Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 16:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 29 sie 2013, 14:28 
Wstydliwy
Od: 17.07.2013
Rok produkcji: 2012
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: podkarpacki
Niestety nigdy żadne auto nie będzie idealne. Ja nadal nie mogę wyjść z podziwu, dlaczego w nawigacji głos jest po polsku, a menu nie. Zadziwiające, ale myślę, że szybko to zmienią.
Przy okazji mogliby zmienić stronę internetową, bo http://nowamazda.pl/mazda6 czasami nie działa :)

PostNapisane: Cz, 29 sie 2013, 14:33 
Stały bywalec
Od: 03.05.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Dobrze mówisz - idealnie nigdy nie będzie, ale marzyć można, popuszczać wodze fantazji jest zdrowo, a kreatywność jest jak mięsień: im bardziej ją ćwiczymy, tym więcej mamy pomysłów :)

Nb. w temacie samościemniające się lusterka boczne - otóż w wersji amerykańskiej są, a raczej jest, bo tylko... kierowcy. Co wiele nie pomoże, jak jedzie za nami TIR, nadal bedzie oślepiał, tylko z jednej strony. Mam nadzieję, że z okazji faceliftingu zrobią oba, wtedy spróbuję je sprowadzić z USA i zamontować do naszej wersji.

PostNapisane: Cz, 29 sie 2013, 22:22 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Powiem tak... Gdybym spytał zony, miałaby 130 rzeczy apropos ergonomii wnętrza, ilości schowkow i designu (tu ja popieram, francuskie maja jednak wnętrze zrobione bardziej spójnie).
Ja dodam jedno. Plastik. Po paru jazdach próbnych wydały mi się jakieś... Tandetne? Kierownica, regulacja lusterek, itp. Jakoś tak z innej bajki, 2 klasy niżej niż reszta auta. Miękkie jakieś, mało precyzyjnie odlane. Gdzie ten design łuku, skrzydeł czy czegostam? :) mam nieodparte wrażenie, ze w moim cee'dzie było lepiej. No ale nic, kupilem, zobaczymy.

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 09:49 
Stały bywalec
Bardzo słuszne uwagi. Ale to jest niestety specyfika naszych czasów - detale najwięcej kosztują i producenci na nich muszą oszczędzać, żeby być konkurencyjni. Ile razy słyszałem narzekania Clarksona, że siedzi w Jaguarze, a tu pokrętło regulacji świateł żywcem z Focusa... :) Ogólnie rzecz biorąc w M6 nie jest tak źle. Jedno, co mnie zastanawia to właśnie ta kierownica. Wg. katalogu jest skórzana. Ja jakoś nie mogę uwierzyć, że to skóra. Ale obawiam się, że gdybym złożył protest w Maździe za wprowadzenie mnie w błąd i sprzedanie nie tego, co zamawiałem, to obroniliby się mówiąc: "to JEST skóra - skóra ekologiczna" (czytaj - rodzaj plastiku). O ile pamiętam w katalogu mojego Accorda też było napisane "siedzenia pół-skórzane", a mieli na myśli skórę ekologiczną. Świetną zresztą jak na plastik - wyglądała i w dotyku była całkiem "skórzana", a wymagała zero opieki i konserwacji. Pytanie więc (dla sądu i rzeczoznawców - lingwistów) czy producent może nazwać produkt syntetyczny dokładnie tą samą nazwą, co naturalny? A może robię z igły widły i to JEST skóra naturalna, tylko z jakiegoś dziwnego zwierza? Jedno jest pewne - ponieważ to wątek pt. "co byśmy chcieli dodać/poprawić w M6" stwierdzam: chciałbym kierownicy skórzanej, która w dotyku jest jak skóra, a nie jak plastik :) I bardzo możliwe, że kiedyś ją dam do obszycia lepszą skórą, jest sporo firm, które to robią.

PS. Fantastyczna była ta skórzana kierownica w Accordzie: przejechałem nim 120 tys. km i na kierownicy było ZERO oznak zużycia. A jej skórzanego pokrycia nigdy niczym nie konserwowałem! Nie wiem, jakim cudem tego dokonali.

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 19:04 
Stały bywalec
Dobra, to niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego tapicerkę siedzeń muszę ciągle konserwować, albo mi wyschnie i popęka (jak skórzana kanapa w domu, którą nie dość często czyściłem/konserwowałem, i teraz jest do wyrzucenia), a kierownicy NIGDY niczym nie konserwowałem, i w momencie sprzedaży wyglądała jak nowa?

