Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 12:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

administrator
PostNapisane: Cz, 14 kwi 2016, 21:10 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Raczej tylko po autostradzie, do 120 km/h nic nie przeszkadza.

PostNapisane: Cz, 14 kwi 2016, 21:34 
Świeżak
Od: 25.03.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
tatahani napisał(a):
buliking napisał(a):
witam wszystkich,
to mój pierwszy post na forum, czytam ten wątek z lekkim zdziwieniem.
Od miesiąca jezdze m6 po lifcie 2.0PB. Zanim zdecydowałem się na mazdę odbylem jazdy testowe passatem, superbem i mondeo.
Nie zauwazylem zeby mazda byla slabiej wyciszona.

Zrób z 10k w tym trochę po autostradach to pogadamy.

Im większy przebieg tym głośniej? Przy większych prędkościach robi się głośno ale do 140 jest ok

PostNapisane: Cz, 14 kwi 2016, 22:12 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
może koledze trafiła się sztuka z wtorku ;)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 07:18 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
tahatami: a moze 2016 rocznik jest znow o odrobinke ciszy :)

slawek: jak bede zamawiac GK, to poprosze o sztuku z wtorku :) i bedze <spoko>

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 07:19 
Bywalec
Od: 24.11.2015
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
taa :) a japońskie świstaki zawijają mazdy w sreberka

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 08:24 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Kolega nie jest po prostu jeszcze zakażony zbiorową psychozą szumu :)

moderator
PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 08:36 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: małopolski
Ja tam (po 11k km) dalej uważam, że wszystko zależy od farta... Zwłaszcza jeśli chodzi o intensywność wicherków...
U mnie Mazda nie jest może dobrze wyciszona, ale mam jak buliking... Do 140km/h jest porównywalnie do innych aut benzynowych w klasie (a też nieco jazd próbnych zrobiłem, plus miałem okazje zrobić nieco kilometrów np. poprzednim Mondeo, Accordem, CRV... i jakoś mnie Mazda nie uderzyła wybitną głośnością... mimo, że w chwili decyzji już znałem ten temat i ten wątek)...

No i ja mam chyba auto z wtorku... ;)
Przy zwykłej jeździe drogami wojewódzkimi itd. mogę jeździć i słuchać radia z jednocyfrową głośnością... Dopiero jazda >150 robi różnice...

No i u mnie wpływ na doznania ma zmiana...
Dla mnie to i tak diametralna różnica, gdy wcześniej w Lancerze tak cicho jak w M6 przy 130 miałem przy 90... a tak jak w Mazdzie przy 160 miałem już przy 120 :P no i tam jak wybawienia czekałem 140 gdy szum otoczenia tłumił wycie silnika :P a rozmowa i tak była już niemożliwa...

No a jak ktoś miał wcześniej dobrze wyciszone auto, zwłaszcza w dieslu który jednak przy prędkościach autostradowych generuje mniej hałasu niż wysokoobrotowa benzyna, to pewnie odczuwa pewien dyskomfort, nawet gdy nie ma auta z najgorszego dnia z wyjącymi wichrami...

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 08:48 
Świeżak
Jak czytałem testy i opinie przed zakupem m6 to często trafiałem na stwierdzenie że po FL poprawiono wyciszenie wnętrza. Nie miałem okazjii jezdzic m6 przed FL więc nie wiem jaka jest różnica i ile w tym prawdy. Mam natomiast porównanie do innych marek, do mojego mondeo mk4, i stwierdzam tylko, że nie zauważyłem problemu wyciszenia.
Poszukałem nawet w danych technicznych poziom halasu roznych modeli klasy sredniej i na papierze mazda wypada przecietnie (przynajmniej do 130km/h bo przy wyzszych predkosciach nie znalazlem).

Andrzejsr napisał(a):

Chyba zaczynam być, dzisiejsza trasa do pracy z wylaczonym radiem i nasluchiwaniem...

