Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 13:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 111  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 12:12 
Andrzejsr napisał(a):
Swoją drogą - jak to możliwe, ze dziupla na 8 (osiem!) samochodów, które przyjeżdżają i nie wyjeżdżają (w kawałkach) czy w ogóle dziwnie się pojawiają i znikają, jest niezauważona przez sąsiadów czy kogokolwiek? no jak ?

Pewnie wszyscy tam "ciężko pracują". :(

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 12:49 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
daniel81 napisał(a):
Po klamkach oceniam ze Max sky energy a po felach ze przedlift

Klamki są takie same z tej strony ;) - różnica jest w czarnym plastiku pomiędzy oknami.

Ostatnio edytowano Cz, 12 maja 2016, 13:18 przez BigCactus, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 12:58 
Nowicjusz
Od: 22.10.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
tombien napisał(a):
gogiel - bardzo dobrze! Sk....y!
daniel81 - jednak się myliłeś, SkyPassion. :)

Jakoś nie dopatrzyłem sie tam systemu bezkluczykowego. Felgi tez mógł ktoś zmienić na przedlifta to taka szybka dedukcja była :)

moderator
PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 13:45 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
przedlift, SkyPassion, MT... pytanie tylko czy diesel czy 2.0

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 14:00 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
gzesiolek napisał(a):
przedlift, SkyPassion, MT... pytanie tylko czy diesel czy 2.0

Po obrotomierzu nie widać ? ;-)

moderator
PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 14:16 
Fanatyk
Nie wiem jak wygląda skalowanie w dieslu :P
Ale jak stawiam to benzynka 2.0...

PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 14:42 
Andrzejsr napisał(a):
jakiego syfu.

Pewnie - nic się nie stało... :> Mogłaby być nawet pocięta na kawałki - pospawałbyś sobie i jeździłbyś dalej...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 14:43 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Region: śląski
Inne jest skalowanie w dieslu a inne benzyna.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 16:24 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Matarez napisał(a):
Andrzejsr napisał(a):
jakiego syfu.

Pewnie - nic się nie stało... :> Mogłaby być nawet pocięta na kawałki - pospawałbyś sobie i jeździłbyś dalej...

Nie była pocięta - widać na zdjęciach.
Ale jeśli modlisz się do swojej Mazdy bo to bóstwo takie, to tak, istota jej posiadania - czyli modły do niej, się skończył. Już na złom tylko się nadaje.
Po co jej szukał właściciel wariat jeden, i jeszcze płacił za namierzanie i odszukanie. No czubek, nikt mu nie uświadomił że już się tym jeździć nie da. Ale może zaglądnie na forum - to się dowie.
Co tu teraz zrobić z tym.. hmm no złom tylko. Albo do ruskich, nie ma wyjścia, musi zginąć znów tylko bez nadajnika tym razem.
Indywidualizm w Maździe - nie da się skonfigurować, wszystkie takie same, to można choć się wyróżnić teoretycznym fochem (nie wiem na kogo? - złodziei? się przejmą na pewno) - "gdyby mi tak rozebrali to bym nie mógł jeździć" . Noo, taaaki gość, nie będzie tym już jeździł. Tup.

PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 16:46 
Matarez bez przesady, jeśli deska rozdzielcza jest cała, a widać, że jest tylko brudna, to reszta elementów nie wygeneruje szkody całkowitej i za maksymalnie 8 tygodni będzie z powrotem do odbioru. :) O tym jakim niefartem jest kradzież auta i jakie z tego tytułu są koszty, problemy itp. pisał ostatnio Pingu. I łącznie poza kosztem ubezpieczenia dodatki kosztowały go 6-7 kPLN. Mieć a nie mieć. Tego nie odzyska. Kupuje nowe auto i musi wsadzić dodatkowo znowu tyle samo, skoro ma mieć to co przed szkodą. Zawsze można kupować co 2 miesiące nowy samochód i dokładać te "marne" 6-7 kPLN. A tam właściwie nic się nie stało, no poza tym, że chwilowo zmienił lokalizację na nieznaną właścicielowi.. :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 20:21 
Andrzejsr napisał(a):
Nie była pocięta - widać na zdjęciach.

A gdzie napisałem, że była pocięta ?

