Teraz jest Śr, 4 lut 2026, 18:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 18:07 
Bywalec
Od: 01.11.2015
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: zagranica
Kaczor napisał(a):
Bardzo dobra uwaga. Ja dodałbym do niej nawet więcej - po odbiorze warto pojechać do wulkanizacji z kołami, które sie ma w samochodzie. Moje salon wyważył tak:

Drugi rzad odwaznikow byl w promocji :-P Karabin i strzelac... Nie mogli opony obrocic na feldze? pozdr

PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 20:49 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Region: mazowiecki
No właśnie z tym obracaniem jest kłopot, że nie rozwiązuje to do końca problemu. Jest lepiej, ale w związku z tym, że opona jest delikatnie źle wylana nie da się jej wyważyć tak, żeby z jednej strony nie było przynajmniej 80g.

PostNapisane: Pn, 28 mar 2016, 20:57 
Bywalec
Od: 01.11.2015
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
OK, czyli zwrot opony, czego aso tez nie wykonalo, ehh... pozdr

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 09:02 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyPassion
80g na strone to jest masakra. Ale to powszechne u mazdy, wydaje mi sie ze caly sort jakis wadiwych opon obi daja, letnich jak i zimowych. Podskakuja te opony na feldze. W moim przypadku tak bylo, potem twierdza ze powyginales 4 felgi. U mnie zona odbierala auto wiec niensprawdzila tego

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 09:27 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
ale fajans i skandal i to nadal z tymi oponami :mad:
a śmiali się co niektórzy z mojej walki z ASO i MMPol :-P
nadal kicha :sad:

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 16:44 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
To nie jest problem tylko opon, że coś drzy, ale to już było w różnych wątkach przez wszystkie przypadki

PostNapisane: Śr, 30 mar 2016, 22:40 
Wstydliwy
Od: 30.03.2016
Witam, przymierzam się do kupna auta w leasing i padło na Mazdę 6 sedan.
Zastanawiam się nad opcjami benzynowymi - SkyPassion 2.5at, SkyEnergy 2.0 at i ewentualnie SkyPassion 2.0 mt.
Preferuję automat (chociaż jeszcze nie sprawdzałem na jeździe próbnej) ze względu na wygodę, jednak różnica 20 tyś to mimo wszystko sporo kasy i stąd moje pytanie:
- czy różnica SkyPassion i SkyEnergy (tylko at) w rzeczywistym użytkowaniu jest zauważalna?

Podejrzewam, że początkowo będę robił jedynie 20tyś rocznie 50/50 miasto/trasa i nie chciałbym przepłacać np. za head-up display ;)
Z drugiej strony i tak wiem, że się porywam, bo to pierwsze auto... ;)

PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 10:19 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Jeśli jakakolwiek dopłata jest odczuwalna jako "sporo kasy" to ją zdecydowanie odpuść choćby nie wiem jak kusiły sistemy przeróżne i modne gadżety, i weź niższą wersję. Bo później będziesz cudaczne wymagania miał że "tyle zapłaciłem to ma robić czy nie robić tego i tego" , czy zapieprzał jak bączek w robocie żeby te 20tys mieć szybko z głowy. Szkoda czasu. Szkoda Ci będzie każdej wgniotki czy stłuczki ( a będą). To narządzie a nie cel. Ale jak te 20tys to rodzaj "dniówki" to jasne że warto wyższą wersję.
I polecam automat, choć się mówi że trzeba dojrzeć do niego więc może na pocz. manual będzie ok skoro to pierwsze auto, a tańszy i mniej (potencjalnie) złożony więc mniej (potencjalnie !) na awarie narażony i bezobsługowy (niejasność co do wymian oleju w AT).
W użytkowaniu codziennym różnic między wersjami nikt Ci z forum nie powie, bo nikt nie ma _swojego_ tego samego wozu w różnych wersjach. Są doświadczenia z demo czy zastępczymi. Ale to nierówne porównanie z czymś co własne i na co się swoje pieniążki wydało.
Ale jest tak, że podstawy i grube rzeczy są te same: silnik 2.0 w każdej wersji jest taki sam, skrzynia taka sama, automat taki sam, zawieszenie takie samo, prowadzenie takie samo. Inne są światła i gadżety (poczytaj wątek o elektronice czy warto , ja tam widzę ciągłe latanie do serwisów po aktualizacje).
A, i 2,5 AT ma łopatki przy kierownicy. No i samo 2,5 - mocniej to lepiej. Czy potrzeba - sam zdecyduj.

moderator
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 10:23 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: małopolski
asylume, no i jak bierzesz w leasing to nie patrz na te 20tys w cenie, ale na wysokość raty i koszty pozostałe (ubezpieczenia, przeglądy itd.)

