Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 20:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4006 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 134  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 10 maja 2016, 12:28 
Nałogowiec
Od: 03.04.2015
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: dolnośląski
Na pewno chodzi ci o Mazde 6 GH? :geek:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 09:31 
Adept
Od: 24.09.2014
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: TS2
Region: zagranica
Moja Madzia ma taką ciekawą przypadłość, że biegi wchodzą z oporem lecz gdy tylko siknik sie zagrzeje to wystarczy pocisnać na biegu do 6000 rpm i biegi wchodzą bajecznie. Niestety po kilku minutach normalnej zmiany biegow problem znowu powraca :-\ jakieś pomysły co może być tego przyczyną?! Dodam jeszcze, że sprzęgło nadaje się już do wymiany.

PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 09:39 
Bywalec
Od: 04.03.2016
Rok produkcji: 2009
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Active+
LPG: Tak
Region: śląski
ZBANOWANY!
Ogolnie to zawsze biegi wchodza lzej przy wyzszych obrotach. Jesli xhodzi o przypadlosc wymien olej i sprzeglo. Auto ma 8 lat i temu sprzeglu juz dziekujemy. Wyjmiesz to pewnie bedzie wypalone, docisk zuzyty a lozysko sie rozpadnie na 3 czesci. Niedawno to przerabialem. Teraz jednym paluszkiem bez wzgledu na obroty. Wsteczny wiadomo czasem trzeba pedal odpuscic i poprawic, w kazdym aucie wystepuje problem.

PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 10:27 
Nałogowiec
Przy wymianie oleju w skrzyni zobacz czy czasem nie ma "brokatu" w starym oleju tj. czy czasem nie ma opiłków co mogłoby wskazywać na faktyczne zużycie skrzyni, ale wątpię żeby to było to.

PostNapisane: Cz, 12 maja 2016, 16:37 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Region: łódzki
christtoph napisał(a):
Ogolnie to zawsze biegi wchodza lzej przy wyzszych obrotach. Jesli xhodzi o przypadlosc wymien olej i sprzeglo. Auto ma 8 lat i temu sprzeglu juz dziekujemy. Wyjmiesz to pewnie bedzie wypalone, docisk zuzyty a lozysko sie rozpadnie na 3 czesci. Niedawno to przerabialem. Teraz jednym paluszkiem bez wzgledu na obroty. Wsteczny wiadomo czasem trzeba pedal odpuscic i poprawic, w kazdym aucie wystepuje problem.

Lata raczej nie swiadczą o tym czy sprzęgło kwalifikuje się do wymiany, a prędzej sposób eksploatacji czy nawet ilośc km. Ja jeździłem wcześniej autem 11 lat i nigdy ze sprzęgłem nie miałem problemów. Ogolnie to są mozna powiedzieć takie przypadłości M6, bo sporo osób ma problemy z biegami lub z dziwnie bioracym lub twardym sprzęgłem. U mnie też dziwnie bierze, bo trzeba uważać przy ruszaniu na szarpanie czy tzw "kangura", ale ogólnie nie uslizguje się i wydaje się być ok.

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 07:25 
Nałogowiec
krzysiek1980 napisał(a):
U mnie też dziwnie bierze, bo trzeba uważać przy ruszaniu na szarpanie czy tzw "kangura", ale ogólnie nie uslizguje się i wydaje się być ok.

sprawdź poduchy, może buja motorem lub skrzynią i stąd to szarpanie. U żony jedna z poduszek pod silnikiem kwalifikowała się do wymiany, wiadomo, auto mniej "wyrafinowane", bo Mazda 2, a nie 6, ale po wymianie szarpanie (czy wręcz bujanie) ustało.

