Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 19:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 3 cze 2016, 08:50 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
norest napisał(a):
problem w tym, że dla mnie jest super cicho, ale to wiadomo przesiadka ze starego diesla była

Nawet nie opowiadaj takich herezji, na tym forum prawdą absolutną jest to, że GJ jest głośna i amen, i kropka. Wsłuchaj się, a usłyszysz! :)

PostNapisane: Pt, 3 cze 2016, 09:25 
Świeżak
Od: 28.02.2016
Rok produkcji: 2016
Wersja: SkyPassion
problem dla większości posiadaczy m6, że u mnie cicho :) może z czasem się zmieni, obecnie chwalę sobie. Po lekturze tego forum byłem skłonny nawet czekać na kolejny FL, ale tak cicho w samochodzie to jeszcze nie miałem.

PostNapisane: Pt, 3 cze 2016, 09:48 
Andrzejsr napisał(a):
Nawet nie opowiadaj takich herezji, na tym forum prawdą absolutną jest to, że GJ jest głośna i amen, i kropka. Wsłuchaj się, a usłyszysz!

Po co ten sarkazm ? GJ-tka jest niewystarczająco wyciszona i nie da się tego ukryć...Ludzie z tym walcżą z różnym skutkiem i dobrze to niektórym wychodzi...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 3 cze 2016, 10:09 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
W górnych poziomach klasy średniej, można rzec w normie - wpadłem ostatnio na pomiary na autocentrum.pl (postój, 0-90km/h i 130km/h, każdy wóz tak samo mierzony) , szkiełko i oko oraz własna ocena jakoś bardziej do mnie przemawiają niż "ludzie to i tamto robią" . Chcą mieć jeszcze ciszej - ok, każdy ma jakieś koniki, czymś zająć się trzeba.
Inna sprawa że daleko maździe do wyższych klas, to oczywiste - bo w nich nie jest, chyba że życzeniowo. Ale w klasie swej/skody/toyoty itp.- jest w normie.

moderator
PostNapisane: Pt, 3 cze 2016, 10:50 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: małopolski
I znowu dyskusja o tym samym, a już myślałem, że był kompromis:
1) Mazda 6 jest przeciętnie wyciszona, jak na klasę średnią...
2) Niestety jak ktoś trafi na wicherki to ma jeszcze gorzej... i mocno irytuje się jak ktoś stwierdza, że przecież jest cicha...
3) Jak ktoś miał głośniejsze auta wcześniej lub nie jest audiofilem, a jeszcze nie ma wicherków często gęsto będzie zadowolony i właśnie on będzie wielce zdziwiony skąd aż tak rozbuchany temat o wyciszaniu...

Ot to, że jednego Mazda dla niego jest cicha, wcale nie wyklucza że drugiego Mazda jest dla niego głośna...

Zresztą widać po wątku, po ocenach użytkowników na wspomnianym autocentrum i po modyfikacjach nowego liftu, że problem z wyciszeniem jakiś jest...

Inna sprawa, że jakby nie wyciszenie to wiele osób nie miało by na co narzekać...

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 4 cze 2016, 14:47 
Świeżak
Od: 25.03.2016
Skrzynia: MT
Po kilkuset km autostradą z prędkością 160-180 oznajmiam, że m6 jest dobrze wyciszona. Przy 220 jest juz bardzo glosno

PostNapisane: So, 4 cze 2016, 14:54 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Region: pomorski
:arrow: :arrow:
Serio czy żartujesz ?
Pytam poważnie

