Teraz jest Śr, 4 lut 2026, 15:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

administrator
PostNapisane: So, 16 lip 2016, 23:17 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
piolsm napisał(a):
ale Mazda strzeliła sobie w kolano tworząc GJ tylko w dwóch wersjach nadwozia bez liftback'a

Nie było to na własne życzenie tylko niestety sztywna konstrukcja w duchu SkyActiv spowodowała, że nie udało się wypuścić do produkcji tego rodzaju nadwozia. Zwyczanie tylna szyba pękała od naprężeń. :(

moderator
PostNapisane: So, 16 lip 2016, 23:25 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
tombien, a to ciekawa teoria... wg mnie sztywnie osadzona szyba w sedanie przenosi więcej naprężeń niż taka osadzona w klapie, gdzie naprężenia są przejmowane przez zawiasy, uszczelki, osadzenia klapy... Chyba, że chodzi o wielkość takiej szyby, ale wg mnie nie musiałaby być dużo większa od tej w sedanie, żeby i tak zwiększyć znacznie praktyczność przy wprowadzeniu liftbacka...
Ale to tak na chłopski rozum...

Wg mnie po prostu przyoszczędzili na projektowaniu 3 nadwozia... poszło 1 na rynek US i przy okazji resztę świata, czyli sedan, i 2 na rynek UE, bo tu sedany są w odwrocie i wybrali tutaj kombi...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

administrator
PostNapisane: So, 16 lip 2016, 23:29 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
gzesiolek to nie teoria tylko info z działu technicznego Mazdy z 2013 roku.
Skoro w 2 poprzednich generacjach to nadwozie było najpopularniejsze to dlaczego z niego rezygnować dobrowolnie?
A ta sztywność polega na dociąganiu klapy silnikami (to nie bajer tylko potrzeba), jakbyś miał GH to byś wiedział o co cho.

PostNapisane: N, 17 lip 2016, 08:47 
Bywalec
Od: 23.02.2016
Rok produkcji: 2016
Region: mazowiecki
To teraz już rozjaśnione jest, czemu nie ma liftbacka. Obstawiam, że gro ludzi by właśnie go miało.

moderator
PostNapisane: N, 17 lip 2016, 12:40 
Fanatyk
tombien,ok, możliwe, że coś jest na rzeczy... Ale poszukałem informacji o sprzedaży i ten liftback poza Polską nie był wcale liderem sprzedaży... W US i na większości rynków poza UE głównie oferowany i sprzedawany był sedan i stanowił większość sprzedaży globalnej... w UE wg tych informacji które znalazłem, to liftback przegrywał wyraźnie z kombi w obydwu pierwszych generacjach... jedynie w Polsce i UK liftback sprzedawał się lepiej niż kombi i to tylko w przypadku GH...
Więc nadal uważam, że przed problemami technicznymi były te ekonomiczne...

PostNapisane: N, 17 lip 2016, 16:08 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: pomorski
gzesiolek napisał(a):
że przed problemami technicznymi były te ekonomiczne...

Ja również tak uważam

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 07:59 
Bywalec
Od: 23.04.2016
Region: lubelski
Prawdopodobnie chcieli przyoszczędzić - Mazda ma bardzo mały wybór modeli i rodzajów nadwozia versus nie tylko niemiecka ale i japońska konkurencja, teraz wszystkie marki walczą o klienta i nie tylko wypuszczają dużą ilość modeli ale do każdego kilka wersji nadwozia a Madzia konserwatywna.

