Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 07:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

administrator
PostNapisane: Śr, 2 paź 2013, 11:47 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Poczekajmy, może jednak przejdzie ten wniosek i będzie pełne odliczenie VAT dla samochodów tylko do DG niezależnie od "budy". Skończyłyby się wtedy te chore przeróbki osobówek na "ciężarówki". Chyba nie ma większego bezsensu...

PostNapisane: Śr, 2 paź 2013, 12:07 
Amator
Od: 12.09.2013
Rok produkcji: 2009
chmooreck napisał(a):
Tylko tracisz połowę funkcjonalności kombi - składane siedzenia.

Nie demonizowałbym tak tego, zresztą zależy kto czego oczekuje od auta. Ja miałem kratkę przez 3 lata w dotychczasowym samochodzie i w zasadzie przez cały ten okres nie brakowało mi funkcjonalności składanych oparć tylnych foteli. Jakimś cudem po raz pierwszy mi się to przydało jak zmieniłem homologację na samochód osobowy po zakończeniu leasingu i demontażu kraty. Zresztą pakunku i tak bym nie przewiózł innym samochodem niż Outlander :) Oczywiście można się przypuszczać, że gdybym miał taką możliwość to bym z niej korzystał przez pierwsze 3 lata użytkowania auta.. ale faktycznie mi tego nie brakowało. Z kolei w przypadku Outlandera faktycznie demontaż kratki znacznie powiększył przestrzeń bagażową, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt iż mam ruchomy 2 rząd foteli, z czego wcześniej nie mogłem korzystać. Inna inszość, że w Outlanderze II bagażnik jest przepastny i nigdy nie musiałem się zastanawiać co brać, a czego nie brać w podróż. Pakowałem go poprostu po dach. Za tym będę tęsknił najbardziej ;/

Fakt faktem, że przypadku Mazdy 6 2.5 SkyPassion, połowa VATu to ok 12000zł - to spora kwota. Każdy musi więc sam zdecydować - $ czy funkcjonalność :)

PostNapisane: Pt, 4 paź 2013, 05:46 
Świeżak
Od: 11.08.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: podlaski
Wczoraj się dowiedziałem, że moja Mazda będzie we wtorek do odbioru, to będą chyba najdłuższe 4 dni w moim życiu:)

PostNapisane: Pt, 4 paź 2013, 11:20 
Amator
Zapytałem MMLE, czy planują oferować "kratki" jeśli okaże się, że ponownie będzie możliwość odliczania pełnego VATu od auta z homologacją ciężarową. Zapytałem również, czy jak okaże się że będą, to czy samochód już zamówiony, na życzenie klienta sprzedany zostanie z taką homologacją. Jeszcze nic nie wiedzą w tej sprawie. Poniżej cytuję odpowiedź.:

"W odpowiedzi na Pana wiadomość e-mail informuję, że na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy będziemy mieli wersje ciężarowe, a jeśli będziemy mieli to w jakich wersjach silnikowych i wyposażeniowych. Samochody będą przerabiane lokalnie, więc jeżeli wybrana przez Pana wersja będzie posiadała homologacje ciężarową, to będzie możliwość przeróbki. Informacje, czy podejmiemy się ciężarówek być może będziemy mieć koło połowy grudnia".

PostNapisane: Pt, 4 paź 2013, 12:16 
Stały bywalec
Od: 03.05.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Marexxy napisał(a):
Wczoraj się dowiedziałem, że moja Mazda będzie we wtorek do odbioru, to będą chyba najdłuższe 4 dni w moim życiu:)

Pamiętam jak dziś :) Jeśli nie masz za daleko do salonu to dowiedz się - jeśli ma być do ODBIORU we wtorek, to pewnie JUŻ jest w salonie i czeka na wydanie (to jest sporo czynności ze strony salonu...)

PostNapisane: So, 5 paź 2013, 10:54 
Świeżak
Od: 11.08.2013
Region: podlaski
Gajdzin napisał(a):
Marexxy napisał(a):

Pamiętam jak dziś :) Jeśli nie masz za daleko do salonu to dowiedz się - jeśli ma być do ODBIORU we wtorek, to pewnie JUŻ jest w salonie i czeka na wydanie (to jest sporo czynności ze strony salonu...)

