Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 09:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 176  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 19 wrz 2013, 17:13 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
Bo to auto z Hameryki - nie obowiązuje gwarancja europejska. O ile jest tak, jak z GH to buda jest inna (Czyli w razie czego będziesz musiał poszukiwać blach itp z samochodów z rynku USA.

PostNapisane: Wt, 24 wrz 2013, 11:51 
Stały bywalec
Od: 03.05.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Ja bym BARDZO dokłanie sprawdził wyposażenie, bo USA jest zupełnie inne do ichnich wersji modelowych.

PostNapisane: Śr, 9 paź 2013, 21:59 
Amator
Od: 11.08.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Chcę zmiany w mojej maździe - i stąd pytanie:
Czy ktoś z Was odkręcał druty trzymajace gaśnicę?. Do niczego nie są mi potrzebne. Gaśnica już dawno leży w bagażniku. Wydaje się, że wystarczy wykręcić dwie śrubki, wyrzucić druty i ewentualnie ponownie wkręcić śrubki w celu zamaskowania otworów.
Z góry dziękuję za pomoc. :)

PostNapisane: Cz, 10 paź 2013, 08:06 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
A gdzie masz gaśnicę zamontowaną? Ja jak odbierałem swoje auto to gaśnice miałem w bagażniku pod półką.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 10 paź 2013, 19:35 
Amator
Gaśnica była zamontowana w uchwytach z drutu "pod" fotelem pasażera. U mnie często wpadała w drgania - miałem niezłego świerszcza w samochodzie. Dodatkowo przy sprzątaniu blokowała wyjęcie dywaniaka. Praktycznie gaśnica leżała na nim od strony fotela pasażera. Druty są przykręcone do kilkucentymetrowej "pionowej" części podłogi z przodu fotele pasażera.
Coś trafił mi się jakiś "rozrywkowy" egzemplarz. W salonie już wyeliminowali mi wszystkie trzasko - stuko - pykania.
A tu dzisiaj przy przełączaniu z biegów 2 i 6 na biegi 1 i 5 nieźle stuka. Radio nie zagłusza. Z pewnością to nic z mechaniki skrzyni biegów tylko "upierdliwe haczenie" czegoś w okolicach dźwigni zmiany biegów.

PostNapisane: Pt, 11 paź 2013, 21:04 
Stały bywalec
Ja po prostu przed odbiorem wręczyłem mojemu sprzedawcy listę instrukcji, co z samochodem należy zrobić, a czego nie. Były tam np. instrukcje, żeby przykręcić moje ramki do tablic (klubowe!) a nie z reklamą dealera, że nie wolno przyklejać żadnych nalepek do samochodu, np. reklamujących salon albo Mazdę, i właśnie że nie życzę sobie mieć gaśnicy przykręconej w kokpicie, ma być włożona do bagażnika.

Od tego czasu gaśnica spokojnie podróżuje pod podłogą bagażnika, jest tam na nią idealne miejsce.

PostNapisane: Pt, 11 paź 2013, 22:03 
Amator
Kupując samochód nie wiedziałem, że gaśnica jest tak zamontowana.
Po przeczytaniu Twojego postu odważyłem się sam zdemontować druty trzymające gaśnicę. Minuta roboty - odkręcenie dwóch blachowkrętów. Dzięki. Pomyślałem, że skoro Tobie w salonie zdemontowali i nic się nie dzieje to zabrałem się do roboty. :)
Mnie już 3 razy wymieniali tablice. Potem sam dwukrotnie wymieniałem tylko paski reklamowe. Natomiast w firmie Gołembiewscy mają innego producenta uchwytów i wymieniając przedni bez pytania zrobili mi 4 dodatkowe dziury żeby go zamocować :( .
Przy przełączaniu biegów to stuka skóra osłaniająca dźwignię zmiany biegów. W życiu nie przypuszczałbym, że kawałek mięciutkiej skóry może wydawać takie efekty dźwiękowe. :) Jak zaczyna stukać wystarczy podciągnąc do góry i na kilkadziesiąt przełączeń jest ok. Ale chyba zgłoszę w salonie - po to mam gwarancję.