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 09:05 
Bywalec
nasłuchuj od 120km/h od 140 już jest mocno słyszalny świst efektu "otwartego okna" :)

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 09:47 
Bywalec
Od: 04.02.2016
Region: mazowiecki
Pod koniec czerwca będę mógł porównać lifta i przedlifta (ze stosunkowo niedużym przebiegiem 30kkm) w identycznym wyposażeniu (opony, silnik), w identycznych warunkach i przeprowadzić może jakieś pomiary. Co prawda pomiar będzie telefonem, bo nie mam dostępu do czegoś bardziej wyrafinowanego, ale chodzi o sprawdzenie nie wartości bezwzględnych (bo te mogą być różne ze względu na sposób pomiaru i kalibrację), a porównania różnicy głośności jednego modelu względem drugiego, zakładając oczywiście te same warunki pomiarowe. Uważam, że akurat telefon jest wystarczającym narzędziem, żeby w takiej sytuacji określić, czy coś w FL'u poprawili.
Co prawda jakoś szczególnie nie jestem wybredny po kilku latach jeżdżenia 4 cylindrowym DiD 3.2L (przy takiej pojemności 4 cylindry mają momentami subtelność traktora) i na pół terenowych oponach, ale faktycznie w modelu przedliftowym daje się zauważyć szum, który może nie jest jakoś szczególnie uciążliwy, ale gdzieś tam wierci dziurę pod czaszką. W GH pod tym względem było znacznie lepiej.

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 10:01 
Prawie fanatyk
buliking napisał(a):
...

Andrzejsr napisał(a):

Chyba zaczynam być, dzisiejsza trasa do pracy z wylaczonym radiem i nasluchiwaniem...

To już przepadłeś. To jak z "nie myśl o różowej krowie, nie myśl o różowej krowie, nie myśl o r...." - to pierwsze o czym tak proszony pomyśli :) z szumami jest to samo.
Już k. nie można po prostu wsiąść do auta i jechać, będziesz teraz patrzył na to jak głośno radio ustawione, jaką masz V, jaki dziś wiatr, jaka mieszanka asfaltu pod kołami, jakie opony, jaka faza księżyca i jaki to wszystko ma wpływ na szumy ! :)
Przepadłeś :) za kilka tyg będziesz lepił maty wygłuszające gdzie się da, dobierał opony nie ze wzgl na trzymanie tylko głośność, znów nasłuchiwał i tak w kółko :)
To nic, że pomiary Db niczego ponadprzeciętnego nie wykazują, że tysiące ludzi jeździ GJ w błogiej nieświadomości że im coś gdzieś szumi. Trafiłeś tu, dowiedziałeś się że one są, i sam w końcu je upolujesz i już nigdy nie znikną.

Choć może jeszcze masz szansę nie zachorować, skoro musisz wyłączyć radio i "nasłuchiwać" czy są przez całą trasę.

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 10:07 
Bywalec
no nie, pierdzielisz, szum okna jest nie do wytrzymania i nie da się powiedzieć że to przypadkowe.

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 10:09 
Wtajemniczony
Od: 16.12.2015
Rok produkcji: inny
On już wie, że *one* są, wyłączone radio tylko pomaga okreslić skalę. buliking jak jadąc 200 km autostradą nie włączysz radia to znaczy, że przegrałeś z psychozą :wink:
Mi szumy nie przeszkadzają, uważam że nie jest gorzej niz w fordach, którymi do tej pory jeździłem :) Może mój był złożóny we wtorek ;)

moderator
PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 10:32 
Fanatyk
ace2 napisał(a):
no nie, pierdzielisz, szum okna jest nie do wytrzymania i nie da się powiedzieć że to przypadkowe.

A ktoś Ci może w ten sam sposób odpisać...
No nie, pierdzielisz, jak szum mam taki sam lub mniejszy niż w innych autach którymi jeździłem to nie można powiedzieć, że jest to nie do wytrzymania, czy wymaga szczególnej uwagi...

1. Są różnice między poszczególnymi sztukami Mazdy6... bo jak ktoś gdzieś pisał, że mu przy 130km/h nie słychać radia z głośnością na 20... a ja w trasie jak nie chce sobie posłuchać muzy głośniej to mam radio na 8-10 i słychać dokładnie o czym tam gadają to jednak jest różnica...
2. Nie każdy ma klasyczny wicherek, bo niektórzy mają efekt uchylonej szyby już od 120 a niektórzy od 150 (co jak sądzę, nie jest już kwestią uszczelek itp, ale po prostu zawirowań na lusterku i cieniutkich szyb)
3. Każdy ma inny próg bólu... i każdy jeździ więcej lub mniej z krytycznymi prędkościami...

