Teraz jest Pt, 6 lut 2026, 22:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4006 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 134  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 23 kwi 2016, 08:41 
Nałogowiec
Od: 14.03.2015
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Nigdy nie zalewałem nic co czyści np. wtryski, ale czytałem że pomagają takie zabiegi. Natomiast rok temu zalewałem płukankę przy zmianie oleju i zleciała smoła. Sam olej nawet najlepszy nie usunie zalegających nagarów, laków i osadów, więc płukanka to dobry sposób na utrzymanie wnętrza silnika w czystości. U ciebie moglo być podobnie jak u mnie spore zaniedbanie ze strony poprzedniego własciciela, czyli długie interwaly wymiany oleju, możliwe że kiepskiej jakości sam olej. Jak wymieniałem oliwe po zakupie auta, to po zalaniu swieżego na drugi dzień już był czarny, więc można się domyslać co tam w silniku było. Po płukance przez 2 tys km olej był nadal czysty. Druga kwestia to taka że handlarze kręcą liczniki, auta stoją długi czas gdzieś na placu, dolewane sa jakieś swiństwa żeby auto nie spalało oleju, nie dymiło itp., więc nigdy nie wiemy co kupiliśmy a prawda wychodzi po pewnym czasie eksploatacji.

PostNapisane: So, 23 kwi 2016, 13:23 
Nowicjusz
Od: 06.09.2014
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: -
Region: mazowiecki
Czy ktoś wie może, o co może chodzić mazdzie? Przy ostrym hamowaniu włączyły się samoczynnie spryskiwacze reflektorów, o co biega?
(natomiast nie zauważyłem, żeby włączyło się sygnalizowanie awaryjnego hamowania światłami awaryjnymi, a chyba powinno, w przeszłości raz tak było)

PostNapisane: So, 23 kwi 2016, 22:34 
Adept
Od: 06.09.2015
Rok produkcji: 2019
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyDream
Mam dość dziwny objaw podczas jazdy na autostradzie. 140 km/h na tempomacie i pojawiają się dziwne drgania. Ciągle podobny schemat - kilka sekund drgania i podobny czas przerwy i tak cały czas. Te interwały wahają się od ok. 6 do 11 sekund. Wydaje mi się, że podczas podjazdów drgania są mocniejsze, ale nie jestem na 100 % pewien. Miałem niedawno regenerowane felgi i początkowo myślałem, że to może opony się ułożyły na nich i będzie trzeba jeszcze raz wyważać, ale drgania byłyby ciągłe a nie przerywane.

Mam jedno podejrzenie, ale mogę się sugerować niepotrzebnie usłyszaną wcześniej sugestią. macie pomysły co to może być?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: So, 23 kwi 2016, 22:48 
Adept
Od: 06.04.2016
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
ZBANOWANY!
Na początek sprawdziłbym zawieszenie, każdy element. Tu przyczyn może być naprawdę dużo.

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 06:45 
Nałogowiec
Te drgania to niekoniecznie mogą być od kół czy zawieszenia. Wcześniej miałem taki objaw, że jak jechałem ze stałą predkością np. 60 km/h lub zadaną prędkością na tempomacie, to potrafiło wystepować takie uczucie jak by szarpania. Czytałem że to może być wina zabrudzonego EGR, świec zapłonowych, kabli, przepływomierza, lewego powietrza lub zabrudzonej przepustnicy. Tak więc potencjalnych powodów sporo. U mnie pomogła wymiana świec. Tylko pytanie czy podczas przyśpieszania też masz takie drgania, czy tylko jadąc ze stałą prędkością? Miesiąc temu też wymieniałem koła na letnie i nie wyważyłem, też miałem bicie przy wyższych prędkościach.

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 08:03 
Adept
Przepustnicę i EGR niedawno czyściłem, te drgania są tylko przy prędkościach 100+ i czasami podczas przyspieszania przy tych prędkościach drgania są większe, ale czasami... no właśnie trudno dojść co to może być a dla takiej pierdoły wymiana pół auta to trochę głupota...

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 08:19 
Nałogowiec
Od: 25.06.2013
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Region: zagranica
Dwumas?