Andrzejsr napisał(a):
Ale jeśli modlisz się do swojej Mazdy bo to bóstwo takie, to tak, istota jej posiadania - czyli modły do niej, się skończy

Nie - nie modlę się do swojej Mazdy..Jeżdzę nią jak każdym innym autem, do pracy robię prawie 300 km za jednym wyjazdem, mam odpryski na masce i przedniej szybie od kamieni spod kół innym samochodów, mam wymieniony przedni reflektor przeciwmgielny bo dostał "strzał" kamieniem, mam wymienioną obudowę prawego lusterka bo przydarłem jak wyjeżdżałem z garażu, mam "okopane" progi bo mam dzieci...Jeżdżą i cieszę się tym samochodem a że dbam o niego, myję woskuję ? Jak dbasz tak masz...

Andrzejsr napisał(a):
"gdyby mi tak rozebrali to bym nie mógł jeździć" . Noo, taaaki gość, nie będzie tym już jeździł. Tup

W ubiegłym roku okradli sąsiadów - weszli w buciorach, wywalili wszystko, poniszczyli bo szukali kasy, biżuterii...A że nic nie znaleźli to ze złości zrobili kupy do łóżka i posmarowali ekstermentami ściany...Sąsiad dostał zawału, a do domu wrócili po 2 miesiącach jak wszysto wyremontowali i pomalowali...Widzisz zależność ? Tak tak - wiem - w Mazdzie tak nie było...Tobie jest to obojętne a komuś nie...Ktoś może nie chcieć jeździć już takim autem...Wiem, że wszystko da się naprawić- pospawać, pomalować, wymienić - ale nie wszystkim to pasuje....

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 22:08 
Amator
Od: 13.01.2015
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
Tutaj policja opisuje zatrzymanie na gorącym uczynku złodziei Mazdy 6. Opis i miejsce trochę się różnią, ale zakładam, że może to być to samo http://www.policja.waw.pl/pl/dzialania- ... oyoty.html

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 14:28 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: zagranica
https://www.facebook.com/PolicjaPL/phot ... =3&theater
Policjanci z Warszawy zlikwidowali dziuple samochodowe. Z pozyskanych informacji wynikało, że na jednej z posesji na Białołęce prawdopodobnie demontowane są samochody, pochodzące z kradzieży. Funkcjonariusze udali się we wskazane miejsce, by zweryfikować te informacje. W jednym z garaży zastali 24-letniego mężczyznę, który zajęty demontażem wnętrza samochodu nie usłyszał, jak się zbliżali. Obok znajdowały się porozrzucane podzespoły samochodowe. W trakcie przeszukania posesji policjanci odnaleźli również mazdę skradzioną na terenie Jabłonny oraz toyotę, która nosiła ślady ingerencji w pola numerowe. Oba pojazdy zostały zabezpieczone. W tej sprawie zatrzymano dwóch mężczyzn. W kolejnym przypadku, mundurowi z Wołomina odzyskali audi A6 skradzione w połowie stycznia na terenie warszawskiego Śródmieścia i motocykl BMW, utracony w wyniku kradzieży w Łomiankach.
Obrazek
http://www.policja.pl/pol/aktualnosci/1 ... odowe.html

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 14:47 
Brawo Policja <brawo> Chociaż ten na zdjęciu wygląda jak gangster... :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 16:30 
Bywalec
Od: 05.03.2015
ZBANOWANY!
Współczucia dla właściciela mazdy, ktory nie dostanie całkowitej z AC tylko poobcierane auto do samodzielnego złożenia ;)))) on chyba nie ucieszył sie z wieści jak Matarez ;)))

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 17:32 
Wtajemniczony
Od: 16.12.2015
Rok produkcji: inny
No ja popieram stanowisko Matareza, wole odzyskać nawet zniszczony samochód i go naprawiać z AC, niż użerać się z ubezpieczycielem przez jakiś czas, dostać zwrot kasy której mi nie wystarczy na nowy, a nawet jeśli to wykładać znów kasę ze swojej kieszeni na wyciszanie, konserwację, felgi etc.
Więc jakby mi policja samochód odzyskała to bym się cieszył.

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 19:38 
Bywalec
Od: 27.04.2014
Rok produkcji: 2012
<brawo> <brawo> <brawo> Policja.

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 09:25 
Bywalec
ZBANOWANY!
coolik napisał(a):
No ja popieram stanowisko Matareza, wole odzyskać nawet zniszczony samochód i go naprawiać z AC, niż użerać się z ubezpieczycielem przez jakiś czas, dostać zwrot kasy której mi nie wystarczy na nowy, a nawet jeśli to wykładać znów kasę ze swojej kieszeni na wyciszanie, konserwację, felgi etc.
Więc jakby mi policja samochód odzyskała to bym się cieszył.