Więc po prostu nie wyskakuj z "no nie pierdzielisz", bo w sumie nie masz pojęcia jak ma inny użytkownik Mazdy i jak to odczuwa...

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 10:51 
Bywalec
Spoko spoko, po prostu nie chciałem napisać " nie pierdol" :)

Sprawa jest prosta, opony , zawirowania, inny wiatr, deszcz, tornado, godzilla, sraczka możemy sobie darować bo wiadomo, że musi hałas wystąpić ale okno przy prędkościach autostradowych to dramat i nie pisz że w Mondeo też tak miałeś bo jeździłem nim 11 lat. Zresztą wszystkie sprawy trakcyjne w MKIII są o klasęlepsze, M6 tu przegrywa zdecydowanie.

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:03 
Wtajemniczony
Od: 16.12.2015
Rok produkcji: inny
Tak zupełnie na spokojnie, to pamiętaj o tym, że ludzie są różni i odczucia subiektywne też mają różne - szanujmy się wzajemnie i wzajemne opinie. Nie musimy się wszyscy we wszystkim zgadzać.
Nie zastanawiam się czy w Mondeo było głosniej od kół, wiatru czy głosniki były lepsze. Moje *subiektywne* odczucie jest takie, że nie ma wielkiej różnicy w moim konkretnym przypadku, może u Ciebie jest gorzej, nie wiem, bo nie jeździłem Twoim samochodem.

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:05 
Bywalec
racja :) przesiadka z traktora na M6 będzie szokiem, jakie to auto ciche :) hehehehehe

Żartuje, nie ma co dalej drążyć tematu, śwista to śwista :)

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:13 
Świeżak
jezdzilem przez 3 lata mondeo mk4 i moim zdaniem roznica w wyciszeniu jest zauwazalna na korzysc mazdy.
W mondeo szum powietrza byl bardziej slyszalny, w mazdzie bardziej slysze opony ale roznica w szerokosci znaczna (205 mk4 225 m6).

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:15 
Bywalec
ok, nie znam MK4 widocznie go skopali w porównaniu z MK3.

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:18 
Świeżak
ace2 napisał(a):
ok, nie znam MK4 widocznie go skopali w porównaniu z MK3.

masz m6 po fl?

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:19 
Bywalec
nie wiem, odebrałem auto w lutym 2016.

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:21 
Prawie fanatyk
ace2 napisał(a):
Spoko spoko, po prostu nie chciałem napisać " nie pierdol" :)

....

To po prostu nie pisz ani "nie pierdol" , ani "pierdzielisz", bo jedno i drugie identycznie o tobie świadczy.

Napisz że się nie zgadzasz, podaj pomiary decybeli w GJ, w kilku innych wozach cenowo zbliżonych i... zacytuj siebie.

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:22 
Bywalec
po co mi pomiar decybeli??? głuchy nie jestem, jak gwizda w ucho to gwizda.

moderator
PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:25 
Fanatyk
Zrobiłem jako kierowca jakieś 4-5 tys km firmowym Mondeo Mk IV 2009 2.0 TDCI 140KM MT Trend 5D (z jakimś pakietem audio SONY z BT) i do 100km/h wg mnie mam ciszej w Maździe, 100-140km/h stawiam znak równości... a wyraźnie ciszej było w Mondeo dopiero przy prędkościach >140km/h...
Aha mój fatalny Bose w Maździe gra 3x lepiej niż Sony z tego pakietu (ale to żaden audiofilski zestaw nie był, bo chyba radio + 8 głośników bez zewn. wzmacniacza i suba)

Wiem, wiem twoje Mondeo Mk III z słabiutkim 1.8 było nawet dynamiczniejsze od Mazdy... i lepsze we wszystkim 10x...
Naprawdę nie wiem co Ty masz z tą twoją Mazdą, że jeździć nie chce, pali jak smok i wyje niczym wilki do księżyca już przy 130km/h... ja na twoim miejscu dawno bym ją zwrócił...

Bo moja jest i dynamiczna i oszczędna i jeszcze nie jakoś straszliwie głośna... a twoja wg twoich postów nie nadaje się do jazdy...

Ok, sorki za OT...