PostNapisane: So, 4 cze 2016, 16:09 
Stały bywalec
Od: 25.06.2015
Region: śląski
buliking - czas udrzyć do laryngologa [WINKING FACE]. Ja ostatnio mialem możliwość potestować szumy. To jest tak jak większość pisze do 140 jest w miarę. Potem już nie ma komfortu. Chociaż zauwazylem, że u mnie właśnie od 160 nie rośnie liniowo tzn. jakby stosunek predkosci do sumu przy 140-tu był gorszy niż przy 170-ciu. Doszedłem do takiej konkluzji, że nie będę się bawił w wyciszenie bo jak ktoś juz pisał - jak wyciszy się jedno to słychać drugie i tak dalej. A w M6 składa sie zbyt wiele rzeczy. Cienkie blachy, cienkie szyby (odczuliśmy to podczas deszczu, żona nie bedac świadoma problemu z wyciszeniem mazdy nagle rzuciła "ale jakoś głośno slychac te krople na szybie" nic nie komentowałem, aby ją nie zarazić paranoją wyciszenia), no i konstrukcja drzwi dokladnie montażu szyb bocznych. Ostatnio przy okazji przetestowałem zawirowania przy otwartych przednich szybach w M6 , Leonie i Peugocie 307. No i jak myślicie gdzie było najgłośniej?[SMILING FACE WITH OPEN MOUTH]. Oczywiscie, że w M6 i to dużo,dużo głośniej. Po prostu konstrukcja drzwi, zastosowane uszczelki powodują ponad przeciętne zawirowania które poźniej my słyszymy w aucie. Także zaakceptować, wolniej jeździć i cieszyć się nią bo M6 glównie kupuje sie dla wyglądu i bezawaryjności, niskiego spalania.

Wysłane z mojego Lenovo K910 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: So, 4 cze 2016, 16:36 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
Właśnie zrobiłem trasę ok 500 km. Jest dokładnie jak kolega wyżej napisał. Mam wersję wstępnie wyciszoną (błotniki, drzwi, uszczelki) i do 120 jest cicho. Potem już zaczyna doskwierać szum. Przy 160 auto bardzo stabilnie sunie do przodu <spoko> a szum <offtopic> psuje wszystko.

PostNapisane: N, 5 cze 2016, 14:29 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Wyżej pisałem o wyciszeniu i mierzeniu poziomu głośności smartfonowym NoiseMeter i porównaniu z VW Golf 6 :zona:
Odbyłem trasę do W-wy i była możliwość pomierzenia też przy wyższych prędkościach :) .
Więc na początek 50 km/godz -ok 65 dB
100 km/godz -ok 72 dB
120 km/godz -ok 74 dB
140-150 km/godz -ok 76 dB
180 km/godz -ok 78 dB
Myślę,że nie jest tak źle :)

PostNapisane: N, 5 cze 2016, 17:31 
Stały bywalec
Eee generalnie to jakos dużo. Mi przy smartfonowej aplikacji nie chcialo przekroczyć 70. Ale wiadomo trzeba by tą samą aplikacją mierzyć i trzymać w tym samym miejscu.

Wysłane z mojego Lenovo K910 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: N, 5 cze 2016, 18:01 
Fanatyk
Dlatego porównywałem z VW Golfem 6,który jest autem dobrze wyciszonym,jak wypadło porównanie pisałem wyżej :)

PostNapisane: N, 5 cze 2016, 20:54 
Stały bywalec
http://www.autocentrum.pl/nasze-pomiary/wyciszenie/ - tutaj mamy pomiary. Moje pomiary bardziej zbliżone do tych z AutoCentrum (moja Apka to "Miernik Dźwięku" (Sound Meter) z Google Play). Mazda 6 przy 130km/h (69,1dB) plasuje się w górnej granicy. 3dB powoduję dwukrotny wzrost/spadek hałasu. A przyjęte jest, że auto uważane jest za głośne od 69dB.

PostNapisane: N, 5 cze 2016, 21:18 
Fanatyk
Moje porównanie z Golfem wypadło dla Mazdy 6 nieźle :) i o to chodziło bo miernik szczególnie smartfonowy może przekłamywać a tak jest punkt odniesienia. :)

PostNapisane: Wt, 7 cze 2016, 15:05 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Wczoraj leciałem na A1 i przy 140km/h było całkiem dobrze.
Nawet przy 150 nie czułem jakiegoś dyskomfortu.
Oczywiście " P " jest na swoim miejscu.

