mm mniej łapią śruby na szpilkach.
I to mnie najbardziej martwi. A nie chcę zmieniać szpilek w 4 piastach i dlatego wolę przygotować felgi pod tą piastę.
Dzisiaj poznam koszty. Myślę, że będą porównywalne, a ja zawsze będę mógł wszystko OEMowe założyć i pojechać coś reklamować do ASO.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 09:23 
Fanatyk
Wymiana szpilek to pikuś...

PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 09:37 
Ok. Domyślam się.. Ale.. Szpilki kosztują, wymiana szpilek kosztuje, dystanse kosztują. I obstawiam że owe wiercenie wyjdzie na 0, albo będzie nie dużo droższe. A będę miał dokładnie to samo tylko spasowane pod wymiar i z możliwością zmiany hamulców czy felg na OEM w każdej chwili.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 11:12 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
rkarczu :idea: jakie by one nie były, te tarczówki i tak je zajeździsz :wink:
w krótkim czasie :hahahaha:

PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 15:04 
koliber1960 oj powiem ci, że może być z tym ciężko. Tarcza ma jednak 4 mm więcej grubości i 33 mm więcej średnicy.
Jest pływająca i z 2 elementów różnie odprowadzających ciepło. Także chyba nie dam rady.. :) Ale.. Nigdy nie mów nigdy.
Jak te rozwalę to tak jak zyrafal pewnie zmienię samochód na Q50, tylko z końcówką S.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 22 lip 2016, 09:43 
Fanatyk
poczytałem o tych pływających
ale i tak :idea: dasz radę :wink:

PostNapisane: Pt, 22 lip 2016, 12:45 
Koliber muszę to niestety napisać. Oby to co piszesz w gówno się obróciło. To nic osobistego, odwołuję twoją klątwę. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 22 lip 2016, 20:43 
Fanatyk
uwierz w siebie,trzeba być twardym nie mientkim :lol: :lol: :lol:
Pomyślności,szerokości i dużo radości :)

PostNapisane: Pt, 19 sie 2016, 12:50 
Jakbym w siebie nie wierzył to nie byłoby takiej decyzji.. [SMIRKING FACE] O mnie się nie martw, dam radę.. [SMIRKING FACE]

-- Dodano: 19 sierpnia 2016, o 13:50 --

Już dzisiaj postaram się zaprezentować nówkę z Tajwanu KSport.. :)
Na razie się montuje, a ja cierpliwie czekam w biurze żony aż skończą.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 19 sie 2016, 16:29 
Prawie fanatyk
Nie mogę się już doczekać zdjęć i twoich pierwszych wrażeń.

PostNapisane: Pt, 19 sie 2016, 18:26 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Rok produkcji: 2014
Region: warmińsko-mazurski
Widzialem, zazdraszczam. Też czekam na relację z jazdy :)

PostNapisane: Pt, 19 sie 2016, 22:37 
Zamówienie i wymiana odbyła się w TGAuto (http://www.tgauto.pl) - dystrybutora KSport i m.in. StopTech. Trochę to trwało. Zamówienie w 3 tygodniu czerwca. Sama dostawa BBKita to 4 tygodnie. Opóźnienie wynika z wybranych felg, czy jak kto woli "japońskiej" myśli technicznej i braku sensownych felg pasujących do tego kit'a i miejsca w nadkolu do błotnika. Dopiero felga 8,5J z ET35 podeszła, ET40 to było niestety za mało. Teraz jest ok. 5 mm luzu do zacisku. Mniej nie może być, bo podobno kleszczą się kamienie na zacisku. :pech: Te ET35 jest na zero z błotnikiem, także odpadają jakiekolwiek dystanse z własnymi szpilkami - dość istotne bo felg Made by Mazda chyba nie da się użyć. Minimalny dystans tego typu to 20-22 mm i nie ma szans na felgę w nadkolu. Moje stare felgi miały ET50 dla 7,5J, te mają 8,5J i ET35 - jest na zero. Dobrze byłoby to przeliczyć. Jakkolwiek dla mnie dystanse to jakaś tam rzeźba. Tak wiem, to bezpieczne, super hiper. Ja dziękuję. Skończyło się na felgach Japan Racing JR-21 Blank i wierceniu nowych otworów w pełni odlanej feldze - wykonywał to dystrybutor tych felg czyli WheelTrade. Wierconego otworu praktycznie nie widać spod śruby felgi. Darowałem sobie lakierowanie tego nawiertu, bo ta felga soli nie zobaczy. Na zimę planuję kupić model JR-3 z kształtem ramion idealnym do tak dużych zacisków - można je spotkać w różnych "zmodzonych" BeeMkach, czy innych Civikach. A na pewno w driftowozach. I bardzo prawdopodobne, że podejdzie 17ka.. :lol: Oby, odszedłby mi koszt nowych opon zimowych.. :facepalm:
Dystrybutora KSport mogę naprawdę polecić. Nie ma żadnej ściemy, pojawiają się wątpliwości to od razu info. Nie ma żadnego zamiatania pod dywan. Przy moim bardzo obciążonym następnym tygodniu i ich brakach kadrowych w tym tygodniu jednak się udało. Pracował nawet człowiek z którym kupowałem, ustalałem itp. Także jak trzeba wszystkie ręce na pokład. <spoko> Tak właśnie powinno być. A równie dobrze mogliby mnie spalantować na za tydzień. Także naprawdę polecam.
A teraz część najmniej przyjemna - koszty:
BBKit 330 mm tarcze pływające, klocki KSport - 7180 PLN brutto
Felgi Japan Racing JR-21 19' 8.5J ET35 Blank - 4x850 PLN brutto
Nawiercenie felg na wymiar 5x114,3 mm - wstępnie 4x150 PLN, ale przez pewne zawirowania przy innym zamówieniu WheelTrade coś odliczy.
Opony Dunlop SportMaxx RT2 245/40/19 98Y - 4x770 PLN brutto
Montaż BBKita oraz opony na felgach były wynegocjowane w cenie. Z tego co się dowiedziałem kosztuje to 500 PLN.