Ja tak kalkulując zmieniłem zamiar z 2.0 SkyMotion MT +dodatki na 2.5 SkyPassion AT, bo te nieco ponad 30tys PLN w cenie nie okazało się destruktywne dla kalkulowanych kosztów miesięcznych...

I nie żałuję...

PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 10:43 
Prawie fanatyk
A co za różnica czy w leasing czy nie ? 20 tys to 20 tys. Po prostu rozłożone na kilka lat i tyle . To te same pieniądze , trzeba w jakiś tam sposób czas swój sprzedać żeby jest zapłacić w racie.
Oczywiście jak jest taka potrzeba i możliwość - to lepiej mocniejsze. I jak nie ma przyjemniejszych pól do wydawania pieniążków. Ale skoro powstało pytanie, to te 20tys coś tam jednak znaczy. Jak to ma być graniczne czy nie daj Boże na zasadzie postaw - zastaw się (czy jakoś tak) - to szczęśliwsi będziemy kupując pandę czy inne yaris i żyjąc lekkością bytu :) Oczywiście żyjąc tą samą lekkością najlepiej to sobie np. Ferrari FF sprawić :) (tak bardziej rodzinnie, z rodziny tego konika) . Byle to było właśnie w miarę lekkim wydatkiem a nie kolejnym pretekstem do napędzania kołowrotka pracy.

moderator
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 11:04 
Fanatyk
Andrzejsr, dla mnie diametralna...
Jakbym miał wyłożyć z lokaty te +30tys PLN w jednej chwili to bym się chyba nie zdecydował... a już żona na pewno...

Z żoną już tak mamy, że wybierając auto za gotówkę to się zastanawialiśmy ponad 2lata, czy zmienić Lancera na coś lepszego czy nie... bo jakoś tak wolimy mieć te 100 czy 150tys PLN na lokatach jakby co... a nie wyłożyć na samochód...
Ale w przypadku leasingu, wiesz po prostu ile masz kosztu co miesiąc i wiesz na ile Cię stać...
Odpukać jakby coś się mi stało to po prostu rezygnujesz z leasingu, nie masz samochodu, ale rodzina ma pieniądze na ważniejsze rzeczy (czy ja nawet na jakieś leczenie itp.)

Po prostu łatwiej płacić co miesiąc kwotę za funkcjonalność i robocze wykorzystanie, a czasem radość z jazdy i komfort... Niż wydać oszczędzone pieniądze na dobro które ma to dawać...
Jakoś tak łatwiej płacić te 10-20% przychodu na ratę leasingu, niż wydać te np. 60% odłożonych pieniędzy na zakup...
Przynajmniej u mnie...

Ostatnio edytowano Cz, 31 mar 2016, 11:03 przez gzesiolek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 12:39 
Prawie fanatyk
Nic to nie tłumaczy, mając kłopoty auto _własne_ można sprzedać - jeszcze więcej "odzyskując" niż przerywając lesing. Jest ono również własne bez co chwile obaw co można z nim zrobić.
Po 2 chyba nikt przy zdrowych zmysłach, nie wydaje na auto istotnego procentu swych oszczędności, nie pozostawiając bezpiecznej "kupki" czy to kupując całe za gotówkę czy też jakąś część wkładu pierwszego i później raty.
Po 3 odkładając X zł na lokatę, zarabiasz na niej znacznie mniej zł z procentów niż płacisz tych złotych bankowi/leasingodawcy za obsługę. To nie jest przecież proste podzielenie ceny na ilość miesięcy spłaty, oni tego charytatywnie nie robią i gdyby nie zarabiali więcej to zamiast kupować auta i je leasingować itd. - firma dajmy na to Santander zrobiłaby duuuużo lokat. W uproszczeniu "oprocentowanie" lokaty jest znacznie niższe niż "oprocentowanie" leasingu.