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 08:59 
Bywalec
Od: 04.03.2016
Rok produkcji: 2009
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Active+
LPG: Tak
Region: śląski
ZBANOWANY!
Smoku Dwumasa to przy wyzszych obrotach zazwyczaj przestaje drgac .Racjel Oczywiscie to ciebie nie dotyczy bo masz pb. Proponowalbym diagnostyke calego spodu z trzesieniem amorow, hamulce, wszystko. W chorzowie zazwyczaj prywatnie pogadac to robia za 20 zeta, mialem juz po zakupie auta i teraz po wymianie sprzegla bo cale sanie wyjjmowane byly.
Racjel przyznaj się, że masz lpg :-P

-- Dodano: N, 24 kwi 2016, 09:57 --

Rafal no ewidentnie zle zlozone, u mnie ciasno jak u cnotki :wink:

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 09:33 
Wstydliwy
Od: 14.03.2016
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Wersja: Comfort
Siemaneczko wszystkim fanom japońskiej marki szybkie pytanie to czy nadal dobry jest ten olej Dexalia bo co czytam posty kazdy próbuje cos innego i ..... a szykuje się wymiana... pozdro :wink:

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 09:50 
Adept
ZBANOWANY!
Olej dobry, bo czemu niby nie. ;-)

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 09:57 
Bywalec
ZBANOWANY!
każdy olej markowy jest dobry byle parametry były dostosowane do marki, silnika i przejechanych tkm <%>

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 10:03 
Wstydliwy
Od: 14.03.2016
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Wersja: Comfort
No to brnę dalej w te oleisko :) czasem warto zapytać..... :drunk: a czy trzeba też w benzynce martwić sie o smoka w misce olejowej czy to raczej dotyczy diesla :idea:

Ostatnio edytowano N, 24 kwi 2016, 10:19 przez Griszabytom, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 10:11 
Adept
ZBANOWANY!
Disli.

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 11:07 
Adept
christtoph
Nie mam lpg :)

Ja im więcej o tym myślę to coraz bardziej skłania mnie do wniosku, że to sprzęgło. Nie ślizga się, ale ok 8 tys km temu przy kupnie podczas sprawdzenia w serwisie gościu mówił, że się kończy i jest twardy pedał, kilka tys później to samo słyszałem już w Łodzi w Matsuoka. Niczym to się jeszcze nie objawiało więc nie ruszałem(a twarde sprzęgło było od początku kiedy mam to auto więc się przyzwyczaiłem).

Jeszcze trochę poczekam i będę obserwował, ale już się rozglądam za sprzęgłem xD

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 11:43 
Nałogowiec
Najlepiej gdybyś konkretnie sprawdził kiedy to zjawiosko występuje? Jeśli to występuje zawsze po przekroczeniu pewnej prędkości, to raczej zawieszenie bym odrzucił, a skupił się na kołach/oponach. Przeważnie daje się wyczuć czy to coś od zawieszenia czy silnik może szarpie? Jeżeli to szarpanie jest nie zawsze, to też raczej nie wina kół czy opon. Zawieszenie to raczej przy jakiś nierównościach, amory przy hamowaniu itp. Sprzegło, to trochę przypadłość tego modelu bo ja też mam ciut twardsze niż w poprzedniej maździe. Dodatkowo często powielana jest opinia o twardej okładzinie, bo ja od początku muszę się skupić przy ruszaniu żeby tzw. kangura nie zrobić i to nie tylko u mnie jest podobne zjawisko. O twardym sprzęgle sporo czytałem w przypadku modelu GG przed liftem i nieraz pomagało wymiana płynu hamulcowego + odpowietrzenie wysprzęglika. Zresztą, jak sprzęgło się kończy to będzie czuć że się ślizga.