Na szczescie policja czesto pyta w takich przypadkach, czy miał sie znaleźć.

Ja bym w zyciu takiego szrota nie chciał. Wole nowe auto bez powłoki niz takiego obcieraka z powłoka, z ktorej i tak nie ma pożytku.

Nic nie stoi na przeszkodzie doubezpieczyc felgi.

Kolejna rzecz to jak z mieszkaniem. Pierwsze buduj dla wroga ;) ja bym już zupełnie inaczej dobrał auto mając od nowa kase i wiedzę.

Na koniec kasa - mając leasing i gap fakturowy dostaniesz po zwrocie lizingowi nieco tylko mniej, niz już wydałeś. Mozesz uznać ze jak np wydałeś 30 tys w rok a dostaniesz 25 tys, to przez rok użytkowałes auto za 500 zł miesięcznie - to chyba dobra cena za wynajem?

I ja tez sie z Matarezem zgadzam, good job - jednak właściciel mazdy jest w tym momencie raczej przegranym ;) raz sie już martwił jak mu ukradli auto, teraz sie martwi, ze sie znalazło a miał już dostać kase z AC i upatrzone nowe ;))

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 15:28 
Prawie fanatyk
Co to za porównania w ogóle ?? - kupy w łóżku i na ścianach vs auto z pozdejmowanymi plastikami po 2 (dwóch!!!) godzinach od zniknięcia.
Złodzieje nie idioci całkowici i nie psują tego co kradną aby sprzedać, i kup w autach nie robią tych które mają sprzedać.
Skoro właściciel zamontował system namierzania - to znaczy jednoznacznie że _wolał_ odzyskać to auto. I ze znalezienia po 2 godzinach sądzę że się jednak ucieszył.
A jak ktoś _woli_ takim ze zdejmowanymi plastikami nie jeździć ? - spokojnie, wystarczy nie zamykać a kluczyk zostawiać wewnątrz. I nie zawiadamiać policji - bo a nuż znajdzie i co.
Cały wątek o zabezpieczeniach i namierzaniach , a później - "ja bym tym nie jeździł". A nie jeździj.
W zasadzie to po co policję utrzymywać - tylko marnują nasze pieniądze szukając aut, bo przecież i tak takim się nie da jeździć.

Co to za moda na jakieś porównania jak z filmów Barei - a jakby tu wasza matka przechodziła.. itp. . A jakby dziecko głowę rozcięło, a jakby złodziej zrobił kupę w maździe... Zdjęli plastiki , tyle. To samo robią mechanicy choćby klejąc wyciszenie. Nic wielkiego. O kupie mowy nie było.

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 15:33 
Bywalec
ZBANOWANY!
Chcesz to jezdzij takim zaoranym samochodem ze zdjętymi tylko plastikami, ja nie chce i bym nie jeździł. Tak boli inne zdanie drugiej osoby?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 17:45 
Prawie fanatyk
A nie jeździj, kogo to interesuje ? a tym bardziej nikogo nie boli.

Mamy opis przypadku - dla zainteresowanych.
Właściciel _konkretnej_ skradzionej Mazdy 6, z dokładnym opisem co i jak i kiedy się działo, najwyraźniej chciał jeździć. Po to namierzanie zamontował. Wiemy dzięki temu, że jest sposób na namierzanie na który nie działa zakłócanie GSM. A to wątek o tym jak zabezpieczać, a nie o tym co Ty byś zrobił, gdyby Ci ukradli auto.

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 20:07 
Bywalec
ZBANOWANY!
1. gdzie tam w artykule z kolesiem z wielką łydą jest napisane, że samochód miał GPS i że go po nim znaleźli?
2. nawet jeśli tak było, nie każdy przypadek jest taki sam
3. jeśli chcesz, możesz jeździć czym chcesz, nawet takim obrzynem z pourywanymi zaczepami
4. temat nie jest ani "czy ja bym jeździł" ale też nie "czapki z głów dla policji". Temat też nie jest zamknięty na Twoją jedyną właściwą wizję, bo to temat o zabezpieczeniach. Poprzez mój wpis chciałem poddać pod rozwagę zakładanie takiego systemu GPS. Dla niektórych lepiej dostać kasę z AC i GAPu i kupić nowe auto, niż jeździć takim poszatkowanym. Tu akurat może tylko plastiki, w innym przypadku 10h później możesz mieć auto do samodzielnego złożenia i nadal nie dostać kasy z ac.
5. złodzieje nie zawsze dbają o skradzione auta, zależy po co je kradną. Jak nimi uciekają np to też ich nie oszczędzają, dopuszczają uszkodzenia (choć pewnie ich unikają). Doposażaliśmy kiedyś BMW w nawigacje, przychodziły z internetów z poucinanymi kablami skalpelem, choć wystarczy 10 sekund by je odłączyć a sam kabel wart jest z 500 zł.