20 tys to 20tys i tyle. To po prostu kwestia indywidualna - w ile dni/tygodni to zarobię - szybciutko ? - ok, proszę najwyższą wersję. Jednak z jakimś tam wysiłkiem ? -hmm , wystarczy że będzie jeździć, inne sprawy mają wyższy priorytet i tam wydaję . I wszystkie stopnie pośrednie.

administrator
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 13:17 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Ja natomiast wychodzę z założenia, że warto wziąć bogatsze wyposażenie. Po co mam się potem wkurzać, że nie ma tego czy tamtego bo oszczędziłem kilka tysięcy, które mam rozłożone na 5 lat? Weźmy chociażby pamięć foteli. Żona siada za kierownicę, przycisk i ma pod siebie siedzenie. Ja siadam, przycisk i jestem po staremu. Kolejna rzecz kamera cofania, fajna sprawa co widać na forum. Jest wątek dla tych co chcieliby założyć bo nie mają. A po co te kombinacje, jak można mieć to od razu?

moderator
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 13:43 
Fanatyk
Andrzejsr, masz z jednej strony racje, choć jak już zaczynasz porównywać koszty związane z kapitałem to nie zapomnij o utracie wartości przez samochód i zestawieniu tego w czasie z już zapłaconą za niego kwotą...

No i dla mnie cena Mazdy jest dużą kwotą i odczuwalną, a rata leasingu miesięcznie nie... A już dla mojej żony różnica to kosmos... jakby miała wydać z oszczędzonych pieniędzy całą kwotę to by miała depresje... a tak to nawet nie odczuwa, bo jej pensja i oszczędności są nienaruszone ;)

A moja żona jest o dziwo wybitnie oszczędną osóbką... niby przyjezdna, ale na krakowskiego dusigrosza nadaje się jak mało kto...

tombien, nie zapominaj, że jak czegoś nie masz to Ci tego nie żal... a jak już masz to wiesz, że nie chciałbyś z tego zrezygnować... ;)

PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 14:15 
Prawie fanatyk
tombien napisał(a):
Ja natomiast wychodzę z założenia, że warto wziąć bogatsze wyposażenie. Po co mam się potem wkurzać, że nie ma tego czy tamtego bo oszczędziłem kilka tysięcy, które mam rozłożone na 5 lat? Weźmy chociażby pamięć foteli. Żona siada za kierownicę, przycisk i ma pod siebie siedzenie. Ja siadam, przycisk i jestem po staremu. Kolejna rzecz kamera cofania, fajna sprawa co widać na forum. Jest wątek dla tych co chcieliby założyć bo nie mają. A po co te kombinacje, jak można mieć to od razu?

Zgadza się - trzeba wiedzieć co ważne a co nie. Po ... latach za kółkami mam to szczęście, że wiem i nie muszę polegać na marketingowcach starających się stworzyć potrzeby czy na opiniach innych którzy już kupili (więc w >50% przypadków racjonalizują choćby nieprzydatne sprawy).

Co do dokładania wyposażenia - hej, nie miałeś wszystkiego "od razu' - czekałeś na GJtkę prawda ? ;) jeden dzień na dołożenie nie wiem, czujników parkowania czy kamerki - to pikuś przy czasie korzystania z tego. Ale korzystania, a nie użerania się że nie działa, że aktualizacje itp.

Wymienionych przez Ciebie funkcji ja akurtat kompletnie nie uważam za przydatne. Więc jak widać naprawdę nie można na opiniach innych polegać dobierając sobie wyposażenie. Ja np. uważam że nie wyobrażam sobie do GJ na mniej niż 19" felgach podchodzić i patrzeć na nią tak nieumalowaną;) a innym to nie przeszkadza. Nie doradzajmy więc funkcji tylko może opisujny - co działa jak należy, co nie do końca, w jakich warunkach co jest przydatne (o ta pamięć na przykład - gdy 2 kierowców często się zmienia, dla jednego kierowcy - bezsens totalny) .