Żeby nie było...
1. Tak jak wielokrotnie pisałem, Mazda 6 jest słabo wyciszona i jak ktoś chce mieć np. jakiekolwiek niezłe audio to musi zacząć od wyciszenia...
2. Dla osób które nie są audiofilami i jeszcze trafiły na auto z wtorku, nie ma tragedii i spokojnie można jeździć Mazdą bez wyciszania... przynajmniej moją, czy jak widzę np. bulikinga czy coolika...
3. Są niestety egzemplarze gorsze (i Mazd i kierowców) i dla nich niezbędne jest wyciszenie by wytrwali razem w dobrym zdrowiu ;) Czego wszystkim, a zwłaszcza Tobie ace2 życzę...

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:30 
Bywalec
"Wiem, wiem twoje Mondeo Mk III z słabiutkim 1.8 było nawet dynamiczniejsze od Mazdy... i lepsze we wszystkim 10x..."

zgadza się i to w gazie :) choć, oczywiście nie we wszystkim było lepsze. Nie miało ledów :) Mondeo było dodatkowo wyciszone matami i wymienione całe audio na takie jakie mi się podobało :)

Po przejechaniu tylko 2500 km stwierdzam, że mogłem nie kierować się rewelacyjnym wyglądem i wybrać inne auto.

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:41 
Prawie fanatyk
ace2 napisał(a):
po co mi pomiar decybeli??? głuchy nie jestem, jak gwizda w ucho to gwizda.

A koledze który pyta nie gwizda, stara się, nasłuchuje , radio wycisza i nie gwizda no cholera jasna. I co ? będziesz się przekomarzać ?
W ogóle co to ma być, jazd testowych nie było ? oblepili ci auto gąbką do testów? co to za marudzenie "Ona okazała się inna niż myślałem, buuuu..." No to nie myślałeś. Zmień , napraw, zrób coś, a nie wmawiaj komuś, komu coś nie przeszkadza - że mu ma przeszkadzać.

moderator
PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:42 
Fanatyk
;
ace2 napisał(a):
Po przejechaniu tylko 2500 km stwierdzam, że mogłem nie kierować się rewelacyjnym wyglądem i wybrać inne auto.

No widzisz, ja mimo zakochania od premiery... Przed zakupem odczekałem 3lata (to już też zasługa małżonki), przejechałem się Mazdą 6 z 5x na jazdach w tym czasie w różnych warunkach (CX5 i M3 też jeździłem)...
Pojeździłem chyba wszystkimi autami konkurencji w segmencie 100-200tys PLN
I dopiero po długich rozważaniach wybrałem Mazdę... a i mam fuksa, że trafiłem egzemplarz z wtorku...
Po 11k km nie żałuję nic a nic...

Może zbyt szybko się zdecydowałeś :P

Ale wycisz sobie, zrób audio (olej gwarancje po Twoje zdrowie ważniejsze), no i olej wskazania chwilowe spalania... bo inaczej stres Cię zje z tą Mazdą <offtopic> :P
A jeszcze innym krwi napsujesz na forum ;)

Auto nowe ma Ci dawać radość :bartek: a nie problemy :mur:

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:43 
Świeżak
Od: 12.10.2015
Ta wasza dyskusja Panowie schodzi na psy. Dajcie sobie na luz. Jak komuś nie pasuje niech się wypisze

Wysłane z mojego HTC One dual sim przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:47 
Bywalec
Nie gwizda to nie gwizda. Nie, gąbką nie owinęli tylko ciężko w mieście jeździ się140 :)

PS. popieram przedmówcę, powróćmy do tematu głównego czyli wyciszenia puszki po konserwie.

moderator
PostNapisane: Pt, 15 kwi 2016, 11:54 
Fanatyk
ace2, kolejna nauczka dla kupujących, zawsze jazdę próbną odbywać we wszystkich możliwych warunkach... choć z drugiej strony ja testowałem na obwodnicy Krakowa i dopiero przy jednej z jazd w wietrznych warunkach usłyszałem ten osławiony na forum efekt uchylonej szyby (żeby odruchowo próbować domykać szyby)

Czyli na forum i ten wątek trafiłeś dopiero po zamówieniu Mazdy...?
Nieco współczuje... bo ja ostatnie jazdy już robiłem pod kątem wad wyszczególnionych tutaj ;)

Ok kończe OT, bo zamiast o wyciszaniu gadamy o d... Maryny...

A żeby być w temacie, to czy ktokolwiek myślał o podklejeniu szyb folią bezbarwną w celu zwiększenia izolacji akustycznej?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1