administrator
PostNapisane: So, 14 maja 2016, 20:34 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
makaronek - dla kogoś, kto ma GAP strata samochodu to nie są wielkie straty finansowe (ale i tak są).
Ten co nie ma tego ubezpieczenia (większość po 3 roku) na pewno nie chce stracić samochodu - bo jest nieźle do tyłu. O wszystkich innych sprawach związanych z samą kradzieżą nawet nie wspomnę. Nikt nie chciałby tego przeżyć, bo to nic miłego.

Podsumowując, punt widzenia zależy od punktu siedzenia. Może czasem spróbuj się postawić na kogoś miejscu a nie patrzeć na świat tylko przez swój pryzmat.

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 20:49 
Bywalec
ZBANOWANY!
tombien - ale ja się zgadzam i z Tobą i z Matarezem i nawet też z Andrzejem - brawo policja, czasem (w przypadku opisanym przez Ciebie) faktycznie lepiej odzyskać auto, czasem nie jest rozłożone na czynniki pierwsze i da się jeździć - OK.

I oczywiście, że patrzę na świat przez swój pryzmat - niestety, HELLO, tak robi 99.9% ludzi tutaj ;))) tylko zazwyczaj ich pryzmat jest pewnie dość podobny do Twojego ;))

Natomiast może ten wątek czytają tez osoby o podobnej sytuacji jak moja (AC i GAP fakturowy), i może warto dać im pod rozwagę, czy na pewno chcą, aby samochód się znalazł? Akurat formuła forum nie wymusza stawiania się w czyiś butach, tylko zaprezentowanie wycinka świata przez swój pryzmat - kto chce, ten podąża, kto nie chce, podaje argumenty i rozmawiamy.

Nie chcę żeby sytuacja znowu wymknęła się spod kontroli - zostawmy tę dyskusję w punkcie gdzie jest - ogólnie brawa dla Policji, a każdy z młodym autem niech rozważy we własnym zakresie, czy mu się kalkuluje jego odnalezienie.

jeszcze jedna kwestia w odpowiedzi na pytania w stylu "cieszycie się ze zwrotu z AC po kradzieży, a później narzekacie na wzrost składek". Bardzo proszę osoby, które tak twierdzą o odpowiedź na pytanie: dlaczego jeśli ilość kradzieży z roku na rok maleje, składki AC nigdy jeszcze nie potaniały?
Moje zdanie jest takie, że kradzieże są tylko pretekstem do podwyższania składek, walą to w marżę i w sumie czekają tylko aż się zwiększy ich ilość żeby podnosić składki. Model firm ubezpieczeniowych jest czysto matematyczny, wyliczony i ogólnie dostępny - kradzieżowość raczej jest proprocjonalna do zysku netto ;))

administrator
PostNapisane: So, 14 maja 2016, 21:13 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generalnie chodzi o to, że każda kradzież powoduje u nas straty, mniejsze lub większe. Co naprawy z AC samochodu pokradzieżowego to już kiedyś pisałem o tym jak to było u nas w firmie. Samochód miał monitoring GPS i Policja zamiast od razu przejąć samochód czekała parę godzin, żeby przy okazji rozwalić całą szajkę. Jak ich złapali samochód był już w zaawansowanej rozbiórce (blach) i potem ubezpieczyciel nie chciał pokryć kosztów naprawy, uznał szkodę całkowitą i zostawili wrak w rozliczeniu. Czyli lepiej, żeby się nie odnalazł, ale to w tym konkretnym przypadku. W tym co omawiamy nic wielkiego się nie stało. Złożenie tych cześci jest do ogarnięcia bez problemu, nie będzie śladu a właściciel nic nie straci.

Dobrze, że Policja ich ściga, łapie itd. Bez tego to dopiero byłaby jazda.