PostNapisane: Śr, 8 cze 2016, 07:34 
Bywalec
Od: 24.11.2015
Ja zakończyłem, pierwszą fazę wyciszania czyli tył i przednie drzwi. Przy drzwiach zauważyłem nieudolną próbę wyciszenia w rogach przez producenta i sam sobie to zmodyfikowałem zamykając kanały dolotowe powietrza w górę do szyby. Samo wyciszenie fabryczne drzwi jest zaskakująco dobrze wykonane, mówię tu o plastiku na całą powierzchnię drzwi. Przy okazji głośniki to parodia, sposób zainstalowania na wielkim plastikowym kołnierzy też słaby. Ktoś z kolorowych dawał filmik z buczeniem głośnika to nie głośnik robi tylko wibrujący plastik osłony na drzwiach.

Efekt końcowy? dupiaty, szkoda było czasu i pieniędzy. Zrobię nadkola przednie a nad dachem się zastanowię. Po tych zabiegach powiem jedno, akceptujmy hałas tego auta lub zmieńmy auto bo producenta nie poprawimy a szkoda czasu i pieniędzy.

Przy okazji dziękuję koledze z Bratysławy za pomoc merytoryczną przy demontażu !

Pozdr.

administrator
PostNapisane: Śr, 8 cze 2016, 07:38 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
ace2 napisał(a):
Ktoś z kolorowych dawał filmik z buczeniem głośnika to nie głośnik robi tylko wibrujący plastik osłony na drzwiach

W poniedziałek byłem w ASO - stwierdzili poprawność mocowania głośnika, zgłosili do Mazdy o wymianę głośnika.

PostNapisane: Śr, 8 cze 2016, 07:48 
Bywalec
Bo są debilami i nie jest to mocowanie głośnika. Wibruje plastik w okolicy lewej strony od siłownika szyby. Dokręcenie śrub i oklejenie pianką wyeliminowało ten efekt.

PostNapisane: Śr, 8 cze 2016, 08:27 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Region: pomorski
ace2 ma raczej rację , choć nie można wykluczyć , że akurat i głośnik ma wadę :)

PostNapisane: Śr, 8 cze 2016, 09:11 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Ewidentnie głośnik jest uszkodzony.

PostNapisane: Śr, 8 cze 2016, 09:19 
Bywalec
Też tak miałem, dokręciłem i wygłuszyłem i znikło. To się tylko wydaje że to leci z głośnika. Ściągniesz bok i posłuchasz to odraz wiadome że drgania idą z inne strony.

PostNapisane: Śr, 8 cze 2016, 09:48 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
ace2 napisał(a):

Efekt końcowy? dupiaty, szkoda było czasu i pieniędzy. Zrobię nadkola przednie a nad dachem się zastanowię. Po tych zabiegach powiem jedno, akceptujmy hałas tego auta lub zmieńmy auto bo producenta nie poprawimy a szkoda czasu i pieniędzy.

Przy okazji dziękuję koledze z Bratysławy za pomoc merytoryczną przy demontażu !

Pozdr.

rad pomoglem

i k tematu:

1. zrobiony bagaznik niejest dla kierowcu, ale dla ludzi na tylnej kanapie. Tam zauwazilem poprawe
2. zrobiony dach , drzwi dla wszystkych
3. w bagazniku ja glownie dalem pianke na te boczky, bo w tych wybraniach w najsirsim mejscu ( bylem za jazdy w bagazniku :) ) slyszalem najwiecej halasu toczacich kol i poprawilo sie. ale jak pisalem, to je dla pasazerow na tylnej kanapie.

jak ci chodzi o halas kol na chraplawym asfalce, to wlasnie u kierowcu duzo niepomaga ani zrobiona podloga ( z tylu wedlug mojego ucha pomoglo i zrobjene dachu - juz niema rezonansu tych 0.0001mm blach ). Wlasnie nieznalazlem skad dokladnie dochodzi ten halas. Jak by od przednej szyby, desky, slupka A. Bo jak dalem dole glowe za jazdy tak, ze niewidze na droge ale na guzik Start/Stop ( zona prowadzila) , tak halasu bylo mnej/ zostali tylko nizke tony/Hz.