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 09:56 
Amator
Od: 29.05.2014
Rok produkcji: 2014
Wedrowiec napisał(a):
Do tego u mnie Warszawa czyli z automatu drożej

To akurat, niekoniecznie prawda.
Mnie, dla Mazdy 6, Białystok wychodzi ok 200 zł drożej niż Warszawa w ubezpieczeniu.

mar00ha

moderator
PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 12:37 
Fanatyk
ddreporter napisał(a):
rodzajów nadwozia versus nie tylko niemiecka ale i japońska konkurencja

Zaciekawiła mnie ta wspomniana przez Ciebie japońska konkurencja z wyraźnie większą gamą modelowo-nadwoziową...
Jaką markę miałeś na myśli? Chyba, że łączysz w jedno Toyota+Lexus, Nissan+Infinity... wtedy od biedy się zgodzę, że Mazda odstaje... ale w obrębie jednej marki? Mazda nie odstaje, a od takiej Hondy nie mówiąc o Mitsubishi ma chyba nawet więcej różnych modeli w ofercie...

Oczywiście cały czas mówimy o Polsce i UE...

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 13:14 
Bywalec
Toyota i Nissan bez marek premium mają sporo wyższą ilość modeli, sam Lexus ma większy wybór niż Mazda bez łączenia go z Toyotą. Generalnie Japońce mają mniejszy wybór w palecie modeli niż niemiecka konkurencja co jest i plusem i minusem, zależy jak patrzeć :)

moderator
PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 14:43 
Fanatyk
<brak> Aygo Micra
Mazda 2 Yaris Note
Mazda 3 Auris/Corolla Pulsar
CX-3 <brak> Juke
CX-5 RAV4 X-Trail
Mazda 6 Avensis <brak>
MX-3 GT86 370Z (tutaj w kategorii auta do zabawy)
<brak> Land Cruiser Murano (sorki za zestawienie z LC)
<brak> <brak> Qashqai
<brak> Verso <brak> (ew. wersja cywilna dostawczaka np. NV200)
Pozostają:
hybrydy/elektryki/wodorowe:
<brak> Prius/Mirai Leaf
pickupy
<brak> Hilux Navara
I będący kategoria sam w sobie GT-R
No i dostawczaki...

plus wkrótce (nie wiem co u Nissana):
Mazda CX-4
Mazda CX-9
Toyota C-HR

Jakieś różnice są, ale czy drastyczne...
Na pewno Maździe brakuje aut hybrydowych/elektrycznych, oraz użytkowych ala pickup... ale w pozostałych modelach ja bym dał raczej remis ze wskazaniem na toyotę (bo w nissanie same suvy)... tragedii nie ma...
Zwłaszcza jak wróci CX-9...

A teraz popatrz na ofertę wspomnianego Mitsu, też same SUVy a i tak mniej niż w Nissanie:
Spacestar, ASX, Outlander, Pajero, L200, do tego eko iMiEV i wersja PHEV Outlandera - to jest uboga oferta modelowa...

W Hondzie? w Polsce Jazz, Civic, HRV, CRV i chyba teraz tyle... mają wypuścić NSX i w przyszłości S2000 do zabawy... ale i tak jest nawet nie ubogo... Mazda to stany średnie...

Ostatnio edytowano Śr, 20 lip 2016, 15:51 przez gzesiolek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 15:27 
Stały bywalec
Od: 26.10.2014
Rok produkcji: 2013
Mazda Transporter, Mazda Sprinter - :lol:
Jakoś mnie się to kąsa niemiłosiernie :)

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 16:25 
Prawie fanatyk
<hahaha> <spoko>
gzesiolek napisał(a):
<brak> Aygo Micra
Mazda 2 Yaris Note
Mazda 3 Auris/Corolla Pulsar
CX-3 <brak> Juke
CX-5 RAV4 X-Trail
Mazda 6 Avensis <brak>
MX-3 GT86 370Z (tutaj w kategorii auta do zabawy)
<brak> Land Cruiser Murano (sorki za zestawienie z LC)
<brak> <brak> Qashqai
<brak> Verso <brak> (ew. wersja cywilna dostawczaka np. NV200)
Pozostają:
hybrydy/elektryki/wodorowe:
<brak> Prius/Mirai Leaf
pickupy

Szacunek za chęci i podjętą polemikę :)