Efektów nie znam, bo na razie się wszystko dopasowuje. Widzę to na powierzchni tarczy, jest matowa, póki co nierówno wytarta.
Uprzedzono mnie, abym na razie nie szalał, ale nie bo coś przegrzeję, tylko, że właśnie wydajność będzie średnia.
Jak się dopasują to można coś będzie więcej powiedzieć. Na razie przejechane ok. 40 km, więc tyle co nic.
Klocki myślę, że mają poziom szumów taki jak EBC Yellow. Na razie mi coś deko wyje i namierzam, czy to opony 245.
Wydaje mi się, że było lekkie wycie przed wymianą. Klocki tył znowu prawie na zero. To jakaś masakra jest kurwa z tymi klockami. :facepalm:
Wg mechanika z TGAuto ESP stale utrzymuje ciśnienie w układzie tylnych hamulców i stąd te problemy.
No ciekawe, ciekawe.. :wink:
Jutro jadę za Siedlce i w czasie powrotu będzie można coś już przycisnąć aby powiedzieć więcej.
A i wyszedł pewien kolejny michałek - przednie felgi dokręcono 4 obrotami śruby + dokręcenie z momentem 120.
Dla mnie te 4 gwinty to za mało, także do 2 tygodni obowiązkowo zmiana szpilek w piaście.

Niestety Tapatalk miał jak zwykle swoje jazdy. Dopiero teraz mogę zamieścić foty.
BBKit za felgą - niestety nie byłem przy montażu i ze zdjętą felgą zamieszczę jak będę sprawdzał dokręcenie w poniedziałek:

Obrazek

Obrazek

A tu nowe felgi w kilku ujęciach:

Obrazek

Obrazek

Myślę, że te zmiany "doprowadziły" moją M6 do używalności. Także polecam taki zabieg zamiast spojlerków, podświetlanych progów, ceramiki i innych zbędnych rzeczy. Bo w czasie zamówienia zastanawiamy się nad wyglądem, a nie nad praktycznością. Ja bardzo żałuję zakupu dodatków, a nie od razu BBKita. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 20 sie 2016, 07:23 
Prawie fanatyk
14760 pln :| :roll:
Niech ci działają ładnie , bo inaczej szlag cię trafi z nerwa :cool:
Kupa kasy :)
Ładne , ale ta kasa mnie dławi :oops:

PostNapisane: So, 20 sie 2016, 08:24 
No nie do końca tyle. Bo na firmę więc łącznie ok. 26% mniej za podatki dla samochodu służbowo-prywatnego. Druga sprawa to opony które musiałem wymienić bo były ale bez bieżnika. Kolejna sprawa to jak nie BBKit to musiałbym kupić tarcze i klocki SP Performance lub StopTech za ok. 1800-2000 PLN brutto oczywiście minus podatek. Także w moim przypadku odchodzą koszty na ok. 5000 PLN brutto. Gdyby nie to pewnie bym się nie zdecydował tak łatwo. A felgi i tak planowałem kupić, tylko 18' i w następnym sezonie. Wybrałem 19' bo są bardziej dostępne i tańsze opony. Wstępnie miały pasować 17' Mazdy. Ale niestety przez ET, brak miejsca na dystans ze szpilkami i niechęć do takiego rozwiązania skończyło się na tych 19'. Rownie dobrze można kupić 17' paskudne JR-3 ET40 i na pewno będą pasowały. Dlatego jak ktoś planuje używać M6 bardzo dynamicznie to naprawdę polecam zakup od razu zamiast zbędnych dodatków. Ja na dodatki wydałem niewiele. Bo jedyny bezsens to ceramika. I jakbym tą ceramikę zsumował z tarczami i klockami za te 68 kkm to wyszłoby na zero. Jakkolwiek nie chcę dowodzić sensu finansowego bo o niefo ciężko przy zakupie nowego auta, a co mówić o takiej rzeźbie jak BBKit. To są moje przemyślenia i w mojej głowie to się zapina. ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 20 sie 2016, 09:02 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Dobrze to wygląda. W końcu tarcza jakaś normalna a nie to mikroskopijne coś w standardzie.

Mam tylko jedno pytanie bo się całkowicie nie znam: dlaczego tarcza z tyłu jest mniejsza niż z przodu? Tzn. pewnie znam odpowiedź ale pytam czy mogą być takie same? Lubię rzeczy symetryczne :)

PostNapisane: So, 20 sie 2016, 09:25 
Nie ma to większego sensu bo nie ma takiej przyczepności jak przednia oś.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 20 sie 2016, 20:56 
Prawie fanatyk
Nie przyczepności :) a siły a przodu są nieporównywalnie większe do pokonania przez hamulce ;)
przy hamowaniu.
Prawie cały "ciężar" auta przewala się na przednią oś.

PostNapisane: So, 20 sie 2016, 21:03 
bespartyjny i to powoduje że na przodzie hamulce podpierają się oponą wielkości kartki papieru a z tyłu wielkości marginesu w zeszycie 1klasisty. ;) Oczywiście w zakrętach się to trochę zmienia, ale kto hamuje w zakrętach? ;)

Zobacz moją 6tkę  

współzałożyciel forum
PostNapisane: So, 20 sie 2016, 22:21 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
rkarcz napisał(a):
ale kto hamuje w zakrętach?
ZibiX napisał(a):
dlaczego tarcza z tyłu jest mniejsza niż z przodu?

W zasadzie możesz założyć na tył takie same tarcze ale chyba raczej nie chciałbyś żeby tylne koła miały tendencje do blokowania się przed przednimi.

W prosiaku 911 znajomego wszystkie tarcze mają bodajże taką samą średnicę więc może skusi Cię zmiana auta ;)

bespartyjny napisał(a):
Prawie cały "ciężar" auta przewala się na przednią oś.

Sztywniejsze zawieszenie fajnie niweluje ten efekt :)

A co do rozmiarów tarcz to sprawdźcie zobaczcie, że sprawa w autach tylnonapędowych (4x4) czy z silnikiem z tyłu wygląda troszkę inaczej niż w przednionapędowych.

PostNapisane: N, 21 sie 2016, 07:52 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Region: dolnośląski
Damianko napisał(a):
Sztywniejsze zawieszenie fajnie niweluje ten efekt :)

Szywniejsze zawiesznie powoduje, że auto się nie "kłania" do przodu, ale masa i tak idzie na przednie koła
Damianko napisał(a):
A co do rozmiarów tarcz to sprawdźcie zobaczcie, że sprawa w autach tylnonapędowych (4x4) czy z silnikiem z tyłu wygląda troszkę inaczej niż w przednionapędowych.

Patrzyłem na kilka aut sportowych typu M3, M5, Lamborghini i Porsche. Niektóre miały tarcze o zbliżonych rozmiarach, ale została dodana sztuczka typu większe zaciski z przodu niż z tyłu. Zgaduję, że z tyłu wciąż tarcze mimo zbliżonych często też nie są wentylowane (nie mówie o sportowych bo tam często dla tego by tarcze miały dziurki z przodu i z tyłu sie dodaję).
Subaru Levorg ma tarczę zbliżonych rozmiarów, ale ma mniejszy zacisk...

Więc prosiłbym o przykłady konkretne :)

PostNapisane: N, 21 sie 2016, 09:42 
Prawie fanatyk
Koledzy ... cokolwiek by nie mówić fizyka mówi , że z tyłu nie są potrzebne tak samo mocne hamulce jak z przodu i kropka.
Jeżeli z tyłu w lambo czy porshe są tego samego rozmiaru, to głowę daję , że to dla bajeru ... fajnego wyglądu auta.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 764 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 26  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1