Przydatny tak naprawdę i to o sile bomby jądrowej to jest automat i moc.
Sprawy typu pamięć foteli, czujnik deszczu czy kamerka to iskierka z zapalniczki przy powyższych tak obrazowo ich wagę i znaczenie porównując.

PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 14:20 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
Andrzejsr napisał(a):

Chyba dla Ciebie ;-)

administrator
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 14:54 
Weteran
gzesiolek napisał(a):
tombien, nie zapominaj, że jak czegoś nie masz to Ci tego nie żal...

Ja przed zakupem dokładnie wiedziałem co mi potrzebne a co nie. Wersja, którą mam odpowiada mi w 90%. 100% to 2.5 w MT. :)

moderator
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 14:57 
Fanatyk
No widzisz... nie masz AT i Ci zupełnie jej nie żal (tak i ja miałem), a jakbyś miał to uwierz mi nie chciałbyś już niej zrezygnować :P

PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 15:23 
Prawie fanatyk
chmooreck napisał(a):
Andrzejsr napisał(a):

Chyba dla Ciebie ;-)

Nie. To są po prostu grube rzeczy i podstawowe. I nie dołożysz ich jak będziesz mieć kaprys jak kamerki, lamp czy szyberdachu, zmiany tapicerki czy koloru wozu. Wszystko możesz zrobić , ale zmiana silnika i przeniesienia napędu to już grubsza sprawa i na tym się warto skupić przy wyborze a nie bzdetach.

A co do wyższości / niższości MT nad AT - kwestia tego do czego auto jest stworzone/przeznaczone. Jeśli choć 20-30% jazdy to miasto to nic AT nie zastąpi. Nawet w niezakorkowanym Rzeszowie. A do machania lewarkiem akurat ja to mam inne i owszem ma to swoje zalety, ale nie w budzie GJ. Co innego w hothatchu jakimś , czy do pierwszego wozu właśnie, czy do zabawy (choć tam to ideał szybie łopatki pod kierownicą, o sekwencyjnych nie mówić bo sama skrzynia to koszt GJ zdaje się) .

Ale nie o mnie mowa, tylko ogólnie o priorytetach zakupu i o tym na czym warto się skupić i nie żałować jazd próbnych !!! - w korkach (! b ważne, choćby sprzedawca się migał i wyprowadzał na autostradę ;) ) , w zabudowanym, poza , gdzie się da i ile się da, wszelkimi wersjami. Później zobaczyć czy wybrany zespół napędowy kosztuje tyle co przewidywaliśmy czy mniej - i sobie dokładać opcji czy wersji w górę, czy przewidzieć finansowo ich dołożenie zaraz po zakupie w serwisach niezależnych. I cieszyć się wozem w 100% Ale nie odwrotnie!

administrator
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 15:47 
Weteran
gzesiolek napisał(a):
jakbyś miał to uwierz mi nie chciałbyś już niej zrezygnować

Kilkadziesiąt tysięcy km automatami przejechałem. Nie, dziękuję, wolę MT. :)

moderator
PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 16:00 
Fanatyk
Ale Mazdą 6? ;)

tombien, ja też tak miałem... Dwa wypady za ocean... kilkanaście tysięcy mil automatem... i nie wyobrażałem sobie po powrocie jazdy autem bez manualnej skrzyni... Automat do luftu był dla mnie i tyle...

Ale w Maździe pokochałem automat ;)
Może się zestarzałem po prostu ;) Ale teraz nie wyobrażam sobie mojej M6 bez AT...
A jeszcze rok temu żałowałem, że nie ma 2.5 MT ;)

Ok, ale każdy ma swoje doświadczenia i oczekiwania...

PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 17:14 
Bywalec
Od: 22.02.2016
Rok produkcji: 2016
Region: opolski
Andrzejsr napisał(a):
Nie. To są po prostu grube rzeczy i podstawowe. I nie dołożysz ich jak będziesz mieć kaprys jak kamerki, lamp czy szyberdachu, zmiany tapicerki czy koloru wozu. Wszystko możesz zrobić , ale zmiana silnika i przeniesienia napędu to już grubsza sprawa i na tym się warto skupić przy wyborze a nie bzdetach.