I jeżeli oni to potrafią zrobić ze skórą na kierownicy, to dlaczego tego nie robią skórzanym siedzeniom czy meblom domowym?

PostNapisane: Pt, 30 sie 2013, 21:21 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
Moim daniem na siedzisko działają troszkę inne siły, niż na kierownicę...

PostNapisane: So, 31 sie 2013, 22:00 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
1. Zlikwidować źródło szumu powietrza przy większych prędkościach.

Czy ktoś rozwiązał ten problem? miałem jazdę próbną i byłem trochę rozczarowany.
sprzedawca powiedział, że to powoduje lustro

moderator
PostNapisane: Wt, 10 wrz 2013, 14:34 
Weteran
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: pomorski
O wyciszeniu tutaj viewtopic.php?f=60&t=658

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 12 wrz 2013, 07:35 
Stały bywalec
Od: 27.07.2013
Rok produkcji: 2017
W styczniu kiedy bylem na jezdzie probnej zaskoczylo mnie i to bardzo pozytwnie wykonanie wnetrza, po zaledwie tak krotkim spotkaniu z nowa M6 moge stwierdzic iz jedyna rzecza jakiej mi zabraklo to wiekszego o 2-3 cale ekranu i stacji dokujacej dla smartfona, ktory moglby zarazem sluzyc jako zrodlo internetu. Wiekszy ekran i mozliwosc instalowania aplikacji z google play lub iOS to by byl strzal w dziesiatke. No i maly minus za brak wersji wersji hatchback. ;)

PostNapisane: Cz, 12 wrz 2013, 12:09 
Stały bywalec
Stacja dokująca dla smartphone'a to byłby fajny bajer, pytanie tylko - którego...? :)

PostNapisane: Cz, 12 wrz 2013, 14:59 
Stały bywalec
Stacje dokujaca mozna by bylo montowac na zyczenie klienta i moglaby sie znajdowac pod panelem multimedialnym, cos na wzor chevroleta malibu gdzie jest ukryty schowek, no ale to melodia przyszlosci. <zauroczony>

PostNapisane: Cz, 12 wrz 2013, 15:50 
Stały bywalec
...a może przeszłości :) Ostatni raz widziałem w samochodzie stację dokującą w BMW, chyba na początku tego wieku, i była ona dedykowana do pewnego ultra popularnego modelu biznesowej Nokii. Od tego czasu tak się namnożyło modeli, kształtów i parametrów telefonów, że chyba żaden producent by się nie odważył - ile to testów trzeba by zrobić, a i tak wszystkie stałyby się nieaktualne rok później, bo co chwila na rynek wychodzą nowe modele... :)

PostNapisane: Cz, 12 wrz 2013, 20:56 
Stały bywalec
Jasne, masz racje ale piszemy o tym co bysmy zmienili :P a wiec ja bym sobie zazyczyl stacji dokujacej dla mojego htc one, a co od tego maja inzynierow a ze tak sie nie da :( trudno . A tak bardziej realnie to podgrzewanie kierownicy i fotel pasazera z funkcja zapamietywania ustwien bo jesli dobrze pamietam GJ tych opcji nie posiada (chyba ze cos mi umknelo) :?:

PostNapisane: Cz, 12 wrz 2013, 20:59 
Stały bywalec
Podgrzewana kierownica to chyba tylko w kabrioletach? A właśnie - M6 cabrio :)

Natomiast pamięć foteli mój GJ ma. Nawet można te zapamiętane pozycje przypisać do kluczy, tak, że kiedy moja żona otwiera drzwi, fotel już się dopasowuje do jej zapamiętanej pozycji, a jak ja wsiadam z moim kluczem - do mojej.

PostNapisane: Cz, 12 wrz 2013, 21:39 
Amator
Od: 12.09.2013
Podgrzewana kierownica ;] Nawet Insignia to już oferuje za dopłatą 600 czy 800pln. Nie pamiętam dokładnie.