PostNapisane: Pn, 14 paź 2013, 19:51 
Amator
Od: 05.10.2013
Wersja: SkyEnergy
Panowie,

Powiedźcie mi proszę czy wy również macie doprowadzone zasilanie do lusterka wstecznego za pomocą owiniętego taśmą kabelka ? Wygląda to.... strasznie...

PostNapisane: Pn, 14 paź 2013, 20:08 
borut napisał(a):
Panowie,

Powiedźcie mi proszę czy wy również macie doprowadzone zasilanie do lusterka wstecznego za pomocą owiniętego taśmą kabelka ? Wygląda to.... strasznie...

a jak to odkryłeś ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 14 paź 2013, 20:11 
Stały bywalec
Ja zasilania do lusterka w ogóle nie widzę, możliwe, że jest za lusterkiem i dlatego nie w zasięgu mojego wzroku... Spróbuj umieścić wyżej lusterko, to Ci zasłoni kabel (lusterko w Maździe jest regulowane nie tylko w 2 płaszczyznach, jak w innych samochodach, ale też na wysokość, chociaż wymaga to pewnej siły, żeby je podnieść albo obniżyć).

PostNapisane: Pn, 14 paź 2013, 20:21 
Amator
borut czy ty nie masz większych problemów niż jakieś kabelki do lusterka :) .
A tak na poważnie też jak kiedyś zauważyłem ten kabel miałem takie same wrażenie jak Ty. Okropność.
Ale przez ostatnie dwa miesiące ani razu nie zwróciłem na to uwagi. Musiałeś przypomnieć. :)
Lepiej niech nikt o tym nie pisze - zapomnimy - i będzie OK :) .

PostNapisane: Pn, 14 paź 2013, 20:50 
Amator
Jeszcze dopiska do poprzedniego postu.
Przypomniało mi się. W moim samochodzie stukały kabelki za osłoną lewego słupka przedniej szyby. W czasie naprawy widziałem jak wyglądają kable doprowadzające napięcie i sterowanie do lusterek. No i właśnie tak wyglądają jak ten wychodzący z podsufitki.
Powinni zrobić złącze nad podsufitką i wyprowadzić na zewnątrz jakiś bardziej estetyczny kabelek.
Jeśli ktoś jest niższy to generalnie problemu nie widzi - problem zasłania lusterko ;) .

PostNapisane: Pn, 14 paź 2013, 20:54 
Amator
Od: 05.10.2013
miko17,

to chyba mój największy problem :). A tak serio, to trochę jednak w duszy jestem dalej inżynierem ( to odciska pewne piętno ) :). Pewnie, że tego się nie zauważa ale z drugiej strony, traktuję to jako ciekawostkę, to "niedoróba" straszna, wstyd dla inżyniera - może następne będzie SKY back MIRROR :).
Gwoli wyjaśnienia - dziś odebrałem :)

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 08:06 
Stały bywalec
miko17 napisał(a):
Jeśli ktoś jest niższy to generalnie problemu nie widzi - problem zasłania lusterko ;) .

I dlatego przypominam, że to lusterko ma regulowaną wysokość. Łącznik lusterka z mocowaniem na szybie jest ruchomy nie tylko przy lusterku, ale również przy tym mocowaniu. Nie jest to oczywiste, bo żeby go podnieść albo opuścić trzeba dużo więcej siły, niż do regulacji samego lusterka, ale można i warto. Ja sobie np. podniosłem na maksa, żeby lusterko mi zasłaniało jak najmniej widoku. Można je na pewno tak ustawić, żeby nie widać było kabli :)

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 16:51 
Amator
Dzięki Gajdzin :) . Super info. Skąd masz takie dane. W życiu nie przypuszczałbym, że istnieje taka opcja ustawienia lusterka. Zaraz idę podnieść. Rozumiem, że wystarczy mocno pchać do góry.