PostNapisane: Cz, 16 cze 2016, 08:48 
Bywalec
Pytanie o nadkola przednie, czy demontaż jest prosty? chodzi mi o to czy bez ściągania koła można to zrobić i widzę, że część osłony wchodzi pod osłonę silnia i czy nie ma problemów z wyciągnięciem tego ?

Ostatnio edytowano Cz, 16 cze 2016, 10:43 przez ace2, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 16 cze 2016, 10:35 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
ja zdejmiesz koło będzie Ci wygodniej

PostNapisane: Cz, 16 cze 2016, 11:49 
Nałogowiec
ace2: jak jescze niemas, to polecam i toto: https://ulozto.sk/x2mxKJcu/mazda6-2014-zip
jest to wersja USA SND, ale i u kombi duzo pomoze

PostNapisane: Cz, 23 cze 2016, 04:11 
Adept
Od: 03.06.2016
Region: kujawsko-pomorski
Andrzejsr napisał(a):
norest napisał(a):
problem w tym, że dla mnie jest super cicho, ale to wiadomo przesiadka ze starego diesla była

Nawet nie opowiadaj takich herezji, na tym forum prawdą absolutną jest to, że GJ jest głośna i amen, i kropka. Wsłuchaj się, a usłyszysz! :)

Kolego, przesiadłem się z 14letniego audi a4 b6 1.9tdi... moje zdanie ? : przy ok 160km/h robi się taki szum jak w audi przy 200 :D dla mnie... cisza jak lesie ;D Powiedz mi jaki jest cichy samochód dla Ciebie ? Może Tesla ?

PostNapisane: Cz, 23 cze 2016, 05:50 
Bywalec
Nie przesadzajmy, moje Mondeo z 2004 jakim jeździłem przez 10 lat było dość ciche a efektu otwartej szyby nie było. Z przednich kół szum też tak się nie dostawał do środka (po ściągnięciu nadkola w M6 już wiem , budowa jest tak czyli brak nadkola , bebechy osprzętu silnika na wierzchu, nic nie osłonięte. Tragedia. Nie da się tego wygłuszyć ręcznie. To zły projekt jest.

PostNapisane: Cz, 23 cze 2016, 09:07 
Fanatyk
Pisałem o tym wyżej ale przejechałem już trochę i mogę polecić wyciszenie plastikowych nadkoli nie tylko od strony wewnętrznej ale od strony kół czyli z zewnątrz jakimś 2-3-4 mm filcem :) . Naprawdę działa. Jest zdecydowana poprawa,nie słychać tak bardzo tego szumu z przednich kół. Można takie dostać gotowe do przyklejania ale słabo się trzymają więc poprawiłem i wziąłem na Butapren. Nawet jak namokną przy deszczu to wyschną. Przecież przyklejone na plastik nie na blachę. :)
a tak a propopopo skąd pomysł?
przyjrzałem się raz stającemu na parkingu Audi chyba A5 :idea: , przednie nadkola ma właśnie tak wyciszone, ma takie jak gdyby wklejki filcopodobnego materiału,nawet nieduże bo prostokąt np 20x15 cm. Pokleiłem więc podobnie a nawet więcej i plasikowe nadkola mazdy nie rezonują,nie przenoszą tak szumu z kół :D

PostNapisane: Cz, 23 cze 2016, 09:25 
Nałogowiec
chyba pojade do Pili i otestuje :)

PostNapisane: Cz, 23 cze 2016, 09:50 
Amator
Od: 28.06.2015
koliber1960 napisał(a):
Pokleiłem więc podobnie a nawet więcej i plasikowe nadkola mazdy nie rezonują,nie przenoszą tak szumu z kół :D

wrzucisz jakieś foty? chętnie testuje takie patenty ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1