Oj no chyba lepiej się nad tymi "bzdetami" również zastanowić, żeby właśnie nie bawić się w dokładanie ich w późniejszym czasie. Raz - gwarancja, dwa - nie dołożysz wszystkich bzdetów, trzy - dokładanie bzdetów jest droższe niż ich fabryczny montaż.

PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 17:24 
Bywalec
Od: 23.02.2016
Region: mazowiecki
Poza tym też nie oszukujmy się, ale są bzdety, których nie dołożysz nigdy, bo by to wymagało przeróbki połowy samochodu.

asylume, na Twoim miejscu po pierwsze bym się zastanowił, jakim budżetem możesz dysponować (skoro leasing, to jakie masz koszty miesięczne leasingu na 120k i 140k w interesujących Cię konfiguracjach) i wtedy się zastanowić nad wersją, bo jak Ci wyjdzie, że mozesz sobie spokojnie na 120k pozwolić, a 140k to już ryzyko, to Ci zostanie SkyEnergy AT i SkyPassion MT - i wtedy będziesz decydował, co Ci jest mniej/bardziej potrzebne (skrzynia AT, czy MT + dodatki).

PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 19:22 
Amator
Od: 27.01.2016
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Ja poszedłem w full wypas Mazdy (wynajem długoterminowy). 4x4 2.2 AT skypassion z pierdyliardem akcesorii, zawsze kwestia budżetu. Przy takim rozwiązaniu finansowym różnica między autem za 150tys a 180tys to raptem 300zl miesięcznie, dużo też zależy jakie upusty ma firma wynajmująca/leasingujaca i jak się dogada z dealerem. Często im drożej tym lepsza oferta. Im więcej aut tym lepsza oferta.Ja nie żałuję wyboru.

PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 19:26 
Prawie fanatyk
modo napisał(a):
Andrzejsr napisał(a):

Oj no chyba lepiej się nad tymi "bzdetami" również zastanowić, żeby właśnie nie bawić się w dokładanie ich w późniejszym czasie. Raz - gwarancja, dwa - nie dołożysz wszystkich bzdetów, trzy - dokładanie bzdetów jest droższe niż ich fabryczny montaż.

Oczywiście, ale w drugiej lub piątej kolejności. Tylko kilku rzeczy wymiana jest naprawdę kłopotliwa czy kosztowna, niemożliwa/nieuzasadniona itd. - silnika/skrzyni czy rodzaju karoserii.
Reszta to naprawdę bzdety. A kosztować nie będą jeśli ich montować się nie będzie - nigdzie, ani w fabryce ani później. Trzeba przewidzieć tak jak mówisz.
I jeśli jak ja - chce mieć czujniki parkowania, ale "moja wersja" ich nie ma, to głupotą byłoby kupować tylko dla nich wyższą wersję dopłacając 10 czy 15 tys, podczas gdy czujniki malowane i super dokładne kupię za 1500. I tak z różnymi sprawami. To samo z felgami itd.

PostNapisane: N, 17 kwi 2016, 21:51 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Ciekawie może być :idea: macie w starciu 2.5Pb https://www.facebook.com/TygodnikMotor/ ... =3&theater

moderator
PostNapisane: N, 17 kwi 2016, 22:36 
Fanatyk
crow, ciekawie jak dobierali rywali do testów... bo na pewno nie wg ceny...
chyba, że wyjściowej katalogowej...

Bo już jeden znajomy mi kiedyś udowadniał, że w cenie Mazdy mogłem spokojnie brać X3 lub 3 kombi z nawet mocniejszym silnikiem...
Bo skoro ceny Mazdy 6 2.5 zaczynają się od 140k PLN a Mazdy CX5 AWD 2.5 od 150k, a przecież BMW 3 z nawet dynamiczniejszym silnikiem to się zaczyna od 130k a X3 od 150k...
Nie wpadł na to, że w Maździe "od" to jest praktycznie maks wypas, który w BMW po doposażeniu z łatwością robi min.180k (dla trójki) i 200k (dla x3)...
Później się odgrażał, że skonfiguruje niewiele gorzej wyposażone auto w cenie Mazdy, ale już się nigdy nie zgłosił... Stawiam, że z Audi w cenniku będzie tak samo...