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 16:51 
Świeżak
Od: 15.10.2013
Rok produkcji: 2014
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam zamiar zostać posiadaczem Mazdy 6. W ofercie otrzymanej od dealera na Mazdę 6 2,0l SkyEnergy biała perła+navi
otrzymuję od salonu chlapacze przód, tył, autoalarm, dodatkowe opony zimowe, dywaniki, nakładki podświetlane na progi za połowę ceny (około 600 zł).

Czy to dobra oferta?
Odbiór w marcu rocznik 2014

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 16:54 
Fanatyk
miko17 napisał(a):
Dzięki Gajdzin :) . Super info. Skąd masz takie dane. W życiu nie przypuszczałbym, że istnieje taka opcja ustawienia lusterka. Zaraz idę podnieść. Rozumiem, że wystarczy mocno pchać do góry.

Jest to pokazane w instrukcji :)

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 16:57 
Stały bywalec
Cześć sla3wek - witaj na Forum!

Dobry masz zamiar :) Świetny samochód. U mnie już 3600km na liczniku a ciągle się cieszę, jakbym go odebrał wczoraj.

Trudno mi powiedzieć, na ile dobra jest Twoja oferta, bo to zależy od modelu i upustu jaki dostałeś na ten model. Ja mógłbym Ci coś doradzić tylko jakbyś kupował ten sam model, co ja, wtedy mam jakieś odniesienie... A mój to inny model i silnik. Ale z tego, co piszesz, wynika, że dostajesz chyba daleko większy upust na te akcesoria, niż połowa ceny, bo sam autoalarm na pewno kosztuje co najmniej 1200zł? Albo podświetlane listwy - też chyba za ponad 1000zł w cenniku salonu?

Biała perła będzie piękna. Teraz Cię czeka... czekanie :)

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 16:59 
Stały bywalec
No proszę, nawet nie wiedziałem, że jest w instrukcji, jakoś nie doczytałem. Po prostu jak odebrałem, lusterko było za nisko i nie dało się kąta ustawić prawidłowo, wróciłem do salonu z krzykiem, więc wyszedł pan mechanik i jednym ruchem potężnego łapska mi podniósł całość :) A potem sam sobie jeszcze bardziej podniosłem, żeby było tuż pod sufitem.

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 17:04 
Świeżak
No właśnie... Gwarancja niezmienności ceny w przyszłym roku czyli z tymi progami około 111 600zł.

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 17:08 
Stały bywalec
A ile to % zniżki suma summarum? Bo jeśli 4% albo niżej, to jest OK, sądząc z doświadczeń forumowiczów.

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 17:09 
Fanatyk
sla3wek12 napisał(a):
No właśnie... Gwarancja niezmienności ceny w przyszłym roku czyli z tymi progami około 111 600zł.

Z informacji, które możesz zebrać na forum wynika, że salony dają 5% rabatu na całość zakupu. Policz u siebie jak to wygląda.

Odbiór dopiero za 5 miesięcy?! Sam tak chciałeś czy teraz już nie ma innego wyjścia? (ja czekałem dwa i pół miesiąca - zamawiałem na koniec czerwca)

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 17:14 
Stały bywalec
U mnie było 4.5%. Ale warto pamiętać, że CENA ZAKUPU TO NIE WSZYSTKO. Ja w to mocno wierzę. Zdarzyło mi się nieraz kupić jakiś produkt albo usługę ZA TANIO. Po prostu wycisnąłem tak niską cenę, że sprzedający machnął ręką i sprzedał, ale potem miał zero motywacji żeby coś dla mnie zrobić czy mi jakoś pomóc... W przypadku tej Mazdy nawiązałem bardzo dobre relacje z salonem i już mi niejeden drobiazg zrobili gratis albo za poniżej ceny cennikowej. To się też liczy...

PostNapisane: Wt, 15 paź 2013, 22:54 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
sla3wek12 napisał(a):
W ofercie otrzymanej od dealera na Mazdę 6 2,0l SkyEnergy biała perła+navi
otrzymuję od salonu chlapacze przód, tył, autoalarm, dodatkowe opony zimowe, dywaniki, nakładki podświetlane na progi za połowę ceny (około 600 zł).