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 07:59 
Bywalec
ZBANOWANY!
Wiem ze wymiana sprzegla to bolaczka kazdego, decydujac sie na auto albo z potrzeby , albo z przyjemnosci trzeba do paliwa dodac koszty utrzymania. Ja mam dosc malo bo licze 160 zeta na miesiac co daje prawie 2 tysi rocznie. Np do focusa za ktorego zaplacilem 8 tysi przez 4,5 roku wlozylem z lpg 13 tysi. Najwiecej jednorazowo przed wyjazdem do bulgarii 3.5 tysi, sprzeglo kmpl, pompa,wysprzeglik, rozrzad po 4 latach, cewke,kable,swiece,sworznie,zimmeringi wszystkie,klima,oleje,filtry,plyny wszystko co ciekle, szybe przod,kpl hamulcow tarcze i klocki i wiele innych. Panowie auto ma byc sprawne. Jego stan swiadczy o wlascicielu. Nie wystarczy by lsnilo. Choc milo jak jest tez zadbane. Wiem ciezko niektorym ale jak ktos decyduje sie ma 8 letnia 6 to na co liczy ze mazda no problem. Teraz jade niedlugo w trase tez mam obawy bo nie znam jeszcze auta dobrze i nie wiem co mi moze poleciec. Akurat jade po unii, bede mial polise podrozna z holowaniem do 1000 km a jade 1000 od domu to nie pekam ale jakby mi auto w serbskich tunelach noca wysiadlo z dziecmi to co bym zrobil ??? Nie poruszam juz wogole tematu diesla i sprzegla , bo kazdy kto kupuje to auto musi liczyc ze dopadnie go wymiana i 5 tysi nie jego. Pozdrawiam

-- Dodano: Pt, 13 maja 2016, 08:59 --

Dodam, ze procz rozrzadu i sprzegla i uszczelki pod glowica, wszystko robie sam na asfalcie pod autem na lewarku dlatego tez duzo oszczedzam na mechanikach. Jeszcze walkow nigdy nie ruszam, zaworow itp bo na tym sie nie znam no i elektroniki tez bym w mazdie nie ruszyl

PostNapisane: Pt, 13 maja 2016, 19:01 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
khad napisał(a):
sprawdź poduchy, może buja motorem lub skrzynią i stąd to szarpanie. U żony jedna z poduszek pod silnikiem kwalifikowała się do wymiany, wiadomo, auto mniej "wyrafinowane", bo Mazda 2, a nie 6, ale po wymianie szarpanie (czy wręcz bujanie) ustało.

Tylko tutaj to odczuwam taką relację sprzegło-gaz. Czasami jest ok., ale ogólnie to dziwnie bierze jak by było bardzo wrazliwe na ilośc dodawanego gazu i szybkość popuszczania. Jak puszczam powoli i mało gazu to mułowato rusza, ale wystarczy że minimalnie dodam więcej gazu i już gwałtownie wyrywa do przodu. Brak takiego płynnego rozwijania mocy, tak bym to nazwał. Czasami były takie efekty przy blokującej się i brudnej przepustnicy, ale ja swoją w krótkim czasie czyściłem 2 razy. Powiem tak, w starym aucie ruszałem rutynowo i nie skupiałem się na tej czynności, natomiast tutaj ruszanie z jedynki to zawsze trochę taka niewiadoma i lekki stres.

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 10:02 
Bywalec
ZBANOWANY!
Po ostatnim i w sumie pierwszym w zyciu mandacie za telefon mysle o zestawie do auta. Mam tylko aux. Myslicie co moglbym zamontowac bo zupelnie nie wiem, nigdy nie mialem jakos, czy poczekac az zamontuje stacje multimedialna ?! Tyle ze najwczesniej w przyszlym roku albo wcale , ze stacja czesciej kradna niz bez dlatego rozwazam zestaw.

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 10:46 
Adept
Sorka chłopaki byłem offline... odnośnie tego dziwnego zachowania przy zmianie biegow. To po przrciagnieciu na biegach lewarek chodzi elegancko co jest zrozumiale, ale efekt utrzymuje sie przez kilka minut przy niskich obrotach (2500) a potem znowy zaczyna sie silowanie z lewarkiem. Czy jest to wina pompy? Teraz tak odnosnie oleju to wymienialem 1.5 temu na motula bo przy zakupie to byla wogole tragedia(wstecznego nie szlo wbic) teraz jest troszke lepiej tylko jak zimno na dworze to problemy sa z cofaniem :-\ odnosnie sprzegla to auto ma tylko 180k km ale ze jezdzila przedtem baba to sprzeglo ma juz dosc. W sumie pomeczylbym sie jeszcze ale serio mnie wkur... to szarpanie przy ruszaniu i zmianie biegow plus mega twardy pedal sprzegla! Zeby bylo smieszniej na strychu lezy komplet sprzegla Exedy ktory kupilem sobie na zająca ale niestety nie moge sobie pozwolic aby auto trafilo na 2 dni do mechanika... no i dodatkowo chcialbym wymienic wysprzeglik w skrzyni tylko nie wiem ktory to dokladnie bo internety pokazuja chyba ze 3 rodzaje :-!