Właśnie dziś się wybieram, mam odebrać dokumenty potrzebne do rejestracji :)

PostNapisane: So, 5 paź 2013, 11:33 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Skrzynia: MT
Region: pomorski
Napięcie rośnie :) ... mimo to opanuj się i przy odbiorze sprawdź czy wszystko się zgadza , żeby emocje nie wzięły góry .

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 12:24 
Amator
Od: 05.10.2013
Wersja: SkyEnergy
Niniejszym dołączam.

Zamówiona 2.0AT RedSoul, sedan.

No ładna to ona jest....

administrator
PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 12:41 
Weteran
borut napisał(a):
Niniejszym dołączam.

Zamówiona 2.0AT RedSoul, sedan.

No ładna to ona jest....

Gratulacje :) , kiedy odbiór?

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 12:43 
Amator
W zasadzie muszę tylko pozałatwiać formalności finansowe. Sam samochód stoi u dealera. W umowie do 10 dni. Zamówienie z produkcji - koniec marca 2014..

administrator
PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 13:01 
Weteran
borut napisał(a):
Zamówienie z produkcji - koniec marca 2014..

To mnie najbardziej ciekawi, miesiąc temu można było zamówić na koniec listopada a teraz już na marzec. Nie rozumiem o co w tym chodzi? Czy MMP celowo nie realizuje zamówień na samochody z produkcji z końca roku, czy Mazda całą produkcję z końca tego roku przeznacza na jakieś konkretne rynki poza Polską?

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 13:05 
Stały bywalec
Ja myślę, że to po prostu stale wrastające zainteresowanie tym samochodem, który w swoim segmencie (D) praktycznie nie ma sobie równych. Początek marca (czyli w praktyce dostaniesz pewnie w połowie lutego) to nie jest tak źle - to ok. 4 miesiące czekania. Ja miałem podobny okres oczekiwania, z tego co pamiętam, może o kilka tygodni mniej, ale po drodze nie było świąt i nowego roku (Nowy Rok to u Japończyków święta trwające ponad tydzień :)

administrator
PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 13:57 
Weteran
Ja zamawiałem miesiąc temu - będę czekał 2,5 miesiąca, mijają 3 tygodnie i teraz to jest niespełna 5 miesięcy? Przez 3 tygodnie zainteresowanie nie wzrosło dwukrotnie, nie ma opcji.

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 14:15 
Amator
Pewnie taka gra rynkowa, żeby wyzbyć się rocznika 2013. Potem to już tylko opusty...., a tak jak klient "chce bardzo" to zawsze na jakiś kompromis pójdzie... taki rynek. Raczej nie wiązałbym tego ze wzrostem zainteresowania. Usłyszałem natomiast w salonie, że na nową "trójkę" już jest 100 zamówień w PL.

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 14:26 
Amator
Przychylam się do teorii kolegi boruta. Pewnie teraz czyszczą stock i wstrzymują jak się da produkcję rocznika 2013, żeby jak najmniej "stracić" na promocji rocznika. Jak to Japończycy idą konsekwentnie pod prąd, wbrew trendom sprzedażowo-marketingowym w Europie :) Pracuje w korporacji japońskiej - i chociaż w oddziale zarządzanym przez centralę europejską - ich mentalność trzeba poznać, bo z opowieści - Europejczyk nie uwierzy :D No ciekawe co mi powiedzą, ja pewnie auto będę zamawiał w 3cim tygodniu października. Teraz zupełnie nie mam na to czasu :(

Swoją drogą cości kombinują na stronie. "Cennik i specyfikacja" oraz konfigurator jest niedostępny od kilku dni. Albo poprawiają to co namieszali, albo jakiś poważny update cennika :)

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 15:18 
Stały bywalec
Pamiętaj, że to po części kultura Twojej korporacji, a nie mentalność japońska, bo ja pracowałem dla niejednej japońskiej korporacji i były bardzo różne... :)

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 15:51 
Amator
chociaż nie miałem takiej intencji, wiedziałem że sprowokuję Cię do komentarza :D

ale masz rację oczywiście :)

administrator
PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 15:57 
Weteran
borut napisał(a):
Pewnie taka gra rynkowa, żeby wyzbyć się rocznika 2013. Potem to już tylko opusty...., a tak jak klient "chce bardzo" to zawsze na jakiś kompromis pójdzie... taki rynek. Raczej nie wiązałbym tego ze wzrostem zainteresowania. Usłyszałem natomiast w salonie, że na nową "trójkę" już jest 100 zamówień w PL.