Griszabytom jak chcesz kupować Dexalie, to kup sobie ELF Evolution SXR 5W30, bo to praktycznie ten sam olej tylko z inną etykietą. Żeby było śmieszniej, jeden i drugi olej produkuje koncern Total, a ludzie przepłacają za etykiete ze znaczkiem Mazdy. Poczytaj w necie i porównaj karty charakterystyki to się przekonasz :wink: Plus ELF'a że dostaniesz go na każdej stacji czy sklepie. Osobiście jednak, jak silnik by nie brał oleju wolałbym zastosowac coś lepszego np. Valvoline Synpower FE 5W30 lub Amsoil ( to już olej premium). Zależy ile chcesz w roku przeznaczyć na dobra oliwę?

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 12:10 
Bywalec
ZBANOWANY!
miałem większość objawow na twardym i mocno odbijającym pedale sprzegla poczawszy, braku mocy na wyższych biegach, drganiu dzwigni biegow, szarpaniu przy ruszaniu. LUK zalatwil wszystko. Po prostu teraz dopiero czuc przyjemność z jazdy, plynna zmiana biegow, kop nawet na 5 biegu przy 100 km, lekkość ruszania. Polecam wymiane. Istnieje pewne zagrozenie, mianowicie zrywanie lebkow srub san i potem wiercenie. Trzeba szukac warsztatu który bierze to pod uwagę. U mnie bez problemu.

Griszabytom ja wlalem castrol magnatec 5w30 i nie narzekam od 7 lat na tej marce.

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 12:27 
Nałogowiec
Castrol jest chyba najbardziej odradzaną marką oleju, i nie tylko na tym forum. Pozostawia podobno jakiś syf w silniku - opinie machaników. A ile dałeś za kompletne sprzęgło?

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 12:43 
Bywalec
Od: 04.04.2014
Region: małopolski
Panowie, w którym miejscu znajduje się MAP Sensor? Może ktoś pstryknąć fotke? Szukałem na rurze od intercooler'a ale nie widzę.

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 12:54 
Adept
ZBANOWANY!
krzysiek1980 napisał(a):
Castrol jest chyba najbardziej odradzaną marką oleju, i nie tylko na tym forum. Pozostawia podobno jakiś syf w silniku - opinie machaników. A ile dałeś za kompletne sprzęgło?

Dokładnie. Też słyszałem wiele negatywnych opinii na jego temat.

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 14:42 
Bywalec
ZBANOWANY!
rsha napisał(a):
krzysiek1980 napisał(a):

Dokładnie. Też słyszałem wiele negatywnych opinii na jego temat.

za dużo słuchacie a za mało faktow :wink: , może dotycza one diesli , stosuje ten olej od 7 lat i jest mi z nim dobrze, już kiedyś pisałem ilu kierowcow tyle opinii pozatym to już nie ten sam castrol co w latach 80 tych. ten sam negatywny oddzwiek ma montowanie lpg do mazdy , forda tez nie zalecają gazowac , wszystkie opinie sa po to żeby zachecac do zakupu swojego produktu. Ja sprawdzam na własnej skorze opierając się na poradach doświadczonych mechanikow zarówno w realu jak i na forach, sam kupuje wszystko do auta,czesci,oleje,plyny,smary, nigdy nie licze ze ktoś będzie tak dobry żeby kupic w warsztacie to co ja chce :)
Za kpl sprzegla dalem 660 pln + 136 pln za olej do skrzyni castrol syntrans v fe 75w80 bo tylko w sieci znalazłem w dobrej cenie

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 14:57 
Adept
ZBANOWANY!
Ja też tak kupuję i nigdy się nie zawiodłem. Wybieram jednak produkty sprawdzone przez użytkowników Mazd, a nie według opinii kilku januszy z internetu.
Temu też np jestem tu, by dowiedzieć się, co akurat jest najlepsze dla mojej mazdy.
Tu masz dwa produkty, które na pewno będą lepsze od tego Castrola.
https://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2077.pdf
http://www.mitasuoil.com.pl/files/20095 ... -443_1.pdf

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 15:08 
Nałogowiec
To za sprzęgiełko trochę trzeba wydać + cena za robociznę :) Co do Castrola, to sporo jest w necie opinii osób co po eksploatacji na tym oleju rozbierało silnik i wizualnie można bylo ocenić jak to w środku wyglądało. To nie tylko są opinie na forum Mazdy, ale również spotkałem się z podobnymi na innych forach motoryzacyjnych, więc coś musi być na rzeczy. Jasne, 99% z Nas nie rozbiera silnika, więc skąd ludzie mają wiedzieć jak sprawuje się dany olej po iluś tam tysiącach km? Ogólnie opinie są takie, żeby kupować oleje nie rozlewane w PL, bo mniejsza szansa na trafienie podrobionych, a Castrol i Mobil są najczęściej podrabianymi olejami, bo i najbardziej popularnymi.