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 10:48 
Bywalec
ZBANOWANY!
Tu nie ma wysprzeglika jest docisk, tarcza,lozysko okragle bez odstajacych elementow

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 10:48 
Adept
Acha jak wymieniałem olej 1.5 roku temu to poza faktem, że był mega czarny to żadnych opiłków nie było a biegi wchodzą ciężko od momentu zakupu więc 3mam kciuki aby ze skrzynią nic złego się nie działo

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 10:53 
Bywalec
ZBANOWANY!
Sprzeglo juz rozsypane, w koncu staniesz na drodze. Wymiana sprzegla 4 h U MNIE TRWALA tylko w 6 gh trzeba sie liczyc z odpalaniem srub i wierceniem i gwintowaniem przy demontazu sań wtedy 2 dni i trzeba na stacje kontrole zrobic najlepiej bez oslony. U mnie sruby poszly spoko

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 11:05 
Adept
Mi mechaniki powiedziały, że 2 dni im to zajmie i że dobrze wymienić wysprzęglik:
http://www.eurocarparts.com/ecp/c/Mazda ... c95&000072

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 11:14 
Bywalec
ZBANOWANY!
To jest pompa sprzegla :wink: . Wysprzeglik bylby w sprzegle ale nazywaja tez wysprzeglikiem. Mazda nie ma wysprzeglika . Jesli nie ma wycieku nie wymienia sie. To ustrojstwo sluzy do tloczenia plynu. Jesli jest zepsute to wylacznie cieknie. Plyn przelac caly przez hamulce i przez pompe sprzagla i odpowietrzyc jak najbardziej. Pompa sporo kosztuje dobra okolo 250 chyba pln, jest latwa do wymiany, mozna to w kazdej chwili zrobic. Im pasuje bo kasa za kolejna wymiane

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 11:15 
Adept
Wiesz jak wpisałem wysprzeglik w translatorze to wlasnie mi wyskoczył slave cylinder. Myslalem ze on sie znajduje w skrzyni wiec dlatego warto go wymienic. A pompa to jest chyba master cylinder. O wlasnie to ustrojstwo:
http://www.eurocarparts.com/ecp/c/Mazda ... 075&000434
Nie znam się na tym!!!
Ale jesli mozna oba wynienic bez zrzucania skrzyni to poki co sie wstrzymam no chyba ze kupie jakos na promocji tak jak sprzeglo :-)

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 11:45 
Bywalec
ZBANOWANY!
Nie wiem jak mam ci wytlumaczyc , ze mazda 6 gh rocznik 2008 nie ma wysprzeglika?

-- Dodano: So, 14 maja 2016, 12:38 --

maruda1986 a teraz widze skad masz nick <hahaha>

-- Dodano: So, 14 maja 2016, 12:45 --

maruda1986 napisał(a):
kupie jakos na promocji tak jak sprzeglo

Co to znaczy, to jakie sprzeglo kupiles i za ile. ?

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 11:45 
Adept
Jak dziecku :-P ja Ciebie rozumiem! Po prostu opisuję jak wyglądały moje poszukiwania części po tym jak Janusze kazali wysprzęglik też wymienić :-) Rozumiem, że M6 ma dwie pompy skoro są 2 różne dostępne do kupienia(master, slave) czy tak?

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 12:00 
Bywalec
ZBANOWANY!
To co pokazales wlasnie w ostatnim linku to jest pompa sprzegla, przymocowane do pedalu sprzegla. Trzeba tam kilka elementow zdemontowac zeby sie dostac ale da sie spokojnie opanowac. Pompa sluzy do tloczenia plynu aby wysprzeglac i zasprzeglac mechanizm. Gdy ulkad jest nieszczelny powoduje zapowietrzanie pompy. Jesli biegi jeszcze wchodza powinienes zaczac od odpowietrzenia, jest tam koncowka z korkiem plastykowym lub gumowa zaslepka podobna do tej , ktora jest na odpowietrznikach hamulcow. Pompe odpowietrza sie bez naciskania pedalu ale poprzez odkrecenie korka zbiornika plynu hamulcowego rownoczesnym spuszczaniu z pompy i dolewaniu dot4 do zbiorniczka. Nie ma obawy ze hamulce sie zapowietrza pod warunkiem ze w zbiorniku bedzie ciagle plyn. Odpowietrznik tylko lekko odkrecasz klucz 8 az poleci plyn, nie caly. Najlepiej uzyc wezyk odpowiedniego przekroju i sloik zeby w glebe nie wylewac