Właśnie potwierdziłeś moje przypuszczenia :)

Myślę, że importer nie ma zniżek na samochody z końca roku, więc tylko dealerzy i klienci mniej zapłacą w związku z tym nie na rękę im na koniec roku zostać z pokaźną liczbą sztuk do sprzedaży...

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 18:00 
Świeżak
Od: 15.09.2013
Region: kujawsko-pomorski
Wytłumaczenie jest prostsze niż myślicie - fabryki Mazdy w Grudniu mają miesięczny "postój konserwacyjny". Jak ktoś sie załąpał na produkcje X/XI to dostanie auto jeszcze w tym roku. Następni mają prodkcje na I i odbór II ....

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 18:18 
Amator
kovi,

Z tymi postojami fabryk to jest tak, że jeśli nie ma ciągłości zamówień to fabryki się zatrzymują i tłumaczą to oczywiście przestojami konserwacyjnymi / remontowymi. Z jednej strony zawsze to lepiej dla wizerunku marki, a z drugiej, optymalniej kosztowo i organizacyjnie, ponieważ ludzie "otrzymują" urlopy czy tego chcą czy nie ( żadnemu z nas nie byłoby to na rękę ) a wtedy kiedy są zlecenia nie powodują "zawirowań organizacyjnych". Jeśli natomiast portfel zamówień jest pełny to żaden "plant" ani myśli się zatrzymywać, czterobrygadówka na okrągło i nic dziwnego bo po to jest. Doświadczyłem tego "prawie osobiście" jako kooperant w latach świetności naszych rodzimych montowni. I nie myślcie, że wtedy jest mniej awarii i nic nie trzeba konserwować. Oczywiście trzeba, ale jak się okazuje niekoniecznie :-). Po prawdzie, mnie to nie dziwi, ale tak gwoli wyjaśnienia, przepraszając za OT.

ps.

wykluczamy specyfiki regionalne - włoski sierpień i może japońskie "coś" ale tu uczeni w piśmie niech się wypowiedzą.

administrator
PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 20:10 
Weteran
kovi napisał(a):
Wytłumaczenie jest prostsze niż myślicie - fabryki Mazdy w Grudniu mają miesięczny "postój konserwacyjny". Jak ktoś sie załąpał na produkcje X/XI to dostanie auto jeszcze w tym roku. Następni mają prodkcje na I i odbór II ....

Trochę za bardzo skracasz te terminy. Samochód od wyprodukowania do odbioru to min. 2 miesiące - mój produkcja 27.09 odbiór koniec listopada, transport 1,5 miesiąca, sprawy papierkowe 2 tygodnie. Więc nie ma możliwości, żeby samochody wyprodukowane w X lub XI były do odbioru w tym roku. Poza tym nie można zamówić samochodu w październiku do produkcji listopadowej lub grudniowej - tak jak to początkowo chciałem - a odbiór w styczniu, lutym.

Sprzedawca doradził mi, żebym zamówił we wrześniu. Zamówiłem 2 tygodnie przed datą produkcji, nawet kolor mógł zostać zmieniony bo początkowo zaplanowany był inny. W tym układzie mogę odebrać w listopadzie, grudniu lub styczniu - termin zależy ode mnie.

Jednak do tej pory nie mogę zrozumieć co się dzieje przez te 2 miesiące, kiedy to nie można zamówić aut z produkcji z tego roku tylko już z przyszłego...