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 16:54 
Adept
Od: 26.07.2014
Rok produkcji: inny
Słuchajcie,
widziałem dzisiaj pierwszy raz na żywo- w Gdyni- demonstracyjną wersję Alfa Romeo Giulia. Biały kolor, napisy z salonu, kierował chyba pracownik salonu. Na światłach zatrzymała się koło Audi A5 i tył moim zdaniem bliźniaczy, nawet światła tylne identyczne, w tym samym miejscu mają skos. Na żywo widziałem tylko tył i bok samochodu, na żywo przodu nie widziałem, ale wóz zrobił na mnie duże wrażenie <pirat>

Co myślicie czy to może być konkurent dla naszej 6 GJ?

Pytanie skierowane do wszystkich, ale głównie do Andrzejsr

Jeszcze nie sprawdzałem zdjęć, filmików, cennika itp.- wiadomość na świeżo :)

PS. Wszedłem w cennik- kupuję wersję z ośmiostopniową skrzynią biegów; 2.9 V6 Biturbo benzyna o mocy 510 KM :lol: <hahaha>

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 17:15 
Świeżak
Od: 12.05.2016
Z silnikami trochę kapa - tylko diesel 2.2 150-180KM (przynajmniej na razie). A topowa wersja benzynowa quadrifolio (czy jakoś tak, piszę z pamięci :P ) gdzieś czytałem że ma kosztować trochę ponad 350 tysięcy :o A te diesle zaczynają się od 140 bodajze ("golasy", ale juz w miare niezle wyposazone)

Z wyglądu super, ale ceny już trochę z innej półki niż madzia :P

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 17:50 
Adept
Silnik Wersja Cena w zł

2.2 Diesel 16v 150 KM MT6 RWD Giulia 139 000
2.2 Diesel 16v 150 KM AT8 RWD Giulia 149 000
2.2 Diesel 16v 150 KM MT6 RWD Super 145 500
2.2 Diesel 16v 150 KM AT8 RWD Super 155 500
2.2 Giulia Diesel 16v 180 KM MT6 RWD Super 153 300
2.2 Diesel 16v 180 KM AT8 Super 163 300
2.9 Benzyna 24v 510 KM MT6 RWD Quadrifoglio 359 000

Czy ja wiem czy takie wysokie. Pogrubiłem fajną wersję. Dużo osób kupuje Madzię 2,5 skypassion w podobnej cenie. Przydałby się test porównujący. Szkoda, że Alfa Romeo nie pokusiła się o 2-3 wersje benzynowe... Ciekawe dlaczego? W obecnych czasach przecież klienci bardziej szukają wersji benzynowej...

Osobiście chciałem się zbliżyć w zakupie samochodu do 100 tys. niż do 150 tys., ale kupię FL nr 2 pewnie za jakieś 125-130 tys. To i tak zdecydowanie przekracza mój wstępny budżet i limit (bardziej w głowie niż na koncie)

PS. Będzie benzyna 2.0. Alfa czeka na przejście testów emisji spalania lub zderzeniowych.

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 17:56 
Szkoda, że pierwsza sensowna wersja kosztuje 359 kPLN.. :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 18:31 
Adept
Można się zrzucić we 2-3 osoby i sobie pożyczać :lol: <hahaha>

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 18:33 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Benzyny od jesieni w PL będą. 2.0 200 koni i 2.0 280 koni (5,5 sek do 100).
Jakieś pogłoski o 350 konnej ale to nieprawda chyba.