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 12:04 
Adept
Już ją kojarze bo ją odpowietrzałem przy okazji wymiany płynu w hamulcach. Czy ta pompa jest tylko dla sprzęgła czy do hamulcy tez? I czy jeśli ta pompa nie cieknie to mimo to może być jakoś uszkodzona i nie tłoczy dobrze płynu?

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 12:12 
Bywalec
ZBANOWANY!
moze byc wylacznie zapowietrzona lub rozszczelniona, tloczek sie nie zaciera bo pracuje w cieczy ale uszczelniacz tloczka sie zuzywa i cieknie wtedy podobnie jak w amortyzatorach.

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 12:17 
Adept
Ok! To ja ją jeszcze obadam i odpowietrze ponownie może coś pomoże! A jak tylko uda mi się skombinować od kogoś auto to wbijam Madzie na warsztat niech zmieniają w końcu to sprzęgło! Dzięki za pomoc i za cierpliwość!!! Miłego weekendu :-) Pozdro

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 20:36 
Bywalec
ZBANOWANY!
Spoko w sumie nic ci nie pomoglem bo mi jak np w oplu biegi zniknely to okazalo sie ze pompa ciekla, wysprzeglik ciekl, sprzeglo bylo zuzyte, i na koniec wymienilem mechanizm zmiany biegow i to dopiero wszystko wymienione pokazalo jak powinny biegi wchodzic, olej w skrzyni nasmarowal. Pozdrawiam

PostNapisane: So, 14 maja 2016, 21:02 
Bywalec
Od: 04.02.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
christtoph napisał(a):
To jest pompa sprzegla :wink: . Wysprzeglik bylby w sprzegle ale nazywaja tez wysprzeglikiem. Mazda nie ma wysprzeglika . Jesli nie ma wycieku nie wymienia sie. To ustrojstwo sluzy do tloczenia plynu. Jesli jest zepsute to wylacznie cieknie. Plyn przelac caly przez hamulce i przez pompe sprzagla i odpowietrzyc jak najbardziej. Pompa sporo kosztuje dobra okolo 250 chyba pln, jest latwa do wymiany, mozna to w kazdej chwili zrobic. Im pasuje bo kasa za kolejna wymiane

Czegoś nie rozumiem i się pogubiłem. Jeżeli twierdzisz, że GH'2008 nie ma wysprzęglika, przy pedale sprzęgła jest pompa, to co jest na drugim końcu układu hydraulicznego? Bo ja zawsze myślałem, że wysprzęglikiem nazywamy siłownik umieszczony przy łapie sprzęgła, służący do jej przesuwania. Wysprzęglika nie uświadczymy w autach, gdzie układ sprzęgłą oparty jest na lince (fachowo cięgna Bowdena), ale o to szóstki nie podejrzewam, skoro w starej 626GV z 90 był już układ hydrauliczny.

PostNapisane: N, 15 maja 2016, 15:09 
Weteran
Od: 05.12.2013
Rok produkcji: 2017
626 GE / GF / GG / GY / GH, posiadają hydrauliczny wysprzeglik sprzęgła.

...only by Tapatalk...

PostNapisane: N, 15 maja 2016, 16:44 
Adept
No dobra czyli jednak mam wysprzeglik :-) a skoro go mam to dobrze by bylo go wymienic.
Z opisu wynika, że wysprzęglik w skrzyni to jest slave cylinder.
Czy firma Pagid da rade czy może poszukać czegoś lepszego?
http://www.eurocarparts.com/ecp/c/Mazda ... c95&000072

PostNapisane: N, 15 maja 2016, 18:55 
Bywalec
Od: 04.02.2016
Rok produkcji: 2016
Region: mazowiecki
Millerek napisał(a):
626 GE / GF / GG / GY / GH, posiadają hydrauliczny wysprzeglik sprzęgła.

No to do kompletu jeszcze 626GD :-P Starszych mazd nie miałem, więc się nie wypowiem...