Ale przy postoju na stacji w jutrzejszej trasie aż spojrzę na to porównanie w motorze...

PostNapisane: N, 17 kwi 2016, 23:36 
Prawie fanatyk
To bez sensu porównania - Mazdy 6tki (zwłaszcza jeśli to sedan ? ) z A4 czy BMW3 - oba przecież mniejsze. A Mazdę się kupuje dla jej rozmiarów - pojemności wnętrza, bagażnika. To by trzeba do A6 i BMW 5 porównywać jak już. A wtedy ciut inne ceny wyjdą delikatnie mówiąc.
Równie dobrze można do Mini. Czy Alfy 4C. Też mają po 4 koła. Bez sensu.

Ale w temacie porównywalnych wozów do GJ , to właśnie niedawno usłyszałem w radio że ma być niedługo w sprzedaży Kia Optima 2.0 (turbo) 240 koni (!) . Biorąc pod uwagę że to 2.0 to pewnie akcyza niższa i może być mocno konkurencyjna cenowo z GJ 2,5.
A wolnossąca już jest : 2.0 coś 160 koni, czyli jak u nas. Skrzynie i manual i automat, a ta najmocniejsza tylko automat.
Wóz ciut większy nawet od Gj, kombi z 510ltr bagażnika (lub 550 - różne źródła), potrójnie dzieloną kanapą i innymi przewozowymi gadżetami, długość i szer też chyba większa choć nieznacznie, cięższa niewiele, osiągi zbliżone (tej 2.0 wlonossącej do 2.0 GJ) . Wygląda całkiem całkiem (dalekie to od konceptu Optima SW, ale bym umieścił razem z GJ, no ciut poniżej jednak stylistycznie w klasie całkiem zgrabnych kombi, zwłaszcza wiedząc jakie to wielkie)

Ale co ma na wyposażeniu z pierdółek (lecz jakże przydatnych :) ) : ogrzewanie kierownicy oraz wentylację (! nie perforowaną skórę, ale nawiew fizyczny - wiatraczek) foteli ! . O , to przydatne bzdety są, nie powiem.
I teraz mając kupować duże rodzinne kombi, to taką Optimę na pewno można brać pod uwagę.
Zaznaczam że nie jeździłem, po parametrach i wymiarach porównanie na sucho.
Wiadomo, nie wygląda przy GJ (ale aktualnie żadne kombi przy GJ nie wygląda). Ale do rozważenia na pewno w tym segmencie.

moderator
PostNapisane: N, 17 kwi 2016, 23:55 
Fanatyk
Dotychczas Optima sedan za obszerna wewnątrz nie była... ot na tylnej kanapie miejsca na nogi jak w Maździe kombi, a nad głową mniej...
Poza tym silniki mniej dynamiczne z niższym momentem i znacznie bardziej paliwożerne...
Ale dobrze, że wprowadzają kombi i jakikolwiek mocniejszy silnik benzynowy... bo właśnie brak takowego skreślił jej brata czyli i40 (Optima odpadła bo szukałem kombi)... W Hyundaiu przed liftem był silnik 2.0 który niby miał 177KM, ale jakieś niedożywione te konie były do tych z Mazdy bo zbierał się gorzej niż 165KM w Maździe...
Ale rabaty potrafili dać wielkie... 20tys od ceny katalogowej brutto dla maksymalnej wersji kombi przy leasingu... i może jakby był taki 2.0 240KM to bym się skusił przy dobrej cenie...

PostNapisane: Pn, 18 kwi 2016, 10:46 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
gzesiolek: ono dynamika niezalezi tylko od koni, ale tez od przelozenia , wagi samochodu ... . A jescze sa tutaj straty. Silnik moze miec 150HP, ale na kolach 100HP a tak samo 100HP na kolach moze miec inny samocho ze 140HP silnikem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1