Ale pamięć fotela przypisana do kluczyka.. tym się sprzedawca nie chwalił. Szacun i dzięki za info :) Super rzecz. Do kompletu przydała by się w takim razie jeszcze elektrycznie ustawiana kierownica. Dodatkowo odjeżdża jak wysiadasz, a jak wsiadasz ustawia się w twojej pozycji. Klasa Premium ;)

PostNapisane: Pt, 13 wrz 2013, 11:09 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
eee.. kluczyk nic nie zapamiętuje. To fotel. Najlepiej nie siadaj, bo nie wiadomo co zapamięta ;)

PostNapisane: So, 14 wrz 2013, 07:58 
Stały bywalec
Jedyny problem - przyciski pamięci nie działają, kiedy samochód jest w ruchu. Niby słusznie, bo jakby nacisnąć przez przypadek i np. w czasie wyprzedzania innego pojazdu nasz fotel nagle zaczął nas wciskać w kierownicę (bo żona jest mniejsza), to mogłoby się źle skończyć... Ale ja mam dwie pozycje za kierownicą - wyższą, bliżej kierownicy i oparcie bardziej pionowo do manewrów i ciut dalszą, niższą i z bardziej pochylonym oparciem na trasę i wyobrażałem sobie, że będę je mógł zaprogramować i zmieniać w biegu. No nic, pewnie dobrze, że tak się nie da, to by było wypadkogenne.

PostNapisane: So, 21 wrz 2013, 23:55 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Ad 6. Gajdzin zapomniał jak gajdzinem byl :-). Przecież przycisk wyłączania alarmu na kluczyku jest najważniejszy w kraju gdzie permanentnie trzęsie się ziemia. Pal sześć dzieci i zwierzęta :-).
Gratuluję pomysłowości jeśli chodzi o pozostałe trzydzieści coś pozycji

PostNapisane: N, 22 wrz 2013, 10:17 
Stały bywalec
Za moich czasów w w/w kraju autoalarm był urządzeniem nieznanym, bo nikt nie kradł samochodów (wyspa, nie da się ich szybko wywieźć za granicę...) Jak kupowałem nową Toyotę Coronę, to nie było nawet takiej opcji jak autoalarm. I faktycznie po trzęsieniu ziemi nigdy nie słyszałem wycia autoalarmów, ani jednego nawet.

Teraz to się trochę zmienia, autoalarmy można już kupić, chociaż nadal nie są popularne.

Ciekawe, jak wygląda kluczyk do M6 w wersji japońskiej. Założę się, że nie ma tego wyłącznika alarmu. Sprawdzę na stronie Mazda Japan.

PostNapisane: Cz, 26 wrz 2013, 22:15 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Przydałoby się składane oparcie fotela pasażera z przodu, aby móc powiększyć przestrzeń bagażową na długie przedmioty. Może korzysta się z tego rzadko ale jak można, to zawsze łatwiej włożyć coś do środka, niż mocować do bagażnika (jak się go w dodatku ma).
Druga sprawa, to wybór każdego pakietu wyposażenia (skoro nie można złożyć samochodu "z klocków") do każdego silnika. Ale brak takiej możliwości pewnie wynika z perfidnej i przemyślanej polityki sprzedażowej Mazdy.

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Pt, 27 wrz 2013, 23:59 
Świeżak
Od: 31.07.2013
Ja bym zmienił coś jeszcze. Nie jest to związane bezpośrednio z Mazdą 6 ale z każdym samochodem. Dowód rejestracyjny wielkości karty kredytowej z wbudowanym chipem a nie wielkiej płachty, z którą latem nie wiadomo co zrobić jak ma się spodnie i koszulkę polo.

współzałożyciel forum
PostNapisane: So, 28 wrz 2013, 00:08 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Toperz00 napisał(a):
Ja bym zmienił coś jeszcze. Nie jest to związane bezpośrednio z Mazdą 6 ale z każdym samochodem. Dowód rejestracyjny wielkości karty kredytowej z wbudowanym chipem a nie wielkiej płachty, z którą latem nie wiadomo co zrobić jak ma się spodnie i koszulkę polo.

Masz absolutną rację. Ze względu na swoją wielkość dowód rejestracyjny jest przez mnie najbardziej znienawidzonym dokumentem.

PostNapisane: So, 28 wrz 2013, 07:36 
Adept
Od: 30.08.2013
ZBANOWANY!
Tomek napisał(a):
Toperz00 napisał(a):

Masz absolutną rację. Ze względu na swoją wielkość dowód rejestracyjny jest przez mnie najbardziej znienawidzonym dokumentem.