Czy to dobra oferta?

Witaj! Pomijając masakrycznie długi czas czekania (rozumiem że zależy Ci na roczniku 2014) to bardzo dobra oferta. Zdradzisz od którego dealera?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalk

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Śr, 16 paź 2013, 09:56 
Amator
Od: 12.09.2013
Rok produkcji: 2009
No to tak dla większej frajdy zdecydowaliśmy się na M6 SkyPassion 2.5benz Sport Kombi :) Teraz muszę znaleźć odpowiedni salon i ponegocjować troszkę. Niestety raczej będę chciał produkcję 2014r (chyba, że nagle wskoczą promocje rocznika 2013 na 2.5), więc auto pewnie będzie do odbioru dopiero w marcu :( podobnie jak u kolegi.

Co do koloru, to jeszcze nie zdecydowaliśmy. Biała perła, lub Soul Red.

Aczkolwiek nie wiem czy nie zamówię auta w następujący sposób, jak już ktoś tak wcześniej wykombinował:

Złożę zamówienie już teraz na 2013r., zaznaczę w umowie, że jeśli wejdzie w międzyczasie promocja rocznika 2013 to zostanie ona uwzględniona w cenie, a jeśli takiej nie będzie, to mam możliwość przeniesienia zamówienia (i zaliczki) na produkcję 2014r.

Nie wiem do jakich granic mogę cisnąć dealera, ale z tego co piszecie byłbym usatysfakcjonowany: 4% rabatu plus: dywaniki lux, chlapacze, organizer kubka, nakładka aluminiowa na tylny zderzak przy klapie, Nakładki alu na progi. Rabat na serwis. Jakby się udało to koła 17"+opony zimowe, ale to chyba już mało realne, ewentualnie wymieniłbym te alu dodatki za komplet kół zimowych. Auto będę brał w leasing, słyszałem, że Santander nie jest najkorzystniejszym wyborem, ale jego wybór determinuję ostateczną cenę auta. Ma ktoś z tym doświadczenia? Czy faktycznie dostanę mniej ekstrasów jeśli wybiorę inny bank?

Teraz ciekawostka, będę zamawiał bez NAVI :) ciekawe jak zareagują na to? Jest to opcja, ale dealer zarzeka się, że bez NAVI nie da rady.

PostNapisane: Śr, 16 paź 2013, 10:18 
Fanatyk
SkyKarol napisał(a):
No to tak dla większej frajdy zdecydowaliśmy się na M6 SkyPassion 2.5benz Sport Kombi :) Teraz muszę znaleźć odpowiedni salon i ponegocjować troszkę. Niestety raczej będę chciał produkcję 2014r (chyba, że nagle wskoczą promocje rocznika 2013 na 2.5), więc auto pewnie będzie do odbioru dopiero w marcu :( podobnie jak u kolegi.

Co do koloru, to jeszcze nie zdecydowaliśmy. Biała perła, lub Soul Red.

Aczkolwiek nie wiem czy nie zamówię auta w następujący sposób, jak już ktoś tak wcześniej wykombinował:

Złożę zamówienie już teraz na 2013r., zaznaczę w umowie, że jeśli wejdzie w międzyczasie promocja rocznika 2013 to zostanie ona uwzględniona w cenie, a jeśli takiej nie będzie, to mam możliwość przeniesienia zamówienia (i zaliczki) na produkcję 2014r.

Nie wiem do jakich granic mogę cisnąć dealera, ale z tego co piszecie byłbym usatysfakcjonowany: 4% rabatu plus: dywaniki lux, chlapacze, organizer kubka, nakładka aluminiowa na tylny zderzak przy klapie, Nakładki alu na progi. Rabat na serwis. Jakby się udało to koła 17"+opony zimowe, ale to chyba już mało realne, ewentualnie wymieniłbym te alu dodatki za komplet kół zimowych. Auto będę brał w leasing, słyszałem, że Santander nie jest najkorzystniejszym wyborem, ale jego wybór determinuję ostateczną cenę auta. Ma ktoś z tym doświadczenia? Czy faktycznie dostanę mniej ekstrasów jeśli wybiorę inny bank?