Czy konkurencja dla GJ - na pewno sobie nie konkurują, to kompletnie inne segmenty. Napęd, prowadzenie (Giulii nie miałem okazji, ale po FWD Alf i po tym jakie komentarze ma Giulia, to pewnik że to będzie wzór napędzania się i prowadzenia) , rozmiary , przede wszystkim cel auta inny. Choć oczywiście z pogranicza klienci jednego i drugiego mogą się wahać.
Natomiast dla przyzwyczajonych do bezawaryjnych japońców, zakup Alfy która jest kompletnie nowa, nie jest ewolucją niczego co było dotąd w Alfie, więc bankowo będą wtopy mniejsze czy większe (dla Alfisti to pikuś i część sensu zabawy z Alfą, ale ... :) ) , plus podejście serwisów Alfy w PL (byłe Polmozbyty z ich najgorszymi zaszłościami wciąż z pokolenia na pokolenie przekazywanymi). Nooo to wyraz odwagi i chęci podjęcia wyzwania zmiany w swym życiu :)
Samo podejście FAP (odpowiednik MMPOL) - sprowadzone demo Giulie wszystkie są białe z czarnym ponurym (bez urazy - mazdopodbnym) wnętrzem, zero reklamy, w przewadze jedynie kącik w salonie multi-markowym (fiaty, hyundaye i diabli wiedzą co jeszcze), brak kompletny katalogów, próbek materiałów (bo i takie będą:
http://www.caricos.com/cars/a/alfa_rome ... es/48.html

m.in prawdziwe matowe jasne drewno itd.
No to nie zachęca do zakupu. Zwłaszcza, że ceny Giulii startują tam gdzie kończą się ceny GJ.
Ale nie zrażający się Alfisti się nie poddaje i czeka na benzyny. Choć przypuszczam że brzmienie i charakter turbo wielu rozczarują (przywykłych do soczystego wolnossącego V6 Busso) . Zobaczymy.
Ja po obejrzeniu krótkim na żywo, ale bez jazdy nie jestem zachwycony wnętrzem. Choć kilka opcji to zmieni na pewno. Tak czy siak kolorystykę mam już wybraną;) Ale powstaje dylemat - może lepszy jakiś staruszek z prawdziwym silnikiem ? ;) Pożyjemy zobaczymy.

A co do konkurencji to ja widzę symbiozę - GJ kombi dla rodziny, Giulia dla taty :)

Aha, i proszę bez takich "cośtam podobne do audi", no proszzzę.. może mgła była czy coś :)

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 19:42 
Ta alfa jest mniejsza od gj, wymiartowo bardziej jak mazda 3 a nie mazda 6 - coś pośrodku.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 21:58 
Prawie fanatyk
No mówię, że to inne auta do innych zastosowań, wspólna jest cena najwyższej wersji mazdy i najniższej Giulii i w zasadzie tyle.

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 22:29 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Andrzejsr napisał(a):
zero reklamy, w przewadze jedynie kącik

dobre samo się sprzeda :) RR też się nie reklamuje

reklama to ponad rok funkcjonowania auta w mediach mimo ze go de facto nie było

silnik diesla mozna nie lubić ale to jeden z najlepszych w tej klasie silników ( Wiem bo mam)