Popieram doskonaly pomysl aczkolwiek ja go rozwiazalem w polowiczny sposob - goly dowod rej skladam na pol i sprasowuje w grubej ksiazce tak ze po wyjeciu jest mniej wiecej wielkosci karty, jak do tej pory wyciagam go do kontroli nie czesciej niz raz na 1 rok wiec nie wplywa to na jego trwalosc a nie paleta sie bez sensu.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 21:44 
Amator
Od: 05.10.2013
Dobrze powiedziane SkyKarol. Centrala nic nie moze bo kazdy rynek jest specyficzny i to ludzie (przedstawiciele), ktorzy sa na miejscu znaja ten rynek najlepiej.

W USA nowa GJ jest tylko w sedanie i z jednym silnikiem 2.5L. Jest oczywiscie grupa entuzjastow, ktora sle petycje do MazdaUSA o wprowadzenie na rynek kombii.
Tymczasem Acura sprzedaje model TSX w kombi i jest to najgorzej sprzedajacy sie samochod. Auta stoja na placach dealerskich przez kilka miesiecy, najdlozej ze wszystkich sprzedawanych marek w USA.
Dlatego ktos w MazdaUSA podjal taka a nie inna decyzje, tak samo jest w PL.

Wracajac do sedna tematu, co bym zmienil/dodal w M6.

Zmienil bym zegary - to napewno. Obecne sa "asymetryczne" i moim zdaniem zle sie komponuja. Nawiewy, sa za nisko. Chromowana listw z tylu jest za dluga. Kawalki znad swiatel bym wyrzucil, a zostawil tylko pasek pomiedzy nimi.
Na rynek USA dodalbym szyberdach (jako opcje) do wszystkich wersji nie tylko do GT.

Na razie tyle.

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 21:51 
Stary wyjadacz
Patrząc na konkurenta, z kraju kwitnącej wiśni - Toyotę, widać tam trochę inne podejście do tego aspektu. A rynek dla nich też nielatwy... Nie patrzyłem jak to jest u Hondy. Może wystarczy podpatrzeć konkurentów z podobnej półki?
Wracając do tematu (sorki za odejście), za nisko jest podparcie łokcia na drzwiach.

Obrazek

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 22:00 
Amator
cały czas piszemy o tym czego nam brakuje - elastyczności w konfiguracji auta :D czyż nie?

Ja np. wolałbym w SkyPassion zamiast skóry welur, lub nawet tą tapicerkę tekstylną z wersji podstawowej - jest bardzo przyzwoita. Nie przepadam za skórami, a nie chciałbym rezygnować z możliwości szerszej regulacji fotela kierowcy, czy pełnej elektryki z pamięcią. itd. a tak.. jestem zmuszony kupić auto ze skórzaną tapicerką.

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 22:03 
Stary wyjadacz
Zgadzam się. Dla mnie to będzie kompletnie nowe doświadczenie.
Przydałby się też zamykany na zamek schowek.

Obrazek

PostNapisane: Pn, 7 paź 2013, 22:09 
Amator
to pewnie szybciej da się załatwić, bankowozy są teraz w modzie :D

PostNapisane: Cz, 17 paź 2013, 15:31 
Amator
Ja bym dodał:

1. Elektryczne wspomaganie otwierania/zamykania klapy bagażnika (easy open) najlepiej ruchem nogi pod tylnym zderzakiem. Niestety nie spodziewam się tego w ramach najbliższej aktualizacji softu :P
2. Czarną podsufitkę
3. Tylne boczne poduszki powietrzne
4. Regulowane - wysuwane podudzie foteli przednich
5. Do kompletu elektrycznie regulowanych foteli z pamięcią - elektrycznie regulowane położenie kierownicy
6. Lusterka boczne fotochromatyczne (przynajmniej kierowcy)

PostNapisane: Cz, 17 paź 2013, 15:42 
Stały bywalec
Dobre pomysły!

Kilka uwag:
2. Tego nie widziałem - czy nie wyglądałby jak wóz pogrzebowy?
3. U mnie chyba są w 2.5i.
5. Widziałem to w Hondzie Legend - bardzo ciężki i drogi system, to ja już wolę sobie ręcznie poprawić :)
6. W wersji USA są, a raczej jest - JEDNO. Wszyscy tam narzekają, że jedno, bo w GH były oba...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1