Teraz ciekawostka, będę zamawiał bez NAVI :) ciekawe jak zareagują na to? Jest to opcja, ale dealer zarzeka się, że bez NAVI nie da rady.

4% rabatu na auto + dodatki gratis + koła gratis to raczej nie dostaniesz ;p Tak jak pisałem wcześniej z obserwacji wynika, że jak dodasz do ceny auta dodatki i koła w normalnych cenach katalogowych to od tej sumy dostaniesz 5% rabatu.

Dlaczego bez NAVI? Ja sam przez całe życie korzystałem z Automapy ale po przejechaniu 1.5 tys km z TomTomem jestem pod dużym wrażaniem. Do tego do czego potrzebuję nawigacji to TomTom mi wystarcza.

PostNapisane: Śr, 16 paź 2013, 11:34 
Stały bywalec
Też uważam, że 4% + masa darmówek to trochę za wysoko... To jest nowy samochód, na który popyt przewyższa podaż, powinniśmy być wdzięczni, że w ogóle dają jakieś zniżki :)

PS. Automapa jest 10 razy lepsza od mazdowego TomToma. Za to TomTom jest wygodniejszy, bo wbudowany :)

PostNapisane: Śr, 16 paź 2013, 13:15 
Świeżak
szymek1604 napisał(a):
sla3wek12 napisał(a):
W ofercie otrzymanej od dealera na Mazdę 6 2,0l SkyEnergy biała perła+navi

Czy to dobra oferta?

Witaj! Pomijając masakrycznie długi czas czekania (rozumiem że zależy Ci na roczniku 2014) to bardzo dobra oferta. Zdradzisz od którego dealera?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalk

W tym wyposażeniu i kolorze mazda 6 jest dostępna zamawiając w październiku do odbioru koniec marca początek kwietnia 2014 oczywiście z nową datą produkcji. Inne kolory są możliwe do odbioru w listopadzie bądź grudniu, lub miałem brać to co na salonie z aktualnego rocznika, (a wiadomo jak jest w Polsce z rocznikiem produkcji... przełom roku blisko). Do rzeczy, mieszkam na Śląsku, zamówienie złożone, odwiedziłem 5 dilerów, najkorzystniejsze oferty złożyły salony Pro Moto w Zabrzu i Auto Gazda w Bielsku Białej najgorzej wypadł salon Boroń w Dąbrowie Górniczej praktycznie żadnego upustu (a sprzedawca w trakcie negocjacji miał skrzyżowane ręce na klatce piersiowej ;-) salon ten reklamuje się jako największy w regionie???). Z tych dwóch wybrałem salon najbliższy miejsca zamieszkania. W sumie do samochodu w białej perle + navi gratis dostałem autoalarm oryginalne akcesoria dywaniki, chlapacze przód, tył, komplet opon zimowych, nakładki na progi podświetlane – te za 30 % wartości oraz pomoc salonu w zakupie felg aluminiowych na opony zimowe – jakaś ciekawa oferta w czasie oczekiwania na nowy samochód.
Myślę, że jest to oferta OK choć zawsze pozostaje jakiś niedosyt.

Ostatnio edytowano Śr, 16 paź 2013, 14:07 przez sla3wek12, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr, 16 paź 2013, 13:43 
Amator
Od: 12.09.2013
Rok produkcji: 2009
Dostałeś w ogóle jakiś rabat procentowy od wartości katalogowej? Czy same NAVI plus opony i akcesoria?

PostNapisane: Śr, 16 paź 2013, 14:00 
Świeżak
SkyKarol napisał(a):
Dostałeś w ogóle jakiś rabat procentowy od wartości katalogowej? Czy same NAVI plus opony i akcesoria?

Od wartości katalogowej nie było rabatu procentowego. Kompletne auto kosztuje 111 300 zł (sedan 2,0l skyenergy, mt, snwoflake+navi)gratis dostałem od salonu to co wymienione powyżej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 176  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1