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 15:24 
Wstydliwy
Od: 24.04.2016
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
Witam wszystkich,
Od razu powiem, że słabo znam się na mechanice, ale mam zamiar się podciągnąć. Kilka dni temu kupiłem moją pierwszą mazdę. I od razu mam do Was pytanie ogólne.
Nieopatrznie puściłem sprzęgło stojąc w miejscu na biegu (i włączonym silniku). Wiadomo, co się stało - szarpnęło i silnik zgasł.
Powiedzcie mi proszę, co dzieje się wtedy w silniku i jak niebezpieczne to jest dla niego.

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 15:24 
Adept
ZBANOWANY!
Te chyba z górnej półki nie było, więc cena jeszcze akceptowalna. Za lepsze wychodzi koło tysiączka + robota.
Ja nie tylko tu się udzielam. Opinie na temat Castrola nie zmieniły się od ostatnich 3 lat, od kiedy to, zainteresowałem się grubiej motoryzacją.
Jeśli komuś odpowiada, to spoko, nic mi do tego, jednak warto wiedzieć, że na rynku są produkty lepsze i bardziej polecane.

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 16:09 
Bywalec
ZBANOWANY!
Czym sie rozni silnik 1.8 16v 120 kM MZR od silnika 1.8 16v 115 kM zetec E ? Tylko tym, ze roznica 5 kM lecz przy wyzszym momencie obrotowym co i tak nie czyni go mocniejszym od zeteca. Konstrukcja i zastosowane materialy sa identyczne. Przypominam o wspolpracy forda z mazda. Przeciez nie rozmawiamy o zastosowaniu castrola do cx5 czy jakiegos skyactiva w nowoczesnej konstrukcji. 5 lat fordem przejezdilem na castrolu i na lpg okolo 100 tkm bez ani jednego problemu z silnikiem. Walilem trasy ponad 1600 km w upalach na balkany. Olej spisuje sie swietnie. Zuzycie oleju na 20 tkm to niecale 200 ml. Polsynteryka. Nie zmieniam tego co dobrze sie sprawuje. Dodam ze olej castrol w skrzyni ktory mam, stosuje fabrycznie audi i vw. Olej kupuje tylko u kumpla w sklepie nigdy luzem, zawsze z certyfikatem i oryginalne opakowanie.
Jesli chodzi o sprzeglo nie powiedzialem, ze z najwyzszych lotow ale jesli dla kogos luk nie jest dobra marka no to sorry :wink: luk sprawdzony i autko plywa teraz az milo. Koszt wymiany 300 pln . :wink:

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 16:12 
Nałogowiec
Stary, ale nikt nie napisał że silnik się zatrze i że nastapi detonacja po zastosowaniu Castrola :-P Po prostu z tego co się zorientowałem czytając mnóstwo wpisów w necie, to Castrol pozostawia po sobie depozyty. Żeby stwierdzić wyższość innych olejów to należało by kupić dwa salonowe auta, zalać je innymi olejami i przejechać z 300 tys km po czym rozebrać i ocenić zuzycie podzespołów, czystość itd. Przecież silnika w każdym swoim aucie nie rozbierasz, żeby stwierdzić co tam jest w środku? Po pewnym czasie dopiero mogą pojawić się jakieś stukające popychacze, problem z większym poborem oleju, szybszym zużyciem elementów w silniku. To tak jak byś przez 20 lat jadł wysoko przetwrzone jedzenie, a twój brat zdrowe żarcie. Po tych 20 latach tez nóg nie wyciągniesz, ale już w wieku 50-60 lat możesz odczuć bardziej skutki takiego odżywiania w stosunku do zdrowego trybu życie Twojego brata :) To coś podobnego jest z silnikiem. Każdy leje co mu tam pasuje, ale ja zamiast Castrola bym postawił na produkty np. Valvoline, żeby nie polecać już olejów klasy premium za dużo wyższe pieniądze. W necie jest sporo pozytywnych opinii o tej marce, zarówno Maxlife jak i Synpower, chociaż to oleje HC, ale z dobrymi dodatkami i sprawdzone, a co najważniejsze rozlewane w Holandii. Cenowo tez wychodzą spoko. Nawet Ci powiem że wolałbym zalać jakiegoś ELF'a, Totala czy Shella. Motul tez masz w dobrych cenach, ale w tym przypadku lepiej kupowac od bezpośrednich dystrybutorów dla pewności.