Mam GAP, ale nie chcę z niego korzystać, nie chcę nowego samochodu, bo nie chcę przez to przechodzić. Nie ma nic za darmo. To stracony czas, zszargane nerwy i strata kasy. Dlatego się cieszę, że takie sytuacje mają miejsce - przez to nieco się uspokoi, przynajmniej na jakiś czas. Dobrze, że zareagowali od razu i skończyło się jak skończyło, bo kradzież to czyste sk.....stwo, którym się brzydzę jak niczym innym.

Dlatego jestem zdania, że złodziejom trzeba utrudniać życie a nie ułatwiać, bo kradnąc komukolwiek rabują nas wszystkich (wzrost składek).

PostNapisane: N, 15 maja 2016, 00:15 
Bywalec
ZBANOWANY!
To jest jedna z tych kwestii, gdzie nie ma złotego środka niestety. Wg mnie dobrze tu trafić na kumatego policjanta, który zapyta, czy samochód ma się odnaleźć (niektórzy tak robią). Masz 4 letnie auto, niską wartość, chcesz tym jeździć - wtedy auto uznane jest za znalezione, bierzesz je z powrotem. Masz dobre AC - nie da się ustalić pochodzenia części, auto jest nieznalezione, ubezpieczalnia płaci. I błagam niech nikt nie wspomina o jakiejkolwiek moralności bo padnę ze śmiechu ;)))

Można złodziejom utrudniać życie - poprzez zakładanie skutecznych zabezpieczeń zapobiegających. Niech policja (jak w tym przypadku) polega na informatorach, wtyczkach, obserwacji i prowokacji. Dość płacę podatków szczerze mówiąc i mandatów, żeby jeszcze musieć ułatwiać im pracę za swoją kasę (GPS).

PostNapisane: Pn, 16 maja 2016, 09:34 
Prawie fanatyk
Makaronek - sprawa jest w linku kilka postów wyżej niż koleś z łydką. Wejdź w temat zanim dywagacje rozpoczynasz.

cytat :
został odnaleziony w ciągu 2 godzin. Dzięki sprawnej i szybkiej reakcji detektywów, policji oraz sprzętowi, który został wcześniej zamontowany w aucie udało się odnaleźć Mazdę 6 w dziupli na terenie Wołomina. Po zdjęciach możecie zobaczyć, że sprawcy kradzieży prawdopodobnie poszukiwali urządzeń namierzających. Będąc pewnymi, że Mazda nie ma zamontowanych innych zabezpieczeń pozostawili auto w „bezpiecznej dziupli” ale po chwili "wpadli'. Samochód w środku został "rozbebeszony" jak możecie zobaczyć na zdjęciach. Wyraźnie widać, że „Złodzieje” znali się na rzeczy i byli dobrze przygotowani. Informacji nie umieszczałem wcześniej ze względu na dalsze działania Policji, oraz aby niepowołane osoby zbyt szybko się o wszystkim nie dowiedziały. Na miejscu w tzw. "dziupli" było około 8 garaży. Mamy nadzieję że dzięki odnalezieniu tej dziupli zniknie mniej samochodów z dróg.

Pamiętajcie aby montować dodatkowe systemy, urządzenia zabezpieczające w aucie! GPS i fabryczne zabezpieczenia nie wystarczają,..\

koniec cytatu

Więc nie wiem po co o GPS piszesz jak to jest inny kompletnie sposób namierzania, był w tym wątku gdzieś na początku wspominany.
I mamy dowód że działa.
Jest jakiś konkret to zaraz rozmyty przez "a ja\ to bym nie chciał, a to a tamto , gap, srap"

Wiec w podsumowaniu - GPS, GSM się zakłóca, namierzanie radiowe - NIE. To zupełnie inne sprawy. I mamy przykład że DZIAŁA. Rzadki przykład na tym forum, więc może nie zaśmiecajmy tej informacji wynuirzeniami co kto by chciał. Jakby nie chciał to by nie montował i nie płacił abonamentu za to.
Prawdopodobnie coś takiego, łatwo znaleźć sobie samemu firmy:

cytat:

Oto 7 najważniejszych różnic pomiędzy systemami monitoringu GPS/GSM a namierzaniem radiowym:
•System radiowy opiera swoje działanie na częstotliwościach radiowych. Dlatego możliwe jest odnalezienie pojazdów nawet wtedy, gdy zostały ukryte w stalowych kontenerach oraz na parkingach podziemnych.
•System radiowy jest niezależny od operatorów komórkowych w przeciwieństwie do systemów GPS/GSM. Platformy korzystające z komunikacji satelitarnej wymagają do działania aktywnej karty SIM, dzięki której może dochodzić do jednostronnej komunikacji, na podstawie której ustalana jest pozycja modułu. W przypadku systemu radiowego ten problem znika.
•Moduł radiowy nie jest podłączony do zasilania obiektu i nie ingeruje w układ elektryczny pojazdu w przeciwieństwie do systemu GPS. Urządzenie wykorzystuje własne zasilanie bateryjne. Umożliwia to montaż w praktycznie każdym miejscu pojazdu, bez konieczności dostępu do wiązek elektrycznych. Złodziejom trudniej jest więc odnaleźć moduł i go usunąć.
•System radiowy nie pozwala monitorować pojazdu na bieżąco, lokalizuje go tylko po zgłoszeniu kradzieży. Nie ma możliwości wysyłania danych w czasie rzeczywistym, gdyż do tego potrzebne jest połączenie z satelitami GPS oraz z operatorem telefonicznym, który za pomocą sieci GSM prześle dane do serwera. Do zlokalizowania obiektu potrzebna jest cała procedura, a moduł wzbudzić mogą jedynie nasze ekipy za pomocą sprzętu radionamiarowego.
•Po instalacji moduł radiowy jest uśpiony. Aktywuje się, kiedy zaistnieje potrzeba namierzenia pojazdu. W efekcie bateria urządzenia nie jest praktycznie wykorzystywana i wystarcza nawet na 60 miesięcy.
•System radiowy ma większą dokładność niż GPS – wynosi ona kilka centymetrów. Pozwala na wskazanie, w którym miejscu dokładnie jest zamontowany moduł w pojeździe, a więc nie ma żadnego problemu na przykład z ustaleniem, w którym z garaży tworzących ciąg znajduje się namierzany obiekt.
•Systemy radiowe są odporne na zagłuszarki częstotliwości GPS/GSM, gdyż nie korzystają z tej metody komunikacji. Pozwala to mieć pewność, że jeżeli złodziej nie odnajdzie i nie dezaktywuje urządzenia, to pojazd zostanie odnaleziony. Co więcej, nie można zeskanować systemu radiowego, ponieważ nie wysyła żadnych sygnałów. Z tego powodu złodziej nie może mieć pewności, czy auto zostało zabezpieczone.

PostNapisane: Pn, 16 maja 2016, 10:07 
Bywalec
ZBANOWANY!
Ale to ja nie mogłem się odnieść do tego z łydką? To moja wina jest, że jak ja piszę pod gościem z łydą, to Ty się odnosisz do tematu sprzed miliona lat? :)
Bo ja się odnosiłem do tego z łydką ;) temat nie nazywa się "przypadki kradzieżowe jednego gościa z GPS", tylko porusza wiele wątków - mój był nowszy. I nie widzę absolutnie powodu, żebyś mnie pouczał, który temat mam czytać zanim zacznę dywagacje, bo.... bo nie, po prostu ;))

a że działa - wspaniale.... tylko nadal uważam, że w niektórych przypadkach to "działanie" to może być niedźwiedzia przysługa, jeśli policja nie przyjedzie dość szybko.
Gdyby ktoś dawał wybór, czy mienie ukradzione chcesz z powrotem czy wolisz kasę (tak jak jest np przy sprzedaży konsumenckiej ;) ) - wtedy ok.

A tak to różnie może być.

moderator
PostNapisane: Pn, 16 maja 2016, 10:13 
Fanatyk
makaronek, ale tutaj moim zdaniem nie chodzi tylko o ochronę swojego mienia, ale także o to, żeby dorwać tych sk...w którzy Cię tego mienia pozbawiają...

Ja tam mogę stracić na AC, byle by wyłapali ich wszystkich... :P (wiem, że niemożliwe, ale wg mnie warto nawet dla jednego czy dwóch, tak samo nie kupię części z niepewnego źródła, bo moja oszczędność nie może finansować złodziei...)

PostNapisane: Pn, 16 maja 2016, 10:48 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
gzesiolek napisał(a):
tak samo nie kupię części z niepewnego źródła, bo moja oszczędność nie może finansować złodziei...)

Osobiście bardzo popieram takie działanie, oby takich więcej. :piatka:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3314 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 111  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1