sprzedam oddam w rozliczniu lub zamienię gj na guilie

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 22:57 
Prawie fanatyk
Nie, tu nie chodzi tylko o reklamę w sensie namawiania do kupna, tylko zaistnienie i odbiór przez Klienta. Ale to w PL, to raczej marginalny rynek dla Alfy bo USA i Chiny to chyba głowny. Tak mówią. Nie wiem, nie znam się, ale jak tylko nie ma noża na gardle to Polmozbytów radzę unikać jak ognia! Ale może Alfa się od nich oddzieli w końcu.
Co do diesla to jednak to ciut inny silnik niż w Maździe , mimo pojemności 2,2 również :)
(i akurat w Alfie delikatnie mówiąc nie przystoi , z racji naturalnych właściwości, nie wspominając o tym , jak przed kilku (!) laty zapowiadali Giulię jako powrót do korzeni Alfy , odejścia od wspołracy i kojarzenia jej z Fiatem, bo taka też była to marka pierwotnie). Diesel niestety ma swoje zastosowania autostradowo przejazdowe, pewnie wyliczyli że chętni będą, to idzie na pierwszy ogień (albo benzyny niedopracowane jeszcze (co bym bardziej obstawiał :) ) , lub z katalogami ktoś zawalił czy sobie zapomniał :) lub diabli wiedzą co, oni nie są logiczni, Panie to zrozumieją ;)
Co gorsza jeżdżą już zamaskowane SUV'y Alfy (tfu!) Stelvio.
I coś tam o większej się przebąkuje o większej limuzynie (wielkości chyba mazdy 6) - Alfetta. Ale to też RWD i raczej jak się pojawi, to już nie zazębi się ceną z Mazdą.
Tak czy siak, Giulia była tak chyba z 5 jak nie więcej lat zapowiadana, premiera przesuwana, priorytety zmieniane, mało kto wierzył że będzie faktycznie. A tu, nie dość że jest - istnieje, faktycznie jest RWD, to z Quadrifoglio wypalili z grubej rury naprawdę poniewierając konkurencję osiągami (np. 3,9 sek do setki, lepszy od BMW M czas na Nurbuburgringu itd.)przy niższej cenie biorąc pod uwagę uwagi tych którzy jeździli nią. A jak codzienne - "zwykłe" Giulie wypadną ? zobaczymy.
Na pewno wóz urozmaicający nudną masę tego samego wszystkiego na drogach, a wciąż w klasie zwykłych masowych aut (w sensie że nie w klasie rzadkich supercars). I jak to Alfa - bankowo po 10ciu i więcej latach, będzie wciąż świetnie wyglądał.

PostNapisane: Śr, 20 lip 2016, 23:58 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Alfa ma głownie silniki diesla bo Fiat celuje w rynek korpo gdzie pracownicy dostają auto jako perk w pracy i będą klepać dużo km.
Alfą w benzynie powinna być o te 10tys tańsza znając życie

PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 05:18 
Droga ta alfa- 150 ps z podobnym wypozażeniem co passion 2.5l m6 wychdzi koło 165 tyś.
Najmocniejsza alfa co robi 3.9 ponad 300 tys zl i właśnie w czytałem że bmw m6 z minimalnie słabszm silnikiem kosztuje te same pieniądze - sprawdzałem cennik bmw.
Czyli alfa w cenie bmw - wole bmw m6.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 07:13 
Bywalec
Droga i do tej pory nie warta takich pieniedzy ale Alfa ma teraz ambicje wypoziomowajia sie w segmencie premium i chca oferujac ceny 5-10% nizsze od audi wyrobic sobie marke.... na razie tego nie lykam ale nie takie rzeczy juz sie dzialy w motoryzacjj wiec pozyjemy -zobaczymy :) Moze za pare lat jak juz bedziemy jezdzili furami za 350 tys o bedziemy dobieralj kredyt dk Alfy zeby nie jezdzic byle Beta ;) Napewno idzie to w dobrym kierunku

PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 08:17 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Byłem na premierze Alfy rok temu. Wersja 510 konna wygląda wporządu ale wersja zwykła to już taka sobie i wygląda słabo stylistycznie szczególnie z przodu, totalnie nie na czasie, bez porównania do 159 a przy Mazdzinie to inny świat piękna.
Jedną rzecz ma świetną Alfa - genialnie dopasowany ekran w środku. Jak się ktoś interesuje Alfą to moja relacja z premiery: http://3dosetki.pl/premiery-supersamochodow/alfa-romeo-giulia-premiera

PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 08:45 
Wstydliwy
Od: 20.04.2016
Jeździłem wczoraj Giulią 180KM w manualu.
Prowadzenie rewelacja, ten samochód kocha zakręty!
Niesamowite hamulce.

Nie da się porównać tego samochodu z M6. Napęd na tył, rozłożenie masy 50/50. Siedzi się nisko.

PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 09:02 
Prawie fanatyk
O czym jest ten wątek , bo się pogubiłem ? ;)

PostNapisane: Cz, 21 lip 2016, 09:04 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
Kupujemy GJ (GulJe) z salonu :P

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1