PostNapisane: N, 24 kwi 2016, 17:10 
Bywalec
ZBANOWANY!
krzysiek1980 napisał(a):
Żeby stwierdzić wyższość innych olejów to należało by kupić dwa salonowe auta, zalać je innymi olejami i przejechać z 300 tys km po czym rozebrać i ocenić zuzycie podzespołów, czystość itd.

dokładnie i to jest uczciwe podejście do tematu
krzysiek1980 napisał(a):
Po prostu z tego co się zorientowałem czytając mnóstwo wpisów w necie, to Castrol pozostawia po sobie depozyty

castrol jest produkowany w technologii inteligentnych molekuł dla zapewnienia stałej i aktywnej ochrony silnika już od momentu rozruchu i rozgrzewania silnika. Natomiast sa już oleje z nanotechnologia co powoduje wyzszosc tych olejow nad castrolem i tu się zgadzam również z toba gdyż każdy olej w takiej technologii powoduje pozostawienie w silniku nadwyżki, gdyż cząsteczki na stale pokrywają elementy silnika, w skrzyni biegow np. jest to bardzo dobrym czynnikiem, w silniku również pod warunkiem ze jest zmieniany w odpowiednim czasie, ja olej zmieniam co 10 tysięcy czyli 2 razy w roku , kiedyś raz w roku bo mniej jezdzilem :-P
Minimalny dystans tej mazdy u mnie 5 lat i około 130 tkm czyli jak go będę sprzedawal bedzia miała 206000 wtedy odswieze temat oleju :wink: teraz już dajmy spokoj . Za 9700 km czyli około października będę zmienial olej na zime, wezme pod uwagę twoje sugestie i poczytam w necie, sprawdze tez jak będzie sprawowala się mazda na tym oleju i pomyślimy co wlac przed zima papa

PostNapisane: Cz, 28 kwi 2016, 00:50 
Nałogowiec
Od: 25.06.2013
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Region: zagranica
Chlopaki takie szybkie pytanie, szukam haka do swojej GH Hatchback. Czy moze ktos mi powiedziec czy ten bedzie pasowal?? Sprzedajacy pisze ze do 2008 Saloon (Sedan), wiec wole sie upewnic, ale wydaje mi sie ze podloga bagaznika i wzmocnienia sa takie same. Czy ktos kto ma hatcha moglby porownac z tym co na foto??

http://www.ebay.co.uk/itm/2008-Mazda-6- ... SwKfVXG5W9

Znalazlem jeszcze jedan na polskiej Gratce do porownania, i jest identyczny z tym co chce kupic, ale jednak wole zasiegnac opinii.

http://moto.gratka.pl/tresc/mazda-6-hak ... cfd9a454,1

Spojrzcie koledzy madrym okiem i cos podpowiedzcie

PostNapisane: Pt, 29 kwi 2016, 12:23 
Bywalec
ZBANOWANY!
w tylnych drzwiach sa 2 KABLE glosnikowe jasny rozowy i purpurowy czyli taki fiolecik, który to plus, zgubiłem strone z super schematem i opisem i nie mogę tylnych glosnikow zmontować ?

PostNapisane: Pt, 29 kwi 2016, 12:42 
Fanatyk
Od: 08.04.2013
Rok produkcji: 2017
Obrazek

klepnięte z P8

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4006 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 ... 134  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1