@maruda1986: maiłem dwa samochody (626 i isuzu) z hydraulicznym starowaniem sprzęgła i w obu prędzej czy później wystąpiła konieczność wymiany wysprzęglika. W obu przypadkach zignorowanie początkowych objawów - nierówny opór na pedale sprzęgła i kłopoty ze zmianą biegów, skutkowało unieruchomieniem auta i holowaniem. Z racji że koszt w obu przypadkach nie przekraczał 200PLN, tak więc wyszło że nie ma co kombinować i bawić się z dobieraniem uszczelek itd.
Czy wysprzęglik jest do wymiany, łatwo sprawdzić gdyż jest on na wierzchu skrzyni biegów i jego działanie (przesuwanie łapy sprzęgła) i ewentualne wycieki łatwo sprawdzić - czasami lepszy dostęp do niego jest od dołu. I w sumie czego się nie zamontuje (w sensie producenta), powinno wytrzymać kolejnych 8-10 lat. Wymiana zajmuje jakieś 20 minut z odpowietrzaniem układu włącznie i nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności i narzędzi - wystarczą w sumie tylko dwa klucze.

PostNapisane: Pn, 16 maja 2016, 07:45 
Bywalec
ZBANOWANY!
shutter napisał(a):
Czy wysprzęglik jest do wymiany, łatwo sprawdzić gdyż jest on na wierzchu skrzyni biegów i jego działanie (przesuwanie łapy sprzęgła)

Oczywiscie w tym wyjaśnieniu zgadzam się ze istnieje w GH wysprzeglik ja natomiast znam to ustrojstwo pod nazwa mechanizm zmiany biegow. No w każdym bądź razie maruda1986 nie kombinują tylko wymieniaj wszystko i masz co najmniej 10 lat jezdzenia normalnego a jeśli sportowego :wink: to już zależy od rodzaju sprzegla, wersja zwykla normalne sprzeglo np. LUK wystarczy, jeśli chcesz szalec i palic gumy to musisz zainwestować w sportowe sprzeglo np. Exedy dawne DAIKIN lub inne to już wg uznania. Dodam tylko ze kupować to wyłącznie markowe części nawet najniższej ceny ale markowe uznanych firm. Zycze powodzenia

PostNapisane: Pn, 16 maja 2016, 07:53 
Adept
Na wielkanoc była 41% obniżka w jednym ze sklepów internetowych więc kupiłem Exedy za cene o wiele niższą niż bym kupił LUK :-D teraz jeszcze olej, wysprzęglik, jakieś auto zastępcze i do boju ;-)

PostNapisane: Pn, 16 maja 2016, 08:02 
Bywalec
ZBANOWANY!
maruda1986 napisał(a):
Na wielkanoc była 41% obniżka w jednym ze sklepów internetowych więc kupiłem Exedy za cene o wiele niższą niż bym kupił LUK :-D teraz jeszcze olej, wysprzęglik, jakieś auto zastępcze i do boju ;-)
no i super. Wiesz z tymi mechanizmami to trzeba dokładnie zasiegnac jezyka, jest tyle modeli aut i konstrukcji ze zanim pojedziesz do mechaniora to ty musisz już wiedzieć co jest uwalone i co wymieniac, oni potem kombinują i już się przekonałem,dobry znajomy prawie przyjaciel , codziennie kawke pilem w warsztacie z rana, dbal o auta a okradl mojego kolego którego osobiście poleciłem i prosiłem o opieke nad jego autem. Już do nich nie jezdze dlatego kiedyz pytałem tu o mechanika dobrego co robi mazdy na slasku w okolicy Chorzowa. Nie daj się wykiwać kup wszystko unikniesz marzy na częściach, oni tego nie lubia dlatego zanim pojedziesz spytaj i umow się na koszt wymiany , weź ze sobą świadka a najlepiej nagraj cala rozmowe, tylko istnieje rysyko pourywania srub i wtedy mogą nawet 100 % podnieść bo wiercenie i gwintowanie zajmie im półtorej dnia , bo musza zjeść ,zapalić, ponaprawiać 30 innych drobnych usterek, ze 3 auta nagle przypadki bo ktoś wieczorem w trase jedzie, weź sobie załatw auto na 4 dni minimum zawsze możesz oddac wcześniej. Powodzenia

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4006 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 134  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1