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 20:29 
Amator
tombien napisał(a):
Poza tym nie można zamówić samochodu w październiku do produkcji listopadowej lub grudniowej - tak jak to początkowo chciałem - a odbiór w styczniu, lutym.

super.. taki właśnie miałem plan ;/ to jest pewne? czy tylko jakieś zagrywki marketingowe? bo jeśli to potwierdzone, to albo będę czekał do marca, albo będę szukał czegoś na stocku w PL ;/

2.0 MT SkyPassion, albo 2.5 AT SkyPassion SportKombi (jeszcze dumam, ale z przewagą nad 2.5) w białej perle ew. blue reflex, czarna skóra, bez nawi i bez szyberdachu.. ma ktoś odstąpić? :(

Chyba, że 2.5 pójdą od razu do produkcji jeszcze w tym roku, ponieważ ich podobno na stocku praktycznie nie ma. Taka przynajmniej była gadka u dealera.

administrator
PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 20:41 
Weteran
SkyKarol napisał(a):
super.. taki właśnie miałem plan ;/ to jest pewne? czy tylko jakieś zagrywki marketingowe? bo jeśli to potwierdzone, to albo będę czekał do marca, albo będę szukał czegoś na stocku w PL ;/

Mi taką wersję przybliżało 2 dealerów we wrześniu, ale warto się dowiedzieć jak to teraz wygląda. Cóż mogę poradzić, musisz skontaktować się z takim dealerem, który pod względem sprzedaży w Polsce jest w czołówce - taki ma dużo większe pole manewru.

Jak chcesz namiar na takiego pisz na priv.

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 20:52 
Amator
Chętnie, chociaż najlepiej jednak Wwa, wolałbym kupić i serwisować w jednym miejscu, wiadomo.

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 21:02 
Prawie fanatyk
[quote="SkyKarol"][quote="tombien"]

2.0 MT SkyPassion, albo 2.5 AT SkyPassion SportKombi (jeszcze dumam, ale z przewagą nad 2.5) w białej perle ew. blue reflex, czarna skóra,

Proszę ;) nie BlueReflex , Biała Perła jest lepsza :D jest najlepsza .

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 21:04 
Amator
teraz się nabijasz, czy co? :) bo już nie wiem :P

administrator
PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 21:05 
Weteran
To żadna tajemnica. Ja wybrałem dealera w Poznaniu, ale pewnie któryś z W-wy jest lepszy bo "mój" jest na 4 miejscu.

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 21:05 
Stały bywalec
Zgadzam się, dobrze jest kupić i serwisować w tym samym miejscu. W W-wie z osobistych doświadczeń polecam Bemo Motors w Al. Krakowskiej - bardzo mnie dobrze obsłużyli, naprawdę klasa. Mój sprzedawca nazywał się Łukasz Kryczka, super sympatyczny i kompetentny gość. Jego zainteresowanie klientem nie kończy się po podpisaniu umowy, co w tym kraju wcale nie jest regułą...

Ja lubię polecać ludzi, którzy mi zrobili dobrze - niech inni też zyskują :)

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 21:14 
Prawie fanatyk
Gajdzin napisał(a):
Zgadzam się, dobrze jest kupić i serwisować w tym samym miejscu. W W-wie z osobistych doświadczeń polecam Bemo Motors w Al. Krakowskiej - bardzo mnie dobrze obsłużyli, naprawdę klasa. Mój sprzedawca nazywał się Łukasz Kryczka, super sympatyczny i kompetentny gość. Jego zainteresowanie klientem nie kończy się po podpisaniu umowy, co w tym kraju wcale nie jest regułą...

Hmmmm do cenzury :oops:

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 21:16 
Amator
Gajdzin napisał(a):

u mnie w firmie, tekst już by wisiał na tablicy złotych myśli :D

W Bemo byłem już dwa razy. Raz ponieważ przypadkowo mieli 2.5 raz, ponieważ twierdzili, że mają 2.5 benz, ale okazało się, że jednak to był 2.2 diesel 175KM AT. Odczucia raczej neutralne. Pierwszy raz byłem na Ursynowie u Bołtowicza, o ile Pan Maciej Bołtowicz (młody, chyba syn właściciela) zrobił na mnie i żonie wspaniałe wrażenie, o tyle już jego sprzedawca niekoniecznie.

tombien, a masz taką listę top dealer? Jeśli nie chcesz jej publikować, poprosiłbym na prv jeśli możesz (przynajmniej top Warszawa)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1